Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ακρίβεια και Siemens
  • [02] Κολομβία: νέα επίθεση στο FARC
  • [03] Άνοιξε το κέντρο Τύπου στο Πεκίνο
  • [04] Διακήρυξη ευρωεκλογών από το ΚΚΕ
  • [05] Στο ναυπηγείο το "Θεόφιλος"

    [01] Πολιτική

    Kυριαρχούν στις δημοσκοπήσεις

    Ακρίβεια και Siemens

    6/7/2008 10:48:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Ανησυχία για την ακρίβεια, δυσπιστία για την πάταξη της διαφθοράς αλλά και προβάδισμα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου καταγράφουν δημοσκοπήσεις σε κυριακάτικα φύλλα. Σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research για το "Βήμα", η ακρίβεια θεωρείται το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας από το 72,25% των πολιτών, ενώ το 55,65%των ερωτηθέντων εκτιμά ότι για την δύσκολη οικονομική κατάσταση ευθύνονται εξίσου οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σε γκάλοπ της MRB για τον "Ελεύθερο Τύπο", η ΝΔ αυξάνει το προβάδισμά της έναντι του ΠΑΣΟΚ από 3,1 σε 3,9, έχει όμως απώλειες δύο μονάδων και το ΠΑΣΟΚ τρεις, σε σχέση με προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας. Στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,2%, το ΠΑΣΟΚ 25,3%, το ΚΚΕ 7,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 14% και ο ΛΑΟΣ 4,3%. Στο ερώτημα για καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο Κώστας Καραμανλής συγκεντρώνει ποσοστό 35,4%, ο Γιώργος Παπανδρέου 20,9%, ενώ το 24,1% λέει κανένας. Στο ερώτημα πού κατέληξαν τα χρήματα των ταμείων της Siemens, το 56,5% λέει και στα δύο κόμματα, το 24,9% σε μεμονωμένα πρόσωπα και 12,9% σε κομματικά ταμεία. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 29,2% έναντι 25,3%, του ΠΑΣΟΚ. Ακλουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 14%, το ΚΚΕ με 7,7%, και ο ΛΑΟΣ 4,3%. Ο Κώστας Καραμανλής θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 35,4% και ο Γιώργος Παπανδρέου από το 20,9%, ενώ κανένας απαντά το 24,1%. Σε δημοσκόπηση της Public Issue για την "Καθημερινή", το 62% εκτιμά ότι η κυβέρνηση δεν είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα της διαφθοράς, ενώ στο ίδιο ερώτημα το ποσοστό για το ΠΑΣΟΚ είναι 63%. Ένας στους δύο επιρρίπτει την ευθύνη για τη διαφθορά στην Ελλάδα και στα δύο κόμματα, ενώ το 67% λέει ότι η υπόθεση Siemens αφορά το ΠΑΣΟΚ και το 58% τη ΝΔ.

    Η ALCO σε πανελλαδική δημοσκόπησή της που έγινε για το περιοδικό "FANTOMAS" καταγράφει: Το 26,7% του εκλογικού σώματος δηλώνει "λίγο ικανοποιημένο» και το 50,8% "καθόλου ικανοποιημένο" από την απόδοση της κυβέρνησης, ενώ το 50,1% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. είναι και αυτό λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο. Το 60,7% δηλώνει "καθόλου ικανοποιημένο" από την αντιπολιτευτική δράση του ΠΑΣΟΚ και το 27,8% "λίγο ικανοποιημένο" με τα αντίστοιχα ποσοστά στους ψηφοφόρους του να είναι 74,1% και 45,6%. Υπέρ, μετεκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ τάσσεται το 68,7% των ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (22,8% κατά) και το 43% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (21% κατά), ενώ το εκλογικό σώμα συγκατατίθεται κατά 39,8% και αντιτίθεται κατά 42,9%. Υπέρ της προεκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ τάσσεται το 54,2% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, με το 35,6% να διαφωνεί, ενώ η αντίστοιχη μέτρηση στους ψηφοφόρους του ΣΥΝ είναι ισορροπημένη (43% υπέρ, 43% κατά).

    Δηλώσεις πολιτικών

    Δεν έχουμε δεσμεύσεις ή ανεξόφλητους λογαριασμούς και μας ενδιαφέρει μόνο η αλήθεια, επισημαίνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", χαρακτηρίζοντας την υπόθεση Siemens πολύπλοκη. Όλες οι οικονομικές εισφορές στα κόμματα πρέπει να έχουν ονοματεπώνυμο, επισημαίνει στον "Ελεύθερο Τύπο" και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και προτείνει αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση μονοεδρικών περιφερειών

    Τον έντονο προβληματισμό του πολιτικού κόσμου προκαλεί το σκάνδαλο της Siemens.Ο Χρίστος Βερελής, μέσω της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας", κάνει λόγο για υποκρισία του πολιτικού συστήματος ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση Τσουκάτου υποστηρίζει ότι, κάπως έτσι γέμιζαν πάντα τα ταμεία όλων των κομμάτων. Στην ίδια εφημερίδα η Ντόρα Μπακογιάννη προτείνει να καλύπτονται τα έξοδα των κομμάτων από τον προϋπολογισμό, ή με κρατική επιχορήγηση και να συμπληρώνονται από ονομαστικές εισφορές. Σε ό,τι αφορά την ανάμειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην υπόθεση, Siemens η υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι "Όλοι μας, έστω κι αν είμαστε σύννομοι και καθαροί, οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί". Υπαίτιοι για την διαφθορά είναι οι πολιτικοί, όχι οι επιχειρηματίες, παρατηρεί στην "Ημερησία" η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ενώ σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο Αλέκος Αλαβάνος εκτιμά ότι το σημερινό σύστημα μετράει μέρες, χωρίς να αποκλείει και διάσπαση του ΠΑΣΟΚ και καλεί τις υγιείς δυνάμεις του να βρουν τη θέση τους, ως σοσιαλιστική συνιστώσα, στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Για πολιτικό παιχνίδι που παίζει με τις παραγραφές, έκανε λόγο το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού που συνεχίζει και σήμερα τις εργασίες της. Να δεχθεί ο Γιώργος Παπανδρέου την πρόταση του πρωθυπουργού για διακομματική επιτροπή στο θέμα της διαφάνειας, εισηγείται ο Κώστας Σκανδαλίδης.

    [02] Κόσμος

    Προαναγγέλει ο πρόεδρος της χώρας

    Κολομβία: νέα επίθεση στο FARC

    6/7/2008 11:10:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Σε επαγρύπνηση και όχι χαλάρωση προέτρεψε ο πρόεδρος της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε, τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, μετά την επιτυχή επιχείρηση για την απελευθέρωση 15 ομήρων των αριστερών ανταρτών FARC. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ουρίμπε: "Δεν μας επιτρέπεται ν αφεθούμε να χαλαρώσουμε. Θα πρέπει να καταβάλουμε κι άλλες προσπάθειες. Απέναντι στις αδήριτες ανάγκες της Κολομβίας, κάθε θρίαμβος δεν είναι παρά ένα μικρό βήμα. Σε μία χώρα με τέτοιες ανάγκες, ένα πρόβλημα εξαφανίζεται, όμως ένα άλλο εξακολουθεί να παραμένει. Μας περιμένουν άλλοι 27 συμπατριώτες μας αιχμάλωτοι. Aνάμεσά τους και ο πρώην βουλευτής Όσκαρ Τούλιο Λισκάνο, που έχει αιχμαλωτισθεί από τον Αύγουστο του 2000". Την ίδια ώρα, η υπουργός Αμύνης της Ισπανίας, Κάρμε Τσακόν διαβεβαίωσε τον κολομβιανό ομόλογό της Χουάν Μανουέλ Σάντος πως η χώρα της έχει δεσμευθεί να συνδράμει την Κολομβία στη μάχη της κατά της τρομοκρατίας.

    Νέα διάψευση

    Για άλλη μια φορά η Γαλλία, μέσω του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Μπερνάρ Κουσνέρ, με δηλώσεις του που δημοσιεύονται στην εφημερίδα "Le Journal du Dimanche", διέψευσε ότι δόθηκαν χρήματα σαν αντάλλαγμα για την απελευθέρωση της Ίνγκριντ Μπετανκούρ, πληροφορία που είχε μεταδώσει ο ελβετικός ραδιοσταθμός Radio Suisse Romande (RSR) κάνοντας λόγο για 20 εκατομμύρια δολάρια. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της κ. Μπετανκούρ, που αναφερόμενη στον διοικητής Ενρίκε των Farc, που την κρατούσε όμηρο και συνελήφθη από τον κολομβιανό στρατό κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων δήλωσε: "Ήταν ένας άνδρας με μεγάλη κακία και ωμότητα. Τον γνώρισα πολύ καλά. Ήξερα τι να του πω, και ποιά στιγμή να του το πω για να έχω τη μία ή την άλλη αντίδραση. Όταν τον είδα με τα χέρια και τα πόδια δεμένα, και τα μάτια καλυμμένα, στο έδαφος, η έκφραση του προσώπου του και του στόματος του, δεν ήταν κάποιου που εξαγοράστηκε. Είχε ταπεινωθεί". Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα "Le Journal du Dimanche", η κ. Μπετανκούρ αναφέρει ότι: "Θα επιστρέψω στην Κολομβία εντός των προσεχών ημερών. Στο μεταξύ θέλω να δώ τη Γαλλία, όλη τη Γαλλία. Αλλά επίσης θέλω να βρεθώ και με τα παιδιά μου, μόνοι μας. Θέλω ν αφιερώσω τον χρόνο μου στην οικογένειά μου, στον πατέρα των παιδιών μου που λατρεύω, τον άνθρωπο που διοργάνωσε προς χάριν μου μία έξοχη εκστρατεία. Θα γράψω ένα θεατρικό έργο. Χρειάζεται μία ολάκερη παράσταση για να κατανοήσει ο κόσμος τα πράγματα που σχετίζονται με την ανθρώπινη κατάσταση, μ αυτό που είμαστε στα τρίσβαθά μας. Μπορούμε κάλλιστα να είμαστε άγγελοι, αλλά από την άλλη μεριά να γίνουμε και διάβολοι".

    [03] Κόσμος

    Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

    Άνοιξε το κέντρο Τύπου στο Πεκίνο

    6/7/2008 10:22:00

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Παρουσιάστηκε σήμερα Κυριακή, από τους διοργανωτές το κέντρο Τύπου (MPC) των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, ένα χώρο εργασίας 62.000 τετραγωνικών μέτρων για πάνω από 6.000 διαπιστευμένους δημοσιογράφους και φωτογράφους. Τα επίσημα εγκαίνια του κέντρου θα γίνουν την Τρίτη, από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, Λιού Κι και υπ΄ αριθμόν ένα του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος στο Πεκίνο. Πρόκειται για ένα τετραώροφο κτίριο, που διαθέτει, εκτός από τις αίθουσες για συνεντεύξεις Τύπου και δημοσιογραφική εργασία, εστιατόριο, αίθουσες γυμναστικής, μασάζ, κομμωτήριο-ένα απλό ανδρικό κούρεμα θα στοιχίζει 50 γιουάν (περίπου 5 ευρώ)-καθώς επίσης ταχυδρομείο και τράπεζα. Από τις 25 Ιουλίου το MPC θα λειτουργεί ανοικτό όλο το 24ωρο.

    [04] Πολιτική

    Δόθηκε στη δημοσιότητα

    Διακήρυξη ευρωεκλογών από το ΚΚΕ

    6/7/2008 10:10:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Στη δημοσιότητα έδωσε το ΚΚΕ τη διακήρυξή του για τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν σε περίπου ένα χρόνο, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί ένα γερό μάθημα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα να καταδικαστεί η διπλοπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ και η δημαγωγία του ΛΑΟΣ. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη διακήρυξη: "Στις ευρωεκλογές μπορούν και πρέπει να καταδικαστούν σε εθνικό επίπεδο τόσο η αντιλαϊκή πολιτική και οι φορείς της, η κυβέρνηση της ΝΔ, γενικότερα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και η ΕΕ, όλα μαζί πακέτο!" και εκτιμά ότι "Η αναμέτρηση για τις ευρωεκλογές είναι μάχη που θα έχει έτσι κι αλλιώς ισχυρή επίδραση στις εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα μας με επιδράσεις και στην Ευρώπη".

    Εκτιμώντας πως: "το μόνο ελληνικό κόμμα που δικαιώθηκε πλήρως για την ξεκάθαρη θέση το απέναντι στην ΕΕ είναι το ΚΚΕ", η διακήρυξη αναφέρει ότι: "Η ΝΔ μπορεί και πρέπει να δεχτεί ισχυρό πλήγμα καθώς ο λαός μας έχει νιώσει στο πετσί του πλέον τι αντιπροσωπεύουν οι περιβόητες «μεταρρυθμίσεις» της που τόσο διαφήμιζε προεκλογικά και ότι μέσα στα 5 χρόνια της διακυβέρνησής της, παρουσίασε το πραγματικό, σκληρό, αντιλαϊκό πρόσωπο της πολιτικής της, ως εκφραστής των συμφερόντων του κεφαλαίου".

    Για το ΠΑΣΟΚ το ΚΚΕ τονίζει ότι "ούτε θέλει, αλλά ούτε και μπορεί, να προσφέρει πραγματική εναλλακτική λύση γιατί έχει την ίδια στρατηγική με τη ΝΔ, την ίδια πολιτική και σε θέματα ΕΕ και σε θέματα εσωτερικής πολιτικής. Και τα δύο κόμματα, βρίσκονται στην υπηρεσία της άρχουσας τάξης, δουλεύουν για τα μονοπώλια. Με την πολιτική τους προσφέρουν δυνατότητες για μεγαλύτερη καπιταλιστική κερδοφορία και συμμετοχή στη διανομή των αγορών. Ο καυγάς μεταξύ τους, για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής, "βγάζει λάδι" την Ευρωπαϊκή Ένωση".

    Kάνοντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, η διακήρυξη καλεί τους εργαζόμενους να μην τον εμπιστευθούν τονίζοντας ότι "ούτε ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί διέξοδο για τη λαϊκή ψήφο, αλλά αντίθετα έμμεσο στήριγμα της αντιλαϊκής ΕΕ, αφού συστηματικά κρύβει την πραγματική αλήθεια, καλλιεργεί αυταπάτες για το χαρακτήρα της ΕΕ. Παραπλανά το λαό, το δυσκολεύει να αντισταθεί με αποτελεσματικότητα, αφού αποσιωπούν το ρόλο και τις ευθύνες της ΕΕ".

    Για το κόμμα του ΛΑΟΣ στη διακήρυξη αναφέρεται ότι: "O ΛΑ.Ο.Σ. τις περισσότερες φορές δημαγωγεί απέναντι στην ΕΕ, προκειμένου να συγκαλύψει τον εθνικισμό του, τη στήριξη που προσφέρει στην πολιτική υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Προσπαθεί να αποκρύψει από τον ελληνικό λαό τις αντιδραστικές, οπισθοδρομικές θέσεις του, το ρατσισμό και τον εθνικισμό, την πολιτική της ουσιαστικής στήριξης του συστήματος, το ρόλο του ως ανάχωμα στην πραγματική λαϊκή ριζοσπαστικοποίηση. Αν και αυτοπαρουσιάζεται ως κόμμα στο χώρο των ευρωσκεπτικιστών, στηρίζει όλες τις βασικές, αντιδραστικές επιλογές της ΕΕ".

    Tέλος το ΚΚΕ ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού γιατί: "Με ισχυρό ΚΚΕ, η μάχη των ευρωεκλογών μπορεί να γίνει σταθμός για την ανασύνταξη ενός ισχυρού ενωτικού λαϊκού κινήματος, μιας ισχυρής συμμαχίας εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολουμένων. Με ισχυρό ΚΚΕ, η μάχη των ευρωεκλογών μπορεί να γίνει το εφαλτήριο κατά της δικομματικής εναλλαγής, δύναμη αφύπνισης και ετοιμότητας να μην ξεγελαστεί ο λαός ξανά, να μην χάσει άλλο πολύτιμο χρόνο, απέναντι στο ενδεχόμενο κυβερνήσεων αντιλαϊκής συνεργασίας. Με ισχυρό ΚΚΕ, οι ευρωεκλογές μπορούν να σημάνουν αγγελτήριο σάλπισμα ενός κινήματος ικανού να παραμερίσει τους εκβιασμούς, τους μηχανισμούς της μοιρολατρίας και απογοήτευσης, για να ανοίξει τον ελπιδοφόρο δρόμο για ρήξεις και ανατροπές προς το συμφέρον του λαού".

    [05] Κοινωνία

    Για επισκευή

    Στο ναυπηγείο το "Θεόφιλος"

    6/7/2008 11:28:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στο αγκυροβόλιο της Ελευσίνας έφθασε στις 10 το πρωί της Κυριακής το πλοίο "Θεόφιλος". Το πλοίο, το οποίο την προηγούμενη εβδομάδα χτύπησε σε ξέρα, κοντά στις Οινούσσες, μετά από ρυμούλκηση από πλοηγό, θα οδηγηθεί στο ναυπηγείο του Σκαραμαγκά για επισκευή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 6 July 2008 - 8:49:49 UTC