Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Protection of the Vulnerable"
  • [02] Δημοπρατήθηκε χαρτί με στίχους του Λένον
  • [03] "Ανάσα" για τους εμπόρους οι εκπτώσεις
  • [04] Απηλλάγη ο Σωτ. Μπάγιας
  • [05] "Καζάνι που βράζει" ο Περσικός
  • [06] "Αντιτρομοκρατικές υποκλοπές"
  • [07] Σοβαρή εμπλοκή στο EURO-2012
  • [08] Συντριβή μικρού αεροπλάνου
  • [09] Γεωργία: Ανακαλεί πρεσβευτή της απ' τη Ρωσία
  • [10] Συγγνώμη για "απρεπή σχόλια"
  • [11] Το 2009 το ΜΕΤΡΟ στα νότια
  • [12] Πυρκαγιές σε ύφεση
  • [13] ΚΚΕ: Όχι στη Διακομματική
  • [14] Η "Αγωγή του καταναλωτή" στα σχολεία
  • [15] Την ανιούσα η τιμή του πετρελαίου

    [01] Karamanlis-Alogoskoufis Meeting

    "Protection of the Vulnerable"

    10 Ιουλ 2008 12:35:0 (Last updated: 10 Ιουλ 2008 23:35:4)

    Sources: ΝΕΤ 105.8, ANA

    Prime-minister, Kostas Karamanlis 90 minute meeting with Finance Minister, George Alogoskoufis this morning focused on the impacts of recession in the Eurozone. Speaking of the governments initiatives after September Mr. Alogoskoufis said that they centered on ensuring that pace of economic growth remains at the highest possible level, reduce unemployment and combat inflation. He also underlined that they aimed at supporting social groups worst hit by the world economic crisis. "There is no doubt of the difficult conditions worldwide, however, the Greek government is doing its best so Greece would be the least affected by the tough circumstances", he characteristically said. Opposition political parties call for initiatives to protect households from the economic crisis.

    [02] Πολιτισμός

    Λονδίνο, Βρετανία

    Δημοπρατήθηκε χαρτί με στίχους του Λένον

    10/7/2008 23:32:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Έναντι 421,250 λιρών, δηλαδή 530 χιλιάδες ευρώ, πουλήθηκε το χαρτί με τα λόγια του διάσημου τραγουδιού των Μπίτλς "Δώστε στην ειρήνη μια ευκαιρία" (Give peace a chance) που γράφηκαν το 1969 από τον ίδιο τον Τζον Λένον. Δημοπρατήθηκαν σήμερα στο Λονδίνο και πουλήθηκαν από τον Οίκο Κρίστις. Τα λόγια γράφηκαν από τον Λένον στη "σουίτα 1742" του ξενοδοχείου "Κουίν Ελίζαμπεθ" στο Μόντρεαλ του Καναδά όπου ο Λένον και η σύντροφός του Γιόκο Ονο παρέμειναν στο κρεβάτι τους -στο όνομα της ειρήνης, κάνοντας τη δική τους διμαρτυρία- από τις 26 Μαίου έως τις 2 Ιουνίου του 1969. Τα λόγια μελοποιήθηκαν το βράδυ της πρώτης Ιουνίου και πολύ σύντομα το τραγούδι έκανε το γύρο του κόσμου και έγινε ο ύμνος των ειρηνιστών όλων τνω χωρών, κυρίως αυτών που μάχονταν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

    [03] Κοινωνία

    Δηλώσεις πρόεδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά,

    "Ανάσα" για τους εμπόρους οι εκπτώσεις

    10/7/2008 23:28:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Οι θερινές εκπτώσεις θα σταματήσουν την πτωτική τάση στο λιανικό εμπόριο που ξεκίνησε τον Μάιο, ενισχύθηκε τον Ιούνιο και συνεχίζεται τον Ιούλιο", αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, Β. Κορκίδης. Όπως δηλώνει ο κ. Κορκίδης, σε μια παρατεταμένα δύσκολη συγκυρία για το λιανικό εμπόριο, έρχονται στις 15/7/08 οι θερινές εκπτώσεις να δώσουν ανάσα και να προσπαθήσουν να αναστρέψουν το δυσμενές κλίμα, παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο παραμένουν μετριοπαθέστατες. "Με γνώμονα την μεγαλύτερη αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων, την τελευταία 35ετία, αλλά και την κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σε ιστορικά, για την ελληνική αγορά, χαμηλά επίπεδα, προβλέπεται οι αυξημένες οφειλές για δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που ξεπέρασαν τα 230 δις , να πιέσουν την αγορά προς την κατεύθυνση μεγάλων και ελκυστικών ποσοστών εκπτώσεων στα περισσότερα καταστήματα λιανικής. Ας ελπίσουμε, ότι η υποχώρηση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο δεν θα επαληθευθεί και οι θερινές εκπτώσεις θα είναι μια όαση μέσα στο θερμό και αρνητικό οικονομικό κλίμα", κατέληξε ο κ. Κορκίδης.

    [04] Κοινωνία

    Ομόφωνη απόφαση του Π.Σ.

    Απηλλάγη ο Σωτ. Μπάγιας

    10/7/2008 22:32:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Σωτ. Μπάγιας ομοφώνως απηλλάγη από το επταμελές Πειθαρχικό Συμβουλίου του Αρείου Πάγου για την κριτική που άσκησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα κρατούντα στο χώρο της Δικαιοσύνης.

    Νωρίτερα, ο κ. Μπάγιας είχε δώσει εξηγήσεις στο Πειθαρχικό Συμβουλίου, το οποίο εν συνεχεία συνήλθε σε διάσκεψη και τον απάλλαξε.

    Την πειθαρχική δίωξη σε βάρος του είχε ασκήσει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τον απάλλαξε από τις κατηγορίες της βάναυσης προσβολής του κύρους της δικαιοσύνης και της ασυμβίβαστης συμπεριφοράς με το αξίωμα δικαστικού λειτουργού.

    Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό των επτά αρεοπαγιτών που κατέληξαν στη συγκεκριμένη απόφαση.

    [05] Κόσμος

    Τεχεράνη

    "Καζάνι που βράζει" ο Περσικός

    10/7/2008 22:15:00 (Τελευταία ενημέρωση: 10/7/2008 23:18:54)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-REUTERS

    Σε νέες δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που θα μπορούσαν να πλήξουν το Ισραήλ και αμερικανικές βάσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, προχώρησε σήμερα το Ιράν. Επισήμως, η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι οι δοκιμές εντάσσονται σε στρατιωτικές ασκήσεις των Φρουρών της Επανάστασης με την επωνυμία "Μεγάλος Προφήτης". Ωστόσο κανείς δεν αμφιβάλλει ότι είναι επίδειξη ισχύος ως απάντηση στα πρόσφατα πολεμικά γυμνάσια που οργάνωσαν η Ουάσιγκτον και το Τέλ Αβίβ με στόχο το Ιράν.

    Σύμφωνα πάντως και με την ιστοσελίδα της ιρανικής τηλεόρασης, η Τεχεράνη προχώρησε η σήμερα σε νέες δοκιμές πυραύλων στην περιοχή του Κόλπου. Πλήγμα ωστόσο αποτελεί για το Ιράν η απόσυρση των επενδύσεων της γαλλικής εταιρείας πετρελαιοειδών Total στη χώρα λόγω υψηλού πολιτικού ρίσκου. Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του υποβάθμισε το ενδεχόμενο μιας πολεμικής αναμέτρησης με το Ιράν, ύστερα από "στρατιωτικού ύφους" δηλώσεις της Κοντολίζα Ράις. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ και το Ισραήλ διεμήνυσαν ότι δεν θα διστάσουν να αντιδράσουν σε περίπτωση που νιώσουν απειλή.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι το Ιράν πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα ένα νέο γύρο δοκιμών πυραύλων, κάλεσε όμως την Τεχεράνη να σταματήσει τις δοκιμές της. "Η εκτεταμένη χρήση των βαλλιστικών πυραύλων αποτελεί παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Φράτο. "θέλουμε να τους δούμε να σταματούν τον εμπλουτισμό ουρανίου και θα θέλαμε να τους δούμε να σταματούν αυτές τις προκλητικές δοκιμές που το μόνο που κάνουν είναι να απομονώνουν όλο και πιο πολύ τον ιρανικό λαό".

    Το Ισραήλ είναι έτοιμο να αναλάβει δράση εναντίον του Ιράν, εφόσον χρειαστεί δήλωσε από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός άμυνας Εχούντ Μπάρακ, προσθέτοντας ότι στην παρούσα φάση ευνοεί τις διπλωματικές διαβουλεύσεις με τη χώρα.

    [06] Κόσμος

    Τίθεται σε ισχύ ο νόμος στις ΗΠΑ

    "Αντιτρομοκρατικές υποκλοπές"

    10/7/2008 22:08:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, κύρωσε τον νόμο με τον οποίο "κωδικοποιήθηκαν" σε ενιαίο νομοθετικό κείμενο ό,τι θα αφορά -εφ εξής- τις υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για λόγους κρατικής ασφάλειας των ΗΠΑ, οι επονομαζόμενες ως "αντιτρομοκρατικές υποκλοπές".

    Η πολιτική και η ιδεολογική "μάχη" στο Κογκρέσο διήρκεσε μέχρι αργά την Τετάρτη, οπότε και ολοκληρώθηκε.

    "Θα διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο αυτός ο νόμος, για να μας βοηθήσει να εμποδίσουμε άλλην μία επίθεση στο έδαφός μας μετά από αυτήν της 11ης Σεπτεμβρίου 2001", τόνισε κατά την τελετή της υπογραφής που έγινε στον Λευκό Οίκο ο αμερικανός πρόεδρος.

    "Γρήγορα και αποτελεσματικά οι επαγγελματίες μας των μυστικών υπηρεσιών θα μπορούν να παρακολουθούν τρομοκράτες στο εξωτερικό, σεβόμενοι τις ελευθερίες των Αμερικανών εδώ στην πατρίδα", υπογράμμισε ο κ. Μπους.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι με το νόμο αυτόν, "καλύπτονται" πλέον νομικώς οι εταιρείες, που μετά την 11η Σεπτεμβρίου -με μία "εντολή" του αμερικανού προέδρου και μόνον- πραγματοποίησαν έως και σήμερα υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

    Τελικώς, μόνον από το περυσινό έτος και ύστερα ετέθησαν κάποιοι περιορισμοί από το Κογκρέσο στην πρακτική αυτή, που τώρα "κωδικοποιούνται" σε ένα ενιαίο νομοθετικό κείμενο, σχολιάζουν νομικοί αναλυτές.

    [07] Κόσμος

    Σοβαρή εμπλοκή στο EURO-2012

    10/7/2008 21:31:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Μήνυση εναντίον της κυβέρνησης της Ουκρανίας για αθέτηση συμφωνίας υπέβαλε η ταϊβανέζικη εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την ανακατασκευή του σταδίου του Κιέβου για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου του 2012.

    Η εταιρεία, η Archasia Design Group (ADG), υπέβαλε την μήνυση στο περιφερειακό Διοικητικό Δικαστήριο του Κιέβου, κατηγορώντας το Υπουργείο Αθλητισμού της Ουκρανίας ότι απηύθυνε ψευδείς κατηγορίες εναντίον της, με στόχο να σπάσει τη συμφωνία ανάθεσης για πολιτικούς λόγους.

    «Αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε σε νομικά μέτρα επειδή το Υπουργείο Αθλητισμού της Ουκρανίας επινόησε τις κατηγορίες εναντίον μας, ώστε να μπορέσει να ανακαλέσει την απόφαση του να μας αναθέσει το συμβόλαιο», είπε ο διευθυντή της Εταιρείας Λάι Σι-Χάο, τονίζοντας ότι η ADG είναι μία πολυεθνική εταιρεία η οποία δεν ενδιαφέρεται ούτε για αγωγές ούτε για την πολιτική.

    Τον προηγούμενο Απρίλιο, η ADG είχε κερδίσει το διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν 18 εταιρείες για την ανακαίνιση του Ολυμπιακού Σταδίου του Κιέβου, το οποίο είχε χτιστεί στη δεκαετία του 1920.

    Πρόκειται για ένα στάδιο 84.000 θέσεων, το οποίο θα φιλοξενήσει τρεις αγώνες της προκριματικής φάσης των ομίλων, έναν ημιτελικό και τον τελικό της διοργάνωσης, που έχουν από κοινού αναλάβει η Ουκρανία και η Πολωνία.

    Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 200 εκ. ευρώ και σύμφωνα με την εταιρεία, το συγκριτικό πλεονέκτημα της μελέτης της ήταν ότι προσπαθούσε να διατηρήσει το αρχικό στυλ του γηπέδου.

    Όπως ισχυρίζεται η ADG, η ουκρανική κυβέρνηση για πολιτικούς λόγους, καθυστέρησε την υπογραφή του συμβολαίου αμφισβητώντας την ικανότητα της να κάνει την ανακαίνιση και ζητώντας αποδείξεις ότι ήταν μία νόμιμη εταιρεία.

    Στις 19 Ιουνίου, το Υπουργείο Αθλητισμού της Ουκρανίας διέταξε την ADG να παράσχει στις ουκρανικές αρχές εντός 24 ωρών, νομική επικύρωση όλων των εγγράφων της που σχετίζονται με το συμβόλαιο, αλλιώς θα ακύρωνε την ανάθεση.

    Η εταιρεία χαρακτήρισε το αίτημα παράνομο και παράλογο, καθώς -όπως υποστηρίζει- χρειάζονται πολλές ημέρες για να ολοκληρωθεί η επαλήθευση εξ αιτίας του γεγονότος ότι οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις και πρότεινε να υπογραφεί το συμβόλαιο με τα παραρτήματα της εταιρείας στη Σαγκάη ή στο Χονγκ Κονγκ, αλλά, το Κίεβο αρνήθηκε λέγοντας ότι θα υπογράψει μόνο με την ταϊβανέζικη ADG.

    Σύμφωνα με τον κ. Λάι, η υπόθεση θα εκδικαστεί τον Αύγουστο, αλλά, στο μεταξύ η εταιρεία θα συνεχίσει το σχεδιαστικό της έργο, διότι αναγνωρίζει πόσο σημαντικό είναι το EURO του 2012 για την Ουκρανία.

    [08] Κόσμος

    Συντριβή μικρού αεροπλάνου

    Συντριβή μικρού αεροπλάνου

    10/7/2008 21:08:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα κατά την συντριβή ενός μικρού αεροπλάνου στο Πουέρτο Μοντ, στο νότιο τμήμα της Χιλής, όπως έγινε γνωστό από τις τοπικές αρχές.

    Το αεροσκάφος, ένα Beechraft 99, συνετρίβη λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Λα Παλόμα, στο Πουέρτο Μοντ, σε απόσταση 1.000 χλμ νότια του Σαντιάγο.

    "Όλοι οι επιβάτες και ο πιλότος είναι νεκροί", δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Σέρτζιο Γκαλιλέα. Μεταξύ των επιβατών ήταν και ένα παιδί, πρόσθεσαν οι πυροσβέστες που επιχειρούσαν επί τόπου.

    Το αεροσκάφος ανήκε στην ιδιωτική εταιρεία Aerocord και κατευθυνόταν στην κοντινή πόλη Μελίνκα. Οι ταυτότητες των επιβατών δεν αποκαλύφθηκαν από την αστυνομία.

    Ένας μάρτυρας δήλωσε σε τοπικό ραδιοσταθμό ότι επικρατούσε κακοκαιρία και στο αεροσκάφος ξέσπασε φωτιά λίγο πριν την πτώση του, σε απόσταση μικρότερη από ένα χιλιόμετρο από κατοικημένη περιοχή.

    [09] Κόσμος

    Τμπιλίσι, Γεωργία

    Γεωργία: Ανακαλεί πρεσβευτή της απ' τη Ρωσία

    10/7/2008 20:30:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-REUTERS

    Η Γεωργία πρόκειται να ανακαλέσει για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο γεωργιανός ΥΠΕΞ, αφότου η Μόσχα ανακοίνωσε ότι μαχητικά της αεροσκάφη εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Γεωργίας. "Θα κάνουμε κάποια επιθετικά διπλωματικά βήματα για να απαντήσουμε με τον τρόπο που πρέπει στις ενέργειες της Ρωσίας. Ένα τέτοιο βήμα είναι ότι από σήμερα ανακαλούμε τον πρεσβευτή μας στην Ρωσία για διαβουλεύσεις", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου η υπουργός Εξωτερικών Εκατερίν Τκεσελασβίλι.

    [10] Κόσμος

    ΗΠΑ

    Συγγνώμη για "απρεπή σχόλια"

    10/7/2008 20:08:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Συγνώμη από τον υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε ο Αμερικανός κληρικός Τζέσε Τζάκσον για τις απρεπείς δηλώσεις του που αφορούσαν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών και καταγράφηκαν εν αγνοία του από αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο. Σύμφωνα με τον Τζάκσον, το μικρόφωνο του τηλεοπτικού δικτύου Fox News κατέγραψε τα απρεπή σχόλιά του την ώρα που ο Ομπάμα μιλούσε σε Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους, χωρίς όμως να διευκρινίσει γιατί έκανε αυτά τα σχόλια.

    "Ζητώ συγγνώμη για τις προσωπικές αυτές δηλώσεις που καταγράφηκαν χωρίς να το γνωρίζω και θα μπορούσαν να βλάψουν", τόνισε ο Αμερικανός κληρικός. "Η υποστήριξή μου στην εκστρατεία του Ομπάμα είναι μεγάλη, βαθιά και χωρίς προηγούμενο. Περιμένω την ιστορική και λυτρωτική στιγμή (της εκλογής του)", υπογράμμισε. Ο Τζάκσον διευκρίνισε πως τα λόγια του αυτά είχαν στόχο να κάνουν τον Ομπάμα να μην στιγματίζει τους μαύρους για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και να ασχοληθεί περισσότερο με την κυβέρνηση και την πολιτική της που ευθύνονται για την κατάστασή τους.

    Ο αφροαμερικανός κληρικός, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των μαύρων και υποψήφιος για το χρίσμα το 1984, παρακολουθούσε ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα τον Ιούνιο όταν κάποια στιγμή είπε ψιθυριστά σε έναν άλλο καλεσμένο ότι ο υποψήφιος για την προεδρία "απευθύνεται με άσχημο τρόπο στους μαύρους και θέλει να του κόψει τα..."

    [11] Κοινωνία

    Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα

    Το 2009 το ΜΕΤΡΟ στα νότια

    10/7/2008 19:55:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η σήραγγα του μετρό στα νότια προάστια αναμένεται να είναι έτοιμη μέσα στον Σεπτέμβριο και η γραμμή θα δοθεί στην κυκλοφορία το τέλος του 2009.

    Όταν ολοκληρωθεί η νέα γραμμή, οι επιβάτες θα φτάνουν από το Σύνταγμα στο Ελληνικό σε λιγότερο από 15 λεπτά.

    Σε όλους τους σταθμούς προβλέπονται και χώροι στάθμευσης.

    Το ταξίδι του Μετροπόντικα ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο που θα φτάσει στην Ηλιούπολη.

    Όλες οι κινήσεις του διευθύνονται ηλεκτρονικά, ενώ η εκσκαφή ελέγχεται με κάμερα που βρίσκεται στην κεφαλή του.

    Η σήραγγα που θα συνδέει τον σταθμό "Άγιος Δημήτριος" με τον σταθμό στο παλαιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό, βρίσκεται 25 μέτρα κάτω από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, αλλά και κάτω από τον αρχαίο δήμο του Ευωνύμου.

    Οι εργασίες κατασκευής της έφεραν στο φώς νέα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, με σημαντικότερο ένα εργαστήριο επεξεργασίας λιναριού του 13ου π.Χ. αιώνα.

    Το εντυπωσιακότερο αυτό εύρημα ήρθε στο φώς στο εργοτάξιο του Αλίμου. Πρόκειται για τον πρόδρομο των σύγχρονων κλωστοϋφαντουργείων. Ένα εργαστήριο επεξεργασίας λιναριού που χρονολογείται στο 13ο π.Χ. αιώνα.

    Επίσης, εντοπίστηκε κι ένα ταφικό συγκρότημα σε βάθος μόλις 30 πόντων κάτω από την άσφαλτο.

    [12] Κοινωνία

    Πυρκαγιές σε ύφεση

    10/7/2008 19:48:00 (Τελευταία ενημέρωση: 10/7/2008 23:27:25)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε ύφεση βρίσκονται δύο μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα Πέμπτη. Η πρώτη ξεκίνησε στις 11 και μισή το πρωί σε μια χαράδρα ανάμεσα στην Αγία Γαλήνη και τις Μελάμπες Ρεθμύμνου και η δεύτερη στη θέση Καστράκι της Νάξου κατακαίγοντας χαμηλή βλάστηση. Λόγω των ισχυρών βοριάδων που έπνεαν και οι δύο φωτιές πήραν γρήγορα διαστάσεις χωρίς όμως να απειληθούν κατοικημένες περιοχές. Και οι δύο πυρκαγιές βρίσκονται τώρα σε ύφεση. Σε ύφεση είναι οι πυρκαγιές στην Πρέβεζα, στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, στο Καρπενήσι και στο Μαίναλο.

    Σε ετοιμότητα η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην περιοχή Σόκολο, σε υψόμετρο περίπου 1.750μ., στην οροσειρά του Βόρρα, στην Πέλλα, εξαιτίας έρπουσας φωτιάς που εκδηλώθηκε, νωρίς το βράδυ και από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, από την πλευρά της ΠΓΔΜ. Στην περιοχή, είχαν αναπτυχθεί κυρίως, λόγω του δύσβατου εδάφους, πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, που επιτηρούν την συνοριακή περιοχή με την ΠΓΔΜ. Η φωτιά έκαψε χαμηλή βλάστηση και πουρνάρια, προτού τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Από τη φωτιά δεν κινδύνεψαν κατοικημένες περιοχές.

    Σε επιφυλακή για πυρκαγιές

    Για σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας , προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές Ευβοίας, Ανατολικής Αττικής και Σάμου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας.

    Για αύριο Παρασκευή, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για τις περιοχές Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Ευβοίας, Χανίων, Ρεθύμνης Ηρακλείου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου, Σάμου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Εφιστάται όλως ιδιαιτέρως η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων Νομαρχιακών αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, σε δάση και ευαίσθητες περιοχές. Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται: να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου. να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά. να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    Για τους πυρόπληκτους του 2007 -Μελέτη αποκατάστασης

    Σχεδόν ένα χρόνο από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των πυρόπληκτων νομών ζητούν στήριξη για να συνεχίσουν τις ζωές τους.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, η αποκατάσταση των ζημιών στην πυρόπληκτη Ηλεία, την Αχαΐα, την Αρκαδία, τη Λακωνία, τη Μεσσηνία, την Κορινθία και την Εύβοια θα κοστίσει περισσότερα από 1 δισ ευρώ.

    Ήδη έχουν καταβληθεί προκαταβολές αποζημιώσεων ύψους 69 εκατομμυρίων Ευρώ σε 38.000 παραγωγούς, οι οποίοι θα εισπράξουν ακόμη 300 εκατομμύρια ευρώ αμέσως μόλις αποκαταστήσουν τις ζημιές στο φυτικό, ζωικό και πάγιο κεφάλαιο.

    Επιπλέον έως το 2013 έχει προγραμματιστεί η κατασκευή 400 μεγάλων και μικρότερων έργων, όπως φράγματα, αρδευτικά δίκτυα, λιμνοδεξαμενές, δρόμοι και έργα προστασίας των δασών ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ. Όλα τα έργα επιλέχθηκαν μετά από συμφωνία με τις τοπικές αρχές και οι πιστώσεις έχουν ήδη εξασφαλιστεί. Όλες οι δασικές εκτάσεις που κάηκαν κηρύχθηκαν αναδασωτέες.

    Σε διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου που βρίσκεται στη Βουλή καταργείται η δυνατότητα ανάκλησης αποφάσεων με βάση τις οποίες κηρύχθηκαν μετά τις πυρκαγιές συγκεκριμένες εκτάσεις ως αναδασωτέες.

    [13] Πολιτική

    ΚΚΕ: Όχι στη Διακομματική

    10/7/2008 19:40:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Δεν συμφωνεί και δεν θα συμμετάσχει στην Διακομματική Επιτροπή που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε το ΚΚΕ, γιατί όπως τονίζει "δεν έχει να προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό στην αντιμετώπιση του "μαύρου" πολιτικού χρήματος". Το πρόβλημα, σύμφωνα με το ΚΚΕ, "βρίσκεται στην ίδια τη σύμφυση του κράτους με τα μονοπώλια και τα κόμματα εξουσίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα στο σύστημα στο οποίο ζούμε. Πάνω σε αυτό το έδαφος υπάρχει και αναπτύσσεται η διαπλοκή, η οποία δεν περιορίζεται μόνον στα οικονομικά ανταλλάγματα, αλλά εκφράζεται με πολλούς τρόπους και κυρίως με την ποικιλόμορφη στήριξη στα κόμματα που με την πολιτική τους στηρίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου".

    Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μόνο στα λόγια χτυπούν τη διαπλοκή. Στην πράξη θα παρακάμπτονται. Είναι επομένως χωρίς ουσία. Ταυτόχρονα όμως με πρόσχημα τη "διαφάνεια" και τον έλεγχο των δαπανών επιχειρείται μια απαράδεκτη παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία των κομμάτων.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το ΚΚΕ, δεν "μοιράζει" δουλειές σε επιχειρήσεις, δεν έχει σχέση με κρατικά συμβόλαια. Η γενικότερη πολιτική του και το πρόγραμμα που έχει κοινοποιήσει στο λαό στρέφεται ανοιχτά και απερίφραστα κατά της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και του κέρδους. Το ΚΚΕ αντλεί τα οικονομικά του από τις συνδρομές των μελών, των φίλων και των οπαδών του και από την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων. Τα οικονομικά του Κόμματος ελέγχονται από εκλεγμένα από το Συνέδριό του όργανα. Οποιαδήποτε προσπάθεια παρεμπόδισης αυτής της δραστηριότητας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

    Το ΚΚΕ υπογραμμίζει επίσης ότι "δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ονομαστικοποίηση των συνδρομών των μελών, των φίλων και των οπαδών, προσθέτοντας ότι "δεν ξεχνούμε ότι χιλιάδες αγωνιστές διώχθηκαν στο παρελθόν για αυτόν το λόγο. Σήμερα, τυπικά μεν τέτοιες διώξεις δεν υπάρχουν, στην πράξη όμως όλη την τελευταία δεκαπενταετία και στη χώρα μας και στην ΕΕ οικοδομούνται νέοι κατασταλτικοί μηχανισμοί για την αντιμετώπιση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για το χτύπημα ακόμα και της ιδεολογίας που είναι αντικαπιταλιστική, κατά της ριζοσπαστικοποίησης της σκέψης. Επομένως, οι προτάσεις και των δυο κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στην ουσία μεν είναι ανέξοδες, όσον αφορά τη διαπλοκή, αλλά και αντιδραστικές, αντιδημοκρατικές όσον αφορά τη λειτουργία των κομμάτων".

    [14] Κοινωνία

    Άλλα δύο μέτρα από το ΥΠ.ΑΝ.

    Η "Αγωγή του καταναλωτή" στα σχολεία

    10/7/2008 19:00:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αυτά είναι συγκεκριμένα τα άλλα δύο μέτρα που ανακοινώθηκαν από το ΥΠ.ΑΝ., από τα συνολικά 41 -που έτσι γίνονται 35 τα μέτρα τα οποία ήδη έχουν προωθηθεί- στο πλαίσιο των δράσεων του υπουργείου Ανάπτυξης για την πάταξη της ακρίβειας.

    Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, συμφωνήθηκε και προωθείται η προετοιμασία κειμένων αναφοράς για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο άτυπης διυπουργικής ομάδας εργασίας.

    Συγκεκριμένα, στην εν λόγω συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, προωθείται η ενδυνάμωση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας σε θέματα "Αγωγής του Καταναλωτή" στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

    Στόχος είναι η αναβάθμιση του υφιστάμενου εκπαιδευτικού υλικού σε θέματα σχετικά με την καταναλωτική συμπεριφορά, ώστε να υπάρχει για τους μαθητές επαρκής ενημέρωση, σχετικά με τα θέματα κατανάλωσης, τα οικονομικά της οικογένειας, τα ζητήματα ποιότητας, διατροφής κ.λπ..

    Επίσης, ολοκληρώθηκε η εξέταση από το ΣτΕ του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με τις άδειες λαϊκών αγορών και ενσωματώθηκαν οι παρατηρήσεις στο κείμενο του Διατάγματος.

    Στο μέλλον οι άδειες λαϊκών αγορών δίδονται σε φυσικά πρόσωπα και δεν πωλούνται ούτε μεταβιβάζονται.

    Τον πωλητή στη λαϊκή αγορά μπορεί να αντικαθιστά μέλος της οικογένειάς του, αφού πρώτα δηλωθεί στο φορέα που εκδίδει την άδεια.

    Επανεξέταση των αδειών των λαϊκών αγορών, ώστε να χορηγούνται με αυστηρή εφαρμογή των προβλεπόμενων διατάξεων του νόμου, ως προς τις υποχρεώσεις, τα δικαιώματα και τα δικαιολογητικά.

    Το Διάταγμα αποστέλλεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τελική υπογραφή και έκδοση, ενώ εκδίδεται εγκύκλιος προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ΓΓΕ, Οργανισμούς Λαϊκών Αγορών και Νομαρχίες.

    [15] Οικονομία

    Στα 138 αργό και μπρέντ

    Την ανιούσα η τιμή του πετρελαίου

    10/7/2008 19:00:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο

    Ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου, καθώς η τιμή του αργού πλησίασε τα 138 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του μπρεντ τα ξεπέρασε, μετά την ανακοίνωση για ενδεχόμενη απεργία στη βραζιλιάνικη εταιρία Petrobras την επόμενη εβδομάδα, διάρκειας 5 ημερών και την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Δύσης και του Ιράν.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε αύξηση 1,77 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 137,82 δολάρια το βαρέλι.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ είχε αυξηθεί κατά 1,63 δολάρια και είχε ανέλθει στα 138,21 δολάρια το βαρέλι.

    Η απειλούμενη απεργία στην Petrobras, θα επηρεάσει την παραγωγή και στις 42 υπεράκτιες πλατφόρμες εξόρυξης, που αντιστοιχούν στο 80% της συνολικής παραγωγής της Βραζιλίας, η οποία ανέρχεται σε περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

    Το Ιράν πραγματοποίησε και άλλες πυραυλικές δοκιμές στην περιοχή του Περσικού Κόλπου, ενώ οι δηλώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ εστιάζουν στην υπόσχεση υπεράσπισης των συμμάχων της.

    Όμως, όπως επισημαίνει και ο Μάικ Γουίτνερ -αναλυτής στη Societe General- "μια δεύτερη ημέρα πυραυλικών δοκιμών πιθανότατα έχει μικρότερη επίπτωση στις τιμές σε σχέση με την πρώτη ημέρα".

    Αδικαιολόγητες αυτές οι τιμές

    Με την προσφορά επαρκή για να καλύψει τη ζήτηση, δεν υπάρχει κανένας λόγος οι τιμές του πετρελαίου να κινούνται σε επίπεδα όπως οι τρέχουσες, υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ.

    "Υπάρχει άφθονο πετρέλαιο στην αγορά, υπάρχει άφθονο πετρέλαιο στα αποθέματα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ.Γ. του ΟΠΕΚ Αμπντάλα Σαλεμ Ελ-Μπάντρι, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του ετήσιου στατιστικού βιβλίου του οργανισμού.

    Όπως επισήμανε οι υψηλές πετρελαϊκές τιμές στα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ δεν οφείλονται στα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, δηλαδή, στη προσφορά και τη ζήτηση, αλλά, στο ανίσχυρο δολάριο, τα πολιτικά προβλήματα στη Μέση Ανατολή, την κερδοσκοπία και τη μείωση της διάθεσης από τα διυλιστήρια.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Ελ-Μπάντρι προειδοποίησε πως ο ΟΠΕΚ δεν έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση διατάραξης της ομαλής ροής πετρελαίου από το Ιράν, μετά από μια ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

    Μάλιστα, όπως τόνισε, "είναι αδύνατο να αντικαταστήσεις την παραγωγή του Ιράν", καθώς αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ.

    Δεν θα "αγγιχτούν" τα "στρατηγικά" αποθέματα

    Δεν επιτρέπει ο Λευκός Οίκος να "αγγιχτούν" τα "στρατηγικά" πετρελαϊκά αποθέματα προκειμένου να φθηνύνει στο πρατήριο η βενζίνη που έχει φθάσει τα 4,104 δολ. το γαλόνι.

    Ο Λευκός Οίκος απέρριψε, την ιδέα να "αντλήσει" από τα "στρατηγικά" πετρελαϊκά αποθέματα, προκειμένου να υποχωρήσει η τιμή της βενζίνης στο πρατήριο, που σημειώνει ρεκόρ ανόδου και οπωσδήποτε μειώνει την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών.

    "Τα "στρατηγικά" αυτά αποθέματα είναι εκεί για να αντιμετωπίζονται οι απειλές για τις Ηνωμένες Πολιτείες στον εφοδιασμό τους με πετρέλαιο, όχι για να "ρυθμίζουν" τη λιανική τιμή του προϊόντος", τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Φράτο απορρίπτοντας κατ αυτόν τον τρόπο το περί του αντιθέτου αίτημα της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

    "Αλλά και οι εμπειρογνώμονες για την ενέργεια θα συμφωνήσουν με την κυβέρνηση, δεν μπορούν να ρυθμίσουν την λιανική τιμή του προϊόντος αυτά τα αποθέματα, γιατί είναι πολύ περιορισμένα", πρόσθεσε.

    Απλώς ο Λευκός Οίκος "εκών άκων" συμφώνησε να μην εμπλουτιστούν κατά το β εξάμηνο του τρέχοντος έτους "τα στρατηγικά" πετρελαϊκά αποθέματα των ΗΠΑ.

    Στην υποθετική περίπτωση καταφυγής σε αυτά τα αποθέματα, εξασφαλίζεται για κάποιες ημέρες εθνική κατανάλωση της τάξης των 70 χιλιάδων βαρελιών "μαύρου χρυσού" καθημερινά -κατά το υπουργείο της Ενέργειας "ασήμαντη κατανάλωση"- για να πέσει η τιμή" της βενζίνης στο πρατήριο.

    Μαζί με την αύξηση τιμής των τροφίμων, οι Αμερικανοί καταναλωτές εφέτος έχουν να αντιμετωπίζουν και τα ανατιμημένα πολύ καύσιμα, ενώ η αισθητή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας ασκεί με τις αβεβαιότητές της πολλές και ποικίλες πιέσεις στους Αμερικανούς εργαζόμενους.

    Η απλή αμόλυβδη βενζίνη έχει αποτιμηθεί πλέον στα πρατήρια 4,104 δολάρια το γαλόνι σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ένα ολόκληρο δολάριο ακριβότερη από πέρυσι τέτοιο καιρό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 10 July 2008 - 20:50:09 UTC