Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα πρόκληση των Σκοπίων
  • [02] Αντιπαράθεση για τον ΟΤΕ
  • [03] Ίδρυση Ευρωμεσογειακής Ένωσης UPM
  • [04] Συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν
  • [05] Skopje Fresh Provocation
  • [06] Διανομή δελτίων θεάματος
  • [07] Πρεμιέρα για τις εκπτώσεις
  • [08] Στη Βουλή το πόρισμα για το Υπ.Πολιτισμού
  • [09] Διαμαρτυρία Εισαγγελέων για την αφίσα του ΠΑΣΟΚ
  • [10] Λήψη μέτρων για τα ηλιακά εγκαύματα
  • [11] Παρατάσεις σε προθεσμίες υποχρεώσεων
  • [12] Την Τετάρτη απολογείται ο Σπ.Κλαδάς
  • [13] Βία δίχως τέλος
  • [14] Άμεσα μέτρα για πάταξη της αισχροκέρδειας στον τουρισμό
  • [15] ΗΠΑ: Στήριξη τραπεζών ενυπόθηκων δανείων
  • [16] Στην κορυφή οι ιδρυτές του Google
  • [17] Σώο είναι το αρκουδάκι

    [01] Πολιτική

    Επιστολή Γκρούεφσκι προς Καραμανλή

    Νέα πρόκληση των Σκοπίων

    14/7/2008 16:52:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2008 19:04:28)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Νέα πρόκληση των Σκοπίων με επιστολή του πρωθυπουργού τους προς τον Κώστα Καραμανλή, στην οποία θέτει, μεταξύ άλλων, θέμα ύπαρξης μειονότητας στην Ελλάδα. Σκληρή ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Θόδωρου Ρουσόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για επανάληψη γνωστών απαράδεκτων δηλώσεων περί ανύπαρκτων μειονοτήτων, σε μια προσπάθεια να ορθωθούν νέα εμπόδια στην εξελισσόμενη στο πλαίσιο του ΟΗΕ, διαπραγματευτική διαδικασία για το ζήτημα της ονομασίας. Όπως τονίζει ο κ. Ρουσόπουλος, η επιστολή αυτή προστίθεται σε σειρά απαράδεκτων ως προς το ύφος και το περιεχόμενό τους δηλώσεων διαφόρων αξιωματούχων των Σκοπίων. Η παρελκυστική τακτική κωλυσιεργίας που ακολουθούν οι κυβερνώντες της ΠΓΔΜ αποκαλύπτεται κάθε μέρα και περισσότερο". Τα Σκόπια, επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αντί να επιδίδονται σε τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες και τακτικισμούς που σπρώχνουν σε αδιέξοδο την διαπραγματευτική προσπάθεια πολλών ετών, θα πρέπει να πείσουν με έργα ότι επιθυμούν την επίλυση του προβλήματος και την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα. Μια γειτονική τους χώρα που είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, θεσμών στους οποίους φιλοδοξεί να ενταχθεί η ΠΓΔΜ. Η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί και δεν θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε απόπειρα εκτροπής της διαπραγμάτευσης από το αντικείμενό της, που είναι η εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο όνομα. Τέλος, ανέφερε ότι απάντηση στην επιστολή Γκρούεφσκι θα στείλει ο Έλληνας Πρωθυπουργός εντός της εβδομάδας.

    Δηλώσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος , σχετικά με τις σημερινές προκλητικές δηλώσεις Γκρουέφσκι περί μειονοτήτων, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η επίθεση εναντίον της Ελλάδας, σε ό,τι αφορά τη δήθεν παραβίαση δικαιωμάτων υπαρκτών ή ανύπαρκτων μειονοτήτων, είναι ενορχηστρωμένη. Σήμερα, ο πρωθυπουργός της FYROM μιλά για δήθεν μειονότητα, εκτελώντας εντολές αποσταθεροποίησης. Η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει και θα απαντήσει ως δικαιοκρατική χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι άλλωστε σε όλους τους λαούς γνωστό, ότι ο αγώνας για την εθνική κυριαρχία έχει κόστος. Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, το ζήτημα του ονόματος της FYROΜ - το μοναδικό υπαρκτό πρόβλημα ανάμεσα στη χώρα αυτή και στην Ελλάδα - οι προσπάθειες επίλυσής του πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο του ΟΗΕ και με βάση την ενδιάμεση συμφωνία. Κάθε προσπάθεια εκτροπής από τον στόχο επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος, αποτελεί για την Ελλάδα ανεπιθύμητη εξέλιξη. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η χώρα μας, με όπλο την συνεννόηση των πολιτικών της δυνάμεων και τη συμφωνία πάνω στην εθνική κόκκινη γραμμή, θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Αν τα όσα εξελίσσονται τις τελευταίες εβδομάδες από την πλευρά της FYROM, αποτελούν ένδειξη της στάσης που η χώρα αυτή θα κρατήσει στο πλαίσιο του ΟΗΕ και της Ε.Ε., τότε πρέπει να γίνει γνωστό, τόσο στη FYROM, όσο και στους προστάτες της, ότι ευρωατλαντική προοπτική για τη χώρα αυτή δεν πρόκειται να υπάρξει".

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι: "Η επιστολή του πρωθυπουργού της γειτονικής μας χώρας των Σκοπίων στον Έλληνα πρωθυπουργό είναι ανάξια σχολιασμού. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων συνεχίζει το προεκλογικό της παραλήρημα. Είναι κρίμα. Ελπίζαμε σε μία πιο θετική στάση, για να επιλύσουμε το μοναδικό ζήτημα, το οποίο διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, που είναι το ζήτημα του ονόματος. Να υπενθυμίσουμε και να τονίσουμε τη σημασία που έχει, η χώρα μας να μείνει πάνω στην κόκκινη γραμμή, που πρώτα χάραξε το ΠΑΣΟΚ και έγινε η εθνική θέση. Μία ονομασία για όλες τις χρήσεις. Μία ονομασία με ένα γεωγραφικό προσδιορισμό. Αυτή είναι η θέση μας και σε αυτήν πρέπει να εμμείνει η Ελλάδα".

    [02] Πολιτική

    Η ανακρίτρια διερευνά την εξαγορά

    Αντιπαράθεση για τον ΟΤΕ

    14/7/2008 15:46:00

    Νέο γύρο έντονης αντιπαράθεσης προκαλεί η εξαγορά της εταιρείας Γερμανός από την Cosmote μετά την άσκηση διώξεων κατά παντός υπευθύνου. Δίωξη κατά παντός υπεύθυνου και όχι κατά συγκεκριμένων πρόσωπων ασκήθηκε το 2007 σε σχέση με τις συμβάσεις Ιντρακόμ - Siemens - Άνκο σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΤΕ σχετικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ. Το δημοσίευμα, το οποίο η ανακοίνωση χαρακτηρίζει συκοφαντικό αναφέρει ότι ασκήθηκε δίωξη κατά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη πριν από 13μηνες η οποία κρατήθηκε κρυφή. Ο ΟΤΕ τονίζει ότι οι αριθμοί που παρουσιάζει το δημοσίευμα είναι παραπλανητικό και επιφυλάσσεται κατά παντός νομίμου δικαιώματος του. "Η χώρα βιώνει τη μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική κρίση, με μία Κυβέρνηση άβουλη και δέσμια συμφερόντων", σχολίασε την Κυριακή από τη Χαλκιδική ο Γιώργος Παπανδρέου. "Κάθε εβδομάδα αποκαλύπτεται ότι πακτωλός μαύρου χρήματος έμπαινε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και, αντί απολογίας, ο κ. Παπανδρέου σφυρίζει αδιάφορα και υβρίζει την Κυβέρνηση", απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος. "Περιμένουμε από την Κυβέρνηση να απαντήσει αν γνώριζε και είχε εγκρίνει την σκανδαλώδη αγορά της Γερμανός από τον ΟΤΕ και γιατί διατηρεί στον Οργανισμό μία Διοίκηση που βαρύνεται με κακουργηματικές πράξεις", ανταπάντησε το ΠΑΣΟΚ. Στο μεταξύ αιχμές για τη στάση του ΚΚΕ στην υπόθεση, άφησαν τόσο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης όσο κι ο Θόδωρος Πάγκαλος, ενώ ο Μάκης Μαΐλης από το ΚΚΕ κατήγγειλε σχέδιο προβοκάτσιας κατά του κόμματος. "Είναι πλέον κοινός τόπος πως το μαύρο πολιτικό χρήμα αποτελεί συστατικό στοιχείο του DNA του δικομματικού πολιτικού συστήματος", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΝ.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τον ΟΤΕ

    "Δεν έχει αλλάξει τίποτα", απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος ερωτηθείς για το αν ο πρόεδρος του ΟΤΕ Παναγής Βουρλούμης παραμένει στη θέση του. Απαντώντας εξ άλλου σε ερώτημα που αφορά σε σημερινό πρωτοσέλιδο ότι υπάρχει και άλλη υπόθεση που αφορά στον Πρόεδρο του ΟΤΕ, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι πρόκειται για μια παλιά υπόθεση παλαιών συμβάσεων, οι οποίες υπεγράφησαν επί ΠΑΣΟΚ και ανανεώθηκαν μετά το 2004. Ο Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση πράγματι εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη, όταν υπάρχει δήλωση του κ. Γ. Αλογοσκούφη ότι δεν αντιλαμβάνεται το σκεπτικό της απόφασης της Δικαιοσύνης για τις διώξεις που αφορούν στην υπόθεση της εξαγοράς της "Γερμανός" από την Cosmote, δήλωσε ότι εμείς εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη και αναμένουμε τα αποτελέσματα. Σημείωσε δε ότι το ερώτημα απευθύνεται μάλλον στο ΠΑΣΟΚ όταν μάλιστα την ίδια ημέρα που έχουμε δημοσιοποίηση αφίσας του ΠΑΣΟΚ στην οποία επιτίθεται με ανοίκειο τρόπο στη Δικαιοσύνη, στελέχη του Κινήματος αναφέρουν ότι σε αυτή την υπόθεση (Γερμανός) η Δικαιοσύνη έχει κάνει καλά τη δουλειά της. Το ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιεί τη Δικαιοσύνη ad hoc, πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση της Cosmote, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η απάντηση της Cosmote καλύπτει και τη δική του απάντηση. Διαφωνεί, ωστόσο, όπως είπε, με την κρίση περί πολιτικών ευθυνών. Χαρακτήρισε τελείως διαφορετικές υποθέσεις την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή της ΝΔ Κώστα Κουκοδήμου και την παραμονή στη θέση του του Παν. Βουρλούμη, όταν του απευθύνθηκε ερώτημα για το αν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με δυο μέτρα και δυο σταθμά στελέχη της.

    Ο Θ.Ρουσόπουλος ανέφερε επιπροσθέτως ότι ο κ. Κ. Κουκοδήμος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, στην οποία δήλωσε την ανεξαρτητοποίησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ έως ότου ολοκληρωθεί η υπόθεση που βρίσκεται στη Δικαιοσύνη.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι η δίωξη είναι κατά πράξεων και όχι προσώπων, η δε αναφορά στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ γίνεται γιατί είναι εποπτεύουσα αρχή της Cosmote. Και η Cosmote έχει ανεξάρτητη διοίκηση και ο πρόεδρός της είχε επιλεγεί επί ΠΑΣΟΚ και παρέμεινε στη θέση του μετά το 2004, με απόφαση της Διοίκησης του ΟΤΕ.

    "Από αυτή την απόφαση αποδεικνύεται επίσης ότι δεν ισχύουν οι κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ περί χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από την πλευρά της κυβέρνησης και ότι το ΠΑΣΟΚ κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια", είπε.

    Τέλος, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η προανάκριση και η κυβέρνηση θα περιμένει την κύρια ανάκριση ώστε να αποδοθούν "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι".

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους για το θέμα του ΟΤΕ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι: "Έχουν περάσει αρκετά εικοσιτετράωρα από την απαγγελία διώξεως σε βαθμό κακουργήματος κατά της Διοίκησης του ΟΤΕ για τη σκανδαλώδη εξαγορά από τους Γερμανούς. Σήμερα, υπάρχουν νέες αποκαλύψεις, για νέες διώξεις σε βαθμό κακουργήματος. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να σιωπά. Είναι προφανές ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη, να διατηρεί τη Διοίκηση του ΟΤΕ, η οποία κατηγορείται για κακουργηματικές πράξεις. Η θέση του ΠΑΣΟΚ για την ελληνική δικαιοσύνη είναι σαφής: Εμπιστευόμαστε την ελληνική δικαιοσύνη, εμπιστευόμαστε τη συντριπτική πλειονότητα των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών. Δεν εμπιστευόμαστε μεμονωμένους εισαγγελείς, που λειτουργούν ως φερέφωνα της κυβέρνησης. Δεν εμπιστευόμαστε μία κυβέρνηση η οποία επιχειρεί να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη. Η Ελλάδα χρειάζεται μία ανεξάρτητη δικαιοσύνη και χρειάζεται μία δικαιοσύνη, η οποία αποδίδει το δίκαιο στον Έλληνα πολίτη. Η κυρία Παπαρήγα, σήμερα, μίλησε για "γκεμπελικές" μεθόδους του ΠΑΣΟΚ. Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας διεκδικεί το αλάθητο, διεκδικεί τη μοναδική αλήθεια. Θα ήταν χρήσιμο να γνώριζαν λίγο περισσότερο και για τα οικονομικά του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας".

    Η δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου για τα οικονομικά του ΚΚΕ επιβεβαιώνει την πηγή της προβοκάτσιας κατά του ΚΚΕ.

    [03] Κόσμος

    Μείζονος σημασίας για Ευρώπη & Μεσόγειο

    Ίδρυση Ευρωμεσογειακής Ένωσης UPM

    14/7/2008 10:12:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2008 16:58:48)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Μείζονος σημασίας για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των χωρών της Ευρώπης και της Μεσογείου (UPM), χαρακτηρίζει ο Πρωθυπουργός, την πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου, για την ευρωμεσογειακή ένωση.

    Ο Κώστας Καραμανλής, επισημαίνει τη σπουδαιότητα του οράματος του Νικολά Σαρκοζί και τονίζει, τα άμεσα και χειροπιαστά οφέλη που θα αποκομίσουν οι πολίτες, ιδιαίτερα, στη συγκεκριμένη συγκυρία, της διεθνούς οικονομικής ύφεσης.

    Στην ιδρυτική διακήρυξη της ένωσης, τομείς προτεραιότητας αποτελούν η καταπολέμηση της μόλυνσης στη Μεσόγειο, η στροφή στην ηλιακή ενέργεια και η ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Ως διπλωματική νίκη της Γαλλίας και του Πρόεδρου Ν. Σαρκόζυ αναγνωρίζεται η ιδρυτική σύνοδος της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UPM).

    Μάλιστα το προεδρικό ζεύγος της Συρίας έκλεψε πρόσκαιρα το ενδιαφέρον του φακού, που μετατοπίστηκε μακριά από τους οικοδεσπότες Σαρκοζύ-Μπρούνυ.

    Κυκλωμένος από παραδοσιακούς εχθρούς από τη Μέση Ανατολή, ο Γάλλος πρόεδρος παρέθεσε το ιδρυτικό δείπνο της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

    Οι αρραβώνες στέφθηκαν με επιτυχία από την παρουσία για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι του Ισραήλ και της Συρίας.

    Μπορεί ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Αλ Ασαντ να απέφυγε κάθε οπτική επαφή, αλλά και την φωτογραφική χειραψία με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ και να διέψευσε ότι το Ιράν συνιστά πυρηνική απειλή..

    Ωστόσο, η Δαμασκός δεν στάθηκε εμπόδιο στο όνειρο που έγινε πραγματικότητα κατά τον Νικολά Σαρκοζύ.

    Το εγχείρημα αρχίζει με διακήρυξη Τελ Αβίβ και Δαμασκού ότι σε δύο χρόνια θα μπορούσε να επιτευχθεί ειρήνευση.

    "Παρίσι η πόλη της ειρήνης" είναι ο τίτλος του άρθρου της εφημερίδας Φίγκαρό, η οποία έτσι αποδίδει τα εύσημα στην γαλλική προεδρία, αν και ως συνήθως είναι επικριτική προς τον Νικολά Σαρκοζύ.

    "Στους αρραβώνες της αραβικής, βορειοαφρικανικής και ευρωπαϊκής Μεσογείου", όπως τιτλοφορείται η εφημερίδα Λιμπερασιόν, παρέστησαν 44 ηγέτες που εκπροσωπούν επτακόσιες εξήντα πέντε εκατομμύρια ανθρώπους, από τη Δυτική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, έως την έρημο της Ιορδανίας.

    Ο Κουσνέρ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, χαρακτήρισε "υπέροχο γεγονός" τη σύνοδο αυτή με την οποία ιδρύθηκε η Ένωση για τη Μεσόγειο, παρουσία 43 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας είπε ότι η σύνοδος διεξήχθη "με φόντο την ειρήνη". Ωστόσο, εξέφρασε τη λύπη του "που ένα εμπόδιο την τελευταία στιγμή μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, στάθηκε αιτία η τελική διακήρυξη να πρέπει λίγο να διορθωθεί".

    "Την τελευταία στιγμή αποτύχαμε, ίσως μιάμιση ώρα για μια λέξη", συνέχισε. Αυτή η λέξη, εξήγησε, αφορά το "κράτος-έθνος, το εθνικό και δημοκρατικό κράτος".

    Το πολιτικό μέρος της 12σελιδης τελικής διακήρυξης δεν κάνει άμεση αναφορά σε αυτό, παραπέμπει για το συγκεκριμένο θέμα στα συμπεράσματα της διάσκεψης της Λισσαβώνας τον Νοέμβριο του 2007 και στην ειρηνευτική διαδικασία στην Αννάπολη των ΗΠΑ, ενώ τονίζει την υποστήριξη των χωρών στις ειρηνευτικές προσπάθειες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    Οι Παλαιστίνιοι δέχτηκαν τη συγγνώμη για την παράλειψη να μην αναφερθεί ως λύση η δημιουργία δύο κρατών, ενώ κάμφθηκαν και οι επιφυλάξεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν ότι η ένωση για τη μεσόγειο αποτελούσε πρόσχημα για να μείνει η Τουρκία εκτός ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ έκανε λόγο για ένα "εμπόδιο" που προέκυψε μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων την τελευταία στιγμή κατά τη σύνοδο της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UPM).

    Οι ηγέτες που συμμετείχαν στην Ένωση για την Μεσόγειο παρακολούθησαν μαζί με το Νικολα Σαρκοζί την σημερινή εντυπωσιακή παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της Γαλλίας.

    [04] Πολιτική

    Χθες Κυριακή στο Παρίσι

    Συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν

    14/7/2008 16:40:00

    Ολιγόλεπτη συνομιλία κοινωνικού περιεχομένου είχε χθες το βράδυ στο Παρίσι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο του δείπνου που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί προς τους ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στην Σύνοδο της Ένωσης για τη Μεσόγειο. Ο Κώστας Καραμανλής, που συνοδεύεται από τη σύζυγό του Νατάσα, παρακολούθησε το πρωί τη στρατιωτική παρέλαση στο Παρίσι για την εθνική εορτή της Γαλλίας και ακολούθως παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε ο Νικολά Σαρκοζί.

    [05] Gruevski Letter to Karamanlis

    Skopje Fresh Provocation

    14 Ιουλ 2008 16:52:0

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑNA

    Skopje fresh provocation comes in a letter to Prime-minister Kostas Karamanlis which among other raises minority issue in Greece. Harsh was governments spokesman, Thodoros Roussopoulos response who spoke of repetition of unacceptable statements about inexistent minorities in an attempt to erect new obstacles in the under way negotiations on name dispute under the UN framework.

    Mr. Roussopoulos stresses that this letter adds up to a number of unacceptable statements by several Skopje officials. "FYROM government obstruction tactics grow bigger every day" underlines the Greek government spokesman, adding that instead of staging provocative acts and tactics which push to a deadlock many years of negotiations, they should be convincing with deeds that they want to resolve the name dispute and build good neighbourly relations with Greece, a EU and NATO member country, both institutions FYROM wants to be admitted to. Greece will not participate in any attempt which will deviate from its target, that is a mutually acceptable resolution of name dispute. Concluding, he referred that the Greek Prime-minister will respond to Gruevski letter this week.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [06] Κοινωνία

    Από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας

    Διανομή δελτίων θεάματος

    14/7/2008 18:49:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ξεκινάει από την Τετάρτη 16 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι να εξαντληθούν, η διάθεση των δελτίων θεάματος από τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας σε δικαιούχους παροχών του νομού Αττικής. Συνολικά θα διατεθούν 110.000 δελτία θεάματος, συνολικής αξίας 1.309.000 ευρώ, για την παρακολούθηση θεατρικών, κινηματογραφικών παραστάσεων, εκδηλώσεων του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και λοιπών καλλιτεχνικών - πολιτιστικών εκδηλώσεων. Οι δικαιούχοι πρέπει να προσκομίσουν αστυνομική ταυτότητα, θεωρημένα βιβλιάρια ασθενείας, απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης με 100 ημερομίσθια το 2007, Α.Φ.Μ., αρχική απόφαση συνταξιοδότησης. Στην περιφέρεια, αντίστοιχα προγράμματα ανακοινώνονται από τις τοπικές υπηρεσίες του Ο.Ε.Ε.

    Γραφεία και ώρες διανομής

    Η χορήγηση των Δελτίων Θεάματος θα αρχίσει την Τετάρτη 16 Ιουλίου και θα γίνεται κάθε Τετάρτη - Πέμπτη - Παρασκευή, με ώρες διανομής 8πμ - 14μμ από όλα τα γραφεία διανομής του ΟΕΕ στην Αττική:

    -Αθήνας Πατησίων 125 -Αθήνας Αγ. Μάρκου 11 -Πειραιά Ομ. Σκυλίτση 19 -Περιστερίου Θίσβης 7 -Αιγάλεω Πλαστήρα 105 & Κολοκοτρώνη 10 -Ταύρου Τιμ. Ευγενικού 5 -Αργυρούπολης Αργυρουπόλεως 94-96 -Ν. Ιωνίας 28ης Οκτωβρίου 42 -Χολαργού Αγαμέμνονος 22 -Ελευσίνας Χαριλάου 30

    [07] Κοινωνία

    Από 15 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου

    Πρεμιέρα για τις εκπτώσεις

    14/7/2008 18:31:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2008 19:00:30)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Αρχίζουν την Τρίτη 15 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου οι θερινές εκπτώσεις, με τον εμπορικό κόσμο να προσδοκά ανάκαμψη στην κίνηση της αγοράς. Αναγκαία στοιχεία στις επιλογές των καταναλωτών, ώστε να ωφεληθούν από τις ευκαιρίες της εκπτωτικής περιόδου είναι να μην κάνουν αλόγιστη χρήση εκπτωτικών καρτών, ο προγραμματισμός με βάση τις πραγματικές ανάγκες, η απαίτηση αποδείξεων πληρωμής και γραπτής εγγύησης, κλπ Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή, Γιάννης Οικονόμου, τονίζει ότι: "Ειδικά κατά την περίοδο των εκπτώσεων, κάθε καταναλωτής οφείλει να γνωρίζει ποια είναι τα δικαιώματά του, αλλά και τι θα πρέπει να προσέχει, ώστε να επιλέγει σωστά, με βάση τις δικές του ανάγκες. Εκπτώσεις στις τιμές δεν σημαίνει και εκπτώσεις στην ποιότητα και κυρίως στην ασφάλεια και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο". Επίσης λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, από τις 8πμ ως τις 10μμ. Επίσης τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες σε περίπτωση πλασματικών εκπτώσεων ή ελαττωματικών προϊόντων στο ΕΛΚΕΚΑ (Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών) τηλ.210-3803116.

    Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά

    Με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, τονίζει ότι: "Αν οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται σε βάρος των υπευθύνων, με απόφαση του Νομάρχη, πρόστιμο 1.000 μέχρι 100.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και όσοι παραβαίνουν τις ισχύουσες διατάξεις, υπόκεινται στις ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 31 του Α.Κ. και, επιπλέον, τους επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι ποσού ίσου με το 0,5% του ετησίου κύκλου των εργασιών που πραγματοποιούν. Το πρόστιμο, σε περίπτωση υποτροπής, μπορεί να αυξάνεται μέχρι το 3% του ετησίου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης". Επίσης επιβάλλεται η αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

    [08] Πολιτική

    Στη Βουλή το πόρισμα για το Υπ.Πολιτισμού

    14/7/2008 17:25:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με έγγραφό του προς τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης διαβίβασε σήμερα τον πλήρη φάκελο της δικογραφίας με το πόρισμα και το όλο ανακριτικό υλικό για θέματα οικονομικής και διοικητικής διαχείρισης στο Υπουργείο Πολιτισμού, κατά την περίοδο 2001-2006. Το πόρισμα, το οποίο υπογράφεται από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών που διενέργησαν την προκαταρκτική εξέταση Π.Αθανασίου και Ελένη Ράικου, διαβιβάσθηκε στη Βουλή, χωρίς ποινική αξιολόγηση από τους ανακριτές, ως προς το σκέλος που αφορά σε επιχορηγήσεις διαφόρων χρηματικών ποσών, από τον Ειδικό Λογαριασμό που τηρείται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης οι επιχορηγήσεις αυτές από τον Ειδικό Λογαριασμό του ΥΠΠΕ "έγιναν για την κάλυψη πληρωμής επιδομάτων, υπερωριών και μισθών συμβασιούχων του Υπουργείου, που δεν μπορούσαν να καταβληθούν διαφορετικά, λόγω απουσίας ειδικής νομοθετικής ρύθμισης και αφορά την περίοδο της υπουργίας των Ευάγγελου Βενιζέλου (έχει παραγραφεί), Φάνης Πάλη-Πετραλιά, Γιώργου Βουλγαράκη και Μιχάλη Λιάπη".

    Παράλληλα, στην ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης επισημαίνονται και τα εξής: "Σχετικά με τις ανυπόστατες καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ, για την οικονομική διαχείριση του Υπουργείου Πολιτισμού, από τον περασμένο Δεκέμβριο, υπενθυμίζουμε τα εξής: δεκάδες υπήρξαν οι δηλώσεις, οι αγορεύσεις και οι ερωτήσεις στη Βουλή, για δήθεν "κομματικές εύνοιες" σε χρηματοδοτήσεις, για "διασπάθιση του δημόσιου χρήματος", για "παράνομες αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου" και "αυθαίρετες αποφάσεις" του τότε γενικού γραμματέα Χρήστου Ζαχόπουλου, για "στημένους διαγωνισμούς προσλήψεων" (των οποίων δεν είχε πραγματοποιηθεί καν η σειρά κατάταξης των επιτυχόντων), για "φαυλότητες και εύνοιες" σε συγκεκριμένους πολιτιστικούς φορείς της Βορείου Ελλάδας κ.λπ.

    Όλα αυτά διερευνήθηκαν αναλυτικά από τη Δικαιοσύνη, με την εξέταση δεκάδων μαρτύρων και με τη συνδρομή αρμόδιων κρατικών ελεγκτικών υπηρεσιών και αποδείχθηκαν ανυπόστατα και ανεύθυνα. Τα κείμενα όμως παραμένουν και θα βαρύνουν για πάντα τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και την ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη, ως ανεύθυνους και αναξιόπιστους τιμητές. Σημειώνουμε επίσης την αήθη επίθεση από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, την περασμένη Τετάρτη (μία μέρα πριν τη δημοσίευση του πορίσματος για την υπόθεση αυτή) κατά της ανακρίτριας της υπόθεσης "Γερμανός" κας Ελένης Ράικου, ότι δήθεν "ανήκει στο γνωστό κλειστό κύκλο συγκεκριμένου υπηρετικού εισαγγελικού προσωπικού, που αναλαμβάνει εργολαβικά πολιτικές υποθέσεις, με τις γνωστές τακτικές των δύο ταχυτήτων".

    Δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε απόλυτη σύγχυση και λειτουργεί υπό το κράτος της βαθιάς μεροληψίας. Για όποια απόφαση της αρέσει, γενική ή επιμέρους (COSMOTE-Γερμανός, Siemens, αποφυλακίσεις, Υπουργείο Πολιτισμού, κατηγορίες κατά προσώπων για Ομόλογα κ.λπ.), είναι "καλή" η Δικαιοσύνη. Όταν κάποια απόφαση δεν την ευχαριστεί, τότε η Δικαιοσύνη "ποδηγετείται" και "χειραγωγείται" από την Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει και τίποτα να φοβηθεί, από τη δικαστική αλήθεια. Αποδεικνύει μάλιστα εμπράκτως ότι δεν παρεμβαίνει στις υποθέσεις της Δικαιοσύνης -και δεν επιθυμεί να παρεμβαίνει- και τιμά την ανεξαρτησία της. Η Κυβέρνηση δεν πιστεύει σε μία Δικαιοσύνη "a la carte", όπως το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε υποθέσεις που του είναι ευχάριστες δηλώνει πως η Δικαιοσύνη είναι "καλή" και σε άλλες που του είναι δυσάρεστες κομματικά λέει πως είναι "κατευθυνόμενη". Είναι ώρα να βγει επιτέλους η αξιωματική αντιπολίτευση από τον πολιτικό της λαβύρινθο και τα πολιτικά της αδιέξοδα".

    [09] Πολιτική

    Διαμαρτυρία Εισαγγελέων για την αφίσα του ΠΑΣΟΚ

    14/7/2008 17:14:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την έντονη διαμαρτυρία του για την αφίσα του ΠΑΣΟΚ με τίτλο "Ποιους καλύπτουν η Κυβέρνηση και οι Εισαγγελείς της" εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΔΣ της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Η Ένωση χαρακτηρίζει αόριστη τη συγκεκριμένη αναφορά και αναφέρει ότι είναι πρόδηλα άστοχη και ατυχής και μάλιστα προσβάλλει το σύνολο των Εισαγγελέων της χώρας.

    Ειδικότερα, η ΕΕΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της τα εξής:

    Αρχικά επιθυμούμε να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει εκ μέρους μας καμία διάθεση αντιπαράθεσης με οποιοδήποτε από τα πολιτικά κόμματα, το θεσμικό ρόλο των οποίων στη λειτουργία της δημοκρατίας μας σεβόμαστε απόλυτα.

    Είμαστε, ωστόσο, υποχρεωμένοι να εκφράσουμε δημοσίως την έντονη διαμαρτυρία μας για τη συγκεκριμένη αφίσα και ειδικά για την αόριστη αναφορά της σε "Εισαγγελείς της Κυβέρνησης". Η αναφορά αυτή είναι πρόδηλα άστοχη και ατυχής και μάλιστα - ιδίως εν όψει της αοριστίας και της γενίκευσης που εκπέμπει - προσβάλλει το σύνολο των εισαγγελέων της χώρας.

    Καλούμε, τέλος, όλα τα πολιτικά κόμματα - ανεξαρτήτως πολιτικών συγκυριών και καταστάσεων - πέραν από την κατά καιρούς δριμεία κριτική που ασκούν, να συμβάλλουν, με ουσιαστικές προτάσεις και με την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, στην αναβάθμιση του θεσμού της Δικαιοσύνης και των δικαστικών λειτουργών, που μοχθούν καθημερινά υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες για την ορθή απονομή του δικαίου με μοναδικούς γνώμονες το νόμο και τη συνείδησή τους".

    [10] Υγεία

    Συνέστησαν οι Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Λήψη μέτρων για τα ηλιακά εγκαύματα

    14/7/2008 16:49:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη λήψη επιπλέον μέτρων για την προστασία από τον ήλιο συνέστησαν τη Δευτέρα, στους παραθεριστές οι Επίτροποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την Υγεία και για θέματα Καταναλωτών σε μια προσπάθεια περιορισμού της ανόδου των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος, κυρίως μεταξύ των παιδιών. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου είναι η κύρια αιτία πρόκλησης καρκίνου του δέρματος σε μία στις τρεις περιπτώσεις που γίνεται διάγνωση κάποιας από τις μορφές του καρκίνου αυτού, σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος. "Το μήνυμά μας προς τους καταναλωτές αυτό το καλοκαίρι είναι πολύ σαφές: προφυλαχθείτε έξυπνα από τον ήλιο αυτό το καλοκαίρι και προστατευτείτε", σημειώνει σε ανακοίνωσή της, η Επίτροπος για την Υγεία Ανδρούλα Βασιλείου. Ακόμη, η Επίτροπος συμβουλεύει τους γονείς να μην επιτρέπουν την άμεση έκθεση των βρεφών και των παιδιών στον ήλιο καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία εγκυμονεί αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου του δέρματος. Επίσης, υπάρχουν δύο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας η UVA, η οποία ευθύνεται για το μαύρισμα και η UVB που προκαλεί τα ηλιακά εγκαύματα. Σύμφωνα με το κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στη Βρετανία, ο αριθμός των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος στη χώρα έχει υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές της δεκαετίας του '80, ενώ περισσότεροι από 2.000 θάνατοι προκαλούνται ετησίως από τη μορφή αυτή καρκίνου.

    Τα μέτρα που συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο ώθησε πέρυσι τις Βρυξέλλες να εισαγάγουν αυστηρότερους κανονισμούς για τις ετικέτες που φέρουν τα αντηλιακά προϊόντα, απαγορεύοντας σημάνσεις όπως "100% προστασία από τον ήλιο".

    "Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως 100% προστασία από τον ήλιο, ή ασφαλές μαύρισμα. Το πιο σημαντικό είναι οι παραθεριστές να γνωρίζουν ότι τα αντηλιακά φίλτρα προστασίας είναι μόνο ένα από μια σειρά μέτρων απαραίτητων για την αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο", δήλωσε η Επίτροπος για θέματα Καταναλωτών Μέγκλενα Κούνεβα.

    Τα μέτρα που συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι τα εξής:

    αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας, συνήθως από τις 11:00 ως τις 15:00 στις περισσότερες χώρες όταν δεν είναι δυνατό να αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, φροντίστε να είστε καλά καλυμμένοι καπέλα και γυαλιά ηλίου μπορούν να προσφέρουν επιπλέον προστασία αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο των βρεφών και των μικρών παιδιών χρησιμοποιείτε αντηλιακά προϊόντα που προστατεύουν και από τις δύο μορφές υπεριώδους ακτινοβολίας, τη UVB και τη UVA βάζετε τακτικά αντηλιακό και σε επαρκή ποσότητα. Για την προστασία όλου του σώματος ενός ενήλικου μετρίου αναστήματος χρειάζεται η χρήση 35 γραμμαρίων αντηλιακού.

    Οι παραθεριστές θα πρέπει επίσης σύμφωνα με την Επιτροπή να γνωρίζουν ότι:

    το 90% της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου διαπερνά τα ελαφρά σύννεφα επομένως μπορεί κανείς να υποστεί ηλιακά εγκαύματα ακόμη και μια συννεφιασμένη καλοκαιρινή ημέρα το νερό προσφέρει ελάχιστη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και οι αντανακλάσεις από το νερό μπροεί να εντείνουν την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία λειτουργεί αθροιστικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, επομένως τα τακτικά διαλείμματα κατά την ηλιοθεραπεία δεν έχουν ως αποτέλεσμα και ένα χαμηλότερο ποσοστό συνολικής έκθεσης.

    [11] Οικονομία

    Υπουργείο Οικονομικών

    Παρατάσεις σε προθεσμίες υποχρεώσεων

    14/7/2008 15:59:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παρατάσεις στις προθεσμίες των υποχρεώσεών τους στις Εφορίες, έδωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας με απόφασή του που αφορά τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008.

    Σύμφωνα με την απόφαση:

    1. Παρατείνονται κατά πέντε μήνες από τη λήξη τους (που έληξαν ή θα λήξουν από 9 Ιουνίου 2008 έως 31 Ιουλίου 2008), οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων των παρακρατούμενων φόρων όλων των Φυσικών και Νομικών προσώπων των υπόχρεων,

    του νομού Αχαΐας (Αροανίας, Βραχναίικων, Δύμης, Καλαβρύτων, Λαρισσού, Μεσσάτιδος, Μόβρης, Παραλίας, Πατρέων, Τριταίας, Φαρρών, Ωλένιας και της Κοινότητας Καλεντζίου) του νομού Ηλείας (Αμαλιάδας, Ανδραβίδας, Αρχαίας Ολυμπίας, Βαρθολομιού, Βουπρασίας, Βώλακος, Γαστούνης, Ιαρδάνου, Κάστρου-Κυλλήνης, Λαμπείας, Λασιώνος, Λεχαινών, Πηνείας, Πύργου, Σκιλλούντος, Τραγανού, Φολόης και Ωλένης) και του νομού Αιτωλοακαρνανίας (Αγγελοκάστρου, Αγρινίου, Αιτωλικού, Αστακού, Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Οινιάδων και Φυτειών),

    β) Παρατείνονται οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων των επιχειρήσεων Φυσικών και Νομικών προσώπων που έχουν την έδρα της επαγγελματικής τους εγκατάστασης στους προαναφερόμενους Δήμους κατά τρεις μήνες από τη λήξη τους.

    γ) Παρατείνονται οι προθεσμίες των ηλεκτρονικά υποβαλλόμενων ετήσιων δηλώσεων εισοδήματος οικ. έτους 2008 των υπόχρεων των προηγούμενων περιπτώσεων μέχρι 17 Ιουλίου 2008 και μόνο για τον υπόχρεο (σύζυγο).

    Για την α΄ και γ΄ περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατάθεση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. σχετικής βεβαίωσης του αρμόδιου οργάνου που να πιστοποιεί το γεγονός του σεισμόπληκτου.

    2. Παρατείνονται μέχρι και 16 Ιανουαρίου 2009 τις προθεσμίες υποβολής των περιοδικών και εκκαθαριστικών δηλώσεων Φ.Π.Α. που έληξαν ή θα λήξουν από 9 Ιουνίου 2008 έως και 31 Δεκεμβρίου 2008 για τους υποκείμενους αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. που υπάγονται οι προαναφερόμενοι Δήμοι.

    3. Παρατείνονται μέχρι και 16 Ιανουαρίου 2009 οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων και καταβολής τελών χαρτοσήμου και άλλων φόρων, τελών και εισφορών υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων που κανονικά έληγαν ή θα λήξουν από 9 Ιουνίου 2008 έως και 31 Δεκεμβρίου 2008 για τους υπόχρεους (φυσικά και νομικά πρόσωπα) αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. που υπάγονται οι προαναφερόμενοι Δήμοι.

    4. Παρατείνονται μέχρι 30/9/2008 οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων Ε.Τ.ΑΚ. νομικών προσώπων, οι οποίες έληξαν στις 27/6/2008, εφόσον οι υπόχρεοι σε δήλωση έχουν την έδρα τους στους προαναφερόμενους Δήμους που επλήγησαν από το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008.

    5. Αναστέλλεται μέχρι 28.11.08 η πληρωμή των βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και Τελωνεία, και ληξιπροθέσμων κατά Κ.Ε.Δ.Ε., μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της παρούσης, χρεών προς το Δημόσιο, καθώς και υπέρ τρίτων, που συμβεβαιώθηκαν μ' αυτά ή βεβαιώθηκαν αυτοτελώς και οφείλονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα των προαναφερόμενων Δήμων που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008.

    6. Παρατείνονται μέχρι 28.11.08 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων κατά Κ.Ε.Δ.Ε. στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και τα Τελωνεία, οφειλών των φυσικών ή νομικών προσώπων των προαναφερόμενων Δήμων που επλήγησαν από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 συμπεριλαμβανομένου του φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2008, που λήγουν από την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας απόφασης. 'Εως την ίδια ημερομηνία παρατείνεται και η καταβολή όλων των δόσεων των ανωτέρω οφειλετών που έληξαν ή θα λήξουν από την 8η Ιουνίου 2008, των παρακάτω περιπτώσεων: α) των διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που έχουν χορηγηθεί κατά τις διατάξεις των άρθρων 13-21 ν. 2648/98 (ΦΕΚ 238 τΑ), β) των ρυθμίσεων ληξιπροθέσμων χρεών των άρθρων 12-15 του ν. 3259/04 (ΦΕΚ 149 τΑ), γ) των ρυθμίσεων πτωχευτικών χρεών πτωχών οφειλετών με τις διατάξεις του άρθρου 62 Α του ν.δ. 356/74 (ΚΕΔΕ).

    7. Παρατείνονται μέχρι 30.09.08 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων κατά Κ.Ε.Δ.Ε. στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και Τελωνεία, οφειλών όλων των επιχειρήσεων (φυσικών ή νομικών προσώπων) που έχουν την έδρα της επαγγελματικής τους εγκατάστασης στους παραπάνω Δήμους και λήγουν από την 8η Ιουνίου 2008. Έως τις 30.09.08 παρατείνεται και η καταβολή όλων των δόσεων των ανωτέρω οφειλετών που έληξαν, ή θα λήξουν από την 8η Ιουνίου 2008 των παρακάτω περιπτώσεων: α) των διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που έχουν χορηγηθεί κατά τις διατάξεις των άρθρων 13-21 ν. 2648/98 (ΦΕΚ 238 τΑ), β) των ρυθμίσεων ληξιπροθέσμων χρεών των άρθρων 12-15 του ν. 3259/04 (ΦΕΚ 149 τΑ), γ) των ρυθμίσεων πτωχευτικών χρεών πτωχών οφειλετών με τις διατάξεις του άρθρου 62 Α του ν.δ. 356/74 (ΚΕΔΕ).

    8. Τα χρέη της περίπτωσης πέντε ρυθμίζονται με τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής που τα επιβαρύνουν μέχρι 08.06.08 και καταβάλλονται σε είκοσι τέσσερις μηνιαίες δόσεις.

    Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή Τελωνείο μέχρι 28.11.08, με συνημμένη βεβαίωση του αρμοδίου οργάνου, από την οποία να προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος οφειλέτης έχει υποστεί ζημίες από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008.

    Η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Δεκεμβρίου 2008 και οι επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών. Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 150 ευρώ, ενώ απώλεια της ρύθμισης επέρχεται αν δεν καταβληθούν δέκα συνεχόμενες δόσεις.

    [12] Πολιτική

    Την Τετάρτη απολογείται ο Σπ.Κλαδάς

    14/7/2008 15:18:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2008 16:58:17)

    Προθεσμία για να καταθέσουν την Τετάρτη ζήτησαν και έλαβαν από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Μαρία Γκανέ, ο πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Σπύρος Κλαδάς και ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Βαγγέλης Καραμάνος. Η Εισαγγελέας έχει καλέσει τους δυο μάρτυρες με την ιδιότητα του υπόπτου στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί, με αφορμή καταγγελίες του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος μεσολάβησε προκειμένου να διευθετηθεί ευνοϊκά από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, εκκρεμότητα σχετικά με τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ του Θέμου Αναστασιάδη. Η εντολή που έχει λάβει η εισαγγελέας από τον εισαγγελέα Εφετών κ. Δασούλα, είναι, στο πλαίσιο της έρευνας, να εξακριβώσει εάν διαπιστώνονται πράξεις ή παραλείψεις της ΥΠΕΕ, στην οικονομική εκκρεμότητα του κ. Αναστασιάδη. Η έρευνα που διενεργεί η Εισαγγελέας βρίσκεται στο τέλος της και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

    [13] Κόσμος

    Αφγανιστάν

    Βία δίχως τέλος

    14/7/2008 14:33:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2008 17:15:29)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον της πρεσβείας της Ινδίας στην Καμπούλ την περασμένη Δευτέρα, ανακοίνωσε ο πρεσβευτής της Ινδίας στην αφγανική πρωτεύουσα Ζιάντ Πρασάντ στη διάρκεια τελετής στη μνήμη των θυμάτων. Από την πλευρά του, ο Αφγανός υπουργός Εξωτερικών Νταντφάρ Σπάντα απηύθυνε έκκληση για μια από κοινού απάντηση στις "τρομοκρατικές επιθέσεις που γίνονται όλο και πιο βίαιες". Σαράντα ένας άνθρωποι, μεταξύ τους δύο ινδοί διπλωμάτες, βρήκαν ακαριαίο θάνατο στην έκρηξη με παγιδευμένο αυτοκίνητο στις 7 Ιουλίου έξω από την πρεσβεία της Ινδίας, αλλά βαριά τραυματίες υπέκυψαν αργότερα στα τραύματά τους. "Τουλάχιστον 60 Αφγανοί έχασαν τη ζωή τους, χωρίς να αναφέρουμε τις δικές μας ανθρώπινες απώλειες που ανέρχονται σε πέντε", πρόσθεσε ο ινδός πρεσβευτής διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τον στρατιωτικό ακόλουθο, έναν πολιτικό σύμβουλο, δύο ινδούς φρουρούς και έναν αφγανό σοφέρ της πρεσβείας. Ένδεκα αστυνομικοί και 17 παιδιά είναι μεταξύ των θυμάτων, πρόσθεσε ο πρεσβευτής στη διάρκεια της τελετής στην οποία παρίσταντο αφγανοί υπουργοί και διπλωμάτες από όλο τον κόσμο. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν ότι βρίσκονται πίσω από τη βομβιστική επίθεση στην ινδική πρεσβεία στην Καμπούλ. "Δηλώσαμε στην κυβέρνηση του Πακιστάν και στον κόσμο και στο εξής αυτό θα επαναλαμβάνεται κάθε φορά από κάθε μέλος του αφγανικού έθνους: η βία, οι φόνοι, οι καταστροφές που ταλανίζουν το Αφγανιστάν είναι έργο των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών. Δεν θα σταματήσουμε να το επαναλαμβάνουμε μέχρι να τους διώξουμε από τη χώρα μας", αναφέρει ο Πακιστανός πρόεδρος σε ανακοίνωσή του.

    [14] Κοινωνία

    Συνέντευξη Αρη Σπηλιωτόπουλου

    Άμεσα μέτρα για πάταξη της αισχροκέρδειας στον τουρισμό

    14/7/2008 14:24:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τη συγκρατημένη του αισιοδοξία σχετικά με τις κρατήσεις τουριστικών καταλυμάτων για τη φετινή χρονιά εξέφρασε ο υπουργός Τουρισμού σε συνέντευξή του. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ήταν κατηγορηματικός για όσους θα προσπαθήσουν να αισχροκερδήσουν σε βάρος Ελλήνων και ξένων τουριστών. Θα είμαστε αυστηροί μαζί τους, δήλωσε, τονίζοντας ότι η εποχή της αρπαχτής και του αυτόματου πιλότου έχει περάσει. Σχετικά με τις αυξήσεις των αφίξεων ξένων τουριστών ανέφερε ότι αύξηση από Γερμανία 5%, από Βέλγιο - Ιταλία 6%, Ολλανδία 8% και Ρωσία 32% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα. Αναφερόμενος στα χθεσινά έκτροπα στην έκθεση φωτογραφίας του ΕΟΤ στη Ρώμη είπε ότι πρόκειται για κάποιους στενοκέφαλους οι οποίοι απομονώνονται από το σύνολο των Ευρωπαίων πολιτών και χαρακτήρισε το φαινόμενο μεμονωμένο.

    [15] Οικονομία

    ΗΠΑ: Στήριξη τραπεζών ενυπόθηκων δανείων

    14/7/2008 12:53:00

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τρία συγκεκριμένα μέτρα "στήριξης" για τις μεγάλες ομοσπονδιακές τράπεζες έκδοσης ενυπόθηκων δανείων -τη "Φάνι Μέϊ" και τη "Φρέντι Μακ" (στην καθομιλουμένη των Αμερικανών την 'Φάνι' και την 'Φρέντι')- ανακοινωσε εκτάκτως την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον, δίνοντας έμφαση στην αποδοχή ότι "η επιβίωσή τους, είναι ακρογωνιαία για το αμερικανικό οικονομικό σύστημα". "Στη χρηματοδότηση της αγοράς ακινήτων μας, η τράπεζα "Φάνι Μέϊ" και η τράπεζα "Φρέντι Μακ" διαδραματίζουν έναν κεντρικό ρόλο και θα πρέπει να μπορέσουν να συνεχίσουν κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, επιπλέον δε να λειτουργούν κάτω από τον (αποκλειστικό) έλεγχο των μετόχων τους" υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

    Μεγάλη πτώση των μετοχών

    "Πρέπει να διατηρηθούν η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στα χρηματιστήριά μας, αλλά και στο ίδιο μας το οικονομικό μας σύστημα" δήλωσε επίσης με έμφαση, αναγγέλλοντας ταυτοχρόνως "προσωρινή" αύξηση της προβλεπόμενης κρατικής επιδοτήσεως σε αμφότερες, ώστε το δημόσιο να έχει τη βεβαιότητα ότι θα μπορούν, ανεμπόδιστα, να λειτουργήσουν και στο μέλλον.

    Ο Πόλσον άφησε να εννοηθεί ότι το δημόσιο, αν τούτο κριθεί αναγκαίο, θα "στηρίξει" με μαζικές αγορές του τις μετοχές-ομολογίες και των δύο τραπεζών στην Γουόλ Στριτ, όπου αμφότερες περιβάλλονται, τελευταία, με κλίμα επενδυτικής επιφυλακτικότητας ίσως και δυσπιστίας.

    Ο ίδιος βεβαίωσε ωστόσο ότι "τίποτε από αυτά δεν θα επιβαρύνει τον αμερικανό φορολογούμενο".

    Τέλος, προανήγγειλε ότι η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα προορίζεται να έχει διευρυμένο εποπτικό ρόλο -"συμβουλευτικό" πάντως- όσον αφορά αμφότερες τις τράπεζες, τόσο γιά τα θεμελιώδη δεδομένα τους, όσο και για τον ενδεδειγμένο τρόπο της λειτουργίας τους.

    Η μετοχή της "Φάνι Μέϊ υποχώρησε την Παρασκευή, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, έως σχεδόν το 50% της αξίας της, πέφτοντας στα έξι δολάρια η μία, όπως και της "Φρέντι Μακ", που έπεσε στα 3,89 δολάρια η μία, πριν τελικά (δηλαδή στο τέλος της συνεδρίασης) να περιστείλουν αυτές τις αισθητές ζημιές. Όμως, μετά την πρωτοχρονιά, αμφότερες οι μετοχές έχουν απολέσει σχεδόν 80% ως προς τα πρόσφατα χρηματιστηριακά "υψηλά" τους.

    [16] Κόσμος

    Στην κορυφή οι ιδρυτές του Google

    14/7/2008 12:25:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην πρώτη θέση της λίστας της "Γκάρντιαν" με τους 100 ανθρώπους που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στα βρετανικά ΜΜΕ βρίσκονται φέτος οι δύο δημιουργοί του Google, Λάρι Πέιτζ και Σέρτζι Μπριν, τους οποίους η εφημερίδα θεωρεί ως τους ισχυρότερους, λόγω της τρομερής επίδρασης του Google στα μέσα ενημέρωσης.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι για πρώτη φορά, ο μεγιστάνας του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοχ, πρόεδρος της News Corp., έχασε τη θέση του στη λίστα από τον δεύτερο γιο του Τζέιμς.

    Ο Τζέιμς Μέρντοχ, πρόεδρος του βρετανικού τηλεοπτικού ομίλου BSkyB του ομίλου News Corporation για την Ασία και την Ευρώπη βρίσκεται στην δεύτερη θέση, στέλνοντας των πατέρα του στην πέμπτη. Ένα ακόμα μέλος της οικογένειας Μέρντοχ, η κόρη του Ρούπερτ Ελίζαμπεθ περιλαμβάνεται στη λίστα και μάλιστα αρκετά ψηλά, στην 27η θέση.

    Οι "υποψήφιοι" για τη λίστα της "Γκάρντιαν" κρίνονται από ομάδα ειδικών με βάση τρία κριτήρια: την πολιτιστική, πολιτική και οικονομική επιρροή τους.

    [17] Παράξενα

    Επέστρεψε στη μάνα του

    Σώο είναι το αρκουδάκι

    14/7/2008 10:57:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/7/2008 13:54:51)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επέστρεψε τελικά στη μητέρα του το μικρό αρκουδάκι, το οποίο απροστάτευτο και αποκομμένο από τη μάνα του βρέθηκε στην κορυφή ενός δέντρου 30 μέτρων κυνηγημένο από σκύλους, στην περιοχή του Μαλακασίου του Ν. Τρικάλων!

    Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, το αρκουδάκι σκαρφάλωσε στην κορυφή μιας μαύρης πεύκης, ύψους περίπου 30 μέτρων, για να γλιτώσει από τους διώκτες του.

    Το μικρό αρκουδάκι έκανε τη βόλτα του μαζί με τη μητέρα του σε δασική περιοχή νότια του Μαλακασίου και συγκεκριμένα νότια της σήραγγας του Μετσόβου, όταν τους επιτέθηκαν τσοπανόσκυλα.

    Ενστικτωδώς, το μικρό αρκουδάκι ανέβηκε στην κορυφή του κοντινότερου δέντρου, ενώ η μητέρα τράπηκε σε φυγή, με σκοπό να επιστρέψει στο παιδί της μόλις περάσει ο κίνδυνος.

    Αυτό το οποίο διαπίστωσαν τα μέλη της ομάδας "Καλλιστώ", όταν βρέθηκαν στο σημείο, ήταν πως το αρκουδάκι ενώ είχε διαφύγει τον κίνδυνο από τα σκυλιά βρίσκονταν εκτεθειμένο στα αδιάκριτα βλέμματα και το θόρυβο αρκετών κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που ήθελαν οπωσδήποτε να δουν από κοντά το σπάνιο αυτό θέαμα.

    Η ομάδα της "Καλλιστώ", αποτελούμενη από δύο βιολόγους και το νοσοκόμο κτηνίατρο της οργάνωσης, ζήτησαν από τον κόσμο και τα τηλεοπτικά συνεργεία να απομακρυνθούν από την περιοχή.

    Όταν τελικώς απομακρύνθηκε ο κόσμος, η ομάδα της "Καλλιστώ" αποφάσισε να παρακολουθήσει εκ του μακρόθεν την εξέλιξη της ιστορίας, ώστε έτσι να εξασφαλιστεί το αίσιο τέλος της.

    Έστησαν, λοιπόν, ένα αυτόματο καταγραφικό σύστημα, εφοδιασμένο με υπέρυθρες ακτίνες και κατέγραψαν το κάλεσμα της μαμάς αρκούδας προς το μικρό της, το οποίο ανακουφισμένο πια κατέβηκε από το δέντρο, αλλά, μάλλον θα θυμάται για καιρό την περιπέτειά του.

    Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η περιοχή στην οποία βρέθηκε το αρκουδάκι είναι σημαντικός βιότοπος και ταυτοχρόνως, πέρασμα για τις αρκούδες μεταξύ βόρειας και νότιας Πίνδου.

    Η οργάνωση "ΚΑΛΛΙΣΤΩ", στο πλαίσιο ειδικού ερευνητικού προγράμματος παρακολουθεί με τη μέθοδο της δορυφορικής τηλεμετρίας 3 θηλυκές μαμάδες αρκούδες. Τα αποτελέσματα από αυτή τη μελέτη δείχνουν ότι οι θηλυκές μαζί με τα μικρά τους δεν κινούνται σε μεγάλη ακτίνα από τη φωλιά τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 14 July 2008 - 16:50:19 UTC