Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εν αναμονή της επιστολής Καραμανλή
  • [02] Μαζική έξοδος αδειούχων του Ιουλίου
  • [03] Ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ζητά ο Γκορ
  • [04] Τα 90 κλείνει σήμερα ο Μαντέλα
  • [05] "Δύναμη ενότητας η θρησκεία"
  • [06] Χάθηκε όπλο από το Μεγάλο Πεύκο
  • [07] Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση Λετέρμ

    [01] Πολιτική

    Εν αναμονή της επιστολής Καραμανλή

    18/7/2008 8:27:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/7/2008 9:51:53)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Εντός της ημέρας αναμένεται να επιδοθεί στα Σκόπια η απαντητική επιστολή του Κώστα Καραμανλή στην προκλητική επιστολή του Σκοπιανού πρωθυπουργού, και η οποία πρόκειται να κοινοποιηθεί σε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι ιδιαίτερα αιχμηρή στα όσα αναφέρει ο Νίκολα Γκρούεφσκι περί "μακεδονικής μειονότητας και γλώσσας" στην Ελλάδα.

    Την Πέμπτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το μειονοτικό δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, τονίζοντας πως η Ουάσιγκτον επιθυμεί την επίλυση του θέματος της ονομασίας το οποίο, όπως επεσήμανε, είναι εντελώς διαφορετικό ζήτημα.

    Επιστολή Στυλιανίδη για νέα πρόκληση της ΠΓΔΜ

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης απέστειλε επιστολή προς τον Βρετανό ομόλογό του Μπιλ Ράμελ και προς τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για θέματα Παιδείας κ. Φίγκελ, σχετικά με το θέμα που ανέκυψε μετά την εξαγορά ενός ιδιωτικού βρετανικού κολλεγίου από ιδιωτικό εκπαιδευτικό φορέα της ΠΓΔΜ.

    Στα τμήματα του κολεγίου έδωσε μάλιστα τις επωνυμίες "Τμήμα Οικονομικών Σπουδών- Άγιος Νικόλαος", "Τμήμα ηλεκτρονικών Υπολογιστών Αλέξανδρος ο Μακεδών" και "Τμήμα Καλών Τεχνών και Σχεδίου Φίλιππος ο Β'".

    Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, ο υπουργός αναφέρεται στην επιστολή του "στις υποχρεώσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 για την αποφυγή προκλήσεων και καταγγέλλει τη σκοπιανή πλευρά ότι χρησιμοποιεί τα θέματα παιδείας στο πλαίσιο μιας απαράδεκτης αλυτρωτικής και εθνικιστικής προπαγάνδας, που δηλητηριάζει τις διμερείς και περιφερειακές σχέσεις".

    Ο Ευρ. Στυλιανίδης ζητά από τον Βρετανό ομόλογο του "να πάρει κάθε απαιτούμενη πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και στον Ευρωπαίο Επίτροπο διαμαρτύρεται διότι η χρήση ζητημάτων Παιδείας για εθνικιστική προπαγάνδα έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις αρχές, τις αξίες και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους οποίους οφείλουν να σέβονται κράτη που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας".

    [02] Κοινωνία

    Επί ποδός η Τροχαία

    Μαζική έξοδος αδειούχων του Ιουλίου

    18/7/2008 11:37:00

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Το δεύτερο κύμα των αδειούχων του Ιουλίου, ξεκινάει σήμερα τις διακοπές του και οι Αθηναίοι εγκαταλείπουν την πόλη με πλοία αυτοκίνητα, τρένα και λεωφορεία. Από το πρωί η κίνηση στα λιμάνια είναι αυξημένη καθώς αρκετοί εκδρομείς επέλεξαν τα νησιά. Με αυξημένη πληρότητα αναχωρούν τα πλοία από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο. Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 36 δρομολόγια από Πειραιά, 19 από Ραφήνα και 8 από Λαύριο. Αυξημένη κίνηση που αναμένεται να κορυφωθεί μετά το μεσημέρι και στα ΚΤΕΛ στον Κηφισό, απ' όπου θα πραγματοποιηθούν πάνω από 100 έκτακτα δρομολόγια, εκτός των 280 προγραμματισμένων. Αυξημένα είναι και τα μέτρα της τροχαίας για την ασφαλή έξοδο των εκδρομέων. Σε ισχύ εξάλλου, θα τεθεί από τις 4 το μεσημέρι και ως τις 10 το βράδυ το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας στα ρεύματα εξόδου των εθνικών οδών των φορτηγών ωφέλιμου βάρους άνω του 1,5 τόνου. Αλλά και στα τρένα η πληρότητα αυτό το Σαββατοκύριακο φτάνει το 100%.

    [03] Κόσμος

    Ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ζητά ο Γκορ

    18/7/2008 10:10:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Να δεσμευτούν ότι σε μία δεκαετία θα παράγουν το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο ήλιος και ο άνεμος, κάλεσε τις ΗΠΑ ο βραβευμένος με Νόμπελ για τους αγώνες του για την προστασία του περιβάλλοντος, Αλ Γκορ. "Η επικίνδυνη υπερεξάρτησή μας από καύσιμα που βασίζονται στον άνθρακα βρίσκεται στο επίκεντρο των τριών προκλήσεων - της οικονομικής, της περιβαλλοντικής και των κρίσεων σε θέματα εθνικής ασφάλειας" δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του 2000. "Γι΄ αυτό σήμερα καλώ το έθνος μας να δεσμευτεί ότι σε 10 χρόνια θα παράγει το 100% του ηλεκτρισμού που χρειάζεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που δεν θα έχουν σχέση με τον άνθρακα" πρόσθεσε ο Αλ Γκορ, σε ομιλία του στην Ουάσινγκτον.

    "Εθνικό μας συμφέρον η πρωτοπορία"

    Ο Γκορ επέκρινε επίσης τις πολιτικές της κυβέρνησης Μπους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά χωρίς να αναφερθεί προσωπικά στον Αμερικανό πρόεδρο.

    "Μία πολιτική υπόσχεση ότι θα γίνει κάτι σε 40 χρόνια είναι απολύτως αδιάφορη διεθνώς, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι δεν έχει νόημα. Ο μέγιστος χρόνος είναι 10 χρόνια για να θέσουμε, ως έθνος, ένα στόχο και να τον πετύχουμε" πρόσθεσε ο Γκορ, ο οποίος σύγκρινε τα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών με το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί για την επίτευξη του μεγάλου στόχου, στη δεκαετία του 1960, για την αποστολή ανθρώπων στο φεγγάρι.

    "Είναι μεγάλο λάθος να λέμε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να περιμένουν τους άλλους στο θέμα των κλιματικών αλλαγών. Εμείς πρέπει να προχωρήσουμε πρώτοι, διότι αυτό είναι το κλειδί για να κάνεις τους άλλους να ακολουθήσουν και γιατί η πρωτοπορία είναι το δικό μας εθνικό συμφέρον" τόνισε ο Αλ Γκορ.

    [04] Κόσμος

    Ευχές από όλο τον κόσμο

    Τα 90 κλείνει σήμερα ο Μαντέλα

    18/7/2008 11:22:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τα 90ά γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Νέλσον Μαντέλα, τα οποία θα περάσει μαζί με την οικογένειά του, στο χωριό Κούνου στη νοτιοανατολική Νότια Αφρική όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια. Οι οικείοι του θέλουν να ξεκουραστεί ύστερα από τις έντονες δραστηριότητες των τελευταίων εβδομάδων, κυρίως ένα ταξίδι στο Λονδίνο για μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον αγώνα για την καταπολέμηση του AIDS.

    Σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από το δημόσιο ραδιόφωνο SAFM δήλωσε ότι νιώθει τιμή από τα μηνύματα που δέχεται από όλο τον κόσμο για τα Χρόνια Πολλά. "Μας τιμά η επιθυμία σας να ευχηθείτε χρόνια πολλά σε ένα ηλικιωμένο, απόστρατο, που δεν έχει πλέον δύναμη ούτε επιρροή", επισημαίνει στο μήνυμα και προσθέτει "γιορτάζουμε και ευχαριστούμε που μας συνοδεύετε στους εορτασμούς αυτούς". Σήμερα εξάλλου ο ήρωας-αγωνιστής για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, που πέρασε 27 χρόνια στις φυλακές του ρατσιστικού καθεστώτος απαρτχάιντ, γιορτάζει και 10 χρόνια έγγαμου βίου με την Γκράσα Μασέλ, χήρα του πρώην προέδρου της Μοζαμβίκης Σαμόρα Μασέλ.

    Εδώ και αρκετές ημέρες, ευχές έχουν κατακλύσει το γραφείο του από όλο τον κόσμο. Μεταξύ τους ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον που έκανε λόγο για τη "δύναμη του παραδείγματος που έδωσε ο Μαντέλα", από τον τομέα του αθλητισμού ο πρόεδρος της FIFA Στεπ Μπλάτερ ο οποίος χαρακτήρισε τον εορτάζοντα "μορφή της ανθρωπότητας" που συνέβαλε ώστε η διοργάνωση του παγκόσμιου κυπέλου ποδοσφαίρου του 2010 να διεξαχθεί στη χώρα του. Ενας αντίπαλος από τα παλιά, ο τελευταίος πρόεδρος του απαρτχάιντ Φρέντερικ Ντε Κλερκ στο ευχετήριο τηλεγράφημά του χαιρετίζει "έναν από τους μεγαλύτερους άνδρες του 20ου αιώνα".

    [05] Κόσμος

    "Δύναμη ενότητας η θρησκεία"

    18/7/2008 9:38:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΝΕΤ 105.8

    Έκκληση σε όλες τις θρησκείες να ενωθούν στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας απηύθηνε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ σε ομιλία του ενώπιον Εβραίων και Μουσουλμάνων ηγετών στο Σύδνεύ της Αυστραλίας. "Σε ένα κόσμο που απειλείται από καταστροφικές μορφές βίας, που δεν κάνουν διακρίσεις, οι πιστοί ενώνουν τη φωνή τους και καλούν τα έθνη και τις κοινότητες να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφωνίες, με πλήρη σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια", ανέφερε ο Ποντίφικας.

    Ο Πάπας επισήμανε ότι η Καθολική Εκκλησία είναι ανοικτή να μάθει από άλλες θρησκείες - ένα σχόλιο που θεωρείται ότι αντανακλά την πρόθεση του Βατικανού για βελτίωση των σχέσεών του με τον ισλαμικό κόσμο.

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι αναγνωρίζει τον πολυ-πολιτισμικό σεβασμό της Αυστραλίας στη θρησκευτική ελευθερία και επισήμανε ότι η θρησκεία είναι δύναμη ενότητας και όχι διχασμού.

    Την Πέμπτη, ενώπιων χιλιάδων νέων από όλο τον κόσμο που είχαν συγκεντρωθεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νέων της Καθολικής Εκκλησίας, ο Πάπας έστειλε μήνυμα για τη σωτηρία του πλανήτη, ενώ επιτέθηκε κατά του άκρατου καταναλωτισμού της εποχής μας.

    [06] Κοινωνία

    Χάθηκε όπλο από το Μεγάλο Πεύκο

    18/7/2008 9:34:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Προανάκριση από τον αρμόδιο στρατιωτικό εισαγγελέα διενεργείται για την απώλεια ενός τουφεκιού τύπου Μ-16 αμερικανικής κατασκευής που χάθηκε από το κέντρο ειδικών δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο. Η απώλεια διαπιστώθηκε σε καταμέτρηση στρατιωτικού υλικού. Το συγκεκριμένο όπλο είναι υπερσύγχρονο και αποτελεί τον προσωπικό εξοπλισμό κάθε καταδρομέα.

    [07] Κόσμος

    Δεν έγινε δεκτή η παραίτηση Λετέρμ

    18/7/2008 9:11:00

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Απέρριψε ο βασιλιάς του Βελγίου Αλβέρτος Β' την παραίτηση που υπέβαλε στην αρχή της εβδομάδας ο πρωθυπουργός της χώρας Ιβ Λεμέτρ, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης εκπρόσωπος των ανακτόρων.

    Ο Λεμέτρ θα παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο, όμως άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής εάν θα προχωρήσει στον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, η οποία θα πρέπει να προωθήσει το κοινωνικο-οικονομικό πρόγραμμα που είχε συμφωνηθεί τον προηγούμενο Μάρτιο και παράλληλα να "διευκολύνει" το διάλογο για τις μεταρρυθμίσεις.

    Ο βασιλιάς έχει αναθέσει σε τρεις προσωπικότητες -τους υπουργούς Φρανσουά-Ξαβιέ ντε Ντονεά και Ρεϊμόν Λανζεντρί και τον πρόεδρο της μικρής γερμανόφωνης κοινότητας του Βελγίου, Καρλ-Χάιντς Λάμπερτς- να "προετοιμάσουν" αυτό το διάλογο.

    Ο Χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός είχε υποβάλλει την παραίτησή της κυβέρνησής του τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη, λόγω της αποτυχίας του να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση των θεσμών της χώρας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 18 July 2008 - 8:50:10 UTC