Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά
  • [02] Ζητούν σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών
  • [03] Σέρρες: Καταστροφές από ξαφνικό μπουρίνι
  • [04] Πρόγραμμα Μείωσης Εκπομπών Ρύπων
  • [05] Συνεργασία CNP Assurances - Marfin
  • [06] Ομπάμα: Επικίνδυνη η κατάσταση στο Αφγανιστάν

    [01] Κοινωνία

    Στη Ρόδο

    Σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά

    22/7/2008 20:40:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2008 23:13:32)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στη Ρόδο, σε δασική έκταση με πεύκα και πουρνάρια ανάμεσα στον Άγιο Ισίδωρο και το χωριό Λάερμα. Οι δυνάμεις που έχουν ριχτεί στη μάχη για την κατάσβεση του πύρινου μετώπου είναι πολύ ισχυρές και ολοένα ενισχύονται με το Στρατό που έχει κινητοποιηθεί για να συνδράμει το δύσκολο έργο της Πυροσβεστικής. Το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να φτάσει στο νησί αρματαγωγό του Στρατού με 13 πυροσβεστικά οχήματα και 39 πυροσβέστες. Το απόγευμα της Τρίτης, πεζοπόρο τμήμα 15 ατόμων και άλλο ένα, 80 ατόμων, κατέφτασαν στο πύρινο μέτωπο από την Αθήνα με Σούπερ Πούμα και C-130 αντίστοιχα. Παράλληλα, στην περιοχή επιχειρούν 22 πυροσβεστικά οχήματα με 85 πυροσβέστες, πεζοπόρο τμήμα 30 ατόμων, 15 υδροφόρες του δήμου και 10 χωματουργικά οχήματα, ενώ από το πρωί μέχρι να πέσει το σκοτάδι, πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού, συνολικά, 6 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα.

    Ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιοχές Αταδύρου, Λίνδου και νότιας Ρόδου. Η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ανεξέλεγκτη, χωρίς βεβαίως να απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Το χωριό Άγιος Ισίδωρος εξακολουθεί να παραμένει αποκλεισμένο από νερό, ρεύμα και τηλέφωνο.

    Σε πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στα παράλια του νομού Λάρισας, στην περιοχή Κουτσουπιάς, το απόγευμα της Τρίτης. Με τις συντονισμένες προσπάθειες ισχυρών επίγειων και εναέριων δυνάμεων, αλλά και την βοήθεια που παρείχε η βροχή που έπεσε στην περιοχή, τελικά η φωτιά κατασβήσθηκε και παρέμειναν μόνον εστίες από αναζωπυρώσεις οι οποίες καταβάλλεται προσπάθεια να ελεγχθεί. Η φωτιά που ξεκίνησε από την Κουτσουπιά, έφθασε μέχρι την περιοχή του Κόκκινου Νερού, προκαλώντας πανικό σε κατοίκους και παραθεριστές και προληπτικά εκκενώθηκαν από την αστυνομία σπίτια, χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσει κανείς. Από την φωτιά ωστόσο κάηκαν δενδροκαλλιέργειες. Σο έργο της κατάσβεσης είκοσι πυροσβεστικά οχήματα εκ των οποίων τα 14 από τη Θεσσαλία και τα έξι από τη Μακεδονία, πεζοπόρες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, τέσσερα αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα, ενώ καθ΄οδόν βρίσκονται, ερχόμενα από τη Θεσσαλονίκη, τρία υδροφόρα οχήματα καθώς και 28 εθελοντές.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν γίνει προσαγωγές 2 ατόμων με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια, ο πρώτος για την πυρκαγιά στη Ρόδο και ο δεύτερος για την πυρκαγιά στην περιοχή Κουτσουπιάς στο Ν. Λάρισας.

    Υπό έλεγχο φωτιά που εκδηλώθηκε, από άγνωστη αιτία σε περιοχή έξω από το χωριό Λεβέντης του δήμου Ελλησπόντου Κοζάνης. Η φωτιά αποτέφρωσε οκτώ στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης μαζί με κέδρους. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με έξι οχήματα και 13 άνδρες, καθώς και δύο πεζοπόρα τμήματα με συνολικά 15 άτομα.

    Υπό έλεγχο η φωτιά στο Οροπέδιο Λασιθίου.

    Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς προειδοποιεί και για αύριο η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε πολλές περιοχές της χώρας.

    ΠΑΣΟΚ: Προτάσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

    Οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ για θέματα εσωτερικών και περιβάλλοντος - χωροταξίας Χάρης Καστανίδης και Σπύρος Κουβέλης, παρουσίασαν προτάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Οι ομιλητές εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ελλιπή, όπως χαρακτηριστικά είπαν, προετοιμασία της κυβέρνησης ως προς το θέμα "λόγω της μη σοβαρής αξιολόγησης των αιτιών και προβλημάτων των περσινών πυρκαγιών". Ωστόσο, παρουσίασαν αυτές τις αιτίες βάσει των στοιχείων μελέτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους παράγοντες που συμβάλουν στις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη.

    Σύμφωνα με τη μελέτη - καταρτίστηκε με στοιχεία κυρίως από την Ελλάδα και την Πορτογαλία - φαίνεται πως την περίοδο 2000-2006 στην Ελλάδα καταστράφηκε το 55% της συνολικής δασικής έκτασης στην Ευρώπη, περισσότερα από 3.000 εκτάρια φυσικού δασικού πλούτου που καταστράφηκαν μαζί με τα οικοσυστήματά τους ανήκαν στο πρόγραμμα "NATURA".

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισαν οι ομιλητές, υπό το συντονισμό της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου Μαρίας Καρακλιούμη - ύστερα από αξιολόγηση τόσο των θέσεων και προτάσεων της Επιτροπής, όσο και των επιστημονικών φορέων παρουσιάζει τις παρακάτω προτάσεις και καλεί την κυβέρνηση να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την αποφυγή νέας πιθανής καταστροφής. Επίσης κάλεσαν την κυβέρνηση να απαιτήσει από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να ανακαλέσει τις προτάσεις του περί αλλαγής του καθεστώτος σύνταξης των δασικών χαρτών.

    Με στόχο τη μείωση των καμμένων εκτάσεων οι προτάσεις ως προς την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών περιλαμβάνουν άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα μεταξύ των οποίων: - Άμεση εκπόνηση εθνικού και περιφερειακών σχεδίων πρόληψης δασικών πυρκαγιών. - Αξιοποίηση τεχνικών μέσων πχ δορυφορικά συστήματα κ.α. - Καθαρισμοί σε παροδοσιακές δασικές περιοχές και ενημέρωση πολιτών. - Κατανομή προσωπικού και μέσων σύμφωνα με το εθνικό και τα περιφερειακά σχέδια πρόληψης. - Ενδυνάμωση της συνεργασίας και του συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων και η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής παρουσίας του δασάρχη. - Ως προς την αποκατάσταση πρότειναν τη συνεχή παρακολούθηση των χρήσεων γης, ρύθμιση δραστηριοτήτων στις καμένες δασικές περιοχές με παροχή οικονομικών κινήτρων και αντισταθμιστικών μέτρων για όσο ζημιώνονται. -Συνεργασία με άλλες χώρες για την ορθή αποκατάσταση των περιοχών και τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας με επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες.

    Ο Συνήγορος του Πολίτη για τις πυρκαγιές

    Καθυστερήσεις στα έργα αποκατάστασης στις καμένες περιοχές της Εύβοιας, αλλά και στη χορήγηση των επιδομάτων σε πληγέντες, διαπιστώνει σε έκθεσή του ο Συνήγορος του Πολίτη, που διενήργησε αυτεπάγγελτη έρευνα. Στο σχεδιασμό μένουν τα αντιπλημμυρικά έργα, οι αντιπυρικές ζώνες και η πυρασφάλεια στους περισσότερους δήμους της Εύβοιας ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Αυτό διαπίστωσε ο Συνήγορος του πολίτη και οι συνεργάτες του σε έρευνα που έκαναν στην Εύβοια. Ο Συνήγορος του πολίτη προτείνει συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων και επαρκή χρηματοδότηση για την πρόληψη των πυρκαγιών.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις, όμως έχουν έχουν ήδη δοθεί χρηματοδοτήσεις στις νομαρχίες για να προχωρήσουν τα έργα.

    Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία στην προετοιμασία των μηχανισμών πρόληψης των πυρκαγιών.

    [02] Πολιτική

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης

    Ζητούν σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών

    22/7/2008 21:23:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2008 23:21:50)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Σωματείου των εργαζομένων στο εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη, είχαν το απόγευμα στο Υπουργείο Οικονομίας, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλαφάτης. Η συνάντηση έγινε με αφορμή δημοσιεύματα, στον ελληνικό και διεθνή Τύπο, ότι πρόθεση της Siemens είναι να πουληθεί το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης σε τρίτους. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων στο εργοστάσιο της Siemens στη Θεσσαλονίκη υπέβαλαν προτάσεις για τη συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου ενώ από την μεριά τους οι κ. κ. Αλογοσκούφης και Καλαφάτης δεσμεύτηκαν ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τις προτάσεις αυτές ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους και την ελληνική οικονομία. Εν τω μεταξύ, να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρώην Γενικός Διευθυντής της Siemens Έλλας, Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο νυν Γενικός Διευθυντής της Rudolf Fischer και ο Διευθύνων Σύμβουλος Ελευθέριος Ελευθεράκης, ζητούν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης-μέλη της επιτροπής. Για χειραγώγηση της δικαιοσύνης στην υπόθεση Siemens έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ενώ από το ΛΑΟΣ, ο Αθανάσιος Πλευρης ζητεί επιπρόσθετα, την κλήση άλλων έξι στελεχών της εταιρείας.

    [03] Κοινωνία

    Σέρρες: Καταστροφές από ξαφνικό μπουρίνι

    22/7/2008 23:32:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μεγάλες καταστροφές στο νομό Σερρών -παρά την μικρή του διάρκεια, 15 μόλις λεπτά- προκάλεσε το ξαφνικό μπουρίνι που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης. Από τον δυνατό αέρα και την έντονη βροχόπτωση ξεριζώθηκαν δέντρα, ξήλωσαν στέγες σπιτιών, ενώ ένα Ι.Χ αυτοκίνητο στην περιοχή της Σιντικής παρασύρθηκε από τον χείμαρρο που σχηματίστηκε από τα ορμητικά νερά. Κλειστοί παρέμειναν για αρκετή ώρα οι επαρχιακοί δρόμου του δήμου Σιδηροκάστρου από τα ξεριζωμένα δέντρα που παρέσυρε ο δυνατός άνεμος, ενώ δεν έχουν ακόμη καταγραφεί οι ζημιές στις ορεινές κοινότητες της Ορεινής και της Βροντούς. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της κοινότητας Ορεινής Αθ. Γάτσιου το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, που έπληξε το νομό, παρά την μικρή του διάρκεια ήταν αρκετό για να καταστρέψει την αγροτική και δασική οδοποιία της περιοχής και να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο δίκτυο μεταφοράς νερού, ενώ δύο ποιμνιοστάσια καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η ακριβής καταμέτρηση των ζημιών πρόκειται να ολοκληρωθεί αύριο Τετάρτη..

    [04] Πολιτική

    Υπέγραψε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ

    Πρόγραμμα Μείωσης Εκπομπών Ρύπων

    22/7/2008 20:30:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την Κοινή Υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίνεται Εθνικό Πρόγραμμα Μείωσης των ετήσιων ανθρωπογενών εκπομπών των τεσσάρων κυριότερων ρύπων, του διοξειδίου του άνθρακα, των οξειδίων του αζώτου, των πτητικών οργανικών ενώσεων και της αμμωνίας, στην ατμόσφαιρα, υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. Συγκεκριμένα, στόχος του προγράμματος είναι η μείωση των ετήσιων εκπομπών των προαναφερθέντων ρύπων μέχρι το 2010, ώστε να μην υπάρχει υπέρβαση των ανώτατων εθνικών ορίων, όπως αυτά έχουν οριστεί σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/81/ΕΚ.

    Αναλυτικά τα μέτρα

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος, μερικά από τα μέτρα, που ήδη εφαρμόζονται ή έχουν προγραμματισθεί και θα υλοποιηθούν άμεσα, είναι:

    Η υποχρεωτική χρήση μαζούτ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, που θα συντελέσει στη μείωση των εκπομπών του ρύπου κατά περίπου 100 kt. Η εγκατάσταση μονάδων αποθείωσης σε λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Η εφαρμογή αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στα οδικά οχήματα αναμένεται ότι, έως το έτος 2010, θα μειώσει τις ετήσιες εκπομπές του οξείδιου του αζώτου κατά περίπου 40 kt στον τομέα των οδικών μεταφορών Η διασύνδεση μη διασυνδεδεμένων νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας, αναμένεται να συντελέσει στη συνολική μείωση των ετήσιων εκπομπών οξειδίων του αζώτου κατά 10 kt. Η αλλαγή καυσίμου από μαζούτ και ντίζελ σε φυσικό αέριο στην ηλεκτροδότηση στην περιοχή της Κρήτης θα συντελέσει στη συνολική μείωση των ετήσιων εκπομπών οξειδίων του αζώτου κατά 35 kt. Η εντατικοποίηση των ελέγχων σε οχήματα, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και άλλων υλικών. Η σταδιακή κατάργηση πεπαλαιωμένων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.

    "Από την επεξεργασία των στοιχείων των ιστορικών εκπομπών και προβλέψεων και με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Μείωσης Εκπομπών προκύπτει ότι η χώρα θα ανταποκριθεί απόλυτα στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας αναφορικά με τους τέσσερις ατμοσφαιρικούς ρύπους και οι ετήσιες εκπομπές τους θα είναι χαμηλότερες των ανώτατων επιτρεπτών ορίων για το 2010. Το Εθνικό Πρόγραμμα Μείωσης Εκπομπών είναι συμβατό με το Εθνικό Πρόγραμμα μείωσης των εκπομπών αερίων του φαινομένου του Θερμοκηπίου στην κατεύθυνση της εφαρμογής των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    [05] Οικονομία

    Σε Ελλάδα και Κύπρο

    Συνεργασία CNP Assurances - Marfin

    22/7/2008 20:20:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συμφωνία μακροχρόνιας συνεργασίας υπέγραψαν η CNP Assurances (CNP) και η Marfin Popular Bank (MPB), με σκοπό την ανάπτυξη των ασφαλιστικών εργασιών μέσω των τραπεζικών δικτύων της MPB σε Ελλάδα και Κύπρο. Η συμφωνία αυτή στον τομέα των ασφαλειών σε Ελλάδα και Κύπρο αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες χώρες στο μέλλον ακολουθώντας την διεθνή ανάπτυξη της MPB στην Νότια και Ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η CNP θα αποκτήσει συμμετοχή 50,1% στον ασφαλιστικό βραχίονα της MPB (66% των συνολικών εργασιών του οποίου αποτελούν οι ασφάλειες ζωής και το 34% οι ασφάλειες γενικού κλάδου). Ο ασφαλιστικός βραχίονας της MPB αποτελείται από τις ακόλουθες εταιρίες: Laiki Cyprialife (LCL - ασφάλειες Ζωής στην Κύπρο), Laiki Insurance (LI - ασφάλειες γενικού κλάδου στην Κύπρο), Marfin Life (ML - ασφάλειες ζωής στην Ελλάδα) και Marfin Brokers (MB - πρακτορειακές ασφαλιστικές εργασίες στην Ελλάδα). Η CNP θα έχει τον έλεγχο της Διοίκησης των εν λόγω εταιριών. - Οι εταίροι θα συνάψουν δεκαετή ανανεώσιμη αποκλειστική συμφωνία διανομής με την ευχέρεια επέκτασης και σε άλλες χώρες όπου δραστηριοποιείται η MPB. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, κατόπιν της λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων από τις αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές.

    Βασικοί στόχοι της συμφωνίας

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι βασικοί στόχοι της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας είναι οι ακόλουθοι:

    Στην Κύπρο, η οποία είναι μια γρήγορα αναπτυσσόμενη αγορά, ο νέος Όμιλος στοχεύει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη ισχυρών μεριδίων των LCL και LI που ανέρχονται σε 25% και 15% στην τοπική αγορά των ασφαλειών ζωής και γενικού κλάδου αντίστοιχα.

    Η Ελλάδα προσφέρει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, λόγω των χαμηλών ποσοστών διείσδυσης σε ασφαλιστικές υπηρεσίες. Στη συγκεκριμένη αγορά, η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας θα επιτρέψει στην MPB να προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών, βελτιώνοντας κατά συνέπεια την θέση της και αποκτώντας μερίδιο αγοράς στις ασφάλειες και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα ανάλογο με το 5% μερίδιο αγοράς που ήδη κατέχει στις τραπεζικές εργασίες.

    Η CNP θα καταβάλει το ποσό των 145 εκατ. και επιπρόσθετα 20 εκατ., εφόσον εκπληρωθούν συγκεκριμένοι επιχειρηματικοί στόχοι. Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την καταβολή προμερίσματος 20 εκατ. στην MPB.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτή η αυτό-χρηματοδοτούμενη για την CNP συναλλαγή θα έχει θετικό αποτέλεσμα στα κέρδη ανά μετοχή της για το έτος 2009 και καμία επίπτωση στο δείκτη φερεγγυότητας της. Στην MPB, η συμφωνία αναμένεται να προσδώσει έκτακτα προ φόρων κέρδη της τάξης των 60 εκατ.

    [06] Κόσμος

    Αμάν, Ιορδανία

    Ομπάμα: Επικίνδυνη η κατάσταση στο Αφγανιστάν

    22/7/2008 19:51:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/7/2008 21:18:03)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    "Επικίνδυνη και επείγουσα", περιέγραψε την κατάσταση στο Αφγανιστάν σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα. Όπως δήλωσε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ, στην διάρκεια της επίσκεψης του στο Αμάν της Ιορδανίας, "στο Αφγανιστάν και στη συνοριακή περιοχή του Πακιστάν, η αλ Κάιντα και η Ταλιμπάν εξαπολύουν μια αυξανόμενη επίθεση κατά της ασφάλειας του αφγανικού λαού αλλά όλο και περισσότερο και κατά του πακιστανικού λαού, ενώ σχεδιάζουν νέες αποφάσεις κατά των ΗΠΑ". Ο Ομπάμα που πραγματοποιεί ενημερωτικό ταξίδι στο εξωτερικό, επισκέφθηκε το Αφγανιστάν το Σαββατοκύριακο, το οποίο χαρακτήρισε ως "το κεντρικό μέτωπο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας". "Είμαι ευτυχής για το ότι υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση στην πατρίδα μας ότι χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους στο Αφγανιστάν. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε άλλο για να τους χορηγήσουμε", τόνισε.

    Εν τω μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα, στο τέλος της διήμερης επίσκεψής του στο Ιράκ δήλωσε ότι το έτος 2010 θέλει να γίνει το έτος, κατά το οποίο οι Αμερικανοί στρατιώτες θα αποχωρήσουν από τη χώρα αυτή, εστίασε όμως ταυτοχρόνως στην παράμετρο ότι "προς τούτο είναι αναγκαία και μία πολιτική λύση". "Χαιρετίζω ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες εμφανίζεται μία προϊούσα συναίνεση η παρουσία μας στο Ιράκ να έχει ένα χρονικό όριο. Φρονώ ότι επί 16 μήνες μπορούμε να αναπτυσσόμεθα με ασφάλεια στο Ιράκ και το 2010 οι μάχιμες ταξιαρχίες μας να φύγουν" από το Ιράκ, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε στο Αμάν ο κ. Ομπάμα. "(Στο Ιράκ) Στον τομέα ασφάλειας έχουμε πρόοδο, αλλά έχουμε ανάγκη και από μία πολιτική συμφωνία", υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα.

    Επίσης, διαβεβαίωσε ότι ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι συμμερίστηκε τις απόψεις αυτές, το 2010 να είναι έτος αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ. Τούτο, η σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού αλ Μάλικι στην προθεσμία του 2010, υπό τύπον εκφρασθείσας ελπίδας του γιαυτό, περιελήφθη σημειωτέον και στη γραπτή ανακοίνωση με θέμα τα αποτελέσματα της επίσκεψης του κ.Ομπάμα στο Ιράκ συνοδεία συναδέλφων γερουσιαστών.

    Στο Αμάν, ο κ. Ομπάμα θα γίνει αργότερα δεκτός από τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 22 July 2008 - 20:49:56 UTC