Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έξι οι νεκροί στο Πέραμα
  • [02] Πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο
  • [03] Σήμερα η συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ
  • [04] Six Dead in Perama
  • [05] Προφυλακίστηκε η 20χρονη Βρετανίδα
  • [06] Στο Λεωνίδιο η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ
  • [07] Σταθεροποιητικές τάσεις για το πετρέλαιο
  • [08] Κρίσιμη ήττα για τους Εργατικούς στη Σκωτία
  • [09] Προσέκρουσε σε βραχονησίδα
  • [10] Κίνα: Επτά νεκροί από κατάρρευση τεμένους
  • [11] Επίθεση αυτοκτονίας στην Υεμένη

    [01] Κοινωνία

    Διαστάσεις τραγωδίας

    Έξι οι νεκροί στο Πέραμα

    25/7/2008 8:32:00

    Πηγή: NET 105.8, ΑΠΕ

    Έξι νεκροί, δύο αγνοούμενοι και τέσσερις τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από έκρηξη την κατά την διάρκεια επισκευών στο δεξαμενόπλοιο "Friendship Gas", στο Πέραμα. Ο ένας από τους νεκρούς είναι ο υποπλοίαρχος, ενώ έχει αναγνωριστεί και η σορός ενός ακόμα από τα θύματα. Δεν έχει εξακριβωθεί η ταυτότητα των υπολοίπων τεσσάρων άτυχων ανδρών. Οι τέσσερις εργαζόμενοι που κατάφεραν μετά την έκρηξη να βγουν ζωντανοί, μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο με εγκαύματα στο πρόσωπο και αναπνευστικά προβλήματα, όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς πήραν μέρος 3 πυροσβεστικά οχήματα, ένα πυροσβεστικό πλοιάριο και 3 ρυμουλκά. Εν τω μεταξύ, συνελήφθησαν τη νύχτα, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ο τεχνικός ασφαλείας του πλοίου και ο υπεύθυνος εργασιών, οι οποίοι οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα. Απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και ασφάλειας στο Πέραμα, καταγγέλλουν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας ευθύνες στις μέχρι σήμερα κυβερνητικές πολιτικές. Τη βαθιά του θλίψη για το τραγικό δυστύχημα εξέφρασε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Βουλγαράκης, ο οποίος, μετά από τη συνεργασία που είχε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρθηκε στο θέμα και διαβεβαίωσε ότι θα γίνει η απόδοση των ευθυνών.

    Ένταση στον Πειραιά

    Επεισόδια και κλεφτοπόλεμος ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές σημειώθηκαν νωρίτερα στον Πειραιά, κατά την διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη προς το ΥΕΝ. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν το πρωί στον σταθμό ΗΣΑΠ στον Πειραιά και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, διαμαρτυρόμενοι για την ελλιπή τήρηση των μέτρων ασφαλείας στο χώρο της εργασίας τους.

    [02] Κοινωνία

    Μαίνεται η πυρκαγιά για τέταρτη ημέρα

    Πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο

    25/7/2008 9:36:00 (Τελευταία ενημέρωση: 25/7/2008 10:21:56)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Συνεχίζει για τέταρτη ημέρα η πύρινη λαίλαπα το καταστροφικό της έργο στο νότιο τμήμα της Ρόδου. Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις έχουν δημιουργήσει συνθήκες κόλασης. Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα μεγάλο μέτωπο από την πυρκαγιά της Ρόδου το οποίο κατευθύνεται προς το χωριό Λάρδας. Οι φλόγες πολιορκούν το χωριό Λάερμα, όπου κάηκαν αποθήκες, ενώ καταστράφηκε το παρθένο δάσος του Ιγκου. Σκληρή μάχη δίνουν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και τα εναέρια μέσα, ενώ μεταφέρθηκαν στο νησί και άλλες ενισχύσεις από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Μετά από αίτημα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, προσγειώθηκαν χθες Πέμπτη το βράδυ στη Ρόδο, δύο ιταλικά πυροσβεστικά αεροσκάφη Καναντέρ, ενώ σήμερα Παρασκευή το μεσημέρι αναμένονται να προσγειωθούν στο νησί, δύο γαλλικά αεροσκάφη Καναντέρ. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας και σήμερα πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για τις περιοχές: Αθήνας, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Κορίνθου, Λακωνίας, Μεσσηνίας και Χανίων.

    [03] Κόσμος

    Κοντά σε συμφωνία για απευθείας διαπραγματεύσεις

    Σήμερα η συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ

    25/7/2008 9:30:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Συμφωνία για απευθείας διαπραγματεύσεις με στόχο την από κοινού διαμόρφωση σχεδίου συνολικής λύσης του Κυπριακού, αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, που συναντώνται σήμερα, Παρασκευή, στις 11 πρωί. Την Κυριακή θα έλθει στην Κύπρο ο νέος ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Την πρόθεση για έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, από το Σεπτέμβριο, εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, μιλώντας στο CNN Turk. Η επίσημη απόφαση θα ανακοινωθεί μετά τη συνάντησή τους. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, οι απευθείας διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο και στοχεύουν σε βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΡΙΚ ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι βασικό στοιχείο της λύσης θα πρέπει να είναι η πολιτική ισότητα και αυτό σημαίνει αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στη διακυβέρνηση του ομόσπονδου κράτους.

    Απόφαση ΔΗΚΟ για τις απευθείας διαπραγματεύσεις

    Το ΔΗΚΟ εκτιμά ότι η βάση της διαπραγμάτευσης δεν έχει ξεκαθαρίσει επαρκώς, αλλά θα στηρίξει τον Πρόεδρο Χριστόφια σε απευθείας συνομιλίες του για λύση του Κυπριακού.

    Αυτό αποφάσισε μετά από μαραθώνια συνεδρίαση την Πέμπτη το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, το οποίο με 20 ψήφους υιοθέτησε σχετική πρόταση του προέδρου του κόμματος Μάριου Κάρογιαν.

    Στην απόφαση αναφέρεται ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά προτείνει διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ η Τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει σε δύο κράτη και συνομοσπονδία.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν είπε ότι υπήρξε και πρόταση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Ανδρέα Αγγελίδη να μην δοθεί στήριξη προς τον Πρόεδρο Χριστόφια. Η πρόταση αυτή εξασφάλισε μόνο επτά ψήφους.

    [04] Dimension of Tragedy

    Six Dead in Perama

    25 Ιουλ 2008 08:32:0

    Sources: NET 105.8, ΑNA

    Six people dead, 2 missing and 4 injured so far is the toll of the explosion during repair works of "Friendship Gas", at the Perama Shipyard. Two of the dead have been identified,one of them is the second captain while the other four workers have not been identified yet. The four people injured, who managed to survive the explosion, have been transferred to Thriasio Hospital and are out of danger. They suffered burns to their face and have respiratory problems. Three fire engines, one fireboat and three tugboats joined efforts to put out the fire fueled by the explosion. In the meantime, the safety engineer and work supervisor were arrested last night on charges of not meeting safety standards. SYRIZA spoke of unacceptable work and safety conditions in Perama Shipyard and attributed responsibilities to all government policies till present.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [05] Κοινωνία

    Προφυλακίστηκε η 20χρονη Βρετανίδα

    25/7/2008 11:22:00

    Την προφυλάκιση της 20χρονης Βρετανίδας, που κατηγορείται ότι έπνιξε το μωρό της, λίγα λεπτά μετά τη γέννησή του, σε ξενοδοχείο της Χερσονήσου, αποφάσισαν χθες, Ανακρίτρια και Εισαγγελέας Ηρακλείου. Η 20χρονη, με το άκουσμα της απόφασης λιποθύμησε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου όπου και νοσηλεύεται. Οι δικαστικές αρχές δεν αποδέχθηκαν την αιτιολόγηση της Βρετανίδας, η οποία υποστήριξε ότι το μωρό γεννήθηκε νεκρό και το τύλιξε στις πετσέτες και στα σεντόνια πιστεύοντας ότι θα ζεσταθεί. Κοντά στην 20χρονη, βρισκόταν χθες ο πατέρας της, μία θεία της και η πρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας στο Ηράκλειο.

    [06] Πολιτισμός

    Στο Λεωνίδιο η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

    25/7/2008 10:58:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ θα δώσει συναυλία το Σάββατο 2 Αυγούστου στις 9:00 το βράδυ στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, με έργα Ελλήνων συνθετών. Σολίστ ο Πέτρος Γαϊτάνος, η Λένα Αλκαίου και η Μάγδα Πένσου. Διευθύνει ο Ανδρέας Πυλαρινός. Την εκδήλωση οργανώνει η νομαρχία Αρκαδίας.

    [07] Οικονομία

    Στα 125,5 δολ. το βαρέλι το αργό

    Σταθεροποιητικές τάσεις για το πετρέλαιο

    25/7/2008 10:10:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σταθεροποιητικές τάσεις στις τιμές του πετρελαίου καταγράφονται στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, καθώς οι επενδυτές προβληματίζονται με την μείωση της παγκόσμιας ζήτησης. Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου κατέγραφε οριακή άνοδο κατά 2 σεντς στα 125,51 δολάρια το βαρέλι από τα 124,49 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη. Η τιμή του Μπρεντ ήταν επίσης οριακά αυξημένη κατά 11 σεντς στα 126,55 δολάρια.

    Εν τω μεταξύ, με σημαντική πτώση έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones απώλεσε πάνω από 280 μονάδες.

    [08] Κόσμος

    Σε δύσκολη θέση ο Γκόρντον Μπράουν

    Κρίσιμη ήττα για τους Εργατικούς στη Σκωτία

    25/7/2008 9:21:00

    Πηγή: ΑΠΕ-BBC

    Το κυβερνών Εργατικό Κόμμα έχασε μία κρίσιμη μάχη σε επαναληπτικές εκλογές που έγιναν στην περιφέρεια της Ανατολικής Γλασκώβης, που ήταν ένα από τα προπύργια των Εργατικών. Η ήττα σε αυτή την εκλογική μάχη, όπου οι Εργατικοί είχαν εξασφαλίσει την έδρα με διαφορά 13.500 ψήφων από τους αντιπάλους τους, στις εκλογές του 2005, φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν και αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως αρχίσουν κινήσεις με στόχο την ανατροπή του.

    Η έδρα στην περιφέρεια της Ανατολικής Γλασκώβης καταλαμβάνεται από το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, με διαφορά 365 ψήφων. Το αποτέλεσμα αυτό, το τελευταίο μιας σειράς εκλογικών ηττών για το κυβερνών κόμμα, ενισχύει τις εκτιμήσεις ότι η 11ετής κυριαρχία του Εργατικού Κόμματος πλησιάζει στο τέλος, καθώς στις γενικές εκλογές του 2010 θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η ήττα του.

    "Ο θρίαμβος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας δεν είναι απλά ένας πολιτικός σεισμός - ξεπερνά την κλίμακα Ρίχτερ. Πρόκειται για μία επική νίκη και οι δονήσεις γίνονται αισθητές μέχρι το Γουέστμινστερ", δήλωσε ο Τζον Μέιζον, υποψήφιος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, που κέρδισε την έδρα στην περιφέρεια αυτή.

    [09] Κοινωνία

    Το πλοίο "Μυρτιδιώτισσα", έξω από τα Κύθηρα

    Προσέκρουσε σε βραχονησίδα

    25/7/2008 9:07:00 (Τελευταία ενημέρωση: 25/7/2008 11:27:08)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Σε βραχώδη ακτή έξω από το λιμάνι των Κυθήρων προσέκρουσε τη νύχτα το επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο "Μυρτιδιώτισσα", το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Νεάπολη - Κύθηρα. Οι επιβάτες και τα οχήματα αποβιβάστηκαν κανονικά, ενώ το πλοίο παραμένει στο λιμάνι των Κυθήρων, έχοντας υποστεί τρία ρήγματα, δύο στο μηχανοστάσιο και ένα στο ηλεκτροστάσιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει σημειωθεί και άγνωστης έκτασης διαρροή καυσίμων και γίνεται προσπάθεια απάντλησής τους, ώστε να αποφευχθεί θαλάσσια ρύπανση. Εν τω μεταξύ, δρομολόγια Νεάπολη-Κύθηρα θα εκτελεί το πλοίο "Εξπρές Πήγασος", το οποίο θα αναχωρήσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 5.00 το απόγευμα.

    [10] Κόσμος

    Φόβοι για περισσότερα θύματα

    Κίνα: Επτά νεκροί από κατάρρευση τεμένους

    25/7/2008 8:55:00

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε τέμενος υπό κατασκευή, ενώ στα ερείπια εκφράζονται φόβοι ότι έχουν παγιδευτεί κι άλλα άτομα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "Νέα Κίνα".Το δυστύχημα έγινε στην επαρχία Κινγκάι, όπου ζουν περισσότεροι από 18.000 μουσουλμάνοι της φυλής Χούι. "Περίπου 20 άνθρωποι νοσηλεύονται με τραύματα διαφόρων βαθμών, αλλά τα θύματα μπορεί να είναι περισσότερα, διότι ίσως έχουν παγιδευτεί κι άλλα άτομα στα ερείπια", δήλωσε ένας από τους διασώστες, σύμφωνα με το "Νέα Κίνα". Οι εργασίες στο υπό κατασκευή κτήριο ήταν στη φάση της ολοκλήρωσης και το τέμενος θα λειτουργούσε σε λίγες μέρες.

    [11] Κόσμος

    Επίθεση αυτοκτονίας στην Υεμένη

    25/7/2008 8:42:00 (Τελευταία ενημέρωση: 25/7/2008 10:50:00)

    Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και συνολικά 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά την επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα εναντίον του αρχηγείου της αστυνομίας της πόλης Σαγιούν στην ανατολική Υεμένη, αναφέρουν νεώτερες πληροφορίες από νοσοκομειακές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.

    Καμικάζι έριξε το παγιδευμένο αυτοκίνητο στην είσοδο του κτιρίου με αποτέλεσμα εκτός από τον ίδιο να σκοτωθεί ένας αστυνομικός και να τραυματιστούν είκοσι άνθρωποι, αστυνομικοί και πολίτες. Προηγούμενες πληροφορίες έκαναν λόγο για οχτώ τραυματίες. Η επίθεση σημειώθηκε στις 06:00 τοπική ώρα και προκάλεσε σημαντικές ζημιές στο κτίριο της αστυνομίας αλλά και σε γειτονικά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 25 July 2008 - 8:50:22 UTC