Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε ύφεση η φωτιά
  • [02] Νέα επιστολή Σκοπίων στην Ε.Ε.
  • [03] " Όχι άλλα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα"
  • [04] Έρευνες στα αμπάρια
  • [05] Λαμπρό συλλείτουργο Βαρθολομαίου - Αλέξιου
  • [06] Rhodes Wildfire Has Abated
  • [07] Ανατροπή λεωφορείου στην Ιταλία
  • [08] 18 νεκροί από σύγκρουση κυβερνητικών και ανταρτών
  • [09] Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα "πρόδωσε" τον Κάρατζιτς
  • [10] Ουκρανία-Ρουμανία: πλημμύρες με 13 νεκρούς
  • [11] Ανεργία: Το βασικό πρόβλημα
  • [12] Απολογείται την Δευτέρα ο Γεωργιανός
  • [13] 45 νεκροί από 16 βομβιστικές επιθέσεις στην Ινδία

    [01] Κοινωνία

    Τεράστια οικολογική καταστροφή στη Ρόδο

    Σε ύφεση η φωτιά

    27/7/2008 12:19:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: NET-NET 105,8

    Μετά από 6 ημέρες μάχης με τις φλόγες σε ύφεση βρίσκεται το πύρινο μέτωπο στη Ρόδο καθώς σήμερα βοήθησαν επιτέλους και οι άνεμοι.Κρανίου τόπος έχουν γίνει περισσότερα από 50.000 στρέμματα δάσους.Μεγάλο πλήγμα και για το οικοσύστημα του νησιού καθώς το δάσος των Λαέρμων που κάηκε είναι ο βασικός βιότοπος των ελαφιών της Ρόδου.

    Σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις

    Στα μέτωπα παραμένουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εκατοντάδες εθελοντές κάτοικοι του νησιού , οι οποίοι έχουν ανταποκριθεί στις εκκλήσεις των δήμων και έχουν σπεύσει να βοηθήσουν στο έργο της κατάσβεσης.

    Εκτιμάται ότι χρειάζεται προσεκτική επιτήρηση όλη η ευρύτερη περιοχή για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

    Υπολογίζεται ότι από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Τρίτη αποτεφρώθηκαν περισσότερα από 50.000 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης. Εκφράζονται φόβοι ότι η ζημιά στο οικοσύστημα του νησιού είναι τεράστια. Αξιοσημείωτο είναι ότι το δάσος των Λαέρμων που υπέστη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή από την φωτιά είναι ο βασικός βιότοπος των ελαφιών της Ρόδου ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

    Οι τουρίστες των ξενοδοχείων της Νότιας Ρόδου που για προληπτικούς λόγους είχαν μεταφερθεί σε άλλα ξενοδοχεία του νησιού ήδη από χθες, οι περισσότεροι επέστρεψαν κανονικά στα ξενοδοχεία τους.

    Στο νησί έχουν μεταβεί στο νησί οι Γ.Γ του ΕΟΤ και του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

    Εν τω μεταξύ, υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές σε Ασπρόπυργο, Γαυρολίμνη Μεσολογγίου και Ξερόλακα Αχαϊας.

    Σε ύφεση βρίσκεται και η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 11 παρά τέταρτο το πρωί σε δασική έκταση στα Ψαχνά της Εύβοιας.

    [02] Πολιτική

    Θέτουν εκ νέου ζήτημα μειονότητας και γλώσσας

    Νέα επιστολή Σκοπίων στην Ε.Ε.

    27/7/2008 17:29:00 (Τελευταία ενημέρωση: 27/7/2008 18:27:02)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Παρά την αυστηρή απαντητική επιστολή Μπαρόζο, τα Σκόπια επιμένουν στο θέμα περί μειονοτήτων. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΦΥΡΟΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι με επιστολή του προς τον αρμόδιο για την πολυγλωσσία κοινοτικό επίτροπο, Λεονάρντ Όρμπαν, ζητά να στηρίξει "τα αιτήματα των εκπροσώπων της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την προστασία και την προώθηση της μακεδονικής ως μειονοτικής γλώσσας". Εν τω μεταξύ σε ό,τι αφορά την εκκρεμότητα της ονομασίας, ο Αντόνιο Μιλικόσκι σημείωσε πως τα Σκόπια παραμένουν στη διαδικασία των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Τι αναφέρει η επιστολή

    Επιστολή προς τον αρμόδιο για την πολυγλωσσία κοινοτικό επίτροπο, Λεονάρντ Όρμπαν, από τον οποίο ζητά να στηρίξει "τα αιτήματα των εκπροσώπων της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την προστασία και την προώθηση της μακεδονικής ως μειονοτικής γλώσσας", απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    "Η Μακεδονία, ούσα στην καρδιά των Βαλκανίων, έχει έναν αριθμό εθνοτικών ομάδων που οργανώνονται ελεύθερα στον πολιτικό τομέα, χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους στην επίσημη επικοινωνία, γαλουχούν και αναπτύσσουν τις δικές τους πολιτιστικές αξίες. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η Μακεδονία προσφέρει τη δική της συμβολή στην εμπέδωση των ευρωπαϊκών αξιών" αναφέρεται- μεταξύ άλλων- στην επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ προς τον κ. Όρμπαν.

    Ο κ. Μιλόσοσκι εκφράζει, επίσης, την πεποίθηση ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της αποστολής της ως φύλακας αυτών των συνθηκών, θα παροτρύνει την Ελλάδα- ως κράτος μέλος της Ε.Ε.- να παράσχει ένα εποικοδομητικό μοντέλο για την εφαρμογή των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων η γλώσσα και άλλα δικαιώματα που εκφράζουν την ταυτότητα των εθνογλωσσικών μειονοτήτων".

    Ψήφος εμπιστοσύνης με αιχμές

    Εν τω μεταξύ αργά το βράδυ του Σαββάτου, η νέα κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή των Σκοπίων. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

    Σύμφωνα με τον κ. Γκρούεφσκι, η χώρα του, την επόμενη τετραετία "θα έχει πολιτική σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη, πρόοδο σε ό,τι αφορά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και θα επενδύσει στην παιδεία, τη γεωργία αλλά και σε άλλους τομείς".

    Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες της ΠΓΔΜ στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ο αρμόδιος υπουργός Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε ότι παραμένουν οι ίδιες και αφορούν την ένταξη της χώρας στις ευρωατλαντικές δομές.

    Σε ό,τι αφορά την εκκρεμότητα της ονομασίας με την Ελλάδα, ο κ. Μιλόσοσκι σημείωσε πως τα Σκόπια παραμένουν στη διαδικασία των συνομιλιών που διεξάγονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    "Οι συνομιλίες μπορεί να είναι εποικοδομητικές μόνο εφόσον υπάρχει σεβασμός και από τις δύο πλευρές και εφόσον διεξάγονται συζητήσεις με επιχειρήματα και σε ισότιμη βάση. Οποιαδήποτε απειλή, πίεση και εκβιασμός δεν θα αποφέρει καρπούς. Η Αθήνα θα πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη κατανόηση για τους τρόπους που οδηγούν σε μια λογική λύση, η οποία θα καταστήσει δυνατή την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας και σταθερότητας στο πλαίσιο των ήδη καλά ανεπτυγμένων φιλικών σχέσεων στον οικονομικό τομέα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιλόσοσκι.

    Σε ό,τι αφορά τις φιλοδοξίες της χώρας του για ένταξη στην Ε.Ε., ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ είπε: "Παραμένουμε στη θέση στην οποία η Μακεδονία θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ανταποκριθεί στα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να λάβει πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών. Ωστόσο, θα έλεγα επίσης πως δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε, εάν η Αθήνα συνεχίσει την πολιτική του μπλοκαρίσματος (βέτο), η οποία προέρχεται κυρίως από τις εσωτερικές της πολιτικές εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια θέση δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, καθώς η πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ έχει μεγαλύτερη ισχύ".

    [03] Οικονομία

    "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ"

    " Όχι άλλα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα"

    27/7/2008 12:46:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τη διαβεβαίωση, ότι δεν θα ληφθούν, επιπλέον μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα μέσα στο 2008, δίνει ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε στον προϋπολογισμό, η διεθνής οικονομική κρίση και το ακριβό πετρέλαιο, το οικονομικό επιτελείο, μελετά προτάσεις, που θα ενισχύσουν τα έσοδα και θα συγκρατήσουν τις δαπάνες.

    Αύξηση των εσόδων

    Την αύξηση των εσόδων ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος διόγκωσης του ελλείμματος και απόκλισης των στόχων του προυπολογισμού αναζητεί το οικονομικό επιτελείο, χωρίς πάντως την προσφυγή το 2008 σε νέα εισπρακτικά μέτρα.

    Σχετική διαβεβαίωση δίνει μέσω της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας" ο Γ. Αλογοσκούφης, διευκρινίζοντας ότι για το 2009 θα εξεταστεί η φορολόγηση εισοδημάτων, κυρίως από το κεφάλαιο, που σήμερα είτε αποφεύγουν τη φορολογία είτε διαφεύγουν. Για το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομίας αναφέρει ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης , ενώ χαρακτηρίζει υπαρκτό τον κίνδυνο νέας επιτήρησης όσο υπάρχουν ελλείμματα. Εν τω μεταξύ, με υψηλά πρόστιμα κινδυνεύουν οι περίπου 10.000 επιχειρήσεις που δεν υπέβαλλαν δήλωση ενιαίου τέλους ακινήτων, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει ήδη η διασταύρωση στοιχείων, ενώ τον επόμενο μήνα ξεκινά η αποστολή στους φορολογουμενους των πρωτων εκκαθαριστικών σημειωμάτων για το ΕΤΑΚ. Σχετικά με το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας μετά τις εκλογές,ο κ.Αλογοσκούφης τονίζει ότι αξία θα είχε μόνο η συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνούσαν για την προώθηση κάποιων πολύ δύσκολων μεταρρυθμίσεων.

    [04] Κοινωνία

    Διενεργείται προκαταρκτική εξέταση

    Έρευνες στα αμπάρια

    27/7/2008 12:31:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: NET

    Συνεχίζεται η άντληση των υδάτων και οι έρευνες στα αμπάρια του δεξαμενόπλοιου "Φρέντσιπ Γκάς", προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στα αίτια για το χαμό των 8 ναυτεργατών, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρχει και άλλος εγκλωβισμένος, αδήλωτος ναυτεργάτης. Αυτή την εβδομάδα θα απολογηθούν στον ανακριτή Πειραιά ο καπετάνιος και ο τεχνικός ασφαλείας του πλοίου, στους οποίους ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατά συρροή και πρόκληση σωματικών βλαβών. Παράλληλα, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για την απόδοση τυχόν ευθυνών στο χημικό ναυτιλίας, που αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος, ενώ αναζητούνται ο υπεύθυνος του συνεργείου και ο εργοδηγός.

    [05] Κόσμος

    Ουκρανία - Κίεβο

    Λαμπρό συλλείτουργο Βαρθολομαίου - Αλέξιου

    27/7/2008 13:34:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Αλέξιος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος και εκπρόσωποι των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών συλλειτούργησαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Παρά την κατάνυξη, η συνάντηση με δυσκολία έκρυβε τις πολιτικές εντάσεις που έχουν συσσωρευτεί με αφορμή τους εορτασμούς του εκχριστιανισμού των Ρώσων. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουσένκο, πιστό μέλος της Ορθοδόξου εκκλησίας ο ίδιος, ελπίζει ότι οι εορτασμοί θα ενισχύσουν την πορεία για τη δημιουργία αυτονόμου Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ουκρανία που δεν θα υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας.

    Αντίθετα, το Πατριαρχείο Μόσχας αλλά και σημαντική μερίδα του κόσμου στην Ουκρανία, θέλουν να διατηρήσουν τους εκκλησιαστικούς δεσμούς με τη Μόσχα, δεσμούς που θεωρούν ότι είναι το σημαντικότερο στοιχείο που συνδέει πλέον τους Ουκρανούς με τους Ρώσους.

    "Πιστεύουμε πως ως δώρο Θεού ως ιστορική αλήθεια και δικαιοσύνη θα δημιουργηθεί μια εθνικά διοικούμενη εκκλησία στην Ουκρανία", είπε ο πρόεδρος Γιουσένγκο σε ομιλία που μεταδίδονταν από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας και απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη είπε: "Καλώ την Παναγιώτητά σας να ευλογήσει τα όνειρά μας για την αλήθεια, για την ελπίδα μας, για τη χώρα μας, για την Ουκρανία".

    Η απάντηση του Πατριάρχου Βαρθολομαίου δόθηκε αργότερα στην ομιλία του στην επίσημη δεξίωση για τους εορτασμούς όταν ευχήθηκε οι επόμενοι εορτασμοί της 1.025 επετείου να εορταστούν απ όλους τους Ορθοδόξους. "Εν ευσεβή υποταγή εις μίαν κανονικήν ιεραρχικήν δομήν υπό ένα άγιο ποιμένα εν μία αγία τραπέζη εν ενί ζωοποιό ποτήριο και εν μία ιερά μαρτυρίαν περί της εν ειμί ελπίδος, εις δόξαν Θεού και εις έπαινον του ονόματος της μεγάλης Ουκρανικής πατρίδος".

    Πολλοί στην Ουκρανία θεωρούν ότι η πενταετία αυτή που θέτει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ως χρονικό όριο για τη λύση του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος είναι πολύ μεγάλος. "Η Ουκρανία είναι μια ανεξάρτητη χώρα, όπως η Βουλγαρία ή η Γεωργία κι είναι λογικό να έχει τη δική της εκκλησία", λέει ο Ανατόλι Κολοντέϊ επικεφαλής του τμήματος θρησκευτικών σπουδών στην εθνική Ακαδημία Επιστημών του Κιέβου. Δεν υπάρχει τίποτα περίεργο σε αυτό, λέει. Άλλοι Ουκρανοί εκφράζονται ακόμη πιο έντονα μιλώντας για αναμονή 300 χρόνων για την αναγνώριση ενός ανεξάρτητου Ουκρανού προκαθημένου της Εκκλησίας, η οποία εν τω μεταξύ διαλύεται υπό τις πιέσεις αυτές σε πολλά ρεύματα. Τους Ουνίτες στη Δύση που αναγνωρίζουν τον Πάπα, διάφορα αυτοανακηρυγμένα κέντρα αυτοκέφαλων εκκλησιών και αυτούς που μένουν στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία που συνδέεται πάντα με τη Μόσχα.

    Το τελευταίο αυτό ρεύμα θέλει να ενισχύσει το Πατριαρχείο της Μόσχας με την συμμετοχή, την τελευταία στιγμή, του Πατριάρχη Αλεξίου στους μεγάλους εορτασμούς της επετείου του εκχριστιανισμού.

    Παρά τις επιστολές που είχε στείλει νωρίτερα ο Πατριάρχης Αλέξιος, στους άλλους προκαθημένους από τους οποίους ζητούσε να μην συμμετάσχουν στους εορτασμούς, ο ίδιος ήλθε στο Κίεβο και συλλειτούργησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τους αρχιεπισκόπους Αθηνών και Τιράνων.

    Ο ρωσικός τύπος εκτιμά ότι παρόλα αυτά ο πατριάρχης Αλέξιος είναι κερδισμένος από την "αναμέτρηση" αυτή, κατά κάποιο τρόπο, διότι εξασφάλισε μια σημαντική όπως λένε νίκη: την άρνηση της αυτοκέφαλου εκκλησίας της Κύπρου να συμμετάσχει στους εορτασμούς.

    Θεωρούν αντίθετα ότι η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου στους εορτασμούς θα πρέπει να θεωρηθεί "φυσιολογική", επακόλουθο της "ήττας" που υπέστη η φιλορωσική παράταξη της εκκλησίας της Ελλάδος στις τελευταίες εκλογές , όπως χαρακτηριστικά γράφουν.

    Τέλος θεωρούν ότι η πίεση που άσκησε το Πατριαρχείο Μόσχας στην Γεωργία μέσω του ενδεχομένου αναγνώρισης αυτονόμου εκκλησίας στην Αμπχαζία ήταν αποτελεσματική.

    Το κλίμα αυτό της αναμέτρησης που κυριαρχεί στον ρωσικό Τύπο αναπαράγετο περιστασιακά και στο Κίεβο όπου σε ορισμένες πλατείες ορισμένοι φώναζαν συνθήματα υπέρ του Αλεξίου και έπαιρναν αμέσως απάντηση με συνθήματα υπέρ του Βαρθολομαίου.

    [06] Major Ecological Disaster on Rhodes

    Rhodes Wildfire Has Abated

    27 Ιουλ 2008 12:19:0

    By Andreas Roditis

    Sources: NET-NET 105.8

    Battling with the wildfire for six days running, firefighters managed to have it contained. The wildfire have reduced more than 40,000 square metres of forest land into ashes, causing a huge ecological disaster and delivering a crushing blow to the islands tourism industry. Hotels located to the south of the island were evacuated for precautionary reason and as many as 3,000 tourists were transferred to the city of Rhodes.

    In the meantime, the blazes in Aspropyrgos, Gavrolimni and Xerolaka in Achaia have been brought under partial control.

    Another fire broke out on Sunday morning in the area of Psaxna in Evia. Firefighters, four water-scooping planes and a helicopter are operating in the area.

    Translated by Areti Christou

    [07] Κόσμος

    Ανατροπή λεωφορείου στην Ιταλία

    27/7/2008 18:42:00

    Λεωφορείο που μετέφερε Πολωνούς τουρίστες ανατράπηκε σήμερα σε ιταλικό αυτοκινητόδρομο κοντά στην Βενετία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 56 άτομα. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία το ατύχημα συνέβη στις 8 το πρωί, ώρα Ελλάδας, όταν ο οδηγός του λεωφορείου που μετέφερε 71 άτομα αποκοιμήθηκε στο τιμόνι με αποτέλεσμα το όχημα να ξεφύγει από την πορεία του και να ανατραπεί.

    [08] Κόσμος

    Πακιστάν- Μπαλουτσιστάν

    18 νεκροί από σύγκρουση κυβερνητικών και ανταρτών

    27/7/2008 15:16:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ πακιστανικών δυνάμεων και αυτονομιστών ανταρτών σημειώθηκαν στην επαρχία του Μπαλουτσιστάν (νοτιοδυτικά)με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 στρατιώτες και 15 αντάρτες, ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι.

    Οι συγκρούσεις ξέσπασαν χθες το βράδυ στην περιοχή Ντέρα Μπούγκτι όταν αντάρτες έστησαν ενέδρα σε μία περίπολο και σκότωσαν τρεις στρατιώτες ,ανέφερε στρατιωτική πηγή. Οι κυβερνητικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν και σκότωσαν τουλάχιστον 15 αντάρτες. Την περασμένη εβδομάδα σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν στην ίδια περιοχή και διήρκεσαν τρεις ημέρες σκοτώθηκαν 38 άτομα. Εξάλλου, σε επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή Μούσα Κάλα στο νότιο Αφγανιστάν σκοτώθηκαν τρεις αντάρτες Ταλιμπάν και τραυματίστηκαν δύο στρατιώτες ,ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι στην Καμπούλ.Ο ίδιος ανέφερε ότι 15 αντάρτες συνελήφθησαν.

    [09] Κόσμος

    Σερβία

    Ένα ανώνυμο τηλεφώνημα "πρόδωσε" τον Κάρατζιτς

    27/7/2008 14:28:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι σερβικές μυστικές υπηρεσίες εντόπισαν τα ίχνη του Ράντοβαν Κάρατζιτς έπειτα από ανώνυμο τηλεφώνημα. Ο πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας παρακολουθήθηκε επί έξι εβδομάδες πριν συλληφθεί, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Blic".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται μη κατονομαζόμενες πηγές, ο άγνωστος έστρεψε το ενδιαφέρον των σερβικών μυστικών υπηρεσιών (BIA) προς ένα πρόσωπο που ασκούσε εναλλακτική ιατρική με λευκά γένια και γκρίζα μαλλιά που ταξίδευε σε ολόκληρη της Σερβία και έδινε διαλέξεις. "Ελέγξτε το. Η φωνή του μοιάζει πολύ με τους Κάρατζιτς", δήλωσε ο άγνωστος στο τηλέφωνο.

    Οι σερβικές μυστικές υπηρεσίες βεβαιώνουν ότι παρακολούθησαν επί έξι εβδομάδες το πρόσωπο αυτό μέχρι να βεβαιωθούν ότι επρόκειτο για τον κατηγορούμενο για γενοκτονία ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    [10] Κόσμος

    Καταρρακτώδεις βροχές

    Ουκρανία-Ρουμανία: πλημμύρες με 13 νεκρούς

    27/7/2008 13:50:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι μεταξύ των οποίων 5 παιδιά έχασαν την ζωή τους εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών και των πλημμυρών που έπληξαν την δυτική Ουκρανία, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για την χειρότερη καταστροφή από πλημμύρες τα τελευταία εκατό χρόνια στην χώρα.

    Αγνοείται ένας αριθμός ανθρώπων, ενώ οι ζημιές υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα εκατό εκατομμύρια ευρώ, μετέδωσε το πρακτορείο "Ιντερφάξ" επικαλούμενο κυβερνητική ανακοίνωση.

    Ο ποταμός Δνείστερος, που έχει μήκος 1.400 χιλιόμετρα υπερχείλισε σε πολλά σημεία με αποτέλεσμα να κατακλυστούν από τα νερά γειτονικά χωριά.

    Μεγάλα προβλήματα από τις πλημμύρες αντιμετωπίζουν επίσης ο Μόλδοβας και η αποσχισθείσα περιοχή Τρανσνίστρια.

    Οι περισσότερο πληγείσες περιοχές στην Ουκρανία είναι η Λβιβ και το Σέρνοβζι, όπου περί τα 20.000 σπίτια πλημμύρισαν, ενώ δεκάδες γέφυρες και δρόμοι σε μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων κατεστράφησαν, ανακοινώθηκε από την υπηρεσία πολιτικής άμυνας.

    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Τούρτσινοφ δήλωσε ότι τα κρατικά αποθέματα για την αποκατάσταση των ζημιών δεν επαρκούν και έκανε έκκληση για συμπληρωματικές οικονομικές ενισχύσεις. Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα τις πληγείσες περιοχές, ανέφεραν μέσα ενημέρωσης στο Κίεβο.

    Στο Βουκουρέστι ανακοινώθηκε σήμερα ότι τρεις είναι οι νεκροί, μεταξύ των οποίων μία μητέρα 30 ετών με τον γιο της και δύο οι αγνοούμενοι μέχρι στιγμής από τις πλημμύρες που πλήττουν εδώ και τέσσερις ημέρες την βόρεια Ρουμανία.

    Σύμφωνα με την κυβέρνηση, πλημμύρισαν πάνω από 190.000 στρέμματα καλλιεργειών και υπέστησαν ζημιές η κατεστράφησαν περίπου 900 γέφυρες και δρόμοι σε μήκος περίπου 500 χιλιομέτρων. Σήμερα πάνω από 3.000 άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας και εθελοντές έχουν κινητοποιηθεί για την παροχή βοήθειας προς τους πληγέντες και την απομάκρυνση ανθρώπων και ζώων που κινδυνεύουν. Η ένταση των καιρικών φαινομένων αναμένεται να περιοριστεί από το απόγευμα.

    [11] Οικονομία

    "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" - Ευρωβαρόμετρο

    Ανεργία: Το βασικό πρόβλημα

    27/7/2008 13:24:00 (Τελευταία ενημέρωση: 27/7/2008 16:28:39)

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ανεργία, ανάπτυξη και ακρίβεια θα είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές των Ευρωεκλογών του 2009, σύμφωνα με την έρευνα του Ευροβαρόμετρου που δημοσιεύει η "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ". Οι πολίτες των 27 χωρών σε ποσοστό 47% χαρακτηρίζουν την ανεργία ως το βασικό πρόβλημα, ενώ στους Έλληνες το ποσοστό φτάνει το 83%. Οικονομική ανάπτυξη και ακρίβεια ακολουθούν στην ατζέντα των Ευρωπαίων με ποσοστά 45% και 41% αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, η οικονομική δυστοκία πλήττει και τις καλοκαιρινές διακοπές. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών και της KAPA RESEARCH που δημοσιεύεται στο ΕΘΝΟΣ, το 47% των Ελλήνων δεν θα κάνει διακοπές φέτος το καλοκαίρι, ενώ από αυτούς που θα πάνε διακοπές το 69% θα μείνει σε ιδιόκτητο ή συγγενικό σπίτι.

    [12] Κοινωνία

    Για τη δολοφονία του Ν. Σεργιανόπουλου

    Απολογείται την Δευτέρα ο Γεωργιανός

    27/7/2008 13:01:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αύριο Δευτέρα αναμένεται να απολογηθεί στον ανακριτή ο 30χρονος Γεωργιανός που ομολόγησε τη δολοφονία του Νίκου Σεργιανόπουλου. Εναντίον του ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, ληστεία, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και παράνομη είσοδο στη χώρα.

    Ο 30χρονος Γεωργιανός ομολόγησε το έγκλημα τα ξημερώματα του Σαββάτου και περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις πράξεις του, ενώ ασκήθηκε και δίωξη εναντίον του για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

    [13] Κόσμος

    Αχμενταμπάντ

    45 νεκροί από 16 βομβιστικές επιθέσεις στην Ινδία

    27/7/2008 12:56:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τους 45 έφθασαν οι νεκροί από τις 16 βομβιστικές επιθέσεις στο Αχμενταμπάντ, στην Ινδία, έπειτα από τον θάνατο ακόμη εννέα ανθρώπων που υπέκυψαν στα τραύματά τους κατά τη διάρκεια της νύκτας, ενώ τρεις ακόμη βόμβες εξουδετερώθηκαν ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

    Οι επιθέσεις σημειώθηκαν την επομένη μιας σειράς αντίστοιχων επιθέσεων στη Μπάνγκαλορ, στο νότιο τμήμα της χώρας, με έναν νεκρό και επτά τραυματίες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι βόμβες ήταν γεμισμένες με μπουλόνια και βίδες για να προκαλέσουν όσο τον δυνατόν περισσότερες απώλειες. Σύμφωνα με την ινδική αστυνομία η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε γέφυρα της πόλης η οποία υπήρξε το 2002 πεδίο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε ινδουιστές και μουσουλμάνους.

    Δύο από τις εκρήξεις σημειώθηκαν στη συνοικία του Μανιναγκάρ, προπύργιο του τοπικού κυβερνήτη, ο οποίος έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις διότι έκλεισε τα μάτια στις συγκρούσεις ανάμεσα σε ινδουιστές και μουσουλμάνους που προκάλεσαν το θάνατο 2.000 ανθρώπων στο Αχμενταμπάντ το 2002.

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμοχάν Σίνγκ καταδίκασε τις επιθέσεις και ζήτησε από τον πληθυσμού του Αχμενταμπάντ να διατηρήσει την ηρεμία του, ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 27 July 2008 - 16:50:05 UTC