Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασίες: "Ναι μεν αλλά"
  • [02] Σύσκεψη για την οικονομία
  • [03] Το πόρισμα του ΟΣΕ για τον Μπράλο

    [01] Πολιτική

    Συνεργασίες: "Ναι μεν αλλά"

    27/7/2008 19:32:00 (Τελευταία ενημέρωση: 27/7/2008 21:10:31)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Η άποψη που διετύπωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία περί ενδεχόμενης συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, τάραξε τα νερά και προκάλεσε ποικίλα σχόλια. Αντίθετος εμφανίστηκε ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ διατυπώνουν επιφυλάξεις και αντιρρήσεις στα σενάρια που τους θέλουν να συνεργάζονται προεκλογικά ή μετεκλογικά. Θέση στη σεναριολογία για συνεργασίες πήρε και ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Αυτοδυναμία και συνεργασίες

    Για παρακράτος που επιχειρεί να σπιλώσει τον πολιτικό κόσμο στο σύνολο του μιλά ο Γιώργος Αλογοσκούφης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία. Ο υπουργός Οικονομίας τονίζει ότι η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις εκλογές και παίρνει σαφή θέση για την περίπτωσης συνεργασία με άλλο κόμμα.

    "Η μόνη περίπτωση που θα είχε κάποια αξία μια συνεργασία μεταξύ κομμάτων, θα ήταν μεταξύ των δυο μεγαλύτερων, εάν μπορούσαν να συμφωνήσουν στην προώθηση κάποιων πολύ δύσκολων μεταρρυθμίσεων", τονίζει ο κ. Αλογοσκούφης.

    Αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.

    "Η απάντηση είναι όχι, κατηγορηματικά όχι. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο συνεργασίας με μια πολική που είναι υπεύθυνη για τη φτώχια, για την ανεργία, για τα μεγάλα κοινωνικά αδιέξοδα. Και πάνω από όλα, με τους υπεύθυνους για το μεγάλο ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου της χώρας και των δημοσίων οργανισμών", επισήμανε.

    Την ίδια ώρα ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 τονίζει πως αυτή είναι προσωπική θέση του κ. Αλογοσκούφη και προσθέτει ότι η Ν.Δ πρέπει με κάθε τρόπο να επιδιώξει την αυτοδυναμία.

    "Αυτή είναι η προσωπική θέση του κ. Αλογοσκούφη. Η κεντρική μας θέση είναι στη βάση της αυτοδυναμίας και μόνο. Έχουμε δει στο παρελθόν συμμαχικές κυβερνήσεις, κυβερνήσεις συνεργασίας να μην ευοδώνονται οι στόχοι τους και να μην έχουν θετικά αποτελέσματα. Το παρελθόν στην Ελλάδα δείχνει ότι δεν είναι εύκολες, καθόλου εύκολες, οι συνεργασίες. Και ότι αν θέλουμε να έχουμε εξελίξεις, αν θέλουμε να έχουμε θετικά δρώμενα, η Κυβέρνηση αυτοδύναμη είναι εκείνη που είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την οποιαδήποτε άλλη μορφή κυβέρνησης", υποστηρίζει ο κ. Ζαγορίτης.

    Τα σενάρια περί συνεργασιών δίνουν και παίρνουν το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το πρώτο κόμμα να μην συγκεντρώνει ποσοστά που να του εξασφαλίζουν αυτοδυναμία.

    Το ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης όχι όμως τα αναμενόμενα όπως τονίζουν πολλά στελέχη του, ο Γιώργος Παπανδρέου πάντως, τείνει και πάλι το χέρι του στην Αριστερά.

    Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του αποκλείει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ.

    Θέση για τα σενάρια περί συνεργασιών πήρε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης: "Οι πολυπροωθούμενες προτάσεις για συνεργασίες από την ΝΔ αποτελούν μέρος της στρατηγικής της προκειμένου να αντιμετωπίσει την διαρκώς πληττόμενη εικόνα της. Καλά δολώματα, κακό αγκίστρι", δήλωσε.

    Μετά την επιστροφή του Κώστα Κουκοδήμου στην αγκαλιά της Ρηγίλλης, πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν νέο χτύπημα από τον Πέτρο Τατούλη. Ο Βύρων Πολύδωρας σε συνέντευξη του στην "ΑΞΙΑ", εκφράζει το παράπονο του για την κριτική που δέχθηκε για τις απόψεις του την τελευταία τετραετία, ακόμη και μέσα από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ μιλά για την ελευθερία γνώμης και ψήφου του βουλευτή.

    "Δεν κρατιέται με φοβικούς βουλευτές κανένα κόμμα και καμία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επενδύστε στην ελευθερία και στην εμπιστοσύνη", τονίζει ο κ. Πολύδωρας.

    Ένα κλίμα από τις πολιτικές εξελίξεις θα δούμε τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα στη Βουλή , όπου την Τρίτη θα ζητηθούν οι αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ.

    [02] Οικονομία

    Σύσκεψη για την οικονομία

    27/7/2008 18:23:00 (Τελευταία ενημέρωση: 27/7/2008 21:16:26)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, υπό το βάρος της διεθνούς οικονομικής κρίσης και των προειδοποιήσεων για την απειλή του στασιμοπληθωρισμού, θα τεθούν επί τάπητος στη συνεργασία που θα έχει την Δευτέρα ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Οικονομίας. Μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, βάσει κοινωνικών και γεωγραφικών κριτηρίων, ενώ θα εξεταστούν και οι ενισχύσεις που θα δοθούν στους οικονομικά αδυνάτους. Προβληματισμό, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι παρά τη υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, στη χώρα μας τα καύσιμα δεν ακολουθούν την ίδια πορεία.

    Ελπίδες από τη σταδιακή πτώση του πετρελαίου

    Ελπίδες σε επενδυτές και απλό κόσμο δίνει η σταδιακή υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

    Aπό τα υψηλά των 147,27 δολαρίων το βαρέλι στις 11 Ιουλίου την Παρασκευή 25 Ιουλίου έχασε 24 δολάρια και η τιμή του δια μορφώθηκε στα 123,26 δολάρια το βαρέλι.

    Ωστόσο την ώρα που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου υποχωρούν, η τιμή της βενζίνης στη χώρα μας μειώνεται με υπερβολικά βραδείς ρυθμούς ή παραμένει σταθερή.

    Η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφωνόταν στις 27/6/2008 στα1,267 ευρώ το λίτρο, στις 4/7/2008 στο 1,27, στις 11/7/2008 στο 1,271 και στις 18/7/2008 στο 1,269 ευρώ το λίτρο.

    Η πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου το τελευταίο 10ημερο, ανακούφισε λίγο τις διεθνείς χρηματαγορές με τους επενδυτές να βρίσκουν αφορμή για να εμπιστευθούν ξανά τις υπερπουλημένες μετοχές.

    Όλοι πρέπει να επωμιστούμε το κόστος της κρίσης, χωρίς να προσπαθεί ο ένας να ρίχνει το βάρος στον άλλο δηλώνει στο "Βήμα της Κυριακής" ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Νικος Νανόπουλος: "Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε έναν ανατροφοδοτούμενο πληθωρισμό που είναι ότι χειρότερο. Διότι μεσοπρόθεσμα θα οδηγήσει σε καθεστώς στασιμοπληθωρισμού", επισημαίνει.

    Με την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή στην Ελλάδα να φτάνει τα 21 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της.

    "Πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους τους πολίτες ότι η φοροδιαφυγή είναι μια βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά. Προσβάλει την κοινωνία μας.", επισημαίνει ο υπουργός Οικονομίας, κ. Αλογοσκούφης.

    Βασικό μέλημα του οικονομικού επιτελείου παραμένει η ενίσχυση των εσόδων, ο περιορισμός των δαπανών και η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Εντός του Αυγούστου αναμένεται να οριστικοποιηθεί το επίδομα θέρμανσης.

    Τα κριτήρια που θα ισχύσουν για να πάρει κάποιος το επίδομα θα είναι η γεωγραφική περιοχή και το εισόδημα, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε άνεργους, συνταξιούχους ΟΓΑ, δικαιούχους ΕΚΑΣ μονογονεικές οικογένειες και ΑΜΕΑ.

    Στο πλαίσιο αντοχής του ταμείου κοινωνικής συνοχής που θα φτάσει εφέτος συνολικά τα 500 εκ ευρώ θα εξετασθούν οι ενισχύσεις που θα δοθούν στις ευπαθείς ομάδες.

    Στόχος η άμεση ενίσχυση των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας (ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια)

    Τα θέματα της ελληνικής οικονομίας θα τεθούν επί τάπητος σε συνάντηση του Υπουργού Οικονομίας με τον Πρωθυπουργό τη Δευτέρα.

    [03] Κοινωνία

    Το πόρισμα του ΟΣΕ για τον Μπράλο

    27/7/2008 21:10:00 (Τελευταία ενημέρωση: 27/7/2008 21:29:39)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σοβαρές ευθύνες στους δύο μηχανοδηγούς και σε εργαζόμενους του ΟΣΕ, οι οποίοι εμπλέκονται στη φόρτωση και την αναχώρηση της εμπορικής αμαξοστοιχίας, που προκάλεσε το ατύχημα στον Μπράλο, επιρρίπτει -σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ- το πόρισμα των ελεγκτών. Εντύπωση προκαλεί η επισήμανση ότι τα 17 υπεράριθμα και βαρυφορτωμένα βαγόνια, έπρεπε να είχαν αποσυνδεθεί στο Θριάσιο όπου ήταν και ο τελικός προορισμός τους και κακώς τα έσυρε η αμαξοστοιχία στο ταξίδι της προς την Κεντρική Ελλάδα.

    Ευθύνες στους μηχανοδηγούς και υπάλληλους του ΟΣΕ

    Παραλείψεις ,αμέλειες και πλημμελή εκτέλεση καθηκόντων τουλάχιστον οκτώ εργαζόμενων στον ΟΣΕ, διαπιστώνουν ως τώρα οι εμπειρογνώμονες του ΟΣΕ που διερευνούν τα αίτια του συμβάντος στο Μπράλο.

    Η έρευνα της πενταμελούς επιτροπής επικεντρώνεται:

    -σε τέσσερα πρόσωπα που αποτελούσαν την ομάδα ελιγμών το βράδυ της Κυριακής 13 Ιουλίου στο σταθμό του Ρέντη , -στο σταθμάρχη διακίνησης εμπορευμάτων που είχε βάρδια την ιδία ημέρα, -στον επισκέπτη , όπως λέγεται ο υπάλληλος που ελέγχει κάθε τρένο πριν την αναχώρησή του και - στους δυο μηχανοδηγούς της εμπορικής αμαξοστοιχίας με τα 17 υπεράριθμα βαγόνια και τους 400 τόνους υπέρβαρο

    Τα βαγόνια στην αμαρτωλή εμπορική αμαξοστοιχία είχε συνδέσει το πρωί της Κυριακής η ομάδα ελιγμών που είχε βάρδια, βάση οδηγιών από τον σταθμάρχη διακίνησης εμπορευμάτων . Αυτός υπογράφει και το φύλλο σύνθεσης του συρμού που προέβλεπε μαζί με τις μηχανές συνολικά 22 βαγόνια . Ωστόσο στην εμπορική αμαξοστοιχία κουμπώθηκαν συνολικά 39 βαγόνια .

    Το βράδυ της ίδιας ημέρας, λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του συρμού , η απογευματινή βάρδια ελιγμών ελέγχει την ήδη μονταρισμένη αμαξοστοιχία. Τον εμπορικό συρμό ελέγχει μια ώρα πριν την αναχώρησή του και ο επισκέπτης, υπάλληλος επιφορτισμένος με τον τελικό έλεγχο του τρένου, μια ώρα πριν την αναχώρησή του.

    Η πρωινή ομάδα ελιγμών στο σταθμό του Ρέντη δε λειτούργησε βάση των οδηγιών που φέρεται να έλαβε από το σταθμάρχη διακίνησης, αλλά και αυτός δεν διαπίστωσε το λάθος στον έλεγχο που υποχρεωτικά ακολουθεί σε κάθε περίπτωση.

    Οι παραλείψεις συνεχίζονται και στη απογευματινή βάρδια στο σταθμό του Ρέντη. Και αυτή η ομάδα ελιγμών, που επίσης υποχρεούται να ελέγξει το συρμό, δεν διαπιστώνει τα 17 υπεράριθμα βαγόνια. Κάτι που διαφεύγει της προσοχής και του επισκέπτη, αλλά και των δυο μηχανοδηγών που δεν ελέγχουν τι παραλαμβάνουν.

    Φορτωμένη, εκτός από το υπέρβαρο, και με όλες αυτές τις παραλείψεις, η εμπορική αμαξοστοιχία ξεκάνει μεσάνυχτα Κυριακής το ταξίδι της .

    Η απόσπαση βαγονιών μετά τη σήραγγα του Μπάλου δεν συνέβη λόγω του υπέρβαρου, εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες διότι τότε θα είχαν σπάσει οι σύνδεσμοι, κάτι που δε συνέβη. Απόσπαση συρμού μπορεί να συμβεί όταν ο κορσές , όπως λέγεται το σημείο που συνδέει τα βαγόνια, είναι χαλαρός και σε μια αναπήδηση του τρένου ξεκαβαλάει, δηλαδή ξεκουμπώνει. Οι πραγματογνώμονες εξετάζουν και το ενδεχόμενο να λύθηκε ο κορσές λόγο μη σωστής πέδησης, ή διότι ήταν ελαττωματικός .

    Μετά την η απόσπαση βαγονιών ο σταθμάρχης Λιανοκλαδίου βλέποντας μέσω τηλεδιοίκησης κατάληψη γραμμών ζήτησε από τους μηχανοδηγούς της εμπορικής να του δώσουν διαβεβαίωση ακεραιότητας συρμού, και του την έδωσαν

    Οι μηχανοδηγοί της εμπορικής αμαξοστοιχίας αμελήσαν να κατέβουν να ελέγξουν το συρμό ιδίοις όμασι και έδωσαν διαβεβαίωση ακεραιότητας συρμού που δεν ίσχυε.

    Το πόρισμα θα δημοσιοποιηθεί υποχρεωτικά το αργότερο ως την πρώτη Αυγούστου, εκτός και αν ο πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων ζητήσει παράταση της προθεσμίας με αιτιολογημένη έκθεση


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 27 July 2008 - 20:49:53 UTC