Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανατροπή του "ψυχροπολεμικού" κλίματος
  • [02] Στον ανακριτή ο 30χρονος
  • [03] Αναμένουν την απάντηση του Ιράν για τα πυρηνικά
  • [04] Σκοτώθηκε ανώτατο στέλεχος της Αλ Κάιντα

    [01] Κόσμος

    Ουκρανία

    Ανατροπή του "ψυχροπολεμικού" κλίματος

    28/7/2008 22:17:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: NET

    Είναι η στιγμή που ανατρέπει το ψυχροπολεμικό κλίμα περισσότερων των 10 ετών. Βαρθολομαίος και Αλέξιος μπήκαν στην αίθουσα μάλλον σφιγμένοι. Ο πάγος έσπασε με κίνηση ματ του Οικουμενικού Πατριάρχη μια φράση του, η αποδοχή από το Μόσχας και η τελική πρωτοβουλία Βαρθολομαίου έδωσαν τη λύση. Έτσι ξεκινάει μια νέα εποχή στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο Μόσχας. Οι δυο προκαθήμενοι εμφανιστήκαν ενωτικοί και δεσμεύτηκαν να εργαστούν από κοινού προκειμένου να γεφυρωθεί το υφιστάμενο χάσμα. Ο Πατριάρχης Αλέξιος μάλιστα θα συμμετάσχει στη σύναξη των Ορθοδόξων Πατριαρχών που οργανώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον ερχόμενο Οκτώβριο.

    Η ελπίδα για αναστροφή του κλίματος στις σχέσεις Οικουμενικού θρόνου και πατριάρχη Μόσχας ήταν εμφανής και στο περιεχόμενο των δηλώσεων που έκαναν οι δύο προκαθήμενοι. Ο διάλογος μεταξύ των δύο εκκλησιών ξεκινά και πάλι. Ως πρώτη ένδειξη καλών προθέσεων μάλιστα ο Π. Αλέξιος θα συμμετάσχει στην Πανορθόδοξη Σύνοδο που συγκαλεί ο Οικ. Πατριάρχης τον Οκτώβριο στο φανάρι, όπως δήλωσε ο επικαλούμενος και υπ. Εξωτερικών της Ρωσικής Εκκλησίας Μητροπολίτης Σμολένσκ.

    [02] Κοινωνία

    Για τη δολοφονία του Νίκου Σεργιανόπουλου

    Στον ανακριτή ο 30χρονος

    28/7/2008 21:58:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Πενήντα ημέρες ήταν αρκετές για τον 30χρονο δολοφόνο του Νίκου Σεργιανόπουλου, ώστε να κατασκευάσει ένα σενάριο, που όπως νόμιζε, θα ελάφρυνε τη θέση του, σε περίπτωση που έπεφτε στα χέρια της αστυνομίας. Ο δράστης είπε ότι δέχτηκε αφόρητη πίεση από τον ηθοποιό να ενδώσει σε σεξουαλικές περιπτύξεις. Θίχτηκε ο ανδρισμός του. Εξοργίστηκε. Ο εισαγγελέας όμως δεν πείστηκε ότι βρισκόταν εν βρασμώ ψυχής όταν μαχαίρωνε 21 φορές το θύμα του. Σήμερα, οι δικηγόροι του, εμφάνισαν τον δράστη, να έχει μετανιώσει και να ζητάει συγγνώμη από την οικογένεια του θύματος, αν και καθ όλη τη διάρκεια της ανάκρισης, δεν είχε κάνει, καμιά κίνηση μεταμέλειας. Δείχνει πάντως, να έχει προετοιμάσει προσεκτικά, την υπερασπιστική γραμμή του.

    [03] Κόσμος

    ΟΙ ΗΠΑ

    Αναμένουν την απάντηση του Ιράν για τα πυρηνικά

    28/7/2008 21:17:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Την "οριστική" απάντηση του Ιράν αναμένουν οι ΗΠΑ, όσον αφορά την πρόταση συνεργασίας με τη Δύση, με αντάλλαγμα τη διακοπή του πυρηνικού προγράμματός του, μετά τις δηλώσεις που έκανε σήμερα Δευτέρα ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ότι η Τεχεράνη θα απαντούσε "θετικά", εφόσον η Ουάσινγκτον υιοθετούσε μια νέα προσέγγιση στο θέμα. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γκονσάλο Γκαγιέγκος, "αναμένουμε την οριστική δήλωση της κυβέρνησης του Ιράν. Εκτιμούμε ότι θα φτάσει μέσω της συνηθισμένης οδού". Εν τω μεταξύ η Τεχεράνη έχει διορία δύο εβδομάδων (λήγει το Σάββατο) για να απαντήσει σαφώς στην τελευταία πρόταση συνεργασίας που της έχουν κάνει, με αντάλλαγμα τη διακοπή των "ευαίσθητων" πυρηνικών δραστηριοτήτων της. Οι ΗΠΑ συμμετείχαν, για πρώτη φορά, στις συνομιλίες με τον Ιράν, στις 19 Ιουλίου στη Γενεύη.

    "Εάν οι ΗΠΑ υιοθετήσουν μια νέα στάση απέναντι στο Ιράν, τότε η Τεχεράνη θα απαντήσει "καταφατικά", δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό κανάλι NBC ο Αχμαντινετζάντ, επαναλαμβάνοντας, ότι η χώρα του δεν επιδιώκει την κατασκευή ατομικής βόμβας.

    [04] Κόσμος

    Πεσαβάρ, Πακιστάν

    Σκοτώθηκε ανώτατο στέλεχος της Αλ Κάιντα

    28/7/2008 20:16:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Νεκρός φέρεται να είναι ο ειδικός της Αλ Κάιντα στα χημικά όπλα, Μιντχάτ Μούρσι αλ-Σαγίντ Όμαρ, από πύραυλο στο Πακιστάν, στην περιοχή του νότιου Ουαζιριστάν, σύμφωνα με αξιωματούχο των πακιστανικών υπηρεσιών ασφαλείας. "Πιστεύουμε ότι σκοτώθηκε σε αυτήν την επίθεση", δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του, αναφερόμενος στην πυραυλική επίθεση με στόχο ένα σπίτι, στην οποία έχασαν τη ζωή τους έξι άτομα. Το σπίτι αυτό, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ήταν το "κρησφύγετο" του Όμαρ και "οι πληροφορίες που έχουμε αναφέρουν ότι αυτός ήταν ο στόχος της επίθεσης", πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. Όπως αναφέρουν οι πακιστανικές πηγές, οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και έπληξαν ένα σπίτι κοντά στο τζαμί του χωριού Αζάμ Ουαρσάκ. Από την επίθεση σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και τρία νεαρά αγόρια. Ο 54χρονος Όμαρ, που ήταν γνωστός και με το όνομα Αμπου Χαμπάμπ αλ-Μάσρι, ήταν αιγυπτιακής καταγωγής και φέρεται ότι ήταν υπεύθυνος για τα στρατόπεδα εκπαίδευσης της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 28 July 2008 - 20:49:51 UTC