Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κοντά στα 118 δολάρια το πετρέλαιο
  • [02] Support to Alogoskoufis
  • [03] Σαφάρι ελέγχων στα μεγάλα ακίνητα
  • [04] Θετική κρίση του ΣτΕ για προεδρικού διατάγματος
  • [05] Φόρος τιμής στον Σολζενίτσιν
  • [06] Παρουσία Κ.Καραμανλή σε δείπνο του Υ. ΕΘ. Α.
  • [07] Ρουάντα: Κατηγορώ κατά Γαλλίας για τη γενοκτονία
  • [08] Συνεδρίαση την Τετάρτη για κυρώσεις στο Ιράν
  • [09] Επιχείρηση "σκούπα" σε Μάλια –Χερσόνησο

    [01] Οικονομία

    Ανάσα για την παγκόσμια οικονομία

    Κοντά στα 118 δολάρια το πετρέλαιο

    5/8/2008 20:07:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

    Στα 118 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του αργού πετρελαίου σήμερα, προτού ανακάμψει και πάλι στα 119,13 δολάρια, καθώς οι επενδυτές εστίασαν στην αύξηση της προσφοράς εκ μέρους του ΟΠΕΚ και στη μείωση της ζήτησης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε σήμερα το μεσημέρι μείωση κατά 1,89 δολάρια, στα 119,52 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε υποχωρήσει ακόμα και στα 118 δολάρια, τη χαμηλότερη τιμή από την 5η Μαΐου.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ -παράδοσης Σεπτεμβρίου- υποχωρούσε κατά 2,10 δολάρια και βρισκόταν στα 118,58 δολάρια το βαρέλι.

    Σύμφωνα με τον Άνγκους Μαλφέιλ της επενδυτικής εταιρίας Alliance Trust, οι τιμές, οι τιμές δεν αποκλείεται να πέσουν προσεγγίσουν "τα 100 δολάρια το βαρέλι μέσα στον επόμενο μήνα, αν συνεχιστούν τα στοιχεία που δείχνουν εξασθενημένη ζήτηση".

    Οι τεταμένες σχέσεις της Δύσης με το Ιράν εξακολουθούν να συντηρούν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, όμως οι επενδυτές φαίνεται να διατηρούν πλέον την ψυχραιμία τους απέναντι σε αστάθμητους παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες, στρέφοντας το ενδιαφέρον στη διακύμανση της σχέσης προσφοράς-ζήτησης. Απόδειξη ότι δεν άφησαν την τροπική καταιγίδα Εντουαρντ που σαρώνει τον Κόλπο του Μεξικού, απειλώντας ενδεχομένως και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, να επηρεάσει την πορεία των τιμών.

    Τεχνικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές βραχυπρόθεσμα δεν αποκλείεται να σταθεροποιηθούν κοντά στα 115 δολάρια το βαρέλι.

    [02] Support to Alogoskoufis

    05 Αυγ 2008 13:58:00

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑNA/ΜPA

    In relation to ND ruling party cadres disagreements on Mr Alogoskoufis economic policy, government officials offered their support to the minister of Economy and Finance. In reply to questions set after the Government Committee meeting, government spokesman Theodoros Roussopoulos stressed that the government proceeds on the basis of its commitments and programme. In parallel, Minister of Foreign Affairs Dora Bakoyannis reported that politicians are judged by their work. Finally, in reply to the criticism launched against him Mr Alogoskoufis stated that as a minister he should implement the government policy for development, employment and social cohesion, adding that that is what he will continue doing.

    Translated by John Crystallidis

    [03] Οικονομία

    Σαφάρι ελέγχων στα μεγάλα ακίνητα

    5/8/2008 21:55:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Ακίνητα μεγάλης επιφάνειας και αυθαίρετα τα οποία ηλεκτροδοτήθηκαν την τελευταία τριετία μπαίνουν στο στόχαστρο του Υπουργείου Οικονομικών.

    Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους για την ορθή απόδοση του ΦΠΑ στις υποθέσεις ακινήτων για τις οποίες κατά τα έτη 2005, 2006 και 2007 χορηγήθηκε άμεσα η βεβαίωση της εφορίας για την ηλεκτροδότηση του, χωρίς να ελεγχθούν τα δικαιολογητικά σχετικά με την απόδοση του φόρου.

    Ειδικότερα, στις περιπτώσεις που τα ακίνητα ανεργέθηκαν από ιδιώτη ιδιοκτήτη, οι έλεγχοι θα αφορούν σε υποθέσεις που το ακίνητο ξεπερνά τα 180 τ.μ. Στις περιπτώσεις αυθαιρέτων το όριο αυτό θα ανέρχεται στα 120 τμ.

    Για το έτος 2005 οι υποθέσεις που θα ελεγχθούν, θα αφορούν τους ιδιοκτήτες με αριθμό φορολογικού μητρώου που λήγει στο 6. Το 2006 οι έλεγχοι θα αφορούν ιδιοκτήτες με ΑΦΜ που λήγει στο 8 και για το 2007 τους ιδιοκτήτες με ΑΦΜ που λήγει στο 0.

    Αντίστοιχοι έλεγχοι θα γίνουν και στους κατασκευαστές ακινήτων, χωρίς στην περίπτωση αυτή να ισχύουν τα όρια των τετραγωνικών μέτρων που τέθηκαν για τους ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων. Από τους ελέγχους αυτούς εξαιρούνται οι οικοδομές των οποίων η αγορά υπάγεται σε ΦΠΑ.

    [04] Πολιτική

    Του υπουργείου Υγείας

    Θετική κρίση του ΣτΕ για προεδρικού διατάγματος

    5/8/2008 21:45:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Νόμιμο και συνταγματικό έκρινε σε διάσκεψή της και κλεισμένων των θυρών η Ολομέλεια του ΣτΕ το σχέδιο προεδρικού διατάγματος του υπουργείου Υγείας με το οποίο καθορίζονται οι όροι οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Με το ΠΔ καταργείται ο περιορισμός που ίσχυε μέχρι τώρα να κατέχουν το 51% του μετοχικού κεφαλαίου εταιριών γιατροί και ανοίγει ο δρόμος σε ιδιώτες επιχειρηματίες να ελέγχουν τα διαγνωστικά κέντρα. Σύμφωνα με πληροφορίες το δικαστήριο ερμηνεύοντας την κοινοτική νομοθεσία και προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας του δικαστηρίου έκρινε -σύμφωνα με πληροφορίες- ότι δεν μπορούν να τεθούν περιορισμοί στην μετοχική σύνθεση των εταιριών.

    [05] Πολιτισμός

    Λαϊκό προσκύνημα

    Φόρος τιμής στον Σολζενίτσιν

    5/8/2008 21:20:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε λαϊκό προσκύνημα στην Ακαδημία των Επιστημών στη Μόσχα εκτίθεται η σορός του Ρώσου συγγραφέα Αλεξάντερ Σολζενίτσιν μέχρι αύριο Τετάρτη που θα γίνει η κηδεία και η ταφή του στο μοναστήρι Ντοσκόι.

    Εκατοντάδες Ρώσοι, απλοί πολίτες και σημαντικές προσωπικότητες προσέρχονται για να αποτίσουν φόρο τιμής στον άνθρωπο που έφερε στο φως τις ωμότητες του Στάλιν. Ανάμεσα τους και ο πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος υποκλίθηκε μπροστά στη σορό του μεγάλου συγγραφέα.

    Ο Πούτιν έφθασε στις 12.50 (τοπική ώρα, 11.50 ώρα Ελλάδας) στην Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας κρατώντας ένα μπουκέτο κόκκινα τριαντάφυλλα που εναπόθεσε μπροστά από το ανοικτό φέρετρο στο οποίο αναπαύεται ο νομπελίστας της λογοτεχνίας, ενώ τέσσερις στρατιώτες με τις επίσημες στολές τους στέκονται σε στάση προσοχής γύρω του.

    Ο πρώην πρόεδρος έκανε στη συνέχεια το σταυρό του μπροστά στη σορό και μετά αγκάλιασε τη χήρα του συγγραφέα, την Νατάλια Σολζενίτσινα, με την οποία συνομίλησε για λίγο.

    Ο Πούτιν είχε επισκεφθεί πολλές φορές το συγγραφέα στη διάρκεια της προεδρίας του (2000-2008), προκαλώντας μερικές αντιδράσεις μεταξύ των πρώην διαφωνούντων λόγω του παρελθόντος του ως αξιωματικού της KGB.

    Μετά το θάνατο του Αλεξάντρ Σολζενίτσιν τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα, ο Πούτιν ουσιαστικά επισκίασε τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στον επίσημο φόρο τιμής στο συγγραφέα, χαιρετίζοντας πρώτος, τη Δευτέρα, τη μνήμη του και χαρακτηρίζοντας το θάνατό του "μεγάλη απώλεια για τη Ρωσία".

    [06] Πολιτική

    Σε θέρετρο του Πολεμικού Ναυτικού

    Παρουσία Κ.Καραμανλή σε δείπνο του Υ. ΕΘ. Α.

    5/8/2008 20:53:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/8/2008 23:10:54)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στο θέρετρο του Πολεμικού Ναυτικού στην Αγία Μαρίνα παρακάθισε σε δείπνο που του παρέθεσαν το βράδυ της Τρίτης, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του. Τον κ. Καραμανλή υποδέχτηκε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης με τη σύζυγό του. Στο δείπνο που δεν έχει επίσημο χαρακτήρα και άρχισε λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ, συμμετείχαν οι υφυπουργοί Κώστας Τασούλας και Γιάννης Πλακιωτάκης και οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας, Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.

    [07] Κόσμος

    Διώξεις ζητά η κυβέρνηση Κιγκάλι

    Ρουάντα: Κατηγορώ κατά Γαλλίας για τη γενοκτονία

    5/8/2008 20:48:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Ρουάντα εγκάλεσε σήμερα τη Γαλλία για "συμμετοχή στην εκτέλεση" της γενοκτονίας του 1994, αξιώνοντας ν ασκηθούν διώξεις εναντίον 13 υψηλόβαθμων πολιτικών αξιωματούχων και 20 στρατιωτικών, αναφέρεται σ ανακοινωθέν του οικείου υπουργείου Δικαιοσύνης στο οποίο συνοψίζονται τ αποτελέσματα έκθεσης ερευνητικής επιτροπής.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ρουάντα, Θαρσίς Καρουγκαράμα, παρουσίασε σήμερα στους δημοσιογράφους τα συμπεράσματα της έκθεσης 500 σελίδων της ερευνητικής επιτροπής της χώρας του για τον ρόλο της Γαλλίας στην γενοκτονία, η οποία ξεκίνησε το έργο της τον Απρίλιο του 2006.

    Σύμφωνα με την έκθεση, που έχει συνταχθεί στα γαλλικά, η Γαλλία "ήταν εις γνώση των προετοιμασιών" για τη γενοκτονία, και "συμμετείχε στις κυριότερες πρωτοβουλίες" της δρομολόγησής της και "συμμετείχε και σ αυτήν την ίδια την εκτέλεσή της".

    "Οι Γάλλοι στρατιωτικοί συμμετείχαν και οι ίδιοι άμεσα στις δολοφονίες των Τούτσι και των Χούτου που κατηγορούνταν πως έκρυβαν Τούτσι. Οι Γάλλοι στρατιώτες διέπραξαν πλείστους βιασμούς στις πρόσφυγες Τούτσι", τονίζεται στο κατηγορώ του υπουργείου.

    "Δοθείσης της βαρύτητας των αποδιδόμενων γεγονότων, η κυβέρνηση της Ρουάντα θα προσφύγει στους θεσμούς, που είναι αρμόδιοι ν αναλάβουν δράση για τη δίωξη των κατηγορούμενων Γάλλων πολιτικών και στρατιωτικών υπευθύνων ώστε να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης", προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

    Κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας στη Ρουάντα, σύμφωνα με τους πιο "συγκρατημένους" υπολογισμούς του ΟΗΕ, έχασαν τη ζωή τους κάπου 800.000 Τούτσι και μετριοπαθείς Χούτου.

    [08] Κόσμος

    Παρέλαβε η Ε.Ε. την επιστολή της Τεχεράνης

    Συνεδρίαση την Τετάρτη για κυρώσεις στο Ιράν

    5/8/2008 19:53:00 (Τελευταία ενημέρωση: 5/8/2008 21:58:06)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ, Γαλλικό

    Επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι έλαβε την Τρίτη την γραπτή απάντηση του Ιράν για το θέμα του πυρηνικού του προγράμματος, χωρίς όμως να γίνει σχολιασμός του περιεχομένου της. Όπως έχει γίνει γνωστό από ιρανικούς κύκλους, δεν υπάρχει σαφής απάντηση στο αίτημα των έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) για πάγωμα, έναντι ανταλλαγμάτων, του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείο Ρόιτερ, η ιρανική πλευρά δηλώνει στην επιστολή ότι θα δώσει "σαφή απάντηση το συντομότερο δυνατό". Έντονη κριτική προς το Ιράν, εξαπέλυσε την Τρίτη, ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: "Αυτό που κάνει το Ιράν δείχνει απλά αλαζονεία. Σε περίπτωση απόφασης (επίθεσης) κατά του Ιράν, αυτή η χώρα θα έχει την ίδια τύχη με το Ιράκ. Το Ιράν δεν είναι πιο ισχυρό από το Ιράκ και δεν θα έχει τα μέσα να αντισταθεί μόνο του. Οι προκλήσεις είναι πολύ μεγάλες και ξεπερνούν τις ικανότητες απόκρουσης του Ιράν".

    Συνεδρίαση την Τετάρτη

    Όπως έγινε γνωστό, το βράδυ της Τρίτης, το ζήτημα της επιβολής νέων κυρώσεων στο Ιράν για την άρνησή του να δεχτεί πρόταση κινήτρων για τον τερματισμό του πυρηνικού του προγράμματος, θα συζητήσουν την Τετάρτη, ανώτεροι αξιωματούχοι από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την Γερμανία.

    [09] Κοινωνία

    Κρήτη

    Επιχείρηση "σκούπα" σε Μάλια Χερσόνησο

    5/8/2008 19:50:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τριάντα εφτά άτομα συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας σε μια μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στα Μάλια και την Χερσόνησο Ηρακλείου και σήμερα το μεσημέρι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο καταστηματάρχες για κατοχή όπλων και παράνομη απασχόληση αλλοδαπών και ένας τουρίστας επειδή κυκλοφορούσε γυμνός. Οι αρχές τονίζουν ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται χωρίς καμία ανοχή και στόχος είναι η ηρεμία και η νομιμότητα σε όλες τις τουριστικές περιοχές. Οι εντατικοί έλεγχοι θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 5 August 2008 - 20:49:56 UTC