Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Καραμανλή-Αλογοσκούφη
  • [02] Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Εύβοια
  • [03] Νεκρή 16χρονη σε τροχαίο με ανήλικο οδηγό
  • [04] Εκτελέστηκε Μεξικανός στο Τέξας
  • [05] Επιδημία χολέρας στις νότιες Φιλιππίνες
  • [06] "Εναντίον της σύλληψης Κάρατζιτς η Δύση"
  • [07] Τουρκία: Διακόπηκε η λειτουργία πετρελαιοαγωγού
  • [08] Ιμαλάια: Διασώθηκε ο Ιταλός ορειβάτης
  • [09] Δύο φωτιές σε διαμερίσματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
  • [10] Τροπική καταιγίδα πλήττει τις ακτές του Τέξας
  • [11] Πολύνεκρη συμπλοκή σε φαβέλα του Ρίο
  • [12] Αγώναςδρόμου με... ψηλοτάκουνα

    [01] Οικονομία

    Στις 11 το πρωί

    Συνάντηση Καραμανλή-Αλογοσκούφη

    6/8/2008 9:12:00 (Τελευταία ενημέρωση: 6/8/2008 11:02:24)

    Συνεργασία με τον πρωθυπουργό θα έχει στις 11.00 το πρωί ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομίας αναμένεται να συζητηθεί η πορεία της οικονομίας ενόψει και της ΔΕΘ καθώς και το νομοσχέδιο για τους ειδικούς λογαριασμούς που ετοιμάζει το υπουργείο.

    Εν τω μεταξύ αύριο ανακοινώνεται ο πληθωρισμός Ιουλίου ο οποίος αναμένεται να διατηρηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με τον Ιούνιο δηλαδή στο 4,9%.

    [02] Κοινωνία

    Υπό έλεγχο οι υπόλοιπες

    Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Εύβοια

    6/8/2008 8:48:00 (Τελευταία ενημέρωση: 6/8/2008 10:58:43)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε ύφεση η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στη βόρεια Εύβοια ανάμεσα στα χωριά Λιχάδα και Άγιος Γεώργιος, σε δύσβατη περιοχή. Στο σημείο βρίσκονται 32 οχήματα με 78 πυροσβέστες και 64 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος επιχειρούν έξι αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα Σύμφωνα με την πυροσβεστική στο σημείο και σήμερα πνέουν άνεμοι εντάσεως 4-5 μποφόρ ενώ υπάρχουν και μικρές αναζωπυρώσεις. Η φωτιά που σύμφωνα με τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας του νομού Εύβοιας ξεκίνησε από 4 διαφορετικά σημεία μέσα σε ένα πεντάλεπτο απείλησε χθες το απόγευμα προς στιγμήν το χωριό Άγιος Γεώργιος όμως τώρα η φωτιά βρίσκεται μακριά από κατοικημένες περιοχές. Την ίδια ώρα, υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι φωτιές στο Ευπάλιο Φωκίδας, στο Δασκαλιό Κερατέας και στη Μαζαρακιά Θεσπρωτίας.

    [03] Κοινωνία

    Νεκρή 16χρονη σε τροχαίο με ανήλικο οδηγό

    6/8/2008 10:58:00 (Τελευταία ενημέρωση: 6/8/2008 11:27:00)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μία 16χρονη κοπέλα σκοτώθηκε και τρεις νεαροί τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα, που έγινε στις 2.30 τα ξημερώματα, στην επαρχιακή οδό Ζαγκλιβερίου - Γερακαρούς. Το δυστύχημα συνέβη όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε 17χρονος εξετράπη της πορείας του και ανατράπηκε. Από τα συντρίμμια του οχήματος ανασύρθηκε νεκρή η μαθήτρια, ενώ με τραύματα μεταφέρθηκαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης οι τρεις άλλοι νεαροί επιβαίνοντες. Η αστυνομία συνέλαβε τον πατέρα του 17χρονου οδηγού, ο οποίος θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα, με τις κατηγορίες της παραχώρησης αυτοκινήτου σε άτομο που στερούνταν άδεια οδήγησης και της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου.

    [04] Κόσμος

    Εκτελέστηκε Μεξικανός στο Τέξας

    6/8/2008 10:55:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αψηφώντας πλήρως την διεθνή κοινότητα, οι αρχές του Τέξας προχώρησαν στην εκτέλεση ενός Μεξικανού υπηκόου με θανατηφόρο ένεση την Τρίτη (πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ώρα Ελλάδας).

    Ο Χοσέ Μεντεγίν, 33 ετών, κηρύχθηκε νεκρός στις 9:57 τοπική ώρα (05:57 ώρα Ελλάδας) στο Χάντσβιλ, όπου λαμβάνουν χώρα οι εκτελέσεις των καταδικασθέντων στην εσχάτη των ποινών, σύμφωνα με το πολιτειακό υπουργείο ποινικής δικαιοσύνης.

    Ο Μεντεγίν είχε καταδικασθεί σε θάνατο για το βιασμό και το φόνο μιας 16χρονης το 1993. Το αίτημά του για αναστολή της εκτέλεσής του απορρίφθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε καλέσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ να "λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα" για να εμποδίσει τις εκτελέσεις πέντε Μεξικανών, περιλαμβανομένου του Μεντεγίν, διότι στερήθηκαν του δικαιώματός του να έχουν την συνδρομή των προξενικών αρχών της χώρας τους μετά τη σύλληψή τους.

    Η εκτέλεση του Μεντεγίν θεωρείται βέβαιο ότι θα εξοργίσει την κυβέρνηση του Μεξικού, ενώ είναι πολύ πιθανό να κάνει δυσκολότερη τη ζωή των Αμερικανών υπηκόων στην περίπτωση που συλλαμβάνονται από τις αρχές άλλης χώρας, καθώς αυτές θα μπορούν να επικαλούνται το παράδειγμα του Τέξας και να αρνούνται την συνδρομή των προξενικών αρχών των ΗΠΑ σε αυτούς.

    Το συμβούλιο αρμόδιο για την απονομή χάριτος πρότεινε στον ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της πολιτείας Ρικ Πέρι να μην διατάξει την προσωρινή αναστολή της εκτέλεσης του Μεντεγίν ανοίγοντας τον δρόμο για την θανάτωσή του.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους είχε καλέσει τις αρχές του Τέξας -της πολιτείας από όπου κατάγεται και της οποίας είχε υπάρξει κυβερνήτης- να αναστείλουν τις εκτελέσεις. Όμως το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε τον Μάρτιο ότι ο πρόεδρος υπερέβη την δικαιοδοσία του, καθώς το Σύνταγμα ορίζει ότι δεν μπορεί να παρέμβει σε ζητήματα ποινικής δικαιοσύνης στο επίπεδο των πολιτειών.

    Η κυβέρνηση του Μεξικού έστειλε στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ νότα διαμαρτυρίας εκφράζοντας την ανησυχία του για το νομικό "προηγούμενο" που η υπόθεση "μπορεί να δημιουργήσει όσον αφορά τα δικαιώματα των Μεξικανών που μπορεί να συλληφθούν" στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Έκκληση αναστολής της εκτέλεσης είχε απευθύνει και ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις

    [05] Κόσμος

    Επιδημία χολέρας στις νότιες Φιλιππίνες

    6/8/2008 10:25:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ξέσπασμα χολέρας σε ένα χωριό των νοτίων Φιλιππίνων στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 18 ανθρώπων μέσα στις τελευταίες δύο ημέρες, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος σήμερα Πέμπτη.

    Πενήντα άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την ασθένεια στο χωριό Μίλμπουκ, κοντά στην πόλη Παλιμπάνγκ, στην επαρχία Σουλτάν Κουνταράτ, 1.005 χλμ. νότια της Μανίλας, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Παλιμπάνγκ, Σαμρούντ Μαμανσουάλ.

    Ο δήμαρχος είπε ότι γιατροί εκτιμούν πως το ξέσπασμα χολέρας πιθανότατα οφείλεται στην κατάποση μολυσμένου νερού.

    "Στείλαμε προσωπικό, ιατρούς και νοσοκόμες, να φροντίσουν τα θύματα. Θα σταλούν κι άλλα φάρμακα στην περιοχή για να αποτραπεί η εξάπλωση της ασθένειας", δήλωσε ο Μαμανσουάλ.

    Τα περισσότερα θύματα, πρόσθεσε, ήταν παιδιά από τη φυλή Μάνομπο, μια κοινότητα ιθαγενών που ζει στην περιοχή.

    Πριν από τρεις μήνες οκτώ άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο και 60 είχαν προσβληθεί από χολέρα στο γειτονικό χωριό Λίγκαου.

    [06] Κόσμος

    Λέει π. εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας του ΔΠΔ

    "Εναντίον της σύλληψης Κάρατζιτς η Δύση"

    6/8/2008 10:22:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Οι ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις της Δύσης κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψουν τη σύλληψη και έκδοση του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ενώ η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, του "προσέφερε" ως τόπους πιθανής διαμονής την Ινδία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Νότια Αφρική, μια από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και την Ελλάδα. Αυτά υποστηρίζει η πρώην εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας του ΔΠΔ, Φλοράν Άρτμαν, στο βιβλίο της με τίτλο "Ειρήνη και Τιμωρία", όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η σερβοβοσνιακή εφημερίδα "Γκλας Σρέπσκε". Στο βιβλίο της, η κ. Άρτμαν υποστηρίζει ότι ο Κάρατζιτς απέρριψε την πρόταση της πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ενώ αναφέρει πως εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Αμερικανός πράκτορας Μπιλ Στούμπνερ συζήτησε με τον Κάρατζιτς τους όρους της παράδοσής του στο ΔΠΔ, για πρώτη φορά το 1996.

    Ο κ. Στούμπνερ -σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει στο βιβλίο της η πρώην εκπρόσωπος της Χάγης- πρότεινε προστασία στον πρώην ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, καθώς και τη δυνατότητα "φιλοξενίας" του σε κάποια από τις βάσεις του ΝΑΤΟ, όπου θα μπορούσε να προετοιμάσει τη γραμμή υπεράσπισής του ενώπιον του ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Στο ίδιο βιβλίο αναφέρεται, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Αμερικανός πράκτορας προσκάλεσε στο Πάλε τον Ιταλό δικαστή Αντόνιο Τσασέζε, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κάρατζιτς και προσπάθησε να τον πείσει ότι το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία δεν έχει αντι-σερβική στάση.

    Η κ. Άρτμαν αναφέρει, επίσης, ότι ο Κάρατζιτς αποφάσισε να μην παραδοθεί και αυτός είναι ο λόγος που η Ουάσινγκτον έστειλε τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να επισκεφθεί τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στις 17 Ιουνίου του 1996. Ο Χόλμπρουκ -τονίζει η ίδια- είχε σκοπό να πείσει τον Κάρατζιτς να αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή, αλλά όχι να παραδοθεί στη Χάγη.

    Βάσει της συμφωνίας, ο Κάρατζιτς θα έπρεπε να "εξαφανιστεί" από την πολιτική ζωή και σε αντάλλαγμα αυτού, το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε, το SDS, θα μπορούσε να λάβει μέρος στις βουλευτικές εκλογές.

    Σύμφωνα με την πρώην εκπρόσωπο της Χάγης, ο Αλέξα Μπούχα, πρώην στενός συνεργάτης του Κάρατζιτς, ο οποίος ήταν παρών στις διαπραγματεύσεις του Βελιγραδίου δήλωσε ότι "όταν έλαβε το τελικό κείμενο της συμφωνίας, ο Χόλμπρουκ είπε: Εντάξει. Το SDS θα συμμετάσχει στις εκλογές και η Χάγη δεν υφίσταται πλέον για τον Κάρατζιτς".

    [07] Κόσμος

    Τουρκία: Διακόπηκε η λειτουργία πετρελαιοαγωγού

    6/8/2008 9:59:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Διέκοψαν προσωρινά οι τουρκικές αρχές τη ροή πετρελαίου κατά μήκος του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν, στην ανατολική Τουρκία, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στον αγωγό το βράδυ της Τρίτης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων "Ανατολή". Τα αίτια της έκρηξης δεν έγιναν άμεσα γνωστά. Η χωρητικότητα του αγωγού, ο οποίος τερματίζει στα τουρκικά παράλια στη Μεσόγειο, αναμενόταν να αυξηθεί στα 1.2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2008.

    [08] Κόσμος

    Ιμαλάια: Διασώθηκε ο Ιταλός ορειβάτης

    6/8/2008 9:52:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με ελικόπτερο μεταφέρθηκε σήμερα από τον καταυλισμό της βάσης ο Ιταλός ορειβάτης που σώθηκε από το δυστύχημα στην κορυφή Κ2 των Ιμαλαΐων στο Πακιστάν, το οποίο στοίχισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους. "Ο Μάρκο (Κονφορτόλα) μεταφέρθηκε σήμερα με ελικόπτερο από τον καταυλισμό", δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιταλικής πρεσβείας στο Πακιστάν Σέρτζιο Όντι. "Σε λίγο αναμένεται να φτάσει στην πόλη Σκαρντού όπου θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις πριν μεταφερθεί, όπως ελπίζουμε, στο Ισλαμαμπάντ. Ο 37χρονος Ιταλός είναι ο μόνος από ομάδα ορειβατών που επέζησε από την χιονοστιβάδα που τους καταπλάκωσε την Παρασκευή κοντά στην κορυφή Κ2, την δεύτερη υψηλότερη στον κόσμο. Ο ορειβάτης κατάφερε να φτάσει την Τρίτη στον καταυλισμό της βάσης (υψόμετρο 5.200 μέτρα), όμως μέχρι σήμερα το πρωί ήταν αδύνατον να φτάσει εκεί ελικόπτερο λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

    [09] Κοινωνία

    Δύο φωτιές σε διαμερίσματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

    6/8/2008 9:40:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

    Φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα στον 6ο όροφο στην οδό Πατριάρχου Διονυσίου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς έσπευσε ισχυρή δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ δύο ηλικιωμένες γυναίκες χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν από διαμέρισμα του 5ου ορόφου. Στο μεταξύ άλλη φωτιά ξέσπασε σε διαμέρισμα στην οδό Καρόλου Ντηλ, που κατασβέστηκε γρήγορα χωρίς να προκαλέσει ανησυχία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    [10] Κόσμος

    Τροπική καταιγίδα πλήττει τις ακτές του Τέξας

    6/8/2008 9:34:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Προς ένα καταφύγιο αγρίων ζώων στις ακτές του Τέξας κατευθύνεται η τροπική καταιγίδα Έντουαρντ, συνοδευόμενη από ισχυρές βροχές και δυνατούς ανέμους η ταχύτητα των οποίων ξεπερνά τα 100 χιλιόμετρα την ώρα, αλλά χωρίς να έχει πλήξει τις βασικές ενεργειακές εγκαταστάσεις. Ο Έντουαρντ, είναι η πέμπτη τροπική καταιγίδα που εκδηλώνεται το 2008 στον Ατλαντικό, με ένταση λίγο κάτω από αυτήν του κυκλώνα, όταν πλησίασε τα Εθνικό Καταφύγιο Αγρίων Ζώων Μακφέιντι, που βρίσκεται στη μέση της διαδρομής από το Χάι Αϊλαντ και το Σάμπιν Πας.

    [11] Κόσμος

    Πολύνεκρη συμπλοκή σε φαβέλα του Ρίο

    6/8/2008 8:57:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε τουλάχιστον 10 ανήλθε ο απολογισμός ένοπλης συμπλοκής ανάμεσα σε αστυνομικούς και φερόμενους ως κακοποιούς σε φαβέλα, όπως ονομάζονται οι παραγκουπόλεις, του Ρίο ντε Τζανέϊρο της Βραζιλίας. Το επεισόδιο άρχισε όταν αστυνομικοί άρχισαν να αναζητούν ένα κλεμμένο φορτηγό που μετέφερε μπίρες.

    Η αστυνομία υποστήριξε ότι όλοι οι νεκροί ήταν κακοποιοί, προσθέτοντας ότι ένας αστυνομικός που είχε τραυματισθεί στην επιχείρηση της Δευτέρας στην Ντούκε δε Καχίας στη φαβέλα Μανγκεϊρίνια υπέκυψε.

    Οι αστυνομικοί που κατεδίωκαν το φορτηγό με περιπολικό αναγκάστηκαν να σταματήσουν όταν άλλο όχημα τους έκλεισε το δρόμο και κάλεσαν ενισχύσεις. Δεκάδες άνδρες έκαναν έφοδο στην περιοχή με τεθωρακισμένα κι ένα ελικόπτερο.

    Μετά την αιματηρή μάχη κατασχέθηκαν όπλα και ναρκωτικά.

    Κάτοικοι της παραγκούπολης και συγγενείς των νεκρών διαδήλωσαν εναντίον της εφόδου της αστυνομίας.

    Οι αιματηρές επιχειρήσεις στις φαβέλες της μεγαλούπολης της Βραζιλίας έχουν γίνει όλο και πιο συχνές τους τελευταίους μήνες. Εννέα άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο την περασμένη εβδομάδα σε παρόμοια έφοδο στη φαβέλα Μίνια Ντέουσα, κι ο συνολικός απολογισμός των θανάτων πολιτών ανέρχεται σε 75 μέχρι στιγμής εφέτος. Στον αριθμό συμπεριλαμβάνονται παιδιά και συνταξιούχοι.

    Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν συχνά την αστυνομία ότι παραβιάζει συστηματικά τα δικαιώματα των φτωχών πολιτών των παραγκουπόλεων στις εφόδους της, που παρομοιάζονται συχνά με στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    [12] Παράξενα

    Αγώναςδρόμου με... ψηλοτάκουνα

    5/8/2008 18:19:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αγώνα δρόμου με ψηλά τακούνια διοργάνωσε η βουλγαρική "ομάδα" του περιοδικού "Κοσμοπόλιταν" στη Σόφια και τη Βάρνα.

    Στο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε χθες πήραν μέρος πολλές νέες κυρίως κοπέλες αλλά και δύο νεαρά αγόρια, που δεν κατάφεραν ωστόσο να νικήσουν την 21 ετών Νάντια Μπορίσοφα (νικήτρια στη Βάρνα) και τη συνομήλική της, Ντίμανα Στεφάνοβα (νικήτρια στη Σόφια)

    Οι διαγωνιζόμενοι έτρεξαν μια απόσταση 40 μέτρων, φορώντας γόβες με τακούνι άνω των 8 εκατοστών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 6 August 2008 - 8:50:27 UTC