Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποσύρεται η Γεωργία
  • [02] Κακό ποδαρικό για την εθνική μπάσκετ
  • [03] Επεισόδια για τον ΧΥΤΑ στην Κέρκυρα
  • [04] Georgia Pulls Out
  • [05] Συνέντευξη Μιλόσοσκι
  • [06] Πολύνεκρο τροχαίο στα Χανιά
  • [07] Θεσσαλονίκη: 46χρονη εκβίαζε τον συνέταιρό της
  • [08] Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του "Ήλιος
  • [09] Βιετνάμ: 86 νεκροί από τις πλημμύρες
  • [10] Κίνα: Οχτώ νεκροί σε βομβιστική επίθεση
  • [11] Βολιβία: Δημοψήφισμα για το Μοράλες
  • [12] Προς εκτόνωση

    [01] Κόσμος

    Την Τετάρτη η συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ

    Αποσύρεται η Γεωργία

    10/8/2008 17:30:00 (Τελευταία ενημέρωση: 10/8/2008 19:14:12)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έτοιμη να "αρχίσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις" για την κατάπαυση του πυρός και τη λήξη των συγκρούσεων, δήλωσε η Γεωργία. Με έγγραφο που παρέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας στη ρωσική πρεσβεία στο Τμπιλίσι, η Γεωργία επιβεβαιώνει την κατάπαυση του πυρός, ανακοινώνει ότι παύει κάθε στρατιωτική ενέργεια από τις 10 Αυγούστου και αναφέρει ότι τα γεωργιανά στρατεύματα αποσύρθηκαν ήδη από την "εμπόλεμη ζώνη". Όπως ανακοινώθηκε στο Ρώσο πρεσβευτή, ο πρόεδρος Μιχαήλ Σαακασβίλι έχει υπογράψει διαταγή προς τις γεωργιανές δυνάμεις για εκεχειρία στις 04.00 πμ (ώρα Ελλάδας). Ωστόσο, η Μόσχα δηλώνει ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Νωρίτερα, η Ρωσία γνωστοποίησε ότι απέκτησε τον έλεγχο της πρωτεύουσας στη Νότια Οσετία και πως ενισχύει τις δυνάμεις της στην ευρύτερη περιοχή. Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το πρωί της Κυριακής στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τυφλίδας, ενώ εξαπέλυσαν επιδρομή και στην αποσχισθείσα περιοχή της Αμπχαζίας. Την ίδια ώρα, ρωσικά πολεμικά πλοία κατέφθασαν στις ακτές της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα για να αποκόψουν πιθανό ανεφοδιασμό της με πυρομαχικά. Τραγικές διαστάσεις προσλαμβάνει το ανθρωπιστικό δράμα, καθώς τουλάχιστον 2.000 είναι οι νεκροί από τις συγκρούσεις, εκατοντάδες οι τραυματίες και 30.000 οι πρόσφυγες. Ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την απομάκρυνση των προσφύγων από την περιοχή.

    Αλληλοκατηγορίες

    Την ώρα που Ρωσία και Γεωργία αλληλοκατηγορούνται ότι οι δυνάμεις τους πραγματοποιούν εθνοκάθαρση στον Καύκασο, ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας Κάχα Λομάια επιβεβαίωσε ότι το Τμπιλίσι απομακρύνει τις δυνάμεις του από την πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, το Τσχινβάλι, και κατηγόρησε τα ρωσικά πολεμικά πλοία ότι μπλοκάρουν το λιμάνι Πότι, το μεγαλύτερο της Γεωργίας, εμποδίζοντας έτσι τη μεταφορά τροφίμων και καυσίμων.

    Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράσιν, απαντώντας στις κατηγορίες, διέψευσε ότι η Μόσχα κάνει κάτι τέτοιο, πρόσθεσε όμως ότι διατηρεί το δικαίωμα να πραγματοποιεί ελέγχους στα πλοία που εισέρχονται ή εξέρχονται του λιμανιού αυτού της Μαύρης Θάλασσας.

    Διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός

    Εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός συνεχίζει να απευθύνει η διεθνής κοινότητα. Η Ευρωπαική Ένωση κάλεσε τη Ρωσία να δεχθεί την πρόταση της Γεωργίας για παύση των εχθροπραξιών και από σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ θα έχει επαφές σε Τυφλίδα και Μόσχα. Όπως έγινε γνωστό, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν εκτάκτως την Τετάρτη στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για την κρίση στη Νότια Οσετία.

    Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε τις ρωσικές ενέργειες δυσανάλογες και επικίνδυνες, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες και στη Γεωργία, ενώ έκκληση για ειρηνική επίλυση της κρίσης απηύθυνε ο Πάπας Βενέδικτος .

    Στο μεταξύ, η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έκανε έκκληση να διασφαλιστεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας και η μετακίνηση των χιλιάδων προσφύγων από την περιοχή. Παράλληλα, αποστέλλει στην πόλη Γκόρι της Γεωργίας, που βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, ομάδα της προκειμένου να καταγράψει τις ανάγκες που υπάρχουν.

    Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ έκανε ζήτησε άμεση και χωρίς προϋποθέσεις κατάπαυση του πυρός και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας.

    Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι πρότεινε ην αποστολή ειρηνευτικής δύναμης από χώρες-μέλη της ΕΕ.

    Στην Αθήνα, η κατάσταση στη Νότια Οσετία εξετάστηκε το πρωί της Κυριακής σε σύσκεψη του Ελληνικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων, που ενεργοποιήθηκε προληπτικά, και η υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, που προήδρευσε της σύσκεψης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους ομογενείς στην περιοχή και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια εάν της ζητηθεί.

    Όπως εξήγησε ο κ. Κασσίμης, έχει ήδη μετακινηθεί ο γενικός μας πρόξενος από το Νοβοροσίσκ στο Βλαδικαυκάς, οπότε αν υπάρξουν πρόσφυγες ελληνικής καταγωγής θα έχουν πλήρη περίθαλψη. Παράλληλα, ο πρέσβης μας στην Τυφλίδα είναι έτοιμος και σε συνεχή επικοινωνία με τις Γεωργιανές αρχές ούτως ώστε εάν εμφανιστούν ελληνικής καταγωγής πολίτες, από την περιοχή των συγκρούσεων, να έχουν άμεση περίθαλψη και κάλυψη.

    Στην περιοχή της Ν. Οσετίας υπάρχουν έξι οικογένειες ομογενών (17 άτομα).

    [02] Μπάσκετ

    Κακό ποδαρικό για την εθνική μπάσκετ

    10/8/2008 11:48:00

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Η δυσμενής παράδοση στις αναμετρήσεις με την Ισπανία (7η σερί ήττα σε επίσημη διοργάνωση και 27η συνολικά) «ταξίδεψε» μαζί με την εθνική ομάδα μπάσκετ των ανδρών στο Πεκίνο. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, από το οποίο έλειπε η αποφασιστικότητα και η διάρκεια, ηττήθηκε 81-66 από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία και μπήκε με το... αριστερό στον Β΄ όμιλο του Ολυμπιακού Τουρνουά μπάσκετ.

    Ουσιαστικά το παιχνίδι χάθηκε στο τρίτο δεκάλεπτο, όταν οι Ισπανοί εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο το «μπλακ άουτ» των διεθνών μας σε άμυνα και επίθεση και με επιμέρους σκορ 15-2 εκτόξευσαν τη διαφορά στους +19 πόντους (50-31).

    Από τους «φούριας ρόχας» Χοσέ Μανουέλ Καλντερόν (13π.), Ρούντι Φερνάντεθ (16π.) και Πάου Γκασόλ (11π.) δεν επέτρεψαν στους διεθνείς όνειρα ανατροπής, ενώ από την εθνική ομάδα Σπανούλης και Διαμαντίδης με 15 και 14 πόντους, αντίστοιχα, ήταν απελπιστικά μόνοι στην επίθεση.

    Τα δεκάλεπτα: 20-16, 35-29, 62-46, 81-66.

    Το χαμηλό σχήμα που επέλεξε να παρατάξει ο Παναγιώτης Γιαννάκης (Σπανούλης, Διαμαντίδης, Βασιλόπουλος, Φώτσης, Τσαρτσαρής) με την έναρξη της αναμέτρησης δεν είχε διάρκεια. Οι αιφνιδιασμοί δεν «έβγαιναν», υπήρχε πρόβλημα στο «μάζεμα» των ριμπάουντ, ενώ οι διεθνείς έβρισκαν λύσεις επιθετικά μόνο μακριά από το αντίπαλο καλάθι. Τα τρίποντα των Διαμαντίδη, Σπανούλη και Βασιλόπουλου «κάλυψαν» αρχικά τα τέσσερα λάθη της Εθνικής και τελευταία φορά που προηγήθηκε το συγκρότημα του «δράκου» ήταν στο 7΄ (16-15), μετά από καλάθι του Σχορτσιανίτη. Οι Ισπανοί με εναλλαγές στην άμυνα (από ζώνη σε man to man) «μπέρδεψαν» τους διεθνείς μας, οι οποίοι δέχθηκαν σερί 5-0 και έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο στο -4 (20-16).

    Η εικόνα δεν άλλαξε ούτε στη δεύτερη περίοδο. Με τον Αντώνη Φώτση να έχει εξουδετερωθεί, την Εθνική να μετράει 10 λάθη και τους διεθνείς να μην ανταποκρίνονται στη συγκομιδή των επιθετικών ριμπάουντ, οι Ισπανοί στα μέσα της περιόδου πάτησαν... γκάζι. Με τον Σπανούλη να αποτελεί την πλέον αξιόπιστη λύση στην επίθεση και να δίνει το προβάδισμα στην Εθνική στο 15΄ (24-22), ακολούθησε και πάλι εκνευρισμός. Οι παγίδες των Ισπανών σε όλο το γήπεδο είχαν αποτέλεσμα, ενώ, ακόμη κι όταν ο Φώτσης πέτυχε το πρώτο καλάθι του, ισοφαρίζοντας σε 26-26, χρεώθηκε με τεχνική ποινή για διαμαρτυρία. Με κορυφαίο τον Ρούντι Φερνάντεθ, οι Ιβηρες σημείωσαν νέο σερί 9-0 και ένα λεπτό πριν από τη λήξη του ημιχρόνου ο φωτεινός πίνακας έγραψε το υπέρ τους 35-26. Οσο για την Εθνική μας; Μετά από 5 «γεμάτα» λεπτά αστοχίας, ο Σπανούλης βρήκε το δρόμο προς το καλάθι με «γκολ-φάουλ» και μείωσε με τη λήξη του ημιχρόνου σε 35-29. Τα ποσοστά ευστοχίας της Εθνικής με τη λήξη του πρώτου εικοσαλέπτου δεν έπειθαν (36% στις βολές, 30% στα τρίποντα, 45% στα δίποντα), τη στιγμή που δεν «βγήκαν» τα τρίποντα των Ισπανών (4/13).

    Στην τρίτη περίοδο η Ισπανία μπήκε αποφασισμένη να «καθαρίσει» το παιχνίδι και η Εθνική της έκανε το... χατίρι. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης 2005 έχανε τα ριμπάουντ και το ένα λάθος διαδεχόταν το άλλο. Μάλιστα, οι Ιβηρες με επιμέρους σκορ 15-2, χάρη στα τρίποντα των «εκτελεστών», Ναβάρο-Καλντερόν, εκτόξευσαν τη διαφορά για πρώτη φορά στο 25΄ στους 19 πόντους (50-31) και μετέτρεψαν τους διεθνείς σε απλούς θεατές. Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με 62-46 υπέρ της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας.

    Ο... επίλογος της αναμέτρησης εξελίχθηκε σε τυπική διαδικασία για την Ισπανία. Οι Ιβηρες, βασιζόμενοι στον επιθετικό πλουραλισμό και τη συγκέντρωση τους, δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης στην Εθνική. Μάλιστα, η διαφορά έφτασε ακόμη και στους 20 πόντους (76-56, περίπου 3 λεπτά πριν τη λήξη), ενώ το τέλος του αγώνα βρήκε τους διεθνείς απογοητευμένους από την ήττα με 81-66, η οποία συνόδευσε την πρεμιέρα τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Διαιτητές: Μερσέντες (Δομηνικανή Δημοκρατία), Εστεβέζ (Αργεντινή), Μπάτλερ (Αυστραλία)

    Οι συνθέσεις:

    ΙΣΠΑΝΙΑ (Αϊτο Γκαρθία Ρενέσες): Φερνάντεθ 16 (2), Καλντερόν 13 (2), Π. Γκασόλ 11, Ρούμπιο 7 (1), Ναβάρο 7 (1), Μ. Γκασόλ 7, Χιμένεθ 6, Μούμπρου 5 (1), Ρέγες 4, Ροντρίγκεθ 3, Καρμπαχόσα 2, Λόπεθ.

    ΕΛΛΑΔΑ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Σπανούλης 15 (1), Διαμαντίδης 14 (2), Ζήσης 10 (1), Βασιλόπουλος 9 (2), Φώτσης 7 (1), Παπαλουκάς 5, Μπουρούσης 3, Σχορτσιανίτης 2, Τσαρτσαρής 1, Πελεκάνος.

    [03] Κοινωνία

    Επεισόδια για τον ΧΥΤΑ στην Κέρκυρα

    10/8/2008 13:22:00 (Τελευταία ενημέρωση: 10/8/2008 16:22:02)

    Εκτεταμένα επεισόδια σημειωθήκαν το βράδυ του Σαββάτου στην Λευκίμμη της Κέρκυρας, όταν νεαροί κάτοικοι του νησιού, που αντιδρούν στη δημιουργία ΧΥΤΑ, συγκρούστηκαν με την αστυνομία ενώ κάηκε κι ένα περιπολικό. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς το αστυνομικό τμήμα Λευκίμμης όπου ακολούθησε πετροπόλεμος και ρίψη μολότωφ. Τα ξημερώματα η αστυνομία συνέλαβε 2 άτομα, ο ένας εκ των οποίων είναι ο ιερέας της περιοχής του Κάβου κι ο άλλος φοιτητής και εντός της ημέρας αναμένεται να παραπεμφθούν στον Εισαγγελέα, ενώ γίνεται προανάκριση για την συμμετοχή και άλλων ατόμων στα επεισόδια.

    [04] EU Foreign Ministers Meet on Wednesday

    Georgia Pulls Out

    10 Αυγ 2008 17:30:00 (Last updated: 10 Αυγ 2008 19:16:34)

    By Betty Savourdou

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, Reuters, ANA-MPA

    Georgia said it was ready "to immediately start negotiations" on a ceasefire and an end to hostilities. With a document delivered to the Russian embassy in Tbilisi, Georgia confirmed the ceasefire, announced its intentions to have military actions halted as of 10 August and referred that its troops had withdrawn from the war zone. Earlier, Russia had claimed it took the capital of the breakaway province of South Ossetia under its control and that it would beef up its troops in the wider region. Russian fighter jets bombarded Sunday morning Tbilisis military airport and raided Abkhazia, another breakaway province. At the same time, Russian warships were deployed off the Georgian Black Seas coast to impose a blockade. In the meantime, the human suffering is assuming tragic dimensions, since at least 2,000 people are believed to have been killed, hundreds have been wounded and 30,000 have been reported as refugees. The Organisation for Economic Co-operation and Development said it has been vying to have refugees removed from the region.

    Accusing One Another

    While Russia and Georgia have been accusing one another of ethnic cleansing in Caucasus, the head of Georgias National Security Council confirmed that Tbilisi withdrew its troops from the Ossetian capital and blasted the Russian warships for blocking Georgias largest port, thus obstructing the food and fuel supply.

    The Russian Deputy Foreing Minister denied accusations, adding that Moscow still has the right to conduct checks on ships entering or leaving Georgias Black Sea port.

    International Calls for a Ceasefire

    The international community keeps calling for a ceasefire. The EU has urged Russia to accept Georgias proposal on the termination of hostilities, while the French Foreign Minister will initiate talks in Tbilisi and Moscow as of Sunday. It was announced that the EU Foreign Minister will hold an emergency sitting in Brussels on Wednesday to discuss the crisis in South Ossetia.

    Washington termed Russias moves as disproportionate and dangerous, holding Georgian accountable, as well. Pope Benedict also called for a peaceful solution to the impasse.

    In the meantime, the UN High Commissioner for Refugees (UNHCR) said that access to humanitarian aid and that movement of thousands of refugees should be safeguarded. It also dispatched a panel of experts to the Georgian city of Gori, which was heavily shelled by the Russian troops, to record the needs.

    On her part, German Chancellor Angela Merkel requested an immediate and unconditional ceasefire and respect of Georgias territorial integrity.

    Polands Foreign Minister Rados&#322;aw Sikorski proposed an EU peacemaking force be deployed in the area.

    In Athens, the Greek Crisis Management Centre examined Sunday morning the situation in South Ossetia, and Foreign Minister Dora Bakoyannis briefed President of the Republic Karolos Papoulias and Prime Minister Kostas Karamanlis. Deputy Foreign Minister Theodoros Kassimis, who chaired the meeting of the Crisis Management Centre, assured that the expatriate Greeks living in the area are not threatened and that Greece is ready to dispatch humanitarian aid if asked.

    Translated by Areti Christou

    Read the story on other sources:

    BBC: Georgia 'pulls out of S Ossetia'

    BBC: Georgia 'calls Ossetia ceasefire'

    Related News:

    Towards Defuse of Violence

    [05] Πολιτική

    Συνέντευξη Μιλόσοσκι

    10/8/2008 17:12:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Προκλητικός εμφανίζεται ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", λίγα 24ωρα πριν από το νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη στις 15 Αυγούστου. Αναφερόμενος στην επιστολή Γκρούεφσκι προς τον Κώστα Καραμανλή, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα απειληθεί με κανέναν τρόπο εάν αναγνωρίσει μια μικρή εθνική κοινότητα, ενώ με αφορμή το θέμα της ονομασίας σημειώνει πως οι σχέσεις με την Ελλάδα θα εξακολουθήσουν να είναι σταθερές.

    Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της γείτονος: "Είναι προτιμότερο να συζητήσουμε ανοιχτά το θέμα της μειονότητας, ακόμη και εάν δεν συμφωνούμε σε όλα ή ακόμη και εάν δεν καταλήξουμε σε μια συμφωνία αμέσως. () Είμαστε πεισμένοι ότι η Ελλάδα δεν θα απειληθεί με κανένα τρόπο εάν αναγνωρίσει σε μια μικρή εθνική κοινότητα πιστών πολιτών της το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και προστασίας της γλωσσικής, εθνικής και πολιτιστικής τους ταυτότητας. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι απηύθυνε μιαν επιστολή πρώτα στον ομόλογό του, Κ. Καραμανλή, για τα θέματα αυτά, τα οποία θεωρούμε διμερούς φύσης. Παρά το γεγονός ότι η απάντησή του ήταν μάλλον μονόπλευρη, είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι απάντησε και πως πρώτη φορά ένας έλληνας πρωθυπουργός αποδέχτηκε το διάλογο πάνω σ αυτό το θέμα. Σε κάθε περίπτωση, δεν περιμένουμε ότι αυτό το διμερές θέμα θα διαταράξει τις συνομιλίες που γίνονται υπό τον ΟΗΕ".

    "Η αναζήτηση μιας λύσης στη διαφορά που έχει η Ελλάδα με το συνταγματικό όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν θα περιπλακεί εάν η διεθνής κοινότητα πληροφορηθεί καλύτερα σχετικά με τις δύο χώρες. Έτσι, πιστεύω ότι οι επιστολές από τον πρωθυπουργό Γκρούεφσκι σε διεθνείς οργανισμούς θα συμβάλλουν να διαμορφωθεί μια πιο συνολική εικόνα των ελληνο-μακεδονικών σχέσεων" αναφέρει σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

    Επιπλέον, ο κ. Μιλόσοσκι τονίζει "οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας θα εξακολουθήσουν να είναι σταθερές. Δεν υπήρξαν ποτέ στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ μας και ούτε πρόκειται να υπάρξουν στο μέλλον. Είμαστε πολιτισμένοι γείτονες. Οι σχέσεις των χωρών μας θα χαρακτηρίζονται από άριστη εμπορική συνεργασία και έτσι θα συνεχίσουν, παρά το δημοφιλές αυτό θέμα με την ονομασία, το οποίο πολλοί στο εξωτερικό θεωρούν λιγάκι παράξενο".

    [06] Κοινωνία

    Πολύνεκρο τροχαίο στα Χανιά

    10/8/2008 13:18:00

    Τρεις νεκροί και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος που συνέβη στις 7:30 το πρωί στο 14ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Χανίων-Κισάμου, λίγο μετά τον κόμβο Πλατανιά. Σύμφωνα με την αστυνομία, τρία αυτοκίνητα συγκρούσθηκαν μεταξύ τους με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους η οδηγός και η συνοδηγός του ενός από αυτά, 19 και 26 ετών αντίστοιχα, ο οδηγός του δεύτερου Ι.Χ. 23 ετών, ενώ σοβαρά τραυματίστηκε και ο συνοδηγός του ίδιου αυτοκινήτου 33 ετών, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων και υποβλήθηκε αμέσως σε επέμβαση αφαίρεσης σπλήνας ενώ φέρει και πολλά τραύματα στο πρόσωπο. Ο οδηγός του τρίτου αυτοκινήτου που εμπλέκεται στο τροχαίο δεν τραυματίστηκε. Προανάκριση για τα ακριβή αίτια του τροχαίου ενεργεί το τμήμα τροχαίας Χανίων.

    [07] Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη: 46χρονη εκβίαζε τον συνέταιρό της

    10/8/2008 13:10:00

    Τον συνέταιρό της εκβίαζε μία 46χρονη που διατηρούσε από κοινού με το θύμα της ένα 48χρονο Ιρανό- πρατήριο υγρών καυσίμων στη Θεσσαλονίκη, ζητώντας χρηματικό ποσό που, όπως ισχυριζόταν, της χρωστούσε από την κοινή τους επιχειρηματική δραστηριότητα. Η 46χρονη συνελήφθη από την Αστυνομία και αναμένεται να παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη. Μαζί της θα παραπεμφθεί κι ένας 26χρονος συνεργός της που επίσης συνελήφθη, καθώς, όπως προέκυψε από την προανάκριση της Αστυνομίας, ο νεαρός άντρας μαζί με δύο ακόμη άτομα, που αναζητούνται από τις αρχές, ενεργώντας κατ εντολή της 46χρονης, απειλούσαν τον επιχειρηματία αλλοδαπό ότι θα πληρώσει με την ίδια του τη ζωή το υποτιθέμενο χρέος προς της συνέταιρό του. Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, το προηγούμενο 15ήμερο, οπότε άρχισαν οι απειλές, οι τρεις δράστες οδήγησαν τον 48χρονο σε ερημική τοποθεσία κοντά στο χωριό Στίβος Θεσσαλονίκης, όπου, χρησιμοποιώντας βία, απέσπασαν από το θύμα δύο κινητά τηλέφωνα και το όχημά του μαζί με προσωπικά του έγγραφα, για να τον εγκαταλείψουν στη συνέχεια στη συγκεκριμένη περιοχή.

    Με τις τηλεφωνικές απειλές να συνεχίζονται, ο 48χρονος αποφάσισε να απευθυνθεί στην Αστυνομία, η οποία έστησε επιχείρηση σύλληψης των δραστών. Σε προ διημέρου συνάντηση του θύματος με τον 26χρονο και την 46χρονη στην Ηλιούπολη, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών Θεσσαλονίκης κατάφεραν να ακινητοποιήσουν και να συλλάβουν τους δράστες. Παράλληλα, διεξάγονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δύο άλλων ατόμων που συμμετείχαν στην υπόθεση.

    [08] Κοινωνία

    Εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του "Ήλιος

    10/8/2008 12:51:00

    Εκδηλώσεις στη μνήμη των 121 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό Αττικής, πριν από τρία χρόνια, έγιναν σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, με αίτημα τη δίωξη των υπευθύνων για τη συντριβή του αεροπλάνου της εταιρείας "Ηλιος". Οι συγγενείς των θυμάτων άναψαν χθες κεριά σε κεντρικά σημεία των πόλεων και πραγματοποίησαν σιωπηλές εκδηλώσεις. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών των Θυμάτων Νικόλας Γιασουμής δήλωσε ότι τρία χρόνια μετά το δυστύχημα υπάρχει ακόμη το σύνθημα "Οι 121 νεκροί μας αναμένουν δικαίωση" και ευχήθηκε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις. Ο κ. Γιασουμής ζήτησε την τάχιστη διεκπεραίωση της διαδικασίας απόδοσης ευθυνών και της τιμωρίας των ενόχων της αεροπορικής τραγωδίας. Σήμερα τελέστηκαν στις εκκλησίες μνημόσυνα για τα θύματα.

    [09] Κόσμος

    Βιετνάμ: 86 νεκροί από τις πλημμύρες

    10/8/2008 12:41:00

    Σε τουλάχιστον 86 νεκρούς και 38 αγνοούμενους ανέρχεται, κατά δηλώσεις αξιωματούχων σήμερα Κυριακή, ο μέχρι στιγμής απολογισμός των πλημμυρών και κατολισθήσεων από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν το Βιετνάμ το Σαββατοκύριακο, αν και τα έντονα καιρικά φαινόμενα αρχίζουν να εξασθενούν. Οι βροχοπτώσεις προκλήθηκαν από την τροπική καταιγίδα Καμούρι, η οποία έπληξε το Βιετνάμ την Παρασκευή σε έξι επαρχίες του βορρά. Σύμφωνα με τον Τάο Α Τουά, επικεφαλής της διεύθυνσης αντιμετώπισης πλημμυρών και έκτακτων καιρικών φαινομένων, "οι βροχές έχουν αρχίσει να εξασθενούν και πλέον επικεντρωνόμαστε στην αναζήτηση των αγνοουμένων και την παροχή βοήθειας σε εκείνους τα σπίτια των οποίων επλήγησαν από τις πλημμύρες ή παρασύρθηκαν. Ο στρατός και η αστυνομία κινητοποιήθηκαν για το έργο της διάσωσης". Ο πρωθυπουργός Νγκουέν Ταν Ντουνγκ έστειλε κατεπείγον μήνυμα στις τοπικές αρχές ζητώντας να αρχίσουν αμέσως έρευνες για τους αγνοούμενους και να παρασχεθεί βοήθεια στους τραυματίες. Ο Ντουνγκ διέταξε επίσης το υπουργείο Αμύνης και την εθνική επιτροπή έρευνας και διάσωσης να στείλουν ενισχύσεις στις πληγείσες περιοχές. Το σύνολο των θυμάτων στο Βιετνάμ από πλημμύρες και κατολισθήσεις εφέτος έφθασε, με τα νέα θύματα, τους τουλάχιστον 114 νεκρούς

    [10] Κόσμος

    Κίνα: Οχτώ νεκροί σε βομβιστική επίθεση

    10/8/2008 12:37:00

    Βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν την Κυριακή με στόχο ένα αστυνομικό τμήμα και εμπορικά κέντρα, σύμφωνα με κρατικά κινεζικά ΜΜΕ, που μετέδωσαν ότι οκτώ άτομα σκοτώθηκαν μεταξύ των οποίων και οι πέντε δράστες ενώ τέσσερις τραυματίστηκαν δύο άμαχοι και δύο αστυνομικοί. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι επιτιθέμενοι εκτόξευσαν αυτοσχέδιες βόμβες εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος και γραφείων εταιριών στην πόλη Κούκα, στην κατά πλειοψηφία μουσουλμανική κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ. "Δύο αστυνομικοί κι ένας φρουρός τραυματίστηκαν και δύο οχήματα της αστυνομίας καταστράφηκαν", ανέφερε το κρατικό κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο αξιωματούχο της τοπικής δύναμης της αστυνομίας. "Αστυνομικοί σκότωσαν πέντε από τους επιτιθέμενους επιτόπου", κατά την ίδια πηγή. Αν και η αστυνομία δεν επέρριψε την ευθύνη των επιθέσεων σε κάποια οργάνωση, το Πεκίνο είχε υπογραμμίσει τις απειλές εκ μέρους Ουιγούρων μουσουλμάνων "εξτρεμιστών" ότι θα επιχειρούσαν να διαταράξουν την διεξαγωγή των αγώνων, ενώ την περασμένη εβδομάδα, σε επίθεση είχαν βρει το θάνατο 16 αστυνομικοί. Η περιοχή αποκλείσθηκε από την αστυνομία και το στρατό. Σύμφωνα με το Νέα Κίνα, μετά τις εκρήξεις ακολούθησαν πυροβολισμοί.

    [11] Κόσμος

    Βολιβία: Δημοψήφισμα για το Μοράλες

    10/8/2008 12:29:00

    Στις κάλπες οδεύουν σήμερα Κυριακή οι τέσσερις εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Βολιβία, για να ψηφίσουν στο πρώτο μιας σειράς δημοψηφισμάτων που θα κρίνουν εάν ο αριστερός ιθαγενής Πρόεδρος Έβο Μοράλες και η Κυβέρνησή του θα παραμείνουν, καθώς και εάν οι πλουσιότερες επαρχίες της χώρας θα ανεξαρτητοποιηθούν. Μετά τη νίκη του Μοράλες, ηγέτη του Κινήματος προς το Σοσιαλισμό (MAS) και πρώτου ιθαγενή Προέδρου στην ιστορία της Βολιβίας το 2005, άρχισε η κατάρτιση ενός νέου Συντάγματος και η προώθηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων σοσιαλιστικού προσανατολισμού προς όφελος της φτωχής πλειοψηφίας του πληθυσμού στο ορεινό, δυτικό τμήμα της χώρας. Ο Μοράλες ζήτησε το σημερινό δημοψήφισμα σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την εξουσία του. Οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν εάν ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος Άλβαρο Γκαρσία Λίνεα και οι οκτώ από τους εννέα επαρχιακούς κυβερνήτες θα διατηρήσουν τα αντίστοιχα αξιώματά τους. Οι δημοσκοπήσεις κατέδειξαν ότι πιθανότερη έκβαση είναι μια ευρεία νίκη του Μοράλες, όμως ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, ο διχασμός και η ένταση στη χώρα θα συνεχιστούν.

    Από την αρχή του 2008 πολίτες σε τέσσερις από τις πλουσιότερες επαρχίες της Βολιβίας ενέκριναν την διοργάνωση δημοψηφισμάτων για την εκχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στις τοπικές αρχές από τη Λα Πας καθώς και μεγαλύτερου ελέγχου όσον αφορά τους πλουτοπαραγωγικούς τους πόρους, περιλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

    Ο Μοράλες χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα αυτά αντισυνταγματικά και κενά περιεχομένου, όμως δεν είναι σε θέση να εμποδίσει την διεξαγωγή τους.

    Η αντιπολίτευση επιχειρεί να μετατρέψει το κίνημα υπέρ της αυτονομίας στις τέσσερις από τις εννιά επαρχίες της χώρας ως εργαλείο που θα της επιτρέψει να επιτεθεί και να ανατρέψει τον Μοράλες, ο οποίος επιχείρησε την αναδιανομή του εθνικού πλούτου. Το πολιτικό αδιέξοδο ανάμεσα στον πρόεδρο και τους συντηρητικούς κυβερνήτες έχει δημιουργήσει φόβους για την πρόκληση χάους, που πάντως ο ίδιος ο Μοράλες δεσμεύεται να αποτρέψει.

    Σε δηλώσεις του χθες Σάββατο, ο ιθαγενής πρόεδρος κάλεσε η ψηφοφορία να γίνει με "ηρεμία", ενώ τόνισε πως "δε φοβάται το λαό".

    Το αποτέλεσμα θα κρίνει εάν ο Μοράλες θα μπορέσει να συνεχίσει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που επιδιώκει, σύμφωνα με αναλυτές.

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν παρακολουθεί την διαδικασία εκ του σύνεγγυς και κάλεσε "όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να διασφαλίσουν ένα ειρηνικό κλίμα στην διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας και κατόπιν".

    Πιθανότερη εστία ταραχών θεωρείται η Κοτσαμπάμπα, όπου ο κυβερνήτης έχει δηλώσει ότι δε θα αποδεχθεί το ενδεχόμενο αποπομπής του κατόπιν του δημοψηφίσματος.

    [12] Κόσμος

    Aποσύρονται τα γεωργιανά στρατεύματα

    Προς εκτόνωση

    10/8/2008 11:48:00 (Τελευταία ενημέρωση: 10/8/2008 18:06:31)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε μία κίνηση εκτόνωσης από την κρίση στον Καύκασο προχώρησε η Γεωργία καθώς το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι αποσύρθηκαν όλες οι δυνάμεις της από τη Νότια Οσετία, όπου τις προηγούμενες μέρες σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις με τη Ρωσία για τον έλεγχο της περιοχής. Νωρίτερα ο Γεωργιανός Ππρόεδρος είχε δηλώσει ότι είναι έτοιμος για εκεχειρία αν η Ρωσία σταματήσει τους βομβαρδισμούς. Η Μόσχα πάντως διαψεύδει την είδηση για την απόσυρση των γεωργιανών στρατευμάτων, την οποία είχε θέσει ως όρο για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Οι ρωσικές επιχειρήσεις μετατοπίστηκαν στο έδαφος της Γεωργίας, ενώ επεκτάθηκαν και στην Αμπχαζία. Νωρίς σήμερα, ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τυφλίδας χωρίς να υπάρξουν θύματα, με τις ισχυρές εκρήξεις να συγκλονίζουν την πόλη. Γεωργιανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η Ρωσία μετακίνησε 10.000 στρατιώτες εντός του εδάφους της και ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επίθεση. Την ίδια ώρα, όλα δείχνουν ανάφλεξη και σε δεύτερο μέτωπο, καθώς η ρωσική αεροπορία εξαπέλυσε επιδρομή και στην αποσχισθείσα περιοχή της Αμπχαζίας, όπου κατέφτασαν και πολεμικά πλοία της. Παράλληλα, Αμπχάζιοι αυτονομιστές ξεκίνησαν επιχείρηση απομάκρυνσης των Γεωργιανών. Ο Σεργκέι Μπάγκαπς, ηγέτης της Αμπχαζίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έστειλε 1000 στρατιώτες στο διαφιλονικούμενο φαράγγι Κοντόρι και ζήτησε την επιστράτευση εφέδρων. "Είμαστε έτοιμοι να δράσουμε ανεξάρτητα. Είμαστε έτοιμοι να επιβάλλουμε την τάξη και να προχωρήσουμε περαιτέρω εάν υπάρξει αντίσταση από την γεωργιανή πλευρά", πρόσθεσε. Στην Τιφλίδα ο εκπρόσωπος του γεωργιανού Υπουργείου Εσωτερικών Τσότα Ουτιασβίλι, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο ρωσικός στρατός ελέγχει το Τσκινβάλι, την πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας. "Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το Τσκινβάλι", είπε.

    Διεθνείς πρωτοβουλίες

    Ρωσικά πολεμικά πλοία τα οποία έφθασαν σήμερα στις ακτές της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα έχουν εντολή να εμποδίσουν να φθάσουν όπλα στη χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο πηγή του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. "Το Ναυτικό έχει εντολή να μην επιτρέψει προμήθειες όπλων και στρατιωτικού υλικού να φθάσουν στην Γεωργία από την θάλασσα", ανέφερε προς το πρακτορείο η πηγή . Η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Δύση και την Ουκρανία ότι εξοπλίζουν την Γεωργία οι δυνάμεις της οποίας μάχονται τα ρωσικά στρατεύματα στην αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας. Όμως η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι διατηρεί το δικαίωμα να απαγορεύσει στα ρωσικά πολεμικά πλοία, που επιχειρούν στις ακτές της Γεωργίας, να επιστρέψουν στην ουκρανική βάση της Σεβαστόπολης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ. "Η Ουκρανία...διατηρεί το δικαίωμα να απαγορεύσει στα πολεμικά πλοία και σκάφη, τα οποία θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση (κατά της Γεωργίας) να επιστρέψουν σε ουκρανικό έδαφος μέχρι την επίλυση της κρίσης", μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας έχει ως βάση του το ουκρανικό λιμάνι της Σεβαστόπολης

    Στην Τιφλίδα ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας Αλεξάντρ Λομάϊα αφού ανακοίνωσε νωρίτερα την πλήρη σχεδόν αποχώρηση των γεωργιανών δυνάμεων από την Νότια Οσετία, ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει ζητήσει από την αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις να μεσολαβήσει στην Ρωσία να μεταφέρει το μήνυμα. "Έχουμε αποχωρήσει από όλη την περιοχή της Νότιας Οσετίας σε μία ένδειξη καλής θέλησης και επιθυμία μας είναι να σταματήσει η στρατιωτική αντιπαράθεση", είπε.

    Η Ρωσία ζήτησε από τα Ηνωμένα Εθνη να αποσύρουν τους παρατηρητές τους από την περιοχή μεταξύ της αποσχισθείσας περιοχής της Αμπχαζίας και αυτής του Ζουγκντίντι, στα δυτικά της Γεωργίας, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας Τσότα Ουατιασβίλι. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του γεωργιανού Κοινοβουλίου Νταβίντ Μπαχράντζε δήλωσε ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να επιτεθεί στα δυτικά της Γεωργίας κοντά στην αποσχισθείσα από την Γεωργία περιοχή της Αμπχαζίας.

    Στο μεταξύ, τραγικές διαστάσεις προσλαμβάνει το ανθρωπιστικό δράμα που ξεδιπλώνεται στην εμπόλεμη ζώνη, καθώς τουλάχιστον 2.000 είναι οι νεκροί στη Νότια Οσετία, εκατοντάδες οι τραυματίες και 30.000 οι πρόσφυγες. Διεθνείς οργανώσεις κάνουν λόγο για εγκλήματα πολέμου, ενώ Ρωσία και Γεωργία εξαπέλυσαν εκατέρωθεν κατηγορίες για εθνοκάθαρση.

    Εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός απευθύνει η διεθνής κοινότητα, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απέτυχε να εκδώσει απόφαση για τη διαμάχη. Η Ε.Ε. κάλεσε τη Ρωσία να δεχθεί την πρόταση της Γεωργίας για παύση των εχθροπραξιών και ανακοίνωσε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος των 27 Υπουργών Εξωτερικών. Από την πλευρά της, η Ουάσινγκτον καταλόγισε στη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε δυσανάλογη δύναμη στις συγκρούσεις, ενώ επέρριψε ευθύνες και στη Γεωργία.

    Στην Ελλάδα, με εντολή της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη ενεργοποιήθηκε προληπτικά επί 24ώρου βάσης το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων, κυρίως για τους Έλληνες ομογενείς στον Καύκασο. Το πρωί έγινε μια εκτίμηση της κατάστασης στη Νότια Οσετία σε σύσκεψη υπό τον υφυπουργό Θεόδωρο Κασσίμη, ο οποίος δήλωσε πως δεν υπάρχει πρόβλημα ομογενών και ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια εάν της ζητηθεί.

    Εξάλλου η Βρετανία συνέστησε σήμερα στους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Γεωργία το συντομότερο δυνατό και να παραμείνουν μόνο αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος. Το Φόρειν Οφις εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι θα πρέπει να αποφεύγονται τα ταξίδια προς τη Γεωργία και τις αποσχισθείσες περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

    Στην Τιφλίδα και τη Μόσχα πρόκειται να μεταβεί ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ σε μια προσπάθεια να πείσει τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε εκεχειρία, ανακοίνωσε σήμερα το Παρίσι. Εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο Κουσνέρ θα βρίσκεται στο Τμπιλίσι εντός της Κυριακής και τη Δευτέρα θα μεταβεί στη Μόσχα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 10 August 2008 - 16:50:04 UTC