Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τερματισμός των εχθροπραξιών
  • [02] Πρώτα χαμόγελα
  • [03] Θρίαμβος της εθνικής μπάσκετ
  • [04] Έβδομος ο Τσακμάκης
  • [05] Ανασυγκρότηση και εξυγίανση ΟΣΕ
  • [06] Diplomatic Marathon
  • [07] Κριτική Παπανδρέου
  • [08] Εκατοντάδες στην κηδεία του Αυστραλού
  • [09] Νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ

    [01] Κόσμος

    Συνάντηση Μεντβέντεφ - Σαρκοζί

    Τερματισμός των εχθροπραξιών

    12/8/2008 16:33:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/8/2008 18:45:15)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

    Η διπλωματία παίρνει τη σκυτάλη στον Καύκασο μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, για τον τερματισμό των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Τερματισμός των εχθροπραξιών χωρίς ειρηνευτική συμφωνία είναι ο απολογισμός της συνάντησης του Νικολά Σαρκοζί με τον πρόεδρο Μεντβέντεφ και τον πρωθυπουργό Πούτιν, στη Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος, από κοινού με το Γάλλο ομόλογό του, ανακοίνωσε ειρηνευτικό σχέδιο έξι σημείων και κάλεσε τη Γεωργία να το αποδεχθεί, σημειώνοντας ότι επιθυμεί την επιστροφή των ειρηνευτικών δυνάμεων των δύο κρατών στο προηγούμενο καθεστώς. Παράλληλα ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ πρόσθεσε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει την έναρξη διεθνών συνομιλιών σχετικά με το καθεστώς της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Εξαιρετικά θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την ανακοίνωση της Ρωσίας για τερματισμό των επιχειρήσεων ο Aμερικανός απεσταλμένος στη Γεωργία Μάθιου Μπράιζα. Η πλευρά της Γεωργιανής κυβέρνησης εξακολουθεί πάντως να αναφέρει νέους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε γεωργιανά χωριά κοντά στη Νότια Οσετία, ενώ η Μόσχα από την πλευρά της διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς. Οι γεωργιανές δυνάμεις αποχώρησαν από τα φαράγγια Κοντόρι μία διαφιλονικούμενη περιοχή στο έδαφος της Αμπχαζίας, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες Γεωργιανών πολιτών κινούνται ρωσικά άρματα μάχης, ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τρίτης από το υπουργείο Εσωτερικών στην Τιφλίδα. Απόψε ο Νικολά Σαρκοζί μεταβαίνει στην Τυφλίδα όπου θα παρουσιάσει το ευρωπαϊκό ειρηνευτικό σχέδιο και στο γεωργιανό ομόλογό του. Την επιστροφή στο προηγούμενο status quo της Νότιας Οσετίας ζήτησε ο γγ του ΝΑΤΟ μετά τη συνάντηση με τη Γεωργιανή πρέσβη.

    Ανελέητος βομβαρδισμός στο Γκόρι

    Την πόλη Γκόρι της Γεωργίας βομβάρδισαν το πρωί για αρκετές ώρες τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη, όπου γίνεται λόγος για αρκετούς νεκρούς.

    Εικόνες φρίκης κατέγραψε το συνεργείο της ΕΡΤ, που δέχθηκε νωρίς το πρωί επίθεση με βόμβες διασποράς, ενώ βρισκόταν σε κατοικημένη περιοχή, στην πόλη Γκόρι. Το αυτοκίνητο που επέβαινε ο απεσταλμένος της ΝΕΤ, Φίλιος Στάγκος χτυπήθηκε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ο Γεωργιανός οδηγός. Την ίδια ώρα, βόμβα χτυπούσε το διπλανό αυτοκίνητο, κόβοντας το νήμα της ζωής ολλανδού εικονολήπτη. Κι ενώ η περιοχή είχε μετατραπεί σε κόλαση, ο καμεραμάν της ελληνικής δημοσιογραφικής αποστολής συνέχισε να καταγράφει συγκλονιστικές σκηνές και μαρτυρίες.

    Σύμφωνα με την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ, οι πρόσφυγες από τη Νότια Οσετία φθάνουν τις 100.000.

    Εν τω μεταξύ η βρετανική BP ανακοίνωσε ότι κλείνει προληπτικά τον πετρελαιαγωγό Μπακού-Σούπσα στη Γεωργία.

    Διπλωματικός αναβρασμός

    Εν τω μεταξύ, μεγάλη αντιπολεμική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Τιφλίδας, με τη συμμετοχή περίπου 150.000 πολιτών και με ομιλητή τον πρόεδρο Σαακασβίλι.

    Όπως ανακοίνωσε ο Γεωργιανός πρόεδρος, η χώρα του θα αποχωρήσει από την Κοινοπολιτεία των Ανεξάρτητων Κρατών, όπου συμμετέχουν έξι πρώην Σοβιετικά κράτη των οποίων ηγείται η Ρωσία. "Πιέζουμε την Ουκρανία και τις άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο", πρόσθεσε.

    Δεν θα παραδοθεί ποτέ η Γεωργία, δήλωνε νωρίτερα ο Σαακασβίλι, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι είχε προσχεδιάσει την επίθεση.

    O Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Γεωργίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο Σαακασβίλι ενήργησε ως "τρελός" και ότι είπε ψέματα σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη διάρκεια των μαχών στη Νότια Οσετία.

    Ο Τζορτζ Μπους από την πλευρά του κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Γεωργία και να σταματήσει αυτή την "απαράδεκτη εισβολή σε κυρίαρχο κράτος με προφανή στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Σαακασβίλι". Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε εκ νέου τη Μόσχα ότι οι ενέργειές της υπονομεύουν τις σχέσεις της με τη Δύση.

    Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε αργότερα ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να εκτιμήσει την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι σταμάτησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Γεωργία και αρνήθηκε να πει εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν στρατιωτική υποστήριξη προς την Τιφλίδα.

    Στις Βρυξέλλες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, χαρακτήρισε την διακοπή των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Γεωργία "σημαντική αλλά μη επαρκή "εξέλιξη, ενώ υπογράμμισε ότι όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται στη περιοχή πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις που είχαν πριν ξεσπάσουν τα βίαια επεισόδια στις 6 Αυγούστου. Πρόσθεσε πάντως ότι η Γεωργία παραμένει σε καθεστώς υποψηφιότητας για ένταξη στη Συμμαχία.

    Η Γεωργία ανακοίνωσε το απόγευμα ότι ζήτησε "στρατιωτική βοήθεια" από το ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο των αντιπροσώπων της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, κυρίως για την αποκατάσταση του συστήματος ραντάρ της, το οποίο καταστράφηκε από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

    Ο ηγέτης των αυτονομιστών της Νότιας Οσετίας ανακοίνωσε πάντως ότι θα ενισχύσει τις προσπάθειές του ώστε η αποσχισθείσα περιοχή να επανενωθεί με τη Ρωσία.

    Περίπου οι μισοί από τους Ρώσους θέλουν η αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας να αποτελέσει τμήμα της χώρας τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση το αποτέλεσμα της οποίας δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη.

    Η Ντ. Μπακογιάννη στην έκτακτη Σύνοδο της ΕΕ

    Άμεση κατάπαυση του πυρός είναι η θέση της ελληνικής πλευράς. Αυτή τη θέση θα μεταφέρει η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επιστρέφει από το Πεκίνο για να συμμετάσχει στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συνεδριάσει αύριο στις Βρυξέλλες.

    "Οι τέσσερις ελληνικές οικογένειες στη Νότια Οσετία είναι καλά και έχουν ήδη λάβει οδηγίες να κινηθούν προς το γενικό προξενείο του Νοβοροσίσκ, στη Ρωσία" δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Έλληνας πρέσβης στη Γεωργία Γιώργος Χατζημιχελάκης, ενώ καθησυχαστικός για την κατάσταση των περίπου 400 ομογενών στο Γκόρι εμφανίστηκε, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των ελληνικών κοινοτήτων στη Γεωργία Κυριάκος Ιορδανίδης.

    Ανθρωπιστική βοήθεια θα μεταφερθεί αύριο στην Τιφλίδα με αεροσκάφος C130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Στην περιοχή της Αμπχαζίας υπηρετούν αυτήν την περίοδο 3 Έλληνες αξιωματικοί που ανήκουν στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ και οι οποίοι, όπως ανέφερε πηγή του ΓΕΕΘΑ, είναι καλά στην υγεία τους.

    Την παύση των εχθροπραξιών επιβεβαίωσε ο επιτετραμμένος της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα Μιχαήλ Σάβα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, Τρίτη, χαρακτήρισε την επίθεση των γεωργιανών δυνάμεων ως επιχείρηση εθνοκάθαρσης, έκανε λόγο για 2000 νεκρούς στο Τσκινβάλι και για 33.000 πρόσφυγες από την επίθεση των γεωργιανών δυνάμεων.

    Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν λάβει εντολή να παραμείνουν στα σημεία που βρίσκονταν την ώρα που δόθηκε η εντολή κατάπαυσης του πυρός και όχι να υποχωρήσουν σημείωσε ο επιτετραμμένος.

    Όπως είπε η Ρωσία θέτει δύο όρους για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή, ο ένας είναι η αποχώρηση των γεωργιανών στρατευμάτων από την Οσετία και ο δεύτερος η νομική δέσμευση της Γεωργίας ότι δε θα ασκήσει βία για τη λύση των όποιων διαφορών της με τη Ν. Οσετία.

    [02] Αθλητισμός

    Πρώτα χαμόγελα

    12/8/2008 17:21:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/8/2008 17:33:44)

    Την κορυφαία επιτυχία στη μέχρι τώρα παρουσία της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, σημείωσε κατά την 4η ημέρα ο Χρήστος Τσακμάκης, καθώς έγινε ο πρώτος Ελληνας που πέρασε σε έναν τελικό. Ο 21χρονος πρωταθλητής του κάνοε καγιάκ σλάλομ σημείωσε στον ημιτελικό του C1 την 6η καλύτερη επίδοση 92.18 και προκρίθηκε στον τελικό, όπου είχε 94.49 και με συνολική επίδοση 186.67 κατέλαβε την 7η θέση. Την πρώτη της νίκη πέτυχε η ομάδα μπάσκετ ανδρών, καθώς στον αγώνα της 2ης αγωνιστικής επικράτησε της Γερμανίας 87-64. Αντίθετα, απογοητευτική ήταν η εμφάνιση της εθνικής υδατοσφαίρισης ανδρών, καθώς γνώρισε τη συντριβή από την Ουγγαρία με 17-6.

    Πρώτη νίκη σήμερα και για το ελληνικό μπιτς βόλεϊ. Η Θάλεια Κουτρουμανίδου και η Μαρία Τσιαρτσιάνη επικράτησαν 2-0 σετ (21-12, 21-8) των Τζούντιθ Αυγουστίδη και Βιταλίνα Νελ από τη Νότια Αφρική και ελπίζουν σε πρόκριση, σε αντίθεση με τις Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη, που γνώρισαν νέα ήττα, αυτή τη φορά από τις Μεξικανές Μπιμπιάνα Καντέλας και Μάιρα Γκαρσία με 2-1 (17-21, 21-16, 12-15).

    Η ελληνική κωπηλασία συνεχίζει την... προέλασή της, καθώς μέχρι τώρα έχει να επιδείξει μόνο προκρίσεις. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Χρύσας Μπισκιτζή και της Αλεξάνδρας Τσιάβου να προκριθούν στον ημιτελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών, καθώς τερμάτισαν δεύτερες στη 2η επαναληπτική σειρά με χρόνο 7:24.55.

    Στην τοξοβολία, εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε η Ελπίδα Ρωμάντζη. Αρχικά προκρίθηκε στις «32» του ατομικού, καθώς νίκησε την Ζεκιγέ Κεσκίν Σατίρ από την Τουρκία με 105-103 και στη συνέχεια ήρθε ισόπαλη 102-102 με την Γεωργιανή Κριστίν Εσέμπουα, όμως η Ελληνίδα τοξοβόλος προκρίθηκε στις «16», καθώς είχε ένα «δεκάρι» στον στόχο της. Αντίθετα, η Ευαγγελία Ψάρρα, η οποία ήταν 7η στην Αθήνα το 2004, δεν τα κατάφερε, αφού ηττήθηκε στη φάση των «64» από την Κινέζα Τσεν Λιν με 110-101 και αποκλείστηκε.

    Στο διπλό του τένις, η Λένα Δανιηλίδου και η Αννα Γερασίμου, ηττήθηκαν στον α΄ γύρο ταπό τις Ελβετίδες Εμανουέλε Γκαλιάρντι και Πάτι Σνάιντερ με 2-0 (6-0, 6-4) και αποκλείστηκαν.

    Στην ιστιοπλοϊα, ο Νίκος Κακλαμανάκης στην RS:X ανδρών ήταν 12ος στην 3η ιστιοδρομία, 11ος στην 4η και βρίσκεται στην 8η θέση της γενικής κατάταξης με 35 β.π. Η Αντωνία Φράι στην RS:X γυναικών ήταν 16η στην 3η ιστιοδρομία, 10η στην 4η και βρίσκεται στην 17η θέση με 56 β.π. Η Ευτυχία Μαντζαράκη στα Laser Radial ήταν 14η στην 1η ιστιοδρομία, 18η στην 2η και βρίσκεται στην 16η θέση με 32 β.π. Ο Βαγγέλης Χειμώνας στα Laser ήταν 22ος στην 1η ιστιοδρομία, 21ος στην 2η και βρίσκεται στην 22η θέση με 43 β.π. Και οι Ανδρεάς Κοσματόπουλος, Ανδρέας Παπαδόπουλος στα 470 ανδρών ήταν 11οι στην 3η ιστιοδρομία, 8οι στην 4η και βρίσκονται στην 12η θέση με 50β.π.

    Στην κολύμβηση, οι... αποκλεισμοί συνεχίστηκαν και σήμερα. Ο Άρης Γρηγοριάδης τερμάτισε έκτος στην 4η προκριματική σειρά των 100μ. ελεύθερο με 50.62 και κατετάγη στην 48η θέση. Ο Ρωμανός Αλυφαντής τερμάτισε πέμπτος στην 3η προκριματική σειρά των 200μ. πρόσθιο με 2:16.04 και κατετάγη στην 41η θέση. Η Ελβίρα Ευσταθίου στα 200μ. πεταλούδα πέτυχε ατομικό ρεκόρ με 2:13.27, παίρνοντας μάλιστα τη νίκη στην 1η προκριματική σειρά, αλλά ο χρόνος αυτός δεν ήταν αρκετός για να της δώσει το «εισιτήριο» στους ημιτελικούς και κατετάγη στην 30η θέση. Τέλος, την 15η θέση στα 4Χ200μ. ελεύθερο ανδρών κατέλαβε η εθνική ομάδα, την οποία αποτελούσαν οι Ανδρέας Ζήσιμος, Νίκος Ξυλούρης, Γιάννης Γιαννούλης, Βασίλης Δεμέτης. Η ελληνική τετράδα τερμάτισε όγδοη στην 2η προκριματική σειρά με χρόνο 7:18.26.

    Οι ελληνικές συμετοχές την Τετάρτη

    Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας που αγωνίζονται αύριο (13/8) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (σε ώρες Ελλάδας):

    07.00: Τζούντο (-90κ Α΄ γύρος) , Ηλίας Ηλιάδης-Μαρκ Χουίζινγκα (Ολλανδία) 08.00: Ιστιοπλοΐα: Κοσματόπουλος/ Παπαδόπουλος , 470 - 5η και 6η ιστιοδρομία 08.00: Ιστιοπλοΐα: Βαγγέλης Χειμώνας, Lazer- 3η και 4η ιστιοδρομία 08.00: Ιστιοπλοΐα: Ευτυχία Μαντζαράκη, Lazer R.- 3η και 4η ιστιοδρομία 08.00: Ιστιοπλοΐα: Αιμίλιος Παναθανασίου, FINN- 7η και 8η ιστιοδρομία 08.00: Ιστιοπλοΐα : Μπεκατώρου/Κραβαριώτη/ Παπαδοπούλου, YNGLINGK- 7η και 8η ιστιοδρομία 09.20: Υδατοσφαίριση Γυναικών: Ελλάδα- Ολλανδία 09.30: Πινγκ Πονγκ Ελλάδα- Κίνα 09.45: Πυγμαχία (91κ-Φάση "16"), Ηλίας Παυλίδης-Μίλορ.Γκάγιοβιτς (Μαυροβούνιο) 10.40: Κάνοε Καγιάκ : Μαρία Φερεκίδη , Προκρ. Κ1 (α΄ κούρσα) 11.00: Κωπηλασία: Γιάννης Χρήστου, Ημιτελικά σκιφ 12.22: Κάνοε Καγιάκ : Μαρία Φερεκίδη , Προκρ. Κ1 (β΄ κούρσα) 13.39: Κολύμβηση: Ελένη Κωστή, Προκρ. 100μ ελεύθερο 14.02: Κολύμβηση: Δημήτρης Χασιώτης, Προκρ. 200μ ύπτιο 14.26: Κολύμβηση: Αγγελική Εξάρχου, Προκρ. 200μ πρόσθιο 14.50: Κολύμβηση: Γιάννης Κοκκώδης, Προκρ. 200μ μικτή

    [03] Μπάσκετ

    Θρίαμβος της εθνικής μπάσκετ

    12/8/2008 11:48:00

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πιο συγκεντρωμένη και αποτελεσματική σε όλους τους τομείς, εν συγκρίσει με το πρώτο παιχνίδι απέναντι στην Ισπανία, η εθνική ομάδα μπήκε σήμερα σε τροχιά θετικών αποτελεσμάτων στο Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ ανδρών στο Πεκίνο. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα "ξέσπασε" με 87-64 πάνω στην Γερμανία, σε αγώνα για τη δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης, υποχρέωσε τα «πάντσερ» στην πρώτη ήττα τους, ενώ πανηγύρισε την πρώτη νίκη του στον Β΄ όμιλο.

    Ελληνικό ήταν το πρώτο τετράλεπτο με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να φτάνει τη διαφορά ακόμη και στους 10 πόντους (12-2) χάρη στην εκπληκτική άμυνα σχεδόν με την επαναφορά. Η απάντηση των Γερμανών ήρθε από τη γραμμή των 6.25μ. Με ποσοστό ευστοχίας 71% (5/7), η ομάδα του Μπάουερμαν, κατάφερε σιγά-σιγά να ροκανίσει τη διαφορά. Ο Νοβίτσκι με οκτώ πόντους, βοηθούμενος από τους Γκριν και Σούλτζε, έφεραν το ματς στα ίσα (21-21) στο 9ο λεπτό, για να προηγηθούν για πρώτη φορά στο ματς με δίποντο του Σούλτζε (21-23).

    Η αρχή του δεύτερου δεκαλέπτου ήταν εξίσου καλή με την αυτή του πρώτου. Οι "μαγικές" συνεργασίες των Παπαλουκά, Διαμαντίδη και Σπανούλη, αλλά και η ποιοτική δουλειά σε άμυνα, άλλαξαν εκ νέου τα δεδομένα στο ματς. Το ελληνικό συγκρότημα με οκτώ πόντους του Διαμαντίδη, σε συνδυασμό με το... σπάσιμο των ταμπλό από τους Γερμανούς από μακρινή απόσταση (0/4 στα σουτ τριών πόντων σε πέντε λεπτά), κατάφερε να πετύχει σερί 14-1 και να εκτοξεύσει τη διαφορά και πάλι σε διψήφιο αριθμό πόντων (15 35-24). Τα δύο τρίποντα του Γκριν και το ένα του Ρόλερ, έφεραν εκ νέου ανησυχία στην ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη (18 39-33), όμως αυτή τη φορά οι ελληνικές απαντήσεις ήταν άμεσες. Ο Σπανούλης με τρίποντο ανέβασε τη διαφορά στους εννέα και ο Μπουρούσης με λέι άπ, μετά από εξαιρετική συνεργασία με τον Φώτση, στους 11, διαφορά που σημάδεψε και το πρώτο ημίχρονο (44-33).

    Το τρίτο δεκάλεπτο, αποτέλεσε την καλύτερη απάντηση σε όσους προσπάθησαν να "υποβαθμίσουν" την οντότητα αυτής της ομάδας, αμέσως μετά την ήττα με την Ισπανία. Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Σπανούλη που σημείωσε 11 πόντους, αλλά και τον Γλυνιαδάκη να σημειώνει τέσσερις σερί πόντους, ως απάντηση στα δύο τρίποντα του Σούλτζε, το ελληνικό συγκρότημα, έδωσε διαστάσεις στη διαφορά. Το +11 του πρώτου ημιχρόνου, έγινε +17 (57-40) στο 25 και +21 (66-45) στο 28, με τον Σπανούλη να έχει φτάσει τους 17 πόντους, τον Παπαλουκά τους 13 και τον Διαμαντίδη τους 10. Την ίδια στιγμή ο Νοβίτσκι φορτώθηκε με τέταρτο φάουλ, με αποτέλεσμα Μπάουερμαν να τον τραβήξει στον πάγκο. Με αυτά και με αυτά, η διαφορά με τη λήξη της τρίτης περιόδου παρέμεινε στους 21 πόντους (69-48), προαναγγέλοντας το ευχάριστο φινάλε.

    Ο Παπαλουκάς με το ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου ανέβασε τη διαφορά στους 23 πόντους (71-48) με τον Μπάουερμαν να κάνει αρκετές αλλαγές, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να αλλάξει το... θολό τοπίο που είχαν δημιουργήσει οι παίκτες του. Ότι κι αν δοκίμασε όμως, η εξέλιξη ήταν η ίδια με την Ελλάδα να διατηρεί προβάδισμα νίκης, την οποία τελικά και κατέκτησε με το... κοντέρ να σταματάει στο +23 (87-64) και ενώ λίγο πριν το τέλος είχε "σκαρφαλώσει" και στους 27 πόντους (87-60)

    Τα δεκάλεπτα: 21-23, 44-33, 69-48, 87-64 Διαιτητές: Γιουνγκεμπραντ (Φινλανδία), Μπελόσεβιτς (Σερβία), Χιραχάρα (Ιαπωνία)

    ΕΛΛΑΔΑ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Διαμαντίδης 12, Φώτσης 9, Παπαλουκάς 15, Σπανούλης 23, Βασιλόπουλος 7, Μπουρούσης 5, Γλυνιαδάκης 8, Ζήσης 2, Πρίντεζης 6, Τσαρτσαρής, Σχορτσιανίτης, Πελεκάνος.

    Γερμανία (Ντιρκ Μπάουερμαν): Γκριν 11, Νοβίτσκι 13, Ρόλερ 6, Σούλτζε 11, Κέιμαν 4, Γκάρετ , Βισότσκι 7, Χάμαν , Φέμερλινγκ 7, Γιάγκλα 4, Όχλμπρεχτ 1.

    [04] Αθλητισμός

    Έβδομος ο Τσακμάκης

    12/8/2008 12:15:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/8/2008 19:17:21)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την κορυφαία επιτυχία στην ιστορία του ελληνικού κάνοε καγιάκ και την μεγαλύτερη έως τώρα στους Ολυμπιακούς του Πεκίνο για τα ελληνικά χρώματα, σημείωσε ο Χρήστος Τσακμάκη. Ο Έλληνας πρωταθλητής κατέλαβε την 7η θέση στον τελικό του C 1 στο σλάλομ με επίδοση 186,67 (σ.σ. προστίθεται η επίδοση του τελικού και του ημιτελικού, που ήταν 92,18). Ο Τσακμάκης είχε άτυχη διαδρομή, καθώς έκανε δύο σημαντικά λάθη (ακούμπησε σε δύο πόρτες), γεγονός που του στέρησε μία καλύτερη επίδοση και, κατά συνέπεια, καλύτερη θέση. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Σλοβάκος Μίχαλ Μάρτικαν με 176,65, το αργυρό ο Βρετανός Ντέιβιντ Φλόρενς με 178,61 και το χάλκινο ο Αυστραλός Ρόμπιν Μπελ με 180,59.

    Τι είπε ο Τσακμάκης για την 7η θέση

    Μπήκε από το ...παράθυρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και κατάφερε να στεφθεί έβδομος Ολυμπιονίκης. Ο λόγος για τον Χρήστο Τσακμάκη, ο οποίος στο σημερινό τελικό του C1, πήρε την έβδομη θέση, για την οποία όπως δήλωσε λίγο αργότερα δεν ήταν ευχαριστημένος, αφού θα μπορούσε να έχει ανέβει ακόμη και στο τρίτο σκαλί του βάθρου. "Εύχομαι η επιτυχία αυτή να φέρει γούρι στην ελληνική αποστολή. Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι ευχαριστημένος από την παρουσία μου στον τελικό. Πιστεύω πως μπορούσα να πάω καλύτερα. Το ότι έφθασα μέχρι εδώ βέβαια, είναι σαφώς μεγάλη επιτυχία, αλλά νομίζω πως μπορούσα να πάω καλύτερα και να πετύχω κάτι παραπάνω. Αν δεν χτύπαγα τις σημαίες (13η και 14η ) στον τελικό που μου στέρησαν τέσσερα δευτερόλεπτα, θα μπορούσα να έχω φθάσει μέχρι την τρίτη ή και την τέταρτη θέση. Ο στόχος μου από την αρχή ήταν ο τελικός και όταν τερμάτισα έκτος στον ημιτελικό και είδα τους χρόνους εκεί πίστευα πως μπορώ να τα καταφέρω", είπε ο Έλληνας πρωταθλητής.

    Σε ερώτηση για το πώς είχε νοιώσει στην Κρακοβία, όταν είδε να μένει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων για ένα εκατοστό του δευτερόλεπτου, ο Τσακμάκης είπε: "Ημουν δυστυχισμένος, αλλά μετά ήρθε η πρόκριση και όλα άλλαξαν".

    [05] Πολιτική

    Μία ευκαιρία για τον ΟΣΕ

    Ανασυγκρότηση και εξυγίανση ΟΣΕ

    12/8/2008 14:59:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/8/2008 18:27:38)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Με το σύνθημα "μία ευκαιρία για τον ΟΣΕ Ένα μέλλον για τον ελληνικό σιδηρόδρομο" παρουσιάστηκε το σχέδιο εξυγίανσης και ανασυγκρότησης του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος, από τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστή Χατζηδάκη.

    Η υλοποίηση αυτού του συνολικού, ολοκληρωμένου και οργανωμένου προγράμματος, που αναμένεται ότι θα οδηγήσει στη διάσωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, περιλαμβάνει την ανάληψη θεσμικών, οργανωτικών και οικονομικών δράσεων σε τέσσερις βασικούς άξονες, όπως είναι αυτοί της ασφάλειας, της διαφάνειας, της εξυγίανσης και της ανάπτυξης.

    Βασικός στόχος είναι η μείωση των τεράστιων ελλειμμάτων του Οργανισμού που ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ και υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τα 12,5 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια, αλλά και η προετοιμασία της πλήρους απελευθέρωσης του σιδηροδρομικού έργου σε τρία χρόνια, με ριζικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την είσοδο των μεγάλων ευρωπαϊκών σιδηροδρομικών επιχειρήσεων, αλλά και ιδιωτών στους σιδηροδρόμους από το 2011.

    Το σχέδιο εξυγίανσης και ανασυγκρότησης του ΟΣΕ, θα πρέπει να έχει αποδώσει έως το τέλος του 2010, έτος πολύ σημαντικό για τον σιδηρόδρομο σε Ελλάδα και Ευρώπη, λόγω της απελευθέρωσης των επιβατικών μεταφορών, καθώς επίσης και λόγω της κατάργησης των κρατικών εγγυήσεων για τον δανεισμό.

    Παρουσίαση του σχεδίου

    Ο κ. Χατζηδάκης -μεταξύ άλλων- πρότεινε αλλαγές στα εργασιακά, που περιλαμβάνουν μείωση του προσωπικού και εφαρμογή προγράμματος εθελουσίας εξόδου 2-3.000 εργαζομένων μέχρι το 2011, πρόσληψη 100 νέων μηχανοδηγών [για εκλογίκευση των υπερωριών] και περιορισμός κατά 25% του αριθμού προσωπικού επί των αμαξοστοιχιών.

    Το σχέδιο εξυγίανσης και ανασυγκρότησης του ΟΣΕ προβλέπει τη δημιουργία τριών εταιρειών, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της ΕΡΓΟΣΕ [η οποία θα κατασκευάζει πλέον όλα τα έργα του ΟΣΕ] και ανεξαρτητοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ [η οποία θα πάρει "προίκα" μετοχικό κεφάλαιο και τροχαίο υλικό] με ταυτόχρονη παροχή δυνατότητας στελέχωσής της με διευθυντικά στελέχη, προερχόμενα κι απο την ελεύθερη αγορά.

    Επίσης, προβλέπει επανασχεδιασμό και εξορθολογισμό των προορισμών και του ωρολογίου προγράμματος των δρομολογίων, με περικοπές των ζημιογόνων και δυνατότητα επιχορήγησης τοπικών δρομολογίων από τους ΟΤΑ, μικρή αύξηση της τιμής των εισιτηρίων [σε χαμηλότερα επίπεδα από το τιμολόγιο του ΚΤΕΛ], προγραμματισμό νέων έργων και ανάπτυξη του δικτύου [με τον δυτικό σιδηροδρομικό άξονα να είναι υπό επανεξέταση], αποδέσμευση των προμηθειών τροχαίου υλικού από το ΥΠ.ΑΝ., αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ [η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο], είσοδο ιδιωτών στις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές του ΟΣΕ.

    Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι θα γίνει επανεκτίμηση και αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής τόσο για τις επιβατικές όσο και τις εμπορικές αμαξοστοιχίες, δεδομένου ότι η τιμή του πετρελαίου έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ τα τιμολόγια του ΟΣΕ έχουν μείνει στάσιμα. Από την αναπροσαρμογή αυτή εκτιμάται ότι τα έσοδα μέχρι το 2010 θα αυξηθούν κατά 100%.

    Ο κ. Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε την ανάγκη και εφαρμογή διαρκούς οικονομικού ελέγχου από ελεγκτικούς μηχανισμούς και να επέλθει ισορροπία στα έσοδα και τα έξοδα του ΟΣΕ, που παραμένει ο πλέον ελλειμματικός δημόσιος Οργανισμός στην Ελλάδα.

    Συγκεκριμένα, τα έσοδα του ΟΣΕ ανήλθαν το 2007 στα 105 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα -μόνο για μισθοδοσία- ανήλθαν στα 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή, τα έσοδα καλύπτουν μόνο το 20% των εξόδων για μισθοδοσία.

    Σχετικά με τη διαφάνεια, ο υπουργός Μεταφορών είπε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα καταπολεμηθούν φαινόμενα κακοδιαχείρισης που είχαν εμφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, θα στελεχωθεί η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου του Οργανισμού, θα βελτιωθούν οι διαδικασίες προμηθειών και αναθέσεων, θα θεσπιστούν νέοι κανονισμοί προμηθειών, θα δημιουργηθεί νέος κώδικας δεοντολογίας και θα υπάρξει συνεργασία με τη Διεθνή Διαφάνεια.

    Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει ευαισθητοποίηση του προσωπικού για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, δημιουργία νέου κανονισμού εργασίας, θέσπιση κινήτρων για την τήρηση των κανονισμών, υποχρεωτικός έλεγχος των γραμμών τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο με ειδικό μηχάνημα και εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για προσοχή στις ισόπεδες διαβάσεις.

    Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών, θα υπάρξει συνεργασία με τους Γαλλικούς Σιδηροδρόμους και έτσι, Γάλλοι ειδικοί θα έρθουν στην Ελλάδα για να συμβάλουν στην ανάπτυξη νέας σύγχρονης σιδηροδρομικής υποδομής.

    Επιπλέον, στις προτεραιότητες του σχεδίου που έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός ασφαλούς, φιλικού προς το περιβάλλον και με συγκεκριμένη οικονομική διαχείριση μέσου μεταφοράς, περιλαμβάνονται θεσμικά μέτρα όπως είναι η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Σιδηροδρόμων και Αρχής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, τα οποία θα ενταχθούν σε πολυνομοσχέδιο που σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή.

    Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανακοινώθηκε ότι έγιναν δύο έκτακτοι έλεγχοι έφοδοι στα εργοστάσια του ΟΣΕ στη Λεύκα και στη Θεσσαλονίκη. Για το μεν πρώτο εργοστάσιο η κατάσταση ήταν απογοητευτική, καθώς από τους 433 εργαζόμενους μόνο 152 ήταν παρόντες, αλλά, υπήρχαν και 220 που ήταν με κανονική άδεια. Συνολικά πάνω από 45 άτομα, απουσίαζαν αδικαιολόγητα. Αντιθέτως, τα αποτελέσματα του ελέγχου στη Θεσσαλονίκη ήταν ιδιαίτερα θετικά.

    Απαντήσεις Χατζηδάκη

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι "η εξυγίανση του ΟΣΕ και της Ολυμπιακής αποτελούν βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης".

    "Αυτοδεσμευόμαστε με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα", τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "η κατάσταση είναι εξαιρετικά άσχημη, δεν περιμένουμε θαύματα, δεν μπορούν να γίνουν θεαματικές κινήσεις από τη μία ημέρα στην άλλη, ούτε υπάρχουν μαγικές συνταγές".

    Αντιδράσεις

    ΠΑΣΟΚ "Η επιλογή της κυβέρνησης είναι η παραίτηση από την αναγέννηση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ", δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ακολούθησε την ίδια πρακτική στον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ και την Ολυμπιακή Αεροπορία, ενώ επέκρινε τον Υπουργό Μεταφορών Κ. Χατζηδάκη ότι "δρα ως μεσίτης και όχι ως υπουργός, καθώς με τις μεθοδεύσεις του, πουλά, εκποιεί και απαξιώνει".

    Η κα Καρακλιούμη προσέθεσε ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει πλήρη πρόταση για την ανάπτυξη του ΟΣΕ και για την αξιοποίηση των σιδηροδρόμων για την μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων".

    ΚΚΕ "Με το λεγόμενο σχέδιο «εξυγίανσης» η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας να ολοκληρώσει το διαχρονικό έγκλημα της υποβάθμισης διάλυσης των σιδηροδρόμων, με τελικό στόχο την πλήρη παράδοση των κερδοφόρων τομέων του στο κεφάλαιο. Ο σχεδιασμός της βαδίζει παράλληλα με τη απελευθέρωση των σιδηροδρόμων που προωθεί η ΕΕ: Μέχρι το τέλος του χρόνου απελευθέρωση των εμπορικών αμαξοστοιχιών και μέχρι το 2010 και των επιβατικών. Το σχέδιο της κυβέρνησης δεν αποτελεί απάντηση, όπως ισχυρίζεται, στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ΟΣΕ και που πληρώνουν τόσο οι επιβάτες, όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτόν. Στην πραγματικότητα αξιοποιεί αυτή την κατάσταση για την οποία και η ίδια ευθύνεται, για να προωθήσει τα σχέδια της πλήρους διάλυσης ιδιωτικοποίησης. Αυτό πραγματοποιείται με τη συνέχιση των περικοπών συρμών και δρομολογίων και τις νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, την πλήρη διάσπαση του ΟΣΕ, με την αποκοπή της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» και τη λειτουργία της με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την ιδιωτικοποίηση τομέων του ΟΣΕ, μέσω των ΣΔΙΤ, που και σήμερα ενδιαφέρουν επιχειρηματίες, τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων κατά 2.000 - 3.000, όταν οι υπάρχουσες ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες και το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση των μισθών των εργαζομένων. Αν υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα, οι συνέπειες δεν θα είναι οδυνηρές μόνο για τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ, αλλά, για το σύνολο των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, που έχουν ανάγκη και είναι δικαίωμά τους οι φθηνές και ασφαλείς σιδηροδρομικές υπηρεσίες. Θα αυξηθούν οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των αμαξοστοιχιών, των εργαζομένων και των επιβατών. Τα σκάνδαλα όχι μόνο δεν θα περιοριστούν, αλλά, θα αυξηθούν.

    Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ και γενικότερα, να απορρίψουν αυτά τα σχέδια και αποφασιστικά να τα αντιπαλέψουν. Απάντηση σε αυτή την πολιτική μπορούν να δώσουν μόνο από θέση συνολικής απόρριψης της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης των μεταφορών που προωθεί η ΕΕ με τη συμφωνία ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

    Εκσυγχρονισμός των σιδηροδρόμων προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να γίνει μόνο όταν ο σιδηρόδρομος γίνει λαϊκή περιουσία, σε μια λαϊκή οικονομία με λαϊκή εξουσία", καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    ΣΥΝ Για σχέδιο υποτιθέμενης εξυγίανσης που θα δώσει τη χαριστική βολή στον ΟΣΕ, κάνει λόγο στην ανακοίνωση του ο ΣΥΝ.

    ΛΑ.Ο.Σ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ., "Αφού κατάφεραν να απαξιώσουν τον ΟΣΕ, τώρα προχωρούν κάτω από τον μανδύα της εξυγίανσης στην εκχώρησή του σε ιδιώτες. Πριν γίνει αυτό πρέπει να εξηγήσουν: 1. Θα διαφυλάξουν την ακίνητη περιουσία του Οργανισμού, ύψους 1,5 δις ευρώ από τις ορέξεις των κερδοσκόπων; 2. Θα διασφαλίσουν την συνέχιση των δρομολογίων του σε απομονωμένες και εθνικά ευαίσθητες περιοχές; 3. Πώς θα αντιμετωπίσουν την μαύρη τρύπα, που θα δημιουργήσει στα Ταμεία η «εθελουσία έξοδος» 3.000 ατόμων από το προσωπικό του Οργανισμού; 4. Θα προχωρήσει η διερεύνηση των σκανδάλων, που αφορούν ύποπτες υποθέσεις προμηθειών και συμβάσεων για τις οποίες συνεχίζονται οι έρευνες από την ΥΠΕΕ [πρώην ΣΔΟΕ] ή η εξυγίανση θα είναι το άλλοθι για το «κουκούλωμά» τους;".

    ΠΑΜΕ Παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μεταφορών για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον ΟΣΕ, εχει προγραμματίσει για αύριο στις 6 το απόγευμα το ΠΑΜΕ.

    [06] End of Hostilities

    Diplomatic Marathon

    12 Αυγ 2008 16:33:00

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑNA-ΜPA, Reuters, AFP

    Diplomatic initiatives regarding Caucasus are emerging after Russian Presidents, Dmitry Medvedev statement about halt of Russian military operations in Georgia. The Georgian government, however, maintains that Russia continue pounding Georgian villages near South Ossetia. On its part, Russia categorically denies Georgias claims. Georgian troops have pulled out from Kondori gorge, a disputed region in Abkhazia, where according to civilians in Georgia, Russian armored vehicles are moving, said Georgian Interior Ministry on Tuesday afternoon. Earlier, the Russian President had assured Xavie Solana that hostilities were ending while US ambassador to the UN described the development as positive.

    In the meantime, French President, Nikola Sarkozy is having a meting in Moscow with Dmitry Medvedev in the presence of Prime-minister, Vladimir Putin. Before the meeting, the French President said that end of hostilities was "good news" and appealed for implementation of "ceasefire". Next, Nikolas Sarkozy is to fly to Tbilisi for talks with his Georgian counterpart. NATOs pledge that Georgia will one day become a member of the alliance still stands said NATO general secretary Jaap de Hoop Scheffer.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [07] Πολιτική

    Σε ομιλία στην Πάρο

    Κριτική Παπανδρέου

    12/8/2008 17:29:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κριτική στην κυβερνητική πολιτική άσκησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, από την Πάρο, σε σύσκεψη κομματικών στελεχών των Κυκλάδων, το βράδυ της Δευτέρας. "Είμαστε σήμερα έτοιμοι και το προσεχές διάστημα θα ξεδιπλώσουμε σχέδιο πολιτικής επίθεσης μέχρι τις εκλογές με συγκεκριμένες και συνεκτικές πρωτοβουλίες", τόνισε κ. Παπανδρέου και επισήμανε ότι στόχος είναι "να πιστέψει ξανά ο λαός στην πολιτική και να βρει και πάλι την ελπίδα του". Αυτό, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, θα γίνει "παρά τα προβλήματα που μας δημιούργησαν ορισμένες περιπτώσεις και τα οποία θα μπορούσαν να σπιλώσουν το ΠΑΣΟΚ και το όνομά του".

    Μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τα στελέχη των Κυκλάδων να αναλάβουν και τα ίδια ευθύνη και πρωτοβουλίες με γνώμονα τα προβλήματα του πολίτη σε τοπικό επίπεδο. Μάλιστα, ζήτησε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει γίνει μία δημόσια καταγραφή-απογραφή όλων των προβλημάτων που αντιμετώπισαν φέτος οι Κυκλάδες.

    Όπως ανέφερε στην ομιλία του, η Ελλάδα, ενώ τον προηγούμενο χρόνο "είχε βουλιάξει στις πυρκαγιές της Πελοποννήσου, φέτος βούλιαξε στο Αιγαίο". Και ανέφερε ως παραδείγματα την περίπτωση της Αμοργού και του Τούρκου διπλωμάτη σε ό, τι αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας, της Μυκόνου με αφορμή το θάνατο του Αυστραλού τουρίστα, τονίζοντας τα προβλήματα ασφάλειας των νησιών και της Ρόδου με τις πυρκαγιές.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην υπόθεση του πρώην υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη, στην οποία έδωσε μεγάλη έμφαση για δύο, όπως είπε, λόγους. Πρώτον διότι αποδεικνύει, όπως τόνισε, την κατάσταση που υπάρχει στην ακτοπλοΐα, τα καρτέλ και τις μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση του τουρισμού. Δεύτερον, όπως είπε, το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο και πρόκειται για μια περίπτωση που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυβερνητικής λογικής για διευθέτηση μικρών ή μεγάλων συμφερόντων, ενίοτε δε και την αποκόμιση ίδιου οφέλους, όπως είναι η περίπτωση Παυλίδη.

    Ο κ. Παπανδρέου στην αρχή της ομιλίας του έκανε λόγο για τα όσα συμβαίνουν στη Γεωργία και τη νότια Οσετία, τονίζοντας ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι πολύ στενάχωρο, ενώ αντί για εκεχειρία που θα έπρεπε να υπάρχει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, υπάρχει πόλεμος. Και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει κάθε πράξη και ενέργεια που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

    Αναφερόμενος, εξάλλου, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τόνισε ότι η διεξαγωγή τους προκαλεί μεγάλη μελαγχολία στον ελληνικό λαό, καθώς διαπιστώνει ότι δεν έχει γίνει καμία αξιοποίηση, ούτε αθλητική, ούτε τεχνολογική, αντίθετα υπάρχει απαξίωση των υποδομών. Επίσης, με αφορμή με χρήση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι ένα χρόνο περίπου μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, είχε ζητήσει την παραίτηση του κ. Καραμανλή, ως υπουργού Πολιτισμού. "Τώρα επιβεβαιωνόμαστε γι αυτά που είχαμε πει τότε, διότι βλέπαμε αυτά που έρχονται", πρόσθεσε.

    Στη σύσκεψη μετείχαν ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, ο βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας, τα μέλη της νομαρχιακής επιτροπής Κυκλάδων και στελέχη των τοπικών οργανώσεων του Κινήματος στην περιοχή.

    [08] Κόσμος

    Παρέστη ο Έλλην Πρέσβυς

    Εκατοντάδες στην κηδεία του Αυστραλού

    12/8/2008 17:09:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/8/2008 17:36:20)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για το ύστατο χαίρε εκατοντάδες φίλοι και συγγενείς συγκεντρώθηκαν σε εκκλησία του Σίδνεϊ κατά την διάρκεια της κηδείας του 20χρονου Nτουτζόν Ζαμίτ, ο οποίος προ ημερών τραυματίσθηκε θανάσιμα σε επίθεση που δέχτηκε σε νυχτερινό κέντρο στη Μύκονο.

    "Στην κηδεία αναδείχθηκε η εντυπωσιακή προσωπικότητα του Ντουτζόν" είπε ο αδελφός του, ενώ η οικογένεια του δέχτηκε συγχαρητήρια τόσο στην Αυστραλία, αλλά και στην Ελλάδα, μετά την απόφασή της να δωρίσει τα όργανα του, παρά τις συνθήκες του θανάτου του.

    Ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου του Ελληνικού Προξενείου του Σίδνεϊ κ. Οικονομίδης παρέστη στην κηδεία εκπροσωπώντας τον Πρέσβυ της Ελλάδος στην Αυστραλία κ. Γεώργιο Ζώη και διαβίβασε εκ νέου τα συλλυπητήρια όλου του ελληνικού λαού στην οικογένεια του θανόντος.

    [09] Οικονομία

    Αφορούν 10.000 ανέργους

    Νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ

    12/8/2008 17:09:00 (Τελευταία ενημέρωση: 12/8/2008 19:12:44)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Τα δύο προγράμματα έχουν εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ, μετά από εισήγηση του διοικητή του Οργανισμού κ. Γιώργου Βερναδάκη και οι σχετικές προτάσεις έχουν υποβληθεί προς το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για έκδοση ΚΥΑ, μετά την οποία θα αρχίσει η εφαρμογή τους.

    Όσον αφορά την δαπάνη και για τα δύο προγράμματα, προβλέπεται να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

    Το πρόγραμμα "ΝΘΕ 2008", προβλέπει την επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία συνολικά 6.500 Νέων Θέσεων Εργασίας για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 31 έως και 44 ετών και έχει προϋπολογισμό 64.837.500 ευρώ με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2010.

    Το πρόγραμμα αυτοαπασχόλησης αφορά συνολικά 3.500 ανέργους άνω των 33 ετών έως 64 ετών που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους ατομική επιχείρηση.

    Το «γενικό πρόγραμμα ΝΕΕ έτους 2008» έχει προϋπολογισμό 60 εκατομμύρια ευρώ και θα υλοποιηθεί το 2008 και το 2009.

    Πρόγραμμα 6.500 Νέων Θέσεων Εργασίας

    Το πρόγραμμα "ΝΘΕ 2008" απευθύνεται σε ανέργους ηλικίας 31 έως και 44 ετών, που διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης παρέμβασης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.

    Το πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα στην προώθηση στην απασχόληση ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, δηλαδή, άνεργων γυναικών, μητέρων ανηλίκων τέκνων και μακροχρόνια ανέργων, με στόχο τουλάχιστον το 30% των θέσεων να καλυφθεί από ανέργους των εν λόγω κατηγοριών.

    Το 65% των θέσεων προορίζονται να καλυφθούν στο πλαίσιο της πολιτικής πρόληψης και το 35% στο πλαίσιο της πολιτικής καταστολής της μακροχρόνιας ανεργίας.

    Στόχος του προγράμματος είναι το 60% των θέσεων επίσης να καλυφθεί από γυναίκες.

    Ύψος και διάρκεια επιχορήγησης Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης ανέρχεται στα 20 ευρώ για ανέργους που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και στα 18 ευρώ ημερησίως για τις λοιπές κατηγορίες ανέργων.

    Το πρόγραμμα προβλέπει δυνατότητα μερικής απασχόλησης, για τουλάχιστον 4 ώρες ημερησίως, με τη μισή επιχορήγηση.

    Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους 18 μήνες [για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα] και στους 24 μήνες [για τις μεγάλες επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 250 εργαζομένων].

    Οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό τους [παλαιό και νέο] για επιπλέον έξι ή 12 μήνες αντιστοίχως.

    Τυχόν αντικαταστάσεις προσωπικού [εντός του συνολικού διαστήματος των 24 ή 36 μηνών αντιστοίχως], πρέπει να γίνονται εντός 30 ημερών.

    Διαδικασία υπαγωγής επιχείρησης Για να υπαχθεί μία επιχείρηση στο πρόγραμμα πρέπει η δημιουργούμενη νέα θέση εργασίας να αποτελεί πραγματική αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της σε σχέση με το μέσο όρο των 12 μηνών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης.

    Πρόσληψη ανέργου μέσω του προγράμματος για την πλήρωση κενής θέσης, που δημιουργήθηκε μετά από οικιοθελή αποχώρηση, συνταξιοδότηση ή καταγγελία σύμβασης είναι δυνατή μόνον εφόσον προσληφθεί άνεργος που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.

    Η αίτηση υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ [στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oaed.gr] στην Υπηρεσία, στο ΚΠΑ ή στο ΚΠΑ-2 που βρίσκεται πιο κοντά στην περιοχή της έδρας της επιχείρησης.

    Επίσης, η υποβολή της αίτησης μπορεί να γίνει απ ευθείας στις Υπηρεσίες ή μέσω ΚΕΠ.

    Εντός 35 ημερών από την προέγκριση της υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα [κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ], η επιχείρηση προχωρεί στην πρόσληψη του ανέργου, που υποδεικνύεται από τις Υπηρεσίες του Οργανισμού.

    Η καταβολή της επιχορήγησης αρχίζει μετά από επιτόπιο έλεγχο των προϋποθέσεων υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα, που πραγματοποιείται από ζεύγος ελεγκτών υπαλλήλων του ΟΑΕΔ.

    Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 64.837.500 ευρώ, εκ των οποίων τα 12,35 εκατομμύρια θα διατεθούν για την υλοποίηση του προγράμματος το 2008.

    Πρόγραμμα 3.500 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών 2008 Μέσω του γενικού προγράμματος ΝΕΕ 2008, ο ΟΑΕΔ υποστηρίζει συμβουλευτικά και ενισχύει οικονομικά, επιχειρηματικές πρωτοβουλίες ανέργων ηλικίας 33 έως και 64 ετών, με στόχο την προώθησή τους στην απασχόληση.

    Ύψος επιχορήγησης

    Η επιχορήγηση που καταβάλει ο ΟΑΕΔ για τη δημιουργία επιχειρήσεων από τους ανέργους, ανέρχεται στα 15.000 ευρώ [που καταβάλλονται σε τρεις ισόποσες δόσεις].

    Σε περιπτώσεις επιδοτούμενων ανέργων, που διακόπτουν την επιδότησή τους μέχρι και τον δεύτερο μήνα, το ποσό της επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ. Το πρόγραμμα διαρκεί 12 μήνες.

    Διαδικασία υπαγωγής στο πρόγραμμα Οι ενδιαφερόμενοι για υπαγωγή στο πρόγραμμα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι, με ΑΦΜ και δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους.

    Επίσης, πρέπει να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης, μετά την οποία εντάσσονται σε ομάδα παρακολούθησης προγράμματος συμβουλευτικής στην ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, που διεξάγεται στα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ.

    Μετά την παρακολούθηση του σεμιναρίου επιχειρηματικότητας, οι ενδιαφερόμενοι προβαίνουν σε έναρξη της δραστηριότητάς τους στην αρμόδια ΔΟΥ.

    Σημειώνεται ότι η έναρξη πρέπει να γίνει μετά την ημερομηνία δημοσίευσης της Απόφασης στο ΦΕΚ [η δημοσίευση της αναμένεται], με την οποία τίθεται σε εφαρμογή το παρόν πρόγραμμα.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικώς [μέσω του δικτυακού τόπου του Οργανισμού, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.oaed.gr, «e-αίτηση». Στην αίτηση γίνεται σύντομη περιγραφή του επιχειρηματικού σχεδίου του ΝΕΕ.

    Την αίτηση παραλαμβάνει Τριμελής Επιτροπή Αξιολόγησης, για την επιλογή των προς χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων.

    Τα κριτήρια βάσει των οποίων αξιολογούνται τα επιχειρηματικά σχέδια περιλαμβάνουν: Την οικονομοτεχνική επάρκεια του σχεδίου, Την ύπαρξη επιπλέον χρηματοδοτικών πόρων, Την ύπαρξη καινοτομιών στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες που θα παρέχει η επιχείρηση, Την επάρκεια και συνάφεια του ενδιαφερόμενου με το αντικείμενο της επιχειρηματικής δραστηριότητας [βάσει τυπικών προσόντων, επαγγελματικής εμπειρίας κ.λπ.], Την ύπαρξη στοιχείων δικτύωσης με υφιστάμενες επιχειρήσεις, Τις συμπράξεις μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ανέργων για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης. Ακολουθεί επιτόπιος έλεγχος [στο χώρο της επιχείρησης], από ελεγκτές εκπροσώπους του Οργανισμού πριν ολοκληρωθεί η ένταξη του ΝΕΕ στο πρόγραμμα.

    Εξαιρέσεις Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να ενταχθούν ΝΕΕ για επαγγέλματα που απαιτούν την ύπαρξη κενής θέσης [π.χ. συμβολαιογράφοι], όσοι απασχολούνται με την εκμετάλλευση επιβατικού δημοσίας χρήσεως [ταξί, λεωφορείου ή φορτηγού], όσοι δημιουργούν επιχειρήσεις εποχικές, πλανόδιες, χωματουργικών εργασιών, φροντιστήρια, εργαστήρια ή κέντρα ελευθέρων σπουδών, καντίνες, περίπτερα, φαρμακεία, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, λαχείων, επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες ψυχαγωγικές μαζικού χαρακτήρα ή τυχερών ή ψυχαγωγικών παιχνιδιών, ή επιχειρήσεις που λειτουργούν αποκλειστικά κατά τις νυχτερινές ώρες [10μ.μ.-6π.μ.].

    Επίσης, εξαιρούνται από το πρόγραμμα Ανώνυμες Εταιρείες και επαγγελματίες που έχουν ενταχθεί στο παρελθόν σε πρόγραμμα ΝΕΕ, που είχαν άλλη επιχείρηση στο 12μηνο πριν την έναρξη της νέας δραστηριότητας και όσοι δημιουργούν επιχείρηση με το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας με επιχείρηση που λειτουργούσε στον ίδιο χώρο, από άλλο επαγγελματία, μέσα στο τελευταίο εξάμηνο πριν την έναρξη εργασιών της νέας επιχείρησης στη ΔΟΥ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 12 August 2008 - 16:49:59 UTC