Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν αποχωρούν από το Γκόρι
  • [02] Σπάνε τα ρεκόρ στην πισίνα
  • [03] Ομαλή η έξοδος του Δεκαπενταύγουστου
  • [04] Παράταση προθεσμίας για βρεφονηπιακούς σταθμούς
  • [05] Συλλήψεις μελών ασφαλείας στο Μεξικό
  • [06] Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το Κόσοβο
  • [07] Πέθανε η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο
  • [08] Δολοφονήθηκε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών του Άρκανσω

    [01] Κόσμος

    Τα ρωσικά στρατεύματα

    Δεν αποχωρούν από το Γκόρι

    14/8/2008 9:28:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/8/2008 11:38:36)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Εύθραυστη παραμένει η εκεχειρία στον Καύκασο, με τη Γεωργία να καταγγέλλει ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν στο έδαφός της - παρά την αποδοχή και από τις δυο πλευρές του ειρηνευτικού σχεδίου της ΕΕ. Εξάλλου δεν αποχωρούν τελικά από την πόλη Γκόρι της κεντρικής Γεωργίας οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας. "Όλη τη νύχτα έλεγαν πως θα εγκαταλείψουν την πόλη, όμως άλλαξαν γνώμη. Οι γεωργιανές δυνάμεις δεν πλησίαζαν το Γκόρι για να αποφύγουν τις συγκρούσεις με τους Ρώσους", δήλωσε ο Τσότα Ουτιασβίλι. Ο ίδιος είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως οι Ρώσοι "άρχισαν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους" από το Γκόρι και πως η αστυνομία και οι ειδικές δυνάμεις της Γεωργίας θα αναλάμβαναν σταδιακά των έλεγχο της πόλης. Την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων είχε επιβεβαιώσει τόσο ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας Αλεξάντερ Λομάια, όσο και ο Ρώσος στρατηγός Βιατσισλάβ Μπορίσοφ. Ταυτόχρονα, οι σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας φαίνεται πως εισέρχονται σε περίοδο δοκιμασίας. "Η Μόσχα αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της μεγαλύτερης απομόνωσης αν παραβιάσει την εκεχειρία", δήλωσε χθες Τετάρτη, λίγο πριν αναχωρήσει για το Παρίσι και την Τιφλίδα, η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, επισημαίνοντας ότι οι Ρώσοι ξεπέρασαν τα όρια. Ωστόσο, παρά τις σχετικές δηλώσεις του Γεωργιανού Προέδρου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δε σχεδιάζουν να πάρουν τον έλεγχο λιμανιών και αεροδρομίων της Γεωργίας στο πλαίσιο της αμερικανικής ειρηνευτικής αποστολής. Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος διέψευσε τις φήμες ότι οι αμερικανορωσικές σχέσεις βρίσκονται σε "τροχιά σύγκρουσης" μετά τη στρατιωτική επέμβαση στη Γεωργία. Το Κρεμλίνο κάλεσε την Ουάσινγκτον να επιλέξει ανάμεσα στην υποστήριξή της Γεωργίας και σε μια πραγματική σχέση εταίρων με τη Μόσχα, επισημαίνοντας ότι ενδεχόμενη απόφαση του ΝΑΤΟ για ένταξη της Γεωργίας θα ήταν δοκιμασία για την Ατλαντική Συμμαχία. Στο μεταξύ, με αμερικανική παρέμβαση το ΝΑΤΟ απέκλεισε ένα ρωσικό πλοίο ώστε να μη συμμετάσχει στην πολυεθνική αντιτρομοκρατική περίπολο στη Μεσόγειο, σε μια προφανή ενέργεια αντιποίνων για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας στη Γεωργίας. Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ θα γίνει την Τρίτη για την κρίση Γεωργίας-Ρωσίας.

    Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ κάλεσε τη Γαλλία, η οποία διαμεσολαβεί στην σύγκρουσή της με τη Γεωργία, να ενθαρρύνει στην Τιφλίδα να υπογράψει μια δεσμευτική συμφωνία που θα προβλέπει ότι δεν θα επιτεθεί στις επαρχίες της οι οποίες έχουν εκδηλώσει αυτονομιστικές διαθέσεις, ανέφερε το Κρεμλίνο σήμερα Πέμπτη.

    Ο Μεντβέντεφ συνομίλησε αργά χθες Τετάρτη τηλεφωνικά με το Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος συνέβαλε στην διατύπωση των βασικών αρχών της εκεχειρίας ανάμεσα στις δυνάμεις της Ρωσίας και της Γεωργίας στη Νότια Οσετία, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Κρεμλίνου.

    Ο Μεντβέντεφ "σημείωσε ότι το σημαντικότερο πράγμα αυτή τη στιγμή προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα αρχίσει μια διαδικασία εξομάλυνσης της κατάστασης στην περιοχή είναι η σύναψη μιας συμφωνίας (μη επίθεσης) μάλλον παρά αποφάσεις ή διακηρύξεις των Ηνωμένων Εθνών".

    "Η συμφωνία αυτή πρέπει να βασίζεται στις αρχές που υπέγραψαν η Νότια Οσετία, η Γεωργία και η Ρωσία, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ως εγγυητές", ανέφερε ακόμη ο Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

    Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις αναχώρησε αργά χθες Τετάρτη (23:45 ώρα Ουάσινγκτον, 06:45 σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδας) για το Παρίσι και το Τμπιλίσι, όπου θα έχει επαφές με τα κορυφαία στελέχη της γαλλικής Κυβέρνησης, που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο, και της γεωργιανής Κυβέρνησης με αντικείμενο την σύρραξη στη Νότια Οσετία και την κρίση στην Αμπχαζία.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζωρτζ Μπους αξίωσε χθες την άμεση και πλήρη αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το έδαφος της Γεωργίας.

    Η Ράις δεν θα μεταβεί, κατά το επίσημο πρόγραμμά της, στη Ρωσία. Δεν προβλέπεται συνάντησή της με Ρώσους αξιωματούχους.

    "Επείγει η τήρηση της εκεχειρίας", τόνισε χθες από τις Βρυξέλλες, όπου πραγματοποιήθηκε η άτυπη Σύνοδος των 27 ΥΠΕΞ της Ε.Ε., η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ αργά χθες βραδύ προσγειώθηκε στη Γεωργία, το ελληνικό C-130, που μετέφερε 10 τόνους με σκηνές, κουβέρτες, είδη πρώτης ανάγκης και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

    Ρωσικές έρευνες για γενοκτονία

    Έρευνα για γενοκτονία μετά τις γεωργιανές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Νότια Οσετία, διεξάγει η ρωσική εισαγγελία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της, ο στρατηγός Ιγκόρ Κομισάροφ, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. Η επιτροπή έρευνας της εισαγγελίας "έλαβε πληροφορίες για ενέργειες των γεωργιανών ενόπλων δυνάμεων απέναντι σε πολίτες της Ρωσικές Ομοσπονδίας που ζουν στην Νότια Οσετία και άρχισε έρευνες σύμφωνα με το άρθρο 357 του Ποινικού Κώδικα που αφορά τη γενοκτονία", διευκρίνισε ο ίδιος, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρία Νοβόστι.

    Η ρωσική δικαιοσύνης έχει ήδη στείλει στην Νότια Οσετία ερευνητές για να συγκεντρώσουν πληροφορίες.

    Οι ρωσικές αρχές ζητούν την σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για να δικαστούν οι γεωργιανοί υπεύθυνοι για γενοκτονία στην Νότια Οσετία.

    Οι εκτιμήσεις για τις απώλειες των συγκρούσεων διαφέρουν: οι ρωσικές αρχές και οι αυτονομιστές στην Νότια Οσετία κάνουν λόγο για 1500 νεκρούς χωρίς να αναφέρουν τις πηγές τους, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι νεκροί είναι 74, οι τραυματίες 171 και οι αγνοούμενοι 19, ενώ η Γεωργία ανακοίνωσε 175 νεκρούς, πολίτες και στρατιώτες.

    [02] Αθλητισμός

    Σπάνε τα ρεκόρ στην πισίνα

    14/8/2008 9:22:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/8/2008 10:40:06)

    Δυο νέα παγκόσμια ρεκόρ σημειώθηκαν την Πέμπτη κατά την διάρκεια των τελικών της κολύμβησης Το πρώτο από τη Λιου Ζίγκε στα 200μ. πεταλούδα και το άλλο από την ομάδα σκυταλοδρομίας 4χ200μ ελεύθερο γυναικών της Αυστραλίας. Παράλληλα ο Ιάπωνας κολυμβητής Κοσούκε Κιτατζίμα κατέκτησε το δεύτερο χρυσό του μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Πεκίνο. Μετά τα 100 πρόσθιο πήρε τη νίκη και στα 200μ σημειώνοντας νέο Ολυμπιακό ρεκόρ. Τέλος ο Γάλλος Αλέν Μπερνάρ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ ελεύθερο ανδρών.

    200μ. πεταλούδα γυναικών

    Η Λιου Ζίγκε κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 200μ πεταλούδα γυναικών αφού τερμάτισε σε 2.04.18 στον τελικό του αγωνίσματος, σημειώνοντας παράλληλα νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Το προηγούμενο κατείχε με 2.05.40 από τις 17 Αυγούστου 2006 στη Βικτόρια του Καναδά, η Αυστραλή Τζέσικα Σίπερ, η οποία στον σημερινό τελικό τερμάτισε 3η με 2.06.24 και 2η την Κινέζα Λιουγιάνγκ Τζιάο με 2:04.72

    Τα αποτελέσματα:

    1. Ζίγκε Λιου (Κίνα) 2:04.18 (Π.Ρ.) 2. Λιουγιάνγκ Τζιάο (Κίνα) 2:04.72 3. Τζέσικα Σίπερ (Αυστραλία) 2:06.26 4. Οτίλια Γέντρζεϊστζακ (Πολωνία) 2:07.02 5. Γιούκο Νακανίσι (Ιαπωνία) 2:07.32 6. Ορόρ Μονζέλ (Γαλλία) 2:07.36 7. Ιλέιν Μπρίντεν (ΗΠΑ) 2:07.57 8. Κάθλιν Χέρσι (ΗΠΑ) 2:08.23

    4Χ200μ. ελεύθερο γυναικών

    Νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 7.44.31 σημείωσε η ομάδα σκυταλοδρομίας 4χ200μ ελεύθερο γυναικών της Αυστραλίας στον τελικό του αγωνίσματος, καταρρίπτοντας το προηγούμενο που κατείχαν οι ΗΠΑ με 7.50.09 από τις 29 Μαρτίου 2007 στη Μελβούρνη. Το ασημένιο μετάλλιο πήρε η Κίνα και το χάλκινο οι ΗΠΑ. Στην 4η θέση με 7.49.76 ήταν η Ιταλία σημειώνοντας νέο ευρωπαϊκό ρεκόρ. Το προηγούμενο κατείχε η Γαλλία με 7.50.37 από τις 13/8/08 στα προκριματικά του αγωνίσματος.

    Τα αποτελέσματα 1. Αυστραλία 7.44.31 (Στέφανι Ράις, Μπρόντε Μπάρατ, Κίλι Πάλμερ, Λίντα ΜακΚένζι) 2. Κίνα 7.45.93 (Γιου Γιανγκ, Κιανγουέι Ζου, Μιάο Ταν, Γιαγίνγκ Πανγκ) 3. ΗΠΑ 7.46.33 (Αλισον Σμιτ, Νάταλι Κάφλιν, Καρολάιν Μπερκλ, Κέιτι Χοφ) 4. Ιταλία 7.49.76 (Ρενάτα Σπανιόλο, Αλέσια Φιλίπι, Φλάβια Ζοκάρι, Φεντερίκα Πελεγκρίνι) 5. Γαλλία 7.50.66 6. Ουγγαρία 7.55.53 7. Ιαπωνία 7.57.56 8. Σουηδία 7.59.83

    100μ ελεύθερο ανδρών

    Ο Γάλλος Αλέν Μπερνάρ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιοο στα 100μ ελεύθερο ανδρών, αφού στον τελικό επικράτησε του Αυστραλού Ίμον Σάλιβαν που χθες σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο αγώνισμα. Το χάλκινο μετάλλιο πήρε ο Αμερικανός Τζέισον Λέζακ.

    Τα αποτελέσματα

    1. Αλέν Μπερνάρ (Γαλλία) 47.21 2. Ιμον Σάλιβαν (Αυστραλία) 47.32 3. Τζέισον Λέζακ (ΗΠΑ) 47.67 4. Σέζαρ Σιέλο (Βραζιλία) 47.67 5. Πίτερ Φαν ντεν Χούγκενμπαντ (Ολλανδία) 47.75 6. Λίντον Φερνς (Ν. Αφρική) 48.04 7. Μάθιου Τάργκετ (Αυστραλία) 48.20 8. Στέφαν Νίστραντ (Σουηδία) 48.33

    200μ. πρόσθιο ανδρών

    Ο Κοσούκε Κιτατζίμα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 200μ πρόσθιο ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, αφού τερμάτισε στον τελικό σε 2.07.64, σημειώνοντας νέο Ολυμπιακό ρεκόρ. Παράλληλα υπερασπίστηκε με επιτυχία τους τίτλους του σε 100μ και 200μ πρόσθιο από το 2004 στην Αθήνα. Το ασημένιο μετάλλιο πήρε ο Αυστραλός Μπρένταν Ρίκαρντ και το χάλκινο ο Γάλλος Ιγκ Ντιμπός.

    Τα αποτελέσματα

    1. Κοσούκε Κιτατζίμα (Ιαπωνία 2.07.64 (Ο. Ρ.) 2. Μπρέντον Ρίκαρντ (Αυστραλία) 2.08.88 3. Ιγκ Ντιμπός (Γαλλία) 2.08.94 4. Μάικ Αντριου Μπράουν (Καναδάς) 2:09.03 5. Ντάνιελ Γκιούρτα (Ουγγαρία) 2:09.22 6. Σκοτ Σπαν (ΗΠΑ) 2:09.76 7. Λόρις Φάτσι (Ιταλία) 2:10.57 8. Πάολο Μποσίνι (Ιταλία) 2:11.48

    200μ πρόσθιο γυναικών-Ευρωπαϊκό ρεκόρ από Νόρντενσταμ και Τζούκιτς Δύο ευρωπαϊκά ρεκόρ με διαφορά λίγων λεπτών σημειώθηκαν στα 200μ πρόσθιο γυναικών. Στην 1η ημιτελική σειρά του αγωνίσματος η Σάρα Νόρντενσταμ (Νορβηγία) τερμάτισε σε 2:23.79 και κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε η Μίρνα Τζούκιτς (Αυστρία) με 2:23.90 από τις 26/07/2008. Λίγο αργότερα η Τζούκιτς έκανε και πάλι δικό της το ευρωπαϊκό ρεκόρ, όταν στον 2ο ημιτελικό τερμάτισε σε 2:23.76.

    [03] Κοινωνία

    Έκτακτα μέτρα

    Ομαλή η έξοδος του Δεκαπενταύγουστου

    14/8/2008 9:06:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/8/2008 9:30:40)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Άρχισε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η μεγάλη έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Η φετινή έξοδος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τροχαίας αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Με εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. όλες οι δυνάμεις θα είναι σε επιφυλακή μέχρι και την Κυριακή 24 Αυγούστου, όπου και αναμένεται το μεγάλο κύμα της επιστροφής. Από σήμερα θα απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών στα εθνικά δίκτυα, στο ρεύμα εξόδου, από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ για την είσοδο θα ισχύσει η απαγόρευση την Κυριακή, 17 Αυγούστου, από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ. Η κίνηση των φορτηγών θα απαγορεύεται για την έξοδο και την Παρασκευή 22 Αυγούστου, από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ και για την είσοδο την Κυριακή 24 Αυγούστου από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ.

    Αυξημένη κίνηση παρατηρείται από το πρωί στο Πειραιά και την Ραφήνα, ενώ έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί από το Λιμενικό σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

    [04] Κοινωνία

    Παράταση προθεσμίας για βρεφονηπιακούς σταθμούς

    14/8/2008 11:39:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων για φύλαξη παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης. Την απόφαση, έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Εργατικής Εστίας μετά από πρόταση της υπουργού Απασχόλησης. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι τις 12 Αυγούστου, οπότε και έληγε η προθεσμία, θα εξεταστούν κανονικά και τα παιδιά θα μπορέσουν να ενταχθούν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την 1η Σεπτεμβρίου.

    [05] Κόσμος

    Για μυστική συνεργασία με λαθρεμπόρους ναρκωτικών

    Συλλήψεις μελών ασφαλείας στο Μεξικό

    14/8/2008 11:05:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Έξι μέλη μιας ειδικής ομάδας καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό συνελήφθησαν λόγω των υποψιών ότι είχαν μυστική συνεργασία με πρώην μέλη του καρτέλ του πλέον καταζητούμενου ανθρώπου στη χώρα, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το γραφείο του γενικού εισαγγελέα. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι διαβίβαζαν πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου ναρκωτικών σε μια ομάδα αποστατών του καρτέλ της Σιναλόα, το οποίο δρα κατά κύριο λόγο στις ακτές του Μεξικού στον Ειρηνικό και έχει επικεφαλής το Χοακίν Γκουσμάν.

    Η σύγκρουση μεταξύ των αποστατών και των πιστών στον Γκουσμάν μελών της συμμορίας συνέβαλε στην αλματώδη αύξηση των επεισοδίων βίας εφέτος, που έχουν ήδη στοιχίσει 2.000 ζωές.

    Ο συντηρητικός πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν έθεσε ως προτεραιότητα την πάταξη της δράσης των καρτέλ που ελέγχουν το λαθρεμπόριο ναρκωτικών όταν ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο του 2006 για έξι χρόνια. Κινητοποίησε για το σκοπό αυτό και μονάδες του στρατού.

    Όμως η βία που σχετίζεται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών έχει σημειώσει εκρηκτική εξάπλωση, καθώς οι αντίπαλες συμμορίες μάχονται άγρια για τον έλεγχο των χρυσοφόρων οδών διαμετακομιδής ναρκωτικών στην αγορά των ΗΠΑ. Τις προσπάθειες μείωσης της εγκληματικότητας περιπλέκει ακόμη περισσότερο η ενδημική διαφθορά στις τάξεις των υπηρεσιών ασφαλείας. Τα κρούσματα αστυνομικών που δρούσαν ακόμη και ως εκτελεστές για λογαριασμό των καρτέλ έχουν πολλαπλασιαστεί.

    [06] Κόσμος

    Θα προσφύγει η Σερβία

    Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το Κόσοβο

    14/8/2008 10:54:00

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς δήλωσε ότι κύριος στόχος της χώρας του στον ΟΗΕ είναι να ζητήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εξετάσει τη νομιμότητα της μονομερούς διακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και να σταματήσει τη διαδικασία αναγνώρισης, ώστε οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου. Ο κ. Γέρεμιτς ανέφερε ότι ένα βραχυπρόθεσμο κέρδος για τη Σερβία θα ήταν να μην αναγνωρίσουν άλλες χώρες την ανεξαρτησία του Κοσόβου μέχρι να αποφανθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σχετικά με το ζήτημα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μακροπρόθεσμα και όταν αποφασίσει το Δικαστήριο, η Σερβία θεωρεί ότι το Δικαστήριο θα αποφασίσει ότι η διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν συνάδει με τη διεθνή νομοθεσία, θα ανοίξουν προοπτικές για επιστροφή στο διάλογο. Ο κ. Γέρεμιτς, μιλώντας στο κανάλι Pink, όταν ρωτήθηκε για πιθανό συσχετισμό ανάμεσα στην κρίση στη Γεωργία και στο ζήτημα του Κοσόβου, απάντησε ότι η Σερβία θεωρεί ότι η μονομερής διακήρυξη ανεξαρτησίας αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο παγκοσμίως.

    Ο Σέρβος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η κατάσταση στον Καύκασο έχει αποδείξει πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί μία στρατιωτική επέμβαση σε αυτό το πρόβλημα και τόνισε ότι η Σερβία πάντα επιθυμεί μία νόμιμη λύση και ελπίζει ότι αυτή θα δοθεί μέσα από την υιοθέτηση ψηφίσματος από τον ΟΗΕ.

    Ο κ. Γέρεμιτς αναμένεται να επισκεφθεί αυτές τις ημέρες τις ΗΠΑ, όπου θα ξεκινήσει επίσημα τις διαδικασίες ώστε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να ζητήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εξετάσει το σερβικό αίτημα που αφορά στη νομιμότητα της μονομερούς διακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    Από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας σχετικά με τις δηλώσεις Σέρβων αξιωματούχων όσον αφορά στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Ο κ. Σεϊντίου τόνισε ότι η διαδικασία αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από άλλα κράτη θα συνεχιστεί και η Σερβία δεν μπορεί να την επηρεάσει.

    [07] Κόσμος

    Πέθανε η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο

    14/8/2008 10:07:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/CNN

    Πέθανε η Σάντι Αλεν, η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Η 53χρονη γυναίκα που είχε ύψος 2,31 μέτρα πέθανε σε γηροκομείο της πόλης Σέλμπιβιλ της Ιντιάνα, γράφουν οι τοπικές εφημερίδες. Τα αίτια του θανάτου της δεν έχουν γίνει γνωστά, όμως η Αλεν αντιμετώπιζε αιματολογικά και αναπνευστικά προβλήματα και έπασχε από διαβήτη.

    Σε ηλικία 10 ετών είχε ύψος 1,90 μέτρα. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως το μεγάλο ύψος της οφείλεται σε χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε για την αφαίρεση καλοήθους όγκου όταν ήταν μικρή.

    "Ήταν περήφανη για τον τίτλο της ψηλότερης γυναίκας στον κόσμο και έγινε ιδιαίτερα γνωστή ως Αντζελίνα στην ταινία του Φελίνι 'Καζανόβα'", δήλωσε ο αρχισυντάκτης του Βιβλίου Γκίνες.

    Ο ίδιος είπε πως η Σάντι ήταν πολύ ευγενική και αποκάλυψε πως έραβε μόνη τα ρούχα της, ενώ παπούτσια της χάριζαν πολλοί διάσημοι μπασκετμπολίστες.

    [08] Κόσμος

    Από ένοπλο

    Δολοφονήθηκε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών του Άρκανσω

    14/8/2008 9:34:00

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ-CNN

    Ο ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος στην πολιτεία του Αρκανσω έχασε τη ζωή του όταν πυροβολήθηκε από ένοπλο στην έδρα του κόμματος στο Λιτλ Ροκ, στην πρωτεύουσα της πολιτείας, ανακοινώθηκε από το γραφείο της Χίλαρι και του Μπιλ Κλίντον. Ο Μπιλ Γκότνεϊ, 49 χρόνων πυροβολήθηκε τρεις φορές όταν ο ένοπλος του έκλεισε το δρόμο προς το γραφείο του. Ο δράστης καταδιώχθηκε από τους αστυνομικούς και τους φρουρούς ασφαλείας οι οποίοι τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν. Οι αρχές δεν ανακοίνωσαν ακόμα το όνομα του δράστη της δολοφονίας παρά μόνο ότι πρόκειται για έναν 51χρονο τα κίνητρα του οποίου δεν έχουν διευκρινιστεί. Ένας 17χρονος εθελοντής του κόμματος δήλωσε ότι ο δράστης κατευθύνθηκε προς το γραφείο του Γκότνεϊ σπρώχνοντας το προσωπικό του γραφείου. " Μας είπε ότι ενδιαφερόταν να δηλώσει για εθελοντής αλλά ήταν προφανές ότι έλεγε ψέματα" είπε ο νεαρός. Ο Γκότνεϊ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση όπου και εξέπνευσε.

    Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Χάουαρντ Ντιν δήλωσε ότι είναι μια "παράλογη τραγωδία".

    "Είμαστε βαθιά θλιμμένοι από την είδηση της απώλειας του Μπιλ Γκότνεϊ", αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση του ζεύγους Κλίντον.

    Ο Μπάρακ Ομπάμα δήλωσε "σοκαρισμένος και λυπημένος" από την είδηση του θανάτου του Γκότνεϊ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 August 2008 - 8:50:21 UTC