Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξήθηκε το έλλειμμα
  • [02] Αύξηση του ψυχροπολεμικού κλίματος
  • [03] Μνημόσυνο "ΗΛΙΟΣ"
  • [04] Υποχρεωτική αργία ο 15αύγουστος
  • [05] Πολλά τα πύρινα μέτωπα

    [01] Οικονομία

    Αναμένεται βελτίωση

    Αυξήθηκε το έλλειμμα

    14/8/2008 22:30:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ-105,8

    Αύξηση κατά 34,9% σημείωσε το έλλειμμα στον προϋπολογισμό το πρώτο εξάμηνο.

    Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του γενικού λογιστηρίου του κράτους τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού αυξήθηκαν μόλις κατά 4,3% έναντι ετήσιου στόχου 13%, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν με ρυθμό 11,6% έναντι στόχου 8,3%.

    Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η εικόνα των εσόδων θα βελτιωθεί τους επόμενους μήνες καθώς θα εισπραχθεί το ενιαίο τέλος ακινήτων και θα αποδώσουν τα μέτρα για τη διακίνηση των καυσίμων.

    Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις για το ενιαίο τέλος ακινήτων φυσικών προσώπων, που θα καταβληθεί εντός του Φθινοπώρου.

    Οι αποφάσεις αφορούν -μεταξύ άλλων- στον καθορισμό των συντελεστών, τον προσδιορισμό της αξίας ανά είδος ακινήτου, καθώς και τη μηχανογραφική διαχείριση του Ε-9 στο οποίο δηλώνονται τα ακίνητα.

    [02] Κόσμος

    Αντιπυραυλική ασπίδα στη Πολωνία

    Αύξηση του ψυχροπολεμικού κλίματος

    14/8/2008 21:55:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

    Η κυβέρνηση της Βαρσοβίας και της Ουάσιγκτον κατέληξαν σε συμφωνία για την εγκατάσταση στην επικράτεια της Πολωνίας ενός τμήματος του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.

    Τη συμφωνία υπέγραψαν απόψε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Αντρέι Κρέμερ και ο επικεφαλής των Αμερικανών διαπραγματευτών, Τζων Ρουντ.

    "Επιτύχαμε συμφωνία με τις ΗΠΑ για το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας", ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι TVN.

    Με βάση τη συμφωνία αυτή οι ΗΠΑ θα μπορούν μέχρι το 2012 να έχουν εγκαταστήσει στο έδαφος της Πολωνίας, δέκα συστήματα αναχαίτισης, ικανά να καταστρέψουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

    Το σύστημα αυτό συνδέεται με το ραντάρ που αναμένεται να εγκατασταθεί στην Τσεχία.

    Δεν πάει στη Βαρσοβία ο Λαβρόφ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ματαίωσε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει τον Σεπτέμβριο στη Βαρσοβία, όπως ανακοίνωσε ο Πολωνός ομόλογός του, Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

    Ο Λαβρόφ επρόκειτο να επισκεφθεί την Πολωνία στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου, επίσκεψη η οποία είχε προγραμματιστεί προτού ξεσπάσει η ένοπλη σύγκρουση με τη Γεωργία, την περασμένη εβδομάδα.

    Ο Σικόρσκι έκανε αυτήν την ανακοίνωση αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση στην Πολωνία ενός τμήματος του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής ασπίδας.

    Ερωτώμενος σχετικά από τους δημοσιογράφους ο Πολωνός υπουργός είπε ότι πληροφορήθηκε τη ματαίωση της επίσκεψης προτού υπογραφεί η συμφωνία με την Ουάσινγκτον. Όπως είπε, πιστεύει ότι η απόφαση του Λαβρόφ συνδέεται με την κατάσταση στη Γεωργία.

    "Ελπίζω πως όταν κατακαθίσει η σκόνη στη Γεωργία μετά τις μάχες οι σχέσεις μας θα επιστρέψουν σε φυσιολογικό επίπεδο", πρόσθεσε.

    [03] Κοινωνία

    Επιμνημόσυνη δέηση 3 χρόνια μετά

    Μνημόσυνο "ΗΛΙΟΣ"

    14/8/2008 20:30:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τρία χρόνια πέρασαν από τότε που το αεροσκάφος της κυπριακής εταιρείας "Ήλιος", κατέπεσε και συνετρίβη στο μαύρο βουνό του Γραμματικού, σκοτώνοντας τους 115 επιβάτες και το εξαμελές πλήρωμά του.

    Οι συγγενείς και οι φίλοι των τραγικών θυμάτων, ήρθαν στην Ελλάδα και τέλεσαν επιμνημόσυνη δέηση.

    Το μεγάλο τους παράπονο, είναι ότι οι δικαστικές αρχές Ελλάδος και Κύπρου, δεν προχώρησαν από κοινού και με γρήγορους ρυθμούς, για την απονομή δικαιοσύνης και την τιμωρία των υπαιτίων.

    [04] Οικονομία

    Πώς αμείβεται η 15η Αυγούστου

    Υποχρεωτική αργία ο 15αύγουστος

    14/8/2008 18:31:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Οι μισθωτοί, που αν και μπορεί για πολλούς λόγω του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου να είναι ημέρα ξεκούρασης, διακοπών ή διασκέδασης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αν εργάζονται η 15η Αυγούστου ημέρα Παρασκευή, ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες του έτους κατά τις οποίες απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις αργίες.

    Ως εκ τούτου, την ημέρα αυτή ισχύουν τα εξής: 1) για μισθωτούς που δεν θα εργαστούν: α) στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 15η Αυγούστου -για λόγους που δεν οφείλονται σε αυτούς- θα καταβληθεί το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους. β) στους μισθωτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και δεν θα απασχοληθούν την 15η Αυγούστου, δεν οφείλεται τίποτε πέραν του μηνιαίου μισθού τους. & 2) για μισθωτούς που θα εργαστούν: α) Σε όσους μεν αμείβονται με ημερομίσθιο, θα καταβληθεί το κανονικό τους ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ημερομίσθιο τους & β) Σε όσους αμείβονται με μηνιαίο μισθό: αν μεν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερήσιου μισθού τους, διότι η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία της 15ης Αυγούστου θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στο μηνιαίο μισθό τους. αν δε πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 15η Αυγούστου, οφείλεται, εκτός από την προσαύξηση 75%,που υπολογίζεται στο νόμιμο ημερήσιο μισθό τους και το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους.

    [05] Κοινωνία

    Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς κι αύριο

    Πολλά τα πύρινα μέτωπα

    14/8/2008 18:31:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/8/2008 22:13:23)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: NET-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά σε ορεινή δασική περιοχή στο δημοτικό διαμέρισμα Σωσάνδρας του δήμου Αριδαίας στην Πέλλα.

    Στο έργο της κατάσβεσης συμμετέχει δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με έξι οχήματα και 25 άνδρες. Από την πυρκαγιά δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

    Σε ύφεση παραμένει η φωτιά σε δύσβατη, δασική και ναρκοθετημένη περιοχή στο δημοτικό διαμέρισμα Λουτρακίου του ίδιου δήμου, που εκδηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή.

    Λόγω της ιδιομορφίας που παρουσιάζει η περιοχή, στο σημείο επιχείρησε νωρίτερα ένα ελικόπτερο, ενώ οι επίγειες δυνάμεις επιτηρούν τη φωτιά.

    Σε εξέλιξη είναι μεγάλη πυρκαγιά σε δασική έκταση στο δήμο Ασκληπειού Αργολίδας. Δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές, ούτε τον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου.

    Υπό μερικό έλεγχο είναι οι πυρκαγιές στη Βελβίνα Ναυπάκτου και στα Λιθοβούνια του δήμου Τεγέας.

    Στο Ναύπλιο διαρκείς είναι οι προσπάθειες να περιορίσουν τις διάσπαρτες εστίες που δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές.

    Μάχη με τις φλόγες έδωσαν και σήμερα οι πυροσβέστες σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, ενώ για την Παρασκευή προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς [κατηγορία κινδύνου 4], για τις περιοχές Αθηνών, Αν. Αττικής, Ευβοίας, Κυκλάδων και Σάμου [νήσος Ικαρία].

    Στο Λιγουριό Ναυπλίου το πύρινο μέτωπο λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε μεγάλες διαστάσεις.

    Έξι αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα μαζί με τις επίγειες δυνάμεις απέτρεψαν την επέκταση της πυρκαγιάς προς τον οικισμό Αδάμι.

    Στη Βελβίνα Ναυπάκτου μία άλλη εστία κινητοποίησε τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

    Επίσης, πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην Τεγέα Τρίπολης, στο ρέμα Χελιδωνούς στην Κάτω Κηφισιά και στην έξοδο της Αττικής οδού, στην Μαγούλα.

    Αργά το απόγευμα τα πύρινα μέτωπα, στην Τρίπολη, στην Ναύπακτο και στην Αττική τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο.

    Υψηλός κίνδυνος και για αύριο

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο Παρασκευή προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Ευβοίας, Κυκλάδων και Σάμου (νήσος Ικαρία).

    Με βάση τα προβλεπόμενα, δεν επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), καθώς και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας εφιστάται η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων Νομαρχιακών Αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δάση και ευαίσθητες περιοχές.

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται: να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά μέτρα πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου. να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά. να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 August 2008 - 20:49:53 UTC