Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπέγραψε την εκεχειρία η Γεωργία
  • [02] Πρεμιέρα με το δεξί για Δεβετζή, Ιακωβάκη

    [01] Κόσμος

    Αγκάθι η αντιπυραυλική ασπίδα

    Υπέγραψε την εκεχειρία η Γεωργία

    15/8/2008 21:42:00 (Τελευταία ενημέρωση: 15/8/2008 22:20:58)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το Γκόρι και η αποδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου από την Μόσχα και την Τυφλίδα είναι η μία όψη -η θετική πλευρά- του νομίσματος. Όμως, από την άλλη παραμένει συγκεχυμένο το μέλλον της περιοχής, καθώς οι ρώσοι παραμένουν σε στρατηγικά σημεία της Γεωργίας, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ αντάρτικες και παραστρατιωτικές ομάδες συνεχίζουν την ανεξέλεγκτη δράση τους στα σύνορα Γεωργίας-Αμπχαζίας.

    Συμφωνία εκεχειρίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών με τη Ρωσία στη Νότια Οσετία υπέγραψε ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι έπειτα από συνάντηση που είχε στην Τιφλίδα με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

    "Σήμερα υπέγραψα τη συμφωνία εκεχειρίας", τόνισε. Όμως, ένα σημαντικό κομμάτι της Γεωργίας παραμένει υπό ρωσική στρατιωτική κατοχή, επισήμανε ο γεωργιανός πρόεδρος μετά την συνάντησή του με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στο Τμπιλίσι.

    "Σήμερα κοιτάμε το κακό κατευθείαν στα μάτια", είπε χαρακτηριστικά ο γεωργιανός πρόεδρος και συνέχισε τονίζοντας πως χώρα του δεν θα συμβιβαστεί με οποιαδήποτε κατοχή των εδαφών της από τη Ρωσία. "Δεν θα παραχωρήσουμε ποτέ ούτε ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο των εδαφών μας", υπογράμμισε.

    Ο Σακασβίλι κατηγόρησε την Δύση ότι δεν αντέδρασε αρκετά έντονα σε προηγούμενες στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσίας και δεν επέτρεψε στη χώρα του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Τέλος, ο πρόεδρος Σακασβίλι χαρακτήρισε τη Ρωσία ως "ένα επικίνδυνο κακό για όλον τον κόσμο".

    Από την πλευρά της η Κοντολίζα Ράις σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στην Γεωργία πρέπει να αποχωρήσουν αμέσως. "Μετά την υπογραφή της συμφωνίας (εκεχειρίας) όλες οι ρωσικές στρατιωτικές καθώς και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις που εισήλθαν στην Γεωργία πρέπει να αποχωρήσουν αμέσως", τόνισε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ. "Δεν βρισκόμαστε ακόμα στο 1968", είπε χαρακτηριστικά.

    Η κ. Ράις επισήμανε επίσης πως ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεν κράτησε την υπόσχεσή του να τερματιστούν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γεωργία. "Η προφορική δέσμευση του προέδρου Μεντβέντεφ ότι οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις τερματίστηκαν δεν τηρήθηκε", επισήμανε η αμερικανίδα υπουργός. Η κ. Ράις είπε ακόμα πως η συμφωνία εκεχειρίας που υπέγραψε ο γεωργιανός πρόεδρος δεν δεσμεύει την Γεωργία για το μέλλον των εδαφών της.

    Την ίδια ώρα ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι δέκα ρωσικά τεθωρακισμένα προχώρησαν στο γεωργιανό έδαφος από την πόλη Γκόρι και βρίσκονται 40 χιλιόμετρα από το Τμπιλίσι. Τα ρωσικά τεθωρακισμένα προχώρησαν περίπου 25 χιλιόμετρα από το Γκόρι και εφτασαν στο χωριό Ιγκοϊέτι, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Από εκεί τα μισά κατευθύνθηκαν βορειοανατολικά προς το χωριό Λαμισκάνα, διευκρίνισε ο ανταποκριτής.

    Εν συνεχεία, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να ενισχύσει τις ειρηνευτικές της δυνάμεις στην Νότια Οσετία, στέλνοντας και τεθωρακισμένα. Σημειώνεται ότι μέχρι την έναρξη των συγκρούσεων, την ειρηνευτική δύναμη αποτελούσαν 1500 στρατιώτες--500 από τη Ρωσία, 500 από την Γεωργία και 500 από την Νότια Οσετία.

    Συνάντηση Μεντβέντεφ-Μέρκελ

    Η Ρωσία δεν "επιθυμεί την επιδείνωση των σχέσεών της" με τη Δύση ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Γεωργία, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έπειτα από τις συνομιλίες που είχε στο Σότσι με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Θα πρέπει να "ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες" αυτής της σύγκρουσης στις διεθνείς σχέσεις, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

    "Εάν κάποιος συνεχίσει να επιτίθεται στους πολίτες μας, στους ειρηνευτές μας, και βέβαια θα απαντήσουμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο απαντήσαμε. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία γι αυτό", είπε ακόμη, ενώ υποστήριξε πως οι αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, Νότια Οσετία και Αμπχαζία, δεν είναι πιθανόν ότι επιθυμούν να αποτελούν τμήμα του γεωργιανού κράτους έπειτα από τις εχθροπραξίες αυτού του μήνα.

    Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη συμφωνία για την αντιπυραυλική ασπίδα που ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι ΗΠΑ και η Πολωνία σημειώνοντας ότι "η ανάπτυξη νέων αντιπυραυλικών δυνάμεων έχει ως στόχο τη Ρωσική Ομοσπονδία".

    Στις δηλώσεις της η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως ορισμένες από τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της Γεωργίας σχετικά με τη Νότια Οσετία ήταν "δυσανάλογες". Η Μέρκελ είπε πως μία επίλυση της σύγκρουσης θα πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.

    Δηλώσεις Μπους

    Μία "συγκρουσιακή" σχέση με τη Ρωσία δεν είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, προτρέποντας και πάλι τη Μόσχα να "τιμήσει τη δέσμευσή της" αποσύροντας τα στρατεύματά της από τη Γεωργία.

    "Ελπίζουμε πως οι ρώσοι αξιωματούχοι θα αναγνωρίσουν πως ένα μέλλον συνεργασίας και ειρήνης είναι προς όφελος όλων των μερών. Ο ψυχρός πόλεμος τελείωσε. Οι ημέρες των κρατών-δορυφόρων και των σφαιρών επιρροής βρίσκονται πίσω μας", είπε.

    "Η κτηνωδία και ο εκφοβισμός δεν είναι ένας αποδεκτός τρόπος για να ασκείς εξωτερική πολιτική στον 21ο αιώνα. Μόνον η Ρωσία μπορεί να αποφασίσει εάν επιθυμεί να ξαναβρεί το δρόμο των υπεύθυνων εθνών ή εάν επιθυμεί να συνεχίσει μία πολιτική που δεν υπόσχεται παρά αντιπαράθεση και απομόνωση", συνέχισε ο Μπους μιλώντας μπροστά στο Λευκό Οίκο.

    Η Μόσχα οφείλει να "τιμήσει τη δέσμευσή της να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματά της από ολόκληρη τη γεωργιανή επικράτεια", επανέλαβε. "Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας πρέπει να γίνουν σεβαστές".

    "Προκειμένου να αρχίσει να ανακτά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη και τα άλλα έθνη και προκειμένου να αρχίσει να αποκαθιστά τη θέση της στον κόσμο, η Ρωσία οφείλει να σεβασθεί την ελευθερία των γειτόνων της", είπε ακόμη ο Μπους.

    "Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της Γεωργίας και της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησής του", πρόσθεσε.

    Ο αμερικανός πρόεδρος έκανε τη δήλωση αυτή λίγο πριν αναχωρήσει για διακοπές στο ράντσο του στο Κρόουφορντ του Τέξας.

    [02] Αθλητισμός

    Πρεμιέρα με το δεξί για Δεβετζή, Ιακωβάκη

    15/8/2008 21:42:00

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πρεμιέρα για τον στίβο σήμερα και η Χρυσοπηγή Δεβετζή με τον Περικλή Ιακωβάκη ήδη σκέπτονται την επόμενη ημέρα, καθώς προκρίθηκαν στα αγωνίσματά τους. Η «αργυρή» Ολυμπιονίκης της Αθήνας στον προκριματικό του τριπλούν «πέταξε» στα 14.92 με την πρώτη προσπάθεια και με την δεύτερη καλύτερη επίδοση πέρασε στον τελικό. Αντίθετα, στο ίδιο αγώνισμα, η Αθανασία Πέρρα είχε τρεις άκυρες προσπάθειες και αποκλείστηκε.

    Ο Ιακωβάκης τερμάτισε 2ος στην 4η προκριματική σειρά των 400μ. εμποδίων με χρόνο 49.50 και προκρίθηκε στον ημιτελικό.

    Στην 35η θέση της γενικής κατάταξης με 3.387 βαθμούς βρίσκεται η Αργυρώ Στρατάκη, μετά την ολοκλήρωση της 1η ημέρας του επτάθλου. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια των συνθέτων, άρχισε με 14.05 στα 100μ εμπόδια, όπου αποκόμισε 971 βαθμούς, συνέχισε με 1.68μ στο ύψος, λαμβάνοντας 830 βαθμούς, στη σφαιροβολία είχε βολή στα 13.22, όπου πήρε 742 βαθμούς, και στα 200μ. είχε χρόνο 25.47 και πήρε 844 βαθμούς.

    Από εκεί και πέρα, ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου στη σφυροβολία με 74.33 κατετάγη 18ος και αποκλείστηκε, ο Μιχάλης Σταματογιάννης στη σφαιροβολία με 18.45 κατετάγη 36ος και επίσης αποκλείστηκε, όπως αποκλείστηκαν η Δώρα Καλπακίδου στη δισκοβολία, καθώς με 53.00 κατετάγη 35η, και η Ειρήνη Κοκκιναρίου στα 3.000μ στιπλ, καθώς τερμάτισε σε 10:22.39 και κατετάγη 46η.

    Τα ελληνικά κουπιά συνέχισαν τις εκπληκτικές εμφανίσεις στο Πεκίνο και την 7η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων, με διπλή πρόκριση σε τελικό. Οι Βασίλης Πολύμερος και Δημήτρης Μούγιος προκρίθηκαν στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών, καθώς κατέλαβαν την πρώτη θέση στον δεύτερο ημιτελικό με επίδοση 6:24.61.

    Στον τελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών γυναικών προκρίθηκαν και οι Χρύσα Μπισκιτζή, Αλεξάνδρα Τσιάβου, οι οποίες κατέλαβαν την τρίτη θέση στον 2ο ημιτελικό του αγωνίσματος με επίδοση 7.11.99. Τη 10η θέση στο απλό σκιφ ανδρών κατέλαβε ο Γιάννης Χρήστου, αφού στον «μικρό» τελικό για τις θέσεις 7-12 τερμάτισε τέταρτος με χρόνο 7:17.74.

    Στον ημιτελικό του Κ1 του κάνοε καγιάκ σλάλομ σταμάτησε η πορεία της Μαρίας Φερεκίδη. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια με επίδοση 118,99 κατέλαβε τη 12η θέση.

    Τέλος διαδρομής στο Πεκίνο με ψηλά το κεφάλι για τις Θάλεια Κουτρουμανίδου και Μαρία Τσιαρτσιάνη, καθώς ηττήθηκαν στη φάση των «16» του μπιτς βόλεϊ μετά από δυνατή μάχη με 2-1 σετ (22-20, 21-19, 15-12) από τις Αυστραλές Νάταλι Κουκ και Τάμσιν Μπαρνέτ και αποκλείστηκαν.

    Στην κολύμβηση, ο Σπύρος Γιαννιώτης μπορεί να αποκλείστηκε, ωστόσο στην 5η προκριματική σειρά των 1.500μ. ελεύθερο κατέλαβε την πέμπτη θέση με νέο πανελλήνιο ρεκόρ 14:53.32, συντρίβοντας το 15:03.69 που είχε ο ίδιος από το 2004 (κατετάγη 12ος). Η Μάρθα Μάτσα κατέλαβε την έβδομη θέση στην 9η προκριματική σειρά των 50μ. ελεύθερο με χρόνο 25.68 και επίσης αποκλείστηκε (κατετάγη 33η).

    Στη σκοποβολή, στην 33η θέση των προκριματικών του σκητ, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας, βρίσκεται ο Γιώργος Σαλαβαντάκης. Ο Έλληνας σκοπευτής είχε συνολικά 64/75 βολές (οι τρεις προσπάθειές του ήταν 21/25, 20/25 και 23/25). Ο προκριματικός συνεχίζεται αύριο.

    Στην ιστιοπλοϊα, στο κυνήγι ενός μεταλλίου στην κατηγορία Yngling, η οποία ολοκληρώνεται αύριο, βρίσκονται οι Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη. Το ελληνικό πλώρωμα πήρε την 3η θέση στην 8η ιστιοδρομία και βρίσκεται στην 3η θέση της γενικής κατάταξης με 42 βαθμούς ποινής.

    Στην 8η θέση της 5ης ιστιοδρομίας των RS:X ανδρών τερμάτισε ο Νίκος Κακλαμανάκης και βρίσκεται στην 8η θέση της γενικής κατάταξης με 31 βαθμούς ποινής. Στην 20η θέση της 5ης ιστιοδρομίας των RS:X γυναικών τερμάτισε η Αντωνία Φράι και στη γενική κατάταξη βρίσκεται στην 18η θέση με 56 βαθμούς ποινής. Στην 11η θέση της 4ης ιστιοδρομίας των Laser τερμάτισε ο Βαγγέλης Χειμώνας και βρίσκεται στην 13η θέση της γενικής κατάταξης με 63 βαθμούς ποινής. Στη 18η θέση της 4ης ιστιοδρομίας των Laser Radial τερμάτισε η Ευτυχία Μαντζαράκη, η οποία βρίσκεται στην 18η θέση της γενικής κατάταξης με 64 βαθμούς ποινής. Στην 8η θέση της 8ης ιστιοδρομίας των Finn τερμάτισε ο Αιμίλιος Παπαθανασίου κι έτσι ανέβηκε στη 15η θέση της γενικής κατάταξης με 101 βαθμούς ποινής. Στη 18η θέση της 7ης ιστιοδρομίας των 470 ανδρών τερμάτισαν οι Ανδρέας Κοσματόπουλος και Ανδρέας Παπαδόπουλος κι έτσι το ελληνικό πλήρωμα έπεσε στην 8η θέση της γενικής κατάταξης με 52 βαθμούς ποινής. Εξαιρετικό ήταν το ξεκίνημα των Ιορδάνη Πασχαλίδη και Κώστα Τριγκώνη στην κατηγορία Tornado, καθώς τερμάτισαν στη 2η θέση της 1ης ιστιοδρομίας κι έτσι βρίσκονται στη 2η θέση της γενικής κατάταξης με 2 β.π.

    Στην ποδηλασία πίστας, οι Θανάσης Μαντζουράνης, Βασίλης Ρέππας και Παναγιώτης Βουκελάτος τερμάτισαν στη δέκατη θέση στον προκριματικό αγώνα του ομαδικού σπριντ με 45.645 και αποκλείστηκαν.

    Με απογοητευτική εμφάνιση και ακόμη μία ήττα, ολοκλήρωσε η εθνική υδατοσφαίρισης των γυναικών τις υποχρεώσεις της στον Β΄ όμιλο. Η ελληνική ομάδα συνετρίβη 10-4 από την Ουγγαρία, σε ένα ματς που δεν είχε βαθμολογική αξία για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, το οποίο είχε ήδη μείνει εκτός εξάδας και την Κυριακή θα παίξει με την Ρωσία για τις θέσεις 7-8.

    Η ελληνική συμμετοχή το Σάββατο

    Πέντε εκπρόσωποι της Ελλάδας συμμετέχουν στους αγώνες του Σαββάτου:

    -Η Ειρήνη Τερζόγλου μετέχει στο Α΄ προκριματικό γκρουπ της σφαιροβολίας (04.10) και με 17,23μ φετινό, είναι 15η ανάμεσα σε 18 αθλήτριες. Προκρίνονται όσες ρίξουν τη σφαίρα τους πιο μακριά από τα 18,45μ ή οι 12 πρώτες.

    -Διπλή ελληνική παρουσία υπάρχει στο επι κοντώ γυναικών (05.10). Η Αφροδίτη Σκαφίδα (4,55μ φετινό) βρίσκεται στο α΄ γκρουπ και η Νικόλ Κυριακοπούλου (4,45μ) στο β΄, μαζί με την Ελενα Ισινμπάεβα. Το όριο είναι 4.60μ και στον τελικό προκρίνονται 12 αθλήτριες.

    -Η Δήμητρα Ντόβα θα τρέξει στην 5η προκριματική σειρά των 400 μέτρων (07.38). Με 53.33 φετινό, εχει τη δεύτερη χειρότερη επίδοση από τις επτά αθλήτριες που συμμετέχουν. Προκρίνονται οι τρεις πρώτες και οι τρεις καλύτεροι χρόνοι.

    -Τέλος, ο Λούης Τσάτουμας θέλει ένα καλό πρώτο άλμα, για να απαλλαγεί από το άγχος και να περάσει στον τελικό του μήκους. Το όριο των 8,15μ του αυριανού προκριματικού (15.00) το "έχει" εύκολα, καθώς το 8,44μ που έχει πετύχει, αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη επίδοση του α΄ γκρουπ, με ελάχιστη διαφορά από το 8,46μ του Κουβανού Καμέχο. Οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που αγωνίζονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, το Σάββατο 16/8 (σε ώρες Ελλάδας):

    Μπάσκετ 04.00: Εθνική ανδρών Ανγκόλα

    Στίβος

    04.10: Ειρήνη Τερζόγλου Προκρ. Σφαιροβολία 04.45: Αργυρώ Στρατάκη Επταθλο, Μήκος 05.10: Νικόλ Κυριακοπούλου Προκρ. Επί Κοντώ 07.10: Δήμητρα Ντόβα Προκρ. 400μ 15.00: Λούης Τσάτουμας Προκρ. Μήκος 15.10: Αργυρώ Στρατακη Επταθλο, Ακοντισμός 6.45: Αργυρώ Στρατακη Επταθλο, 800μ

    Υδατοσφαίριση 05.50: Εθνική ανδρών Καναδάς

    Ιστιοπλοΐα

    08.00: Μπεκατώρου/Κραβαριώτη/ Παπαδοπούλου YNGLING- ΤΕΛΙΚΗ ΙΣΤΙΟΔΡΟΜΙΑ 08.00: Αιμίλιος Παναθανασίου FINN- ΤΕΛΙΚΗ ΙΣΤΙΟΔΡΟΜΙΑ 08.00: Πασχαλίδης/Τριγκώνης Tornado (3η και 4η ιστιοδρομία) 08.00: Βαγγέλης Χειμώνας Lazer (7η και 8η ιστιοδρομία) 08.00: Ευτυχία Μαντζαράκη Lazer R.(7η και 8η ιστιοδρομία) 08.00: Κοσματόπουλος/ Παπαδόπουλος 470 (9η κι 10η ιστιοδρομία) 08.οο: Νίκος Κακλαμανάκης RS:X (7η και 8η ιστιοδρομία) 08.οο: Τόνια Φράι RS:X (7η και 8η ιστιοδρομία)

    Άρση Βαρών 12.00: Βικτωρία Μαυρίδου +75κ (α΄ γκρουπ)

    Πυγμαχία 15.45: Γιώργος Γαζής- Κ. Γκονγκόρα 75κ φάση "16" -


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 15 August 2008 - 20:49:46 UTC