Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις στη Ζιμπάμπουε
  • [02] Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο
  • [03] «Υπάρχει γενική απαξίωση»
  • [04] Η επιστροφή του Δεκαπενταύγουστου
  • [05] Δέκα αστυνομικοί νεκροί στο Αφγανιστάν
  • [06] Κυπριακό: Στις 11 Σεπτεμβρίου οι "ουσιαστικές" συνομιλίες
  • [07] "Free Γάζα" με 46 εθελοντές
  • [08] Επέστρεψαν στο στρατόπεδο
  • [09] Δεν υποχωρούν τα μέτωπα

    [01] Κόσμος

    Για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας

    Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις στη Ζιμπάμπουε

    17/8/2008 18:20:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Η κυβέρνηση κι η αντιπολίτευση στη Ζιμπάμπουε δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε ένα μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα εθνικής ενότητας, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που τους ασκήθηκαν στη σύνοδο των χωρών μελών της Κοινότητας για τη Ανάπτυξη της Νοτίου Αφρικής στο Γιοχάνεσμπουργκ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μόργκαν Τσβανγκιράι.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους εάν οι δύο πλευρές κατόρθωσαν να συνεννοηθούν, ο εκπρόσωπος Τζορτζ Σιμποτσίουε απάντησε αρνητικά, λέγοντας «Όχι, ούτε καν στο ελάχιστο». «Τελειώσαμε», πρόσθεσε ο ίδιος, ανακοινώνοντας πως ο Τσβανγκιράι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου αργότερα.

    Ο Τσβανγκιράι, ηγέτης του Κινήματος για τη Δημοκρατική Αλλαγή [MDC] συμμετείχε εχθές στην τελευταία σύνοδο των ηγετών των χωρών της περιοχής, που ήταν αφιερωμένη στην πολιτική κρίση στη Ζιμπάμπουε, δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

    [02] Κοινωνία

    Τέσσερα τα μεγάλα πύρινα μέτωπα σήμερα

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο

    17/8/2008 18:18:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/8/2008 19:03:08)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ-105,8 ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τέσσερα μεγάλα πύρινα μέτωπα κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν σήμερα οι δυνάμεις της πυροσβεστικής.

    Στον Αμάραντο Κόνιτσας μία δύσκολη πυρκαγιά που μπήκε στην χώρα μας από την Αλβανία δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Όμως, η πρόσβαση για τις επίγειες δυνάμεις είναι δύσκολη. Ίδια είναι η εικόνα και στην περιοχή Πύλη, κοντά στο Μαντούδι Ευβοίας, όπου οι πυροσβέστες προσπαθούν να περιορίσουν τις διάσπαρτες εστίες. Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στο Ανθόφυτο Ναυπάκτου, ενώ σε επιφυλακή είναι οι δυνάμεις πυρόσβεσης, στο Ληγουριό Ναυπλίου.

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται για αύριο Δευτέρα 18-8-2008 πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς [κατηγορία κινδύνου 4], για τις περιοχές Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Ζακύνθου και Μεσσηνίας.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, δεν επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως καύση ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες [δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλ.π.], καθώς επίσης και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Παράλληλα, η Γ.Γ.Π.Π. εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν υπ όψιν τους τις υψηλές θερμοκρασίες, καθώς και τα απαραίτητα "ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ", ακολουθώντας τις οδηγίες των Κρατικών και Τοπικών Αρχών.

    Τα "ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ" είναι τα εξής: 1. Μέτρα Αυτοπροστασίας διατίθενται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Π (www.civilprotection.gr) και επιπλέον διανέμονται στις Νομαρχίες και Περιφέρειες ανά την Επικράτεια. & 2. Αναλυτικές Συστάσεις και Μέτρα Αυτοπροστασίας παρέχονται από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας [Ε.Κ.ΕΠ.Υ.] του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Εφιστάται όλως ιδιαιτέρως η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων Νομαρχιακών Αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δάση και ευαίσθητες περιοχές.

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς πρέπει: να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά μέτρα πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου. να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά. να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    [03] Πολιτική

    Δηλώσεις Παπανδρέου

    «Υπάρχει γενική απαξίωση»

    17/8/2008 18:13:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η χώρα έχει πάρει τον κατήφορο με την Κυβέρνηση, υπάρχει γενική απαξίωση σε μεγάλους τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Ακτοπλοΐα ενώ η κυβέρνηση εν έτει 2008 λειτουργεί με τη λογική ότι επειδή έχουμε το κράτος δίνουμε δουλειές όπου θέλουμε.

    Αυτά είπε -μεταξύ άλλων- ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια σύσκεψης κομματικών στελεχών των Κυκλάδων του κινήματος στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

    Επιπροσθέτως, επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να επιβάλλει ένα κλίμα γενικής απάθειας και ωχαδερφισμού, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο το κόμμα που μπορεί να ξαναδώσει το όραμα και την ελπίδα στην Ελλάδα και τους Έλληνες.

    Επίσης, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να ξεδιπλώσει τις προτάσεις που έχει για όλα τα θέματα και με βάσει τις προτάσεις αυτές να προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες και να δίνει καθημερινά το παρόν, ασχέτως από το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές, καθώς ο στόχος του κινήματος είναι να είναι έτοιμο για να αναλάβει τις ευθύνες για την διακυβέρνηση της χώρας.

    [04] Κοινωνία

    Μέτρα της τροχαίας για την επιστροφή

    Η επιστροφή του Δεκαπενταύγουστου

    17/8/2008 16:25:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων, ήταν η φετινή έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου. Έτσι, λοιπόν και σύμφωνα με εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. όλες οι δυνάμεις της θα είναι σε επιφυλακή από την Κυριακή 17 μέχρι και την Κυριακή 24 Αυγούστου, οπότε αναμένεται το μεγάλο κύμα της επιστροφής. Έκτακτα μέτρα θα υπάρχουν και από το λιμενικό, σε όλα τα λιμάνια της χώρας μας.

    Όπως προβλέπεται, ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:

    -αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, ενώ θα λαμβάνονται υπ όψιν και οι τυχόν απαγορεύσεις για την πρόληψη ή καταστολή πυρκαγιών, καθ ότι βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου. Επίσης, θα υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία στα τμήματα των εθνικών οδών στα οποία παρατηρείται μεγάλη συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων.

    -αύξηση μέτρων στις εισόδους και εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, σε αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς, καθώς και παρουσία τροχονόμων στα διόδια για την παροχή συμβουλών και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

    -πραγματοποίηση ελέγχων από ειδικά συγκροτημένα συνεργεία ελέγχου της Τροχαίας που καθ όλο αυτό το διάστημα θα διενεργούν εντός κι εκτός αστικών κέντρων, για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, οι όποιες κυρίως είναι η υπερβολική ταχύτητα, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, το αντικανονικό προσπέρασμα, η μη χρήση ζωνών ασφαλείας & κράνους, καθώς κι άλλων παραβάσεων που στατιστικά έχει διαπιστωθεί ότι συντείνουν στην πρόκληση σοβαρών τροχαίων συμβάντων.

    Επισταμένους ελέγχους θα πραγματοποιούν οι τροχονόμοι στα φορτηγά και σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι διαπράττονται επικίνδυνες παραβάσεις, θα ακινητοποιούνται.

    Ενίσχυση και από την Άμεση Δράση

    Το έργο της Τροχαίας θα ενισχύσουν η Άμεση Δράση Αττικής και Θεσσαλονίκης, ενώ η κίνηση στις μέρες αιχμής θα παρακολουθείται από αέρος από τα ελικόπτερα της αστυνομίας, ενώ τροχονόμοι θα πραγματοποιούν παρεμβάσεις σε βασικούς κόμβους του οδικού δικτύου.

    Την Κυριακή, 17 Αυγούστου, θα ισχύσει η απαγόρευση κίνησης των φορτηγών στα εθνικά δίκτυα από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ.

    Η κίνηση των φορτηγών θα απαγορεύεται για την έξοδο και την Παρασκευή 22 Αυγούστου, από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ και για την είσοδο την Κυριακή 24 Αυγούστου από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ.

    Ιδιαίτερη επισήμανση γίνεται από την αστυνομία για τους οδηγούς που θα κινηθούν στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων και ειδικότερα στον ισόπεδο κυκλικό κόμβο της Αμφιλοχίας, όπου χωρίζονται οι δρόμοι από τη μια πλευρά για Βόνιτσα-Λευκάδα-Πρέβεζα-Θεσπρωτία-Κέρκυρα, κι από την άλλη πλευρά προς Άρτα-Γιάννενα, όπου παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα το καλοκαίρι και κυρίως τα Σάββατα, με "ουρές" που μπορούν να φτάσουν και τα 8 χιλιόμετρα.

    Το πρόβλημα παρατηρείται γιατί τα αυτοκίνητα κινούνται σε μονό στοίχο, λόγω του ότι ο δρόμος είναι στενός και με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα μονοδρόμησης ή άλλης παρέμβασης από την Τροχαία.

    Για τον λόγο αυτόν, συστήνεται στους οδηγούς που κατευθύνονται προς Βόνιτσα-Λευκάδα-Πρέβεζα-Θεσπρωτία-Κέρκυρα να χρησιμοποιούν ως εναλλακτική διαδρομή για τον προορισμό τους το δρόμο μέσω της περιοχής Κατούνα-Λουτράκι.

    Μέτρα στη Θεσσαλονίκη

    Σειρά μέτρων, εν όψει της εξόδου του Δεκαπενταύγουστου, λαμβάνει και εφέτος η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης [ΔΤΘ], με στόχο τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την εξυπηρέτηση των εκδρομέων που θα εγκαταλείψουν την πόλη.

    Όπως ανακοινώθηκε, η ΔΤΘ θα λάβει ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα τροχαίας με το σύνολο της διαθέσιμης δύναμης των υπηρεσιών της, τόσο στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο του νομού όσο και στις εισόδους-εξόδους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, στοχεύοντας στην πρόληψη των ατυχημάτων και την εξασφάλιση ομαλών κυκλοφοριακών συνθηκών.

    Παράλληλα, ειδικά συνεργεία θα προβαίνουν σε συστηματικούς ελέγχους των επικίνδυνων παραβάσεων όπως είναι η υπερβολική ταχύτητα, η μέθη, η παραβίαση των σηματοδοτών, είσοδος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, η μη χρήση ζώνης & κράνους.

    Στην περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης, κατά το χρονικό διάστημα Κυριακή 17 Κυριακή 24 Αυγούστου, θα απαγορευτεί και εφέτος η κυκλοφορία των φορτηγών στα ακολούθως αναγραφόμενα τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου:

    -την Κυριακή 17 Αυγούστου, από τις 3 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ, στο ρεύμα εισόδου της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Νέων Μουδανιών, από το 34ο χλμ μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης και στο ρεύμα εισόδου της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Καβάλας, από τη γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα, μέχρι τη διασταύρωση Ρεντίνας.

    Από τις απαγορεύσεις εξαιρούνται τα οχήματα παροχής οδικής βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ., τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια και κρέας, τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού [υδροφόρα] όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, καθώς και τα βυτιοφόρα υγρών καυσίμων, για το ρεύμα εξόδου της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Καβάλας και μόνο για το τμήμα της από τη διασταύρωση Μοδίου, μέχρι τη γέφυρα του ποταμού Στρυμόνα.

    [05] Κόσμος

    Φονική έκρηξη

    Δέκα αστυνομικοί νεκροί στο Αφγανιστάν

    17/8/2008 15:01:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δέκα αστυνομικοί βρήκαν τον θάνατο από την έκρηξη βόμβας στην άκρη ενός δρόμου στο νότιο Αφγανιστάν, την ώρα που πάνω από 7.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην Καμπούλ για να εγγυηθούν την ασφάλεια των εορτασμών για τη 89η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας από τους Βρετανούς, ανακοίνωσαν επίσημες πηγές.

    Ο επικεφαλής της αστυνομίας της επαρχίας Κναταχάρ Ματιουλάχ Χαν δήλωσε πως μία ομάδα αστυνομικών επέστρεφαν από έναν αστυνομικό σταθμό στο Σαχ Ουάλι Κοτ στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το βράδυ του Σαββάτου, όταν το όχημά τους καταστράφηκε από έναν εκρηκτικό μηχανισμό. "Όλοι οι αστυνομικοί που επέβαιναν στο όχημα βρήκαν τον θάνατο", πρόσθεσε. Ο ίδιος απέδωσε την επίθεση στους Ταλιμπάν και στους συνεργάτες τους της Αλ Κάιντα: "Ποιος άλλος θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αυτές τις θρασύδειλες πράξεις παρά οι Ταλιμπάν και τα μέλη της Αλ Κάιντα" είπε χαρακτηριστικά.

    Την ίδια στιγμή εγκύκλιος που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει πως έχουν αναπτυχθεί πάνω από 7.000 αστυνομικοί γύρω και μέσα στην πόλη της Καμπούλ για να διαφυλάξουν την ασφάλεια των εορτασμών για την 89η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας.

    Στην εγκύκλιο η κινητοποίηση αυτή χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων εντός της Καμπούλ τους τελευταίους μήνες, τονίζοντας πως "στόχος είναι ν αποτραπούν τρομοκρατικές επιθέσεις και να εγγυηθούν την ασφάλεια στην πρωτεύουσα".

    [06] Κόσμος

    Συναντήσεις Χριστόφια - Ταλάτ

    Κυπριακό: Στις 11 Σεπτεμβρίου οι "ουσιαστικές" συνομιλίες

    17/8/2008 14:04:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο Πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η πρώτη συνάντηση που θα έχει στις 3 Σεπτεμβρίου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το Κυπριακό θα είναι περισσότερο "διαδικαστική", ενώ η πρώτη "παραγωγική" τους συνάντηση θα είναι η επόμενη, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Χριστόφιας μιλώντας κατά την επιστροφή του από το Πεκίνο, ανέφερε ότι προετοιμάζεται εντατικά για τις συνομιλίες.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του στο Πεκίνο, δήλωσε ότι "αυτή η μεγάλη χώρα θεωρεί την Κύπρο ως τον καλύτερο φίλο της στην Ευρώπη".

    Στις επικείμενες συνομιλίες για λύση του Κυπριακού αναφέρθηκε κι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, λέγοντας ότι οι συνομιλίες θα αποτελέσουν δοκιμασία αντοχής, τόσο για την ελληνοκυπριακή όσο και για την τουρκοκυπριακή πλευρά.

    Σχολιάζοντας δημοσιεύματα ότι οι συνομιλίες θα είναι "τεστ αντοχής" για το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έναντι της Αγκυρας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες, που θα προέρχονται από το κατεστημένο της Τουρκίας και την αντιπολίτευση στα κατεχόμενα.

    Οι διαπραγματεύσεις, είπε, δεν θα είναι εύκολες, με την έννοια ότι "ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά με αγκάθια, πάνω στον οποίο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα χρειασθεί να βαδίσουν με πολλή υπομονή και αντοχή και με προσήλωση στον τελικό στόχο που είναι η λύση του Κυπριακού".

    Γι αυτό, είπε ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, "δεν πρέπει με την πρώτη δυσκολία να υπαναχωρούμε ή να κάμουμε άλλες σκέψεις".

    [07] Μ. Ανατολή

    Απελευθερώνονται 200 Παλαιστίνοι κρατούμενοι

    "Free Γάζα" με 46 εθελοντές

    17/8/2008 13:42:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/8/2008 13:49:07)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Αναχώρησαν σήμερα από τη Σητεία , με προορισμό την Κύπρο και το λιμάνι της Γάζας, τα δύο σκάφη της διεθνούς ειρηνευτικής κίνησης, Οργάνωσης FREE Γάζα, με 46 εθελοντές από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ένας 84χρονος επιζών του Ολοκαυτώματος, με στόχο να παραδώσουν στις παλαιστινιακές αρχές ιατρική βοήθεια αλλά και μήνυμα κατά του αποκλεισμού από τις ισραηλινές δυνάμεις. Εν τω μεταξύ, η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα την επικείμενη απελευθέρωση περίπου 200 Παλαιστινίων κρατουμένων, με απώτερο σκοπό να "ενδυναμώσει" τις προσπάθειες για ειρήνευση και τη θέση του παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

    "Η κυβέρνηση ενέκρινε τα κριτήρια που θα πρέπει να διέπουν την τη σύνταξη ενός καταλόγου με τα ονόματα των κρατουμένων που θ αποφυλακισθούν", τόνισε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Άβι Ντίχτερ στην κρατική ραδιοφωνία του Ισραήλ. "Είναι επί τη βάσει αυτών των κριτηρίων που θα συνταχθεί αύριο ο κατάλογος από την υπουργική επιτροπή", τόνισε ο Ντίχτερ, προσθέτοντας πως "τα κριτήρια θα είναι τα ίδια που έχουμε χρησιμοποιήσει τα τελευταία χρόνια, μ εξαίρεση δύο, ή τρεις ειδικές περιπτώσεις".

    Η τελευταία αποστροφή των δηλώσεων του Ντίχτερ αφορούσε τους Παλαιστινίους εκείνους, που οι ισραηλινές αρχές αρνούνται ν απελευθερώσουν διότι "έχουν τα χέρια τους βαμμένα στο αίμα", δηλαδή εμπλέκονται σε επιθέσεις με νεκρούς, ή τραυματίες, στο Ισραήλ.

    Σύμφωνα με την κρατική ραδιοφωνία, δύο, ή τρεις κρατούμενοι, που έχουν κριθεί ένοχοι για αιματηρές επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν πριν την υπογραφή των συμφωνιών για την παλαιστινιακή αυτονομία το 1993, θα περιλαμβάνονται μεταξύ των όσων θ αποφυλακισθούν.

    Οι αποφυλακίσεις αυτές είναι ένα "μέτρο εμπιστοσύνης προς τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, προκειμένου να ενισχυθεί η θέση των μετριοπαθών" στο παλαιστινιακό στρατόπεδο, υπογράμμισε σήμερα εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού. "Ευελπιστούμε πως αυτή η απόφαση θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση της ειρηνευτικής διαδικασίας", πρόσθεσε.

    [08] Κοινωνία

    Επέστρεψαν στο στρατόπεδο

    17/8/2008 11:45:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/8/2008 11:49:56)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Στις 10 το πρωί, σήμερα, Κυριακή, ολοκληρώθηκε η επιστροφή της ελληνικής μονάδας στο στρατόπεδο "Μέγας Αλέξανδρος" στη Μιτρόβιτσα Κοσσυφοπεδίου. Το τάγμα είχε εκκενώσει το στρατόπεδο από το πρωί του Σαββάτου, λόγω επικείμενης καύσης τοξικών αποβλήτων, παραμένει σε ετοιμότητα για μετακίνηση μόλις τις επόμενες μέρες αποφασιστεί ξανά η καύση των τοξικών.

    [09] Κοινωνία

    Καίνε και σήμερα οι φωτιές

    Δεν υποχωρούν τα μέτωπα

    17/8/2008 9:58:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σε εξέλιξη είναι και σήμερα, Κυριακή, οι δασικές πυρκαγιές στο Πήλι Ευβοίας (κοντά στο Μαντούδι), στο Λιγουριό Αργολίδας, στο Χάνι Πλούμη Ναυπάκτου και στον Αμάραντο Κόνιτσας, για την κατάσβεση των οποίων επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις. Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα στην περιφερειακή οδό της Πεντέλης, άμεση ήταν η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών, με αποτέλεσμα να τεθεί γρήγορα υπό έλεγχο. Η φωτιά εκδηλώθηκε στη θέση Καρδιά, από την Πεντέλη προς την περιοχή του Αγίου Πέτρου και παρά την έγκαιρη επέμβαση, πρόλαβε να κάψει ένα στρέμμα δασικής έκτασης. Το ανακριτικό τμήμα του πυροσβεστικού σώματος, έχει αναλάβει την έρευνα ώστε να διαπιστωθούν τα αίτια. Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται για αύριο, Δευτέρα, 18-8-2008, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Ζακύνθου και Μεσσηνίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 17 August 2008 - 16:49:54 UTC