Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε αναμονή της αποχώρησης
  • [02] Άπαντες στις θέσεις τους
  • [03] Παραιτήθηκε ο Μουσάραφ
  • [04] Αναθεώρηση της τιμής του πλαφόν
  • [05] Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο
  • [06] Νέα επεισόδια ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες στο Λίβανο
  • [07] Δυστύχημα με 50 νεκρούς στην Αϊτή
  • [08] Ανατροπή λεωφορείου στην Ισπανία
  • [09] Φεύγουν από το φόβο κυκλώνα

    [01] Κόσμος

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ν. Οσετία

    Σε αναμονή της αποχώρησης

    18/8/2008 9:54:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2008 10:56:56)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Γεωργία θα ξεκινήσει σήμερα, Δευτέρα, όπως δεσμεύθηκε σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, ο Ρώσος Πρόεδρος Μεντβιέντεφ. Διάθεση μιας κάποιας προσέγγισης με τη Μόσχα εκτιμάται πάντως ότι δείχνουν οι τελευταίες δηλώσεις του Γεωργιανού προέδρου Σαακασβίλι που έκανε λόγο για "μελλοντικές διαπραγματεύσεις"- μετά από την προαναγγελία της απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων. Η Μόσχα να εφαρμόσει τους όρους της συμφωνίας εκεχειρίας, διαφορετικά θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις της με την ΕΕ, προειδοποίησε από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί. Η αποχώρηση θέτει θέμα αξιοπιστίας για το Κρεμλίνο, τόνισε από την Τιφλίδα η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ. Η φήμη της Ρωσίας κουρελιάσθηκε μετά την αποστολή δυνάμεών της στη Γεωργία, υποστήριξε η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις και κάλεσε τη Μόσχα να τηρήσει τις υποσχέσεις για απομάκρυνση των δυνάμεών της. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα των New York Times, η Ρωσία εγκατέστησε πολυάριθμες βάσεις για την εκτόξευση πυραύλων SS-21 στη Ν. Οσετία, θέτοντας εντός βεληνεκούς την πρωτεύουσα της Γεωργίας. Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος της αποσχισθείσας Νότιας Οσετίας, Έντουαρντ Κοκόιτι, κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης - αποπέμποντας την κυβέρνησή του. Την ίδια ώρα, στην Αμπχαζία, 2 συνοριοφύλακες σκοτώθηκαν από έκρηξη, που (κατά τις αρχές) προκάλεσαν οι γεωργιανές μυστικές υπηρεσίες.

    Ρίχνει τους τόνους ο Σαακασβίλι

    Ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία "για να αποφευχθεί ένα οριστικό διαζύγιο" ανάμεσα στις δύο χώρες, κατά τη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

    Ο Σαακασβίλι, εμφανίστηκε εμφανώς πιο συγκαταβατικός και ζήτησε από τους Ρώσους ηγέτες να εργαστούν για την επίλυση της κρίσης ώστε να μην επηρεαστούν οι επόμενες γενιές.

    "Απαιτούμε την αποχώρηση χωρίς καθυστέρηση των (ρωσικών) δυνάμεων κατοχής. Στη συνέχεια θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε, να διαπραγματευόμαστε για το πώς θα αποφύγουμε ένα οριστικό διαζύγιο μεταξύ των χωρών μας", δήλωσε ο πρόεδρος της Γεωργίας υιοθετώντας για πρώτη φορά έναν συμφιλιωτικό τόνο. "Η Γεωργία δεν θα παραδοθεί ποτέ, δεν θα αποδεχθεί ποτέ την απώλεια σπιθαμής του εδάφους της", πρόσθεσε.

    Αύριο, Τρίτη, συνέρχονται εκτάκτως στις Βρυξέλλες, μετά από αίτημα των Αμερικανών, οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, για να συζητήσουν την κρίση στον Καύκασο. Στη συνέχεια η Κοντολίζα Ράις θα μεταβεί στη Βαρσοβία, όπου αναμένεται να υπογράψει επίσημη συμφωνία με την Πολωνία για την εκεί εγκατάσταση του πολυσυζητημένου αντιπυραυλικού συστήματος .

    Η Ρωσία θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Ατλαντική Συμμαχία, μετά τις "απαράδεκτες" δηλώσεις των υπευθύνων του ΝΑΤΟ για το ρόλο της Μόσχας στη σύρραξη μεταξύ Γεωργίας και Νότιας Οσετίας, ανακοίνωσε σήμερα ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ.

    Εν τω μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι ξεπερνούν τις 158.000 οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των συγκρούσεων.

    [02] Πολιτική

    Ξεκινούν συσκέψεις τα κομματικά επιτελεία

    Άπαντες στις θέσεις τους

    18/8/2008 9:40:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2008 10:50:27)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Πυρετός στα κομματικά επιτελεία ενόψει και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής ξεκινάει από σήμερα συσκέψεις με στελέχη της Κυβέρνησης. Αυτήν την ώρα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκοπή Παυλόπουλο, -μεταξύ άλλων- και για την προώθηση του νέου "Καποδίστρια".

    Οι θερινές διακοπές φαίνεται ότι διήρκεσαν λίγο και για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Άπαντες βρίσκονται στις θέσεις τους από σήμερα -18 Αυγούστου- εν όψει της φθινοπωρινής αντεπίθεσης του κόμματος στα μέτωπα της αντιπολίτευσης. Από σήμερα ξεκινούν συσκέψεις για την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη και την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης ενώ για το τέλος της εβδομάδος προγραμματίζεται επίσκεψη του προέδρου στην Ηλεία όπου και θα παραδώσει στις αυτοδιοικητικές αρχές επιταγή ισόποση με το 30% της κρατικής επιχορήγησης που λαμβάνει το ΠΑΣΟΚ εν είδει οικονομικής ενίσχυσης. Στην αιχμή της δράσης του ΠΑΣΟΚ το επόμενο χρονικό διάστημα θα βρίσκονται τα θέματα του πολίτη και η γενικότερη κατάσταση στην οικονομία.

    [03] Κόσμος

    Πακιστάν

    Παραιτήθηκε ο Μουσάραφ

    18/8/2008 11:27:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2008 11:38:19)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Την παραίτησή του από το προεδρικό αξίωμα του Πακιστάν ανακοίνωσε σήμερα ο στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ. Μετά από συνεχείς πιέσεις, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη θέση του, τόνισε όμως ότι θα συνεχίσει να υπηρετεί τη χώρα του μέχρι να πεθάνει. Επεσήμανε επίσης ότι ο Πακιστακινός λαός θα τον συγχωρήσει για τα λάθη που έκανε όσο ήταν πρόεδρος. Ο Μουσάραφ ανέβηκε στην εξουσία το 1999 μετά από πραξικόπημα και αποφάσισε να παραιτηθεί, σε μια προφανή προσπάθεια να αποφύγει την αποπομπή του από την κυβέρνηση συνασπισμού. Χρέη προέδρου θα εκτελεί προσωρινά ο επικεφαλής της Γερουσίας. Εντός 30 ημερών αναμένεται η εκλογή νέου Προέδρου με πενταετή θητεία.

    [04] Οικονομία

    ΥΠΑΝ

    Αναθεώρηση της τιμής του πλαφόν

    18/8/2008 11:18:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2008 11:41:43)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σε αναθεώρηση της τιμής του πλαφόν αναμένεται να προβεί σήμερα το Υπουργείο Ανάπτυξης καθώς μετά το μεσημέρι θα ανακοινωθούν οι νέες τιμές της βενζίνης, με βάση τις τελευταίες τιμοληψίες.

    Υπενθυμίζεται ότι το πλαφόν διαμορφώνεται με βάση την μέση τιμή πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης στην Αττική, προσαυξημένη κατά 5 λεπτά για τα έξοδα μεταφοράς.

    Στο μέτρο του της ανώτατης τιμής της βενζίνης αντιδρούν οι πρατηριούχοι της Κρήτης οι οποίοι, αν και αποφάσισαν να το εφαρμόσουν για να μην διαταράξουν την τουριστική κίνηση στο νησί, προσανατολίζονται στην καταγγελία του μέτρου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στη προσφυγή στη δικαιοσύνη για να διεκδικήσουν διαφυγόντα κέρδη.

    Την αντίθεσή του στην επιβολή πλαφόν, το οποίο χαρακτήρισε "πρόχειρο μέτρο", εξέφρασε μέσω του ραδιοφώνου της ΝΕΤ ο Δημήτρης Μακρυβέλιος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας Βενζινοπωλών. Ο κ. Μακρυβέλιος επεσήμανε ότι αν και υπάρχει μια πτωτική πορεία στις τιμές του πετρελαίου, ο ανταγωνισμός δεν λειτουργεί στην αγορά.

    [05] Οικονομία

    Πάνω από τα 114 δολ. το βαρέλι το αργό

    Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο

    18/8/2008 10:14:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ανοδικά κινούνται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία καθώς οι αγορές ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις από την τροπική καταιγίδα "Φέη" στις αμερικανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον κόλπο του Μεξικού. Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου κατέγραφε άνοδο κατά 74 σεντς στα 114,51 δολάρια το βαρέλι, από τα 113,77 δολάρια που έκλεισε την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη. Η τιμή του Μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου ήταν επίσης ενισχυμένη κατά 85 σεντς στα 113,40 δολάρια. "Η τροπική καταιγίδα Φέη απειλεί την παραγωγή πετρελαίου και αερίου στον Κόλπο του Μεξικού" εκτιμά ο αναλυτής Βίκτορ Σουμ της εταιρίας "Purvin και Gertz " στη Σιγκαπούρη.

    [06] Κόσμος

    Έκρηξη βόμβας και ανταλλαγή πυρών

    Νέα επεισόδια ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες στο Λίβανο

    18/8/2008 9:12:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο στρατός του Λιβάνου άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια της νύκτας, απαντώντας σε μία έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας στην Τρίπολη, το λιμάνι του νότου, που τους τελευταίους μήνες αποτελεί θέατρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες. "Ο στρατός άνοιξε πυρ προς την σημείο απ όπου εκτοξεύθηκε η βόμβα, στον τομέα που διαχωρίζει το Μπαμπ αλ Τεμπάνεχ (σουνιτικό τομέα) και το Τζαμπάλ Μοχσέν", όπου κατοικούν Αλαουΐτες, μέλη σιιτικού δόγματος, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως εκτοξεύθηκαν δύο βόμβες κι αμέσως ακολούθησε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες των δύο περιοχών για περίπου δέκα λεπτά, προτού παρέμβει ο λιβανέζικος στρατός. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, δεν υπήρξαν τραυματίες από το τελευταίο αυτό επεισόδιο ανάμεσα στις δύο ομάδες. Τουλάχιστον 23 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο από τον περασμένο Μάιο στην Τρίπολη, ανάμεσα στους κατοίκους του Τζαμπάλ Μοχσέν, που υποστηρίζουν την ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ κι εκείνους του Μπαμπ αλ Τεμπάνεχ, που υποστηρίζουν την αντισυριακή πλειοψηφία.

    [07] Κόσμος

    Λεωφορείο παρασύρθηκε στα νερά ποταμού

    Δυστύχημα με 50 νεκρούς στην Αϊτή

    18/8/2008 9:03:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2008 9:39:24)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Περίπου 50 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο στην Αϊτή όταν λεωφορείο επιχείρησε να διαβεί τα νερά ενός ποταμού, που ήσαν φουσκωμένα από τις σφοδρές βροχοπτώσεις της τροπικής καταιγίδας "Φέι" με συνέπεια να παρασυρθεί. Πάνω από 20 επιζώντες ανασύρθηκαν σώοι από τα ορμητικά νερά του ποταμού Γκλας στη νοτιοδυτική επαρχία Γκραν-Ανς, τόνισε ο Ορέστ Αντρέ, δήμαρχος της πόλης Μπομόν, κοντά στην οποία συνέβη το δυστύχημα. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι διασωθέντες επέζησαν διότι ανέβηκαν στην οροφή του λεωφορείου, όταν αυτό παρασύρθηκε από τα νερά. Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, ένα παιδί περιλαμβάνεται στους διασωθέντες, ενώ πάνω από δέκα παιδιά δεν κατόρθωσαν να γλιτώσουν από το λεωφορείο. Στο όχημα, που κατευθυνόταν στην πόλη Ζερεμί, τη μεγαλύτερη στη Γκραν-Άνς, βρίσκονταν στριμωγμένα περισσότερα από 80 άτομα, αναφέρουν οι αυτόπτες μάρτυρες.

    [08] Κόσμος

    8 νεκροί, 40 τραυματίες

    Ανατροπή λεωφορείου στην Ισπανία

    18/8/2008 8:51:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2008 9:36:50)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ανατροπή τουριστικού λεωφορείου την Κυριακή στην Οροπέσα ντελ Μάρ, βορείως της Βαλένθια στη δυτική Ισπανία. Άλλοι 40 επιβαίνοντες τραυματίσθηκαν, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, και έξι από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι επιβάτες ήταν παραθεριστές από το Μαρόκο, που ταξίδευαν στη Βαρκελώνη. Στους νεκρούς περιλαμβάνεται κι ο Ισπανός οδηγός του λεωφορείου. Οι αρχικές έρευνες οδηγούν στο συμπέρασμα πως ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος επειδή του έσκασε ένα λάστιχο. Το λεωφορείο ταξίδευε από τη Βαλένθια προς τη Βαρκελώνη, μέσω Ταρραγόνας.

    [09] Κόσμος

    Σε Κούβα και νήσο Κι Γουέστ

    Φεύγουν από το φόβο κυκλώνα

    18/8/2008 8:43:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2008 11:38:38)

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Πάνω από 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους στην Κούβα κι άλλοι 25.000 από τις νήσους Κιζ στη Φλόριδα, που απειλούνται από την τροπική καταιγίδα Φέι, η οποία απειλεί ν αναβαθμισθεί σε κυκλώνα, έπειτα από το καταστροφικό πέρασμά της από τη Δομηνικανή Δημοκρατία και την Αϊτή, που κόστισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους.

    Η καταιγίδα, που έχει προκαλέσει ραγδαίες βροχοπτώσεις στ ανατολικά τμήματα της Κούβας, αναμένεται να διασχίσει το κέντρο της νήσου και να κατευθυνθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας, ή την Τρίτη, προς τη Φλόριδα των ΗΠΑ.

    Μετακινούμενη σ έναν άξονα από τα βόρεια προς τα δυτικά με ταχύτητα 20 χλμ/ώρα, η καταιγίδα Φέι βρισκόταν περί τα μεσάνυκτα ώρα Ελλάδος 335 χλμ νοτιοανατολικά της Αβάνας και 435 χλμ νότια της Κι Γουέστ στη Φλόριδα, όπως προειδοποιεί το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων στο Μαϊάμι.

    Εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας των υδάτων, οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η Φέι να μετατραπεί σε κυκλώνα, που προϋποθέτει ανέμους έντασης άνω των 118 χλμ/ώρα.

    Στην Κούβα, πέντε από τις 15 επαρχίες της χώρας έχουν τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ στις άλλες έχει διαταχθεί ύψιστο επίπεδο προσοχής, ακόμη και στην περιοχή της πρωτεύουσας Αβάνα, μολονότι οι αρχές εκτιμούν πως η καταιγίδα Φέι θα μετατραπεί σε κυκλώνα αφού θα έχει διασχίσει τη νήσο.

    Οι τουρίστες έχουν αρχίσει να φεύγουν ομαδικά κι από τη νήσο Κι Γουέστ, σε απόσταση 150 χλμ από την Κούβα, η οποία αναμένεται να πληγεί πρώτη από την καταιγίδα, ενώ έχουν οργανωθεί πέντε καταφύγια σε περίπτωση ανάγκης για τον πληθυσμό της νήσου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 18 August 2008 - 8:50:18 UTC