Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Aπολογισμός της ελληνικής αποστολής
  • [02] Προειδοποιήσεις για κίνδυνο πυρκαγιάς
  • [03] Δεν έφθασε στη Βουλή δικογραφία για Παυλίδη

    [01] Αθλητισμός

    Aπολογισμός της ελληνικής αποστολής

    18/8/2008 20:22:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2008 21:40:29)

    Aπό την πρόκριση της Εθνικής ομάδας ανδρών στο μπάσκετ και την καλή πορεία των Πασχαλίδη και Τριγκώνη. αλλά και την πρόκριση της Παπαδοπούλου στον τελικό της σφυροβολίας χαρακτηρίστηκε η σημερινή ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, αλλά και από την ατυχία του Λούη Τσάτουμα, που είχε τρεις άκυρες προσπάθειες στον τελικό του μήκους. Αναλυτικά ο απολογισμός: Η Εθνική Ελλάδας, παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ στο πρώτο ημίχρονο, επικράτησε 91-77 της Κίνας, στο πλαίσιο της 5ης και τελευταίας ημέρας για την Α΄ φάση του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ στο Πεκίνο. Η Κίνα προσπάθησε να απειλήσει στο δεύτερο ημίχρονο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μετά και το αποτέλεσμα αυτό το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέλαβε την τρίτη θέση στον Β΄ όμιλο με απολογισμό 3 νίκες - 2 ήττες και στο νοκ αουτ προημιτελικό θα αντιμετωπίσει τη γνώριμη Αργεντινή. Από την άλλη η ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας κατέλαβε την τέταρτη θέση στον όμιλο και θα αναμετρηθεί στα προημιτελικά με την ομάδα των ΗΠΑ.

    Tην όγδοη θέση πήρε στον τελικό των 400μ. με εμπόδια ανδρών, ο Περικλής Ιακωβάκης. Τρεις αθλητές των ΗΠΑ κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις, με τον Άντζελο Τέιλορ να παίρνει το χρυσό, τον Κέρον Κλέμεντ το ασημένιο και τον Μπερσόν Τζάκσον το χάλκινο μετάλλιο.

    Άδοξο τέλος είχε η συμμετοχή του Λούη Τσάτουμα που απογοήτευσε στον τελικό του μήκους, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, καθώς ο Ελληνας πρωταθλητής στον τελικό του αγωνίσματος είχε τρεις άκυρες προσπάθειες και έμεινε εκτός οκτάδας.

    Σε τροχιά μεταλλίου έχουν μπει οι Ιορδάνης Πασχαλίδης και Κώστας Τριγκώνης. Το ελληνικό πλήρωμα του Tornado πήρε τη 2η θέση στην 5η ιστιοδρομία, την 12η θέση στην 6η και την 4η θέση στην 7η κι έτσι βρίσκεται στην 3η θέση της γενικής κατάταξης με 32 β.π.. Στην έκτη θέση της γενικής κατάταξης στα σκάφη τύπου RS:X ανέβηκε ο Νίκος Κακλαμανάκης με 68 βαθμούς ποινής. Σήμερα ο Έλληνας Ολυμπιονίκης πήρε τη 15η θέση στην 8η ιστιοδρομία (την οποία «πέταξε» και δεν προσμετράται) και τη 10η στην 9η. Στη 14η θέση της γενικής κατάταξης των RS:X γυναικών με 96 βαθμούς ποινής βρίσκεται η Αντωνία Φράι. Σήμερα πήρε την 9η θέση στην 8η ιστιοδρομία και τη 15η στην 9η. Στη 15η θέση της γενικής κατάταξης των Laser με 130 βαθμούς ποινής ανέβηκε ο Βαγγέλης Χειμώνας.

    Παρότι η εμφάνιση του Νίκου Κουρτίδη, στην προτελευταία ημέρα του τουρνουά Άρσης Βαρών των Ολυμπιακών Αγώνων, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ο Έλληνας αθλητής της κατηγορίας των 105κ, δεν κατάφερε τελικά να μπει στην τελική οκτάδα. Ο 22χρονος πρωταθλητής του Ηρακλή Καβάλας με προετοιμασία μόλις 1,5 μήνα κατέφερε να σηκώσει 221 κιλά στο ζετέ, και 176κ. στο αρασέ και με σύνολο 397κ. κατετάγη τελικά δέκατος στη γενική κατάταξη και πρώτος στο Α΄ γκρουπ.

    Η Στέλλα Παπαδοπούλου κατετάγη έκτη στο Β΄ προκριματικό γκρουπ της σφυροβολίας και πήρε την πρόκριση για τον τελικό του αγωνίσματος. Η δεύτερη αθλήτρια μας, η Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου δεν κατέφερε να προκριθεί. Η Παπαδοπούλου προκρίθηκε με καλύτερη βολή στα 69.36μ παίρνοντας την 6η θέση του Α΄ γκρουπ και την 12η στο σύνολο. Αντίθετα η Παπαγεωργίου που είχε συμμετάσχει στον τελικό του 2004 στην Αθήνα, έδειξε να μην είναι απόλυτα συγκεντρωμένη στο στόχο της και ενώ ξεκίνησε τις προσπάθειές της 66.72μ, έκανε στη συνέχεια 65.73μ και άκυρη την τελευταία της βολή. Έτσι έμεινε 14η στο Β΄ προκριματικό γκρουπ και 28η στο σύνολο.

    Ο Ανδρέας Κιλιγκαρίδης πήρε την πρόκριση στον ημιτελικό του C1 (1000μ), στο κανόε καγιάκ ήρεμων νερών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ο Έλληνας αθλητής κατέλαβε την 5η θέση στην 3η προκριματική σειρά και την ερχόμενη Τετάρτη (20/8) θα διεκδικήσει την πρόκριση στον τελικό του αγωνίσματος. Στην 1η θέση της ίδιας προκριματικής σειράς τερμάτισε ο Ισπανός Νταβίντ Καλ σφραγίζοντας άμεσα την πρόκριση για τον τελικό.

    Στα προημιτελικά των 110μ εμπόδια προκρίθηκε ο Κώστας Δουβαλίδης, ενώ ο Δημήτρης Τσιάμης δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό του τριπλούν.

    Ο Κώστας Δουβαλίδης πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά των 110μ με εμπόδια καθώς τερμάτισε πρώτος με 13.49 στην 6η προκριματική σειρά του αγωνίσματος. Ο Έλληνας πρωταθλητής με την επίδοση αυτή ισοφάρισε το δικό του Πανελλήνιο ρεκόρ, το οποίο είχε σημειώσει στις 14 Ιουλίου 2007 στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ντέμπρετσεν (Ουγγαρία).

    Με ακόμη μία ήττα ολοκλήρωσε η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών τους αγώνες της στην Α΄ φάση του Ολυμπιακού τουρνουά του Πεκίνου. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έχασε 10-6 από την Ισπανία, σε ένα ματς χωρίς βαθμολογική σημασία, αφού η ελληνική ομάδα ήταν δεδομένο πως θα τερματίσει πέμπτη στον Α΄ όμιλο και θα αγωνιστεί για τις θέσεις 7-12, με πρώτο αντίπαλο την Τετάρτη την Κίνα.

    Οι ελληνικές συμμετοχές την Τρίτη 19 Αυγούστου

    Σημαντικές συμμετοχές από την ελληνική ομάδα, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Τρίτης 19 Αυγούστου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Η Σάβα Λίκα μετέχει στο α΄ προκριματικό γκρουπ του ακοντισμού (04:00 ώρα Ελλάδας). Εχει 61,21 καλύτερη φετινή επίδση, που την κατατάσσει στην 14η θέση ανάμεσα στις 27 αθλήτριες του γκρουπ. Το όριο είναι 61,50 και στον τελικό προκρίνονται οι 12 καλύτερες. Το απόγευμα (15.45), ο Κώστας Δουβαλίδης θα συμμετάσχει στην πρώτη προημιτελική σειρά των 110μ. εμπόδια. Στόχος του 21χρονου πρωταθλητή, είναι να πραγματοποιήσει μία εμφάνιση εξίσου καλή με αυτή της Δευτέρας, όπου και ισοφάρισε το πανελλήνιο ρεκόρ με 13.49. Στα ημιτελικά προκρίνονται οι πρώτοι τρεις από κάθε σειρά και οι τέσσερις καλύτεροι χρόνοι.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα και οι ώρες (Ελλάδας) είναι:

    Ώρα Αθλητής Αντίπαλος/Κατηγορία Άθλημα 04.00: Σάβα Λίκα Προκρ. ακοντισμό Στίβος 04.40: Πηγή Δεβετζή Προκρ. μήκος Στίβος 06.00: Νίκος Κακλαμανάκης RS:X- 10η ιστιοδρομία Ιστιοπλοΐα 06.00: Τόνια Φράι RS:X- 10η ιστιοδρομία Ιστιοπλοΐα 08.00: Τριγκώνης/Πασχαλίδης Tornado- 8η και 9η ιστιοδρομία Ιστιοπλοΐα 10.00: Σολωμού/Μακρυγιάννη Προκρ. Ντουέτο-Ελεύθερο πρόγραμμα Συγχρ.Κολύμβηση 11.30: Ανδρέας Κιλιγκαρίδης Προκρ. C1 500μ. Κάνοε Καγιάκ 15.45: Κώστας Δουβαλίδης Προημιτελικός 110μ. εμπόδια Στίβος

    Η συμμετοχή της Δεβετζή

    Για την Τρίτη είναι προγραμματισμένο και το αγώνισμα του μήκους, αλλά είναι αμφίβολο το αν θα υπάρξει συμμετοχή της Πηγής Δεβετζή. Πάντως η Ολυμπιονίκης του τριπλούν έχει καλύτερη φετινή επίδοση 6,85μ και μετέχει στο α΄ γκρουπ (04:40 ώρα Ελλάδας), με το όριο στα 6,75μ. Οι λόγοι που ίσως οδηγήσουν στη μη συμμετοχή της Δεβετζή, είναι οι ενοχλήσεις που είχε κατά τη διάρκεια του χθεσινού τελικού τού τριπλούν, σε συνδυασμό με την πολύ πρωινή (09.40 Πεκίνου - 04.40 Ελλάδας) ώρα έναρξης του αυριανού προκριματικού στο μήκος.

    Δηλώσεις του προπονητή

    Ο προπονητής της, Θανάσης Σιούντρης, μιλώντας για το θέμα αυτό τόνισε: "Σήμερα έχουμε την απονομή και αύριο τον προκριματικό. Για να είμαι ειλικρινής, αν το μήκος προηγούταν του τριπλούν, δεν θα αγωνιζόμασταν. Είχε κάποια προβλήματα στον τελικό του τριπλούν κι αυτό σημαίνει ότι αύριο θα δούμε σε τι κατάσταση βρίσκεται, κατά την προθέρμανση, και θα πάρουμε την απόφασή μας. Αν είναι σε θέση να σταθεί αξιοπρεπώς, θα αγωνιστεί. Αν είναι να πηδήξει 6,40, που μπορεί να το κάνει με δύο διασκελισμούς, τότε αυτό δεν έχει κανένα νόημα. Το τριπλούν και το μήκος είναι εντελώς διαφορετικά αγωνίσματα. Ο κόσμος ίσως τα συγχέει, επειδή και τα δύο διεξάγονται σε σκάμμα. Απαιτείται διαφορετική προετοιμασία, διαφορετική τεχνική, διαφορετική προσέγγιση. Ανέλαβα την Πηγή ως Ολυμπιονίκη, κρατήθηκε σε υψηλό επίπεδο και τώρα έγινε ξανά Ολυμπιονίκης. Οφείλω να προστατεύσω αυτόν τον άνθρωπο. Να του πω τι είναι το σωστό. Δεν υπάρχει λόγος να συμμετάσχει στο μήκος, αν δεν είναι στην κατάλληλη κατάσταση για να περάσει στον τελικό".

    [02] Κοινωνία

    Προειδοποιήσεις για κίνδυνο πυρκαγιάς

    18/8/2008 21:47:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αύριο Τρίτη προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου) και Λέσβου (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Λήμνου ).

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, δεν επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), καθώς και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστάται η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων Νομαρχιακών Αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δάση και ευαίσθητες περιοχές.

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

    να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά μέτρα πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου. να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά. να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν

    [03] Πολιτική

    Δεν έφθασε στη Βουλή δικογραφία για Παυλίδη

    18/8/2008 20:06:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/8/2008 21:01:43)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ουδέποτε έφθασε στη Βουλή δικογραφία που να αφορά τον πρώην υπουργό Αιγαίου, Αριστοτέλη Παυλίδη. Τη δήλωση έκανε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Όπως υποστήριξε σε δήλωση του ο κ. Παυλίδης, αυτό συνέβη διότι δεν στοιχειοθετήθηκε αξιόποινη πράξη από την έρευνα που διενήργησε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κονταξής, στον οποίο διαβιβάστηκε η δικογραφία από την Εισαγγελία Ρόδου μετά τις καταγγελίες για κακούς χειρισμούς επί θητείας του πρώην υπουργού, όσον αφορά στο διαγωνισμό για τα πλοία της άγονης γραμμής. Το θέμα προκάλεσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ στην υπόθεση παρενέβη και ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμία ποινική καταγγελία κατά του κ. Παυλίδη.

    Οξύνεται η αντιπαράθεση

    Ο κ. Αριστοτέλης Παυλίδης σε γραπτή δήλωσή του, τονίζει: "Η αναφορά του Δημάρχου της Τήλου (Οκτώβριος 2006) για την επιλογή, κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού, πλοίου της Ναυτιλιακής Εταιρίας Λαϊκής Βάσεως των Συμιακών (ΑΝΕΣ) για την εκτέλεση τοπικού δρομολογίου, διαβιβάσθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κι επιστράφηκε, γιατί δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εις βάρος του τότε Υπουργού Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίος σήμερα παρακολουθεί επί 19 ημέρες την προβολή ασυνάρτητων στοιχείων με την παρέμβαση "αβανταδόρων", που πάντως δεν αλλάζουν τη βασική αιτία για την οποία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, με τη βεβαιότητα ότι αυτή και μόνο θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα. Εν τω μεταξύ δηλώνω ότι δεν θα επιτρέψω σε κανέναν, για κανέναν λόγο να αλλοιώσει την επί 35 χρόνια προσφορά -στον μικρό μας τόπο, Δωδεκάνησα- και την επί 30 περίπου χρόνια στο Κοινοβούλιο".

    Στο θέμα παρενέβη ο Πρόεδρος της Βουλής ξεκαθαρίζοντας ότι η δικογραφία δεν έφθασε ποτέ στο Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, ο κ. Δημήτρης Σιούφας δήλωσε ότι "αμέσως μετά από σχετικά δημοσιεύματα ζήτησα από την αρμόδια υπηρεσία της Βουλής να ερευνήσει εάν και πότε διαβιβάσθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, δικογραφία που να αφορά τον πρώην Υπουργό Αιγαίου κ. Αριστοτέλη Παυλίδη. Ύστερα από έρευνα, η οποία έγινε από την Υπηρεσία της Βουλής, προκύπτει ότι ουδέποτε έφθασε στη Βουλή σχετική δικογραφία".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι γνώριζε, αλλά δεν έδρασε για να μην έχει 151 βουλευτές "Αριθμητική ξέρουμε όλοι μας. Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την πρώτη στιγμή από τον κ. Καραμανλή να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν το έκανε κι είναι προφανές ότι αυτό έχει να κάνει με τις έδρες που έχει στο Κοινοβούλιο. Είναι κρίμα μια παρόμοια αριθμητική να είναι πιο σημαντική για τον πρωθυπουργό από τα ζητήματα διαφάνειας", σχολίασε.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για "τεράστια καθυστέρηση", από το Μάιο του 2007, στο να μελετήσει η Βουλή τα υπάρχοντα στοιχεία, ενώ έκανε επίσης λόγο για "τραγελαφική κατάσταση" με την πρώην Πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα να δηλώνει ότι "ανακοίνωσε την ύπαρξη του φακέλου στην Βουλή, με την ανακοίνωση να έχει εγγραφεί στα πρακτικά, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρθηκε" και τον Πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα να λέει ότι "η υπόθεση δεν ήλθε στην Βουλή ποτέ".

    "Ή δεν γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά και βεβαίως η πιο ρεαλιστική ερμηνεία είναι ότι έχουμε άλλο ένα παράδειγμα προσπάθειας συγκάλυψης μιας υπόθεσης, παρόμοιας με πολλές υποθέσεις διαφθοράς, που πλήττουν αυτήν την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    "Αυτό που τώρα αποκαλύπτεται είναι ότι ο Πρωθυπουργός γνώριζε. Οι στενοί του συνεργάτες είχαν ενημερωθεί κι ήξεραν τα πάντα, ενώ γνώριζαν η κυβέρνηση κι ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος δεν έκανε την δουλειά του και, για άλλη μια φορά, είναι έκθετος σε ζητήματα διαφάνειας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Για δηλώσεις που χαρακτηρίζονται από "αίσθημα ελλείψεως στοιχειώδους πολιτικής σοβαρότητας, με κύρια χαρακτηριστικά την προσφυγή στην ανακρίβεια και στην κακοπιστία", έκανε λόγο ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης.

    "Αβασάνιστα, αναιτιολόγητα και αβάσιμα - κατά πάγια τακτική της- η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατηγορεί τη Δικαιοσύνη για "συσκότιση", "συγκάλυψη" και "αδράνεια". Οφείλω να επισημάνω ότι κάθε απόπειρα αμφισβήτησης των θεσμών του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος και μάλιστα κατά συρροή και κατ εξακολούθηση, δεν είναι δικαίωμα κανενός".

    Ο Υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι "με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς που κινήθηκε η προκαταρκτική εξέταση, θα κινηθεί και η ανάκριση".

    Τόνισε ότι "στην υπόθεση δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση ή διάθεση συγκάλυψης, δεδομένου ότι η δικαστική έρευνα συνεχίζεται από Τακτικό Ανακριτή.

    Το χρονικό της έρευνας

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης περιέγραψε όλο το χρονικό της υπόθεσης:

    1) Στις 27 Απριλίου 2007 ο τότε Υπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προσέφυγε στον Εισαγγελέα του Α.Π. και υπέβαλλε μηνυτήρια αναφορά.

    2) Η αναφορά διαβιβάστηκε αμέσως από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στην Εισαγγελία Εφετών η οποία διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και την ανέθεσε στον Αντεισαγγελέα Εφετών κ. Ισίδωρο Ντογιάκο τον Μάιο του 2007.

    3) Εξετάστηκαν μάρτυρες και ζητήθηκαν αποδειχτικά στοιχεία από τον κ. Μανούση. Στη συνέχεια ο αρμόδιος Εισαγγελέας ζήτησε το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, διαδικασία η οποία, ως γνωστόν, είναι χρονοβόρα και παρ όλα αυτά πραγματοποιήθηκε τάχιστα..

    4) Τον Ιούνιο του 2008,βάσει του ανακριτικού υλικού που συγκεντρώθηκε, παραγγέλθηκε άσκηση ποινικής δίωξης κατά του κ. Παναγιώτη Ζαχαρίου για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος.

    5) Στις 2/07/2008 ασκήθηκε ποινική δίωξη και η δικογραφία διαβιβάστηκε στον 20ο Τακτικό Ανακριτή Αθηνών και η ανακριτική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

    6) Στοιχεία σε βάρος πολιτικού προσώπου δεν προέκυψαν από την διενεργηθείσα προκαταρκτική εξέταση. Εάν υπήρχαν στοιχεία, ο Τακτικός Ανακριτής θα διαβίβαζε την δικογραφία στην Βουλή.

    7) Εκτός από την ανωτέρω, τον Οκτώβριο του 2006, είχε σχηματισθεί και άλλη δικογραφία, στη Ρόδο, με αφορμή αναφορές κατά παντός υπευθύνου προς τον Εισαγγελέα Ρόδου, για τον διαγωνισμό σχετικά με τα πλοία της άγονης γραμμής και την προκαταρκτική εξέταση διενήργησε προσωπικά ο ίδιος ο Εισαγγελέας Ρόδου.

    Μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης ο Εισαγγελέας Ρόδου άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος μη πολιτικών προσώπων, για τα οποία έκρινε ότι προέκυπταν ποινικές ευθύνες για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

    Επίσης υπέβαλε τα στοιχεία με το υπ. αριθμ. 284/24.4.07 έγγραφό του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαβιβαστεί στην Βουλή.

    Η δικογραφία χρεώθηκε στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Αθανάσιο Κονταξή ο οποίος, μετά από έρευνα, αποφάνθηκε:

    ότι ούτε μία ποινική καταγγελία υπήρξε από τον οποιονδήποτε κατά του Αριστοτέλη Παυλίδη και τα καταγγελλόμενα δεν στοιχειοθετούσαν την οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη σε βάρος του κ. Παυλίδη.

    Για το λόγο αυτό ο κ. Κονταξής επέστρεψε τη δικογραφία στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου προκειμένου να συσχετιστεί με άλλη δικογραφία που εκκρεμούσε στην ανάκριση.

    Ως εκ τούτου η απλή αναφορά στο όνομα του τότε Υπουργού δεν δικαιολογούσε την διαβίβαση της υπόθεσης στη Βουλή.

    Η διαδικασία της διαβιβάσεως των δικογραφιών από τον Εισαγγελέα του Α.Π. θεσμοθετήθηκε, όταν διαπιστώθηκε από τους προηγούμενους Προέδρους της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη και κ. Άννα Μπενάκη, πως αβασάνιστα υποβάλλονταν στη Βουλή δικογραφίες κατά πολιτικών προσώπων με την απλή αναφορά του ονόματός τους.

    Κατόπιν αυτού ο τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Λινός εξέδωσε σχετική εγκύκλιο, βάσει της οποίας οι δικογραφίες που απευθύνονται στη Βουλή για πολιτικά πρόσωπα πρέπει να υποβάλλονται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για περαιτέρω έλεγχο της καταρχήν ύπαρξης στοιχείων τέλεσης αξιοποίνων πράξεων από συγκεκριμένο πολιτικό πρόσωπο.

    Επικρίσεις από τα κόμματα

    Μετά τη Siemens, το "Γερμανό", τον ΟΣΕ και τόσα άλλα που είδαμε τους τελευταίους μήνες, είναι ολοφάνερο πως η διαφθορά αποτελεί τη δίδυμη αδελφή του δικομματισμού, σχολίασε ο Πανος Σκουρλετης, μελος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ

    "Η ΝΔ με ολιγωρίες, συμβιβασμούς και ανομήματα οδηγείται και οδηγεί τη χώρα σε άγονες γραμμές, όπου καμιά επιδότηση δεν μπορεί να τη σώσει. Αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι ότι η επιθετικότητα των σκανδάλων υπερτερεί των αμυντικών ηθικών αντιστάσεων του Πρωθυπουργού. Είναι προς συμφέρον του ιδίου και της χώρας να τους πετάξει όλους κλωτσηδόν και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές κάθαρσης" ανέφερε σε ανακοίνωση του ο ΛΑΟΣ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 18 August 2008 - 20:49:49 UTC