Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νεανικές ορχήστρες εν δράσει
  • [02] Παιδικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών
  • [03] Επίσκεψη Σαρκοζί σην Καμπούλ
  • [04] Στο Άγιον Όρος ο Βαρθολομαίος
  • [05] Προσλήψεις στο Στρατό Ξηράς
  • [06] Στο εδώλιο για φόνους Ιρακινών
  • [07] Πύρινα μέτωπα
  • [08] Σεισμός στη νοτιοδυτική Κίνα
  • [09] Συμπλοκές στο Δέλτα του Νίγηρα
  • [10] Αίγυπτος: Πυρκαγιά στο κτήριο της Ανω Βουλής
  • [11] Κίνα: Συλλήψεις διαδηλωτών

    [01] Πολιτισμός

    Νεανικές ορχήστρες εν δράσει

    20/8/2008 10:47:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επτακόσιοι μουσικοί από επτά χώρες, παίρνουν μέρος στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών, που θα πραγματοποιηθεί από 20 έως 24 Αυγούστου στο δήμο Εχεδώρου Θεσσαλονίκης.

    Το Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών, για μια ακόμη χρονιά ενώνει τη φωνή του με όλους εκείνους, που αγωνίζονται για τη σωτηρία του πλανήτη ενώ για πρώτη φορά εντάσσεται μία θεματική ενότητα καλλιτεχνικού προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων με τίτλο «Όλοι διαφορετικοί, Όλοι ίσοι». Χωρίς θρησκευτικές ή φυλετικές προκαταλήψεις και αποκλεισμούς, το Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών σηματοδοτεί την απαρχή της σύντηξης των πολιτισμών σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης.

    Το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών, ακολουθεί ξεκάθαρα μια ανοδική εξελικτική πορεία προσφέροντας σήμερα θαρραλέες και πρωτοποριακές προτάσεις και συνεργασίες καθιστώντας το έτσι σε ένα πολιτιστικό γεγονός με μεγάλο ειδικό βάρος στα μουσικά δρώμενα της χώρας. Η εμπειρία τόσων χρόνων δημιούργησε μια νέα πολυσυλλεκτικότητα με ένα δυναμικό κοινό έτοιμο να ανανεώσει για άλλη μια χρονιά το ραντεβού με διαφορετικά σημεία μέσα στο Δήμο. Η θερμή ανταπόκριση των θεατών ενθάρρυνε τους διοργανωτές να συνδέσουν τις καλλιτεχνικές αξίες, τις διεθνείς ορχηστρικές συναντήσεις και τον μουσικό εμπλουτισμό της χώρας με ευαίσθητα θέματα της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας.

    Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν:

    Η Νεανική Συμφωνική Ορχήστρα Πνευστών «Surma», Ουκρανία, η Συμφωνική Ορχήστρα Μουσικού Σχολείου Στουτγκάρδης, Γερμανία, η Νεανική Ορχήστρα Πνευστών «Aleko», Ρωσία, η Νεανική Ορχήστρα Πνευστών του Τετ, Ουγγαρία, η Ορχήστρα Πνευστών Βάρνας «Dobri Hristov», Βουλγαρία, η Συμφωνική Ορχήστρα Πνευστών «Nacka», Σουηδίας και από την Ελλάδα η Ορχήστρα Νέων Σίνδου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Καλαμαριάς, η Magic Band του Δήμου Λαμίας και η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Βέροιας.

    Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ εμπλουτίζεται με τις έκτακτες συμμετοχές της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Λαγκαδά, της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Έδεσσας και της Φιλαρμονικής Καλοχωρίου.

    Η έναρξη των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Νεανικών Ορχηστρών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008 και ώρα 21.00 στον αύλιο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Σίνδου, με την καθιερωμένη φαντασμαγορική τελετή έναρξης και η τελετή λήξης θα γίνει στον ίδιο χώρο στις 24 Αυγούστου 2008 και ώρα 21.00. Την Κυριακή 24 Αυγούστου και ώρα 18.00 θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση στο Δημοτικό Στάδιο της Σίνδου με παρέλαση των μουσικών τμημάτων σε πρωτότυπους σχηματισμούς.

    Το Διεθνές Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, του ΟΠΑΠ Α.Ε., της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και με τη στήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας του Δήμου

    [02] Πολιτισμός

    Παιδικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών

    20/8/2008 10:36:00

    Για 13η συνεχή χρονιά το χορευτικό τμήμα "Μαίρη Ιωαννίδου" του Δημοτικού Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Καρδίτσας οργανώνει παιδικό χορευτικό φεστιβάλ, στο οποίο φέτος θα συμμετάσχουν ξένα χορευτικά συγκροτήματα από την Αλβανία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, καθώς και ελληνικά συγκροτήματα από το Άργος, το Αίγιο, τη Δράμα, τα Ιωάννινα και την Καρδίτσα.

    Από την Καρδίτσα, θα μετάσχουν η Λαογραφική Εταιρεία Μουσικών Μελετών "Ν. Πλαστήρας", ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Παλαμά και το χορευτικό συγκρότημα από το Μορφοβούνι.

    Για τέσσερις ημέρες η Πλατεία Πλαστήρα στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις θα γίνει κέντρο συγκέντρωσης νεαρών χορευτών και χορευτριών. Μέσα από τη μουσική, το χορό και το τραγούδι, όλα τα παιδιά ξένων και ελληνικών συγκροτημάτων, ενωμένα, δημιουργούν γέφυρα πολιτισμού που συμβάλλει στη βελτίωση της επικοινωνίας ανάμεσα στους λαούς.

    Η αυλαία του φεστιβάλ θα ανοίξει στο Παυσίλυπο την Τετάρτη στις 20 Αυγούστου στις 8.30 το βράδυ, με παρέλαση όλων των χορευτικών συγκροτημάτων, και θα κλείσει το Σάββατο στις 23 Αυγούστου.

    Τα συγκροτήματα θα συναντηθούν με τον μητροπολίτη, τον νομάρχη και το δήμαρχο, ενώ θα επισκεφθούν τη Λίμνη Πλαστήρα και τα Μετέωρα, θα διανυκτερεύσουν στη Σχολή Αστυφυλάκων και στο Μουζάκι και θα χορέψουν και σε άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα άλλων Δήμων του νομού.

    Η μουσική, ο χορός και το τραγούδι αναμένεται να αποτελέσουν τη γέφυρα που θα ενώσει τα παιδιά από την Ελλάδα, την Αλβανία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, που θα συμμετάσχουν στο 13ο Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, που συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η ΔΕΤΑΚ και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καρδίτσας.

    [03] Κόσμος

    Την επομένη του θανάτου 10 Γάλλων στρατιωτών

    Επίσκεψη Σαρκοζί σην Καμπούλ

    20/8/2008 10:15:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έφθασε στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, σήμερα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αμύνης Ερβέ Μορέν και τον υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, σε μια ένδειξη της υποστήριξής του προς τη γαλλική στρατιωτική αποστολή, μία ημέρα μετά το θάνατο 10 Γάλλων στρατιωτών σε ενέδρα των Ταλιμπάν. Το επεισόδιο ήταν το αιματηρότερο εναντίον των δυνάμεων της ISAF.

    Ο Σαρκοζί και οι υπουργοί του αναμένεται να επισκεφθούν ορισμένους από τους άλλους 21 Γάλλους στρατιώτες που τραυματίστηκαν από την επίθεση κοντά στην Καμπούλ. Προγραμματίζεται επίσης συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Αφγανό ομόλογό του, Χάμιντ Καρζάι.

    Ο Σαρκοζί δήλωσε πριν αναχωρήσει ότι η επίσκεψή του έχει στόχο να καταδείξει ότι "η Γαλλία είναι στο πλευρό τους".

    Η επίθεση ήταν η πιο αιματηρή για τις Γαλλικές δυνάμεις από το 1983, όταν σε επίθεση εναντίον Γάλλων αλεξιπτωτιστών στη Βηρυτό είχαν βρει το θάνατο 58 εξ αυτών.

    Μιλώντας χθες από τη Γαλλική Ριβιέρα όπου παραθέριζε, ο Σαρκοζί είπε "η αποφασιστικότητά μου παραμένει ανεπηρέαστη. Η Γαλλία είναι δεσμευμένη στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, για τη δημοκρατία και την ελευθερία". Και συνέχισε "είναι ένας δίκαιος σκοπός, είναι τιμή για τη Γαλλία και τις ένοπλες δυνάμεις της".

    Τουλάχιστον 3.000 Γάλλοι στρατιώτες επιχειρούν στο Αφγανιστάν.

    Περίπου 176 ξένοι στρατιώτες, στην πλειοψηφία τους Αμερικανοί, έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από την αρχή του έτους, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει ανακοινωθέντων των δυνάμεων της διεθνούς συμμαχίας.

    Γαλλικός Τύπος: "Ο πόλεμος σκοτώνει"

    Υπό τη σκιά των αιματηρών εξελίξεων, ο γαλλικός τύπος υπενθυμίζει ότι "ο πόλεμος σκοτώνει" , θέτοντας σειρά ερωτημάτων για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

    "Η Γαλλία στην αφγανική παγίδα". "Οι νεκροί αυτοί που μας αγγίζουν τόσο, υπενθυμίζουν σε όλους μας, στη σημερινή Γαλλία, ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πόλεμο στο Αφγανιστάν και ότι ο πόλεμος σκοτώνει", γράφει η L Umanite.

    "Η δοκιμασία", είναι ο τίτλος της Liberation. "Πώς να κερδηθεί ένας πόλεμος που δεν κερδίζεται στρατιωτικά", αναρωτιέται η εφημερίδα υπογραμμίζοντας ότι αντίθετα με τον πόλεμο στο Ιράκ, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι δικαιολογημένος και έχει ως στόχο να απαντήσει με την καταστροφή των προπυργίων για μια επίθεση στην καρδιά του αμερικανικού εδάφους".

    Σύμφωνα με την La Croix, αυτός ο πόλεμος είναι δικαιολογημένος και πρέπει να συνεχισθεί το έργο της ανοικοδόμησης, της εκπαίδευσης στελεχών στη διοίκηση, τον στρατό και την αστυνομία ικανών να αναλάβουν καθήκοντα.

    "Εάν οι στόχοι είναι δίκαιοι, η τακτική που εφαρμόζεται είναι η σωστή;", αναρωτιέται η Le Figaro.

    "Ένας πόλεμος στο πλευρό των Αμερικανών, αλλά με τι στόχο και, κυρίως, ποια αποτελέσματα; Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας; Η καταδίωξη των Ταλιμπάν; Η εγκαθίδρυση δημοκρατίας;", είναι τα ερωτήματα που θέτει η Nice-Matin.

    Οπισθοχώρηση; Κανείς δεν συμμερίζεται αυτήν την ιδέα. "Η εγκατάλειψη της αποστολής μας θα ισοδυναμούσε με υιοθέτηση του πνεύματος του Μονάχου χωρίς την απαλλαγή του κόσμου από μια τρομακτική απειλή. Εκεί θα μεταφραζόταν ως πράσινο φως στον τρόμο", γράφει η L Union.

    Ωστόσο, πολλές γαλλικές εφημερίδες υπενθυμίζουν τη δήλωση του Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι "δεν έχουμε την πρόθεση να παραμείνουμε στο Αφγανιστάν".

    [04] Κοινωνία

    Στο Άγιον Όρος ο Βαρθολομαίος

    20/8/2008 9:55:00

    Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος θα επισκεφθεί το Άγιον Όρος, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 500 χρόνια από την Κοίμηση του δευτέρου κτήτορος της Ιεράς Μονής Διονυσίου, Αγίου Νήφωνος.

    [05] Κοινωνία

    Προσλήψεις στο Στρατό Ξηράς

    20/8/2008 9:45:00

    Σήμερα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου Στρατού (www.army.gr) η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πρόσληψη 1700 επαγγελματιών οπλιτών για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών του Στρατού Ξηράς .

    Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου στο ΓΕΣ - Επιτροπή Ελέγχου Δικαιολογητικών

    [06] Κόσμος

    Κατηγορίες βαρύνουν Αμερικανό πρώην Πεζοναύτη

    Στο εδώλιο για φόνους Ιρακινών

    20/8/2008 9:41:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Άρχισε χθες Τρίτη σε δικαστήριο στο Ρίβερσαϊντ, ανατολικά του Λος Άντζελες, η διαδικασία επιλογής ενόρκων για την δίκη του Χοσέ Νασάριο, πρώην λοχία του σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, ο οποίος κατηγορείται ότι σκότωσε δύο Ιρακινούς κρατουμένους στην διάρκεια των μαχών στη Φαλούτζα πριν τέσσερα χρόνια.

    Ο Νασάριο, 28 ετών, αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

    Σύμφωνα με τους συνηγόρους του εναγομένου, είναι η πρώτη φορά που πρώην μέλος του στρατού δικάζεται από ποινικό δικαστήριο για εγκλήματα που φέρονται να διαπράχθηκαν στην διάρκεια μάχης.

    Οι κατήγοροι επιρρίπτουν στο Νασάριο την δολοφονία δύο άοπλων κρατουμένων την 9η Νοεμβρίου 2004, στην διάρκεια εφόδου και έρευνας σε ένα σπίτι στην πόλη του Ιράκ.

    Ο Νασάριο φέρεται επίσης να διέταξε δύο άλλους Πεζοναύτες, τους Ράιαν Γουήμερ και Ζερμέιν Νέλσον, να πυροβολήσουν δύο ακόμη άοπλους κρατούμενους.

    Οι Γουήμερ και Νέλσον, που υπηρετούν ακόμη στους Πεζοναύτες, θα προσαχθούν σε στρατοδικείο για φόνο άνευ προμελέτης.

    Οι εναρκτήριες τοποθετήσεις στην δίκη του Νασάριο αναμένεται να γίνουν αύριο Πέμπτη.

    Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν ο Γουήμερ, 25 ετών, ρωτήθηκε, στην διάρκεια συνέντευξης με στελέχη της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, στην οποία διεκδικούσε μια θέση εργασίας το 2006, εάν είχε σκοτώσει αδικαιολόγητα στην διάρκεια της θητείας του. Απάντησε "για να είμαι τίμιος, αυτό πράγματι συνέβη".

    Σύμφωνα με έγγραφα που έχουν περιέλθει στην κατοχή της εισαγγελίας, ο Νασάριο και οι Πεζοναύτες του λόχου Κ του 3ου Τάγματος Πεζοναυτών διαβίβασαν μέσω ασυρμάτου στους ανωτέρους τους ότι συνέλαβαν τέσσερις υπόπτους ως αντάρτες. Στη συνέχεια, ένας αξιωματικός, ο οποίος δεν κατονομάζεται, ρώτησε το Νασάριο "είναι νεκροί, ή ακόμα;". Αμέσως μετά, ο Νασάριο έδωσε εντολή να εκτελεστούν οι κρατούμενοι.

    Οι συνήγοροι του Νασάριο υποστηρίζουν ότι η δίκη θα δημιουργήσει ένα "επικίνδυνο" νομικό προηγούμενο, καθώς ένορκοι οι οποίοι δεν έχουν γνώσεις επί στρατιωτικών θεμάτων θα κρίνουν αποφάσεις που ελήφθησαν στην διάρκεια μάχης. Εάν ο απόστρατος λοχίας καταδικασθεί, διατείνονται, το γεγονός μπορεί να προκαλέσει δισταγμούς στους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων, θέτοντας τις ζωές τους σε κίνδυνο.

    Ωστόσο οι εισαγγελείς θεωρούν ότι οι ενέργειες του Νασάριο "παραβίασαν ξεκάθαρα το καθιερωμένο δίκαιο του πολέμου", ενώ επισημαίνουν ότι "όλοι οι Πεζοναύτες, περιλαμβανομένου του κατηγορούμενου, έχουν διδαχθεί ότι δεν βλάπτουν τους αιχμαλώτους".

    [07] Κοινωνία

    Πύρινα μέτωπα

    20/8/2008 9:31:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή στα Κρέστενα Ηλείας.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης πύρινο μέτωπο στο Καλούσι Αχαΐας, ενώ σε ύφεση είναι η φωτιά στην Κράνουλα Ιωαννίνων.

    Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές στον Κουβαρά Αττικής, στην Ανω Βασιλική Αιτωλοακαρνανίας και στη Λιχάδα Ευβοίας.

    Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στην κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση πυρκαγιάς συγκαταλέγονται και σήμερα οι περιοχές Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Ευβοίας, Σκύρου, Λέσβου και Χίου.

    Ως εκ τούτου, δεν επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, καθώς και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστάται η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων Νομαρχιακών Αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δάση και ευαίσθητες περιοχές.

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

    - να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά μέτρα πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου. να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά. να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    [08] Κόσμος

    1.200 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους

    Σεισμός στη νοτιοδυτική Κίνα

    20/8/2008 9:18:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς

    Σεισμική δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη νοτιοδυτική Κίνα σήμερα Τετάρτη, αναγκάζοντας περίπου 1.200 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, αρκετά κοντά στην περιοχή όπου ο καταστροφικός σεισμός του Μαΐου είχε στοιχίσει τουλάχιστον 70.000 ζωές, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

    Η δόνηση έπληξε τη νοτιοδυτική κινεζική επαρχία Γιουνάν, νότια της ορεινής Σετσουάν, η οποία δοκιμάστηκε από τον σαρωτικό σεισμό της 12ης Μαΐου.

    Σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, στην πόλη Σούντιαν, στο επίκεντρο του σεισμού, πολλά σπίτια κατέρρευσαν, πάντως δεν αναφέρθηκαν ανθρώπινες απώλειες. Η Σούντιαν βρίσκεται περίπου 50 χλμ. από την Γίνγκτζιαν. Υλικές ζημιές ανέφεραν οι αρχές και άλλων πόλεων.

    Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι το έργο της ανοικοδόμησης στη Σετσουάν, όπου οι άστεγοι φτωχοί σεισμοπαθείς ανέρχονται σε εκατομμύρια και η τοπική οικονομία υπέστη τεράστιο πλήγμα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

    [09] Κόσμος

    Αδιευκρίνιστος ο αριθμός των θυμάτων

    Συμπλοκές στο Δέλτα του Νίγηρα

    20/8/2008 8:57:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/8/2008 9:16:43)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερς

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μάχες μεταξύ αντιμαχομένων ένοπλων ομάδων στο Δέλτα του Νίγηρα, σύμφωνα με μια κάτοικο της περιοχής και μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Νιγηρίας.

    Η μάχη που ξέσπασε για τη νομή του πετρελαίου στο Σάμα, ένα χωριό κοντά στο Πορτ Χαρκούρτ, εξώθησε εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, σύμφωνα με την μαρτυρία της κατοίκου, η οποία ζήτησε την διατήρηση της ανωνυμίας της. Η μεσήλικη μητέρα είπε ότι είδε τουλάχιστον τρεις σορούς.

    Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι στη μάχη, στην οποία δεν αναμίχθηκε ο στρατός, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 μαχητές των αντίπαλων παρατάξεων.

    Το επεισόδιο υπογραμμίζει την επιδεινούμενη κατάσταση στο Δέλτα, όπου παράγονται τα 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα που αποτελούν το βασικό εξαγώγιμο προϊόν της Νιγηρίας. Οι ταραχές που κορυφώθηκαν τα τελευταία δυο χρόνια έχουν μειώσει κατά το ένα πέμπτο την παραγωγή και συνέβαλαν στην αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές.

    Πηγή ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας είπε ότι οι μάχες αποτελούν συνέχεια της σύγκρουσης μεταξύ δυο παρατάξεων, των Σομπόμα Τζωρτζ και Φαράχ, που μαίνεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Οι οργανώσεις πιστεύεται ότι συνδέονται με την μεγαλύτερη ένοπλη οργάνωση στην περιοχή, το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα (MEND).

    [10] Κόσμος

    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι τραυματίσθηκαν

    Αίγυπτος: Πυρκαγιά στο κτήριο της Ανω Βουλής

    20/8/2008 8:49:00 (Τελευταία ενημέρωση: 20/8/2008 9:14:56)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γερμ. Πρακτορείο

    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι τραυματίσθηκαν από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στο κτίριο όπου στεγάζεται η Σούρα, η Άνω Βουλή της Αιγύπτου, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε από τον τρίτο στο δεύτερο όροφο του κτηρίου. Ο ισχυρός άνεμος που έπνεε, καθώς και το γεγονός ότι το ταβάνι ήταν επενδεδυμένο με ξύλο, συνέβαλαν στην εξάπλωση της φωτιάς.

    Ανάμεσα στους τραυματίες είναι πέντε εργαζόμενοι που εισέπνευσαν καπνό και ορισμένοι που υπέστησαν κατάγματα στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τις φλόγες.

    Δύο στρατιωτικά ελικόπτερα πέταξαν πάνω από το κτήριο πραγματοποιώντας ρίψεις νερού, αλλά απέτυχαν να ελέγξουν τη φωτιά. Τουλάχιστον 35 πυροσβεστικά οχήματα μετείχαν στην πυρόσβεση.

    Αξιωματούχοι εξέφρασαν φόβους ότι το τριώροφο κτήριο μπορεί να καταρρεύσει εξ αιτίας της ζημιάς που έχουν υποστεί οι τοίχοι και της ολικής καταστροφής της οροφής του τρίτου ορόφου.

    Αξιωματούχοι είπαν ότι η αιτία της πυρκαγιάς δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, αν και κάποιοι εξ αυτών την αποδίδουν σε βραχυκύκλωμα. Το υπεραιωνόβιο μέγαρο είχε ανεπαρκή μέτρα πυρασφάλειας.

    [11] Κόσμος

    Κίνα: Συλλήψεις διαδηλωτών

    20/8/2008 8:08:00

    Οι κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν χθες πέντε Αμερικανούς διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Θιβέτ οι οποίοι ανήρτησαν πανώ στο Ολυμπιακό Πάρκο του Πεκίνου.

    Το πανώ, που ανέγραφε το σύνθημα "Ελεύθερο Θιβέτ" στα Αγγλικά και τα Κινεζικά, ήταν εμφανές για περίπου 20 δευτερόλεπτα αργά το βράδυ της Τρίτης πριν οι Κινεζικές αρχές το κατεβάσουν.

    Οι πέντε διαδηλωτές ανήκουν στην οργάνωση Φοιτητές για ένα Ελεύθερο Θιβέτ. Η οργάνωση κατηγόρησε την Κινεζική κυβέρνηση ότι επιχειρεί να αποκρύψει από την παγκόσμια κοινή γνώμη τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες υποστηρίζει ότι προβαίνει στην περιοχή στην διάρκεια των αγώνων.

    "Αλλά η δημιουργικότητα και η αποφασιστικότητα των Θιβετιανών και των υποστηρικτών τους για μια ακόμη φορά εξασφάλισε ότι οι φωνές του Θιβέτ ακούγονται και ότι γίνονται ορατές στο Πεκίνο", ανέφερε ο επικεφαλής της οργάνωσης. "Η Κινεζική ηγεσία οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι ο μόνος τρόπος που μπορεί να κάνει το ζήτημα του Θιβέτ να εξαφανιστεί είναι να αναγνωρίσει τις απαιτήσεις του Θιβετιανού λαού και να θέσει ένα τέλος στην Κινεζική κατοχή του Θιβέτ", συνέχισε.

    Η οργάνωση έχει πραγματοποιήσει επτά εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Πεκίνο για το ζήτημα του Θιβέτ. Πάνω από 40 μέλη της είχαν συλληφθεί και απελαθεί πριν το χθεσινό επεισόδιο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 20 August 2008 - 8:50:28 UTC