Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση στον Π. Ευθυμίου με σιδηρολοστό
  • [02] Ο λόγος στα "μαύρα κουτιά"
  • [03] Σε "ρηχά νερά" η ελληνική παρουσία
  • [04] Καταδικάζει η Λευκωσία το επεισόδιο πρόκληση
  • [05] Σε εξέλιξη πύρινα μέτωπα
  • [06] Ελλείψει χρημάτων διακοπή κυκλωμάτων
  • [07] Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας με δύο νεκρούς
  • [08] Εγκαίνια βουδιστικού ναού από το Δαλάι Λάμα
  • [09] Γονίδιο συνδέεται με αλλεργικές αντιδράσεις
  • [10] Υποχώρησε το πετρέλαιο
  • [11] Μολυβιάτης: "Δεν είναι αρνητικός ο απολογισμός"
  • [12] Συνεργασία Καραμανλή - Ν. Μπακογιάννη
  • [13] Νέος σχεδιασμός προγράμματος πτήσεων ΟΑ
  • [14] Κωδικός «Ποσειδώνας»
  • [15] Ερευνώνται τα αίτια της τραγωδίας

    [01] Πολιτική

    Υποβλήθηκε σε Αξονική στον "Ευαγγελισμ,ό"

    Επίθεση στον Π. Ευθυμίου με σιδηρολοστό

    22/8/2008 15:33:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/8/2008 18:56:27)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" θα παραμείνει έως αύριο ο Πέτρος Ευθυμίου μετά από την επίθεση με σιδηρολοστό που δήχθηκε σήμερα από άγνωστο έξω από το γραφείο του. Σύμφωνα με πληροφορίες φέρει επιφανειακό θλαστικό τραύμα στο πίσω μέρος του κεφαλιού και η κατάστασή του δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Τόσο η αξονική τομογραφία, όσο και η νευρολογική εξέταση στην οποία υποβλήθηκε ήταν καλές. Για ενέργεια του παρακράτους μίλησε από το νοσοκομείο ο Πέτρος Ευθυμίου. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την ασύδοτη λειτουργία του παρακράτους. Με τον κ. Ευθύμιου επικοινώνησε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος του ευχήθηκε περαστικά.

    Διατάχθηκε έρευνα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τη στάση των αστυνομικών φρουρών του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου, όταν αυτός δέχτηκε την επίθεση από άγνωστο το μεσημέρι, έξω από το γραφείο του στην οδό Σόλωνος 78. Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, στον κ. Ευθυμίου έχουν διατεθεί δύο αστυνομικοί και η έρευνα διατάχθηκε για να εξακριβωθεί πού βρίσκονταν την ώρα της επίθεσης και για ποιο λόγο δεν επενέβησαν.

    Δηλώσεις Ευθυμίου μετά την επίθεση που δέχθηκε

    Για άνανδρη και θρασύδειλη δολοφονική επίθεση εναντίον του, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, έξω από τον "Ευαγγελισμό", όπου μεταφέρθηκε μετά το χτύπημα που δέχθηκε νωρίτερα. Ο κ. Ευθυμίου μίλησε για "δολοφονικό παρακράτος", για την "ασύδοτη δράση του οποίου βαριά ευθύνη φέρει η κυβέρνηση". Παρουσία του Νίκου Αθανασάκη και του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο Πέτρος Ευθυμίου εξήγησε πως συνέβη η εναντίον του επίθεση. "Σήμερα το μεσημέρι υπήρξε μια άνανδρη, δολοφονική επίθεση εναντίον μου, στημένη, έξω από το γραφείο μου, με άνανδρο και θρασύδειλο τρόπο", είπε ο κ. Ευθυμίου. Κατευθυνόμουν, είπε, στο γραφείο μου έχοντας αγοράσει βιβλία, όταν δέχθηκα την επίθεση. Ο κ. Ευθυμίου είπε πως ευτυχώς την ώρα που έμπαινε στο γραφείο του, κατέβαινε ο δικηγόρος κ. Ρούβας ο οποίος δεν επέτρεψε να υπάρξει δεύτερο χτύπημα και επομένως παρεμπόδισε και την ευστοχία του χτυπήματος αυτού.

    "Η τυπολογία της επίθεσης παραπέμπει δήθεν στο λεγόμενο χώρο των Εξαρχείων. Ο δράστης ή οι δράστες είχαν αυτή την τυπολογία, όμως, κατ ουσίαν, όπως έχω πει επανειλημμένα, αυτός ο χώρος των Εξαρχείων είναι στην πραγματικότητα το άλλοθι για την ύπαρξη ενός παρακράτους, ενός δολοφονικού παρακράτους, με όλα τα στοιχεία που ξέρουμε από την ελληνική ιστορία" τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. "Ο δράστης ανήκει σε αυτή την κατηγορία, γιατί κανένας άνθρωπος ,όποιο φρόνημα κι αν έχει, δεν επιτίθεται μπαμπέσικα με "χωσιά", θρασύδειλα, αντίθετα με τον άνθρωπο που έχει ιδεολογία, που έχει την περηφάνια της στάσης του και της στράτευσής του, ο άνθρωπος που εκτελεί διατεταγμένη αποστολή είναι άνθρωπος του παρακράτους και του σκοταδιού", τόνισε. "Ζητώ από την κυβέρνηση - γιατί αυτό αφορά όλους τους πολίτες όχι μόνο τους πολιτικούς- ότι δεν μπορεί να υπάρχει αυτό το παιχνίδι της ασυδοσίας, να χρησιμοποιείται αυτό το παρακράτος πολιτικά με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Έχει βαριά ευθύνη η κυβέρνηση γι αυτή την κατάσταση και την καλώ πραγματικά, έξω από την ατομική μου περίπτωση, να αναλογιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες της, που χρόνια τώρα αφήνει ελεύθερη αυτή την ασύδοτη δράση του παρακράτους", είπε. Αφού ευχαρίστησε το ΕΚΑΒ που τον μετέφερε στον Ευαγγελισμό, τους γιατρούς του Νοσοκομείου για την αμεσότητα και τη συνέπεια της ιατρικής αγωγής, αλλά και τους συντρόφους του από το ΠΑΣΟΚ, τους πολίτες και τον πρόεδρο της Βουλής που τον επισκέφτηκε, ο Πέτρος Ευθυμίου επέστρεψε στο νοσοκομείο, όπου νωρίτερα του έγιναν ράμματα στο κεφάλι και θα παραμείνει για 24ωρη παρακολούθηση στην Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου, προληπτικά, καθώς δεν διαγνώστηκε κάποιο σημαντικό τραύμα στο κεφάλι από την αξονική τομογραφία.

    Ανακοίνωση του "Ευαγγελισμού"

    Η ανακοίνωση του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" αναφέρει ότι ο βουλευτής μεταφέρθηκε στα εξωτερικά ιατρεία "κατόπιν πλήξεως της κεφαλής. Κλινικά χωρίς εστιακή νευρολογική σημειολογία. Θλαστικό τραύμα τριχωτού κεφαλής. Ο απεικονιστικός έλεγχος με αξονική τομογραφία εγκεφάλου και ΑΜΣΣ ήταν αρνητικός.Έγινε συρραφή του τραύματος".

    Αντιδράσεις για την επίθεση

    Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια, ο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου του Γραφείου Πρέσβης κ. Κωνσταντίνος Μπίκας, επικοινώνησε με την οικογένεια του κ. Πέτρου Ευθυμίου, και μετέφερε τον αποτροπιασμό του Προέδρου για την βάρβαρη επίθεση και τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση.

    "Ανανδρη" χαρακτήρισε την επίθεση εναντίον του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργού Πέτρου Ευθυμίου, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου. "Αυτό που εμείς ζητάμε είναι την ενεργοποίηση της Αστυνομίας για να βρεθούν οι δράστες. Υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που στοχοποιούνται στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ενώ η επίθεση σε ένα μέλος του κοινοβουλίου αποτελεί επίθεση στους θεσμούς", τόνισε ο Γ.Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι "ζητάμε το αυτονόητο: να εγγυηθεί η Αστυνομία το δικαίωμα του κάθε πολίτη να κυκλοφορεί στο κέντρο της Αθήνας με ασφάλεια". Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι ο κ. Ευθυμίου έχει μεταφερθεί στον "Ευαγγελισμό" για εξετάσεις, η δε ζωή του είναι εκτός κινδύνου. Ανέφερε πως οι πληροφορίες λένε πως γλύτωσε τα χειρότερα για λίγο και πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έχει επικοινωνήσει με τον πρώην Υπουργό.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, εξερχόμενος του Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", όπου επισκέφθηκε το βουλευτή κ. Πέτρο Ευθυμίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Συνοδευόμενος από τον Διοικητή του Ευαγγελισμού Καθηγητή κ. Αντώνη Κονταράτο είδα το βουλευτή και πρώην Υπουργό Πέτρο Ευθυμίου. Συνομίλησα μαζί του, όπως και με τους θεράποντες γιατρούς. Ευτυχώς η κατάστασή του είναι καλή. Θέλω, όμως, να καταδικάσω με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση που δέχτηκε. Η χρήση βίας εναντίον οποιουδήποτε πολίτη, και βεβαίως εναντίον πολιτικού, βουλευτή είναι αδιανόητη, είναι απαράδεκτη. Γιατί είναι συγχρόνως και επίθεση εναντίον των θεσμών. Είμαι βέβαιος ότι η Αστυνομία θα πράξει το καθήκον της και θα συλλάβει τον δράστη".

    "Η Κυβέρνηση, όπως και κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενος Έλληνας, καταδικάζει απερίφραστα τη σημερινή άνανδρη επίθεση κατά του Πέτρου Ευθυμίου. Οι απαράδεκτες αυτές ενέργειες, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενδυναμώνουν τη δέσμευση ολόκληρης της κοινωνίας να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την ποιότητα της δημοκρατίας και του πολιτικού διαλόγου στη χώρα. Όπως είναι αυτονόητο, οι αρχές θα ερευνήσουν εξονυχιστικά την υπόθεση ώστε ο δράστης της επίθεσης να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη", δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος.

    Στον "Ευαγγελισμό" έσπευσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος μίλησε για άνανδρη ενέργεια. Εξέφρασε παράλληλα τη βεβαιότητα ό,τι ο δράστης θα συλληφθεί.

    Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ Νίκος Χουντής σε επικοινωνία που είχε με το γραφείο του βουλευτή κ. Πέτρου Ευθυμίου, εξέφρασε τη λύπη του και τον αποτροπιασμό του για την επίθεση που δέχθηκε σήμερα ο κ. Ευθυμίου και του ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση.

    Λύπη για την επίθεση εναντίον του βουλευτή εκφράζει το ΚΚΕ.

    Ο ΛΑ.Ο.Σ. καταδικάζει την επίθεση στον Π. Ευθυμίου. Ο ΛΑΟΣ καταδικάζει πάντα κάθε μορφή βίας στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν στοχοποιούνται εκλεγμένοι εκπρόσωποι του Ελληνικού λαού. Οι πράξεις βίας και τρομοκρατίας υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και μας φέρνουν πίσω σε άλλες εποχές. Όλα τα κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, για την πάταξη αυτού του φαινομένου που μαστίζει την Δημοκρατία μας.

    Εξ άλλου, τον κ. Ευθυμίου επισκέφτηκαν ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος και ο γραμματέας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αριστείδης Καλογερόπουλος.

    Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Β΄ Αθηνών κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την επίθεση που δέχθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Πέτρος Ευθυμίου: "Καταδικάζουμε απερίφραστα τη βάρβαρη, δολοφονική και άνανδρη επίθεση εναντίον του πρ. υπουργού και μέλους του ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Πέτρου Ευθυμίου. Τέτοιου είδους φαινόμενα στρέφονται εναντίον της Δημοκρατίας και αποδοκιμάζονται από το σύνολο των πολιτών".

    [02] Κόσμος

    Εξετάσεις DNA για την αναγνώριση των θυμάτων

    Ο λόγος στα "μαύρα κουτιά"

    22/8/2008 15:38:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/8/2008 19:40:56)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Τον λόγο τώρα έχουν τα "μαύρα κουτιά" του μοιραίου αεροσκάφους MD-82 που εξετάζονται ήδη, τα στοιχεία από τα οποία αναμένεται να δώσουν τις απαντήσεις στο "τί προκάλεσε την αεροπορική αυτή τραγωδία της Spanair;".

    Πάντως, η ιδιωτική αυτή αεροπορική εταιρία, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ισπανία διαθέτοντας 65 αεροσκάφη, δέχεται πολλές επικρίσεις, αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα πολλά οικονομικά προβλήματα λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων και του σκληρού ανταγωνισμού. Λίγες ώρες πριν τη συντριβή του αεροσκάφους, οι πιλότοι της εταιρίας είχαν απειλήσει να κατέλθουν σε απεργία καθώς η διεύθυνση σχεδίαζε απολύσεις και περικοπές δρομολογίων. Η εφημερίδα Ελ Μούντο έγραψε μάλιστα ότι ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν στην λίστα των προς απόλυση πιλότων.

    Μάλιστα, η σκανδιναβική εταιρία SAS -θυγατρική της οποίας είναι η Spanair- είχε επιχειρήσει να την πουλήσει πέρυσι, καθώς ήταν ζημιογόνος. Το πρώτο εξάμηνο του 2008 η Spanair είχε ζημίες ύψους 81 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Σενάρια και υποθέσεις

    Πολλαπλασιάζονται οι υποθέσεις σχετικά με τις συνθήκες και τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας.

    Οι υποθέσεις όσον αφορά τις συνθήκες και τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος που σημειώθηκε την Τετάρτη στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, προκαλώντας το θάνατο 153 ανθρώπων πολλαπλασιάστηκαν, με ορισμένους από τους ερευνητές να δηλώνουν ότι ο κινητήρας δεν πήρε φωτιά κατά την απογείωση, σε αντίθεση με τις δηλώσεις κάποιων πρώτων αυτοπτών μαρτύρων.

    Οι ερευνητές κάνουν τη διαπίστωση αυτή έπειτα από την εξέταση των εικόνων του δυστυχήματος από τις κάμερες του αεροδρομίου, σύμφωνα με τις εφημερίδες El Pais και ABC.

    Η ύπαρξη της ταινίας αυτής, την οποία αναγνώρισε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντεθ ντε λα Βέγα, δεν είχε αποκαλυφθεί από τις αρχές.

    Σύμφωνα με την ABC, οι εικόνες δείχνουν ότι το αεροσκάφος έχασε ισχύ κατά την απογείωσή του, το οποίο είναι μία υπόθεση που επιβεβαιώνει η μαρτυρία του κυβερνήτη ενός άλλου αεροσκάφους που βρισκόταν στη φάση της προσγείωσης.

    "Το αεροσκάφος αυτό δεν απογειώνεται, είναι έτοιμο να πέσει", είχε πει ο κυβερνήτης αεροσκάφους που προερχόταν από τον Ισημερινό, σύμφωνα με την ABC.

    Εξάλλου, η εφημερίδα Ελ Μούντο προβάλλει μία άλλη θεωρία, την πιθανότητα να σημειώθηκε έκρηξη στον αριστερό κινητήρα και τα θραύσματα να προκάλεσαν ζημιές στο πηδάλιο.

    Η Ελ Μούντο, η οποία ήδη από τη Πέμπτη -την επομένη του δυστυχήματος- επέρριπτε την ευθύνη στην Spanair [θυγατρική της σκανδιναβικής SAS, που βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική φάση], συνέχισε τις επικρίσεις της, στηριζόμενη σε μαρτυρίες επαγγελματιών του τομέα.

    Σύμφωνα με πρώην κυβερνήτη της Spanair -ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί- "η εταιρεία ασκεί πιέσεις στους μηχανικούς για να δίνουν άδεια στα αεροσκάφη να απογειωθούν, ακόμη κι αν δεν είναι έτοιμα. Αυτό το ξέρουν και οι πέτρες σε όλη την ισπανική αεροπορία".

    Ωστόσο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Spanair και πρόεδρο συνδικάτου κυβερνητών Χοσέ Μαρία Βάσκες, "η απόδοση της ευθύνης για το δυστύχημα στην κατάσταση της εταιρείας συνιστά υπερβολή".

    Το υπουργείο Υποδομών, στο οποίο υπάγεται η επιτροπή έρευνας της Πολιτικής Αεροπορίας, δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής καμία πληροφορία όσον αφορά την εξέλιξη της έρευνας, η οποία βρίσκεται στην αρχή της.

    Το περιεχόμενο από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους δεν έχει ακόμη αναλυθεί. Ο εισαγγελέας που είναι επιφορτισμένος με την υπόθεση αυτή, ο Εμίλιο Βαλέριο, αναμένει το αποτέλεσμα σε ένα μήνα. "Σκεφτόμαστε ότι έχουμε προθεσμία ενός μήνα, δεν θα θέλαμε μεγαλύτερη", δήλωσε στον ραδιοσταθμό Cadena Ser.

    Πάντως, ο πιλότος του αεροσκάφους είχε αναφέρει κατά την πρώτη προσπάθεια απογείωσης της μοιραίας πτήσης πρόβλημα στο σύστημα θέρμανσης του εισρεομένου αέρα το οποίο ρυθμίστηκε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες από το προσωπικό της εταιρίας, σύμφωνα με τον Χαβιέρ Μεντόθα, υποδιευθυντή της Spanair.

    Τρεις από τους τραυματίες σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

    Τρεις από τους 19 ανθρώπους που επέζησαν του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος που σημειώθηκε την Τετάρτη στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση υγείας της περιοχής της ισπανικής πρωτεύουσας.

    Από τους 19 τραυματίες που νοσηλεύονται, τρεις βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, ένας σε σοβαρή, τέσσερις σε σοβαρή, αλλά, σταθερή κατάσταση και δύο σε σοβαρή κατάσταση, που όμως εξελίσσεται θετικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης.

    Οκτώ "παρακολουθούνται και παρουσιάζουν θετική εξέλιξη", κι ένας είναι "ελαφρά τραυματισμένος", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Επιβάτες ήθελαν να εγκαταλείψουν το αεροπλάνο και δεν τους το επέτρεψαν.

    Παράλληλα, τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ένας από τους επιβάτες του αεροσκάφους, ο οποίος είναι τώρα νεκρός, ήταν ανήσυχος και θέλησε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος πριν από τη μοιραία απογείωση, αλλά, δεν του επετράπη να το κάνει.

    Την πληροφορία αυτή έδωσαν στη δημοσιότητα οι συγγενείς του θύματος, οι οποίοι είχαν δεχθεί από αυτόν μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα κατά τη διάρκεια του ελέγχου που έγινε στο αεροσκάφος MD-82, έπειτα από πρόβλημα που επισήμανε ο πιλότος του.

    "Δεν μας αφήνουν να βγούμε. Όλα είναι κλειστά", έγραφε στο τελευταίο του μήνυμα ο Ρούμπεν Σαντάνα, απαντώντας στη σύζυγό του, η οποία του ζητούσε να εγκαταλείψει το αεροπλάνο, όταν την ενημέρωσε ότι η πτήση καθυστερούσε λόγω τεχνικού προβλήματος.

    Επίσης, ο Σαντάνα διευκρίνιζε, σύμφωνα με τον γιο του, ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους τους δήλωσε ότι δεν ήθελε να απογειωθεί λόγω προβλήματος στον αριστερό κινητήρα, πρόσθεσαν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

    Πολλοί ακόμη επιβάτες δεν μπόρεσαν να κατέβουν από το αεροσκάφος πριν από τη μοιραία απογείωσή του, μολονότι το επιθυμούσαν, γράφει σήμερα η εφημερίδα ABC, σύμφωνα με την οποία, η απόφαση γι αυτό ανήκει στον κυβερνήτη του αεροσκάφους. Αυτός μπορεί να επιτρέψει την έξοδο των επιβατών που το επιθυμούν.

    [03] Αθλητισμός

    Σε "ρηχά νερά" η ελληνική παρουσία

    22/8/2008 19:08:00

    Χωρίς να σημειωθεί κάποια σημαντική διάκριση για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε η 14η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το μόνο αξιοσημείωτο η θέση στην που εξασφάλισε στην οκτάδα του Ολυμπιακού τουρνουά η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών, η οποία επιβλήθηκε της Γερμανίας με 13-9 και την Κυριακή θα αντιμετωπίσει την Αυστραλία, διεκδικώντας την έβδομη θέση.

    Στο ταεκβοντό και στην κατηγορία των -67 κιλών, η Ελλη Μυστακίδου αποκλείστηκε από τον πρώτο αγώνα που έδωσε. Η «αργυρή» Ολυμπιονίκης της Αθήνας ηττήθηκε 1-0 στον πρώτο γύρο από την Ασουνσιόν Οκάσιο Ροντρίγκες από το Πουέρτο Ρίκο.

    Στα 50χλμ. βάδην, ο Κώστας Στεφανόπουλος τερμάτισε στην 37η θέση με χρόνο 4:07:53. Την 7η θέση στην 2η προκριματική σειρά της σκυταλοδρομίας 4Χ400μ. ανδρών, με χρόνο 3:04:30, κατέλαβε η ελληνική ομάδα, την οποία αποτελούσαν οι Στέλιος Δημότσιος, Δημήτρης Γράβαλος, Παντελής Μελαχροινούδης και Κώστας Αναστασίου, και αποκλείστηκε από τον τελικό (κατετάγη 15η).

    Στη ρυθμική γυμναστική, η Ελίνα Ανδριόλα έμεινε εκτός του τελικού στο σύνθετο ατομικό, καθώς μετά την ολοκλήρωση του προκριματικού κατετάγη 21η με σύνολο 59.700 βαθμούς. Στα δύο σημερινά προγράμματά της βαθμολογήθηκε με 14.100 στις δύο κορίνες και με 15.400 στην κορδέλα, ενώ χτες είχε βαθμολογηθεί με 15.450 στο σχοινάκι και με 14.750 στο στεφάνι.

    Ούτε η εθνική ανσάμπλ δεν κατάφερε να προκριθεί στον τελικό. Σήμερα αγωνίστηκαν οι Δήμητρα Καφαλίδου, Ολγα Πιλάκη, Παρασκευή Πλεξίδα, Ιωάννα Σαμαρά και Νικολέτα Τσαγαρη, βαθμολογήθηκαν με 15.600 στα τρία στεφάνια και δύο κορίνες, ενώ χτες η ελληνική ομάδα είχε βαθμολογηθεί με 15.400 στα πέντε σχοινάκια και έτσι κατετάγη 9η στο σύνολο με 31.000 βαθμούς.

    Τέλος, να σημειωθεί ότι η Αργυρώ Στρατάκη ανέβηκε μία θέση στην τελική κατάταξη του επτάθλου, και από την 25η πήγε στην 24η, καθώς ακυρώθηκε (επειδή βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία) η Ουκρανή Λιουντμίλα Μπλόνσκα, η οποία είχε πάρει τη 2η θέση και το ασημένιο μετάλλιο.

    Σειρά πέρνει ο Νικολαϊδης

    Σε δύο αθλητές του τάεκβοντο περιορίζεται η ελληνική παρουσία, αύριο, προτελευταία ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Η αρχή που έγινε με την Ελλη Μυστακίδου, δεν ήταν η ιδανικότερη, αλλά ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης και η Κυριακή Κούβαρη φιλοδοξούν σε κάτι καλύτερο.

    Άλλωστε, οι δυο τους κρατούν στα χέρια τους, τις ελπίδες της Ελλάδας για ακόμα ένα μετάλλιο. Κι αν είναι το χρυσό, τότε θα αλλάξει κατακόρυφα η ψυχολογία της ελληνικής αποστολής, που είναι αλήθεια πως δεν βρίσκεται και στο υψηλότερο σημείο με την πενιχρή συγκομιδή τριών μεταλλίων.

    Η αποστολή τους δεν είναι καθόλου εύκολη. Ο Νικολαϊδης, "ασημένιος" στην Αθήνα το 2004, αντιμετωπίζει (06.45 ώρα Ελλάδας) τον Αρμάν Τσιλμάνοφ απο το Καζακστάν, στην κατηγορία +80 κιλών. Με ύψος 1.90 και βάρος 84 κιλά, μπορεί να μην έχει τις... διαστάσεις του Νικολαϊδη (2.02, 102), αλλά έχει ήδη καταγράψει διεθνείς επιτυχίες, όπως η τρίτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2007, που έγινε στο Πεκίνο. Ο νικητής προκρίνεται στην οκτάδα, όπου θα αντιμετωπίσει τον Μαροκινό Ζρουρί ή τον Ντίας από τη Βενεζουέλα. Δύο μέτριοι αθλητές, κάτι που σημαίνει πως ο δρόμος για την τετράδα είναι ανοιχτός, αν ο Νικολαϊδης υπερκεράσει το εμπόδιο του Καζάκου.

    Κάτι παρόμοιο ισχύει και για την 23χρονη Κυριακή Κούβαρη (+67κ) που αντιμετωπίζει τη Βραζιλιάνα Νατάλια Φαλαβίνια. Είναι συνομίληκη με την Ελληνίδα, παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2005 και τρίτη το 2007. Πολύ δύσκολος αντίπαλος για την Κούβαρη, που αν τα καταφέρει όμως, θα έχει πιο βατό έργο στη συνέχεια. Ο αγώνας αρχίζει στις 04.45 και η νικητρια προκρίνεται στις "8", όπου θα αντιμετωπίσει την Μπενίτες από τον Ισημερινό ή την Μάρτον από την Αυστραλία.

    [04] Κόσμος

    Δεν επιρρίπτει ευθύνες

    Καταδικάζει η Λευκωσία το επεισόδιο πρόκληση

    22/8/2008 18:58:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Καταδίκασε την πρόκληση ζημιών σε τουρκοκυπριακά υποστατικά στο μικτό χωριό Πύλα, κοντά στη Λάρνακα, πριν από τρεις ημέρες, η κυβέρνηση της Κύπρου, αλλά, απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες σε οποιονδήποτε.

    "Η κυβέρνηση καταδικάζει προβοκατόρικες ενέργειες στον ευαίσθητο χώρο της Πύλας, από όπου κι αν προέρχονται", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου όταν κλήθηκε να σχολιάσει το επεισόδιο στο οποίο άγνωστοι έριξαν τούβλα σε παράθυρα τουρκοκυπριακών καταστημάτων και ασβέστη σε προτομή του Κεμάλ Ατατούρκ.

    Στην ερώτηση, κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο να συμβαίνουν τέτοια γεγονότα αυτή τη χρονική περίοδο, κατά την οποία η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί να συνδέσει το θέμα του ανοίγματος οδοφράγματος στην κατεχόμενη περιοχή Λιμνίτη με την αξίωση των Τούρκων για άνοιγμα οδοφράγματος και στην Πύλα, που βρίσκεται σε περιοχή που θεωρείται νεκρή ζώνη και ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη, ο κ. Στεφάνου απέφυγε να απαντήσει .

    Τόνισε ότι "η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος του Λιμνίτη είναι γνωστή. Εμείς εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της διάνοιξης του οδοφράγματος στο Λιμνίτη, το συντομότερο δυνατό, γιατί θα εξυπηρετήσει τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους της περιοχής και δεν το συνδέουμε με ο,τιδήποτε άλλο", είπε ο κ. Στεφάνου.

    Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι το θέμα του επεισοδίου στην Πύλα, το μόνο χωριό στο οποίο ζουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μετά την τουρκική εισβολή του 1974, διερευνάται σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, που έχουν την ευθύνη στην περιοχή.

    Ο Ελληνοκύπριος και ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης του χωριού θα δώσουν αύριο κοινή συνέντευξη Τύπου για το επεισόδιο, για το οποίο η επίσημη τουρκοκυπριακή πλευρά τήρησε χαμηλούς τόνους.

    Ο Τουρκοκύπριος κοινοτάρχης Πύλας δήλωσε ότι δράστες του επεισοδίου ενδέχεται να είναι νεαροί ταραξίες.

    [05] Κοινωνία

    Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς το Σάββατο

    Σε εξέλιξη πύρινα μέτωπα

    22/8/2008 17:54:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/8/2008 18:17:58)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Υπό μερικό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα στη Καλαμάτα στην περιοχή Νέδουσα, στο Δρίμισκο Ρεθύμνου, στη Ροδινή Αχαΐας και στο Αγιονόρι Κορινθίας. Στο Αγιονόρι η πυρκαγιά πέρασε στο νομό Αργολίδας και έχει κάνει στάχτη πολλά στρέμματα δασικής έκτασης με πουρνάρια. Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Κατσαρώνι στη Νότια Εύβοια, καθώς και στην Κάρυστο. Επιχειρούν επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις. Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 4:00 περίπου τα ξημερώματα της Παρασκευής σε δασική έκταση στο Ζευγολατιό Κορινθίας. Σε εξέλιξη φωτιά στα Ιωάννινα. Επιχειρούν δύο καναντέρ.

    Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά σε δασική έκταση στην Νέδουσα του Δήμου Καλαμάτας στον Ταΰγετο. Αυτή την ώρα κι επιχειρούν εκτός των επίγειων δυνάμεων και αεροσκάφη πεζετέλ. Σε εξέλιξη φωτιά σε αγροτική περιοχή στον Βρονταμά του Δήμου Σκάλας στην Λακωνία.

    Υπό έλεγχο βρίσκονται πυρκαγιές, στο Κοπανάκι του Δήμου Αετού στη Μεσσηνία όπου έχουν καεί 25 στρέμματα δασικής και 25 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης και στην Αρσινόη του Δήμου Ιθώμης στη Μεσσηνία έχοντας κάψει 15 στρέμματα δασικής έκτασης. Σε όλα τα πύρινα μέτωπα υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που επιχειρούν για να θέσουν τις πυρκαγιές υπό πλήρη έλεγχο.

    Προειδοποίηση Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αύριο Σάββατο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής Αττικής και Εύβοιας.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα: Δεν επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), καθώς και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστάται η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων Νομαρχιακών Αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δάση και ευαίσθητες περιοχές.

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται: Να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά μέτρα πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά. Nα απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    [06] Τεχνολογία

    Έκθετη στους συνδρομητές της η Altec Telecoms

    Ελλείψει χρημάτων διακοπή κυκλωμάτων

    22/8/2008 17:14:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε προσωρινή διακοπή ορισμένων κυκλωμάτων διασύνδεσης προς την Altec Telecoms, προχώρησε ο ΟΤΕ, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών της εταιρίας προς τον Οργανισμό και αδυναμίας της να ανταποκριθεί στις συμβατικές της οικονομικές υποχρεώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ΟΤΕ εξάντλησε όλα τα περιθώρια συνεννόησης με τη συγκεκριμένη εταιρία, την οποία κάλεσε επανειλημμένα για την αποπληρωμή των οφειλών της, δηλώνοντάς της συγχρόνως ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προέβαινε, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, στη διακοπή των υπηρεσιών του που της παρέχει.

    Παράλληλα, ενημέρωσε έγκαιρα για τις ενέργειές του αυτές και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων [Ε.Ε.Τ.Τ.].

    Οι συνδρομητές της Altec Telecoms μπορούν ακόμη να πραγματοποιούν και να δέχονται κλήσεις και μέσω οποιουδήποτε άλλου δανειοδοτημένου παρόχου επιθυμούν, προσθέτοντας πριν από τον αριθμό που θέλουν να καλέσουν τον τετραψήφιο κωδικό επιλογής που αντιστοιχεί στον κάθε πάροχο, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΤΕ.

    Στην ανακοίνωση του ΟΤΕ προστίθεται ότι στόχος των ενεργειών αυτών είναι η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας του Οργανισμού από πρακτικές εταιρειών, που θεωρούν ότι ο ΟΤΕ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τηλεπικοινωνιακή τράπεζα, ενώ στις ίδιες επιτρέπεται να προβαίνουν σε κινήσεις αθέμιτου ανταγωνισμού.

    [07] Κόσμος

    Λισαβόνα, Πορτογαλία

    Εκτροχιασμός αμαξοστοιχίας με δύο νεκρούς

    22/8/2008 16:46:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Μια περιφερειακή αμαξοστοιχία, την οποία χρησιμοποιούν πολύ οι τουρίστες στη διάρκεια του καλοκαιριού, εκτροχιάστηκε σήμερα το πρωί στη βορειανατολική Πορτογαλία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι και να τραυματισθούν 25, σύμφωνα με προσωρινό επίσημο απολογισμό. Ο ένας από τους νεκρούς είναι ένα παιδί που υπέκυψε στο νοσοκομείο, ο άλλος μια 47χρονη Πορτογαλίδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης πολιτικής προστασίας, η κατάσταση δέκα τραυματιών, από τους 25 που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, είναι σοβαρή. Το τρένο, το οποίο μετέφερε 47 επιβάτες, πραγματοποιούσε δρομολόγιο περίπου 60 χιλιομέτρων ανάμεσα στην Τούα και τη Μιραντέλα.

    Σύμφωνα με το κέντρο επιχειρήσεων διάσωσης της Μπραγκάνσα, ο εκτροχιασμός, ο οποίος συνέβη λίγο πριν από τις 11.00 (τοπική ώρα, 13.00 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το χωριό Μπρουνχέντα, φέρεται να προκλήθηκε από έκρηξη στο πρώτο βαγόνι. Ο δήμαρχος της Μιραντέλα, ο Ζοζέ Σιλβάνο, δήλωσε επίσης ότι "ο μηχανοδηγός του τρένου είπε πως άκουσε μια έκρηξη ακριβώς πριν από τον εκτροχιασμό".

    [08] Κόσμος

    Παρίσι, Γαλλία

    Εγκαίνια βουδιστικού ναού από το Δαλάι Λάμα

    22/8/2008 16:10:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Τα εγκαίνια ενός βουδιστικού ναού στη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν σήμερα από το Δαλάι Λάμα και μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν η πρώτη κυρία της Γαλλίας Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί. Η τελετή στο ναό Λεράμπ Λινγκ, ο οποίος κτίσθηκε σύμφωνα με το παραδοσιακό θιβετανικό σχέδιο σε μια απομακρυσμένη περιοχή πράσινων λόφων στην περιφέρεια Ερό και είναι ένας από τους μεγαλύτερους θιβετανικούς βουδιστικούς ναούς στη Δύση, πραγματοποιήθηκε στο τέλος μιας επίσκεψης στη Γαλλία στη διάρκεια της οποίας ο Δαλάι Λάμα επέκρινε επανειλημμένα την Κίνα που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η παρουσία του στη Γαλλία στη διάρκεια των Αγώνων ήταν ένας πονοκέφαλος για τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επικρίθηκε ευρέως επειδή αρνήθηκε να συναντηθεί με τον εξόριστο ηγέτη του Θιβέτ. Σιωπηρός στόχος της παρουσίας της συζύγου του σήμερα ήταν να κατευνάσει τα πνεύματα. Κάτω από δυνατή βροχή, εκατοντάδες μαθητές του βουδισμού παρακολούθησαν την τελετή των εγκαινίων, ενώ ο ναός ήταν στολισμένος με πολύχρωμες θιβετανικές σημαίες προσευχής. Ο Δαλάι Λάμα ηγήθηκε μιας πομπής μοναχών με πορτοκαλί και κόκκινα ράσα που τραγουδούσαν ύμνους και φυσούσαν μακριές τρομπέτες καθώς προχωρούσαν γύρω από το ναό. Η Μπρούνι-Σαρκοζί ακολούθησε την πομπή φορώντας ένα σκούρο μπλε φόρεμα μακρύ ως το γόνατο. Όταν έφτασε στην πόρτα του ναού, ο Δαλάι Λάμα της έδωσε μια χάτα, μια μακριά λευκή εσάρπα που συμβολίζει το καλωσόρισες.

    [09] Υγεία

    Βερολίνο, Γερμανία

    Γονίδιο συνδέεται με αλλεργικές αντιδράσεις

    22/8/2008 15:59:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Εντοπίστηκε από Γερμανούς ερευνητές ένα γονίδιο που φέρεται ότι ευθύνεται άμεσα για πολλές αλλεργικές αντιδράσεις, όπως ο αλλεργικός κατάρρους και το άσθμα, όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού Plos Genetics. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε μια ομάδα του Χέλμχολτς Τσέντρουμ του Μονάχου και μιας κλινικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της πόλης αυτής, το γονίδιο, το FCER1A-Gen, περιέχει τις οδηγίες για το σχηματισμό της IgE, μιας κατηγορίας αντισωμάτων που υπάρχει μόνο στα θηλαστικά και διαδραματίζει ρόλο κλειδί στην εμφάνιση αλλεργιών. Όπως δήλωσε ο Τόμας Ίλιχ του Χέλμχολτς Τσέντρουμ, "για να πραγματοποιήσουμε την έρευνά μας, μελετήσαμε τα γονιδιώματα άνω των 10.000 ενηλίκων και παιδιών στη Γερμανία". Τα πρόσωπα που υποφέρουν από αλλεργίες έχουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό αντισωμάτων του τύπου IgE απ ό,τι τα υγιή, σύμφωνα με την έρευνα. Αυτά τα αντισώματα, τα οποία βρίσκονται συχνά στους ιστούς του δέρματος, είναι ικανά να προκαλέσουν ισχυρές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού όταν υπάρχουν ουσίες όπως γύρη ή σκόνη, στις οποίες οφείλεται ο αλλεργικός κατάρρους ή οι κρίσεις άσθματος. Μια τροποποίηση του γονιδίου FCER1A-Gen θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τον αριθμό των αντισωμάτων IgE και να περιοριστούν έτσι οι αλλεργικές αντιδράσεις.

    [10] Οικονομία

    Κάτω από τα 121 $ το ελαφρύ αργό

    Υποχώρησε το πετρέλαιο

    22/8/2008 14:41:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuteras

    Υποχώρησε κάτω από τα 121 δολάρια η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, καθώς το αμερικανικό νόμισμα ανέκαμψε ελαφρά, με τους επενδυτές να αναστέλλουν τις πιέσεις στο αμερικανικό νόμισμα, εν όψει της ομιλίας του Μπεν Μπερνάνκι του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στο ετήσιο συμπόσιο στο Τζάκσον Χόουλ στο Ουαϊόμινγκ, αναζητώντας περαιτέρω στοιχεία για τις εκτιμήσεις της Fed για την αμερικανική οικονομία και τις επιτοκιακές προοπτικές.

    Νωρίτερα, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού πλησίασε τα 122 δολάρια το βαρέλι, λόγω της πτώσης του δολαρίου και της αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Μόσχας.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε, το μεσημέρι, 56 σεντς το βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να υποχωρεί στα 120,62 δολάρια ενώ, νωρίτερα, είχε αγγίξει έως και τα 121,86 δολάρια.

    Στα 119,35 δολάρια υποχωρούσε, παράλληλα, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Σεπτεμβρίου του αργού τύπου μπρεντ, χάνοντας 81 σεντς το βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο" ενώ, νωρίτερα, είχε ανέλθει έως και στα 120,91 δολάρια.

    "Οι τιμές του πετρελαίου επηρεάζονται από την υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου και τη διπλωματική ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας", τόνισε ο υπεύθυνος στην Commonwealth Bank of Australia για τη χάραξη στρατηγικής στις αγορές εμπορευμάτων Ντέιβιντ Μουρ.

    Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, η ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ κυμαινόταν, το μεσημέρι, στα 1,4838 δολάρια ανά ευρώ, σε σχέση με 1,4898 δολάρια ανά ευρώ αργά χθες βράδυ.

    Οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου έχουν αρχίζει να παρακολουθούν το ενδεχόμενο επιστροφής της τροπικής καταιγίδας Μέι στον Κόλπο του Μεξικού το Σαββατοκύριακο και να σταθμίζουν τις πιθανές επιλογές του ΟΠΕΚ ως προς τα επίπεδα παραγωγής του, κατά τη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο του διεθνούς οργανισμού στις 9 Σεπτεμβρίου.

    Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους του πολωνικού υπουργείου Οικονομίας και πολωνικών ενεργειακών εταιριών, ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Χουσάιν αλ Σαχριστάνι είπε ότι "φαίνεται πως, για την ώρα, το πετρέλαιο που είναι διαθέσιμο στην αγορά ανταποκρίνεται στη ζήτηση ή είναι ελαφρώς περισσότερο από τη ζήτηση".

    Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, η τράπεζα με τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση στις αγορές πετρελαίου, εμμένει, τέλος, στην εκτίμησή της για τιμή του βαρελιού του αμερικανικού ελαφρού αργού στα 149 δολάρια το βαρέλι στα τέλη του 2008, εκτιμώντας ότι τα θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς είναι πολύ πιο ισχυρός παράγων στη διαμόρφωση της τιμής από ένα ενισχυόμενο δολάριο.

    Η εκτίμηση διατυπώθηκε σε σημείωμα της τράπεζας με ημερομηνία 19 Αυγούστου, το οποίο δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη.

    [11] Οικονομία

    Μολυβιάτης: "Δεν είναι αρνητικός ο απολογισμός"

    22/8/2008 14:19:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Σε απολογισμό του έργου στις πυρόπληκτες περιοχές προχωρά με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών πρέσβης κ. Πέτρος Μολυβιάτης. "Βεβαίως δεν έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα, δεν έχουν αποκατασταθεί όλες οι ζημιές και δεν έχουν ξανακτισθεί, όλα τα σπίτια που κάηκαν. Και ίσως θα ήταν αδύνατο να γίνουν όλα αυτά μέσα σε ένα χρόνο. Όμως δεν είναι λίγα και αυτά που έγιναν. Είναι γνωστό ότι η Πολιτεία έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα 400 εκ.ευρώ για τη βοήθεια και στήριξη των πυρόπληκτων. Και τα 200 εκ. από αυτά έχουν διατεθεί -και ορθώς- στο νομό Ηλείας. Είναι επίσης γνωστό ότι η Πολιτεία έχει ανακοινώσει προγράμματα της τάξεως του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την ανασυγκρότηση και ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών. Όσο για την κοινωνία, πιστεύω ότι ήταν συγκινητική - και ουσιαστική - η συμπαράστασή της. Περίπου 92.000 δωρητές έχουν προσφέρει στο Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών 196.152.267 ευρώ".

    Στην ίδια ανακοίνωση ο κύριος Μολυβιάτης εξάρει τη συγκινητική και ουσιαστική συμπαράσταση των πολιτών τονίζοντας: "Χάρη στη γενναιοδωρία αυτής της κοινωνίας σήμερα κτίζονται ή επισκευάζονται 397 σπίτια στις πυρόπληκτες περιοχές με δωρεάν χρηματοδότηση από το Ταμείο. Και είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό όχι με δάνεια, αλλά δωρεάν. Το σύνολο των σπιτιών που κατεστράφησαν ολικώς ή μερικώς είναι 1.488. Μέχρι προ δύο μηνών δεν είχαν υποβάλει αίτηση για χρηματοδότησή τους ούτε οι μισοί ιδιοκτήτες αυτών των σπιτιών. Και αυτό δεν οφείλεται στη γραφειοκρατία αλλά στο ότι οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν μετοικίσει πριν από πολλά χρόνια".

    Οκ. Μολυβιάτης παρακαλεί όλους τους ιδιοκτήτες των καμένων σπιτιών να προσέλθουν στα αρμόδια γραφεία του ΥΠΕΧΩΔΕ στις πρωτεύουσες των πυρόπληκτων νομών και να υποβάλλουν αίτηση για τη δωρεάν χρηματοδότησή τους, καθώς στη διάθεσή τους, όπως αναφέρει, υπάρχουν άλλωστε και 15 σχέδια προτύπων κατοικιών που βραβεύτηκαν σε διαγωνισμό που έκανε το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών με το Σύνδεσμο Ελληνικών γραφείων Μελετών. Οποιος επιλέξει τα σχέδια αυτά θα έχει δωρεάν και την αρχιτεκτονική, στατική και ηλεκτρολογική μελέτη.

    Στην ανακοίνωση επίσης αναφέρει: "Θα ήθελα, εξάλλου, να ενημερώσω την κοινή γνώμη για την κίνηση του λογαριασμού του Ταμείου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως ανέφερα το σύνολο των δωρεών είναι 196.152.267, ποσό που με τους τόκους ανήλθε σε 200.571.742,07 ευρώ. Για την εκπλήρωση της αποστολής του το Ταμείο έχει δαπανήσει μέχρι σήμερα 29.575.667,53 (λεπτομερής πίνακας υπάρχει στην ιστοσελίδα www.etaea.gr). Το υπόλοιπο του λογαριασμού σήμερα είναι 170.996.074,54".

    [12] Πολιτική

    Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στον Καύκασο

    Συνεργασία Καραμανλή - Ν. Μπακογιάννη

    22/8/2008 14:00:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/8/2008 14:58:44)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Συνεργασία με την υπουργό των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Νωρίτερα, ο Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Όπως δήλωσε η κ. Μπακογιάννη συζήτησαν για το Σκοπιανό, το Κυπριακό, τις εξελίξεις στη Γεωργία, αλλά και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν.Γκρουέφσκικα ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών, καθώς θεωρεί ότι πρέπει να γίνει μια ουσιαστική και ειλικρινής προσπάθεια επίλυσης του θέματος του ονόματος και για να μην ξεφύγουμε, όπως τόνισε, σε άσκοπες ρητορικές. Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε επίσης ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

    Η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και σε ερώητηση αν το "Βόρεια Μακεδονία" είναι αποδεκτό από την ελληνική κυβέρνηση επεσήμανε ότι "η Ελλάδα επιζητά ένα όνομα κοινά αποδεκτό με γεωγραφικό προσδιορισμό, το οποίο θα ισχύει έναντι όλων". Σε ερώτηση για την υπόθεση Παυλίδη, η κ. Μπακογιάννη δεν έκανε σχόλιο, ενώ κληθείσα να σχολιάσει τη θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη ότι δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις για τη Μονή Εσφιγμένου, σημείωσε "το θέμα της Μονής Εσφιγμένου υπάρχει με αποφάσεις του ΣτΕ, οι οποίες, πράγματι, θα πρέπει να εφαρμοστούν. Η μοναστική κοινότητα έχει η ίδια θέσει τους όρους με τους οποίους μπορούν να εφαρμοστούν αυτές οι αποφάσεις".

    Συνεργασία πρωθυπουργού -Μεϊμαράκη

    Συνεργασία με τον υπουργό Άμυνας Βαγγέλη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Άμυνας απαντώντας σε ερώτηση για την κατάσταση στην Ν. Οσετία, ανέφερε: "παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις και όπως γνωρίζετε η Ελλάδα προσπαθεί να υπάρχει μονίμως ένας δίαυλος επικοινωνίας και ουσιαστικού διαλόγου για να γυρίσουμε στην κατάσταση που υπήρχε πριν".

    Σε ερώτηση, σχετικά με το ντόπινγκ, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι μόλις τελειώσουν οι Ολυμπιακοί αγώνες, είναι μια ευκαιρία όλοι μαζί, αθλητές, προπονητές, παράγοντες, ομοσπονδίες, πολιτεία, να βοηθήσουμε ουσιαστικά να λυθεί αυτό το ζήτημα γιατί πράγματι φαίνεται ότι υπάρχει ένα θέμα για το οποίο δεν έχει ασχοληθεί κανείς επί της ουσίας, ώστε να επιλυθεί. Είναι κρίμα, ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης για τον ελληνικό αθλητισμό και για τους αθλητές, οι οποίοι εν τέλει είναι τα θύματα, διότι αφοσιώνονται σε αυτό, το αγαπούν, κάνουν πολλές θυσίες, εμπιστεύονται πάρα πολύ τους προπονητές τους και τους παράγοντες των ομοσπονδιών και αυτοί φέρουν τη βαρύτερη, τη μεγαλύτερη ευθύνη. Ο κ. Μεϊμαράκης κατέληξε ότι όλοι μαζί θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο, αυτοί που οι Έλληνες αθλητές εμπιστεύονται, να αξίζουν απόλυτα την εμπιστοσύνη τους.

    Σε ερώτηση εάν θα πρέπει να παραιτηθεί ο κ .Παυλίδης από βουλευτής, για να διευκολύνει την κυβέρνηση, ο κ. Μεϊμαράκης παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του.

    [13] Οικονομία

    Πτητικού περίοδος 14/9 25/10/'08

    Νέος σχεδιασμός προγράμματος πτήσεων ΟΑ

    22/8/2008 13:51:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ολοκλήρωσαν το σχεδιασμό του πτητικού προγράμματος για την περίοδο 14 Σεπτεμβρίου 2008 έως 25 Οκτωβρίου 2008. Το νέο πρόγραμμα είναι παρόμοιο με το αντίστοιχο της περυσινής περιόδου, πλην των ενός ζημιογόνων προορισμών.

    Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ολοκλήρωσαν το σχεδιασμό του πτητικού προγράμματος για την περίοδο 14 Σεπτεμβρίου 2008 έως 25 Οκτωβρίου 2008. Το νέο πρόγραμμα είναι παρόμοιο με το αντίστοιχο της περυσινής περιόδου*.

    Ωστόσο, περιλαμβάνει περικοπή ενός ζημιογόνου προορισμού εξωτερικού, καθώς και περιορισμό συχνοτήτων ορισμένων δρομολογίων, επίσης εξωτερικού.

    Η απόφαση για εξορθολογισμό του πτητικού προγράμματος υπαγορεύεται από τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας, τον αριθμό του διαθέσιμου στόλου και την αρνητική διεθνή συγκυρία εξ αιτίας των υψηλών τιμών των καυσίμων.

    Η επιλογή αυτή έχει ως στόχο την περαιτέρω μείωση των δαπανών, την αύξηση στις πληρότητες των αεροσκαφών, τον περιορισμό των ζημιογόνων πτήσεων και την καλύτερη αξιοποίηση του στόλου της εταιρείας, ώστε έτσι να επιτευχθεί η βέλτιστη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

    Στο πλαίσιο αυτό, αναστέλλεται το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη Γκάτγουϊκ Θεσσαλονίκη, καθώς η ετήσια ζημιά ανέρχεται σε 3,6 εκ. ευρώ.

    Επίσης, περιορίζονται οι ακόλουθες πτήσεις εξωτερικού: από 2 σε 1 οι ημερήσιες πτήσεις στο δρομολόγιο: Αθήνα Φρανκφούρτη Αθήνα, όπου η συνολική ετήσια ζημιά ανέρχεται σε 9,6 εκ. ευρώ. από 5 σε 3 οι εβδομαδιαίες πτήσεις στο δρομολόγιο: Αθήνα Μόναχο Αθήνα, όπου η συνολική ετήσια ζημιά ανέρχεται σε 3,5 εκ. ευρώ. από 5 σε 3 οι εβδομαδιαίες πτήσεις στο δρομολόγιο: Αθήνα Στουτγάρδη Αθήνα, όπου η συνολική ετήσια ζημιά ανέρχεται σε 3 εκ. ευρώ. από 6 σε 4 οι εβδομαδιαίες πτήσεις στο δρομολόγιο: Αθήνα Ντουμπάι Κουβέιτ - Αθήνα, όπου η συνολική ετήσια ζημιά ανέρχεται σε 6 εκ. ευρώ.

    Παράλληλα, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι διερευνούν τη δυνατότητα ανάπτυξης εμπορικών συνεργασιών για την από κοινού εκτέλεση δρομολογίων με άλλες αεροπορικές εταιρείες, με τη μέθοδο του κοινού κωδικού [code sharing], καθώς και τον περιορισμό του κόστους των αεροσταθμών του εξωτερικού.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν το νέο αυτό πρόγραμμα πτήσεων για την περίοδο 14 Σεπτεμβρίου 2008 έως 25 Οκτωβρίου 2008, όταν θα έχει πλήρως ενταχθεί στα ηλεκτρονικά συστήματα της εταιρείας εντός των επομένων τριών εργασίμων ημερών.

    [14] Οικονομία

    Σύστημα ελέγχου διακίνησης ναυτιλιακού πετρελαίου

    Κωδικός «Ποσειδώνας»

    22/8/2008 13:51:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τίθεται σε εφαρμογή το σύστημα ελέγχου διακίνησης πετρελαίου ναυτιλίας, με την κωδική ονομασία «Ποσειδώνας», με δύο αποφάσεις που υπέγραψε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας.

    Με τις αποφάσεις αυτές δημιουργείται μητρώο Διακινητών Πετρελαίου Ναυτιλίας και Αφορολογήτων Καυσίμων [ΔΙ.ΠΕ.Ν.Α.Κ.] και καταγράφονται τα πλωτά και χερσαία μέσα μεταφοράς.

    Συγκεκριμένα, με τη μία απόφαση όλα τα πλωτά μεταφορικά μέσα, για να επιτρέπεται να μεταφέρουν πετρέλαιο ναυτιλίας κι άλλα αφορολόγητα καύσιμα, θα πρέπει ανεξαρτήτως χωρητικότητας και διαστάσεων: 1. να εφοδιαστούν έως 30/9/2008 με το αυτόματο σύστημα προσδιορισμού ταυτότητας πλοίων [AUTOMATIC IDENTIFICATION SYSTEM A.I.S.]. Την υποχρέωση αυτή έχουν μέχρι σήμερα όλα τα πλοία άνω των 45 μέτρων και τα δεξαμενόπλοια άνω των 300 κόρων. 2. να φέρουν εμφανώς το σήμα και την επωνυμία της ιδιοκτήτριας εταιρίας ή της εταιρίας στην οποία είναι χρονοναυλωμένα. 3. να φέρουν εμφανώς και στις δύο πλευρές τους, ένα ειδικό σήμα που να δείχνει ότι μεταφέρουν αφορολόγητο καύσιμο.

    Με τη δεύτερη απόφαση, όλα τα χερσαία μεταφορικά μέσα, για να επιτρέπεται να μεταφέρουν πετρέλαιο ναυτιλίας και άλλα αφορολόγητα καύσιμα, θα πρέπει να έχει ανανεωθεί έως 30/9/2008 το Πιστοποιητικό Καταλληλότητας τους για τελωνειακή σφράγιση, με στόχο τον επανέλεγχο της αξιοπιστίας των ράβδων ογκομετρικής καταμέτρησης του φορτίου και την εκ νέου σφράγισή τους με νέες τελωνειακές σφραγίδες υψηλής ασφαλείας.

    [15] Κόσμος

    Θα πάρει μήνες η έκδοση του τελικού πορίσματος

    Ερευνώνται τα αίτια της τραγωδίας

    22/8/2008 12:01:00 (Τελευταία ενημέρωση: 22/8/2008 17:14:11)

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Φως στα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας στη Μαδρίτη προσπαθούν να ρίξουν οι ισπανικές αρχές και η επίσημη έρευνα είναι υπό εξέλιξη, αν και αναμένεται να χρειαστούν αρκετοί μήνες για την έκδοση του τελικού πορίσματος. Η κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι η ειδική επιτροπή που συγκροτηθηκε, θα ερευνήσει επιμελώς την υπόθεση. Κυβερνητική πηγή τόνισε πάντως ότι η έρευνα ενδέχεται να διαρκέσει έναν ολόκληρο χρόνο. Εν τω μεταξύ, εξετάσεις DNA θα χρειαστούν για να διαπιστωθεί η ταυτότητα πολλών θυμάτων του δυστυχήματος. Σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, από τους 153 νεκρούς, μόνον οι 59 μέχρι στιγμής έχουν αναγνωριστεί.

    Τα δύο μαύρα κουτιά του μοιραίου αεροσκάφους MD-82 εξετάζονται ήδη, αλλά το ένα φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές ,όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρίας Spanair.

    Η αεροπορική εταιρία, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ισπανία διαθέτοντας 65 αεροσκάφη, δέχεται πάντως πολλές επικρίσεις ,αν και η ίδια δηλώνει σε ανακοίνωσή της ότι σεβάστηκε όλους τους ισχύοντες κανονισμούς της πολιτικής αεροπορίας. "Όλα όσα κάναμε με αυτό το αεροσκάφος, τα κάναμε με σεβασμό προς τους κανονισμούς ", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Μαδρίτη ο γενικός διευθυντής της Spanair, Μάρκους Χέντμπλομ.

    Ο πιλότος του αεροσκάφους είχε αναφέρει κατά την πρώτη προσπάθεια απογείωσης της μοιραίας πτήσης πρόβλημα στο σύστημα θέρμανσης του εισρεόμενου αέρα το οποίο ρυθμίστηκε σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες από το προσωπικό της εταιρίας, δήλωσε επίσης ο υποδιευθυντής της Spanair Χαβιέρ Μεντόθα.

    Η Spanair αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα πολλά οικονομικά προβλήματα λόγω της ανόδου των τιμών των καυσίμων και του σκληρού ανταγωνισμού. Λίγες ώρες πριν τη συντριβή του αεροσκάφους, οι πιλότοι της εταιρίας είχαν απειλήσει να κατέλθουν σε απεργία καθώς η διεύθυνση σχεδίαζε απολύσεις και περικοπές δρομολογίων. Η εφημερίδα Ελ Μούντο έγραψε μάλιστα ότι ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους ήταν στην λίστα των προς απόλυση πιλότων.

    Η σκανδιναβική εταιρία SAS -θυγατρική της οποίας είναι η Spanair- είχε επιχειρήσει να την πουλήσει πέρυσι, καθώς ήταν ζημιογόνος. Το πρώτο εξάμηνο του 2008 η Spanair είχε ζημίες ύψους 81 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Τρεις από τους τραυματίες σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

    Τρεις από τους 19 ανθρώπους που επέζησαν του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος που σημειώθηκε την Τετάρτη στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση υγείας της περιοχής της ισπανικής πρωτεύουσας.

    Από τους 19 τραυματίες που νοσηλεύονται, τρεις βρίσκονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση, ένας σε σοβαρή, τέσσερις σε σοβαρή, αλλά, σταθερή κατάσταση και δύο σε σοβαρή κατάσταση, που όμως εξελίσσεται θετικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης.

    Οκτώ "παρακολουθούνται και παρουσιάζουν θετική εξέλιξη", κι ένας είναι "ελαφρά τραυματισμένος", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Επιβάτες ήθελαν να εγκαταλείψουν το αεροπλάνο και δεν τους το επέτρεψαν. Παράλληλα, τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ένας από τους επιβάτες του αεροσκάφους, ο οποίος είναι τώρα νεκρός, ήταν ανήσυχος και θέλησε να εγκαταλείψει το αεροσκάφος πριν από τη μοιραία απογείωση, αλλά, δεν του επετράπη να το κάνει.

    Την πληροφορία αυτή έδωσαν στη δημοσιότητα οι συγγενείς του θύματος, οι οποίοι είχαν δεχθεί από αυτόν μηνύματα στα κινητά τους τηλέφωνα κατά τη διάρκεια του ελέγχου που έγινε στο αεροσκάφος MD-82, έπειτα από πρόβλημα που επισήμανε ο πιλότος του.

    "Δεν μας αφήνουν να βγούμε. Όλα είναι κλειστά", έγραφε στο τελευταίο του μήνυμα ο Ρούμπεν Σαντάνα, απαντώντας στη σύζυγό του, η οποία του ζητούσε να εγκαταλείψει το αεροπλάνο, όταν την ενημέρωσε ότι η πτήση καθυστερούσε λόγω τεχνικού προβλήματος.

    Επίσης, ο Σαντάνα διευκρίνιζε, σύμφωνα με τον γιο του, ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους τους δήλωσε ότι δεν ήθελε να απογειωθεί λόγω προβλήματος στον αριστερό κινητήρα, πρόσθεσαν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης.

    Πολλοί ακόμη επιβάτες δεν μπόρεσαν να κατέβουν από το αεροσκάφος πριν από τη μοιραία απογείωσή του, μολονότι το επιθυμούσαν, γράφει σήμερα η εφημερίδα ABC, σύμφωνα με την οποία, η απόφαση γι αυτό ανήκει στον κυβερνήτη του αεροσκάφους. Αυτός μπορεί να επιτρέψει την έξοδο των επιβατών που το επιθυμούν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 22 August 2008 - 16:50:14 UTC