Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ασημένιος ο Νικολαΐδης
  • [02] Συνάντηση Νίμιτς-Βαρθολομαίου
  • [03] Ανθρωποκυνηγητό για συνεργάτες του Παλαιοκώστα
  • [04] Το ντόπινγκ στο επίκεντρο
  • [05] Nikolaidis Claims Silver Medal
  • [06] Λαμία:Τροχαίο δυστύχημα με δυο νεκρούς
  • [07] Λουτρό αίματος στο Αφγανιστάν
  • [08] Χιλιάδες άστεγοι στο Τσαντ απ' τις πλημμύρες
  • [09] Σε εξέλιξη πυρκαγιές
  • [10] Ρωσικές δυνάμεις σε σημεία-κλειδιά
  • [11] Αναγκαστική προσγείωση Airbus
  • [12] Συλλήψεις για εμπρησμούς
  • [13] Καταγγελίες για ηλεκτρονικό αποκλεισμό του Free Gaza
  • [14] Πήρε εξιτήριο ο Π. Ευθυμίου
  • [15] Μεξικό: Νέα επεισόδια βίας
  • [16] Χονγκ Κονγκ: Εξασθενεί ο τυφώνας Νούρι
  • [17] Συγκρούσεις στη Σομαλία
  • [18] Κατάθεση Ζαχόπουλου σε Πταισματοδίκη
  • [19] Νικολαϊδης από μέταλλο
  • [20] Νικολαΐδης από μέταλλο

    [01] Αθλητισμός

    Δυο αργυρά και δυο χάλκινα ο απολογισμός

    Ασημένιος ο Νικολαΐδης

    23/8/2008 3:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/8/2008 6:37:57 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μετά από ένα συναρπαστικό αγώνα που κρίθηκε στις λεπτομέρειες ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης, πήρε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των +80 κιλών του ταεκβοντό, χάνοντας στον τελικό του αγωνίσματος από τον Νοτιοκορεάτη, Ντογκμιν Τσα, με 5-4 στα σημεία. Αυτό είναι το δεύτερο ολυμπιακό μετάλλιο που κερδίζει ο πρωταθλητής μας από την Θεσσαλονίκη, αφού και στην Αθήνα το 2004 είχε πάρει επίσης το αργυρό μετάλλιο. Τα χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν οι Αρμάν Τσιλμάνοφ (Καζακστάν) και Τσίκα Τσουκουμερίτζε (Νιγηρία). Συνολικά η Ελλάδα στο Πεκίνο κατέκτησε δυο ασημένια και δυο χάλκινα μετάλλια.

    Στις λεπτομέρειες...

    Το καλό ξεκίνημα του Νικολαϊδη στον τελικό δεν είχε συνέχεια. Στον πρώτα δευτερόλεπτα του πρώτου γύρου ο Ελληνας πρωταθλητής προηγήθηκε με 2-0. Ο Τσα, πάντως, αντεπιτέθηκε και με ένα χτύπημα στο κεφάλι και ένα στον θώρακα πέτυχε σερί 3-0 και πήρε έκλεισε τον πρώτο γύρο προηγούμενος 3-2.

    Στον δεύτερο γύρο ο Νοτιοκορεάτης αύξησε τη διαφορά σε 4-2, αλλά λίγο πριν τη λήξη ο Νικολαϊδης μείωσε σε 4-3. Με την έναρξη του τρίτου γύρου ο πρωταθλητής Ευρώπης ισοφάρισε γρήγορα σε 4-4, αλλά μία ολιγωρία του στα τελευταία δευτερόλεπτα (σ.σ. 17`` πριν το τέλος) του στοίχισε τη νίκη, καθώς ο Τσα διαμόρφωσε το τελικό 5-4.

    Προηγουμένως στα ημιτελικά ο Νικολαϊδης είχε καταφέρει να πάρει την πρόκριση στο μεγάλο τελικό επικρατώντας με 3-2 του Νιγηριανού, Τσίκα Τσουμκουμερίζε, μετά από καθοριστικό χτύπημα στην εκπνοή, αγώνα.

    Η αναμέτρηση είχε αρχίσει με τους διαιτητές να στερούν πόντους από τον Έλληνα πρωταθλητή, καθώς τα χτυπήματα του Νικολαϊδη στο κεφάλι του Νιγηριανού δεν μέτρησαν ποτέ, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα η ολοκλήρωση του πρώτου γύρου να τον βρει με το εις βάρος του 1-0, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι και τη λήξη του δεύτερου.

    Στο τρίτο γύρο ο Νικολαϊδης με χτύπημα στο κεφάλι προηγήθηκε με 2-1, ενώ ο Τσουμκουμερίζε «απάντησε» με χτύπημα στο θώρακα, ισοφαρίζοντας σε 2-2.

    Ωστόσο, το ψυχικό σθένος του Έλληνα πρωταθλητή και κυρίως η ψυχραιμία του τού χάρισε μία μεγαλειώδη νίκη, καθώς ένα δευτερόλεπτο πριν από τη λήξη πέτυχε χτύπημα στον Νιγηριανό και πήρε την πρόκριση στον τελικό.

    Το μεγαλύτερο εμπόδιο προς το μετάλλιο ήταν ο πρωινός αγώνα του Νικολαϊδη με τον Αρμάν Τσιλμάνοφ από το Καζακστάν.

    Ο Νικολαϊδης παρουσιάστηκε αγχωμένος κόντρα στον και χρειάστηκε να πάει ο αγώνας στον τέταρτο γύρο για να πάρει τη νίκη-πρόκριση στους «16» του τουρνουά. Στον πρώτο γύρο ο Τσιλμάνοφ πήρε τον πρώτο πόντο έπειτα από επίθεση του Νικολαϊδη, αλλά ο Ελληνας πρωταθλητής κατάφερε να ισοφαρίσει άμεσα.

    Στο ξεκίνημα του δεύτερου γύρου ο Τσιλμάνοφ προηγήθηκε ξανά, αλλά και πάλι ο Νικολαϊδης κατάφερε με εντυπωσιακό χτύπημα να κάνει το 2-2. Στον τρίτο γύρο το σκηνικό δεν άλλαξε, οι δύο αθλητές πήραν από έναν πόντο (3-3) και η αναμέτρηση οδηγήθηκε στον τέταρτο γύρο. Εκεί ο Ελληνας πρωταθλητής αιφνιδίασε τον Τσιλμάνοφ, πήρε τον πόντο και τη νίκη (4-3).

    "Δεν θέλω να είμαι αχάριστος. Δεν θέλω να κάνω παράπονα, επειδή έχασα το χρυσό, αλλά πιστεύω ότι δικαιούμουν κάτι περισσότερο", δήλωσε λίγο μετά την λήξη του τελικού, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης και πρόσθεσε: "Αφιερώνω το μετάλλιο στην οικογένεια μου και όλους όσοι στάθηκαν δίπλα μου αυτά τα χρόνια και ελπίζω να είμαι και στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012."

    Σε αναλυτικές του δηλώσεις ο Έλληνας Ολυμπιονίκης τόνισε: "Είναι δύο οι χαμένες ευκαιρίες, μία εδώ και μία στην Αθήνα. Το ασημένιο μετάλλιο αφήνει γλυκόπικρη γεύση. Από την άλλη, όμως, είμαι χαρούμενος για τη διάρκεια της πορείας μου. Παράλληλα, το μετάλλιο αυτό με πεισμώνει να συνεχίσω για μία τετραετία ακόμα. Σίγουρα η εμπειρία παίζει μεγάλο ρόλο. Και σήμερα πέρασα δύσκολες στιγμές αφού όπως είδατε οι δύο αθλητές που πήραν το χάλκινο μετάλλιο, ήταν αυτοί που απέκλεισα για να φτάσω στον τελικό. Θέλω να έχω όμορφες σκέψεις και συναισθήματα, έστω κι αν θεωρώ ότι υπήρξε πρόβλημα. Ειδικά στον ημιτελικό, δεν ξέρω αν ήταν λάθη ακούσια ή αν θεωρούσαν πως είμαι πολύ δύσκολος αντίπαλος για τον Κορεάτη και ήθελαν να με βγάλουν έξω.

    Τα έχω καλά με τον εαυτό μου, που προσπάθησα όσο μπορούσα. Απλώς, νιώθω ότι αξίζω κάποια πράγματα παραπάνω, από αυτά που έχω πετύχει".

    Αναφερόμενος σε στιχομυθία που είχε με έναν άνθρωπο της ΔΟΕ, μόλις ολοκληρώθηκε ο τελικός, ο Νικολαΐδης είπε: "Επειδή είχε προηγηθεί το επεισόδιο με τον Κουβανό, ήλθε και μου είπε ότι θέλει να δείξουμε το πραγματικό πρόσωπο του τάεκβοντο και να εφαρμόσουμε το fair play. Εγώ του απάντησα, ότι αυτό που έγινε δεν ήταν fair play".

    Παράπονα για τους κριτές εξέφρασε ο προπονητής του, Κώστας Τζιδημόπουλος, όταν αποχωρώντας από τον αγωνιστικό χώρο θυμωμένος δήλωνε ότι: "Μερικοί αγώνες κερδίζονται στα χαρτιά και όχι στο τερέν."

    O κ. Κώστας Τζιδημόπουλος, τόνισε: "Μόνο ο ηλεκτρονικός θώρακας θα μας σώσει. Πριν από τέσσερις μήνες χρησιμοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης και ο Αλέξανδρος τους τσάκισε όλους. Ανάλογα με τη δύναμη που βάζεις στο χτύπημα, το κομπιούτερ καταγράφει αυτόματα τα σημεία. Απ΄ό,τι ξέρω ο Ζακ Ρογκ έχει δώσει εντολή να χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικός θώρακας από το Πεκίνο το 2012. Να δούμε αν θα περάσει αυτό.

    Γενικά πήγε πολύ καλά ο Αλέξανδρος. Στον ημιτελικό αποσυντονίστηκε λίγο στον δεύτερο γύρο, αφού έβλεπε τι σημεία έδιναν στον αντίπαλό του. Αλλά τον ηρέμησα, του είπα ότι ο αντίπαλος δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο και ότι είμαστε πολύ καλύτεροι. Στον τελικό οι Κορεάτες έκαναν αυτό που ήθελαν. Είναι το δικό τους άθλημα, έχουν όλους τους κριτές δικούς τους. Γιατί να μην τα λέμε αυτά; Πρέπει να κρυβόμαστε;

    Την τελευταία πενταετία περάσαμε ούτε λίγο ούτε πολύ 13 χειρουργεία. Όσοι δεν τον έζησαν από κοντά όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορούν να το καταλάβουν. Πάντως, αυτή τη στιγμή, το σημαντικότερο είναι ότι ήμασταν εδώ και ότι πήραμε το μετάλλιο. Αν έχει διάθεση και δεν είναι κουρασμένος, θα καταφέρει να πάει και στο Λονδίνο το 2012». Πίσω από τον Αλέξανδρο, υπάρχει φουρνιά πολύ καλών αθλητών. Είμαι σίγουρος ότι στο Λονδίνο θα προκρίνουμε τέσσερις αθλητές, οι οποίοι θα βρίσκονται στα μετάλλια κάποιοι εξ αυτών. Το 1986 ήμουν στην καρέκλα του προπονητή για λογαριασμού του Γιώργου (του πατέρα του Αλέξανδρου Νικολαΐδη). Τα τελευταία χρόνια, στην καρέκλα του Αλέξανδρου, αλλά και του αδελφού του, Ανέστη. Τον έχω αναλάβει τα τελευταία χρόνια και το ταλέντο του ήδη έχει αρχίσει να "λάμπει". Είναι ένας σπουδαίος αθλητής, που σίγουρα θα πρωταγωνιστήσει στο μέλλον. Είναι αθλητής με τσαμπουκά, αν και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει άγνοια κινδύνου".

    Στο μεταξύ, ο Κουβανός Άνγκελ Μάτος αποκλείστηκε μαζί με τον προπονητή του διά βίου από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις του ταεκβοντό. Ο Μάτος, στη διαδικασία των ρεπεσάζ και συγκεκριμένα στην αναμέτρηση με τον Αρμάν Τσιλμάνοφ (Καζακστάν) για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου, κλώτσησε στο κεφάλι τον διαιτητή.

    Το συμβάν διαδραματίστηκε στον δεύτερο γύρο και ενώ ο Κουβανός είχε το προβάδισμα με 3-2. Σε μία φάση που οι προπονητές και των δύο πλησίασαν τον διαιτητή για να διαμαρτυρηθούν, ο Κουβανός έχασε την ψυχραιμία του και κλώτσησε τον διαιτητή, όπως και έναν άλλο επίσημο.

    Μάλιστα, το όνομα του Μάτος, ο οποίος αποβλήθηκε από την αναμέτρηση, αφαιρέθηκε και από την τελική κατάταξη, όπου θα καταλάμβανε μαζί με τον Ιργκάσεφ την πέμπτη θέση.

    Αναλυτικά η τελική κατάταξη:

    1. Ντονγκμίν Τσα (Ν. Κορέα) -ΧΡΥΣΟ- 2. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ) -ΑΣΗΜΕΝΙΟ- 3. Αρμάν Τσιλμάνοφ (Καζακστάν) -ΧΑΛΚΙΝΟ- 3. Τσίκα Τσουκουμερίτζε (Νιγηρία) -ΧΑΛΚΙΝΟ- 5. Ακμάλ Ιργκάσεφ (Ουζπεκιστάν) 5. - 7. Κρίστοφερ Μόιτλαντ (Κόστα Ρίκα) 7. Αμπντελκαντέρ Ζρουρί (Μαρόκο)

    Η ελληνική παρουσία

    Στην κατηγορία των +67 κιλών του ταεκβοντό, η Κυριακή Κούβαρη ηττήθηκε στον πρώτο γύρο με 3-1 από την Βραζιλιάνα Ναταλία Φαλαβίνια και αποκλείστηκε.

    Να σημειωθεί ότι, στην κατηγορία των 105 κιλών της άρσης βαρών, ο Νίκος Κουρτίδης ανέβηκε μία θέση στην τελική κατάταξη και από τη 10η πήρε την 9η, καθώς ακυρώθηκε ο Ουκρανός Ιγκόρ Ραζορόνοφ, που ήταν έκτος, επειδή βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία.

    Η ελληνική παρουσία στους Αγώνες της 29ης Ολυμπιάδας ολοκληρώνεται τα ξημερώματα, με την εθνική υδατοσφαίρισης ανδρών να αντιμετωπίζει την Αυστραλία, σε αγώνα για την έβδομη θέση.

    [02] Πολιτική

    Στο Άγιο Όρος

    Συνάντηση Νίμιτς-Βαρθολομαίου

    23/8/2008 1:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/8/2008 6:18:05 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αιφνιδιαστική απρογραμμάτιστη συνάντηση είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος μετέβη για ιδιωτική επίσκεψη στο Άγιον Όρος, μετά το πέρας των διπλωματικών συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ, στη Θεσσαλονίκη.

    Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν και συνομίλησαν για λίγη ώρα. Στη συνάντηση πήραν μέρος και ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης, που συνοδεύει τον κ. Νίμιτς στο ταξίδι του στο Άγιον Όρος, καθώς και ο μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ. "Μιλήσαμε για πολλά πράγματα, του έδωσα μία περίληψη για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ανάμεσα στα Σκόπια και την Αθήνα. Ο Παναγιώτατος με ενθάρρυνε και μου έδωσε στήριξη για τη συνέχιση της αποστολής μου" δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Νίμιτς. Οι δύο άνδρες συζήτησαν, σύμφωνα με πληροφορίες και ζητήματα που αφορούν τις ορθόδοξες εκκλησίες στην περιοχή, την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος συνεχίζει την επίσημη προσκυνηματική επίσκεψη του στο Άγιον Όρος, αναχώρησε αργότερα για τη μονή Σίμωνος Πέτρας. Χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης, επισκέφθηκε τις Ιερές Μονές Αγίου Παύλου και Γρηγορίου, όπου έγινε δεκτός με εκδηλώσεις αγάπης. Το απόγευμα ο κ. Βαρθολομαίος θα χοροστατήσει στον Μέγα Εσπερινό της Πανηγύρεως του Αγίου Νήφωνος στη μονή Διονυσίου.

    ΠΓΔΜ: Αναφορές Τύπου Σκοπίων

    Η εφημερίδα των Σκοπίων "Ντνέβνικ" γράφει σήμερα: Τρεις είναι οι βασικές παρατηρήσεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, επί των τελευταίων ιδεών του κ. Νίμιτς, οι οποίες επισημάνθηκαν στον μεσολαβητή του ΟΗΕ, κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στα Σκόπια. Οι παρατηρήσεις αυτές είναι: - Το εύρος της εφαρμογής της ονομασίας που θα μπορούσε να συμφωνηθεί να είναι όσο το δυνατό πιο συρρικνωμένο, ήτοι να αφεθεί σε κάθε χώρα να αποφασίσει από μόνη της αν θα αποδεχτεί την ονομασία που θα μπορούσε να συμφωνηθεί ή αν θα χρησιμοποιεί την συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ. - Η ηγεσία της ΠΓΔΜ θεωρεί αδιαπραγμάτευτο το πώς θα αποκαλείται το έθνος και η γλώσσα. Εμμένει στη θέση ότι το έθνος πρέπει να αποκαλείται "μακεδονικό" και η γλώσσα "μακεδονική", ασχέτως της ονομασίας που θα μπορούσε να συμφωνηθεί για διεθνή χρήση. - Η ΠΓΔΜ δεν συμφωνεί με λύση που θα οδηγήσει σε τροποποιήσεις του Συντάγματός της. Σύμφωνα με πληροφορίες της εν λόγω εφημερίδας, στις συναντήσεις του κ. Νίμιτς στα Σκόπια δεν συζητήθηκε κάποιο συγκεκριμένο όνομα εκ των οκτώ ονομασιών του πακέτου του μεσολαβητή του ΟΗΕ - τέσσερις παραλλαγές της ονομασίας "Βόρεια Μακεδονία" και τέσσερις παραλλαγές της ονομασίας "Άνω Μακεδονία". Η "Ντνέβνικ" γράφει ακόμη "ότι μεταξύ των τελευταίων ιδεών του κ. Νίμιτς δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε το θέμα της εκκλησίας, όπως νωρίτερα ζήτησε ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι, αλλά ούτε και το θέμα των τοπωνυμιών, που ήδη έχει θέσει η ελληνική πλευρά".

    Εν τω μεταξύ, ο σημερινός Τύπος των Σκοπίων προβάλλει το γεγονός ότι για πρώτη φορά, η Βουλή της ΠΓΔΜ, σε συνεδρίασή της την Τετάρτη 27 Αυγούστου, θα εξετάσει, "τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων από την Ελλάδα κατά την περίοδο 1941-1949".

    Χθες ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Βελιάνοφσκι δήλωσε ότι "το μακροχρόνιο αίτημα Συλλόγων πολιτικών προσφύγων, ικανοποιήθηκε και οι βουλευτές θα εξετάσουν τα προβλήματα τους".

    Ο πρόεδρος του "Συλλόγου παιδιών πολιτικών προσφύγων" Γκιόργκι Ντόνεφσκι δήλωσε ότι αναμένει από τη Βουλή της ΠΓΔΜ,την Τετάρτη, να υιοθετήσει σχετικό ψήφισμα. "Αναμένω από το ψήφισμα να σημειώνει ξεκάθαρα τι θα κάνουν το Κοινοβούλιο, η Κυβέρνηση, τα Υπουργεία και άλλοι Θεσμοί για να επανακτήσουμε τα δικαιώματά μας", συμπλήρωσε ο Ντόνεφσκι.

    [03] Κοινωνία

    Εντατικές έρευνες

    Ανθρωποκυνηγητό για συνεργάτες του Παλαιοκώστα

    23/8/2008 1:24:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι έρευνες των Διωκτικών Αρχών που αποκοπούν στην πλήρη εξάρθρωση του δικτύου που βοήθησε στην οργάνωση και την εκτέλεση του σχεδίου απαγωγής του βιομηχάνου Γιώργου Μυλωνά. Χθες, οκτώ συλληφθέντες, μεταξύ αυτών ο Βασίλης Παλαιοκώστας και οι άλλοι τρεις βασικοί δράστες της απαγωγής του, οδηγήθηκαν κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, η οποία άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για σειρά κακουργηματικών πράξεων.

    Οι διώξεις αφορούν τα κακουργήματα: αρπαγή από κοινού, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και κατοχή εκρηκτικών υλών και βομβών σε βαθμό κακουργήματος, και σε βαθμό πλημμελήματος τα αδικήματα: εκβίαση, πλαστογραφία κατ εξακολούθηση, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, υπόθαλψη εγκληματία, παράβαση του νόμου περί όπλων και παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών. Οι κατηγορούμενοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν. Τη Δευτέρα θα οδηγηθεί στον Α Ειδικό Ανακριτή ο Βασίλης Παλαιοκώστας, ενώ οι υπόλοιποι την Τρίτη.

    Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες ανά την Ελλάδα, δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένα υποκαταστήματα τραπεζών προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται και άλλα άτομα στην υπόθεση. Σύμφωνα με στοιχεία που φαίνεται ότι έχουν οι Αρχές στη διάθεση τους, οι δράστες ενδεχομένως διέθεταν συνεργό ή συνεργούς εντός τραπέζης, οι οποίοι τους συνέδραμαν στο "ξέπλυμα" των λύτρων με την απευθείας κατάθεση των προσημειωμένων τραπεζογραμματίων σε ΑΤΜ ώστε να παρακαμφθούν οι έλεγχοι, τους οποίους υφίστανται οι τραπεζικοί λογαριασμοί.

    [04] Αθλητισμός

    Το ντόπινγκ στο επίκεντρο

    23/8/2008 1:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/8/2008 3:28:32 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, "ΤΑ ΝΕΑ"

    Για αδυναμία να εντοπίζει τους ντοπαρισμένους αθλητές, φέρεται να κατηγορεί το εργαστήριο αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ η Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ", η ΔΟΕ και η WΑDΑ εμφανίζονται εξαιρετικά προβληματισμένες από το γεγονός πως αν δεν εντοπίζονταν ντοπαρισμένοι με τη μεθυλτριενολόνη έντεκα αθλητές της εθνικής ομάδας άρσης βαρών από το εργαστήριο της Κολωνίας, πιθανότατα δεν θα εντοπίζονταν και οι υπόλοιποι τέσσερις. Όμως, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα από το 2005 το εργαστήριο αντιντόπινγκ ήταν υποχρεωμένο να αναζητά τη συγκεκριμένη ουσία, αφού περιλαμβανόταν στην επίσημη λίστα της WΑDΑ με τις απαγορευμένες ουσίες.

    Την ίδια ώρα θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η ειρωνική φράση που φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κατά της Ελλάδας. Ο Ζακ Ρογκ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μίνοα Κυριακού, είπε ότι πήραμε το χρυσό μετάλλιο στο ντόπινγκ.

    Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Σταύρος Δουβής δήλωσε πως η Ελλάδα είναι πολύ ψηλά για να την πιάνει οποιοσδήποτε στο στόμα του, ενώ η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα είπε οτι πίσω από αυτή την ιστορία υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί, μηδέ εξαιρουμένου του κ Ρογκ.

    Για ηθικούς αυτουργούς που εκμεταλλεύονται το πάθος των αθλητών για επιδόσεις και μετάλλια έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μίνωας Κυριακού. Για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι εκείνοι που διακινούν τις απαγορευμένες ουσίες στον χώρο του αθλητισμού πρέπει να τιμωρηθούν.

    [05] Two Silver & Two Bronze Medals

    Nikolaidis Claims Silver Medal

    23 Αυγ 2008 09:30:00 (Last updated: 23 Αυγ 2008 19:16:00)

    Sources: ANA

    After a breathtaking fight, Alexandros Nicolaides of Greece claimed the silver medal in the Mens +80kg weight class in Taekwondo, losing 5-4 to South Korean champion Cha. This is the Greek fighters second Olympic medal. He won his first, also silver, at the Athens 2004 Olympic Games. Kazakhstani fighter Arman Chilmanov Nigerian fighter Chika Chukwumerije won bronze medals

    In Details ...

    Nikolaidis made a good start beating Cha 2-0 in the first seconds but was defeated 3-2 in the first round after his rivals counterattack with a kick on the head and chest.

    In the second round, the South Korean increased difference to 4-2 but shortly before the end Nikolaidis reduced difference to 4-3. With scores tied 4-4 in the third round, Cha unleashed a potent kick into Nikolaidiss chest, scoring a crucial point to seal victory 5-4. In the semifinals, Nikolaidis beat 3-2 Nigerian, Chika Chukwumerije to qualify to the final.

    The morning match against Kazakhstani fighter Arman Chilmanov was the most difficult obstacle through to the final.

    "I dont want to be ungrateful and do not want to complain for losing the gold medal but I believed I deserved more" said Nikolaidis after the end of the match and added " I dedicate this medal to my family and all those who have been supporting me all these years and hope to take part in 2012 London Olympics".

    His coach Kostas Tzidimopoulos expressed his complaints about the judges, angrily shouting upon leaving the site of the match "Some matches are won on papers and not in the terrain". K.Tzidimopoulos stressed "The answer is only an electronic chest. It was used four months ago in the PanEuropean in Rome and Alexandros Nikolaidis beat all his rivals. I have been informed that Jaque Rogges has requested use of the electronic chest in 2012 London Games, lets see if it happens".

    In the meantime, the World Taekwondo Federation has recommended that Cubas Angel Matos and his coach be banned for life after the athlete kicked a referee in the face following his bronze-medal match disqualification.

    Greek Performances

    In women Taekwondo +67kg weight class, Kyriaki Koubari was disqualified after being defeated 3-1 by Brazilian Natalia Falabinia.

    In men weight lifting 105kg, Nikos Kourtidis moved to spot 9th from 10th after elimination of Ukranian, Igor Razoronof, tested positive for performance enhancing drugs. Greeces participation in the 29th Olympic Games concludes with men water polo team playing Australia for the 7th position.

    [06] Κοινωνία

    Στο Πέταλο Μαλιακού

    Λαμία:Τροχαίο δυστύχημα με δυο νεκρούς

    23/8/2008 5:52:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λαμίας, μετά από το τροχαίο δυστύχημα που έγινε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου στο 190 χλμ της ΝΕΟ Αθηνών-Λαμίας στο Πέταλο του Μαλιακού. Αυτοκίνητο με σερβικές πινακίδες και με 4 επιβάτες κινούνταν με κατεύθυνση από Αθήνα προς Λαμία. Ενώ κινούνταν μέσα σε τμήμα της εθνικής οδού που έχει ήδη κατασκευαστεί με διαχωριστικό διάζωμα, κάτω από ανεξήγητες συνθήκες έπεσε πλαγιομετωπικά στο πίσω μέρος μιας προπορευόμενης νταλίκας και μεταμορφώθηκε σε μια μάζα από λαμαρίνες. Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου της Λαμίας οι δύο τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Λίγη ώρα πριν από αυτό το τροχαίο, σε μικρή απόσταση από το συγκεκριμένο σημείο και στο ίδιο ρεύμα κυκλοφορίας άλλο ΙΧ έπεσε πάνω σε περιπολικό της αστυνομίας την ώρα μάλιστα που οι αστυνομικοί κατέγραφαν άλλο τροχαίο ατύχημα υλικών ζημιών μέσα στην εθνική οδό. Οι δύο αστυνομικοί που βρίσκονταν εκεί μόλις που πρόλαβαν να φύγουν από την τρελή πορεία του αυτοκινήτου.

    [07] Κόσμος

    Κανταχάρ, Αφγανιστάν

    Λουτρό αίματος στο Αφγανιστάν

    23/8/2008 5:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/8/2008 6:55:47 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν, στο Αφγανιστάν. Ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι καταδίκασε τον αμερικανικό βομβαρδισμό που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 76 άμαχοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά. Από το πρωί σήμερα έγιναν λαϊκές διαμαρτυρίες στην επαρχία Χεράτ στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν για τον θάνατο δεκάδων πολιτών, "κατά λάθος", στη διάρκεια νατοϊκού αεροπορικού βομβαρδισμού ( την Παρασκευή). Ομιλητές στις συγκεντρώσεις που έγιναν και στις οποίες συμμετείχαν πλήθη αγροτών, ανέφεραν πως τα θύματα του βομβαρδισμού είναι "περισσότερα από 76" -ανάμεσα πολλά γυναικόπαιδα- ο αριθμός που αρχικώς ανακοινώθηκε. Υποστηρίχθηκε ότι, στην πραγματικότητα, "τα θύματα του βομβαρδισμού ξεπερνούν τα 90". Η υπό αμερικανική διοίκηση δυτική συμμαχία ανακοίνωσε σήμερα ότι διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για το θέμα.

    Εν τω μεταξύ, βόμβα, κρυμμένη στην άκρη του οδοστρώματος, στην επαρχία Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν, σκότωσε σήμερα τουλάχιστον δέκα πολίτες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Όπως διευκρινίστηκε, η πολύνεκρη βομβιστική ενέργεια έγινε στην περιοχή του Σαχ Ουάλι Κοτ, δηλαδή βορείως της πόλης Κανταχάρ, την ώρα που μικρό λεωφορείο κινείτο σ αυτήν την τοποθεσία. Την πληροφορία περί τουλάχιστον 10 νεκρών πολιτών, επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους και ο αστυνομικός διοικητής της ανωτέρω περιοχής, Ματιούλαχ, σε μία συνομιλία του με τους δημοσιογράφους.

    [08] Κόσμος

    Ντζαμένα, Τσαντ

    Χιλιάδες άστεγοι στο Τσαντ απ' τις πλημμύρες

    23/8/2008 5:00:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Στο νότιο Τσαντ από τις πλημμύρες, λόγω των παρατεταμένων εποχικών βροχοπτώσεων, περίπου δέκα χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, ενώ εκπρόσωποι του ΟΗΕ στην περιοχή, κάνουν λόγο για τρείς θανάτους, έως τώρα. Επιπλέον των καταστροφών, ο κίνδυνος εξάπλωσης επιδημιών μεγαλώνει...ιδίως ο κίνδυνος της ελονοσίας. Σε όλη συνολικά τη Δυτική Αφρική, περίπου 200 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τις κατοικίες τους, μετά τις μεγάλες πλημμύρες που προκάλεσαν οι υπερβολικές βροχοπτώσεις, σημειώνουν οι εκπρόσωποι του διεθνούς οργανισμού. Στο Τσαντ ειδικά, "από τα τέλη του Ιουλίου έως και σήμερα, ανελλιπώς, έχουν σημειωθεί υπερβολικές βροχοπτώσεις", όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα το "Συντονιστικό Γραφείο του ΟΗΕ για το Τσαντ". Στα ερείπια των κατεστραμμένων μετά τις βροχοπτώσεις αυτές σπιτιών τους, οι διασώστες ανακάλυψαν ως τα τώρα τρία πτώματα, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση. Ο εθελοντής δάσκαλος Ροκ Νντόταμ, είδε επίσης το σπίτι του σε μεγάλη έκταση να καταρρέει, αλλά άντεξε μέχρι να έλθει η εξωτερική βοήθεια, στεγάζοντας τον εαυτό του και όσα παιδιά της περιοχής του ( στο Μανγκάρα) μπορούσε, μέσα σε δύο, μόνον, μικρού εμβαδού δωμάτια... Οι άνθρωποι του ΟΗΕ στην περιοχή αναζητούν, στο μεταξύ, τους τρόπους ενίσχυσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, υγειονομικό υλικό, κλινοσκεπάσματα, πόσιμο νερό, βιτανιμούχα μπισκότα για παιδιά κ.λπ.

    [09] Κοινωνία

    Σε Ξάνθη και Αμφιλοχία

    Σε εξέλιξη πυρκαγιές

    23/8/2008 4:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/8/2008 6:23:19 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Σε εξελιξη βρίσκονται αυτή την ώρα πυρκαγιές σε δασική έκταση στην περιοχή Χρύσα της Ξάνθης και στην Αμφιλοχία σε δύσβατη περιοχή. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου "Καναντέρ", δυο τύπου "Πετζετέλ" και ένα ελικόπτερο κάνουν συνεχείς ρίψεις νερού και επιβραδυντικού υγρού προκειμένου να αποτρέψουν την επέκταση της πυρκαγιάς. Μεγάλος αριθμός επίγειων δυνάμενων από τις πυροσβεστικές μονάδες του νομού Ξάνθης αλλά και πολλοί εθελοντές συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς που μέσα σε λίγη ώρα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός και ο νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης από την πρώτη στιγμή βρίσκονται στο μέτωπο της φωτιάς και συντονίζουν τις προσπάθειες κατάσβεσής της.

    Άλλη μία μικρής έκτασης πυρκαγιά στο Γύθειο. Η φωτιά εκδηλώθηκε μετά τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Πέτρινα στο Γύθειο και κατακαίει χαμηλή βλάστηση. Παρεμβαίνουν 3 οχήματα με 7 άνδρες. Στις 10,30 τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή Βροντισμένη, στα Γιάννενα. Η φωτιά εκδηλώθηκε χθες Παρασκευή το μεσημέρι και κατέκαψε δασική έκταση. Αυτή τη στιγμή παραμένουν στον τόπο 3 οχήματα της Πυροσβεστικής.

    Εν τω μεταξύ, ένας 17χρονος συνελήφθη στην Θεσπρωτία, με την κατηγορία ότι το τελευταίο δίμηνο έβαζε φωτιές σε χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις. Ο ανήλικος ομολόγησε 5 περιπτώσεις εμπρησμών.

    [10] Κόσμος

    Ρωσικές δυνάμεις σε σημεία-κλειδιά

    23/8/2008 3:19:00 μμ

    Η Ρωσία θα διατηρήσει τον έλεγχο μιας στρατηγικής οδού που συνδέει την πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα με τη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με ένα χάρτη που παρουσίασε, με σκοπό τη δημιουργία μιας "ουδέτερης ζώνης" δίπλα στην αποσχισθείσα Νότια Οσετία.

    Από τις γεωργιανές αρχές ανακοινώθηκε, σήμερα, ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζουν τη δημιουργία οδικών σημείων ελέγχου, σε οκτώ συνολικά, τοποθεσίες, ώστε να ελέγχονται οι μετακινήσεις προς τη Νότια Οσετία μέσω του μεγάλου αυτοκινητόδρομου Ανατολής-Δύσης στο έδαφος της Γεωργίας. Οι ανωτέρω οκτώ τοποθεσίες είναι : Νατσρέτι, Καραλέτι, Περέβι, Βαριάνι, Ναταχτέβι, Ικότι, Ζβάρι Πας και τέλος Κβενάτκοτσα, από τις οποίες το Νατσρέτι και η Κβενάτκοτσα βρίσκονται ακριβώς κατά μήκος του εν λόγω αυτοκινητόδρομου.

    Οι διαβουλεύσεις με τους Γεωργιανούς, γι αυτό το ζήτημα, γίνονται μέσω του γραμματέα του γεωργιανού Συμβουλίου Ασφάλειας, κ. Κάχα Λομάια. Ο τελευταίος, δήλωσε σήμερα ότι ορισμένες από αυτές τις τοποθεσίες ως προς την οριστική εγκατάσταση των σημείων του οδικού ελέγχου, "είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση". Παραδείγματος χάρη για το σημείο οδικού ελέγχου στο Νατσρέτι γίνεται διαβούλευση, για να εγκατασταθεί τελικά πάνω σε γειτονικό, με τον αυτοκινητόδρομο, λόφο.

    Η ουδέτερη ζώνη περιλαμβάνει κυρίως το μεγαλύτερο μέρος του δρόμου που συνδέει το γεωργιανό λιμάνι Πότι με την πόλη Σενάκι, στη δυτική Γεωργία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν ένα σημαντικό στρατιωτικό αεροδρόμιο. Παρατηρητές αναφέρουν ότι οι Ρώσοι θα επιδιώξουν τώρα να έχουν τον έλεγχο πρακτικά έως σχεδόν 15 χλμ. από τα όρια της Νότιας Οσετίας, μέσα στο γεωργιανό έδαφος.

    Σύμφωνα με τον υπαρχηγό του ρωσικού γενικού επιτελείου Ανατόλι Νογκοβιτσίν το σύνολο των ρωσικών στρατευμάτων έχει αποσυρθεί και έχουν παραμείνει μόνο οι ειρηνευτικές δυνάμεις.

    ΟΑΣΕ: Αντίθετες με τη συμφωνία οι αποστρατικοποιημένες ζώνες

    Ρωσικές αποστρατικοποιημένες ζώνες μέσα στο έδαφος της Γεωργίας θα παραβίαζαν το πνεύμα της συμφωνίας εκεχειρίας που υπέγραψαν οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γεωργίας, δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ανώτατου σώματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια.

    "Η αποστρατικοποιημένη ζώνη παραπέμπει πράγματι στις συμφωνίες από το 1999 και το 1994, και η θέση μου είναι πως κάτι τέτοιο αντίκειται στο πνεύμα της ούτω λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας", δήλωσε ο Αλεξάντερ Στουμπ, πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στη φινλανδική δημόσια ραδιοτηλεόραση Yle.

    "Η ερμηνεία μου είναι πως αυτή η αποστρατικοποιημένη ζώνη δεν πρέπει να δημιουργηθεί, αλλά θα τα συζητήσουμε όλαυτά στη διάρκεια των λίγων επόμενων ημερών", δήλωσε ο Στουμπ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας.

    Ο ΟΑΣΕ συμφώνησε την Τρίτη να στείλει έως και 100 επιπλέον στρατιώτες για την επίβλεψη της εκεχειρίας και της αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων. Είκοσι αναμένεται να φθάσουν αυτό το Σαββατοκύριακο.

    [11] Κόσμος

    Αναγκαστική προσγείωση Airbus

    23/8/2008 2:45:00 μμ

    Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Νίκαιας στη νότια Γαλλία, πραγματοποίησε αεροπλάνο τύπου "Airbus" της αεροπορικής εταιρείας "Easy Jet", με 130 επιβάτες, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Λονδίνο - Κάλιαρι (Σαρδηνία).

    Την απόφαση έλαβαν ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης όταν αντιλήφθηκαν καπνούς στο πιλοτήριο, οι οποίοι τους έφεραν δυσφορία. Η προσγείωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και οι δύο πιλότοι μεταφέρθηκαν στη Νίκαια για νοσηλεία. Η εταιρεία απέδωσε το συμβάν σε πρόβλημα σχετικό με την ηλεκτρική καλωδίωση του πιλοτηρίου του "Airbus". Πάντως, όταν οι πυροσβέστες του αεροδρομίου μπήκαν στο πιλοτήριο, είπαν δεν αντιλήφθηκαν καπνό στο χώρο.

    Οι επιβάτες, πάντως, είναι καλά στην υγεία τους και θα μεταφερθούν στη Σαρδηνία με άλλο αεροπλάνο της εταιρείας.

    Οι αρχές του αεροδρομίου πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους στο αεροσκάφος.

    [12] Κοινωνία

    Σε Ναύπακτο και Θεσπρωτία

    Συλλήψεις για εμπρησμούς

    23/8/2008 2:37:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δύο άτομα που κατηγορούνται για εμπρησμούς στην επαρχία συνελήφθησαν από αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος και οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη.

    Πρόκειται για έναν 36χρονο άνδρα από την Αλβανία ο οποίος συνελήφθη στη Ναύπακτο έπειτα από μαρτυρίες κατοίκων του χωριού Βελβίνα , ότι κυκλοφορούσε με όχημα μαζί με άλλον έναν άνδρα έβαζε φωτιές και εξαφανιζόταν. Αναζητείται ο συνεργός του.

    Επίσης, ένας 17χρονος συνελήφθη στην Θεσπρωτία, γιατί το τελευταίο δίμηνο, έβαζε φωτιές με αναπτήρα σε χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις, προκαλώντας πυρκαγιές, στις περιοχές της Αγίας Μαρίνας και του Γρεκοχωρίου. Ο ανήλικος ομολόγησε πέντε περιπτώσεις εμπρησμών από τις οποίες δεν καταστράφηκαν περιουσίες. Την υπόθεση ερευνά το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

    [13] Μ. Ανατολή

    Καταγγελίες για ηλεκτρονικό αποκλεισμό του Free Gaza

    23/8/2008 2:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/8/2008 3:08:19 μμ)

    Οι ακτιβιστές που ξεκίνησαν χθες το πρωί από την Κύπρο με δύο υπό ελληνική σημαία ξύλινα πλοιάρια του διεθνούς Κινήματος για Ελεύθερη Γάζα (Free Gaza Movement) για να "σπάσουν" τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας αντιμετωπίζουν κακές μετεωρολογικές συνθήκες και η επικοινωνία μαζί τους είναι πολύ δύσκολη.

    Οι 44 ακτιβιστές για την Απελευθέρωση της Γάζας ήλπιζαν να φτάσουν σήμερα στον προορισμό τους. Ανάμεσά τους είναι μια κουνιάδα του Τόνι Μπλερ και μια Αμερικανίδα καλόγρια ηλικίας 81 ετών.

    "Τα ηλεκτρονικά συστήματα που εγγυώνται την ασφάλειά μας δέχονται παρεμβολές και δεν λειτουργούν καλά", αναφέρεται σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωση των ακτιβιστών που διάβασε στη Λάρνακα ο εκπρόσωπός τους Ράμζι Κίζια. "Είμαστε θύματα ηλεκτρονικής πειρατείας".

    Ο Κίζια είπε ότι μόνο χθες το βράδυ κατέστη δυνατή μια επικοινωνία με δορυφορικό τηλέφωνο και εξέφρασε την ανησυχία του για το τι θα γίνει σε περίπτωση ανάγκης.

    "Στο σχέδιο αυτό συμμετέχουμε πολίτες από 17 χώρες και θέλουμε να σπάσουμε τον αποκλεισμό της Γάζας. Δεν είμαστε έμπειροι ναυτικοί", τονίζεται στην ανακοίνωση των ακτιβιστών.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για παράνομη και εγκληματική πράξη που θέτει σε κίνδυνο τα πληρώματα των δύο σκαφών και καλεί την ελληνική κυβέρνηση και τους διεθνείς οργανισμούς να επέμβουν. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας και Π. Λαφαζάνης, καθώς και ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Ρ. Ρινάλντι, έδωσαν Συνέντευξη Τύπου για τους κινδύνους που διατρέχουν τα δύο πλοία, κάνοντας λόγο για πράξη κρατικής τρομοκρατίας. "Καλούμε για άλλη μια φορά την ελληνική κυβέρνηση, αντί να προβαίνει σε νουθεσίες για την επικινδυνότητα της αποστολής, να προβεί άμεσα σε δημόσια διαβήματα προς το Ισραήλ και να δηλώσει δημοσίως ότι θα προασπίσει με όλα τα μέσα που διαθέτει την ασφάλεια των πλοίων και όσων επιβαίνουν σ αυτά. Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση από τη μια να πραγματοποιεί από κοινού αεροπορικές ασκήσεις με το Ισραήλ, που αποτελούν πρόβα τζενεράλε για μια ενδεχόμενη ισραηλινή αεροπορική επίθεση στο Ιράν, και από την άλλη να μην προχωράει σε δημόσιες παρεμβάσεις προς τις αρχές του Ισραήλ, εφιστώντας την προσοχή για την ασφάλεια των δύο ελληνικών πλοίων που επιτελούν μια απολύτως νόμιμη, με όλα τα νόμιμα χαρτιά, ανθρωπιστική αποστολή, η οποία αντιπροσωπεύει μια ελπίδα ειρήνης, δικαιοσύνης και ελευθερίας για όλον τον κόσμο", είπε ο κ. Λαφαζάνης.

    [14] Πολιτική

    Πήρε εξιτήριο ο Π. Ευθυμίου

    23/8/2008 12:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/8/2008 2:27:06 μμ)

    Εξιτήριο πήρε λίγο πριν το μεσημέρι από το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος χτες το μεσημέρι δέχθηκε επίθεση με σιδηρολοστό, από άγνωστο στο κέντρο της Αθήνας, λίγα μέτρα από το πολιτικό του γραφείο στην οδό Σόλωνος. Ο πρώην υπουργός φέρει θλαστικό τραύμα στο κεφάλι, αλλά η αξονική τομογραφία δεν έδειξε κάτι το ανησυχητικό και παρέμεινε προληπτικά για παρακολούθηση στο νοσοκομείο.

    Εξερχόμενος από το νοσοκομείο εξέφρασε για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη του προς το δικηγόρο κ. Ρούβα, ο οποίος, όπως είπε, ήταν ο καταλύτης που εμπόδισε ένα ενδεχόμενο δολοφονικό χτύπημα και ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για τη λεπτότητα με την οποία χειρίστηκαν το περιστατικό. Ο ίδιος είπε ότι δεν αναγνώρισε το δράστη ανάμεσα στις φωτογραφίες υπόπτων που του έδειξαν οι Αρχές και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά θα συλληφθεί. "Όλοι αξίζουμε μια ζωή ασφάλειας" είπε.

    Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας καταδίκασε την άνανδρη επίθεση, ενώ ο ίδιος ο κ. Ευθυμίου έκανε λόγο για παρακράτος δομημένο που κάθε τόσο εμφανίζεται και μετά εξαφανίζεται έκανε λόγο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη, ο οποίος την ώρα που χτύπησε τον κ. Ευθυμίου γλίστρησε και έχασε την ισορροπία του και έτσι το τραύμα που του προκάλεσε ήταν ελαφρύ. Επίσης διατάχθηκε έρευνα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με τη στάση των δύο αστυνομικών φρουρών του βουλευτή, όταν αυτός δέχτηκε την επίθεση 8.

    Τον κ. Ευθυμίου επισκέφθηκαν χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας.

    [15] Κόσμος

    Μεξικό: Νέα επεισόδια βίας

    23/8/2008 12:16:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 13 άνθρωποι, περιλαμβανομένου ενός αστυνομικού, σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή στην Τσιουάουα, επαρχία του βόρειου Μεξικό που συνορεύει με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τις αρχές. Παράλληλα, δικαστικοί και αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας ενέκριναν νέο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η δράση του οργανωμένου εγκλήματος.

    Την Πέμπτη, πολιτικοί και δικαστικοί συνυπέγραψαν απόφαση που καλεί να ενταθούν οι προσπάθειες καταπολέμησης της δραστηριότητας των συμμοριών, που επιδίδονται σε ένα όργιο φόνων και απαγωγών τους τελευταίους μήνες.

    Η βία έχει κλιμακωθεί σε ολόκληρη τη χώρα αφότου ο συντηρητικός πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2006, εξαπέλυσε εκστρατεία πάταξης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών κινητοποιώντας και το στρατό.

    Οι περισσότεροι θάνατοι αναφέρθηκαν στη Σιουδάδ Χουάρες, την πόλη που θρηνεί τα περισσότερα θύματα της βίας των καρτέλ εφέτος, με πάνω από 800 νεκρούς.

    Ομάδα μασκοφόρων οπλισμένων με AK-47 σκότωσαν αξιωματούχο της αστυνομίας λίγο έξω από τη Σιουδάδ Χουάρες. Λίγη ώρα αργότερα, ένοπλοι σκότωσαν τέσσερις άνδρες που επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στο Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ακόμη, τρεις επιχειρηματίες δολοφονήθηκαν, ενώ οι αρχές ανακάλυψαν τη σορό ενός άνδρα που είχε δεχθεί πάνω από 100 σφαίρες ημιαυτομάτων AK-47.

    Τα σχέδια των ομοσπονδιακών και τοπικών αρχών για την καταπολέμηση της δράσης των συμμοριών περιλαμβάνουν την κάθαρση στην αστυνομία, στρατηγικές εναντίον του ξεπλύματος χρήματος και του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και την ανέγερση δυο ομοσπονδιακών φυλακών για απαγωγείς, σύμφωνα με αξιωματούχους.

    Στα επεισόδια βίας που αποδίδονται στην δράση συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος έχουν βρει το θάνατο εφέτος ήδη 2.700 άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα - ο αριθμός ξεπερνά το σύνολο του 2007.

    Οι ομοσπονδιακές αρχές έχουν αναπτύξει πάνω από 36.000 άνδρες του στρατού σε ολόκληρη τη χώρα από τις αρχές του 2007, περιλαμβανομένων 2.500 στρατιωτικών στη Σιουδάδ Χουάρες, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν την έκρηξη της εγκληματικότητας--η οποία μοιάζει όμως να φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.

    Το αιματηρότερο μέτωπο της βίας θεωρείται το διοικητικό διαμέρισμα Τσιουάουα, όπου δύο καρτέλ, αυτό της Σιναλόα και αυτό της Χουάρες, μάχονται για τον έλεγχο των στρατηγικής σημασίας διαμετακομιστικών οδών των ναρκωτικών που έχουν προορισμό την αγορά των ΗΠΑ.

    [16] Κόσμος

    Τρεις νεκροί ο απολογισμός

    Χονγκ Κονγκ: Εξασθενεί ο τυφώνας Νούρι

    23/8/2008 11:49:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο τυφώνας Νούρι, που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στο Χονγκ Κονγκ, σταδιακά εξασθενεί καθώς κινείται στο έδαφος της ηπειρωτικής Κίνας, αν και ήδη στοίχισε τρεις ζωές στην επαρχία Γκουάνγκντονγκ, ενώ προκάλεσε σημαντικά προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες.

    Στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι αρχές αναγκάστηκαν να ακυρώσουν ή να καθυστερήσουν εκατοντάδες πτήσεις χθες Παρασκευή, στο αεροδρόμιο σημειώθηκε το αδιαχώρητο.

    Ο τυφώνας ήταν ο ισχυρότερος που έπληξε το Χονγκ Κονγκ τα τελευταία πέντε χρόνια. Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν.

    Το φαινόμενο έχει υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα.

    Στην Γκουάνγκζου, ένας σηματοδότης ανατράπηκε, χτύπησε ένα μικρό λεωφορείο και σκότωσε τρεις επιβάτες, σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό πρακτορείο Νέα Κίνα

    [17] Κόσμος

    Τουλάχιστον 50 νεκροί ο απολογισμός

    Συγκρούσεις στη Σομαλία

    23/8/2008 11:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/8/2008 5:49:32 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες εγκατέλειψαν τις εστίες τους μετά από τρεις ημέρες μαχών στην πόλη Κισμάγιο της Σομαλίας, στην οποία βρίσκεται ένα λιμάνι στρατηγικής σημασίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε τοπικός προεστός χθες Παρασκευή.

    Στις μάχες ανάμεσα στην ισλαμιστική οργάνωση αλ Σαμπαάμπ και μιας τοπικής φυλής για τον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας λιμανιού, που βρίσκεται 500 χλμ. νότια της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου, τραυματίστηκαν επίσης πάνω από 100 άνθρωποι.

    Οι συγκρούσεις κόπασαν χθες Παρασκευή, καθώς η αλ Σαμπαάμπ φέρεται να εκδίωξε από την πόλη τους ενόπλους της φυλής που ήλεγχε το λιμάνι.

    "Η Ένωση Ισλαμικών Δικαστηρίων και η αλ Σαμπαάμπ ελέγχουν το Κισμάγιο", δήλωσε ο Άμπντι Μπάσι, προεστός της φυλής, στο Radio Garowe της Μογκαντίσου. Η αλ Σαμπαάμπ είναι η ένοπλη πτέρυγα της ΕΙΔ, η οποία μάχεται εναντίον της μεταβατικής κυβέρνησης της Σομαλίας και των δυνάμεων της Αιθιοπίας, που την υποστηρίζουν. Η κυβέρνηση και οι Αιθιοπικές δυνάμεις, με την στήριξη των ΗΠΑ, είχαν εκδιώξει την οργάνωση από τα τμήματα της χώρας που ήλεγχε στα τέλη του 2006.

    Σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό Γκαρόουε, οι μάχες ξέσπασαν την Τετάρτη. Σοροί κείτονται στους δρόμους του Κισμάγιο και οι περισσότερες επιχειρήσεις στην πόλη έκλεισαν στην διάρκεια των επεισοδίων.

    Η μεταβατική κυβέρνηση δεν δείχνει να είναι σε θέση να ελέγξει την κατάσταση στη χώρα, που έχει δεσπόζουσα θέση στο Κέρας της Αφρικής, και ταλανίζεται από έναν χαοτικό εμφύλιο μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Σιάντ Μπαρέ το 1991.

    Απαγωγή ξένων δημοσιογράφων από "ενόπλους"

    "Ένοπλοι" απήγαγαν στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας δύο δημοσιογράφους από δύο δυτικά κράτη, κοντά στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου (ακριβέστερα, κοντά στη γειτονική Ελάσα), βεβαιώθηκε σήμερα Σάββατο από αυτόπτες μάρτυρες αλλά και τη σομαλική αστυνομία. Για τους δύο απαχθέντες δημοσιογράφους, πιστεύεται ότι είναι ένας Αυστραλός και μία Καναδή. Μέχρι στιγμής, τα μμε για τα οποία εργάζονταν οι δύο δημοσιογράφοι, δεν έχουν αναφερθεί στις ανταποκρίσεις των διεθνών πρακτορείων από τη σομαλική πρωτεύουσα.

    [18] Κοινωνία

    Κατάθεση Ζαχόπουλου σε Πταισματοδίκη

    22/8/2008 6:28:00 μμ

    Την πρώτη δημόσια εμφάνιση έπειτα από οκτώ μήνες έκανε την χτες ο τέως γγ του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος. Ο κ. Ζαχόπουλος, προσήλθε στον Πταισματοδίκη Θεσσαλονίκης για να δώσει συμπληρωματική κατάθεση σχετικά με τις φωτογραφίες που είχαν δημοσιευθεί το χειμώνα και οι οποίες προέρχονταν από το επίμαχο DVD με την 35χρονη Εύη Τσέκου. Ο κ. Ζαχόπουλος, ο οποίος προσήλθε στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης με αναπηρικό καροτσάκι, δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση.

    [19] Αθλητισμός

    Στον τελικό των +80

    Νικολαϊδης από μέταλλο

    23/8/2008 11:47:00 πμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: AΠΕ

    Από τον πρώτο γύρο του προημιτελικού του Ολυμπιακού τουρνουά ταεκβοντό (+80κ.) ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης μπήκε σε τροχιά... νίκης. Ο «ασημένιος» Ολυμπιονίκης της Αθήνας επικράτησε 5-4 του «χάλκινου» στο παγκόσμιο του 2007, Αμπντελκαντέρ Ζρουρί (Μαρόκο), και προκρίθηκε στα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου θα αντιμετωπίσει τον Νιγηριανό Τσίκα Τσουμκουμερίζε.

    Οι δύο βαθμοί ποινής που δέχθηκε ο Ζρουρί στο πρώτο γύρο, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί ένα βαθμός, έφεραν σε πλεονεκτική θέση τον Νικολαϊδη. Ο Ελληνας πρωταθλητής ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο με το υπέρ του 2-(-1). Ωστόσο ο Μαροκινός αντεπιτέθηκε και μείωσε στον δεύτερο γύρο σε 2-1. Στον τελευταίο γύρο, πάντως, ο Νικολαϊδης, ο οποίος είχε δεχθεί και αφαίρεση ενός βαθμού, «ανέβασε στροφές» και κατάφερε να διατηρήσει το προβάδισμα και να φτάσει σε μία σπουδαία νίκη με 5-4.

    Στα ημιτελικά ο Νικολαϊδης θα αντιμετωπίσει τον Νιγηριανό Τσίκα Τσουμκουμερίζε, ο οποίος στα προημιτελικά απέκλεισε τον παγκόσμιο πρωταθλητή του 2007, Ντάμπα Μοντίμπο Κεϊτά από το Μάλι, με 3-2. Ο Νιγηριανός στο Ολυμπιακό τουρνουά ταεκβοντό της Αθήνας είχε καταλάβει την 11η θέση στα +80 κιλά.

    [20] Αθλητισμός

    Σίγουρο το ένα από τα δυο πρώτα μετάλλια

    Νικολαΐδης από μέταλλο

    23/8/2008 1:28:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μετά από έναν συγκλονιστικό ημιτελικό ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης πήρε πανηγυρική πρόκριση στον τελικό του Ολυμπιακού τουρνουά ταεκβοντό (+80κ.). Ο Έλληνας αθλητής, με καθοριστικό χτύπημα στην εκπνοή, επικράτησε 3-2 του Νιγηριανού, Τσίκα Τσουμκουμερίζε, και προκρίθηκε στον τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει τον Τσα (Ν.Κορέα). Σε πελάγη ευτυχίας έπλεε ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης με την ολοκλήρωση του ημιτελικού με τον Νιγηριανό, που κρίθηκε στο... νήμα. "Τώρα θέλω το χρυσό! Υπάρχει μεγάλη ένταση, αλλά και μεγάλη χαρά που για δεύτερο διαδοχικό Ολυμπιακό τουρνουά βρίσκομαι σε τόσο μεγάλο επίπεδο και θα πάρω μετάλλιο. Στον τελικό θα δώσω ψυχή και σώμα", είπε αρχικά ο "ασημένιος" στους Ολυμπιακούς της Αθήνας και πρόσθεσε: "Το αφιερώνω στον προπονητή μου, Κώστα Τζιδημόπουλο". Οταν ζητήθηκε από τον Νικολαϊδη να σχολιάσει τη νίκη στην... εκπνοή, είπε χαρακτηριστικά: "Μιμήθηκα και εγώ τα κατορθώματα της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ". Από την πλευρά του, ο προπονητής του Νικολαϊδης, Κώστας Τζιδημόπουλος, ο οποίος φώναζε με τη λήξη: "Ο επόμενος, ο επόμενος", δήλωσε: "θα έπρεπε να το έχουμε πάρει πιο εύκολα, αλλά δεν μας έδωσε ο διαιτητής κάποια σημεία".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 23 August 2008 - 16:50:20 UTC