Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη δημοσιότητα οι βάσεις
  • [02] Συνάντηση με ΑΔΕΔΥ
  • [03] Σε πανηγυρικό κλίμα
  • [04] "Αγκάθι" οι αποσχισθείσες περιοχές
  • [05] University Admission Grades Released
  • [06] Μπλόγκερ απειλούσε δημοσιογράφο
  • [07] Πρόβλημα σε αεροπλάνο της Air Dolomiti
  • [08] Συνάντηση Παπανδρέου με τους βιομήχανους
  • [09] Πυρκαγιά στο Ιναχώρι Χανίων
  • [10] Σε απολογία οι συνεργοί του Παλαιοκώστα
  • [11] Νέα αναβολή στις πρυτανικές εκλογές
  • [12] Ταλαιπωρία για τους επιβάτες του "Δημητρούλα"
  • [13] "Νόμιμη ενέργεια" o βομβαρδισμός αμάχων
  • [14] Επείγουσα προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair

    [01] Κοινωνία

    Επιτυχόντες οι 7 στους 10

    Στη δημοσιότητα οι βάσεις

    26/8/2008 9:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/8/2008 11:34:58 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θέτοντας τέρμα στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων. Οι βάσεις μεταδόθηκαν αναλυτικά από τη ΝΕΤ, τη ΝΕΤ 105.8, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες στον ειδικό δικτυακό τόπο της ΕΡΤ online http://exams.ert.gr . Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα και μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου (http://www.ypepth.gr ) πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους και τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (Επώνυμο - Όνομα -Πατρώνυμο - Μητρώνυμο). Επίσης μπορούν να ενημερώνονται και από το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στον τηλεφωνικό αριθμό 1564. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, από τους 97.407 υποψηφίους εισήχθησαν 68.224, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό επιτυχίας της τάξης του 70,04%. Σημαντική άνοδος καταγράφεται στις Νομικές και Φιλολογικές Σχολές στα Παιδαγωγικά Τμήματα, καθώς και στα τμήματα Ψυχολογίας και πτώση στις Οικονομικές Σχολές. Σημαντικός αριθμός ατόμων που δεν πέτυχαν το οφείλουν στον τρόπο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού και στο πως δήλωσαν τα μαθήματα, και όχι στη βάση του "10" που έχει θέσει η Πολιτεία, είπε ο Υπουργός, συνεχάρη τους επιτυχόντες και ενθάρρυνε όσους απέτυχαν να προσπαθήσουν ξανά.

    Αναλυτικά στοιχεία

    Σύμφωνα με τα στατιστικά του Υπουργείου εισήχθησαν 42.220 σε σε πανεπιστημιακές σχολές και 26.004 σε ΤΕΙ. Ο αριθμός των εισαχθέντων στα ΑΕΙ και των επιτυχόντων στην περιφέρεια, αυξήθηκε. Αυξημένος σε σχέση με πέρσι είναι ο αριθμός των κενών θέσεων ο οποίος ανέρχεται συνολικά σε 18.441 εκ των οποίων 17.411 στα ΤΕΙ και 1.030 στα Πανεπιστήμια.

    Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Δημήτρης Πλατής, έδωσε αναλυτικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία για το 90% των υποψηφίων στα πανεπιστήμια παρατηρείται:

    1. Αύξηση των βάσεων στο 1ο επιστημονικό πεδίο. 2. Μείωση στο 2ο και στο 5ο επιστημονικό πεδίο. 3. Οριακές αυξήσεις στις κεντρικές σχολές και αντίστοιχες μειώσεις στις περιφερειακές στο 3ο επιστημονικό πεδίο. 4. Αύξηση στις κεντρικές και μείωση στις περιφερειακές σχολές στο 4ο επιστημονικό πεδίο. 5. Μείωση των βάσεων αλλά και του αριθμού των υποψηφίων στις Στρατιωτικές Σχολές.

    Ο Υπουργός Παιδείας, χαρακτήρισε υποδειγματική και άψογη τη διεξαγωγή των Πανελληνίων κάνοντας μνεία στα μέτρα που ελήφθησαν για τη θωράκιση της αξιοπιστίας και της αντικειμενικότητας του συστήματος.

    Η ζωή τώρα αρχίζει, είπε απευθυνόμενος στους υποψηφίους, ο Υπουργός Παιδείας, ευχόμενος καλή σταδιοδρομία στους επιτυχόντες. Αναφερόμενος σε όσους επιλέξουν να βγουν απευθείας στην αγορά εργασίας, διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους δίνοντας ευκαιρίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα ΤΕΙ, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από 16 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2008.

    Ειδικά οι εισαχθέντες στο Β΄ εξάμηνο των ΤΕΙ αν δεν εγγραφούν μέσα στην παραπάνω προθεσμία, μπορούν να εγγραφούν μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2009. Αν όμως ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση για μετεγγραφή θα πρέπει οπωσδήποτε να εγγραφούν στο τμήμα της επιτυχίας τους από 16 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2008.

    Στην ίδια προθεσμία υποβάλλουν αίτηση και τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά οι πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις προκειμένου να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στο ποσοστό θέσεων 3% χωρίς εξετάσεις.

    Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Αγίου Νικολάου Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές.

    [02] Οικονομία

    Στο Μαξίμου, ενόψει ΔΕΘ

    Συνάντηση με ΑΔΕΔΥ

    26/8/2008 9:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/8/2008 11:09:13 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επαφές με τους θεσμικούς εκπροσώπους και των άλλων παραγωγικών φορέων της χώρας θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Αυτλην την ώρα, ο πρωθυπουργός έχει συνάντηση με την Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), στις 12 το μεσημέρι με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας (ΣΒΕΕ) και μια ώρα αργότερα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), στις έξι το απόγευμα με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και στις 7:30 μμ, με την Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ). Ο κύκλος επαφών του Πρωθυπουργού άνοιξε χθες με τη ΓΣΕΕ, το ΣΕΒ και τις εθνικές συνομοσπονδίες των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών, στους οποίους διεμήνυσε ότι δεν θα αλλάξει η οικονομική πολιτική. Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιβληθεί κανένας νέος φόρος και ότι δεν θα πληγούν οι οικονομικά ασθενέστεροι.

    Συγκρατημένες αναπροσαρμογές. Κινητοποιήσεις προαναγγέλουν οι κλάδοι

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό , δήλωσε ότι ζήτησε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων. Σημείωσε πως διαπιστώθηκε πλήρης διάσταση απόψεων και προανήγγειλε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

    Κινητοποιήσεις του κλάδου των εμπαγγελματοβιοτεχνών για τις 13 Οκτωβρίου ανακοίνωσε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Ασημακόπουλος, ο οποίος ζήτησε ενίσχυση του ασφαλιστικού Ταμείου.

    Την ανάγκη να μπει η χώρα σε μία νέα αναπτυξιακή τροχιά, επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ζητώντας αναδιανομή των κρατικών δαπανών και μίνιμουμ συναίνεση από όλους τους κοινωνικούς εταίρους

    Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας των Ελλήνων Εμπόρων Δημήτρης Αρμενάκης, ανέφερε ότι ο κλάδος τους δεν αντέχει άλλους φόρους.

    Η κυβέρνηση συνεχίζει σταθερά με συνέπεια την οικονομική της πολιτική και μικρές μόνο αναπροσαρμογές, λόγω της διεθνούς κρίσης, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος παρίστατο στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, ο οποίος επίσης συμμετείχε σ΄αυτές , υπογράμμισε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με όλους τους τρόπους και ότι θέλει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες συμμάχους της.

    Η υπουργός Απασχόλησης , Φάνη Πάλη Πετραλιά, τόνισε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα και δήλωσε ότι " η κυβέρνηση εγγυάται την πληρωμή των συντάξεων και την χρηματοδότηση του ταμείου των επαγγελματοβιοτεχνών"

    "Ο Έλληνας πολίτης δεν έχει να περιμένει τίποτα από αυτή την κυβέρνηση και από τον Πρωθυπουργό ενόψει της Δ.Ε.Θ", ήταν το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ για το αποτέλεσμα των συναντήσεων.

    Σε ανακοίνωσή του , ο ΣΥΝ τονίζει ότι " ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του ίσως είναι οι μόνοι σε αυτή τη χώρα μαζί με τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου που είναι ευχαριστημένοι για την κατάσταση της οικονομίας".

    Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι " για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι η εργατική τάξη της χώρας δεν πρέπει να χει καμιά αυταπάτη και αναμονή, ότι θα βγει κάτι θετικό για τα συμφέροντά της από την παρουσία της κυβέρνησης- της Ν.Δ., και του ΠΑΣΟΚ στη Δ.Ε.Θ. αλλά και συνολικότερα".

    Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι "χρειάζεται μείωση των φόρων για την ανάπτυξη της αγοράς και επενδύσεις κεφαλαίων. Οι πολλές και δυσβάστακτες φορολογίες δρουν σε βάρος της Οικονομίας και της Ανάπτυξης".

    [03] Κόσμος

    Άρχισε το συνέδριο των Δημοκρατικών

    Σε πανηγυρικό κλίμα

    26/8/2008 9:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/8/2008 10:16:15 πμ)

    Συντάκτης: Ανθή Νταουσάνη

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters, AFP, CNN

    Στις ΗΠΑ, σε πανηγυρικό κλίμα άρχισε στο Ντένβερ του Κολοράντο το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, που θα δώσει επισήμως στον Μπαράκ Ομπάμα το χρίσμα για τη διεκδίκηση της Προεδρίας. Περισσότερα από 50.000 άτομα, μεταξύ τους και 4.200 εκλέκτορες, έχουν συρρεύσει απ όλες τις ΗΠΑ, ενώ 15.000 δημοσιογράφοι απ όλον τον κόσμο έχουν φθάσει στο Ντένβερ για τη φιέστα των Δημοκρατικών. Καθοριστική για την ενότητα του κόμματος αναμένεται η στάση των υποστηρικτών της Χίλαρι Κλίντον, μετά την απόφαση του Ομπάμα να μην την προτείνει για υποψήφια αντιπρόεδρο. Η σύζυγος του Ομπάμα, Μισέλ, εκφώνησε στο άνοιγμα του συνεδρίου πολυαναμενόμενη ομιλία, η οποία μεταδόθηκε απ ευθείας από πολλά τηλεοπτικά μέσα. Μία σύντομη εμφάνιση ενώπιον των εκλεκτόρων έκανε κι ο Γερουσιαστής Έντουαρντ Κένεντι, εμβληματική προσωπικότητα του προοδευτικού φιλελευθερισμού. Εν τω μεταξύ, τοπικό τηλεοπτικό κανάλι του Κολοράντο μετέδωσε ότι τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο Ντένβερ με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ομπάμα.

    Ομιλία της Μισέλ Ομπάμα

    Η σύζυγος του Μπαράκ Ομπάμα, Μισέλ δήλωσε κατά την ομιλία της στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στο Ντένβερ ότι ο σύζυγός της θα γίνει ένας "εξαιρετικός πρόεδρος". Η Μισέλ Ομπάμα έδωσε έμφαση στην ανθρώπινη διάσταση του Γερουσιαστή του Ιλινόι, ο οποίος έχει συχνά επικριθεί ως "σταρ", αναγνωρίζοντας σε αυτόν "έναν άνθρωπο του λαού, που βρίσκεται δίπλα σε εκείνους που υποφέρουν".

    Η Μισέλ Ομπάμα επικαλέστηκε την ιδιότητά της ως μητέρας, για να τονίσει την αγωνία της για το μέλλον της χώρας, το οποίο προέτρεψε να εμπιστευτούν οι Αμερικανοί πολίτες στα χέρια του συζύγου της.

    "Ο Μπάρακ και εγώ μεγαλώσαμε με το σεβασμό πολλών αξιών που μας είναι κοινές: ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε για να κερδίσουμε αυτό που θέλουμε στη ζωή. Ότι ο λόγος μας είναι ιερός και πρέπει να πράξουμε αυτό που είπαμε ότι θα πράξουμε. Ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε με αξιοπρέπεια και σεβασμό τους άλλους, ακόμη και αν δεν τους γνωρίζουμε, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε μαζί τους", είπε η Μισέλ Ομπάμα, η οποία αναφέρθηκε επίσης στη χαμηλή κοινωνική τάξη, στην οποία ανήκαν οι οικογένειες τόσο του συζύγου της όσο και η δική της.

    Ο Έντουαρντ Κένεντι στο συνέδριο

    Εν τω μεταξύ, η κόρη του δολοφονημένου προέδρου των ΗΠΑ Τζον Κένεντι Κάρολάιν συνέδεσε το όνομα του Μπάρακ Ομπάμα με τα ονόματα του πατέρα της και του θείου της Εντουαρντ Κένεντι, που ενσαρκώνει "την καρδιά και το πνεύμα" της δημοκρατικής οικογένειας, κατά την παρέμβασή της στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος του Ντένβερ

    Ο πατριάρχης του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, ο γερουσιαστής Εντουαρντ Κένεντι, εμφανίσθηκε στο συνέδριο υπό τις επευφημίες χιλιάδων συνέδρων για να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Μπάρακ Ομπάμα για την προεδρία των ΗΠΑ.

    "Τίποτε, τίποτε δεν θα μπορούσε να με εμποδίσει να είμαι παρών απόψε σε αυτή τη συγκέντρωση. "Ήλθα σήμερα εδώ για να σταθώ στο πλευρό σας, για να αλλάξουμε την Αμερική, για να ανανεώσουμε το μέλλον της, για να ανυψώσουμε τα μεγαλύτερα ιδανικά μας και να εκλέξουμε τον Μπάρακ Ομπάμα πρόεδρο των ΗΠΑ", είπε ο Εντουαρντ Κένεντι.

    "Γυναικείος λόγος"

    "Δε σκοπεύω σε υψηλές ρητορείες" ανέφερε ο Ομπάμα ερωτηθείς σχετικά με την ομιλία που θα εκφωνήσει στο κλείσιμο του συνεδρίου. "Με απασχολεί πολύ περισσότερο με το πώς θα επικοινωνήσω τον τρόπο που σκοπεύω να βοηθήσω τις μικρομεσαίες οικογένειες να ζήσουν τη ζωή τους", τόνισε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, καθώς προετοιμάζει μία μίνι περιοδεία σε σημαντικές αμερικανικές Πολιτείες καθ οδόν προς το Ντένβερ.

    "Ο κόσμος γνωρίζει πως μπορώ να εκφωνήσω το είδος εκείνο της ομιλίας που εκφώνησα πριν τέσσερα χρόνια. Αυτό όμως δεν έχει ενδιαφέρον στο μυαλό των ψηφοφόρων. Πιστεύω πως περισσότερο ενδιαφέρονται να μάθουν τι πρόκειται να κάνω για να τους βοηθήσω στη ζωή τους", πρόσθεσε.

    "Γι αυτό, προς αυτήν την κατεύθυνση, πρόκειται να είναι περισσότερο ένας γυναικείος λόγος", δήλωσε ο Γερουσιαστής του Ιλινόι.

    Κρίσιμη η στάση των Κλίντον

    Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρώην προέδρου Κλίντον την Τετάρτη. "Ο Μπιλ Κλίντον είναι μία μοναδική προσωπικότητα στην πολιτική σκηνή μας. Δεν θα είχε κανένα νόημα από την πλευρά μου να του αλλάξω, ή να του υποδείξω τις δηλώσεις του", τόνισε ο Ομπάμα.

    Ο Ομπάμα έπλεξε επίσης το εγκώμιο για τη συνδιεκδικήτρια του χρίσματος, σύζυγο του Κλίντον Χίλαρι, η οποία έκανε χθες έκκληση στους υποστηρικτές της να ψηφίσουν τον Ομπάμα στις εκλογές του Νοεμβρίου. «Δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής σήμερα. Δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες», τόνισε ο Ομπάμα.

    "Το γεγονός είναι πως είχαμε πολύ σκληρή προκριματική αναμέτρηση. Πρέπει ακόμη να πείσουμε τους υποστηρικτές της Κλίντον να ενωθούν μαζί μας. Οι Κλίντον αγαπούν τη χώρα αυτή κι αγαπούν το Δημοκρατικό Κόμμα", τόνισε ο ίδιος.

    "Σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον Ομπάμα"

    Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν στο Ντένβερ με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον δημοκρατικό υποψήφιο Μπάρακ Ομπάμα,μετέδωσε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο στο Κολοράντο.

    Ένας από τους συλληφθέντες ομολόγησε στις αρχές ότι "σκόπευαν να πυροβολήσουν τον Ομπάμα από κάποιο υπερυψωμένο σημείο ... με καραμπίνα, από απόσταση 750 μέτρων" μετέδωσε το κανάλι CBS 34.

    Η απόπειρα κατά του Μπάρακ Ομπάμα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, όταν ο αφροαμερικανός γερουσιαστής θα μετέβαινε στο στάδιο του Ντένβερ για την προγραμματισμένη ομιλία του ενώπιον 75.000 οπαδών του, μετά και την τυπική ανάληψη του χρίσματος των Δημοκρατικών, μετέδωσε το δίκτυο.

    Η συνωμοσία αποκαλύφθηκε μετά τη σύλληψη ενός ατόμου την περασμένη Κυριακή, στο φορτηγό του οποίου βρέθηκαν δύο πυροβόλα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με το CBS 34. Ένας από τους συλληφθέντες είχε στην κατοχή του έναν αγκυλωτό σταυρό και ενδέχεται να διατηρούσε διασυνδέσεις με ναζιστικές και ρατσιστικές οργανώσεις.

    Η εισαγγελία του Ντένβερ πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου εντός της ημέρας για να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο εισαγγελέας Τρόι Εϊντ δήλωσε πάντως στο CBS 34 πως δεν πιστεύει ότι υπήρχε πραγματική απειλή κατά του Ομπάμα.

    Την υπόθεση ερευνά και η "μυστική υπηρεσία" που έχει συγκροτήσει το Κογκρέσο για την ασφάλεια του συνεδρίου των Δημοκρατικών, σε συνεργασία με 55 πράκτορες του FBI και της CIA.

    Για την ασφάλεια των συνέδρων, έχουν επιστρατευθεί 3.000 έως 5.000 αστυνομικοί που περιπολούν από χθες στους δρόμους του Ντένβερ.

    [04] Κόσμος

    Κρίση στον Καύκασο

    "Αγκάθι" οι αποσχισθείσες περιοχές

    26/8/2008 11:26:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός, μετά την έκκληση που ενέκριναν χθες ομόφωνα και τα δύο σώματα της ρωσικής Βουλής προς τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ να αναγνωρίσει η Ρωσία την ανεξαρτησία των αποσχισθεισών περιοχών, Ν. Οσετίας και Αμπχαζίας. Το αίτημα συνιστά συνέχιση της ρωσικής επίθεσης απαντά η Γεωργία. Να μην προχωρήσει στην αναγνώριση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του ο Τζορτζ Μπους. Πάντως η Ρωσία δηλώνει έτοιμη ακόμη και για πλήρη διακοπή των σχέσεών της με το ΝΑΤΟ, εξαιτίας της στάσης που κρατά η Δύση απέναντι στη διαμάχη με τη Γεωργία. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που ως προεδρεύων της ΕΕ έχει συγκαλέσει για την επόμενη Δευτέρα έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ένωσης για να τεθεί επί τάπητος η κρίση στον Καύκασο, πιέζει για αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΑΣΕ στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Γεωργίας και Νότιας Οσετίας. Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει με έναν αξιωματικό που θα αναχωρήσει αύριο για την περιοχή.

    Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής συγκαλεί στις 4 Σεπτεμβρίου η Ντόρα Μπακογιάννη, για τις εξελίξεις σα Βαλκάνια, το Κυπριακό και τον Καύκασο. Η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας σήμερα στο Mega, τάχθηκε κατά του ενδεχόμενου διακοπής των σχέσεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας, σημειώνοντας πως η Ρωσία είναι ένας εταίρος με τον οποίο πρέπει να βρεθεί νέα ισορροπία.

    [05] Regarding AEI and TEI

    University Admission Grades Released

    26 Αυγ 2008 08:00:00

    Students suspence waiting to be admitted to Greek Universities (AEI) and Technological Educational Institutes (TEI ) and AEI came to an end today, Tuesday morning with the release of the admission grades. According to information, the admission grades for popular schools like law and pedagogic are expected to rise. Grades will be available on ERTs official website, http:// exams.ert.gr. In addition, candidates can also be informed by the site of the ministry of education(http://www.ypepth.gr), or can call the civilians service center at 1564.

    Translated by Sofia Gartziou

    [06] Κοινωνία

    Συνελήφθη στην Αθήνα

    Μπλόγκερ απειλούσε δημοσιογράφο

    26/8/2008 11:35:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σαραντάχρονος ιδιωτικός υπάλληλος συνελήφθη στην Αθήνα από το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος γιατί σε μπλογκ που διατηρούσε στο διαδίκτυο δημοσίευε απειλητικά μηνύματα για τη ζωή 48χρονου δημοσιογράφου και της οικογένειας του. Αναρτούσε επίσης, συκοφαντικά μηνύματα εις βάρος του.

    [07] Κόσμος

    Πρόβλημα σε αεροπλάνο της Air Dolomiti

    26/8/2008 11:15:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αεροσκάφος της εταιρίας Air Dolomiti, θυγατρική της Lufthansa δεν πραγματοποίησε την απογείωσή του την Κυριακή από το αεροδρόμιο του Μονάχου, όταν καπνοί αναδύθηκαν στο βασικό σύστημα προσγείωσης του αεροπλάνου, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του αερολιμένα στη νότια Γερμανία.

    "Οι 59 επιβάτες και το τετραμελές πλήρωμα υποχρεώθηκαν να κατεβούν από το αεροσκάφος όταν ήχησε ο συναγερμός καπνού", ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Πέτερ Προυμ χωρίς να αναφέρει τα ακριβή αίτια του συμβάντος.

    Οι πυροσβέστες έσπευσαν και αντιμετώπισαν το πρόβλημα. Εικόνες μεταδόθηκαν από το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Ν24 έδειχναν επίσης φλόγες στο κάτω μέρος του αεροπλάνου.

    Οι επιβάτες του αεροσκάφους τύπου ATR 72 με προορισμό τη Μπολόνια της Ιταλίας αναχώρησαν αργότερα με άλλο αεροπλάνο.

    Η Air Dolomiti, ιταλική θυγατρική κατά 100% της γερμανικής εταιρίας Lufthansa, διαθέτει στόλο 19 αεροσκαφών, εκ των οποίων οκτώ μοντέλα ATR 72.

    [08] Πολιτική

    Ενόψει ΔΕΘ

    Συνάντηση Παπανδρέου με τους βιομήχανους

    26/8/2008 11:05:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Με το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος συναντάται το πρωί της Τρίτης ο Γιώργος Παπανδρέου στη Χαριλάου Τρικούπη στα πλαίσια των επαφών που θα έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με κοινωνικούς φορείς ενόψει της ΔΕΘ.

    Πριν από τη σύσκεψη ο κ. Παπανδρέου είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον πρόεδρο του Συνδέσμου κ. Γιώργο Μυλωνά, μετά την πρόσφατη περιπέτειά του. "Χαίρομαι που ο πρόεδρός σας επέστρεψε πιο δυναμικός και χωρίς τραύματα" , είπε ο κ. Παπανδρέου, ενώ από τη μεριά του ο κ. Μυλωνάς τον ευχαρίστησε πολύ για το ενδιαφέρον που επέδειξε και χαριτολογώντας είπε "όπως λέμε και στις επιχειρήσεις για ζητήματα που λύνονται με χρήματα δεν υπάρχει πρόβλημα".

    "Το θέμα είναι να μη γίνονται αυτά, υπάρχουν χώρες που δυστυχώς συνηθίζονται τέτοιες πρακτικές, το θέμα της ασφάλειας είναι πάρα πολύ σημαντικό", είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι "στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια από τους πολίτες όχι μόνο για θέματα ασφάλειας αλλά και σε ένα γενικότερο επίπεδο το οποίο θα συζητήσουμε".

    [09] Κοινωνία

    Πυρκαγιά στο Ιναχώρι Χανίων

    26/8/2008 10:30:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 10 το βράδυ πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Αμυγδαλοκεφάλι του Δήμου Ιναχωρίου.

    Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον οικισμό Χημαντιριανά και καίγοντας δασική και θαμνώδη έκταση κατευθύνθηκε προς τον οικισμό Κουντουριανά, πλησιάζοντας τα πρώτα σπίτια.

    Οι δυνάμεις πυρόσβεσης δημιούργησαν αντιπυρικές ζώνες γύρω από τον οικισμό και περιόρισαν τις φλόγες.

    Αυτή την ώρα η πυρκαγιά έχει περιορισθεί σε δύσβατη περιοχή μακριά από κατοικημένες περιοχές.

    Τη μάχη με τις φλόγες δίνει ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο, πυροσβεστικές δυνάμεις από τα Χανιά, την Κίσσαμο και το Ρέθυμνο, καθώς και τα πυροσβεστικά οχήματα των δήμων Ιναχωρίου και Βουκολιών.

    Σε ύφεση βρίσκονται οι φωτιές στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, την Λακωνία και την Φωκίδα, ενώ υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στην Ηλεία.

    Mεγάλος είναι σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Αθήνα, Ανατολική Αττική και Εύβοια.

    [10] Κοινωνία

    Σε απολογία οι συνεργοί του Παλαιοκώστα

    26/8/2008 10:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/8/2008 10:29:32 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σήμερα θα οδηγηθούν στον ανακριτή, οι τρεις συνεργοί του 42χρονου Βασίλη Παλαιοκώστα, καθώς και οι γονείς και η αδελφή 28χρονου ομογενούς, έγκλειστου για ληστείες στις φυλακές Τρικάλων, που συνελήφθησαν για υπόθαλψη εγκληματία, σε σχέση με την απαγωγή. Στον ανακριτή, επίσης, θα οδηγηθεί και ένας 34χρονος, που συνελήφθη στο πλαίσιο των ερευνών της Αστυνομίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση, επειδή στο σπίτι του βρέθηκε μικρός αριθμός φυσιγγίων. Ο ίδιος ο Παλαιοκώστας, που φέρεται ως ο "εγκέφαλος" της σπείρας που απήγαγε τον περασμένο Ιούνιο τον Βορειοελλαδίτη βιομήχανο Γιώργο Μυλωνά, χθες, κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του στις ανακριτικές αρχές της Θεσσαλονίκης και μεταφέρθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στις φυλακές της Κέρκυρας.

    [11] Κοινωνία

    Πολυτεχνείο Κρήτης

    Νέα αναβολή στις πρυτανικές εκλογές

    26/8/2008 10:22:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Αναβλήθηκαν για τρίτη φορά από την προκήρυξή τους οι πρυτανικές εκλογές στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Ομάδα φοιτητών που αντιδρά στην εφαρμογή του νέου νόμου - πλαίσιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση προχώρησε σε κατάληψη των χώρων στην πολυτεχνειούπολη και στο κτίριο της Πρυτανείας του ιδρύματος βάζοντας λουκέτα στις πόρτες. Μετά την εξέλιξη αυτή ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Ιωακείμ Γρυσπολάκης έκανε γνωστό ότι υπό καθεστώς κατάληψης δεν θα διεξαχθούν οι πρυτανικές εκλογές.

    Ωστόσο στη 1 μετά το μεσημέρι πραγματοποιείται έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου των φοιτητών του ιδρύματος όπου και αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων

    Η θητεία της πρυτανικής αρχής στο Πολυτεχνείο Κρήτης λήγει στις 31 Αυγούστου και σύμφωνα με τον Πρύτανη αν μέχρι τότε δεν έχει εκλεγεί νέος πρύτανης και αντιπρυτάνεις το ίδρυμα από την 1η Σεπτεμβρίου θα αναστείλει κάθε ακαδημαϊκή ερευνητική, οικονομική και διοικητική δραστηριότητα και θα βάλει λουκέτο.

    [12] Κοινωνία

    Παραμένει στους Λειψούς

    Ταλαιπωρία για τους επιβάτες του "Δημητρούλα"

    26/8/2008 9:47:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Στο λιμάνι των Λειψών παραμένει από τα ξημερώματα, το επιβατηγό πλοίο "Δημητρούλα". Οι Αρχές απαγόρευσαν τον απόπλου, καθώς υπήρξε πρόβλημα στο σύστημα ψύξεως μίας από τις τέσσερις ηλεκτρομηχανές. Το πλοίο πραγματοποιεί το δρομολόγιο Πειραιά, Πάτμος, Λειψοί, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Σύμη και Ρόδος. Από τους συνολικά 193 επιβάτες που βρίσκονταν στο πλοίο, οι 70 έχουν ήδη αναχωρήσει με το πλοίο ΑΝΝΑ ΕΞΠΡΕΣ για Κάλυμνο και Λέρο.

    [13] Κόσμος

    "Νόμιμη ενέργεια" o βομβαρδισμός αμάχων

    26/8/2008 8:40:00 πμ

    Ο βομβαρδισμός από τις υπό αμερικανική διοίκηση δυνάμεις της πολυεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ, που σύμφωνα με την Καμπούλ στοίχισε τη ζωή σε 90 αμάχους, ήταν στα μάτια των Αμερικανών "ένα νόμιμο κτύπημα κατά των Ταλιμπάν", όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μπράιαν Ουΐτμαν.

    "Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως επρόκειτο για ένα νόμιμο κτύπημα. Δυστυχώς υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων, μολονότι ο αριθμός της είναι υπό συζήτηση, αλλά αυτός είναι άλλωστε κι ο λόγος που έχει ξεκινήσει μία έρευνα", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου αρνήθηκε επιπλέον να σχολιάσει τις βούληση που εξέφρασε σήμερα η αφγανική ηγεσία να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους της παρουσίας της πολυεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν, έπειτα από μία σειρά πολύνεκρων αεροπορικών επιθέσεων.

    Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως "κατανοεί τις ανησυχίες του προέδρου Χαμίντ Καρζάι". "Οι άνθρωποί μας στο Αφγανιστάν βρίσκονται σ επαφή με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, όμως εμείς αναμένουμε τα αποτελέσματα της διεξαγόμενης έρευνας", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Φράτο, ο οποίος επανέλαβε την άποψη περί νομιμότητας του κτυπήματος, που εξέφρασε νωρίτερα το Πεντάγωνο.

    "Πιστεύουμε, έπειτα απ όλα όσα έχουμε ακούσει από τους υπευθύνους των υπηρεσιών του Πενταγώνου πως επρόκειτο, όπως πιστεύουν, για ένα νόμιμο κτύπημα", τόνισε ο ίδιος.

    [14] Κόσμος

    26 ελαφρά τραυματίες

    Επείγουσα προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair

    26/8/2008 8:32:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εικοσιέξι άνθρωποι νοσηλεύονται μετά την επείγουσα προσγείωση που πραγματοποίησε αεροσκάφος των ιρλανδικών αερογραμμών Ryanair το βράδυ της Δευτέρας στο αεροδρόμιο της Λιμόζ, στη νοτιοδυτική Γαλλία, λόγω αποσυμπίεσης στην καμπίνα, ανακοίνωσε η πυροσβεστική υπηρεσία. Το Μπόινγκ 737 το οποίο εκτελούσε την πτήση Μπρίστολ-Βαρκελόνη-Ζιρόνα, είχε αναχωρήσει από τη Βρετανία με προορισμό την Ισπανία. Το αεροσκάφος έχασε ύψος 8.000 μέτρων μέσα σε πέντε λεπτά λόγω ξαφνικού προβλήματος αποσυμπίεσης στην καμπίνα, σύμφωνα με την αστυνομία. Το αεροπλάνο προσγειώθηκε γύρω στις 23.30 τοπική ώρα (00.30 ώρα Ελλάδος) στη Λιμόζ για "προληπτικούς λόγους", διευκρίνισε η Ryanair. Δεκαέξι άτομα νοσηλεύονται με ακουστικά προβλήματα, πρόσθεσε η αεροπορική εταιρία. Στους 168 επιβάτες και στο επταμελές πλήρωμα, 26 παρουσίασαν ακουστικά προβλήματα. Γύρω στις 03.30 τοπική ώρα (04.30 ώρα Ελλάδος) σήμερα, αεροσκάφος του ίδιου τύπου που διατέθηκε από την Ryanair από το αεροδρόμιο του Μπρίστολ, αναχώρησε με 127 επιβάτες. Οι υπόλοιποι τουρίστες που δεν ήθελαν να επιβιβαστούν ξανά μετά το συμβάν, αναμένεται να φθάσουν στη Ζιρόνα γύρω στις 12.00 τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδος). Τα αίτια του ξαφνικού προβλήματος αποσυμπίεσης ερευνώνται, ανακοίνωσε η αστυνομία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 26 August 2008 - 8:49:56 UTC