Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναίρεση δικαστικής απόφασης
  • [02] ΤΕΙ & περιφέρεια χωρίς φοιτητές
  • [03] Θερίζει το AIDS στη Νέα Υόρκη
  • [04] Σαρκοζί: κυρώσεις στο Ιράν
  • [05] Στο κόκκινο η έλλειψη νερού
  • [06] Εναλλακτική λύση για τα Θρησκευτικά
  • [07] Ρεκόρ πτήσεων στο FIR Αθηνών
  • [08] Προσωρινά Μέτρα εναντίον του ΟΤΕ από ΕΕΤΤ

    [01] Κοινωνία

    Για άδεια εργασίας στα κέντρα διασκέδασης

    Αναίρεση δικαστικής απόφασης

    27/8/2008 10:21:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εκτός των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδότησης, έκρινε η Τακτική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ότι είναι η διάταξη του Προεδρικού Διατάγματος 180/1979 [άρθρο 4 παρ. 1] που απαγορεύει την εργασία με οποιαδήποτε ιδιότητα στα κέντρα διασκέδασης κι άλλα καταστήματα, χωρίς την άδεια αστυνομικής αρχής, κι αυτό, με δεδομένο του ότι δίνει τη δυνατότητα θέσπισης όρων και προϋποθέσεων, μόνο για την ίδρυση ή διατήρηση κέντρων διασκέδασης και όχι για την εργασία σε αυτά.

    Το Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε την υπ αριθμ. 850/2000 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, με την οποία κρίθηκε άκυρη η σύμβαση δύο εργαζομένων, που αφορούσε στην πρόσληψη σε κέντρο διασκέδασης στην Κέρκυρα μίας τραγουδίστριας και μίας οργανοπαίκτριας μπαγλαμά, γιατί "δεν είχαν εφοδιαστεί με άδεια εργασίας από την Αστυνομική Αρχή".

    Με την ίδια απόφαση απορρίφθηκε η κύρια βάση της αγωγής, επισημαίνοντας, ότι αναφορικά με την αξίωση μισθών υπερημερίας από την άκυρη απόλυσή τους μέχρι τη συμφωνημένη λήξη των συμβάσεων εργασίας, οι δύο καλλιτέχνιδες εργάστηκαν υπό καθεστώς απλής σχέσης εργασίας.

    Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο "το Εφετείο παραβίασε, με εσφαλμένη εφαρμογή ουσιαστικού δικαίου διατάξεις του Βασιλικού Διατάγματος της 31.12.1957 και του Προεδρικού Διατάγματος 180/1979 και επομένως, πρέπει να αναιρεθεί η απόφασή του".

    Ειδικότερα, στην απόφαση του Αρείου Πάγου [6/2008], τονίζεται: "Το προαναφερθέν Π.Δ. [180/1979], όπως ισχύει μετά τις τροποποιήσεις του το 1989 και το 1990, αναφέρεται κυρίως στους όρους λειτουργίας των "καταστημάτων" και κέντρων διασκεδάσεως και ορίζει τις προϋποθέσεις χορηγήσεως άδειας λειτουργίας τους από την αρμόδια αστυνομική Αρχή, κι ως προς αυτό το σημείο βρίσκεται εντός των ορίων της νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως. Όμως, κατά το μέρος, κατά το οποίο με το εν λόγω άρθρο θεσπίζεται απαγόρευση εργασίας, με οποιαδήποτε ιδιότητα σε κέντρα διασκεδάσεως, χωρίς άδεια της Αστυνομικής Αρχής, κείται τούτο εκτός νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως, αφού η σχετική διάταξη παρέχει τέτοια εξουσιοδότηση μόνον καθ όσον αφορά την ίδρυση ή διατήρηση κέντρων διασκέδασης, κι όχι για την παροχή εργασίας σε αυτά, πράγμα που είναι διαφορετικό από την λειτουργία ή διατήρηση των εν λόγω κέντρων".

    Μετά την αναίρεση, η υπόθεση θα συζητηθεί πάλι στο Εφετείο, αλλά, με διαφορετική σύνθεση.

    [02] Κοινωνία

    Πλήττεται ακαδημαϊκό κύρος και τοπικές κοινωνίες

    ΤΕΙ & περιφέρεια χωρίς φοιτητές

    27/8/2008 9:46:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δυσοίωνα είναι τα πράγματα για αρκετά περιφερειακά ΤΕΙ που τα τελευταία χρόνια μένουν χωρίς φοιτητές. Με το ρεκόρ κενών θέσεων που σημειώθηκε εφέτος 26 τμήματα είχαν μονοψήφιο αριθμό εισαχθέντων. Δηλαδή, από τις 5.796 θέσεις που διέθεταν, καλύφθηκαν μόνο οι 93.

    Πρόκειται για τμήματα που δεν τα προτιμούν οι υποψήφιοι, καθώς δεν θεωρούν ελκυστικά τα γνωστικά αντικείμενα που προσφέρουν.

    Εύλογο είναι το ερώτημα, λοιπόν, πως θα επιβιώσουν τμήματα με δύο, έναν ή και κανέναν φοιτητή.

    Οι άμεσες λύσεις -όπως συγχωνεύσεις και αλλαγές γνωστικού αντικειμένου- είναι επιβεβλημένες, καθώς το φαινόμενο δεν πλήττει μόνον το ακαδημαϊκό κύρος αυτών των ΤΕΙ, άλλα και τις τοπικές κοινωνίες, που σε μεγάλο βαθμό στηρίζονται οικονομικά στους φοιτητές.

    Σύντομα θα αρχίσει ο διάλογος για αλλαγή του συστήματος πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα διαρκέσει για τόσο χρόνο, ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους όλοι οι φορείς, σύμφωνα με τον Γ.Γ. του Υπ. Παιδείας, που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να παρακαμφθεί το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας.

    Πάντως, οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν, όπως επανειλημμένως έχει δηλώσει ο Υπ. Παιδείας, από την επόμενη κυβερνητική θητεία.

    [03] Κόσμος

    Με πολύ γρήγορο ρυθμό η εξάπλωση της νόσου

    Θερίζει το AIDS στη Νέα Υόρκη

    27/8/2008 9:03:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

    Η Νέα Υόρκη παραμένει η πόλη των ΗΠΑ που έχει κτυπηθεί περισσότερο από όλες τις άλλες από τη θανατηφόρο ασθένεια του AIDS, με εκατό χιλιάδες πολίτες να έχουν καταγραφεί θετικοί στον ιό του AIDS.

    Μάλιστα, η εξάπλωση της νόσου έχει ένα ρυθμό πολύ γρήγορο, σύμφωνα με ανακοίνωση των υπηρεσιών Υγείας.

    Επίσης, ο ρυθμός εμφάνισης της νόσου στη Νέα Υόρκη είναι τριπλάσιος αυτού των άλλων αμερικανικών πόλεων, όπως ανέφερε η ίδια πηγή.

    Τη σχετική έρευνα έκανε το ομοσπονδιακό Κέντρο ελέγχου και πρόληψης της ασθένειας που αναφέρει ότι μόνο φέτος έχουν καταγραφεί 4.800 νέες περιπτώσεις πολιτών που είναι θετικοί στον ιό.

    Σημειώνεται ότι το έτος 2006, σε κάθε εκατό χιλιάδες Νεοϋορκέζους οι 72 ήταν θετικοί στον ιό του AIDS, έναντι 23 σε εθνικό επίπεδο.

    Στη Νέα Υόρκη οι πλέον επιρρεπείς στη νόσο είναι άνδρες [117 σε κάθε εκατό χιλιάδες πολίτες] έναντι των γυναικών [33 σε κάθε εκατό χιλιάδες πολίτες].

    Ο έγχρωμος πληθυσμός έχει τα πρωτεία, με το 46% των μολύνσεων να αφορά τους μαύρους και να ακολουθούν οι ισπανόφωνοι με το 32% των μολύνσεων.

    [04] Κόσμος

    Για το πυρηνικό του πρόγραμμα

    Σαρκοζί: κυρώσεις στο Ιράν

    27/8/2008 8:35:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Για αύξηση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, έκανε λόγο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, εάν συνεχιστεί η ιρανική επιδίωξη απόκτησης πυρηνικών όπλων. Όπως τόνισε σε ομιλία του προς τους πρεσβευτές της Γαλλίας που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι, ο κ. Σαρκοζί: "Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί ν αποδεχθεί το Ιράν ν αποκτά πυρηνικά όπλα. Από κοινού με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να βρεθούν στην κεφαλή της προσπάθειας με αποφασιστικότητα κι, ελλείψει απάντησης από το Ιράν, ν αυξήσουν τις κυρώσεις σ όλους τους τομείς". Συνεχίζοντας ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε: "Κανείς δεν έχει να προτείνει κάποια καλλίτερη στρατηγική κι εάν μέλλει ν αποτύχουμε, τότε όλοι γνωρίζουμε σαφώς την καταστροφική κατάληξη ενώπιον της οποίας θα βρεθούμε και την οποία το περασμένο έτος συνόψισα σε δύο φράσεις: είτε η ιρανική βόμβα, είτε ο βομβαρδισμός του Ιράν. Ουδείς επιθυμεί να καταλήξουμε σ αυτήν την καταστροφή. Eκφράζω την ευχή να συνεχισθεί ο διάλογος με το Ιράν και να αντιληφθούν οι ηγέτες του τη βαρύτητα των εξελίξεων για τη χώρα τους". Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο προεδρεύων της ΕΕ στο τρέχον διάστημα, κ. Σαρκοζί ανέφερε ότι: "Εναπόκειται στο Ιράν ν αποφασίσει. Εάν το Ιράν επιθυμεί ν αποκτήσει ειρηνική πυρηνική ενέργεια, τότε θα το βοηθήσουμε να το επιτύχει. Αλλά εάν το Ιράν επιθυμεί στρατιωτική πυρηνική ενέργεια, τότε η διεθνής κοινότητα θα πολεμήσει αυτή του την επιθυμία".

    [05] Κοινωνία

    Άμεσα αλλαγής καταναλωτικής νοοτροπίας

    Στο κόκκινο η έλλειψη νερού

    27/8/2008 8:30:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδος, τα αποθέματα ύδατος έχουν μειωθεί δραματικά και εάν η ανομβρία συνεχίσει και το πρόσεχες φθινόπωρο, τότε ίσως βιώσουμε καταστάσεις πιο δύσκολες κι από εκείνες του 1989, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

    Είναι χαρακτηριστικό το ότι το φωτεινό καλοκαίρι, μέσα σε τρεις μήνες, μειώθηκαν θεαματικά τα συνολικά αποθέματα νερού.

    Στις 24 Μαΐου, τα αποθέματα ήταν περίπου 724 εκ. κυβικά μέτρα, στις 24 Ιουνίου ήταν στα 668, έναν μήνα αργότερα μειώθηκαν στα 605, για να φθάσουμε στις 24 Αυγούστου, να διαθέτουμε 542 εκ. κυβικά μέτρα.

    Η Αθήνα που αντιπροσωπεύει μόλις το 4% της συνολικής κατανάλωσης, υδρεύεται από την Υλίκη και τον Μόρνο, η εικόνα των οποίων δύο αυτών λιμνών είναι απογοητευτική.

    Ως εκ τούτου, απαιτείται άμεσα οι καταναλωτές να αλλάξουν νοοτροπία και πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα.

    Συμφωνά με έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η μεγαλύτερη κατανάλωση νερού γίνεται για τις καλλιέργειες.

    Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ετησίως καταναλώνεται το 85% του νερού στην άρδευση των καλλιεργειών, το 12% στην ύδρευση και το υπόλοιπο 3% στην βιομηχανία.

    Πάντως, τρόποι εξοικονόμησης νερού υπάρχουν, αρκεί οι αγρότες να τους ακολουθούν πιστά.

    Με τα σημερινά δεδομένα, κίνδυνο λειψυδρίας στο άμεσο μέλλον αντιμετωπίζουν, η Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου, η Πελοπόννησος, η Θεσσαλία και η Ανατολική Στερεά Ελλάδα.

    Στην Θεσσαλία τον Ιούλιο τα υδατικά αποθέματα, είχαν ελαττωθεί επικίνδυνα και στην λίμνη Πλαστήρα μόλις έφθαναν τα 90 εκ. κυβικά μέτρα, ενώ στην λίμνη Σμοκόβου τα 40 εκ..

    Ήδη, σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κρούουν από τώρα τον κώδωνα του κινδύνου.

    [06] Κοινωνία

    Κόντρες & για τη νέα εγκύκλιο

    Εναλλακτική λύση για τα Θρησκευτικά

    27/8/2008 7:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/8/2008 9:50:48 μμ)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8

    Εναλλακτική λύση για όσους μαθητές δεν επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, δίνει το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με εγκύκλιο που εστάλη στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντί για το μάθημα των Θρησκευτικών οι μαθητές θα παρακολουθούν υποχρεωτικά κάποιο άλλο μάθημα, ανάλογα με τις μαθησιακές τους ανάγκες, ενώ οι αλλοδαποί θα διδάσκονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας.

    Συγκεκριμένα, στην τάξη με άλλο διδακτικό πρόγραμμα θα μπαίνουν όσοι μαθητές απαλλάσσονται για λόγους συνείδησης από τα θρησκευτικά. Αυτό προβλέπει νέα εγκύκλιος του υπουργείου παιδείας σύμφωνα με την οποία διευκρινίζει ότι "για μεν τους αλλοδαπούς το πρόγραμμα αφορά στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας, για δε τους υπόλοιπους, μάθημα ανάλογο με τις μαθησιακές τους ανάγκες".

    Η Εκκλησία αντιδρά έντονα καθώς θεωρεί ότι η ρύθμιση καθιστά το μάθημα προαιρετικό. Η Διαρκής ιερά σύνοδος προτίθεται να στείλει επιστολή σον υπουργό παιδείας ζητώντας να ισχύσει η προηγούμενη εγκύκλιος του 2007, σύμφωνα με την οποία απαλλάσσονταν μόνο όσοι δήλωναν ότι ακολουθούν άλλο θρήσκευμα.

    "Είναι άχρηστο το σχολείο, που απλά καθιστά τους μαθητές "ρεζερβουάρ" πληροφοριών και δεν προσφέρει σε αυτούς Παιδεία με την τρισυπόστατη διάστασή της ως εκπαίδευσης, μόρφωσης και ηθικής καλλιέργειας. Δεν υπάρχει ουδέτερη γνώση, ενώ παράλληλα η άχρωμη ηθική οδηγεί το νέο σε καταστάσεις ανασφάλειας, απάθειας και απροσάρμοστης συμπεριφοράς" επισημαίνει σε σχετική επιστολή του ο κοσμήτορας της θεολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Ιωάννης Κογκούλης.

    Ο ΛΑ.Ο.Σ. σε ανακοίνωσή του αναφέριε ότι "Η Αποδόμηση του μαθήματος των Θρησκευτικών ως συνέχεια του εξοβελισμού του θρησκεύματος από τις ταυτότητες και της πρωινής προσευχής στα Σχολεία επιβεβαιώνει πόσο βαθιά έχει εισχωρήσει ο ΝΕΟΤΑΞΙΣΜΟΣ στην Ελληνική Πολιτεία".

    [07] Τεχνολογία

    Έσπασε το ρεκόρ των Ολυμπιακών Αγώνων

    Ρεκόρ πτήσεων στο FIR Αθηνών

    27/8/2008 7:22:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Φέτος τον Αύγουστο στο FIR Αθηνών [που εκτείνεται από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο, κι από την Αλεξανδρούπολη μέχρι νότια της Κρήτης], κατερρίφθη κάθε προηγούμενο ρεκόρ στον όγκο της εναέριας κυκλοφορίας.

    Το προηγούμενο ρεκόρ είχε σημειωθεί στις 30 Αυγούστου 2004 -ημέρα λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας- όπου μέσα στον εναέριο χώρο της Ελλάδας είχαν πετάξει τότε 2.638 αεροπλάνα.

    Εφέτος, το Σάββατο 2 Αυγούστου τα αεροσκάφη που χρησιμοποίησαν τους ελληνικούς αεροδιαδρόμους ανήλθαν σε 2.815 την Κυριακή 17 Αυγούστου, 2.801 το Σάββατο 23 Αυγούστου, 2.800 και όλα τα προηγούμενα ρεκόρ «έσπασαν» την Κυριακή 24 Αυγούστου, όταν από το FIR Αθηνών πέρασαν 2.873 αεροπλάνα.

    Επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι όλες οι κινήσεις πραγματοποιήθηκαν με απόλυτη ασφάλεια, γεγονός που προκάλεσε τα ευμενή σχόλια ξένων αεροπορικών παραγόντων.

    Η εντυπωσιακή αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας στη χώρα μας οφείλεται στο σωστό σχεδιασμό χάραξης νέων αεροδιαδρόμων, κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου, καθώς επίσης και στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

    Αυτοί οι παράγοντες [ασφάλεια σωστός σχεδιασμός & ποιότητα παροχής υπηρεσιών] καθιστούν τους ελληνικούς αεροδιαδρόμους ελκυστικούς στη χρήση, τόσο από τις ξένες αεροπορικές εταιρείες -τακτικών και εκτάκτων [charter] πτήσεων-, όσο κι από τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών αεροσκαφών.

    [08] Οικονομία

    Χρωστάει η ALTEC, κόβει τα κυκλώματα ο ΟΤΕ

    Προσωρινά Μέτρα εναντίον του ΟΤΕ από ΕΕΤΤ

    27/8/2008 6:40:00 μμ

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Προσωρινά Μέτρα εναντίον του ΟΤΕ έλαβε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων [ΕΕΤΤ], στο πλαίσιο της διαδικασίας ακρόασης, που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της εταιρείας ALTEC TELECOMS, αναφορικά με την προσωρινή διακοπή από την ΟΤΕ. Α.Ε. κυκλωμάτων διασύνδεσης προς την ALTEC TELECOMS.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με το περιεχόμενο των Προσωρινών Μέτρων, η εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. υποχρεούται να προβεί σε αποκατάσταση της παροχής υπηρεσιών διασύνδεσης στο σύνολο των κυκλωμάτων της εταιρείας ALTEC TELECOMS άμεσα, από τη στιγμή που η εταιρεία ALTEC TELECOMS θα καταβάλει στην ΟΤΕ Α.Ε. το ποσό των 250.000

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι τα συγκεκριμένα Προσωρινά Μέτρα θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση ότι η ALTEC TELECOMS θα καταβάλει στην ΟΤΕ Α.Ε., το σύνολο των οφειλομένων και μη αμφισβητούμενων ποσών, εντός 4 εργασίμων ημερών από την αποκατάσταση της παροχής υπηρεσιών διασύνδεσης από την ΟΤΕ Α.Ε..


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 27 August 2008 - 20:50:04 UTC