Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-08-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάλογος για το εξεταστικό
  • [02] Μικροεπεισόδια στην Πάτρα

    [01] Κοινωνία

    Σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

    Διάλογος για το εξεταστικό

    31/8/2008 9:06:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μέσα στο φθινόπωρο ξεκινά ο διάλογος για το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Όπως δήλωσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης το Υπουργείο είναι ανοικτό σε όλες τις προτάσεις και οι αλλαγές θα νομοθετηθούν στην επόμενη κυβερνητική περίοδο. Βασικές κατευθύνσεις είναι η κατάργηση των Πανελλαδικών εξετάσεων με τη μορφή που έχουν σήμερα, η αποδέσμευση του Λυκείου από τη εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και η διατήρηση ενός κεντρικού μηχανισμού για τις εξετάσεις. Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς αξιοποιούν την εμπειρία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Οι επικρατέστερες μιλούν: για ένα προπαρασκευαστικό έτος μετά το λύκειο που θα προετοιμάζει του υποψηφίους για εξετάσεις σε ένα προεπιλεγμένο γνωστικό αντικείμενο. Ένα άλλο σενάριο είναι να καθορίζουν τα ίδια τα ιδρύματα τον αριθμό των εισακτέων την ύλη και τα θέματα των εξετάσεων σε ομάδες σχολών με συναφές αντικείμενο. Προτείνεται επίσης η ελεύθερη πρόσβαση και ξεκαθάρισμα με εξετάσεις στο τέλος του πρώτου έτους. Το σενάριο αυτό είναι ίσως το πιο προβληματικό αφού τα ιδρύματα δεν έχουν τις υποδομές που θα απαιτούσε ένας τόσο μεγάλος αριθμός εισακτέων. Ο διάλογος αναμένεται να διαρκέσει αρκετά σε κάθε περίπτωση πάντως η όποια νομοθετική πρωτοβουλία θα αναπτυχθεί στην επόμενη κυβερνητική περίοδο.

    [02] Κοινωνία

    Σε αντιρατσιστική πορεία

    Μικροεπεισόδια στην Πάτρα

    31/8/2008 8:08:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν το μεσημέρι στο λιμάνι της Πάτρας, κατά τη διάρκεια αντιρατσιστικών εκδηλώσεων. Η ένταση δημιουργήθηκε όταν ακτιβιστές οι οποίοι συμμετέχουν σε τριήμερο εκδηλώσεων συμπαράστασης στους Αφγανούς μετανάστες που ζουν στην Πάτρα, επιχείρησαν να διαδηλώσουν μέσα στη λιμενική ζώνη, με αποτέλεσμα να υπάρξει παρέμβαση δυνάμεων του Λιμενικού και της Αστυνομίας, ενώ έγινε και χρήση χημικών. Κατόπιν διαπραγματεύσεων με τον κεντρικό λιμενάρχη, πραγματοποιήθηκε η διαδήλωσε μέχρι τον καταπέλτη πλοίου, σήκωσαν πανό, φώναξαν συνθήματα υπέρ των Αφγανών μεταναστών και αποχώρησαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν σε πλοία που εκτελούν δρομολόγια από Πάτρα προς Ιταλία, σημειώθηκαν περιστατικά θανάτων μεταναστών από ασφυξία, όταν κρυμμένοι μέσα σε νταλίκες, επιχείρησαν να περάσουν απαρατήρητοι. Επίσης η ύπαρξη καταυλισμού μεταναστών στην Πάτρα, οι συνθήκες διαβίωσης, αλλά και συμπλοκές μεταξύ των αλλοδαπών διαφορετικών εθνικοτήτων, έχουν δημιουργήσει κατά καιρούς προβληματισμό και εντάσεις στην τοπική κοινωνία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 31 August 2008 - 20:49:43 UTC