Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ταϊλάνδη: Συγκρούσεις φιλοκυβερνητικών-αντιπολίτευσης
  • [02] ΗΠΑ: Αντίδραση Ομπάμα
  • [03] ΗΠΑ: Εξασθενεί σε τροπική καταιγίδα ο Γκούσταβ
  • [04] Υποχωρεί το πετρέλαιο

    [01] Κόσμος

    Ταϊλάνδη: Συγκρούσεις φιλοκυβερνητικών-αντιπολίτευσης

    2/9/2008 9:41:00 πμ

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε σήμερα Τρίτη την Μπανγκόκ ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Σαμάκ Σουνταραβέι, λίγες ώρες μετά από τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης στην πρωτεύουσα, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο. Ο Σαμάκ όρισε τον αρχηγό του στρατού, στρατηγό Ανουπόνγκ Παοτζίντα, επικεφαλής της ομάδας που θα αναλάβει να εφαρμόσει την κατάσταση ανάγκης. Μεταξύ άλλων, απαγορευτήκαν οι συγκεντρώσεις άνω των πέντε ατόμων. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν ο στρατός έχει πλέον την εξουσία να επιβάλλει την τάξη και επιπλέον επιβάλλονται περιορισμοί στις μεταδόσεις των μέσων ενημέρωσης που "υπονομεύουν τη δημόσια ασφάλεια". Κατά τη διάρκεια της νύχτας χιλιάδες διαδηλωτές, οπαδοί και αντίπαλοι της Κυβέρνησης, συγκρούστηκαν στην Μπανγκόκ σύμφωνα με την αστυνομία της πόλης που έκανε λόγο για πυροβολισμούς και ζήτησε ενισχύσεις από το στρατό. Οι βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν κοντά στην έδρα της Κυβέρνησης που εδώ και μία εβδομάδα βρίσκεται υπό κατάληψη από χιλιάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του Ταϊλανδού Πρωθυπουργού. Ένας γιατρός που συνεργάζεται με την υπηρεσία Τύπου της Κυβέρνησης ανέφερε ότι από τις νυχτερινές συγκρούσεις σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και άλλοι 38 τραυματίστηκαν.

    Από τη μεριά του ο ιδρυτής της Λαϊκής Συμμαχίας για τη Δημοκρατία (PAD), Σόντι Λιμτόνγκουλκάλεσε σήμερα τους διαδηλωτές να αψηφήσουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός της χώρας. "Δεν πρέπει να φοβάστε την κατάσταση ανάγκης", δήλωσε ο Λιμτόνγκουλ ενώπιον 5000 οπαδών του που παραμένουν συγκεντρωμένοι μέσα στο Κυβερνητικό Μέγαρο, στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.

    Η PAD ζητά την παραίτηση του Σαμάκ, τον οποίο χαρακτηρίζει "μαριονέτα" του πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα ο οποίος ανατράπηκε το 2006 από το στρατό και κατέφυγε στη Βρετανία αφού κατηγορήθηκε για διαφθορά.

    Ο Σαμάκ πάντως, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, υποσχέθηκε ότι η κατάσταση ανάγκης θα διαρκέσει μόνο μερικές ημέρες.

    "Θα κάνω ότι μπορών για να εξομαλυνθεί η κατάσταση το συντομότερο δυνατόν", τόνισε.

    [02] Κόσμος

    ΗΠΑ: Αντίδραση Ομπάμα

    2/9/2008 9:22:00 πμ

    Απέρριψε τους ισχυρισμούς των Ρεπουμπλικάνων ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Μπαράκ Ομπάμα ότι ο ίδιος και η Σάρα Πέιλιν, επιλογή του αντιπάλου του Τζον Μακέιν για την θέση της αντιπροέδρου, έχουν την ίδια πείρα και τα ίδια προσόντα. Μάλιστα, οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν πως η κ. Πέιλιν, πρώην δήμαρχος μιας μικρής πόλης της Αλάσκας και κυβερνήτης σήμερα της Πολιτείας αυτής έχει περισσότερη πείρα από τον πρώην γερουσιαστή Ομπάμα. Ο Τάκερ Μπάουντς, εκπρόσωπος του Μακέιν έχει δηλώσει πως η Σάρα Πέιλιν έχει τα ίδια προσόντα με τον Ομπάμα. Ο Ομπάμα επισημαίνει ότι η προεκλογική του εκστρατεία διεξήχθη χωρίς διακοπές και πως απέδειξε τις ικανότητές του υπερασπιζόμενος την υιοθέτηση ενός νόμου για την ανοικοδόμηση των ακτών του Μεξικού, μετά το φονικό πέρασμα του κυκλώνα Κατρίνα πριν τρία χρόνια. "Απ όσο γνωρίζω η κυβερνήτης Πέιλιν είχε στην πόλη Ουασίλα 50 υπαλλήλους. Πιστεύω ότι ο προϋπολογισμός τους είναι περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Εμείς έχουμε 2.500 εργαζόμενους στην προεκλογική μας εκστρατεία και περίπου τριπλάσιο μηνιαίο προϋπολογισμό", επισήμανε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στο CNN. "Θεωρώ ότι η ικανότητά μας να χειριζόμαστε τα συστήματα και να φέρουμε σε πέρας ότι αναλαμβάνουμε φάνηκε στο διάστημα των δυο τελευταίων χρόνων", πρόσθεσε.

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κατηγόρησε επίσης την Κυβέρνηση Μπους ότι δεν κράτησε την υπόσχεσή του για ανοικοδόμηση της Νέας Ορλεάνης μετά τις καταστροφές του 2005.

    "Αυτό δεν το έχω ξεχάσει. Μια από τις δεσμεύσεις μου όταν ήμουν γερουσιαστής και μια από τις δεσμεύσεις που θα τιμήσω ως Πρόεδρος είναι να διασφαλίσω ότι θα ανοικοδομήσουμε τη Νέα Ορλεάνη για να αποκτήσει και πάλι την ζωντάνιά της και την θέση που της ανήκει στην αμερικανική κουλτούρα", κατέληξε ο Ομπάμα.

    [03] Κόσμος

    ΗΠΑ: Εξασθενεί σε τροπική καταιγίδα ο Γκούσταβ

    2/9/2008 9:10:00 πμ

    Σε τροπική καταιγίδα υποβαθμίστηκε ο τυφώνας Γκούσταβ και αναμένεται ότι θα εξασθενήσει περαιτέρω εντός της ημέρας καθώς θα συνεχίζει την πορεία του προς το Τέξας, ανακοίνωσε σήμερα Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ. Στην τελευταία ανακοίνωσή του, στις 06:00 (ώρα Ελλάδας) σήμερα, το Κέντρο αναφέρει ότι η μέγιστη ταχύτητα των ανέμων που συνοδεύουν τον Γκούσταβ έχει πέσει στα 95 χιλιόμετρα την ώρα. "Προβλέπεται συνέχιση της εξασθένισης και ο Γκούσταβ αναμένεται να εξελιχθεί σε τροπική καταιγίδα", σημειώνεται στην ανακοίνωση του Κέντρου που εδρεύει στο Μαΐάμι. Εξάλλλου το πέρασμα του Γκούσταβ από τα νότια της Νέας Ορλεάνης δεν προκάλεσε κανέναν θάνατο στην πόλη, τόνισε εκπρόσωπος των σωστικών συνεργείων στην περιοχή. Δε συνέβη όμως το ίδιο και στην Αϊτή καθώς το πέρασμα του Γκουστάβ άφησε πίσω του 77 νεκρούς, οκτώ αγνοούμενους και 36 τραυματίες, όπως έγινε γνωστό από επίσημη πηγή το βράδυ της Δευτέρας.

    Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, περισσότερα από 3.000 σπίτια καταστράφηκαν και 11.458 υπέστησαν ζημιές ενώ οι οικογένειες που επλήγησαν φτάνουν τις 15.000. Η αποστολή του ΟΗΕ στην Αϊτή άρχισε ήδη να μοιράζει βοήθεια στους πληγέντες.

    Την Κυριακή και τη Δευτέρα οι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης που σταθμεύουν στη χώρα μοίρασαν πόσιμο νερό σε περίπου 10.000 άτομα στο Χωριό των Επαναπατρισμένων, μια συνοικία της παραγκούπολης Σιτέ Σολέιγ, κοντά στο Πορτ-Ο-Πρενς, που επλήγη ιδιαίτερα από τον Γκουστάβ.

    Οι αϊτινές αρχές ανέφεραν εξάλλου ότι πολλοί δρόμοι έχουν καταστραφεί, γέφυρες γκρεμίστηκαν ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές και στις καλλιέργειες.

    Στην Κούβα, όπου δεν αναφέρθηκαν θύματα, οι επίσημες πηγές κάνουν λόγο για σημαντικές ζημιές στην επαρχία Πινάρ ντελ Ρίο, όπου 90.000 σπίτια έχουν καταστραφεί. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το 80% της επαρχίας όπου ζουν 750.000 άνθρωποι έχι μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αφού λόγω των ισχυρών ανέμων, που έφταναν τα 240 χιλιόμετρα την ώρα, έπεσαν 80 πυλώνες της υψηλής τάσης.

    [04] Οικονομία

    Υποχωρεί το πετρέλαιο

    2/9/2008 9:00:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/9/2008 11:05:19 πμ)

    Απώλειες σχεδόν 3 δολαρίων στο βαρέλι σημείωσε σήμερα η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, υποχωρώντας στα κατώτερα επίπεδα από τα μέσα του περασμένου Απριλίου, λόγω αρχικών ενδείξεων ότι ο εξασθενημένος κυκλώνας Γκούσταβ δεν κατάφερε πλήγμα στις πλέον σημαντικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού. Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Οκτωβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε το πρωί 2,38 δολάρια στο βαρέλι, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να υποχωρεί στα 108,78 δολάρια. Νωρίτερα είχε υποχωρήσει έως και στα 108,33 δολάρια. Στα 107,88 δολάρια υποχωρούσε, το πρωί, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Οκτωβρίου του αργού τύπου Μπρεντ -νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 107,11 δολάρια- χάνοντας 1,35 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο". Οι αγορές ήταν κλειστές χθες στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της γιορτής της Εργασίας. Η αγορά τρέφει ελπίδες ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες και οι εταιρίες διύλισης είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένες από το 2005, όταν οι κυκλώνες Κατρίνα και Ρίτα κατέστρεψαν περισσότερες από 100 υπεράκτιες πλατφόρμες άντλησης και οδήγησαν σε διακοπή της παραγωγής σε πολλά διυλιστήρια για μήνες.

    "Έχουμε μπροστά μας άλλον ένα μήνα κορύφωσης της φθινοπωρινής περιόδου των κυκλώνων, και θα υπάρξουν και άλλες απειλές. Ωστόσο, η αντίδραση της αγοράς στον Γκούσταβ επιβεβαίωσε την άποψή μας ότι όταν διαλύονται οι φόβοι για διακοπή της προσφοράς, οι θεμελιώδεις παράγοντες ευνοούν πτωτική τάση", τόνισε σε σημείωμά του, ο επικεφαλής του τμήματος έρευνας στις αγορές πετρελαίου στη Societe Generale, Μάικλ Ουίτνερ.

    Σημαντική υποχώρηση όμως παρατηρείται στις τιμές του πετρελαίου και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία. Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου υποχωρούσαν κατά 4,46 δολάρια στα 111 δολάρια το βαρέλι, από τα 115,46 δολάρια που έκλεισαν την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη. "Μετά τις πρώτες πληροφορίες ,φαίνεται ότι οι ζημιές δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές που είχε προκαλέσει ο κυκλώνας Κατρίνα", εκτιμά ο Τόνι Νιούναν, αναλυτής της Mitsubishi Corp στο Τόκιο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 2 September 2008 - 8:50:10 UTC