Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διευκρινίσεις για το αφορολόγητο
  • [02] Περιβαλλοντικά τέλη - Απόσυρση ΙΧ
  • [03] Β.Α.Ε.: Παραδόθηκε το πόρισμα
  • [04] Οπτικές ίνες σ΄ όλα τα σπίτια
  • [05] Clarifications on Tax-Free Income
  • [06] Συνάντηση Αλογοσκούφη-ΚΕΔΚΕ
  • [07] Η διακυβέρνηση στην κορυφή
  • [08] Οξύτατη αντιπαράθεση
  • [09] Οι ηλιακές κηλίδες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί
  • [10] Ομιλία Γ. Παπανδρέου στο Θησείο
  • [11] Σεισμός έπληξε το βόρειο τμήμα της Αργεντινής
  • [12] Αυτοδίδακτο ελικόπτερο-ρομπότ
  • [13] "Σαν πυρηνική έκρηξη ήταν ο τυφώνας "Γκούσταβ"
  • [14] Δύο επαναπατρισμένες αρχαιότητες από Η.Π.Α
  • [15] Κυκλοφοριακές αλλαγές στη Θεσσαλονίκη
  • [16] Γεγονός το φαινόμενο του "σεξουαλικού αποτυπώματος"
  • [17] Διαμάντια από ανθρώπινη τέφρα
  • [18] Περιστατικό με τουρκική ακταιωρό
  • [19] Στη Ρόδο η Αλέκα Παπαρήγα
  • [20] Πνιγμένοι Γεωργιανός και τα δύο παιδιά του
  • [21] Την Τετάρτη η επιστροφή της Free Gaza
  • [22] Εξάρθρωση κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας
  • [23] Περιοδεία Τσέινι στον Καύκασο
  • [24] Απόπειρα δολοφονίας του Πακιστανού πρωθυπουργού

    [01] Πολιτική

    Συνεχίζεται η συζήτηση και στη Βουλή

    Διευκρινίσεις για το αφορολόγητο

    3/9/2008 3:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2008 6:05:05 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τροποποιήσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομίας, σύμφωνα με τις οποίες, διατηρείται τελικά το αφορολόγητο των 10.500 ευρώ για όσους αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έναν εργοδότη, αλλά και για τους τρίτεκνους. Ο κ. Αλογοσκούφης, έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις για τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου και προανήγγειλε ακόμη, νέο σύστημα καταβολής τελών κυκλοφορίας. Σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι θα εξετασθεί θετικά η πρόταση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μανώλη για δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών που δεν παρουσιάζουν καμία κίνηση τα τελευταία 10 χρόνια. Η αντιπολίτευση δήλωσε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ το ΠΑΣΟΚ αντιπροτείνει, μεταξύ άλλων, επαναφορά του αφορολογήτου ορίου στους επαγγελματίες και επιτηδευματίες. Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ αναφέρει ότι θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις, ώστε να ηττηθεί η κυβέρνηση, και να πάρει πίσω τη φορο-επιδρομή που έχει εξαπολύσει, στα οικονομικά αδύναμα στρώματα. Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται σήμερα, στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, με ακρόαση εκπροσώπων παραγωγικών και συνδικαλιστικών φορέων, πλην της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, που δήλωσαν κώλυμα.

    Επωφελούνται οι χαμηλά αμειβόμενοι με μπλοκάκι και οι πολύτεκνοι

    Τη διατήρηση του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ για τη "γενιά των 700 ευρώ" καθώς και για τους τρίτεκνους ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης.

    Μέσω υπουργικής απόφασης, που θα προβλεφθεί στο παρόν νομοσχέδιο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αμείβονται από έναν εργοδότη θα μπορούν να δηλώνουν στη ΔΟΥ, ότι εργάζονται εκτελώντας τις ίδιες εργασίες με τους μισθωτούς στην επιχείρηση, και έτσι να υπαχθούν κανονικά στο αφορολόγητο των 10.500 ευρώ, είπε ο υπουργός Οικονομίας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος ορίζει περιοριστικά ποιοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, αρχιτέκτονες μηχανικοί κοκ). Για εκείνους που δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά το εισόδημα τους θεωρείται εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα θα συνεχίσουν να έχουν το αφορολόγητο των 10.500, ενώ στον νέο και στη νέα, που φορολογείται ως μηχανικός έχοντας σύμβαση έργου σε ένα εργοδότη ή σε διαδοχικούς εργοδότες, θα δοθεί η δυνατότητα να δηλώσει ότι θέλει να υπαχθεί, παρότι κόβει Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, στην κλίμακα του αφορολόγητου των 10.500 ευρώ.

    Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τρία ή περισσότερα παιδιά θα διατηρήσουν το αφορολόγητό τους αλλά και το οικογενειακό αφορολόγητο.

    Παράλληλα, θα εξεταστεί η πρόταση του βουλευτή της ΝΔ Ι. Μανώλη να δεσμεύονται από το Δημόσιο οι ακίνητοι τραπεζικοί λογαριασμοί υπέρ του Ταμείου Κατά της Φτώχειας, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση θα φέρει μέσα στις επόμενες εβδομάδες σχέδιο νόμου για τον τραπεζικό τομέα, που θα ρυθμίζει θέματα "Τειρεσία", πλειστηριασμών κοκ, και σε αυτό το σχέδιο νόμου, θα αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα των ακίνητων λογαριασμών, που μετά από ένα διάστημα τα ποσά τους αντί να περιέρχονται στις ίδιες τράπεζες, να περιέρχονται στο Δημόσιο.

    Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργειο Οικονομιας, πραγματοποίησαν το μεσημέρι, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, για "το βαρύ φορολογικό πλήγμα που δέχονται οι εργαζόμενοι με "μπλοκάκι" στον ιδιωτικό τομέα".

    [02] Πολιτική

    Προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομίας

    Περιβαλλοντικά τέλη - Απόσυρση ΙΧ

    3/9/2008 4:56:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ο υπουργός Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, προανήγγειλε ένα νέο σύστημα καταβολής τελών κυκλοφορίας, που θα λαμβάνει υπόψη και τις εκπομπές ρύπων, καθώς και μέτρα για την απόσυρση των ρυπογόνων οχημάτων, που εκτιμάται ότι αποτελούν το 30% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους δρόμους της πρωτεύουσας.

    Τα περιβαλλοντικά τέλη, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα σημερινά τέλη κυκλοφορίας, αποσκοπούν να θέσουν φραγμό στην κυκλοφορία των ρυπογόνων ΙΧ. Θα στοιχίζουν ανάλογα με τις εκπομπές καυσαερίων, το επίπεδο των οποίων θα διευκρινίζεται από την κάρτα καυσαερίων. Ως εκ τούτου τα τέλη για τα πολύ ρυπογόνα, αναμένεται να κοστίζουν σχεδόν το τριπλάσιο σε σχέση με τα "καθαρά" ΙΧ.

    Μέσα στο 2009 αναμένεται να εφαρμοστεί και ο "πράσινος δακτύλιος" σύμφωνα με τον οποίο, τα πολύ ρυπογόνα αυτοκίνητα, δηλαδή τα οχήματα εικοσαετίας, θα κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας μόνο τα Σαββατοκύριακα, τα παλιάς καταλυτικής τεχνολογίας, δηλαδή τα αυτοκίνητα δεκαπενταετίας με το σύστημα των μονών ζυγών και τα "καθαρά", δηλαδή τα υβριδικά και τα νέας τεχνολογίας οχήματα, όλες τις μέρες. Μόνον τα Σαββατοκύριακα θα κυκλοφορούν στο κέντρο της πρωτεύουσας και τα δίχρονα δίκυκλα.

    Η κυβέρνηση μελετά και κίνητρα για την απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων, ένα μέτρο το οποίο αναμένεται να κινηθεί σε βάθος πενταετίας.

    Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζεται το καινούργιο αυτοκίνητο που θα αντικαθιστά το παλαιό να έχει έκπτωση από τον ειδικό φόρο καθώς και από τα περιβαλλοντικά τέλη. Τα υβριδικά ίσως απαλλαγούν από το τέλος ταξινόμησης. Την ίδια ώρα οι μεταβιβάσεις των παλιών ρυπογόνων οχημάτων εξετάζεται να επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος. Η εμπορική αξία των αυτοκινήτων δεκαπενταετίας και άνω δεν ξεπερνά τα 1000 ευρώ. Το κέρδος με την απόσυρση αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο.

    [03] Οικονομία

    Αντιδράσεις των συνδικάτων

    Β.Α.Ε.: Παραδόθηκε το πόρισμα

    3/9/2008 1:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2008 6:47:06 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Παραδόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στην υπουργό Απασχόλησης Φ. Πετραλιά, το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής για τις αλλαγές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Στο πόρισμα υπάρχει ειδικό κεφάλαιο που αναφέρει ότι από τους 103 χώρους εργασίας και τις 124 υποομάδες ειδικοτήτων που εργάζονται σ αυτούς, οι 60 χώροι και οι 63 ομάδες ή υποομάδες ειδικοτήτων παραμένουν (μερικών ή ολικώς) σε διάφορες κλίμακες βαρύτητας, ενώ 43 χώροι και 61 ειδικότητες εξαιρούνται. Επίσης από τις 70 ομάδες ειδικότητες που κρίθηκαν ανεξαρτήτως χώρων εργασίας οι 29 παραμένουν και κατατάσσονται σε διάφορες κλίμακες βαρύτητας, ενώ προτείνονται για εξαίρεση 41. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Στα επαγγέλματα που παραμένουν στη λίστα μπαίνει διαβάθμιση σε τέσσερα επίπεδα, αναλόγως της επικινδυνότητας του κάθε επαγγέλματος. Θα ακολουθήσει και δεύτερο μέρος του πορίσματος και θα εισηγείται την είσοδο στα Β.Α.Ε. νέων επαγγελμάτων, κυρίως από το χώρο των νέων τεχνολογιών. Αυτό εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο το Νοέμβριο και ακολούθως θα υπάρξει η νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2009. Με βάση τις εκτιμήσεις των συνδικάτων, αναμένεται να εξαιρεθούν από τα Β.Α.Ε., περίπου 250.000 εργαζόμενοι, από 750.000, δηλαδή ένας στους τρεις.

    Σε δηλώσεις της η κ. Πετραλιά τόνισε: "Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν πρόκειται για ένα κατάλογο, αλλά, η Επιτροπή έχει χρησιμοποιήσει μία συγκεκριμένη μεθοδολογία. Έχει τεκμηριώσει τις προτάσεις της και έχει καταλήξει και σε επιχειρήματα και σε συμπεράσματα. Θα μελετήσουμε λοιπόν αυτό το πόρισμα στο σύνολο του με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον των εργαζομένων, με γνώμονα την άρση των αδικιών και με γνώμονα πάντοτε μόνο και μόνο όπως είπα και πριν την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων ώστε να καταλήξουμε σε μια επικαιροποιημένη κατάσταση και να καταλήξουμε στο μέλλον στο να γνωρίζουμε ποια θα είναι τα Βαρέα και Ανθυγιεινά".

    Ακολούθως ο πρόεδρος της επιτροπής Βαρέων και Ανθυγιεινών κ. Μπεχράκης, δήλωσε μεταξύ άλλων: "Πιστεύουμε ότι αυτά που σήμερα προτείνουμε δεν είναι θέσφατα και δεν θέλουμε να παραμείνουν για 50 χρόνια όπως έγινε με τις προηγούμενες προτάσεις, αλλά κάθε 5 χρόνια να ανανεώνονται διότι οι συνθήκες αλλάζουν, διότι οι όροι εργασίας βελτιώνονται καθημερινά και διότι οπωσδήποτε ένα επάγγελμα που σήμερα θεωρείτε βαρύ αύριο μπορεί να μην είναι ή και το ανάστροφο. Άρα το κείμενο της πρότασης μας δεν πιστεύουμε ότι πρέπει να ξεπερνάει τα πέντε χρόνια και μια διαρκής αναθεώρησης ανά 5ετία κρίνεται απαραίτητη και προτείνεται για να μελετηθεί από την πολιτεία".

    Αξίζει να σημειωθεί ότι από την επιτροπή στη σύνταξη του πορίσματος πήραν μέρος εννέα μέλη, καθώς είχαν αποχωρήσει ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ και ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ.

    Επιστολή ΓΣΕΕ στη Φ.Πετραλιά

    Επιστολή προς την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη Πετραλιά, απέστειλε σήμερα η ΓΣΕΕ, στην οποία τονίζει για "χιλιοστή" φορά την ριζική διαφωνία της Συνομοσπονδίας στο πόρισμα της Επιτροπής για τα Β.Α.Ε. και την επιχειρούμενη ανατροπή της ενιαίας λίστας των ΒΑΕ. Η ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, είναι αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ενωτικά δυναμικά και απεργιακά τη διατήρηση και ενίσχυση του θεσμού των Β.Α.Ε. που αποτελεί μέγιστο ζήτημα για τους εργαζόμενους.

    Η επιστολή προς την κ. Πετραλιά:

    Κυρία Υπουργέ, Περιήλθαν σε γνώση μας πληροφορίες σχετικά με το πόρισμα της Επιτροπής για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, από την οποία, όπως είναι ήδη γνωστό, η Γ.Σ.Ε.Ε. έχει αποχωρήσει καταγγέλλοντας τη προδιαγεγραμμένη διαδικασία ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και προσδοκιών των εργαζομένων, μέσω της περικοπής της λίστας των ΒΑΕ και της μεθοδευμένης ανατροπής της. Σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία η προστασία της υγείας και της ασφάλειας όλων των εργαζομένων αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση κρατικής πρόνοιας, η οποία ακυρώνεται με την ανυπαρξία σχεδόν συνολικής πολιτικής πρόληψης και την έλλειψη αυστηρών μέτρων και κανόνων για την εργασιακή και ασφαλιστική προστασία των εργαζομένων έναντι του επαγγελματικού κινδύνου, αναιρείται δε όταν με αντιεπιστημονικά και αντεργατικά κριτήρια ανατρέπονται τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα εργαζομένων και ιδιαίτερα εκείνων που υφίστανται μείζονα καταπόνηση της υγείας και κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας Η συνολική απόρριψη του αντεργατικού πορίσματος αυτού αποτελεί ελάχιστη ένδειξη ανταπόκρισης στα δίκαια και καθολικά αιτήματα των εργαζομένων, που αφορούν στην προστασία και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ. Στην κατεύθυνση αυτή επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας που αφορά στη διατήρηση και ενίσχυση της προβλεπόμενης από την ασφαλιστική νομοθεσία μιας και ενιαίας λίστας των ΒΑΕ, αδιαπραγμάτευτη θέση που οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι με κάθε αποτελεσματικό τρόπο και μέσο να διεκδικήσουν αγωνιστικά.

    Με τιμή Ο Πρόεδρος Γιάννης Παναγόπουλος, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Μανώλης Κοντοπάνος

    Το πρωί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Σταδίου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για το πόρισμα της επιτροπής για τα Β.Α.Ε. "Θα στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις για να γίνει κουρελόχαρτο το πόρισμα, δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, ενώ το πόρισμα χαρακτηρίστηκε "βάρβαρο, χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο και ρατσιστικό για τη νεολαία και τόνισαν ότι ζημιώνει τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία".

    Συλλαλητήριο για το θέμα των Β.Α.Ε. διοργανώνει το απόγευμα της Πέμπτης στην Αθήνα το ΠΑΜΕ.

    Δηλώσεις και αντιδράσεις

    Αναφερόμενος στο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι "η ειδική επιτροπή κάνει προσπάθεια να αποτυπώσει ποία επαγγέλματα είναι πράγματι βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ στη χώρα μας είναι περισσότερα σε σχέση με άλλες χώρες".

    Δηλώσεις για τη νέα λίστα των Β.Α.Ε. έκανε η πολιτική εκπρόσωπος απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, τονίζοντας ότι: "Η λίστα για τα βαρέα και ανθυγιεινά δεν πρέπει να στηρίζεται σε ένα σαθρό πόρισμα, αλλά σε τεκμηριωμένη επιστημονική ανάλυση και κοινωνικό διάλογο". Σε άλλα σημεία των δηλώσεών της η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αντίθετο στον εκσυγχρονισμό της λίστας αυτής, αλλά εκφράζει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε μονομερή απόφαση και στη μη επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση". Ζήτησε επίσης προστασία των "παλιών εργαζομένων" από τον κίνδυνο των απολύσεων, λόγω της εφαρμογής της νέας λίστας και κάλεσε την κ. Πετραλιά να αρχίσει άμεσα διαβούλευση με όλους τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να συζητηθεί η νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών.

    [04] Τεχνολογία

    Δίκτυο οπτικών ινών ανοικτής πρόσβασης

    Οπτικές ίνες σ΄ όλα τα σπίτια

    3/9/2008 5:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2008 7:15:21 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ταχύτητες στο ίντερνετ που θα αγγίζουν τα 100 μέγα -μπι- πι- ες θα φέρει το νέο δίκτυο οπτικών ινών σε περίπου 2 εκατ. κατοικίες και επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και σε 50 άλλες πόλεις προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας και Μεταφορών. Οι κύριοι Αλογοσκούφης και Χατζηδάκης οριστικοποίησαν την απόφαση επένδυσης 2,1 δισ. ευρω με χρηματοδότηση και από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και το Δ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενώ εξετάζεται ακόμη και η συμμετοχή του θεσμού των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Το δίκτυο οπτικών ινών, θα αναπτυχθεί σταδιακά μέσα στα επόμενα 7 χρόνια.

    Το δίκτυο οπτικών ινών είναι ένα πλέγμα καλωδίων που παίρνει ενέργεια από μία πηγή φωτός. Σε αντίθεση με τα συμβατικά χάλκινα καλώδια, που λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια , μέσω της οπτικής ίνας επιτυγχάνεται μεγαλύτερη και καλύτερης ποιότητας μεταφορά δεδομένων. Έτσι θα είναι εφικτό με μια σύνδεση να λειτουργούν ταυτόχρονα κανάλια υψηλής ευκρίνειας ,βιντεοτηλέφωνο και γρήγορο ίντερνετ.

    Τον τελευταίο χρόνο οι συνδέσεις του γρήγορου ίντερνετ στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 108%, ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο διακόσες χιλιάδες , ενώ κάθε ημέρα γίνονται 1945 νέες ευρυζωνικές συνδέσεις. Παρ όλα αυτά η Ελλάδα είναι τελευταία στις χώρες της ευρυζώνης σε ότι αφορά τη διείσδυση στο γρήγορο ίντερνετ.

    [05] Debate on Taxation D/B Continues

    Clarifications on Tax-Free Income

    03 Σεπ 2008 15:44:00

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑNA-ΜPA

    Finance Minister, George Alogoskoufis announced changes to taxation draft-bill, maintaining tax exemption of up to10.500 euros for three children families and the group of self-employed, who get the above amount from a single employer. Mr. Alogoskoufis made further clarifications for the maintenance of tax free income and announced that a new system for the payment of road tax will be soon introduced. The government is positively considering ND deputy, Yiannis Manolis proposal to use bank accounts dormant for the 10 least years in favour of the Fund against Poverty. Opposition parties said that they will vote down the draft-bill while PASOK in its counter proposal called for reintroduction of tax-free allowance for free-lance professionals. Commenting on taxation draft-bill, the SYN party said that exemption of some groups from taxation measures does not provide the golden pill. The competent Parliament Committee continues debate on taxation draft-bill today in the presence of trade union representatives except for GSEE and SEB.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [06] Οικονομία

    Συνάντηση Αλογοσκούφη-ΚΕΔΚΕ

    3/9/2008 7:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη χρηματοδότηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης συζήτησαν στη συνάντηση που είχαν σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ. Οι δυο πλευρές συμφωνήσαν να ξεκινήσει διάλογος ώστε να μην εξαρτάται η χρηματοδότηση των ΟΤΑ από τις αλλαγές στη φορολογία.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικήτας Κακλαμάνης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Κατά τη σημερινή συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΚΕ με τον υπουργό Οικονομίας Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

    - Φορολογικό νομοσχέδιο (άρθρα 8 έως 12). Ο υπουργός απεδέχθη βελτιώσεις επί των ανωτέρω άρθρων σύμφωνα με τις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ, η οποία και επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αφού προηγουμένως εξετάσει την επαναδιατύπωση των συγκεκριμένων άρθρων.

    - Τρέχοντα οικονομικά θέματα. Ο κ. υπουργός δεσμεύθηκε ότι θα υλοποιήσει τη γραπτή υπόσχεσή του, σχετικά με την καταβολή υπό μορφή ομολόγων των παρακρατηθέντων πόρων ύψους 1,711 δισ. ευρώ, ψηφίζοντας πριν από την έγκριση του προϋπολογισμού του 2009, την αναγκαία προς τούτο διάταξη.

    Επίσης, διαβεβαίωσε ότι στο νέο προϋπολογισμό (2009) θα εγγραφεί το 90% των προσαυξημένων τελών κυκλοφορίας υπέρ των ΟΤΑ.

    Και, τέλος, όσον αφορά την εφάπαξ καταβολή των 250 εκατ. ευρώ διά το τρέχον έτος ο κ. υπουργός αντιπρότεινε την καταβολή τους σε τέσσερις ισόποσες δόσεις, δύο εντός του 2008 και δύο μέσα στο α τρίμηνο του 2009.

    Όπως είναι αναμενόμενο, η ΚΕΔΚΕ εξέφρασε την κατ αρχήν ικανοποίησή της για τις δύο πρώτες διαβεβαιώσεις και επιφυλάχθηκε να απαντήσει συνολικά στην πρόταση του κ. υπουργού μέχρι τις 15-9-2008, ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. της, με την προϋπόθεση ότι η ΚΥΑ για την τμηματική καταβολή των 250 εκατ. ευρώ θα υπογραφεί μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου του 2008.

    Υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από το Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ και της τήρησης εκ μέρους του κ. υπουργού Οικονομικών όλων των ανωτέρω, η ΚΕΔΚΕ θα αποφασίσει προσεχώς για το ενδεχόμενο έναρξης διαλόγου για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

    Οι συγκεκριμένες οικονομικές διεκδικήσεις της ΚΕΔΚΕ από τις εκάστοτε κυβερνήσεις γίνονται προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί σε τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες, όπως η καταβολή οφειλομένων μισθών, αλλά και η παροχή αναγκαίων για τους πολίτες κοινωνικών υπηρεσιών, όπως η απρόσκοπτη λειτουργία των προνοιακών δομών (Βοήθεια στο Σπίτι, βρεφονηπιακοί σταθμοί ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ), η συντήρηση από φέτος φρεατίων και δρόμων κ.λπ.".

    [07] Κόσμος

    Η διακυβέρνηση στην κορυφή

    3/9/2008 6:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2008 6:50:21 μμ)

    Το κεφάλαιο της διακυβέρνησης θα είναι το πρώτο θέμα που θα συζητήσουν στις 11 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οι οποίες άρχισαν σήμερα Τετάρτη στη Λευκωσία. Αυτό ανακοίνωσε μετά τη σημερινή συνάντηση των δυο ηγετών που κράτησε δυο ώρες, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ. Ο κ. Ντάουνερ διάβασε στους δημοσιογράφους μήνυμα του γ.γ. Μπαν Κι Μούν, με το οποίο καλωσορίζει την έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων και διαβεβαιώνει ότι ο ΟΗΕ θα υποστηρίξει τους κ. Χριστόφια και Ταλάτ για να φθάσουν σε μια συνολική συμφωνία λύσης του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας στη συμπληρωματική δήλωσή του κατέστησε σαφές ότι με την αποδοχή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας "η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει εξαντλήσει τα όριά της και δεν μπορεί να προχωρήσει πέραν αυτών. Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε η συνομοσπονδία ούτε ένας νέος συνεταιρισμός δύο κρατών μέσω "παρθενογένεσης". Η ομοσπονδιακή λύση θα είναι ένα συνεταιρισμός των δύο κοινοτήτων". Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο θέμα των εποίκων, το οποίο περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Ομάδας Εργασίας για την Ιθαγένεια, τους Αλλοδαπούς, τη Μετανάστευση και το Άσυλο, η οποία δεν έχει συσταθεί, και το οποίο θέμα πρέπει να συζητηθεί επισταμένα σ αυτή τη φάση. Τόνισε επίσης ότι παραμένουν σε εκκρεμότητα, σημαντικά θέματα, όπως των περιουσιών και του εδαφικού. Ο κ. Χριστόφιας, απευθυνόμενος στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, τον οποίο προσφώνησε "σύντροφο και φίλο", τόνισε: "Έχουμε αγωνιστεί για πολλά χρόνια σε δύσκολους καιρούς για τα ίδια ιδανικά της ειρήνης και της επαναπροσέγγισης, για λύση στη βάση αρχών, για λύση από τους Κύπριους για τους Κύπριους. Ήρθε η ώρα να αναλάβουμε κοινή δράση και να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα της Ιστορίας. Να υλοποιήσουμε το όραμα μιας επανενωμένης πατρίδας, που θα ανήκει στο λαό της, στο λαό της Κύπρου, ο οποίος θα είναι ικανός και πρόθυμος να αποφασίσει ο ίδιος για τη μοίρα του, χωρίς τρίτα μέρη και ούτω καλούμενους κηδεμόνες των κοινοτήτων μας".

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην εναρκτήρια δήλωση τόνισε: "Κατά τη διάρκεια των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί για τη λειτουργία αυτής της "νέας συνεταιρικής σχέσης", οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές απόψεις για τις οπτικές του προβλήματος. Ωστόσο, αυτές οι διαφορές δεν είναι αξεπέραστες και με καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, μπορούμε να καλύψουμε αυτό το κενό. Οι προσπάθειες του παρελθόντος έχουν διαμορφώσει τις κύριες παραμέτρους επίλυσης του Κυπριακού, καθώς επίσης και ένα τεράστιο σώμα εργασίας το οποίο υφίσταται επί του παρόντος. Οι δύο ηγέτες έχουμε καταφέρει από τις συμφωνίες της 23ης Μαΐου και 1ης Ιουλίου, να καθορίσουμε «τη βασική δομή, η οποία θα βοηθήσει το τουρκοκυπριακό κράτος και το ελληνοκυπριακό κράτος ως συστατικά μέρη με ίσο καθεστώς".

    Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή το γρηγορότερο δυνατό να πέσει το τοίχος που χωρίζει στα δύο την Κύπρο. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συμφωνία το γρηγορότερο, "ακόμη και φέτος" είπε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τη λύση του Κυπριακού.

    Σε άλλη ερώτηση αν η Άγκυρα θα δεχθεί να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο, ο κ. Ταλάτ απάντησε "συνέχεια με ρωτάτε για την Άγκυρα, σας είπα ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού".

    Οι ΗΠΑ εξέφρασαν "πλήρη υποστήριξη στη νέα προσπάθεια για επίτευξη λύσης" που αρχίζει στο Κυπριακό. Κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή έναρξη της νέας πρωτοβουλίας του ΟΗΕ με τη συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ στη Λευκωσία, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να διορίσει ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κυπριακό ο οποίος να παρακολουθεί από κοντά τη νέα προσπάθεια, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι "εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία η σκληρή δουλειά θα γίνει από τις δυο πλευρές".

    "Ανέκαθεν υποστηρίζαμε μια συμφωνία για διζωνική, δικοινοτική λύση στην οποία θα καταλήξουν τα δυο μέρη. Δεν θα προσπαθήσουμε να επιβάλουμε τις συγκεκριμένους συνθήκες. Αυτό θα το κάνουν τα μέρη. Πάντως, η διεθνής κοινότητα είναι έτοιμη να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια, να την ενισχύσει, και, όταν και εάν απαιτηθεί, να προσπαθήσει να κάνει προτάσεις. Από την πλευρά μας δεν βρισκόμαστε σε αυτή τη θέση αυτή τη στιγμή. Αλλά να είστε βέβαιοι ότι η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια".

    Δήλωση Ν. Μπακογιάννη

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή τη συνάντηση, δήλωσε: "Με τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Ταλάτ εκκινεί, στο πλαίσιο του Ο.Η.Ε., μία νέα προσπάθεια για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Ενός ζητήματος εισβολής και κατοχής εδάφους ανεξάρτητης χώρας-μέλους του Ο.Η.Ε. και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο παραμένει άλυτο επί τριάντα τέσσερα χρόνια.

    Η Ελλάδα υποστηρίζει τη νέα αυτή προσπάθεια για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, στο πλαίσιο μιας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Σ.Α. του Ο.Η.Ε. και των αρχών και αξιών της Ε.Ε. Μια ενωμένη Κύπρος θα είναι προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και, πάνω απ όλα, προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι μόνο μετά από μια τέτοια λύση θα μπορέσουν να απολαύσουν τα αγαθά της συμμετοχής της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Θέλουμε να ελπίζουμε ότι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αντιμετωπίσουν αυτή την νέα διαδικασία με την απαιτούμενη πολιτική βούληση, μετριοπάθεια και εποικοδομητική στάση, ώστε αυτή η προσπάθεια να έχει αίσια έκβαση με την αποκατάσταση της αδικίας στην Κύπρο, το τέλος της διχοτόμησης και την επανένωση του νησιού".

    Ο ΣΥΝ

    Αναφερόμενος στη συνάντηση Χριστόφια Ταλάτ, ο Γ.Μπαλάφας, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος του ΣΥΝ για την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, δήλωσε: "Ελπίζουμε ότι, παρά τις δυσκολίες, που αναφέρονται κύρια στη στάση της ηγεσίας της Τουρκίας, η σημερινή έναρξη των απευθείας διαπραγματεύσεων Χριστόφια - Ταλάτ, μπορεί να αποτελέσει το ξεκίνημα για να πέσει το γρηγορότερο δυνατό το τείχος που χωρίζει στα δύο την Κύπρο, όπως δήλωσε ο κύπριος Πρόεδρος. Ως ΣΥΝ, στηρίζουμε σταθερά και συμπαρατασσόμαστε στις προσπάθειες της κυπριακής Προεδρίας".

    [08] Πολιτική

    Οξύτατη αντιπαράθεση

    3/9/2008 6:44:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε οξύτατους τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης - ΠΑΣΟΚ με αφορμή το επίμαχο βίντεο από την ψηφοφορία στη Βουλή, κατά την αναθεώρηση του Συντάγματος. Για γκάφα του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να μιλά η κυβέρνηση, επισημαίνοντας, πως η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν παρουσίασε κανένα ουσιαστικό στοιχείο. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, μέσω της ΝΕΤ, εξαπέλυσε οξύτατη φραστική επίθεση στον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ Γιάννη Τραγάκη. "Όλα είναι στη φαντασία του ΠΑΣΟΚ" λέει η κυβέρνηση, την ώρα που η Χαριλάου Τρικούπη εμμένει στις καταγγελίες της και υποβαθμίζει το θέμα που προέκυψε με τη χθεσινή τοποθέτηση Βενιζέλου.

    Αντεγκλήσεις

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος επεσήμανε πως δεν υπάρχει ούτε ένα περιθώριο να μπορέσει κάποιος να διαβάλει με τον τρόπο που αναφέρθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. "Προκάλεσα, προσκάλεσα, την αξιωματική αντιπολίτευση να δώσει έστω ένα στοιχείο ουσίας και υπήρξε σιωπή. Κανένα στοιχείο ουσίας", τόνισε και ανέφερε πως για να ήταν η διαδικασία διαβλητή θα έπρεπε να υπάρχει συμμετοχή επτά προσώπων και του βουλευτή που ψήφισε.

    "Είναι στο φάσμα της φαντασίας του ΠΑΣΟΚ μόνο", συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει κανένα λόγο να ζητήσει συγνώμη ο κ. Κ. Αγοραστός αφού η διαδικασία ήταν άψογη.

    "Δεν υπήρξε απόπειρα ή δυνατότητα νόθευσης. Ως εκ τούτου αυτό που λέτε αναφέρεται στις εντυπώσεις με τις οποίες έπαιξε όντως το ΠΑΣΟΚ, εντυπώσεις, όμως, που κατέρρευσαν υπό το βάρος των στοιχείων. Άλλο οι εντυπώσεις κι άλλο να υπάρχουν στοιχεία τόσο σημαντικά, τόσο δύσκολο να αμφισβητηθούν, τα οποία αποδεικνύουν ποια είναι η αλήθεια", συνέχισε.

    Σε ερώτηση ποιος έκανε τη διαρροή, απάντησε ότι η διαδικασία μεταδιδόταν ζωντανά, ότι τα κόμματα είχαν δυνατότητα να την κρατήσουν στο αρχείο τους και δεν πρόκειται περί διαρροής.

    "Αν κάνετε μια έρευνα στα πρακτικά της Βουλής όταν έγινε η (προηγούμενη) ψηφοφορία για το Σύνταγμα θα διαπιστώσετε ότι δεν ψήφισαν με τον ίδιο τρόπο όλοι οι βουλευτές της ΝΔ. Το ίδιο συνέβη και τώρα. Υπήρξαν άρθρα του Συντάγματος που άλλοι τα ψήφισαν και άλλοι δεν τα ψήφισαν" και έχοντας ανά χείρας τον τόμο των Πρακτικών της Βουλής με τα ονόματα όλων των βουλευτών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος δήλωσε: "Η ΝΔ έχει 152 βουλευτές. Όποιος ανατρέξει σε αυτό το κείμενο θα δει ότι υπάρχουν 152 βουλευτές που έχουν ψηφίσει όλα τα αναθεωρητέα άρθρα του Συντάγματος. Δεν υπάρχει βουλευτής της ΝΔ που έχει ψηφίσει "όχι" ή "παρών".

    "Άρα είτε ψεύδεται ο κ. Ρουσόπουλος, είτε ψεύδεται αυτό το βιβλίο. Παρακαλώ πολύ τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να μας εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει, διότι δεν μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο πράγματα", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Εν τω μεταξύ, υποβαθμίζει η Χαριλάου Τρικούπη το θέμα που προέκυψε με την τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή, ο οποίος δεν υιοθέτησε τα περί νόθευσης του αποτελέσματος και μίλησε για νοθεία θεσμικού ύφους. "Καμία διαφοροποίηση" σχολίασε σήμερα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Βαριές εκφράσεις για τον γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Γιάννη Τραγάκη χρησιμοποίησε μέσω της ΝΕΤ 105.8 ο Θεόδωρος Πάγκαλος.

    "Εμάς μας ενδιαφέρει το ήθος, το κοινοβουλευτικό ήθος. Διορθώνονται ψηφοδέλτια και η ΝΔ, δίνει το ήκιστα κολακευτικό για τους βουλευτές της επιχείρημα ότι οι βουλευτές είχαν λάθος συντάξει τα ψηφοδέλτια. Ακούω μία συζήτηση, πώς έγινε η διόρθωση. Να σας πω εγώ τι ψήφισα την τελευταία φορά; Εγώ ψήφισα εναντίον δύο προτάσεων του κόμματός μου. Αυτές τις περιπτώσεις δεν τις έχει, νομίζετε, η ΝΔ; Δηλαδή, δεν υπάρχουν άρθρα τα οποία βουλευτές της ΝΔ δεν ψήφισαν; Αυτό συμπληρώνεται από τους κατάλληλους κομματόσκυλους, κυρίως Μπούγα, Αγοραστό και Φεβρωνία, με επικεφαλής τον αρχικαλπονοθευτή της Βουλής κ. Τραγάκη", είπε ο κ. Πάγκαλος

    Αιχμές για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στη βουλή διατύπωσε και η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε πως το ΚΚΕ είναι αντίθετο σε κάθε παραβίαση της θεσμικής διαδικασίας.

    [09] Τεχνολογία

    Αστρονομία

    Οι ηλιακές κηλίδες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί

    3/9/2008 6:30:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τους τελευταίους οκτώ μήνες, οι κηλίδες στην επιφάνεια του Ήλιου έχουν ουσιαστικά εξαφανιστεί και κανείς επιστήμονας δεν ξέρει πότε θα επιστρέψουν και πόσο μεγάλες θα είναι. Η ταχύτητα και η ένταση της επανεμφάνισης της επόμενης φάσης των ηλιακών κηλίδων θα καθορίσει πόσο ενεργός θα είναι ο νέος "ηλιακός κύκλος" και πόσα προβλήματα θα δημιουργηθούν στους δορυφόρους της Γης (διακοπή επικοινωνιών) και στα ηλεκτρικά δίκτυά της (υπερφόρτωση και διακοπές), σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία του NewScientist.

    Οι ηλιακές κηλίδες είναι ψυχρότερες και σκοτεινότερες περιοχές που προκαλούνται από το μαγνητικό πεδίο του Ήλιου, οι οποίες αυξομειώνονται (από το ελάχιστο στο μέγιστο και ξανά στο ελάχιστο μέγεθος) κάθε 11 χρόνια περίπου, την ίδια χρονική περίοδο που αντιστρέφονται και οι μαγνητικοί πόλοι του Ήλιου.

    Ελάχιστες κηλίδες έχουν παρατηρηθεί το 2008, πράγμα που υποδηλώνει ότι η δραστηριότητα του Ήλιου βρίσκεται τώρα στο ναδίρ. Η διεθνής Αρχή που είναι αρμόδια για την παρατήρηση των κηλίδων είναι το Κέντρο Ανάλυσης Δεδομένων των Ηλιακών Επιρροών στις Βρυξέλλες.

    Μέχρι να επανεμφανιστούν οι ηλιακές κηλίδες, οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να προβλέψουν αν ο νέος 11ετής κύκλος θα σημειώσει δραστηριότητα μεγαλύτερη ή μικρότερη της συνηθισμένης. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι όσο πιο γρήγορα επανεμφανισθούν οι κηλίδες, τόσο εντονότερη θα είναι η ηλιακή δραστηριότητα την επόμενη δεκαετία.

    Ορισμένοι μετεωρολόγοι του διαστήματος προβλέπουν ότι ο επόμενος ηλιακός κύκλος θα είναι ήσυχος, άλλοι όμως φοβούνται το αντίθετο, ότι ένα μαζικό κύμα κηλίδων θα ξεσπάσει σύντομα. Οι διαφορετικές εκτιμήσεις οφείλονται σε διαφωνίες των επιστημόνων για τον ακριβή μηχανισμό δημιουργίας των κηλίδων.

    [10] Πολιτική

    34η επετείος ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ

    Ομιλία Γ. Παπανδρέου στο Θησείο

    3/9/2008 6:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2008 6:18:49 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Θησείο θα μιλήσει στις 7 το βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, με την ευκαιρία της 34ης επετείου από την ίδρυση του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου θα αναφερθεί στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και τις λύσεις που προτείνει για τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη, ενώ αναμένεται να επιτεθεί προσωπικά στον πρωθυπουργό για το θέμα της καταγγελίας κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    [11] Κόσμος

    Αργεντινή

    Σεισμός έπληξε το βόρειο τμήμα της Αργεντινής

    3/9/2008 6:01:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,3 βαθμών έπληξε σήμερα το βόρειο τμήμα της Αργεντινής, ανακοίνωσε ο αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

    Ο σεισμός έγινε στις 14.25 ώρα Ελλάδας σε βάθος 547 χλμ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, σε απόσταση 172 χλμ βορειοανατολικά της πόλης Σαντιάγκο ντες Εστέρο, και 207χλμ ανατολικά του Σαν Μιγκουέλ ντε Τουκουμάν.

    Το USGS αναθεώρησε την εκτίμηση του για το μέγεθος του σεισμού, καθώς αρχικά είχε ανακοινώσει ότι το μέγεθος του ήταν 6,0 βαθμοί.

    Για να μετρήσει το μέγεθος ενός σεισμού, το USGS χρησιμοποιεί το "μέγεθος της στιγμής" (Mw), που συνδέεται άμεσα με τις παραμέτρους του σεισμού (επιφάνεια και ποσότητα μετακίνησης στο ρήγμα). Σε αυτήν την ανοιχτή κλίμακα, ένας σεισμός που φθάνει μέγεθος τουλάχιστον 6 βαθμών θεωρείται ως ισχυρός.

    [12] Τεχνολογία

    Αυτοδίδακτο ελικόπτερο-ρομπότ

    3/9/2008 5:51:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει σε ένα ελικόπτερο-ρομπότ να μαθαίνει από την εμπειρία του να πετά καλύτερα και ακόμα να εκτελεί παράτολμες ακροβασίες, απλώς παρακολουθώντας άλλα ελικόπτερα να κάνουν ανάλογες μανούβρες. Το αποτέλεσμα είναι ένα αυτόνομο μη επανδρωμένο ελικόπτερο, που είναι σε θέση να πραγματοποιεί μόνο του πολύπλοκες αεροπορικές επιδείξεις, σύμφωνα με την ηλεκτρονική υπηρεσία LiveScience.

    To ελικόπτερο, που είναι προϊόν έρευνας ομάδας του πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, θεωρείται ότι κάνει μακράν την πιο εντυπωσιακή πτήση από οποιοδήποτε άλλο ελικόπτερο στον κόσμο ελέγχεται από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ένα δεύτερο μικρό τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο-μοντέλο λειτουργεί ως "δάσκαλος" του μεγαλύτερου μοντέλου.

    Παρόμοια ελικόπτερα με τεχνητή νοημοσύνη στο μέλλον θα μπορούν να βοηθούν σε κατασβέσεις πυρκαγιών, σε αναζήτηση ναρκών σε εμπόλεμες ζώνες κ.α.

    [13] Κόσμος

    Κούβα

    "Σαν πυρηνική έκρηξη ήταν ο τυφώνας "Γκούσταβ"

    3/9/2008 5:32:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο πρώην ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο δήλωσε σήμερα ότι ο κυκλώνας Γκούσταβ έπληξε τη χώρα του σαν έκρηξη πυρηνικής βόμβας αφήνοντας πίσω του τις αρχές να δίνουν μάχη για τη σίτιση των πληγέντων στο νησί της Νεότητας, όπου σημειώθηκαν και οι περισσότερες καταστροφές. Σε άρθρο του στο ίντερνετ, ο Φιντέλ Κάστρο έγραψε ότι ο Γκούσταβ, ο οποίος σάρωσε το Σάββατο τη δυτική Κούβα με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 240 χλμ/ώρα, κατέστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε 100.000 σπίτια, ενώ κατάφερε σοβαρό πλήγμα στη γεωργία.

    Όπως γράφει, οι τηλεοπτικές εικόνες από το νησί της Νεότητας το οποίο απέχει 64 χιλιόμετρα από τη νοτιοδυτική ακτή της Κούβας "μου θύμισαν την ερήμωση που αντίκρισα όταν επισκέφθηκα τη Χιροσίμα". Ο 82χρονος Φιντέλ, ο οποίος έχει γίνει αρθρογράφος αφότου παρέδωσε την ηγεσία της χώρας στον αδελφό του Ραούλ, ύστερα από χειρουργική επέμβαση πριν από δύο χρόνια, δημοσίευσε επιστολή φίλου του από το νησί της Νεότητας, σύμφωνα με τον οποίο οι αρχές εκτιμούν ότι 20.000 από τα 25.000 σπίτια του νησιού έχουν καταστραφεί. Ο Κάστρο προειδοποίησε ότι απαιτούνται θυσίες από πλευράς των Κουβανών για να ανακάμψει η χώρα μετά τον Γκούσταβ καθώς το κόστος των ζημιών αναμένεται να είναι υψηλό.

    [14] Πολιτισμός

    Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

    Δύο επαναπατρισμένες αρχαιότητες από Η.Π.Α

    3/9/2008 5:25:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δυο επαναπατρισμένες αρχαιότητες από τις Ηνωμένες Πολιτείες-από τη συλλογή Σέλμπι Γουαϊτ- παρουσίασε σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης , δυο έργα που θα εκτεθούν προσωρινά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

    Πρόκειται για το άνω τμήμα επιτύμβιας στήλης που απεικονίζει έναν ώριμο άνδρα πολεμιστή και έναν νέο και χρονολογείται στο 410-400 π.Χ και έχει ταυτιστεί από τον καθηγητή Γ. Δεσπίνη ως το άνω τμήμα επιτύμβιας στήλης από το Πόρτο Ράφτη. Η στήλη θα αποκατασταθεί και θα εκτεθεί στον τόπο προέλευσης της ως ενιαίο και ακέραιο σύνολο. Το κάτω μέρος της ίδιας επιτύμβιας στήλης βρέθηκε τη δεκαετία του 60 σε ιδιοκτησία ιδιώτη στο Πόρτο Ράφτη, κατά τη διάρκεια ανασκαφής της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας .

    Το δεύτερο αρχαίο αντικείμενο είναι ένας χάλκινος καλυκωτός κρατήρας με ένθετη αργυρή φυλλοφόρο ταινία στο σώμα, ο οποίος χρονολογείται στο 340-320 π.Χ. Έχει ύψος 70 εκατοστά , η χρήση του ήταν για κρασί και έχει μακρύ πόδι με διακόσμηση, ενώ στο χείλος του υπάρχει διακόσμηση με ιωνικό κυμάτιο. Το μέσον του σώματος του διατρέχει κλαδί αμπέλου , τα φύλλα του οποίου είναι ασημένια και ένθετα. Κάτω από τις δυο λαβές υπάρχουν παραστάσεις γυναικείων κεφαλών, μάλλον Μαινάδων, με ευθεία αναφορά στον Διόνυσο, θεό του κρασιού. Σύμφωνα με επιστημονική τεκμηρίωση από Έλληνες αρχαιολόγους προέρχεται από την Πιερία και κατά πάσα πιθανότητα βρέθηκε κατά την διάρκεια παράνομης ανασκαφής σε βασιλικό τάφο της περιοχής.

    Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Λιάπης τόνισε ότι "ο επαναπατρισμός αρχαιοτήτων έχει τεράστια σημασία για τον ελληνικό λαό αλλά και για τους Ελληνες αρχαιολόγους που καταβάλλουν ηρωικές προσπάθειες για την προστασία και την αποκατάσταση τους".

    Η νεοσυσταθείσα διεύθυνση τεκμηρίωσης και προστασίας πολιτιστικών αγαθών προσπαθεί συστηματικά για τον εντοπισμό και στη συνέχεια τον επαναπατρισμό των ελληνικών αρχαιοτήτων. Και τα δυο έργα προϊόντα αρχαιοκαπηλίας είχαν αποκτηθεί από τους Αμερικανούς συλλέκτες Λεβί και Γουαϊτ χωρίς να έχει ελεγχθεί η νομιμότητα της προέλευσης τους. Η συμφωνία για την επιστροφή τους επετεύχθη τον περασμένο Ιούλιο. Και τα δυο θα επιστρέψουν στις αρχικές τους θέσεις περί τα μέσα του 2009.

    [15] Κοινωνία

    Λόγω της Δ.Ε.Θ.

    Κυκλοφοριακές αλλαγές στη Θεσσαλονίκη

    3/9/2008 5:04:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σημαντικές κυκλοφοριακές αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή 5/9 και κυρίως το Σάββατο 6/9 στη Θεσσαλονίκη, ημέρα της έναρξης της λειτουργίας της 73ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Λόγω των παράλληλων εκδηλώσεων - ομιλιών και των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, από τις 3 το απόγευμα του Σαββάτου θα απαγορευτεί η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στις Λεωφόρους Στρατού (από Καυτατζόγλου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.) και Νίκης (από 26ης Οκτωβρίου μέχρι Πλ. Λευκού Πύργου), καθώς επίσης στις οδούς Γ Σεπτεμβρίου (από Μ. Ανδρόνικου μέχρι Εγνατία), Β. Όλγας (από Μ. Μπότσαρη μέχρι Παρασκευοπούλου), Β. Γεωργίου (από Παρασκευοπούλου μέχρι Μ. Ανδρόνικου), Κ. Καραμανλή (από Κατσιμίδη μέχρι Γ Σεπτεμβρίου) και Εγνατία (από Λαγκαδά μέχρι Γ Σεπτεμβρίου).

    Εξάλλου, από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, 5 Σεπτεμβρίου, μέχρι τις 2 το απόγευμα της Κυριακής, 7 Σεπτεμβρίου, δεν θα επιτρέπεται η στάση - στάθμευση όλων των οχημάτων στους παρακάτω δρόμους: Λ. Στρατού (από Καυτατζόγλου μέχρι Πλατεία ΧΑΝΘ), Αγγελάκη (σε όλο το μήκος της), Ν. Γερμανού (σε όλο το μήκος της), Γ Σεπτεμβρίου (από Μ. Ανδρόνικου μέχρι Αγ. Δημητρίου), Αγ. Δημήτριου (από Πλατεία Ευαγγελίστριας μέχρι Γ Σεπτεμβρίου), Εθνικής Αμύνης (από Αγ. Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου), Τσιμισκή (από Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ μέχρι Εθνικής Αμύνης), Εγνατία (από Πλατεία Συντριβανίου μέχρι Γ Σεπτεμβρίου), Γ. Λαμπράκη (από Εγνατία μέχρι Γ Σεπτεμβρίου), Αρμενοπούλου (από Μελενίκου μέχρι Εθνικής Αμύνης), Ν. Ζέρβα (από Β. Γεωργίου μέχρι Λ. Στρατού), Γκίζη (από Μ. Αλεξάνδρου μέχρι Β. Γεωργίου), Μ. Αλεξάνδρου (από Πλ. Γεωργίου) και Μ. Ανδρόνικου (από Πλ. Ηλεκτρικής μέχρι Πλ. Χ.Α.Ν.Θ.).

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από την ανατολική προς τη δυτική Θεσσαλονίκη μέσω της Κατσιμίδη, της Περιφερειακής οδού, της Αγ. Δημητρίου, της Κασσάνδρου και αντιστρόφως μέσω της 26ης Οκτωβρίου, της Αγ. Δημητρίου, της Περιφερειακής οδού, καθώς και από τη Λ. Νίκης, όσο οι συνθήκες το επιτρέπουν.

    [16] Υγεία

    Πανεπιστήμιο Pecs Ουγγαρίας

    Γεγονός το φαινόμενο του "σεξουαλικού αποτυπώματος"

    3/9/2008 4:22:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι γυναίκες τείνουν να επιλέγουν συζύγους, οι οποίοι μοιάζουν και εμφανισιακά με τον πατέρα τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης.

    Μάλιστα, όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή και οι άνδρες φαίνεται ότι επιλέγουν γυναίκες που μοιάζουν με την μητέρα τους. Η νέα αυτή έρευνα του πανεπιστημίου Pecs της Ουγγαρίας προσφέρει περισσότερες αποδείξεις για ένα φαινόμενο, το οποίο είναι γνωστό ως "σεξουαλικό αποτύπωμα". Προηγούμενες έρευνες είχαν αποφανθεί ότι οι γυναίκες χρησιμοποιούν τον πατέρα τους ως πρότυπο για την επιλογή του συζύγου, ακόμη κι αν είναι υιοθετημένες, υπονοώντας ότι το αποτύπωμα σχετίζεται με την εμπειρία και όχι μόνο με τα γονίδια. Η ουγγρική ομάδα μελέτησε τις αναλογίες του προσώπου των μελών 52 οικογενειών και διαπίστωσε ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα σε κάποια χαρακτηριστικά ανδρών και πεθερών- κυρίως η μύτη και τα μάτια.

    Αλλά και οι γυναίκες εμφάνιζαν ομοιότητες με την πεθερά τους στα χαρακτηριστικά του προσώπου και κυρίως στο σαγόνι και τα χείλη.

    [17] Παράξενα

    Ελβετία-Γενεύη

    Διαμάντια από ανθρώπινη τέφρα

    3/9/2008 4:12:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μια μικρή εταιρία με έδρα της την ορεινή περιοχή της νοτιοανατολικής Ελβετίας, χρησιμοποιεί ανθρώπινη τέφρα για να κατασκευάσει διαμάντια, ώστε οι εκλιπόντες να μείνουν για πάντα χαραγμένοι στη μνήμη των αγαπημένων τους προσώπων, που θα μπορούν πλέον να τους...φορούν ακόμη και στο δάχτυλό τους.

    Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι τιμές είναι αρκετά χαμηλές, δηλαδή ξεκινούν από τα πέντε χιλιάδες ευρώ, το διαμάντι από τέφρα μπορεί να ακούγεται μακάβριο, αλλά σίγουρα δεν είναι απλησίαστο.

    "Ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν να πηγαίνουν στο κοιμητήριο και να θρηνούν αφήνοντας στο νεκροταφείο τον πόνο τους", δηλώνει ο πρόεδρος της εταιρίας Algordanza, Βάιτ Μπρίμερ. "Υπάρχουν όμως άλλοι άνθρωποι που για οποιονδήποτε λόγο δεν θέλουν να έχουν τέτοιον αποχωρισμό", συμπληρώνει ο ίδιος.

    [18] Πολιτική

    Περιστατικό με τουρκική ακταιωρό

    3/9/2008 3:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2008 3:35:03 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά, εξέφρασε η Υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος", στο οποίο παρουσιάζεται τουρκική ακταιωρός να αποβιβάζει λαθρομετανάστες στις ελληνικές ακτές.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά συλλέγει στοιχεία για τη συγκεκριμένη υπόθεση, από τα οποία θα κριθούν και οι επόμενες κινήσεις της σε διπλωματικό επίπεδο, και υπογράμμισε ότι για το θέμα αυτό ενημερώνει συνεχώς την ΕΕ και την Τουρκία. "Έχουμε προχωρήσει σε όλα τα σχετικά διαβήματα. Η ενημέρωση θα συνεχίσει να υπάρχει όσο υπάρχει το πρόβλημα, το οποίο είναι τεράστιο και δεν είναι καινούργιο. Οι γνωρίζοντες τα διπλωματικά, το ξέρουν. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια", πρόσθεσε.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς, σχετικά και τη εν προκειμένω συμπεριφορά της Τουρκίας, απάντησε πως έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό λαθρομεταναστών και ότι η επαναπροώθησή τους είναι μια διαδικασία που ακολουθείται στις περισσότερες περιπτώσεις.

    Πρόσθεσε ότι γίνονται συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και για την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων ενώ μας απασχολούν και τα κέντρα εισόδου των λαθρομεταναστών.

    "Η προσπάθεια είναι μεγάλη και είναι ένα μεγάλο θέμα και μόνο να αναλογιστεί κανένας τον αριθμό που σας ανέφερε", τόνισε, ενώ είχε σημειώσει ότι μόνο πέρσυ 112.000 λαθρομετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν στη χώρα μας.

    "Η επαναπροώθηση συμβαίνει και προς την Τουρκία. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών αλλά και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, που είναι αρμόδιοι γιαυτό το θέμα, γίνονται και με την Τουρκία. Ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα, υπάρχουν.Αυτό είναι σαφές", τόνισε.

    [19] Πολιτική

    Συναντήσεις και πολιτική ομιλία

    Στη Ρόδο η Αλέκα Παπαρήγα

    3/9/2008 2:35:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Περιοδεία στη Ρόδο πραγματοποιεί η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η γ.γ. του ΚΚΕ συναντήθηκε το πρωί με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, ενώ επισκέφτηκε τη Δασική Υπηρεσία Δωδεκανήσου και επιπλέον είχε συνάντηση και με Δήμαρχο Ρόδου Χατζή Χατζηευθυμίου. Το απόγευμα θα περιοδεύσει στα πυρόπληκτα και στη συνέχεια θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση. Σε συνέντευξη Τύπου η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι: "Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι ναι μεν είναι σαν τον Δαυίδ, έχουν όμως τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τον Γολιάθ που είναι η πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εργατοϋπάλληλοι, οι αγρότες και οι μικροεπαγγελματίες θα πρέπει να ξεφοβηθούν και να παλέψουν απέναντι στις πολιτικές αυτές που θίγουν τα συμφέροντά τους". Επίσης η κ. Παπαρήγα άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τον λαό να απεγκλωβιστεί από τα δύο κόμματα. Κριτική άσκησε επίσης στον Συνασπισμό και το ΛΑΟΣ, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι ασκούν "ψευδοαντιπολίτευση" στην κυβέρνηση. Ερωτηθείσα για την καταγγελία του ΠΑΣΟΚ που αφορούσε την παραποίηση της ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η γγ του ΚΚΕ επεσήμανε ότι από τα στοιχεία που υπάρχουν προκύπτει ότι δεν πρόκειται για μία αταξία, αλλά για προσπάθεια παραποίησης της ψηφοφορίας, τονίζοντας ότι δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο κακής λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

    [20] Κοινωνία

    Βάρη

    Πνιγμένοι Γεωργιανός και τα δύο παιδιά του

    3/9/2008 3:50:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ-ΝΕΤ

    Σαραντάχρονος Γεωργιανός και τα δύο ανήλικα παιδιά του, ένα αγόρι 12 χρόνων και ένα κορίτσι 15, βρέθηκαν πνιγμένοι στη 1.30 το μεσημέρι, στην πισίνα βίλας, που ανήκει στην πρώην σύζυγο εφοπλιστή, στην οδό Φλέμιγκ 35 στη Βάρη.

    Ο Γεωργιανός εργαζόταν στη βίλα και η σύζυγός του, σύμφωνα με την αστυνομία, λείπει με την ιδιοκτήτρια της βίλας, που κάνει διακοπές στην Κεφαλονιά.

    Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, το τραγικό γεγονός συνέβη πιθανότατα χθες το βράδυ. Στον τόπο της τραγωδίας βρίσκονται αξιωματικοί της Ασφάλειας, οι οποίοι ερευνούν την υπόθεση. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η πιθανότερη εκδοχή είναι να έπεσε κάποιο από τα παιδιά στην πισίνα και οι άλλοι δύο στην προσπάθεια να το σώσουν, να πνίγηκαν μαζί του. Ωστόσο, ερευνώνται όλες οι εκδοχές.

    [21] Κοινωνία

    Την Τετάρτη η επιστροφή της Free Gaza

    3/9/2008 3:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2008 3:41:22 μμ)

    Αύριο φτάνει στον Πειραιά το σκάφος "Αγιος Νικόλαος" (Liberty), το ένα απο τα δύο ελληνικά καΐκια που έσπασαν τον αποκλεισμό της Γάζας, μεταφέροντας 44 εθελοντές απο 17 χώρες και εκπροσώπους διεθνών μέσων ενημέρωσης.

    Το "Αγιος Νικόλαος", στο οποίο επέβαιναν τα μέλη της ελληνικής αποστολής, είναι το πρώτο σκάφος που εισήλθε στο λιμάνι της Γάζας μετά από 41 χρόνια.

    Η άφιξη αναμένεται μεταξύ 7.30 και 8 το βράδυ, στην αποβάθρα που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σταθμό του Ηλεκτρικού, όπου οργανώνεται εκδήλωση υποδοχής.

    Τα μέλη της ελληνικής ομάδας του Free Gaza Movement θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης

    Ακτιβιστές παραμένουν στα παλαιστινιακά εδάφη

    Στο μεταξύ, η Βρετανίδα δημοσιογράφος Λόρεν Μπουθ, κουνιάδα του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, παραμένει αποκλεισμένη στη Λωρίδα της Γάζας Η Μπουθ, κατήγγειλε σήμερα το Ισραήλ για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διότι δεν της επιτρέπει να αναχωρήσει από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του ισραηλινού εδάφους.

    Η Μπουθ παραμένει στη Γάζα τις τελευταίες έξι ημέρες, μαζί με τρεις άλλους ξένους, έχοντας φτάσει την περασμένη εβδομάδα με δύο σκάφη που κατέπλευσαν εκεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, μεταφέροντας 46 άτομα.

    Τα δύο πλοία απέπλευσαν από τη Γάζα την περασμένη Πέμπτη και επέστρεψαν στην Κύπρο, αλλά η 41χρονη Μπουθ, μαζί με έναν Αμερικανό, έναν Ιρλανδό και έναν Αυστραλό, παρέμειναν.

    Οι τέσσερις διαδηλωτές προσπάθησαν έκτοτε να αναχωρήσουν από τη Γάζα, αλλά ούτε το Ισραήλ, ούτε η Αίγυπτος τους επέτρεψαν να περάσουν από το σημείο διέλευσης της Ράφα, στα νότια σύνορα της Γάζας, ούτε από το σημείο διέλευσης Ερέζ στα βόρεια σύνορα της παλαιστινιακής περιοχής αντίστοιχα.

    "Ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ και οι περιορισμοί που θέτει σε όλους εδώ, στην προκειμένου περίπτωση σε αλλοδαπούς, αποτελεί καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα του δικαιώματός τους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στις χώρες τους", δήλωσε η Μπουθ, κάνοντας λόγο για "θεσμοθετημένο ρατσισμό".

    Οπως εξήγησε η Μπουθ, στην προσπάθεια της να αναχωρήσει μέσω της Ράφας, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, εμποδίστηκε από τους αιγύπτιους συνοριακούς φρουρούς. Ωστόσο δεν κατηγορεί την Αίγυπτο γι αυτό διότι, όπως είπε, οι αιγυπτιακές αρχές ενεργούν έτσι "λόγω των πιέσεων που δέχονται από το Ισραήλ".

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στον κρατικό ραδιοσταθμό ότι δεν επετράπη η είσοδος της Μπουθ στο Ισραήλ μέσω του Ερέζ, διότι μπήκε στη Λωρίδα της Γάζας "παράνομα".

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας δήλωσε από την πλευρά της ότι η υπόθεση διερευνάται.

    [22] Κοινωνία

    Συντονισμένη επιχείρηση σε 75 χώρες

    Εξάρθρωση κυκλώματος παιδικής πορνογραφίας

    3/9/2008 12:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2008 1:42:55 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σε συλλήψεις 15 ατόμων για συμμετοχή σε κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας, προχώρησε σήμερα Τετάρτη η αστυνομία. Η επιχείρηση της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος σε διάφορες περιοχές της χώρας, ήταν στα πλαίσια συντονισμένης δράσης της Ιντερπόλ σε 75 χώρες για τον εντοπισμό των παιδόφιλων , με την κωδική ονομασία καρουζέλ 2. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί και για έναν 42χρονο αστυνομικό από τη Θεσσαλονίκη. Επίσης έχουν συλληφθεί ένας 37χρονος στη Θέρμη που θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα και ένας 30χρονος στις Συκιές ο οποίος θα απολογηθεί αύριο στον ανακριτή. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκε σκληρό οπτικό υλικό με βρέφη και ανήλικα παιδιά μικρότερα των 5 χρόνων κυρίως από τη Βραζιλία.

    [23] Κόσμος

    Με υπόβαθρο ενεργειακά ζητήματα

    Περιοδεία Τσέινι στον Καύκασο

    3/9/2008 1:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2008 5:46:00 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Παρά την ικανοποίηση του Κρεμλίνου για την στάση των Ευρωπαίων στη Σύνοδο Κορυφής, η Μόσχα προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης στον Καύκασο εξαιτίας της γεωργιανής προκλητικότητας. Η Τιφλίδα, την ίδια ώρα, επισημοποιεί τη διακοπή των σχέσεων με τη Ρωσία και ζητά να απομακρυνθεί ακόμη και η ρωσική ειρηνευτική δύναμη που παραμένει στο έδαφος της από το 1990. Την ίδια ώρα, από το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε την περιοδεία του σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσέινι, σε μια προσπάθεια να αναζητήσει συμμάχους στην περιοχή στη διαμάχη της Δύσης με τη Ρωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Πούτιν, πριν την επίσκεψη Τσέινι στο Μπακού, διέψευσε ότι οι πράξεις της χώρας του "προξένησαν βλάβες σε ενεργειακές εγκαταστάσεις". Την κατηγορία αυτή είχε εξαπολύσει η Γεωργία, ότι η Ρωσία αποπειράθηκε να βομβαρδίσει τους τρεις αγωγούς που διέρχονται από γεωργιανό έδαφος, τον πετρελαιαγωγό Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν, τον πετρελαιαγωγό Μπακού-Σούπσα και τον αγωγό Νοτίου Καυκάσου, μέσω του οποίου τροφοδοτείται η τουρκική ενεργειακή αγορά με αζέρικο φυσικό αέριο. Ο Ντίκ Τσεϊνι θα επισκεφθεί επίσης την Ουκρανία και τη Γεωργία και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ιταλία. Σημαντική θεωρείται η επίσκεψή του στη Γεωργία, στο πλαίσιο της επίδειξης σθεναρής στήριξης από την Ουάσινγκτον στην πρώην σοβιετική δημοκρατία, που επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η επίσκεψη Τσέϊνι αναμένεται ότι θα συνοδευτεί από την ανακοίνωση της παροχής βοήθειας ύψους σχεδόν 1 δισ. δολαρίων για την ανοικοδόμηση των υποδομών της χώρας που καταστράφηκαν από τις εχθροπραξίες. Έπισης, στη Γεωργία ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναμένεται ότι θα εκφράσει τη στήριξή του στον πρόεδρο Σαακασβίλι, την ηγεσία του οποίου αμφισβητεί ο Ρώσος πρόεδρος Μεντβέντεφ και τον κατηγορεί ως υπεύθυνο έναρξης της ένοπλης αντιπαράθεσης. Μάλιστα, νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία έκλεισε την πρεσβεία της στην Τιφλίδα, ως απάντηση στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων από πλευράς Γεωργίας. Παράλληλα, αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τον γγ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, θα μεταβεί στην Τιφλίδα στα μέσα Σεπτεμβρίου.

    Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Τμπιλίσι και αυτή της Γεωργίας στη Μόσχα έπαυσαν τις δραστηριότητές τους μετά την επίσημη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, όπως έγινε γνωστό από επίσημες πηγές.

    Στην άρση της εμπόλεμης κατάστασης με τη Ρωσία, προχώρησε το κοινοβούλιο της Γεωργίας, ενώ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις περιοχές της χώρας όπου "παραμένουν οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Ταυτόχρονα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποφάσισε να χορηγήσει στη Γεωργία δάνειο ύψους 750 εκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου με τη Ρωσία. Επιπλέον, τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στη Γεωργία, ύψους 1 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, για την ανοικοδόμηση των υποδομών που καταστράφηκαν από τις εχθροπραξίες.

    Κρίση στην Ουκρανία

    Εν τω μεταξύ, σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας εισέρχεται η Ουκρανία, μετά τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και με τον πρόεδρο Βίκτορα Γιουσένκο να προειδοποιεί με πρόωρες εκλογές, κατηγορώντας την πρωθυπουργό Γιούλια Τιμοσένκο και κόμματα της αντιπολίτευσης για συνταγματικό πραξικόπημα, καθώς επιχείρησαν να περάσουν νόμους που περικόπτουν τις προεδρικές εξουσίες.

    [24] Κόσμος

    Σώος ο Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι

    Απόπειρα δολοφονίας του Πακιστανού πρωθυπουργού

    3/9/2008 1:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2008 3:32:03 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Δολοφονική απόπειρα σε βάρος του πρωθυπουργός του Πακιστάν Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι, όταν άγνωστος, άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο, εναντίον του αυτοκινήτου του. Το περιστατικό σημειώθηκε στα περίχωρα του Ισλαμαμπάντ, στο δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα με το αεροδρόμιο. Τουλάχιστον δύο σφαίρες έπληξαν το θωρακισμένο αυτοκίνητο, χωρίς όμως ο Πακιστανός πρωθυπουργός, που επέστρεφε από επίσκεψή του στη Λαχόρη, να τραυματιστεί. Αργότερα η αστυνομία διέψευσε αυτή την εκδοχή που προήλθε από δηλώσεις του εκπροσώπου του πρωθυπουργού και ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός δεν επέβαινε στο αυτοκίνητο που δέχτηκε την επίθεση. Tο Πακιστάν μετά την παραίτηση του προέδρου Μουσάραφ οδεύει σε εκλογές στις 6 Σεπτεμβρίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 3 September 2008 - 16:50:41 UTC