Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ασφαλιστική μεταρρύθμιση & εξορθολογισμός ΒΑΕ
  • [02] Αιχμές Πολύδωρα
  • [03] Αντίστροφη μέτρηση για το "πείραμα του αιώνα"
  • [04] Πεκίνο: Ακόμη τρία μετάλλια
  • [05] Στα 103 $ το ελαφρύ αργό & στα 101 $ το Μπρεντ
  • [06] Διπλωματικές σχέσεις με Αμπχαζία - Οσετία
  • [07] Ξεκαθαρίζει το ψηφιακό τοπίο
  • [08] Όλα έτοιμα για την νέα σχολική χρονιά
  • [09] Έρευνα από μηδενική βάση για το Βατοπέδιο
  • [10] Μάχη σώμα με σώμα
  • [11] Συνάντηση Χατζηδάκη - Χούμπνερ
  • [12] Ταύτιση απόψεων για το Κυπριακό
  • [13] Ρεσιτάλ αδιαλλαξίας Γκρούεφσκι
  • [14] Σε πορεία εξυγίανσης ΟΑ & ΟΣΕ
  • [15] Συνεδριάζει ο ΟΠΕΚ
  • [16] Επαφές Παπανδρέου
  • [17] Προτροπές από τον Υπ.Οικονομίας
  • [18] Καταστροφικό το πέρασμα του "Άικ"
  • [19] Πακιστάν: Ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος
  • [20] Ασπόνδυλα στο Διάστημα
  • [21] Διαφέρουν οι εγκέφαλοι ανδρών-γυναικών

    [01] Οικονομία

    Ανοίγει η ατζέντα των εργασιακών

    Ασφαλιστική μεταρρύθμιση & εξορθολογισμός ΒΑΕ

    9/9/2008 14:05:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/9/2008 17:31:31)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνεργασία με την υπουργό Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, είχε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου. Συζήτησαν για την τελική φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, καθώς την 1η Οκτωβρίου θα ενοποιηθούν ακόμη πέντε ταμεία.

    Η κ. Πετραλιά ανέφερε ότι συζητήθηκε και το θέμα του ΑΜΚΑ, δηλαδή, ου μοναδικού αριθμού που θα αντιστοιχεί σε κάθε ασφαλισμένο.

    "Ως σήμερα -είπε η κ. Πετραλιά- έχει αποδοθεί σε επτά εκατομμύρια Έλληνες και μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσει να αποστέλλεται προς όλους το αυτοκόλλητο με τον αριθμό τους ο οποίος, με βάση το νόμο από την 1η Ιουνίου, καθίσταται υποχρεωτικός για την εργασία, την ασφάλιση και τις ιατρικές παροχές".

    Όπως επισήμανε η κα Πετραλιά την 1η Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί και η τελική φάση ενοποιήσεων των ασφαλιστικών ταμείων.

    Επίσης, η υπουργός είπε ότι συζητήθηκαν θέματα απασχόλησης και το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών.

    "Μου έχει παραδοθεί -ανέφερε- το πρώτο μέρος του πορίσματος και τις επόμενες ημέρες η επιστημονική επιτροπή αρχίζει να μελετά και νέα επαγγέλματα, με στόχο να ολοκληρωθεί το έργο που αφορά τον εξορθολογισμό του συστήματος, αλλά και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων".

    "Είναι η πρώτη φορά, ύστερα από 45 χρόνια, που γίνεται αυτή η προσπάθεια της ανανέωσης και του εξορθολογισμού της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών", υπογράμμισε η κ. Πετραλιά.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η υπουργός ανέφερε ότι το πρώτο μέρος του πορίσματος μελετάται.

    Σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο της ΒΙΑΜΥΛ στη Θεσσαλονίκη, το οποίο κλείνει στα τέλη Σεπτεμβρίου, παρέπεμψε στις απαντήσεις που είχε δώσει προ ημερών στο περιθώριο της ΔΕΘ και πρόσθεσε ότι, "οι εργαζόμενοι από το φορέα, που είχε τη ΒΙΑΜΥΛ, έχουν πάρει τις αποζημιώσεις τους".

    "Ήδη εμείς, έχουμε προχωρήσει σε ενεργητικές πολιτικές με τους νεότερους εργαζόμενους, ώστε να βρουν δουλειά και από σήμερα αρχίζουν συνεντεύξεις σε 73 εταιρίες της Θεσσαλονίκης. Έχει γίνει ένα ειδικό πρόγραμμα με τους μεγαλύτερους σε ηλικία, που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση και έχουμε συμφωνήσει και συνεννοηθεί με τους εργαζόμενους", τόνισε η κ. Πετραλιά.

    [02] Πολιτική

    Έντονες συζητήσεις & αντιδράσεις

    Αιχμές Πολύδωρα

    9/9/2008 17:26:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/9/2008 19:25:32)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με άρθρο του στον Τύπο παρεμβαίνει στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση εκ νέου ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος κάνει λόγο για ανάγκη διάσωσης της τιμής και της αξιοπρέπειας της παράταξης επιτιθέμενος σε υπουργούς, "κολλητούς" και "κουμπάρους", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο νυν βουλευτής της ΝΔ, ουσιαστικά επικρίνει τον επικοινωνιολόγο Γιάννη Λούλη, υπερασπίζεται την ελευθερία έκφρασης των βουλευτών και στρέφει τα πυρά του και εναντίον υπουργών. "Δεν βλέπει πως οι ανήκεστες ίσως βλάβες και οι ζημιές προέρχονται από τους υπερ-εμπίστους υπουργούς, κι από τους "κολλητούς" και τους "κουμπάρους" και τα νεόφερτα "golden boys";", διερωτάται ο πρώην υπουργός στην εν λόγω συνέντευξη. Αιχμηρός είναι ο κ. Πολύδωρας κι εναντίον όσων -όπως λέει- καλλιεργούν τα περί ομηρίας Καραμανλή λόγω ισχνής πλειοψηφίας, καλώντας τους χαρακτηριστικά να μην αναζητούν άλλοθι και εξιλαστήρια θύματα στους αντάρτες, γιατί ματαιοπονούν. "Να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα στην κυβέρνηση και το κόμμα. Να σώσουμε ό,τι μπορούμε και προ παντός, την τιμή και την αξιοπρέπεια της παράταξης. Πράγματα ίσως αδιανόητα για σχολιαστές και πολιτικούς ασκημένους στη νομή του κόπου των άλλων", σχολιάζει σε μια αποστροφή της συνέντευξής του. Την ίδια ώρα, έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις σε Ν.Δ. και σε αντιπολίτευση, εξακολουθεί να προκαλεί η υπόθεση Βουλγαράκη.

    Ανοικτή η υπόθεση Βουλγαράκη

    Σήμερα, έγινε ευρέως γνωστή, αφού βγήκε στο φως της δημοσιότητας η επιστολή που έστειλε προ ημερών ο ΥΕΝ, στον πρόεδρο της Βουλής και τους βουλευτές.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για το MEGA, το 70,3% διαφωνεί με την κάλυψη που προσέφερε ο Πρωθυπουργός στον Γιώργο Βουλγαράκη.

    Πάντως, περισσότεροι από τους μισούς θεωρούν ότι καμία καταγγελία δεν μπορεί να ευσταθεί αν δεν διερευνηθεί.

    Με ένα ιδιαιτέρως αιχμηρό άρθρο στον "Ελεύθερο Τύπο", για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, επανέρχεται ο πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξεως Βύρωνας Πολύδωρας. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είπε ότι εάν ήταν στη θέση του κ. Γιώργου Βουλγαράκη και πίστευε ότι έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση θα έδινε την παραίτηση του στον Πρωθυπουργό.

    Ο υφυπουργός Παιδείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος ανέφερε ότι με όσα συμβαίνουν τώρα, κάποιοι θέλουν να πλήξουν απ ευθείας τον Κώστα Καραμανλή που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή.

    [03] Τεχνολογία

    Μεγάλες οι προσδοκίες των επιστημόνων του CERN

    Αντίστροφη μέτρηση για το "πείραμα του αιώνα"

    9/9/2008 14:31:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/9/2008 19:25:15)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αρχίζει αύριο, Τετάρτη, το μεγαλύτερο πείραμα στον κόσμο, κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, στον τεράστιο υπόγειο, μήκους 27 χλμ, Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN), που προσδοκάται ότι θα ρίξει φως στις συνθήκες γέννησης του σύμπαντος και θα επιτρέψει την ανακάλυψη νέων σωματιδίων της ύλης. Και - παρεμπιπτόντως - αναμένεται να διαψεύσει τις φοβίες πολλών ότι θα φέρει το τέλος του κόσμου μέσα από την μαύρη τρύπα που μπορεί να δημιουργήσει.

    Ο Ρόμπερτ Αϊμάρ, ο Γάλλος φυσικός που είναι γενικός διευθυντής του CERN εδώ και πέντε χρόνια, πρόβλεψε ότι οι ανακαλύψεις που θα προκύψουν από το ιστορικό πείραμα, θα πυροδοτήσουν μελλοντικά σημαντικές εξελίξεις σε πολλούς τομείς της κοινωνίας.

    Οι επιστήμονες ανά τον κόσμο περιμένουν με αγωνία να δουν πράγματα που δεν ξέρουν αν υπάρχουν στη φύση (π.χ. άλλες διαστάσεις) ή έστω να επιβεβαιώσουν κεντρικές θεωρίες της φυσικής και της κοσμολογίας, για παράδειγμα ότι υπάρχει το σωματίδιο "μποζόνιο του Χιγκς", που υποτίθεται ότι έδωσε μάζα στην ύλη, ή ότι όντως υπάρχουν η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια. Ή, πάλι, το πείραμα μπορεί να ανατρέψει τις καθιερωμένες θεωρίες και το βασικό κοσμολογικό μοντέλο των φυσικών.

    Το πείραμα ουσιαστικά θα επιχειρήσει να αναπαραγάγει τις συνθήκες που επικρατούσαν ένα απειροστό κλάσμα του δευτερολέπτου μετά το αρχικό "Μπινγκ Μπανγκ", το οποίο, πριν περίπου 13,7 δισ. χρόνια, άρχισε σταδιακά να δημιουργεί τα αστέρια, τους πλανήτες και τη Γη. Όχι άδικα, μερικοί παρομοιάζουν το πείραμα με την "Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων". Η έξαψη ειδικών και μη είναι τόσο διάχυτη, που ένα βίντεο-κλιπ με μουσική ραπ σχετικά με το Μεγάλο Επιταχυντή, το οποίο δημιούργησε Αμερικανίδα φοιτήτρια, έγινε τεράστια επιτυχία στο YouTube.

    Φόβοι για μαύρες τρύπες

    Κι αν τελικά οι επιστήμονες "παίζουν" με δυνάμεις που τους ξεπερνούν; Αν το πείραμα, άθελά τους φυσικά, καταλήξει να δημιουργήσει μια μαύρη τρύπα που θα καταπιεί το CERN, τη Γενεύη και -γιατί όχι- όλη τη Γη;

    Εδώ και χρόνια έχουν ακουστεί τέτοιοι φόβοι - άλλοτε με επιστημονική χροιά και άλλοτε απλώς συνωμοσιολογική. Τις τελευταίες μέρες το CERN έχει κατακλυστεί από γράμματα και ηλεκτρονικά μηνύματα που εκφράζουν παρόμοιες ανησυχίες (δεν είναι σίγουρα άσχετο ότι το CERN πρωταγωνιστούσε αρνητικά στο συνωμοσιολογικό μπεστ-σέλερ "Ιλουμινάτοι" του Νταν Μπράουν).

    Οι σκεπτικιστές (με επικεφαλής την ομάδα πολιτών και επιστημόνων LCH Kritiks από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία) έφθασαν μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσπαθώντας -μέχρι στιγμής ανεπιτυχώς- να σταματήσουν το πείραμα, υποστηρίζοντας ότι σε μια περίοδο τεσσάρων ετών οι μαύρες τρύπες λόγω του πειράματος θα αυξηθούν εκθετικά και θα "καταβροχθίσουν" τον πλανήτη εκ των έσω.

    Το CERN, για μια ακόμη φορά (μετά την αρχική έκθεση ασφαλείας, που το 2003 έδωσε το "πράσινο φως" για να αρχίσει η κατασκευή του Επιταχυντή), φρόντισε να δώσει προ ημερών στη δημοσιότητα τη νέα έκθεση ασφαλείας δικών του επιστημόνων και συναδέλφων τους από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που απορρίπτει τις παραπάνω "τρομοκρατικές" εκδοχές, τονίζοντας ότι "ο Επιταχυντής είναι ασφαλής" και ότι "οι εικασίες περί κινδύνων είναι σκέτη μυθοπλασία". Σύμφωνα με την έκθεση του CERN, "η φύση έχει ήδη πραγματοποιήσει το ισοδύναμο εκατοντάδων χιλιάδων πειραμάτων στη Γη - και ο πλανήτης μας υπάρχει ακόμα".

    Από την άλλη, η αναφορά αξιολόγησης ασφαλείας του πειράματος (με την οποία συμφωνεί το Ινστιτούτο Φυσικής του Λονδίνου), διαπίστωσε ότι ακόμα και αν δημιουργηθούν μαύρες τρύπες (κάτι που οι φυσικοί δεν αποκλείουν, αντίθετα προσδοκούν με αγωνία), θα είναι μικροσκοπικές και θα διαλυθούν σχεδόν αμέσως λόγω ανεπαρκούς ενέργειας, ενώ παράλληλα απέκλεισε την πιθανότητα να δημιουργηθούν τα επίφοβα -και υποθετικά- σωματίδια "παραδοξόνια".

    Αν δεν πείθεστε, κρατείστε την ανάσα σας, όταν αύριο το πρωί οι πρώτες ακτίνες σωματιδίων θα κάνουν το γύρο του τούνελ του Επιταχυντή. Αν όλα πάνε καλά, οι συγκρούσεις σωματιδίων από αντίθετες κατευθύνσεις θα αρχίσουν τις επόμενες εβδομάδες (αρχικά με χαμηλή ένταση, που σταδιακά θα μεγαλώνει, ώσπου τα συγκρουόμενα πρωτόνια θα αγγίξουν την ταχύτητα του φωτός).

    Kατά του Μεγάλου Επιταχυντή στοιχιματίζει ο Χόκινγκ

    Ο Βρετανός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ δήλωσε σήμερα πως στοιχημάτισε ότι ο "Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων" (LHC), ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία αύριο Τετάρτη στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, δεν θα βρει το μποζόνιο του Χιγκς, το οποίο θεωρείται κάτι σαν το "ιερό δισκοπότηρο" της θεμελιώδους φυσικής.

    Ο LHC, ο μεγαλύτερος επιταχυντής σωματιδίων στον κόσμο, "θα τετραπλασιάσει την ενέργεια με την οποία μπορούμε να μελετήσουμε τις αλληλεπιδράσεις των σωματιδίων. Απ όσα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, αυτό πρέπει να είναι αρκετό για να ανακαλυφθεί το σωματίδιο του Χιγκς, το σωματίδιο που δίνει τη μάζα σε όλα τα άλλα σωματίδια", υπενθύμισε ο φυσικός.

    "Πιστεύω πως θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον να μην βρούμε το Χιγκς. Αυτό θα έδειχνε πως κάτι δεν πάει καλά και πως πρέπει να επανεξετάσουμε τη σκέψη μας. Στοιχημάτισα 100 στερλίνες πως δεν θα βρούμε το Χιγκς", πρόσθεσε σε συνέντευξή του στο Radio 4 του BBC.

    Ο LHC πρόκειται να αναδημιουργήσει τις συνθήκες που επικρατούσαν στην αρχή του σύμπαντος, πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια. Φιλοδοξεί ιδιαίτερα να εντοπίσει το μποζόνιο του Χιγκς, η απουσία του οποίου θα προκαλούσε αναστάτωση στη θεωρητική φυσική.

    Όμως το να μην ανακαλύψουμε το Χιγκς κάθε άλλο παρά αποτυχία θα ήταν, σύμφωνα με τον βρετανό επιστήμονα. "Αυτό που θα βρει ή δεν θα βρει ο LHC θα μας πει πολλά για τη δομή του σύμπαντος", υπογράμμισε.

    Ο φυσικός παραδέχθηκε πως είναι "δύσκολο" να σκεφτεί ότι ο LHC μπορεί να έχει κάποια οικονομική απόδοση. "Αλλά αυτό δεν θα πει πως δεν θα έχει", πρόσθεσε μετριάζοντας τη δήλωσή του.

    Ερωτηθείς αν θα προτιμούσε ενδεχομένως ένα διαστημικό πρόγραμμα, αντί του LHC, ο Στίβεν Χόκινγκ απάντησε πως είναι σαν να τον ρωτούν "ποιο από τα παιδιά μου θα επέλεγα να θυσιάσω".

    "Ο LHC, όπως και το διαστημικό πρόγραμμα έχουν ζωτική σημασία, αν η ανθρώπινη φυλή δεν θέλει να πάθει ασφυξία και τελικά να εξαφανιστεί. Και τα δύο κοστίζουν λιγότερο από 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος του πλανήτη", υπογράμμισε.

    [04] Αθλητισμός

    Πεκίνο: Ακόμη τρία μετάλλια

    9/9/2008 19:20:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/9/2008 19:33:20)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Άλλα τρία μετάλλια προστέθηκαν σήμερα στην πλούσια μέχρι στιγμής συγκομιδή της ελληνικής αποστολής στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

    Αργυρό μετάλλιο κατέκτησε ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης στην κατηγορία BC3 του μεικτού ατομικού του τουρνουά μπότσια, καθώς ηττήθηκε με 3-2 από το Νοτιοκορεάτη, Κέον-Γου Παρκ.

    Αργυρό και ο Γιώργος Καπελλάκης, το ασημένιο στα 100μ. ελεύθερο της ίδιας κατηγορίας της κατηγορίας S2, μετά το χάλκινο που απέσπασε στα 200μ. ελεύθερο της ίδιας κατηγορίας.

    Τέλος, χάλκινο μετάλλιο απέσπασε ο Αναστάσιος Τσίου Στον τελικό της σφαιροβολίας της κατηγορίας F57-58 με βολή στα 13.72 και συνολικά 1.023 βαθμούς.

    [05] Οικονομία

    Σε ισορροπία τα αποθέματα των μελών του ΟΠΕΚ

    Στα 103 $ το ελαφρύ αργό & στα 101 $ το Μπρεντ

    9/9/2008 17:25:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Σε νέο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, σημειώνοντας πτώση μεγαλύτερη των 2 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς ο ΟΠΕΚ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητους τους επίσημους στόχους σχετικά με την παραγωγή του.

    Παράλληλα, υποχώρησε κι ο φόβος για ενδεχόμενες καταστροφές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, στον Κόλπο του Μεξικού, από το πέρασμα του τυφώνα "Άικ".

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε μείωση κατά 2,50 δολάρια και είχε υποχωρήσει στα 103,84 δολ. το βαρέλι, ενώ λίγο νωρίτερα είχε υποχωρήσει και στα 103,72 δολάρια.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ υποχωρούσε κατά 2,11 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 101,33 δολάρια το βαρέλι.

    Οι υπουργοί των κρατών μελών του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών [ΟΠΕΚ] συνεδριάζουν στη Βιέννη και αναμένεται να διατηρήσουν στα ίδια επίπεδα τους στόχους της παραγωγής, αν και κάποια μέλη του Οργανισμού υποστηρίζουν μείωση της παραγωγής κάτω από τις συμφωνημένες ποσότητες. "Εκτιμώ ότι όλα βρίσκονται σε ισορροπία. Τα αποθέματα βρίσκονται σε υγιές επίπεδο", δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλι Αλ-Ναίμι.

    [06] Κόσμος

    Αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων από τη "ζώνη ασφαλείας"

    Διπλωματικές σχέσεις με Αμπχαζία - Οσετία

    9/9/2008 17:15:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/9/2008 18:36:23)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Διπλωματικές σχέσεις με την Αμπχαζία και τη Ν. Οσετία συνήψε η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, ενώ την ίδια ώρα ο Γάλλος πρόεδρος, Ν. Σαρκοζί, συναντούσε στην Τιφλίδα τον Γεωργιανό ομόλογό του.

    Η σύναψη διπλωματικών σχέσεων της Ρωσίας με την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την προσάρτηση των δύο αυτών κυρίαρχων γεωργιανών εδαφών, δήλωσε σήμερα ο Γεωργιανός υφυπουργός Εξωτερικών Γκίγκα Μποκερία.

    Ωστόσο, σύμφωνα με τις γεωργιανές αρχές, οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν το απόγευμα από γεωργιανό χωριό κοντά στην Αμπχαζία. "Είναι η πρώτη ένδειξη της ρωσικής αποχώρησης από τη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της 8ης Σεπτεμβρίου", είπε Γεωργιανός αξιωματούχος.

    Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε πάντως ότι δύναμη 7.600 ρώσων στρατιωτών θα υπηρετήσει σε βάσεις στις δύο αποσχισθείσες περιοχές.

    Η παγκόσμια κοινότητα καταδικάζει την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας Ν. Οσετίας και Αμπχαζίας δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τσέινι από τη Ρώμη, μετά την είδηση για σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Μόσχας και των δύο αποσχισθεισών δημοκρατιών.

    Εν τω μεταξύ, η εισαγγελία της Νότιας Οσετίας επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον 500 ανθρώπων κατά την εισβολή των γεωργιανών στρατευμάτων, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να ξεπεράσει τους 1600.

    [07] Τεχνολογία

    Ορίσθηκε επιτροπή από το ΕΣΡ

    Ξεκαθαρίζει το ψηφιακό τοπίο

    9/9/2008 16:14:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στη σύσταση κλιμακίου για τον καθορισμό ποιοι και πόσοι τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας θα εκπέμψουν ψηφιακά το αναλογικό τηλεοπτικό τους πρόγραμμα και από ποια συχνότητα, προχώρησε το ΕΣΡ, ύστερα από σχετική εισήγηση του προέδρου του.

    Το κλιμάκιο, του οποίου προεδρεύει ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, Νέστορας Κουράκης και μέλη είναι οι Εύη Δεμίρη, Ιρις Αυδή και Κωνσταντίνος Αποστολάς, θα συνεδριάσει την Πέμπτη, προκειμένου να ορίσει την προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκ μέρους των τηλεοπτικών σταθμών για χορήγηση συχνότητας.

    Στην απόφαση αυτή προχώρησε το ΕΣΡ, σύμφωνα με το νόμο 3592/2007 άρθρο 14 παρ. 2, κι όπως ανέφερε ο πρόεδρός του, Ιωάννης Λασκαρίδης, η απόφαση για την χορήγηση συχνότητας θα γίνεται με βάση τα κριτήρια πληρότητας και ποιότητας.

    Συνολικά, υπάρχουν 147 τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας. Κατ εκτίμηση του κ. Λασκαρίδη είναι ότι αρκετοί θα αναγκαστούν να συμπράξουν, προκειμένου να λάβουν συχνότητα.

    Εξάλλου, όπως ορίζει ο νόμος, από την 1η Νοεμβρίου μπορούν, όσοι πάρουν συχνότητα, να αρχίσουν τις ψηφιακές τους εκπομπές.

    Επίσης, το ΕΣΡ πρόκειται να εξετάσει και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με δικτυώσεις τηλεοπτικών σταθμών, χωρίς προηγούμενη άδεια του ΕΣΡ. Ο νέος νόμος ορίζει ότι μπορούν να γίνονται τέτοιες δικτυώσεις για πρόγραμμα έως και τριών ωρών, αλλά, μόνο ύστερα από άδεια του ΕΣΡ.

    [08] Κοινωνία

    Επαρκούν οι θέσεις στα δημόσια νηπιαγωγεία

    Όλα έτοιμα για την νέα σχολική χρονιά

    9/9/2008 15:43:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Βέβαιος ότι η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με τους καλύτερους οιωνούς, σχετικά με την προετοιμασία και χωρίς κενά θέσεων, εμφανίστηκε στην εκπομπή της ΝΕΤ "Συμβαίνει τώρα" ο υπουργός Παιδείας.

    Ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης ετάχθη υπέρ του δημόσιου νηπιαγωγείου και διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν θέσεις για όλα τα νήπια ηλικίας 5 έως 6 ετών.

    Για τον διάλογο που αρχίζει σχετικά με τις αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο υπουργός ζήτησε συναίνεση.

    Συμβολική διαμαρτυρία για το νομοσχέδιο που αφορά τους όρους αδειοδότησης παιδικών σταθμών πραγματοποίησαν οι ιδιοκτήτες. Ζητούν παράταση του χρόνου προσαρμογής και καταγγέλλουν διακρίσεις στην αδειοδότηση.

    Δυο ημέρες πριν γεμίσουν με παιδικές φωνούλες τα σχολικά των ιδιωτικών παιδικών σταθμών επιστρατεύθηκαν για να διαμαρτυρηθούν οι ιδιοκτήτες τους για το νέο νόμο που καθιστά υποχρεωτικό το νηπιαγωγείο.

    Ζητούν κι άλλη παράταση για να υποβάλλουν αιτήσεις αδειοδότησης και υποστηρίζουν ότι είναι πολύ αυστηρά τα κριτήρια που προβλέπει ο νόμος.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμός που κάνουν οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών, 40.000 παιδιά δεν θα καταφέρουν να βρουν θέση στα δημόσια νηπιαγωγεία.

    Οι υπηρεσίες του Υπ. Παιδείας έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να εξασφαλίσουν -σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση- τις απαραίτητες αίθουσες για να φιλοξενηθούν όλα τα νήπια και τα περισσότερα από τα προνήπια που έχουν κάνει αίτηση εγγραφής στα δημόσια νηπιαγωγεία.

    Μάλιστα, μιλώντας ο Υπ. Παιδείας στη ΝΕΤ κάλεσε τους γονείς να αγνοήσουν την εσκεμμένη παραπληροφόρηση από τους ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών και να προσέλθουν στα δημόσια νηπιαγωγεία.

    Όπως καταγγέλλει το Υπ. παιδείας ότι πολλοί ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών, όχι μόνο δεν υπέβαλλαν καν αίτηση για να πάρουν άδεια νηπιαγωγείου, άλλα, δεν προσήλθαν καν στις διευθύνσεις Α εκπαίδευσης για να εγγραφούν στα μητρώα -όπως ήταν υποχρεωμένοι- προκειμένου να δημιουργήσουν σύγχυση σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των νηπίων.

    [09] Κοινωνία

    Παραγγελία Σανιδά

    Έρευνα από μηδενική βάση για το Βατοπέδιο

    9/9/2008 15:35:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/9/2008 18:18:49)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Από μηδενική βάση θα διερευνηθούν οι καταγγελίες για παράνομες παραχωρήσεις και ανταλλαγές εκτάσεων από το ελληνικό δημόσιο προς τη Μονή Βατοπεδίου, ώστε να διαπιστωθεί εάν διαπράχτηκε κακουργηματική απάτη σε βάρος του δημοσίου.

    Την εντολή έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Σανιδάς, ο οποίος θεωρεί ότι η πλειοψηφία των τίτλων της Μονής είναι άκυροι, ενώ εκτιμά ότι το ελληνικό Δημόσιο υπέστη ζημία άνω των 100 εκατ. ευρώ.

    Η παρέμβαση Σανιδά αφορά μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και ορκωτούς εκτιμητές, οι οποίοι με τις εκθέσεις τους φέρονται να υποεκτίμησαν ή να υπερεκτίμησαν τις επίμαχες εκτάσεις, παραπλανώντας τους συναρμόδιους υπουργούς.

    "Αναμένουμε από τη Δικαιοσύνη να ρίξει την ιδιαίτερη ματιά της πάνω στο θέμα και να δώσει λύση σε ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί τις τελευταίες ημέρες την κοινή γνώμη στη Ελλάδα", τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Σε ερώτηση για τους υπουργούς, που φέρονται ως εμπλεκόμενοι, ο εκπρόσωπος δήλωσε: "Ζήτησαν από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, που αποτελεί τον σύμβουλο κάθε υπουργού, γνωμοδοτήσεις οι οποίες εφόσον έγιναν - σε μια περίπτωση ο τότε υφυπουργός ανέγνωσε τη γνωμοδότηση και πήρε και νέα γνωμοδότηση - έκαναν αυτό που επιβάλει το καθήκον τους, όπως περιγράφεται στο Σύνταγμα. Ενήργησαν, δηλαδή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και των καθηκόντων τους", είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Ερωτηθείς ο Γιώργος Αλογοσκούφης για το εάν θα ελέγξει το ΣΔΟΕ το θέμα της μονής Βατοπεδίου απάντησε πως την υπόθεση έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη και η Δικαιοσύνη θα προχωρήσει.

    Πολιτικές εξηγήσεις από την κυβέρνηση ζητεί το ΠΑΣΟΚ, ενώ 4 βουλευτές του κόμματος με αίτηση τους ζητούν να κατατεθεί στη Βουλή κάθε έγγραφο σχετικό με τις δικαστικές διεκδικήσεις από τη Μονή Βατοπεδίου.

    Μεγάλο πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο που βαραίνει τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, το χαρακτηρίζει το ΚΚΕ.

    Σκάνδαλο χαρακτήρισε την υπόθεση και ο Αλέκος Αλαβάνος και καταλόγισε τεράστιες ευθύνες τόσο στην Κυβέρνηση της ΝΔ όσο και σε εκείνες του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Καραμανλής είναι σαφώς έκθετος, δήλωσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    [10] Κόσμος

    Στην τελική ευθεία

    Μάχη σώμα με σώμα

    9/9/2008 15:28:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/9/2008 18:46:35)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο Μπάρακ Ομπάμα ή Τζων ΜακΚέιν προηγείται; Ιδού το ερώτημα. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και οι δύο φαίνεται να προηγούνται. Πάντως, ένα φαίνεται να είναι βέβαιο. Ότι η διαφορά έχει κλείσει και η μάχη της διεκδίκησης της Προεδρίας των ΗΠΑ θα γίνει σώμα με σώμα.

    Οι δημοσκοπήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, με τις μεταξύ των δύο υποψηφίων διαφορές να είναι πλέον μηδαμινές.

    Έτσι, 56 ημέρες πριν την κρίσιμη αναμέτρηση φαίνεται πως η μάχη για το Λευκό Οίκο έχει αναχθεί σε παρτίδα για δυνατούς παίχτες.

    Τελευταία δημοσκόπηση της "Washington Post" φέρνει τον Μπάρακ Ομπάμα να προηγείται του αντιπάλου του κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ το CNN εμφανίζει τον Τζων ΜαΚέην να προηγείται με δύο μονάδες και 47%.

    Οι ρεπουμπλικάνοι φαίνεται πως έβαλαν πλώρη για τους ψηφοφόρους του Οχάιο και τη Φλόριντα, πολιτείες με διευρυμένο εκλογικό σώμα, αλλά και ψηφοφόρους μεγαλύτερης ηλικίας.

    Από ό,τι φαίνεται, η Σάρα Πέιλιν έπαιξε καταλυτικό ρόλο και μάλλον είναι σωτήρας του ρεπουμπλικανικού κόμματος. Η παρουσία της κυβερνήτου της Αλάσκας φαίνεται πως έκανε το ζυγό να γύρει προς το μέρος του Τζων ΜακΚέιν.

    Την ίδια στιγμή, πτυχές της προσωπικής ζωής της Σάρα Πέιλιν εξακολουθούν να ξεδιπλώνονται στα μέσα. Η υποψήφια αντιπρόεδρος των ρεπουμπλικάνων ήταν για 20 χρόνια μέλος της εκκλησίας της πεντηκοστής. Ο πρώην πάστοράς της δηλώνει ότι πίσω από κάθε της απόφαση βρίσκεται ο θεός.

    Όπως ομολογεί ο πρώην πάστοράς της, η Πέιλιν δε δίστασε δύο μήνες πριν την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της να ισχυριστεί μπροστά σε μέλη της εκκλησίας της πεντηκοστής ότι ήταν θεόσταλτη απόφαση ο πόλεμος σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

    Οι λευκές γυναίκες ψηφοφόροι υπέρ του ΜακΚέιν

    Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το προεδρικό αξίωμα Τζον ΜακΚέιν έχει κερδίσει μεγάλη υποστήριξη και τώρα προηγείται του υποψήφιου του Δημοκρατικού Κόμματος Μπαράκ Ομπάμα μεταξύ των λευκών γυναικών ψηφοφόρων αφότου πρότεινε την Σάρα Πέιλιν ως αντιπρόεδρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας.

    Από την δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό της εφημερίδας "Washington Post" το ABS News προκύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος της διαφοράς στις δημοσκοπήσεις μετά το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος οφείλεται στη μετατόπιση προτιμήσεων μεταξύ των λευκών γυναικών.

    Μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων συνολικά, στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα συγκεντρώνει την υποστήριξη ποσοστού 47% και ο ΜακΚέιν ποσοστού 46%,σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

    Πριν από το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, στο τέλος Αυγούστου, ο Ομπάμα είχε προβάδισμα 8 εκατοστιαίων μονάδων μεταξύ των λευκών γυναικών ψηφοφόρων -50% έναντι 42%- αλλά, μετά το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο ΜακΚέιν τέθηκε επικεφαλής με 12 εκατοστιαίες μονάδες μεταξύ των λευκών γυναικών ψηφοφόρων -53% έναντι 41%- διαπιστώνεται από την δημοσκόπηση.

    Ο ΜακΚέιν αιφνιδίασε το εκλογικό σώμα πριν από το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προτείνοντας την Πέιλιν, την όχι ευρύτερα γνωστή κυβερνήτη της Αλάσκας, ως αντιπρόεδρο.

    Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για το προεδρικό αξίωμα Τζον ΜακΚέιν έχει κερδίσει μεγάλη υποστήριξη και τώρα προηγείται του υποψήφιου του Δημοκρατικού Κόμματος Μπαράκ Ομπάμα μεταξύ των λευκών γυναικών ψηφοφόρων αφότου πρότεινε την Σάρα Πέιλιν ως αντιπρόεδρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας.

    Από την δημοσκόπηση που διενήργησε για λογαριασμό της εφημερίδας "Washington Post" το ABS News προκύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος της διαφοράς στις δημοσκοπήσεις μετά το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος οφείλεται στη μετατόπιση προτιμήσεων μεταξύ των λευκών γυναικών.

    Μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων συνολικά, στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα συγκεντρώνει την υποστήριξη ποσοστού 47% και ο ΜακΚέιν ποσοστού 46%,σύμφωνα με την δημοσκόπηση.

    Πριν από το συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, στο τέλος Αυγούστου, ο Ομπάμα είχε προβάδισμα 8 εκατοστιαίων μονάδων μεταξύ των λευκών γυναικών ψηφοφόρων -50% έναντι 42%- αλλά, μετά το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο ΜακΚέιν τέθηκε επικεφαλής με 12 εκατοστιαίες μονάδες μεταξύ των λευκών γυναικών ψηφοφόρων -53% έναντι 41%- διαπιστώνεται από την δημοσκόπηση.

    Ο ΜακΚέιν αιφνιδίασε το εκλογικό σώμα πριν από το συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος προτείνοντας την Πέιλιν, την όχι ευρύτερα γνωστή κυβερνήτη της Αλάσκας, ως αντιπρόεδρο.

    Η Πέιλιν καλύτερη επιλογή για την αντιπροεδρία, λέει σφυγμομέτρηση του CNN H Σάρα Πέιλιν, η κυβερνήτης της Αλάσκας που επέλεξε ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ Τζον ΜακΚέιν, στην περίπτωση που εκλεγεί., έχει μικρή πείρα, αλλά, είναι καλύτερη επιλογή από τον Τζο Μπάιντεν, τον υποψήφιο για την αντιπροεδρία που έχει επιλέξει ο Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση για το CNN που είδε το φως της δημοσιότητας.

    Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση, που έγινε σε 1.022 ενήλικες πολίτες, από τις 5 έως τις 7 Σεπτεμβρίου και στην ερώτηση, εάν έπρεπε να ψηφίσετε μόνο για τον αντιπρόεδρο και όχι για ένα δίδυμο [Πρόεδρο-αντιπρόεδρο] το 53% των εκλογέων θα ψήφιζε υπέρ της κ. Πέιλιν, έναντι 44% που προτιμά τον κ. Μπάιντεν.

    Στην ερώτηση εάν έπρεπε να ψηφίσουν μόνο για πρόεδρο ο κ. Ομπάμα θα ελάμβανε το 49% έναντι 48% υπέρ του κ. ΜακΚέιν.

    Παράλληλα, η κοινή γνώμη τάσσεται σε ποσοστό 51% υπέρ του κ. Μπάιντεν, ενώ για την κ. Πέιλιν το ποσοστό φτάνει το 57%.

    Για το 32% των ερωτηθέντων η επιλογή της κ. Πέιλιν είναι "εξαιρετική", ενώ ο κ. Μπάιντεν θεωρείται εξαιρετική επιλογή μόνο από το 22%.

    Στον τομέα της εμπειρίας ο κ. Μπάιντεν έχει τα πρωτεία με ποσοστό 70% έναντι 50% για την κ. Πέιλιν, ενώ το 61% πιστεύει ότι ο κ. Μπάιντεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει σωστά μια κρίση, σε αντίθεση με την κ. Πέιλιν που ένα ποσοστό 53% τη θεωρεί ικανή για να ανταποκριθεί σε δύσκολες καταστάσεις.

    [11] Πολιτική

    Ο ΟΣΕ στο επίκεντρο

    Συνάντηση Χατζηδάκη - Χούμπνερ

    9/9/2008 15:17:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/9/2008 15:29:36)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα έργα εκσυγχρονισμού του ΟΣΕ, καθώς και τα άλλα έργα υποδομών αρμοδιότητας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών με τη Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Ντανούτα Χούμπνερ.

    Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, ενημέρωσε την Επίτροπο για την πρόοδο των έργων υποδομής του ΟΣΕ και συγκεκριμένα για τη διπλή γραμμή με ηλεκτροκίνηση και τηλεδιοίκηση από τη Θεσσαλονίκη στη Λάρισα, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ μέχρι το Νοέμβριο, τα δύο τρίτα ουσιαστικά της γραμμής Θεσσαλονίκης -Αθήνας θα έχουν ολοκληρωθεί καθώς η διπλή γραμμή με ηλεκτροκίνηση και τηλεδιοίκηση θα έχει επεκταθεί μέχρι και το Δομοκό. Τόνισε επίσης πως θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα στους άξονες Αθήνα-Θεσσαλονίκης και Αθήνας Πάτρας μέχρι το 2013 και το 2014 αντίστοιχα, όπως προβλέπονται από τα χρονοδιαγράμματα.

    Σε ότι αφορά τον ΟΣΕ ο υπουργός Μεταφορών ενημέρωσε την κ. Χούμπνερ για το πρόγραμμα ανασυγκρότησης του ελληνικού σιδηρόδρομου, που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση και το οποίο , όπως είπε, είναι άμεσα συνδεόμενο με την πορεία των έργων. Τέλος, τη ενημέρωσε για τον εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, για το πρόγραμμα κατασκευής ποδηλατοδρόμων στην Αθήνας και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας, καθώς και τα μέτρα που έχει λάβει το υπουργείο στον τομέα προστασίας του Περιβάλλοντος.

    Από την πλευρά της η κ. Χουμπνερ επανέλαβε τη σημασία που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανάπτυξη των σιδηροδρόμων και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τα μέτρα που έχει λάβει το ΥΜΕ σχετικά με τις λεγόμενες "πράσινες μεταφορές".

    [12] Πολιτική

    Επαφές Κυπριανού στην Αθήνα

    Ταύτιση απόψεων για το Κυπριακό

    9/9/2008 15:01:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/9/2008 17:33:20)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Ταύτιση απόψεων στις επόμενες κινήσεις και στις εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για τα ευρωτουρκικά και τον Καύκασο διαπίστωσαν οι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου κατά τη συνάντηση τους. Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρκος Κυπριανού είχε γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Σιούφα. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά τη συνάντηση του χθες με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ επικοινώνησε με τον Μπαν Κι Μουν και του εξέφρασε τη στήριξη της Αθήνας στην διαδικασία για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Ο κ. Κυπριανού είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια θα έχει διαδοχικές επαφές με τους προέδρους του ΣΥΝ και του ΛΑΟΣ, καθώς και τον κ. Χαλβατζή από το ΚΚΕ.

    Μηνύματα στήριξης στη Λευκωσία

    Τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αναμένεται να παρουσιαστούν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη νέα προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και για την ουσιαστική βούληση για λύση διζωνικής-δικοινοτικής Ομοσπονδίας, τόνισαν σε δηλώσεις τους οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου Ντόρα Μπακογιάννη και Μάρκος Κυπριανού, μετά την πρώτη επίσημη συνάντηση τους.

    Δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις, ο δρόμος είναι ανηφορικός ανέφερε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι και η τουρκοκυπριακή ηγεσία θα δείξει καλή θέληση για την προσπάθεια, ενώ και η Τουρκία θα συμβάλει θετικά προς την προσπάθεια αυτή.

    Από την πλευρά του ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή στην ιστορία του Κυπριακού, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, ενώ επισήμανε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει δώσει δείγματα γραφής και καλής θέλησης. "Έχει έρθει η ώρα της αλήθειας τώρα", είπε χαρακτηριστικά

    Οι δυο υπουργοί διαπίστωσαν ταύτιση απόψεων στις επόμενες κινήσεις και για τις εκτιμήσεις σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, όσο και για τα ευρωτουρκικά και τον Καύκασο.

    Στόχος είναι μια λύση βιώσιμη, λειτουργική, βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της ΕΕ.

    Η Ομοσπονδιακή λύση, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, είναι τεράστια υποχώρηση από την πλευρά των Ελληνοκύπριων, μετά το 1974.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, εξέφρασε την απόλυτη υποστήριξή του στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, μετά τη συνάντηση με τον κ. Κυπριανού, στα γραφεία του κινήματος στη Χαριλάου Τρικούπη:

    "Απαιτούμε η Τουρκία να αφήσει τους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να αποφασίσουν οι ίδιοι για την πορεία τους και τη μοίρα τους και να συμβάλλει ουσιαστικά -έχει μεγάλες ευθύνες λόγω κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας- στην επίλυση του προβλήματος", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι "ο δρόμος υπάρχει και είναι στα πλαίσια του ΟΗΕ και με γνώμονα το ευρωπαϊκό κεκτημένο" ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [13] Πολιτική

    Για το ζήτημα της ονομασίας

    Ρεσιτάλ αδιαλλαξίας Γκρούεφσκι

    9/9/2008 14:17:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Πιο αδιάλλακτος από κάθε άλλη φορά, αναφορικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας, εμφανίσθηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, μιλώντας σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 17 χρόνων από την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ.

    "Η Ελλάδα δεν επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία. Η Ελλάδα επιθυμεί να αλλάξουμε το όνομά μας για όλο το φάσμα της διεθνούς χρήσης και όλος ο κόσμος να μας αποκαλεί με όνομα το οποίο θα επιλέξει η Ελλάδα. Πρόκειται περί ακραίας θέσης και για το λόγο αυτό υποστηρίζω ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να προκύψει συμφωνία. Αποτελεί απόδειξη ότι αυτοί αποφεύγουν μία συμφωνία και ότι έχουν κρυφή ατζέντα", ανέφερε ο Ν. Γκρούεφσκι.

    Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι "επέβαλε την εκκρεμότητα σχετικά με το συνταγματικό όνομα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας" και πρόσθεσε: "Πρόκειται για παράλογη εκκρεμότητα, η οποία υποσκάπτει τις αρχές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, καθώς και τα όνειρα των ιδρυτών τους".

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ισχυρίσθηκε ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται τη θέση της και εμποδίζει την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ, εκτίμησε ότι την προσεχή περίοδο η χώρα του θα βρεθεί αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις για να αναθεωρήσει τη θέση της στο ζήτημα της ονομασίας και δήλωσε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να αποδεχτεί λύση που μπορεί "να απειλήσει τα συμφέροντα της χώρας".

    "Την επερχόμενη περίοδο οι πιέσεις θα αυξηθούν. Το ενδιαφέρον θα αυξηθεί. Υποθέτω ότι οι πιέσεις αυτές θα ασκηθούν περισσότερο σ΄ εμάς, διότι διαπίστωσαν ότι η Ελλάδα είναι ξεροκέφαλη και έχει κάποια άλλα συμφέροντα και δεν υποχωρεί, ήτοι είναι ασυμβίβαστη. Έτσι μπορεί να αναμένουν να υποχωρήσουμε εμείς και να διαπράξουμε ζημιά στη χώρα μας και στα συμφέροντά μας. Σε όλους είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να υποκύψει σε πιέσεις της Διεθνούς Κοινότητας. Από τη στιγμή που δεν το έκανε αυτό στο Βουκουρέστι, γιατί να το κάνει τώρα; Το άλλαξε από το Βουκουρέστι μέχρι σήμερα; Πολλοί πολιτικοί ανέφεραν τότε ότι εμείς πράξαμε το μέγιστο που μπορούσαμε. Αφού λοιπόν πράξαμε το μέγιστο, τότε τι ζητάνε από εμάς, σε μία περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα δεν επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία και αναζητά τρόπο έτσι ώστε να φανεί ως ένοχος η Δημοκρατία της Μακεδονίας; Τώρα ζητάνε από εμάς να πράξουμε άλλα μέγιστα. Ε, λοιπόν, αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί", ανέφερε ο Ν. Γκρούεφσκι.

    "Επιζητούμε συμβιβασμό, όχι όμως με οποιοδήποτε τίμημα. Εμείς επιθυμούμε λύση. Όχι όμως λύση, η οποία θα απειλήσει τα συμφέροντα μας και την ταυτότητά μας. Εμείς επιθυμούμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, όμως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε πέραν αυτού που μας επιτρέπει η ιστορία μας και η πλειοψηφία των πολιτών μας. Ανοίγω αυτό το ζήτημα τη συγκεκριμένη ημέρα, διότι γενεές Μακεδόνων δώσανε τη ζωή τους γι΄ αυτή τη χώρα και για την ταυτότητά μας. Εμείς δεν μπορούμε να υπονομεύσουμε τον αγώνα τους. Κάτι τέτοιο δεν γίνεται", είπε ο Ν. Γκρούεφσκι.

    [14] Κοινωνία

    Βιώσιμες οι λύσεις λέει ο Χατζηδάκης

    Σε πορεία εξυγίανσης ΟΑ & ΟΣΕ

    9/9/2008 14:06:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του έτους, όπως έχει ανακοινωθεί, θα βρεθεί λύση στο θέμα της Ολυμπιακής, εμφανίστηκε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βρεθεί μια λύση με βάση την οποία θα κρατήσουμε το όνομα και το σήμα, θα δημιουργήσουμε μία νέα εταιρεία που θα αποκρατικοποιηθεί και θα σταματήσει να επιβαρύνει τους φορολογούμενους, με περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα. Επίσης, διευκρίνισε ότι θα καλυφθούν πλήρως οι εργαζόμενοι στον εθνικό μας αερομεταφορέα.

    Σε ερώτηση αν έχει επιτευχθεί συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται κι όταν ολοκληρωθούν θα γίνουν ανακοινώσεις.

    Ο υπουργός μεταφορών επανέλαβε ότι τα 54 από τα 68 μη επιδοτούμενα δρομολόγια της Ολυμπιακής είναι ζημιογόνα και αυτή η κατάσταση πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει.

    Ωστόσο, ο κ. Χατζηδάκης δεν θέλησε, να ανοίξει τα χαρτιά του για το εάν υπάρχουν επενδυτές και πότε θα ανοίξει η νέα εταιρία.

    Σε ό,τι αφορά τον ΟΣΕ ο κ. Χατζηδάκης τον χαρακτήρισε ως ένα εξαιρετικά προβληματικό οργανισμό και επανέλαβε ότι με το πρόγραμμα εξυγίανσης και ανάπτυξης που εξήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση το λειτουργικό έλλειμμα του Οργανισμού από 455 εκατ. ευρώ που ήταν το 2007 θα περιοριστεί στα 80 εκατ. ευρώ το 2010.

    [15] Οικονομία

    Συνεδριάζει ο ΟΠΕΚ

    9/9/2008 13:24:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά" στη σημερινή σύνοδο του ΟΠΕΚ δήλωσε ο πρόεδρος του διεθνούς οργανισμού Σακίμπ Χελίλ, ενώ οι υπουργοί Πετρελαίου των χωρών-μελών του καρτέλ κατά την άφιξη τους στη Βιένη προβαίνουν σε δηλώσεις ενδεικτικές των θέσεων που θα υποστηρίξουν ως προς τα επίπεδα παραγωγής.

    Ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Αλι αλ Ναΐμι πρότεινε να επιλέξουν οι ομόλογοί του τη διατήρηση του σημερινού στάτους κβο καθώς δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά την άφιξη του στη Βιένη νωρίς το πρωί σήμερα ότι "η αγορά είναι πολύ καλά ισορροπημένη. Νομίζω ότι τα πράγματα είναι σε ισορροπία, σε μια υγιή κατάσταση".

    Τα σχόλιά του έρχονται να αμφισβητήσουν τη θέση που υποστήριξε χθες ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Γολαμχοσεΐν Νοζαρί ότι "υπάρχει υπερπροσφορά στην αγορά".

    Με τη θέση του Ιράν συμπαρατάσσεται η Λιβύη, προβάλλοντας την ανάγκη για αυστηρότερη συμμόρφωση των χωρών-μελών με τις συμφωνηθείσες ποσοστώσεις και κατά συνέπεια για περιορισμό της επιπλέον των ποσοστώσεων παραγωγής από ορισμένες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.

    "Υπάρχει κορεσμός στη αγορά που απαιτεί την επιβολή τάξης", τόνισε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες ο επικεφαλής της National Oil Corp. της Λιβύης Σόκρι Γάνεμ. Σε ερώτηση για το πώς θα αποκατασταθεί η πειθαρχία, είπε ότι πρέπει να απευθυνθεί προτροπή στα μέλη του ΟΠΕΚ να μειώσουν την παραγωγή τους στα επίπεδα που ορίζουν οι επίσημες ποσοστώσεις.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ Μοχάμεντ Αμπντάλα αλ Αλιμ είπε ότι "προς το παρόν" δεν υπάρχει ανάγκη μείωσης της παραγωγής.

    Ο πρόεδρος του Οργανισμού απηύθυνε, ωστόσο, προειδοποίηση για επερχόμενη υπεροπροσφορά αργού πετρελαίου στην αγορά.

    Λέγοντας ότι "υπάρχει πολύ πετρέλαιο στην αγορά", ο Σακίμπ Χελίλ προέβη στην εκτίμηση ότι η παραγωγή πετρελαίου θα υπερβεί, στα τέλη του 2008 ή τις αρχές του 2009, τη ζήτηση κατά 500.000 με 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

    [16] Πολιτική

    Ενόψει ΔΕΘ

    Επαφές Παπανδρέου

    9/9/2008 12:36:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/9/2008 17:03:52)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Ένα από τα θέματα αιχμής για μας είναι να μην υπάρξουν νέοι αιφνιδιασμοί, όχι μόνο για το φορολογικό. Είμαστε κατά των αιφνιδιασμών όταν μάλιστα υλοποιείται ένας προϋπολογισμός, (όταν) βρισκόμαστε στο τελευταίο τετράμηνο του έτους και όλα αυτά είναι πισωγυρίσματα για την οικονομία", δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιώργος Κασιμάτης, μετά τη συνάντηση του προεδρείου της Ένωσης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Κασιμάτης είπε ότι στη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Παπανδρέου, την οποία χαρακτήρισε εποικοδομητική, η Ένωση εξέτασε τις απόψεις της όχι μόνο για το φορολογικό αλλά και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις επενδύσεις, τα λιμάνια, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ. "Πιστεύουμε ότι πολλές από αυτές τις προτάσεις θα βρουν έδαφος έτσι ώστε να αναπτυχθούν νέες θεσμικές αλλαγές οι οποίες θα βοηθήσουν όχι μόνο την οικονομία της χώρας, αλλά και τον Ελληνα πολίτη και καταναλωτή στον οποίο πρέπει να δώσουμε σημασία και να του παρέχουμε προστασία", κατέληξε ο κ. Κασιμάτης.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων ενόψει της επίσκεψής του, το Σαββατοκύριακο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Κατόπιν ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε με το προεδρείο της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ). "Το αγροτικό εισόδημα έχει πτωτική πορεία περίπου 16 μονάδες τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχθεί στα ύψη και η ψαλίδα τιμών είναι πλέον μη ελέγξιμη", είπε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Τζανέτος Καραμίχας εξερχόμενος από τη Χαριλάου Τρικούπη και πρόσθεσε ότι οι προτεραιότητες που έθεσαν στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αφορούν το κόστος παραγωγής, την κοινωνική πολιτική, τις επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και τη διαχείριση των υδάτων.

    Την αναγκαιότητα σύστασης υπουργείου Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών επισήμανε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος, Παντελής Τζωρτζάκης, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε αργότερα ο κ. Παπανδρέου με εκπροσώπους του προεδρείου του ΣΕΠΕ.

    Ενημερώνοντας τον κ. Παπανδρέου για τις πρόσφατες έρευνες που εξακολουθούν να παρουσιάζουν την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις των δεικτών της ΕΕ, σε ό,τι αφορά την χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ο κ. Τζωρτζάκης τόνισε ότι "η σύσταση αυτού του υπουργείου θα αποφέρει για την οικονομία πολλαπλάσια οφέλη, που ξεκινούν από την επιτάχυνση και την εφαρμογή της ψηφιακής στρατηγικής και φθάνουν στην άμεση ενίσχυση του ΑΕΠ".

    Από τις 4 το απόγευμα συνεδριάζει, υπό την προεδρία τού κ. Παπανδρέου, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο την επίσκεψή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    [17] Πολιτική

    Προτροπές από τον Υπ.Οικονομίας

    9/9/2008 12:06:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/9/2008 13:08:17)

    Οι επιχειρήσεις πρέπει να σέβονται την υποχρέωση τους να αποδίδουν τους φόρους, που τους αναλογούν στο Δημόσιο, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας, στη διάσκεψη που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή με θέμα "Επιχειρηματικότητα με Ανθρώπινο Πρόσωπο". Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι στόχος είναι η διεύρυνση του αριθμού των κοινωνικά ευαίσθητων επιχειρήσεων με ενίσχυση των κινήτρων προς την κατεύθυνση αυτή και επισήμανε ότι την ίδια στιγμή οι καταναλωτές θα πρέπει να επιβραβεύουν την συμπεριφορά αυτών των επιχειρήσεων. Τόνισε ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση υλοποίησης δράσεων στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

    "Η εφαρμογή των νόμων από τις επιχειρήσεις είναι ευθύνη όλων και όχι μόνο της Πολιτείας", ανέφερε ο Υπουργός, επισημαίνοντας ότι και οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προχωρούν ένα βήμα μπροστά από την εφαρμογή των νόμων και να λαμβάνουν μέτρα που σχετίζονται με τους εργαζομένους και το περιβάλλον.

    Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος της ΟΚΕ Ελλάδας, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, επισήμανε ότι "στη χώρα μας έχουν γίνει αρκετά βήματα για τη δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, χρειάζεται όμως ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια στους τομείς της περαιτέρω μείωσης της γραφειοκρατίας και του διοικητικού κόστους, της προώθησης της ανάπτυξης με επίκεντρο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικότερα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας". Επίσης, ο κ. Πολυζωγόπουλος ανέφερε ότι πρέπει να προχωρήσουν με ταχύτερα βήματα δράσεις και πολιτικές που συνδεόνται με την έρευνα και την τεχνολογία, αλλά και την κατάρτιση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού σε επιχειρηματικό επίπεδο.

    Στην παρέμβασή της, η Ευρωπαία επίτροπος Μεγκλένα Κούνεβα αναφέρθηκε στον ρόλο των καταναλωτών ως κινητήριας δύναμης της αγοράς σε επίπεδο Ε.Ε. και επισήμανε ότι επιχειρήσεις και καταναλωτές δεν θα πρέπει να θεωρούνται ανταγωνιστές μεταξύ τους στην νέα ενιαία αγορά που δημιουργείται. Αναφέρθηκε στην σημασία της ενημέρωσης των καταναλωτών για θέματα, που τους αφορούν, καθώς και στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου σε επίπεδο Ε.Ε. για θέματα που αφορούν τους καταναλωτές.

    Η επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ αναφέρθηκε στο πώς η Ευρώπη των περιφερειών μπορεί να σταθεί κοντά στην επιχειρηματικότητα και εξέφρασε την ικανοποίησή της από την περιοδεία που έχει στη χώρα μας στη διάρκεια της οποίας διαπίστωσε μεγάλη πρόοδο σε σημαντικά έργα υποδομής.

    [18] Κόσμος

    Καταστροφικό το πέρασμα του "Άικ"

    9/9/2008 12:33:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πέρασμα του κυκλώνα Άικ, την Δευτέρα, από την κεντρική και την ανατολική Κούβα.

    Δύο άνδρες ηλικίας 76 και 35 ετών έπαθαν ηλεκτροπληξία ενώ προσπαθούσαν να κατεβάσουν μια κεραία από τη στέγη του σπιτιού τους, στην επαρχία Βίλα Κλάρα. Ένας άλλος άνδρας 35 ετών χτυπήθηκε από δέντρο που ξεριζώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους στην πόλη Καμαγκουέι, στα νοτιοανατολικά της Αβάνας. Τέλος, στην επαρχία Ολγκουίν έχασε τη ζωή της μια 74χρονη όταν κατέρρευσε το σπίτι της.

    Πρόκειται για τα πρώτα θύματα των κυκλώνων για φέτος στην Κούβα.

    Πάντως, το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) στο Μαϊάμι των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο κυκλώνας Αϊκ εξασθένησε και υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον. Ωστόσο ο Αϊκ συνεχίζει την καταστροφική του πορεία προς τη δυτική Κούβα. Ωστόσο ο κυκλώνας μπορεί να ανακτήσει την έντασή του, αν το κέντρο του παραμείνει πάνω από τη θάλασσα, σύμφωνα με το NHC. Το αμερικανικό Κέντρο Κυκλώνων έχει προβλέψει ενίσχυση του κυκλώνα στον Κόλπο του Μεξικού όπου αναμένεται να φθάσει το βράδυ της Τρίτης.

    Ο Αϊκ έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο 61 ανθρώπων στην Αϊτή, υλικές ζημιές στις Μπαχάμες και στην ανατολική Κούβα.

    Σχεδόν 20.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την Παλιά Αβάνα (Αβάνα Βιέχα), την ιστορική συνοικία της κουβανικής πρωτεύουσας, ένα μέρος της οποίας κινδυνεύει να πλημμυρίσει με την έλευση του κυκλώνα Αϊκ, ανακοινώθηκε από την υπηρεσίας πολιτικής προστασίας στην Αβάνα. Οι άνθρωποι αυτοί οδηγήθηκαν σε καταφύγια ή σε σπίτια συγγενών τους που βρίσκονται σε πιο ασφαλείς περιοχές.

    Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους στο νησί της Κούβας που από χθες, Δευτέρα έχει τεθεί σε ύψιστο συναγερμό ενόψει της έλευσης του κυκλώνα Αϊκ.

    Εκτός από τους κινδύνους για πλημμύρες, αρκετά κτίρια της Παλιάς Αβάνας που είναι ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση και μπορεί να μην αντέξουν στους ισχυρούς ανέμους, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες.

    [19] Κόσμος

    Πακιστάν: Ορκίστηκε ο νέος Πρόεδρος

    9/9/2008 12:14:00

    Ορκίστηκε σήμερα Τρίτη στην Προεδρία του Πακιστάν ο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, ο χήρος της πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Μπεναζίρ Μπούτο. Ο 52χρονος Ζαρντάρι αναδείχτηκε νικητής στις εκλογές του Σαββάτου και θα αντικαταστήσει τον Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος παραιτήθηκε στις 18 Αυγούστου για να αποφύγει την καθαίρεσή του από το Κοινοβούλιο. Εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (ΡΡΡ) του Ζαρντάρι δήλωσε ότι ο νέος Πρόεδρος θα ενισχύσει τη δημοκρατία και θα βοηθήσει τους φτωχούς. "Η δημοκρατία θα λειτουργήσει και αυτή η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την πενταετή θητεία της και θα δείτε μετά από πέντε χρόνια ότι το Πακιστάν θα εμφανίζεται στον παγκόσμιο χάρτη ως μια νέα χώρα με νέα ελπίδα", δήλωσε η εκπρόσωπος του Ζαρντάρι, Φαρζάνα Ραγιά. Οι επενδυτές και οι σύμμαχοι του Πακιστάν, υπό τις ΗΠΑ, ελπίζουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα φέρει κάποια σταθερότητα μετά από μήνες πολιτικής αστάθειας και αυξανόμενης βίας.

    [20] Τεχνολογία

    Ασπόνδυλα στο Διάστημα

    9/9/2008 12:19:00 (Τελευταία ενημέρωση: 9/9/2008 16:18:38)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Scientific American, ΝewScientist

    Βρέθηκαν τα πρώτα ζώα που μπορούν να επιβιώσουν στον αφιλόξενο συνδυασμό των συνθηκών του διαστήματος (έλλειψη αέρα, χαμηλή πίεση, έντονη ακτινοβολία), μετά από σχετικό πείραμα αστροβιολογίαςτου Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ-ESA), με επικεφαλής τον Ινγκεμαρ Γιόνσον του σουηδικού πανεπιστημίου Κρίστιανσταντ. Πρόκειται για μια κατηγορία μικροσκοπικών ασπόνδυλων (που δεν ξεπερνούν το ενάμισι χιλιοστό σε μήκος), των βραδύπορων, τα οποία ήταν ήδη γνωστά για την ικανότητά τους να επιβιώνουν στη Γη σε απίστευτες συνθήκες πολύ υψηλής πίεσης, τεράστιων δόσεων ακτινοβολίας, τρομακτικού κρύου και μακράς ξηρασίας (αντέχουν μέχρι και δέκα χρόνια χωρίς νερό!).

    Δύο είδη αποξηραμένων βραδύπορων (που μπορούν να βρεθούν σε βρύα, στο χώμα, στις κορυφές των βουνών ή σε βάθος 4 χλμ. στους ωκεανούς), μαζί με τα αυγά τους, έζησαν για δέκα μέρες σε έναν δορυφόρο του ESA, σε υψόμετρο 258 χλμ., τα περισσότερα εκτεθειμένα στο ανοικτό διάστημα, χωρίς αέρα, με συνεχή βομβαρδισμό από την υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου (UV-A και UV-B), τα φορτισμένα σωματίδια και τις κοσμικές ακτίνες. Δεν είχαν κανένα πρόβλημα με το διαστημικό κενό, ενώ η ηλιακή ακτινοβολία είχε όντως επιπτώσεις στα περισσότερα από αυτά, αλλά όχι σε όλα, σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Scientific American και ΝewScientist.

    Όταν επέστρεψαν στη Γη, τα βραδύπορα επανυδατώθηκαν. Στο ένα είδος, τα δύο τρίτα των δειγμάτων, που είχαν προστατευθεί από την υπεριώδη ακτινοβολία, μέσα σε 30 λεπτά από την ενυδάτωσή τους ξαναζωντάνεψαν και πολλά αυγά εκκολάφθηκαν. Όμως μόνο μια μειοψηφία (το 10%) επέζησε από το συνδυασμό του διαστημικού κενού και της πλήρους έκθεσής τους στην υπεριώδη ακτινοβολία, που στο διάστημα είναι 1.000 φορές ισχυρότερη από ό,τι στη Γη, ενώ κανένα από τα αυγά αυτά δεν εκκολάφθηκε. Το ποσοστό αυτό επιβίωσης (ένα στα δέκα περίπου) αποτελεί τα πρώτα ζώα που άντεξαν το διπλό τεστ κενού-ακτινοβολίας. Παραμένει άγνωστος ακόμα ο μηχανισμός που επιτρέπει σε ορισμένα από αυτά τα μικροσκοπικά ζώα να επιβιώνουν και σε ποιο βαθμό μπορούν να επιδιορθώσουν στα κύτταρά τους τη ζημιά της ακτινοβολίας.

    Άνθρωποι, χιμπατζήδες και σκύλοι, όπως έχουν δείξει οι αποστολές στο διάστημα όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορούν να ζήσουν παρά ελάχιστα. Πριν από αυτό το πείραμα της ESA, μόνο λειχήνες και βακτήρια ήταν γνωστό ότι μπορούν να επιβιώσουν στο θανατηφόρο συνδυασμό του χωρίς οξυγόνου διαστημικού κενού και της ηλιακής ακτινοβολίας. "Κανένα ζώο δεν είχε πριν επιβιώσει στο ανοικτό διάστημα", δήλωσε ο βιολόγος Μπομπ Γκολνστάιν του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα. "Είναι όντως αξιοσημείωτο ότι μετά από δέκα μέρες μπόρεσαν να γεννήσουν και βιώσιμα έμβρυα".

    [21] Υγεία

    Διαφέρουν οι εγκέφαλοι ανδρών-γυναικών

    9/9/2008 11:47:00

    Μια νέα επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος έχουν διαφορές. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Complutense της Μαδρίτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Χαβιέ Ντε Φελίπε, διαπίστωσαν ότι υπάρχουν διαφορές στην πυκνότητα των συνάψεων που συνδέουν τους νευρώνες (τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου) και τους επιτρέπουν να επικοινωνούν μεταξύ τους, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τις διαφορές στις τρόπο σκέψης των δύο φύλων, σύμφωνα με άρθρο στο περιοδικό "Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών" των ΗΠΑ, όπως αναφέρεται στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες NewScientist και LiveScience. Ακόμα και όταν επιδεικνύουν το ίδιο επίπεδο εξυπνάδας, δύο άτομα διαφορετικού φύλου συχνά ξεχωρίζουν σε διαφορετικές νοητικές λειτουργίες (π.χ. οι άνδρες υπερτερούν στην αντίληψη του χώρου και οι γυναίκες στη λεκτική μνήμη). Οι νευροεπιστήμονες εξετάζουν συνεχώς εγκεφάλους αναζητώντας δομικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Όμως μολονότι έχει βρεθεί ότι το μέγεθος του εγκεφάλου και η πυκνότητα των νευρώνων διαφέρουν στα δύο φύλα, οι διαφορές αυτές δεν φαίνεται να συσχετίζονται με τις διαφορές στις νοητικές λειτουργίες.

    Οι Ισπανοί ερευνητές προτίμησαν να μετρήσουν τον αριθμό των συνάψεων στον εγκέφαλο, αναλύοντας υγιή ιστό από την περιοχή του αριστερού κροταφικού φλοιού (που εμπλέκεται στις συναισθηματικές και κοινωνικές διεργασίες) τεσσάρων ανδρών και τεσσάρων γυναικών με επιληψία, ο οποίος αφαιρέθηκε με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σε χειρουργική επέμβαση. Οι άνδρες βρέθηκαν με περισσότερες συνάψεις (μέχρι 52%) ανά εγκεφαλικό "στρώμα" σε σχέση με τις γυναίκες.

    Η συνέπεια αυτής της διαφοράς είναι προς το παρόν άγνωστη, αλλά οι Ισπανοί επιστήμονες δήλωσαν πως είναι πιθανό πως σε άλλες εγκεφαλικές περιοχές οι συνάψεις των γυναικών είναι, αντίστροφα, περισσότερες από αυτές των ανδρών και τόνισαν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να καταστεί δυνατό να συσχετιστούν αυτές οι διαφορές με επιμέρους λειτουργίες του εγκεφάλου.

    Όπως τόνισε πάντως ο καθηγητής Ντε Φελίπε, αν και οι διαφορετικές πυκνότητες των συνάψεων υποδηλώνουν και διαφορετικά νευρωνικά κυκλώματα ανάμεσα στις άνδρες και τις γυναίκες (όχι κατ ανάγκην πιο πολύπλοκα των πρώτων), οι άνδρες δεν πρέπει να το παίρνουν πολύ πάνω τους, γιατί η πυκνότητα των συνάψεων στους ποντικούς είναι μεγαλύτερη από ό,τι στους ανθρώπους!


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 9 September 2008 - 16:52:28 UTC