Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για το φορολογικό
  • [02] Στην 73η ΔΕΘ ο Γιώργος Παπανδρέου
  • [03] Το πρώτο χρυσό για την Ελλάδα
  • [04] "Commitment to Substance"
  • [05] Η 7η επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου 2001
  • [06] Περιβαλλοντική μόλυνση και παχυσαρκία
  • [07] Βιοϊατρικά λέιζερ "τσέπης"
  • [08] Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στον Ατλαντικό
  • [09] OneGeology: Ταξίδι στο υπέδαφος της Γης
  • [10] Τραυματίες και νεκροί από σεισμό 6,1 στο Ν. Ιράν
  • [11] Έκθεση για τον Ζακ Μπρελ
  • [12] 128 νεκροί από κατολίσθηση στη Β. Κίνα
  • [13] Στη Χάγη η υπόθεση του τάφου του Αχιλλέα
  • [14] Καλό βούρτσισμα για γερή καρδιά
  • [15] Ανησυχία για σούπερ-μικρόβιο
  • [16] Έκθεση ΓΣΕΕ: Δυσοίωνες εκτιμήσεις εν μέσω αποχωρήσεων
  • [17] Κυπριακό: Απευθείας συνομιλίες την Πέμπτη
  • [18] Τελετές σατανισμού με ανθρωποφαγία
  • [19] Κόντρες για το Βατοπέδι
  • [20] Κριτική Παπαρήγα από τη Θεσσαλονίκη
  • [21] Με ελλείψεις ξεκινά η νέα σχολική χρονιά
  • [22] Ισραήλ: Πυκνώνει το μυστήριο για τη μικρή Ρόουζ

    [01] Πολιτική

    Αιχμές και υψηλοί τόνοι στη Βουλή

    Αντιπαράθεση για το φορολογικό

    10/9/2008 15:23:00 (Τελευταία ενημέρωση: 10/9/2008 17:26:37)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με αντεγκλήσεις σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται και σήμερα η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο Πέμπτη, στο σύνολό του. Η ημέρα χαρακτηρίστηκε από την αντιπαράθεση του υπουργού Οικονομίας, Γ. Αλογοκούφη με την πολιτική εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λ. Κατσέλη, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Μανώλης διαφοροποιήθηκε από την τροπολογία για τους ελεύθερους επαγγελματίες που αφορά στη "γενιά των 700 ευρώ", θέτοντας θέμα "ηθικής τάξης". Η αντιπολίτευση επέκρινε έντονα τη διάταξη που επαναφέρει το αφορολόγητο για τους νέους ελευθέρους επαγγελματίες μέχρι 30 ετών με το επιχείρημα ότι χρειάζεται να επεκταθεί και σε μεγαλύτερη ηλικία. Επίσης επέκριναν τις διατάξεις που επιβάλουν ίση φορολογική μεταχείριση επί δικαίων και αδίκων. Η συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου έληξε με αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία στις 7 το απόγευμα. Την ίδια ώρα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους διαμαρτυρόμενοι για το νέο φορολογικό, οι δικηγόροι Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης που απέχουν έως την Πέμπτη από τα καθήκοντά τους, ενώ έως την Παρασκευή απεργούν οι εφοριακοί. Επίσης απεργούν οι φαρμακοποιοί, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και οι υπάλληλοι του Υπουργείου Μεταφορών. Στάση εργασίας πραγματοποίησε και το προσωπικό του ΕΚΑΒ.

    Σύγκρουση Αλογοσκούφη-Κατσέλη

    Αφορμή για την αντιπαράθεση στάθηκαν τα λεγόμενα της βουλευτού Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη, η οποία αφού έκανε λόγο για "πολιτικό χαρακίρι" της κυβέρνησης λόγω της "δημοσιονομικής κατάρρευσης", καθώς ο ετήσιος στόχος του Προϋπολογισμού έχει πιάσει μόνο το 41% το πρώτο εξάμηνο, ανέφερε: "Πρέπει δηλαδή να μαζέψετε μέχρι το τέλος του χρόνου 33 δισεκατομμύρια και μ αυτές τις ρυθμίσεις πιστεύετε ότι θα πάρετε περίπου 5 δισεκατομμύρια. Και ερωτώ απλά: Γιατί δεν βάζατε μία έκτακτη εισφορά σε όλους; Θα ήταν και πιο έντιμο και πιο δίκαιο".

    Ο κ. Αλογοσκούφης επέκρινε τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ότι προτείνει έκτακτη εισφορά για την αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης. Για διαστρέβλωση ειρωνικής αναφοράς της έκανε λόγο, από την πλευρά της, η κ. Κατσέλη.

    "Το ΠΑΣΟΚ βολοδέρνει μεταξύ του οπισθοδρομικού κρατισμού της πολιτικής εκπροσώπου του για την Οικονομία και του ανεύθυνου λαϊκισμού του εκπροσώπου Τύπου του", είπε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε: "Η μία θέλει να μας γυρίσει στο τέλμα της δεκαετίας του 1980, να απεμπολήσουμε τις ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις και να υιοθετήσουμε τριτοκοσμικές, δήθεν αναπτυξιακές πολιτικές, όπως η έκτακτη εισφορά που πρότεινε χθες, ο δε άλλος λαϊκίζει ασύστολα, χωρίς προτάσεις, χωρίς ειρμό, χωρίς συνοχή, αδειάζει την πολιτική εκπρόσωπο, όταν προτείνει κλείσιμο επιχειρήσεων, αλλά δεν προτείνει τίποτα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας, ενώ επικαλείται ένα πρόγραμμα-φάντασμα που θα λύσει όλα τα προβλήματα χωρίς να θίξει κανέναν. Πώς θα τα λύσει; Με την έκτακτη εισφορά, που πρότεινε χθες το ΠΑΣΟΚ, με την περαιτέρω αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της φορολογίας που περιλαμβάνει το πρόγραμμά του; Αυτές είναι οι λύσεις;"

    Όπως είπε ο υπουργός, "η σημερινή κυβέρνηση ανέλαβε από την πρώτη στιγμή τις ευθύνες της και αναλαμβάνει και τις συνέπειες όλων των επιλογών της". Ττόνισε, μάλιστα, ότι " απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη ένταση μεταρρυθμίσεων για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα του σήμερα, του αύριο, και να αφήσουμε πίσω το χθες, όπου θέλουν να μας γυρίσουν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ".

    Η κ. Κατσέλη μίλησε περί διαστρέβλωσης των αναφορών της, από τον Υπουργό. "Έχει χάσει και την αίσθηση τι είναι ειρωνεία. Ήταν απολύτως ειρωνική σε σας (η αναφορά) και δεν είχε καμία σχέση με πρόταση ΠΑΣΟΚ, η οποία είναι "ξεκάθαρη" διευκρίνισε η κ. Κατσέλη, περιλαμβάνοντας σε αυτή, τη μείωση του φορολογικού βάρους στα μεσαία και μικρά εισοδήματα, τη μη διακριτική μεταχείριση φορολογουμένων κοκ.

    "Τέρμα πια η διαστρέβλωση και η ανέξοδη κριτική. Κοιτάξτε τις προτάσεις μας. Έχετε φτάσει σε σημείο που δεν πάει άλλο. Αλλάξτε την πολιτική σας. Κι επειδή εσείς δεν μπορείτε, θα το κάνει το ΠΑΣΟΚ με τη νέα διακυβέρνηση", είπε η κ. Κατσέλη.

    "Αυτά που λέμε στη Βουλή, δεν μπορούμε να πούμε ότι τα λέγαμε ειρωνικά και δεν τα εννοούσαμε. Όταν μιλούμε εδώ, είμαστε σοβαροί. Όταν κάνουμε μια πρόταση αναλαμβάνουμε και το κόστος της", σχολίασε ο κ. Αλογοσκούφης και κατέληξε: "Καταλαβαίνω ότι σήμερα κάποιος της τράβηξε το αυτί".

    Ανταπαντώντας, η κ. Κατσέλη είπε:"Δεν ξέρω εάν κάποιος τραβάει το δικό σας αυτί, αλλά αυτή τη στιγμή μιλάμε για πολιτική και για θέσεις. Να είστε πιο σοβαρός σε αυτά τα ζητήματα".

    Μανώλης: "Ρατσιστικό" το ηλικιακό όριο των 30

    Θέμα "ηθικής τάξεως" για την τροποποίηση που αφορά στη "γενιά των 700 ευρώ" έθεσε ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Γιάννης Μανώλης . Σύμφωνα με τον κ. Μανώλη η αρχική δέσμευση Αλογοσκούφη για υπαγωγή των ελευθέρων επαγγελματιών που εργάζονται ως μισθωτοί σε έναν εργοδότη στο αφορολόγητο των 10.500 ευρώ, άλλαξε σε μια "απαράδεκτη" ρύθμιση που βάζει "ρατσιστικό" ηλικιακό όριο στα 30 έτη.

    "Η γενιά των 700 ευρώ δεν είναι μόνο οι νέοι των 20-25 ετών αλλά και οι απολυθέντες 40-45 ετών που τους λείπουν ένσημα και πληρώνονται με δελτία παροχής υπηρεσιών, βάζοντας από την τσέπη τους για το ΤΕΒΕ, είπε ο κ. Μανώλης και συνέχισε: Εάν θέλετε ως Υπουργείο, να είστε αναξιόπιστοι σε σχέση με αυτά που είπατε στους βουλευτές της ΝΔ και στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, εμάς κανείς δεν μπορεί να μας βγάλει αναξιόπιστους. Πρώτος να βγω να στηρίξω το πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά σε κανένα σημείο του δεν λέει ότι οι των 700 ευρώ πρέπει να φορολογούνται. "Οφείλετε, έστω και την τελευταία στιγμή να το αλλάξετε" είπε ο κ. Μανώλης. "Κι αν νομίζετε ότι επειδή υπάρχει η κομματική συνείδηση να ψηφίζουμε τα σοβαρά νομοσχέδια, ναι, αλλά υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα δεν μπορεί να κρυβόμαστε πίσω από την υποχρεωτική ψήφο".

    Απαντώντας στον κ. Μανώλη ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Μπέζας είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε καμιά περίπτωση αναξιόπιστη σε σχέση και υπεραμύνθηκε των διατάξεων που επιβάλουν δικαιότερο τρόπο φορολόγησης με προοδευτικό τρόπο και καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή.

    Κριτική από την αντιπολίτευση

    Κοινωνικά άδικη χαρακτήρισε τη φορολογική πολιτική ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αχιλλέας Καταρτζής λέγοντας ότι πλήττονται όσοι απασχολούνται στα βαρέα και ανθυγιεινά ενώ τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί τα δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαχρονικά δίνοντας ελαφρύνσεις και παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο.

    Να φορολογήσετε τις off shore εταιρείες των Υπουργών και το μεγάλο κεφάλαιο αντί να φορολογείτε τους νέους μόλις κλείσουν τα 30 τους χρόνια, είπε ο Αλέκος Αλαβάνος απευθυνόμενος στον Γ. Αλογοσκούφη.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε "παραμύθια" τη διεθνή κρίση και προέτρεψε την κυβέρνηση αφού καταργεί τους ειδικούς λογαριασμούς να ενσωματώσει τα επιδόματα που έπαιρναν οι υπάλληλοι στην μισθοδοσία τους.

    Ο Γ. Αλογοσκούφης απαντώντας στην κριτική για το αφορολόγητο είπε ότι αυτό γίνεται για να μην νομιμοποιηθεί το καθεστώς των συμβάσεων έργου που υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας και η περιορισμένη εφαρμογή είναι για να διευκολύνει τους νέους και τους εργοδότες να προχωρήσουν σε σχέση μισθωτής εργασίας.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι οι Υπουργοί πλουτίζουν και ο πρωθυπουργός τους στηρίζει. Έκανε λόγο για αργυρώνητους δημοσιογράφους και στημένη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

    Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε τις έντονες επιθέσεις κατά του Πρωθυπουργού ως πολιτική νεύρωση της αντιπολίτευσης και είπε ότι η μοναδική πρόταση διεξόδου από την κρίση παραμένει ο Καραμανλής.

    [02] Πολιτική

    Στην 73η ΔΕΘ ο Γιώργος Παπανδρέου

    10/9/2008 12:02:00 (Τελευταία ενημέρωση: 10/9/2008 19:24:17)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 73η Διεθνή Έκθεση. Το Σάββατο το βράδυ θα μιλήσει στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο και το μεσημέρι της Κυριακής θα παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Το πρωί ο Γιώργος Παπανδρέου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τα προεδρεία του Εργατικού Κέντρου και του Επαγγελματικού - Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. "Ο Γιώργος Παπανδρέου στη ΔΕΘ θα δώσει προοπτική στους πολίτες, χωρίς παράθεση προεκλογικών εξαγγελιών, αλλά αποδεικνύοντας ότι υπάρχει μια πειστική εναλλακτική πρόταση", υποστήριξε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Στο σημερινό πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου περιλαμβάνονται η επίσκεψη στη 1.30 μ.μ. την Έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, για την Ιστορία της Πόλης της Θεσσαλονίκης στο Λευκό Πύργο ενώ στις 7 το απόγευμα θα επισκεφθεί την Τεχνόπολη στην Πυλαία.

    "Κραυγή απόγνωσης"

    "Το συμπέρασμα είναι ένα: απόγνωση. Κραυγή αγωνίας από όλους, βαθιά κρίση στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα, κρίση σε όλη την Ελλάδα", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά τις συναντήσεις, που είχε με το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και τα προεδρεία του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου του νομού.

    Ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε από σήμερα τις επαφές του με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, ενώ η επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη θα κορυφωθεί το Σάββατο με την ομιλία του στη ΔΕΘ και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, οπότε θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη δήλωσή του, έκανε λόγο για ακρίβεια και ανεργία που συνοδεύονται από αδιαφάνεια και διαφθορά, ενώ πάνω από όλα βρίσκονται "η άδικη, άνιση φορολογία και η έλλειψη οποιασδήποτε αρωγής από την πολιτεία". Υπογράμμισε δε ότι "από αυτή την κατάσταση κάποιοι λίγοι κερδίζουν, αλλά οι πολλοί υποφέρουν".

    "Δέσμευσή μας είναι το δικαίωμα στην ανθρώπινη κοινωνία που διασφαλίζει αξιοπρέπεια και σεβασμό στον πολίτη, συμβάλλει στην ανάπτυξη, δημιουργεί θέσεις εργασίας και σέβεται το δικαίωμά του, την υγεία, την παιδεία και το σωστό ασφαλιστικό", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας πως μόνο έτσι μπορεί ο καθένας "να αισθάνεται πολίτης αυτής της χώρας και όχι παραπεταμένος. Απαιτείται σεβασμός και αξιοπρέπεια στους πολίτες και αυτό δεσμευόμαστε να κάνουμε", κατέληξε.

    Στις συσκέψεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Χ. Αράπογλου, Μ. Καρακλιούμη, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Μ. Δαμανάκη, Μ. Μπόλαρης, Μ. Χρυσοχοϊδης, Α. Κατσιφάρας και Χ. Τσιόκας.

    [03] Αθλητισμός

    Από το Χ.Ταϊγανίδη με παγκόσμιο ρεκόρ

    Το πρώτο χρυσό για την Ελλάδα

    10/9/2008 13:21:00

    Το πρώτο χρυσό μετάλλιο πανηγυρίζει η Ελλάδα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στα 100 μέτρα ελεύθερο της κατηγορίας S13 στην κολύμβηση, αφού σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στον τελικό του αγωνίσματος. Ο Έλληνας Παραολυμπιονίκης κάλυψε την απόσταση σε 53.37 και βελτίωσε τη δική του κορυφαία επίδοση, η οποία σημειώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2006, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ντάρμπαν (53.96). Το αργυρό μετάλλιο πήρε ο Ουκρανός Ολέξι Φεντίνα (54.11), ενώ το χάλκινο κρέμασε στο στήθος του ο συμπατριώτης του, Ντανίλο Τσουφάροφ (54.26).

    [04] Karamanlis Message to Ministers'

    "Commitment to Substance"

    10 Σεπ 2008 09:57:00

    Sources: ΝΕΤ ΝΕΤ 105.8, ΑNA-ΜPA

    During todays meeting of the Inner Cabinet, Prime-minister, Kostas Karamanlis categorically called for a commitment of complete dedication to targets and substance of politics as well as tangible proof of work. According to reports, at the beginning of his speech, Mr. Karamanlis stressed that the governments target is strictly linked with the countrys future and referred to initiatives taken and to be taken regarding both the economy and daily life, repeating that these are the initiatives of the real field of politics on which the government has placed its focus. Seven new Supreme Court deputy-chief judges and a new Court of Audit deputy-chief were selected today during the Inner Cabinet meeting. The new Supreme Court deputy-chief judges are: Dimitrios Kanelopoulos, Dimitrios Dalianis, Konstantinos Kouklis, Elias Yiannakis, Grigorios Mamalis, Emmanuil Kaloudis and George Konstantas. Earlier, the Government Committee held a meeting centered on ratification of judgments of Justice Ministry leadership.

    Translated by Chrisanthi Sarantis

    [05] Κόσμος

    ΗΠΑ

    Η 7η επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

    10/9/2008 18:44:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με κοινή παρουσία των δύο κυριοτέρων προεδρικών υποψηφίων, του Τζον Μακέιν των Ρεπουμπλικάνων και του Μπαρόκ Ομπάμα των Δημοκρατικών θα αρχίσουν αύριο το πρωί τοπική ώρα, στο Σημείο Μηδέν, όπου βρισκόταν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, οι εκδηλώσεις για την 7η επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Η πόλη θα παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις με ανανεωμένες εκκλήσεις για επαγρύπνηση απέναντι στις διαρκείς απειλές για νέες τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ θα γίνει και πάλι προσκλητήριο νεκρών.

    Οι δύο υποψήφιοι συμφώνησαν να αναστείλουν την προεκλογική ρητορική τους και τη μετάδοση των διαφημιστικών μηνυμάτων τους στην τηλεόραση σε ένδειξη σεβασμού για τους νεκρούς.

    «Όλοι μας προσερχόμαστε μαζί την 11η Σεπτεμβρίου, όχι ως Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικάνοι, αλλά ως Αμερικανοί, είμαστε ενωμένοι ως μία αμερικανική οικογένεια και την Πέμπτη θα αφήσουμε στην άκρη την πολιτική και θα προσέλθουμε μαζί για να ανανεώσουμε αυτήν την ενότητα», αναφέρεται σε κοινή δήλωση των δύο υποψηφίων.

    Στη φετινή έβδομη επέτειο, η έμφαση έχει μετακινηθεί στην εκπαίδευση των νέων γενεών για τις τρομοκρατικές απειλές και τον τρόπο με τον οποίο οι οικογένειες των θυμάτων επέζησαν από την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων.

    Αυτή την εβδομάδα, το Εθνικό Μνημείο και Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου αποκάλυψε τα προγράμματα του τα οποία διανεμήθηκαν σε επιλεγμένα σχολεία σε όλη την χώρα και για τα οποία οι δάσκαλοι θα συνεργαστούν με το ίδρυμα μνήμης για να διδάξουν στις τάξεις τους για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Όπως δήλωσε ο διευθυντής εκπαίδευσης του Μνημείου και του Μουσείου Σόνετ Τακαχίσα, οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η σημασία των γεγονότων και η αντίληψη που έχει δημιουργηθεί για τις επιδράσεις τους, εξακολουθούν να εξελίσσονται.

    «Ξέρουμε ότι οι δάσκαλοι δεν αισθάνονται καλά προετοιμασμένοι για να μιλήσουν στις τάξεις τους για την 11η Σεπτεμβρίου και ελπίζουμε να τους προσφέρουμε πηγές που θα χρησιμοποιήσουν για να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν τη συζήτηση», είπε ο Τακαχίσα. Ανάμεσα στο υλικό που προσφέρθηκε για τις εκδηλώσεις στις τάξεις, που πουθενά στις ΗΠΑ μέχρι τώρα δεν είχαν στη διδακτέα ύλη την 11η Σεπτεμβρίου, είναι ντοκιμαντέρ για τα γεγονότα από την οπτική των μελών των οικογενειών των θυμάτων, τους επιζώντες και τους διασώστες.

    Στο Σημείο Μηδέν, όπου βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι, οικοδομείται ένα μνημείο αφιερωμένο στα περίπου 3000 θύματα της Νέας Υόρκης, του Πεντάγωνου έξω από την Ουάσιγκτον αλλά και της πρώτης επίθεσης εναντίον του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, που είχε γίνει το 1993 με ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό..

    Το μνημείο σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε από τους Μάικλ Άραντ και Πίτερ Γουόκερ και αποτελείται από δύο λιμνούλες που βρίσκονται ακριβώς στο σημείο που ήταν οι πύργοι των 100 ορόφων πριν καταρρεύσουν λίγο μετά από τις επιθέσεις. Το κόστος της κατασκευής έχει ανέλθει σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια εξαναγκάζοντας σε πολλές αναθεωρήσεις του αρχικού σχεδίου και καθυστερήσεις στην οικοδόμηση.

    Το νέο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου είναι επίσης όμηρος του αυξημένου κατασκευαστικού κόστους και υφίσταται συνεχείς αναθεωρήσεις για να γίνει ένα φρούριο που να μπορεί να αντέξει κάθε επίθεση. Δεν αναμένεται να έχει τελειώσει πριν από το 2011, δύο χρόνια μετά από τον αρχικό προγραμματισμό και θα το κοσμεί ο Πύργος της Ελευθερίας που θα έχει ύψος 1776 ποδιών (592 μέτρων), το οποίο επελέγη για να θυμίζει το έτος της Διακήρυξης για την Ανεξαρτησία των ΗΠΑ. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλουμπεργκ πρόσφατα ξεκίνησε ένα πρόγραμμα με μηνύματα σε τηλεόραση, ραδιόφωνο και έντυπα μέσα, για να βοηθήσει τους δημότες του που εξακολουθούν να έχουν προβλήματα υγείας εξαιτίας των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο μιας εκστρατείας 5 εκατομμυρίων δολαρίων για την παροχή δωρεάν φροντίδας υγείας σε όλους όσους έχουν ανάγκη βοήθειας. Στη Νέα Υόρκη σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις 2700 άτομα, ανάμεσα στα οποία και 300 πυροσβέστες και αστυνομικοί που παγιδεύτηκαν μέσα στους πύργους, όπου είχαν σπεύσει για να βοηθήσουν τα θύματα, όταν αυτοί κατάρρευσαν αφήνοντας βαθιά τραύματα στους φίλους και τους συγγενείς που τους έχασαν και εξακολουθούν να υποφέρουν.

    [06] Υγεία

    Περιβαλλοντική μόλυνση και παχυσαρκία

    10/9/2008 18:36:00

    Η μόλυνση του περιβάλλοντος με χημικά μπορεί να καθορίσει αν ένα παιδί θα γίνει παχύ ή όχι, πριν καν αυτό γεννηθεί, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Acta Paediatrica, η οποία πραγματοποιήθηκε από Ισπανούς ερευνητές του Δημοτικού Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών της Βαρκελώνης. Η έκθεση της εγκύου μητέρας σε μια σειρά συνηθισμένων χημικών αυξάνει την πιθανότητα το παιδί να γεννηθεί υπέρβαρο ή παχύ.

    Είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει την παχυσαρκία με τη μόλυνση από χημικά στη μήτρα, όπου οι άνθρωποι είναι κατ εξοχήν ευαίσθητοι. Η έρευνα μέτρησε το επίπεδο ενός χημικού, του Eξαχλωροβενζόλιου (Ηexachlorobenzene - HCB), στον ομφάλιο λώρο 403 παιδιών. Το HCB είναι παρασιτοκτόνο απαγορευμένο διεθνώς, το οποίο όμως συνεχίζει να παραμένει στο περιβάλλον και μπορεί να βρεθεί στην τροφή.

    Τα παιδιά με τα υψηλότερα επίπεδα της χημικής ουσίας ήσαν δύο φορές πιθανότερο να είναι παχύσαρκα, όταν έφθαναν την ηλικία των έξι ετών.

    Οι συγγραφείς της μελέτης τόνισαν την ανάγκη να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση των παιδιών σε παρόμοια χημικά, όπως η διφαινόλη Α (ΒΡΑ), που χρησιμοποιείται σε μπιμπερό και πλαστικά δοχεία τροφών, ή οι φθαλικές ενώσεις, που χρησιμοποιούνται στα σαμπουάν και στα καλλυντικά.

    [07] Τεχνολογία

    Βιοϊατρικά λέιζερ "τσέπης"

    10/9/2008 18:32:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η τεχνολογία των λέιζερ έχει φέρει επανάσταση στον κόσμο της ιατρικής, καθώς το νυστέρι τείνει συνεχώς να αντικαθίσταται από τα λέιζερ. Τώρα η ΕΕ χρηματοδοτεί με 10,1 εκατ. ευρώ ένα νέο πρόγραμμα, το Fast-Dot, με σκοπό την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς λέιζερ για βιοϊατρικές εφαρμογές.

    Ερευνητές από 12 χώρες, με επικεφαλής το βρετανικό πανεπιστήμιο του Dundee, αναπτύσσουν μικρά λέιζερ "τσέπης" (όσο ένα σπιρτόκουτο!), με υψηλή ενεργειακή απόδοση και, παράλληλα, με χαμηλό κόστος, έτσι ώστε εύκολα να εξαπλωθεί η χρήση τους. Τα σημερινά λέιζερ είναι μεγάλα, βαριά (άρα όχι φορητά) και ενεργοβόρα. Τα νέα μηχανήματα σχεδιάζονται για χρήση στη μικροσκοπία και τη νανοχειρουργική, έχοντας υψηλή ακρίβεια απεικόνισης και διενέργειας χειρουργικών τομών, που θα επιτρέπουν πράγματα όπως η συγκόλληση ιστών. Για το σκοπό αυτό θα γίνει χρήση νέων υλικών, όπως τα quantum-dot (εξειδικευμένοι ημιαγωγοί).

    Τα ιατρικά λέιζερ χρησιμοποιήθηκαν αρχικά στη γενική χειρουργική και τη λαπαροσκόπηση, ενώ αργότερα στην οφθαλμολογία για διόρθωση των προβλημάτων όρασης. Σήμερα πλέον χρησιμοποιούνται και για διαγνωστικούς σκοπούς, για την εξακρίβωση συγκεκριμένων ασθενειών.

    [08] Κόσμος

    ΗΠΑ

    Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ στον Ατλαντικό

    10/9/2008 18:30:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 16.08 ώρα Ελλάδας στον Ατλαντικό Ωκεανό 1500 χιλιόμετρα ανατολικά της γαλλικής Γουιάνας, αλλά δεν προκαλεί καμία ανησυχία για επερχόμενο τσουνάμι, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής και το Κέντρο Επόπτευσης των τσουνάμι. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε δέκα χιλιόμετρα βάθος και σε απόσταση 1200 χιλιομέτρων από το βόρειο τμήμα της Βραζιλίας και 1500 χιλιόμετρα ανατολικά των της γαλλικής Γουιάνας.

    Σύμφωνα με το Κέντρο Επόπτευσης των τσουνάμι που εδρεύει στην Χαβάη, υπάρχει "μια πολύ μικρή πιθανότητα" πρόκλησης τσουνάμι που όμως δεν προκαλεί καμία ανησυχία.

    [09] Τεχνολογία

    OneGeology: Ταξίδι στο υπέδαφος της Γης

    10/9/2008 18:25:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς θα ήταν η Γη γυμνή από τα φυτά, το χώμα, το νερό και τις ανθρώπινες κατασκευές; Τώρα, για πρώτη φορά, έρχονται στο φως εικόνες της Γης, τέτοιες που δεν έχουν ειδωθεί ποτέ στο παρελθόν, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης έρευνας γεωλογικής χαρτογράφησης που έχει γίνει ποτέ. Μέχρι σήμερα, σε πολλές χώρες η εικόνα για το υπέδαφος ήταν απαρχαιωμένη, ελλιπής ή απλώς ανύπαρκτη.

    Γεωλόγοι και ειδικοί στην πληροφορική από 79 χώρες, εδώ και ένα χρόνο, συνεργάστηκαν για το παγκόσμιο πρόγραμμα "OneGeology" (Μια Γεωλογία), προκειμένου να δημιουργήσουν τον πρώτο ολοκληρωμένο ψηφιακό γεωλογικό χάρτη του κόσμου. Ουσιαστικά το πρόγραμμα κάνει για τους βράχους κάτω από τη Γη, ό,τι ακριβώς κάνει το Google για τους ψηφιακούς χάρτες στην επιφάνεια της Γης.

    Το OneGeology, που συντονίστηκε από τον επικεφαλής της Βρετανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας, Ίαν Τζάκσον, υποστηρίζεται από την Unesco και έξι άλλους διεθνείς οργανισμούς και αποτελεί το βασικό πρόγραμμα για το Διεθνές Έτος του Πλανήτη Γη 2008, των Ηνωμένων Εθνών.

    Ψηφιακοί γεωλογικοί χάρτες από όλο τον κόσμο, κάθε είδους (όλου του πλανήτη και του υπεδάφους όλων των χωρών), είναι προσβάσιμοι μέσω Ίντερνετ (www.onegeology.org ) από τα μέσα Αυγούστου, όταν έγινε και η επίσημη παρουσίαση του έργου στο πλαίσιο του 33ου Διεθνούς Γεωλογικού Συνεδρίου στο Όσλο της Νορβηγίας.

    Όσον αφορά τη σημασία του έργου, οι γεωλογικοί χάρτες είναι απαραίτητα εργαλεία για την αναζήτηση φυσικών πόρων (νερό, πετρέλαιο, ορυκτά), αλλά και για την έγκαιρη αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών (σεισμοί, ηφαιστειακές εκρήξεις κ.α.).

    [10] Κόσμος

    Πρακτορείο Fars

    Τραυματίες και νεκροί από σεισμό 6,1 στο Ν. Ιράν

    10/9/2008 18:09:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο ιρανός υφυπουργός Υγείας Χασάν Εμαμί, δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Fars, ότι από τον σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που σημειώθηκε νωρίτερα στο νότιο Ιράν, υπάρχουν τουλάχιστον δέκα τραυματίες.

    Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι υπάρχει τουλάχιστον τρείς νεκροί, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν 15 τραυματίες στο νησί Κεσμ, στο νότιο τμήμα του Κόλπου, κοντά στο σημείο του σεισμού.

    Ένας άλλος τηλεοπτικός σταθμός, το Press TV, μετέδωσε ότι μετασεισμός 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ακολούθησε τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα κοντά στο μεγάλο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς.

    Το πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε ότι από τον σεισμό διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στο νησί Κεσμ.

    [11] Πολιτισμός

    Έκθεση για τον Ζακ Μπρελ

    10/9/2008 18:00:00

    "Τραγουδώ, επιμένω και υπογράφω. Ονομάζομαι Ζακ Μπρελ" είναι ο τίτλος της περιοδεύουσας έκθεσης για τον Ζακ Μπρελ, που διοργανώνεται με αφορμή τα 30 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Βέλγου ποιητή και συνθέτη.

    Η έκθεση θα "ταξιδέψει" σε όλο τον κόσμο, με πρώτο σταθμό το λιμάνι του Πειραιά, στη Δημοτική Πινακοθήκη (κτίριο παλαιού ταχυδρομείου) από τις 12 έως τις 19 Σεπτεμβρίου 2008.

    Για την έκθεση έδωσαν σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας και ο πρέσβης του Βελγίου στην Ελλάδα Pierre Vaesen. Στις ομιλίες τους, τόσο ο κ. Φασούλας όσο και ο κ. Vaesen αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα του Μπρελ, το μεγάλο έργο του ως τραγουδιστή, συνθέτη, ποιητή, ηθοποιού και κινηματογραφικού σκηνοθέτη, αλλά και στον τρόπο που έζησε και δημιούργησε.

    O Ζακ Μπρελ γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1929. Έζησε λίγο, αλλά παράφορα. Ακριβώς όπως τραγούδησε. Η ζωή του ένα διαρκές ταξίδι, πάντα σε αρμονία με τα όνειρά του, από τις μελαγχολικές Βρυξέλλες, στην πόλη του φωτός, το Παρίσι, όπου έκανε και τη μεγάλη του καριέρα: ποιητής, συνθέτης, τραγουδιστής, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Στο απόγειο της, τα εγκαταλείπει όλα, για να κάνει το γύρο του κόσμου, να «ταξιδέψει για να δει», όπως έλεγε, με το "Askoy" , το αγαπημένο του ιστιοφόρο. Όταν ανακαλύπτει το μικρό απομονωμένο νησάκι, Hiva-Oa, στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Ειρηνικού Marquises, νοιώθει πως το ταξίδι του ολοκληρώθηκε. Θα ζήσει εκεί τα τελευταία 5 χρόνια της ζωής του, αφιερώνοντάς την σ ότι αγάπησε περισσότερο, τους ανθρώπους. Το μικρό του αεροπλάνο, θα μεταφέρει καθημερινά αρρώστους, φάρμακα και αλληλογραφία, χαρίζοντας ζωή στους ντόπιους. Κι όταν ο καρκίνος τον νικά, στις 9 Οκτωβρίου 1978, εκείνοι θα κλάψουν έναν δικό τους άνθρωπο.

    Άφησε πίσω του ένα μνημειώδες σύμπαν τραγουδιών: "Ne me quitte pas", "Amsterdam", "Chanson des vieux amants", "J arrive", "Ces gens-la", "Au suivant", "Les bourgeois", "Le moribund" "Madeleine", "Mathilde", και τόσα άλλα. Τραγούδια για τη ζωή, τον έρωτα, τη φιλία, την ειρήνη, αλλά και το θάνατο, τα γηρατειά, τον πόλεμο, τη θρησκοληψία, τον μικροαστισμό, το φανατισμό. Τα τραγούδια του θα μεταφραστούν και σε άλλες γλώσσες και οι μεγαλύτεροι καλλιτέχνες, όλων των ειδών, σ όλον τον κόσμο θ αναμετρηθούν μαζί τους. Το "Ne me quitte pas" ως "Ιf you go away" θα γίνει μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες επιτυχίες όλων των εποχών.

    Η έκθεση μέσα από σπάνιες φωτογραφίες, αποσπάσματα από τραγούδια του, χειρόγραφα κι επιστολές του, φωτίζει την πολύπλευρη προσωπικότητα του ανθρώπου και του καλλιτέχνη.

    Ή έκθεση γίνεται ταυτόχρονα με την μουσική παράσταση "Jaques Brel: Ne me quitte pas", που θα παρουσιαστεί στις 16 και 17 Σεπεμβρίου, στο "Αίθριο των Μουσών" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη, με την διεθνούς φήμης Ελληνίδα σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου.

    [12] Κόσμος

    Επαρχία Σανσί

    128 νεκροί από κατολίσθηση στη Β. Κίνα

    10/9/2008 17:49:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε 128 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους από την κατολίσθηση του εδάφους σε δεξαμενή αποθήκευσης αποβλήτων ενός ορυχείου στην επαρχία Σανσί της βόρειας Κίνας, σύμφωνα με νέο απολογισμό που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την κρατική τηλεόραση.

    Η κατολίσθηση σημειώθηκε ύστερα από ένα διήμερο καταρρακτωδών βροχών, με αποτέλεσμα όγκοι λάσπης να καταπλακώσουν σπίτια και να κατακλύσουν αγρούς σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων γύρω από το ορυχείο Τάσαν, όπου 2.200 άνθρωποι ψάχνουν απελπισμένα για επιζώντες.

    Προηγούμενος απολογισμός της καταστροφής έκανε λόγο για πενήντα έξι νεκρούς.

    [13] Παράξενα

    Ερίζουν για το μύθο ή για το πετρέλαιο;

    Στη Χάγη η υπόθεση του τάφου του Αχιλλέα

    10/9/2008 17:31:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένας σκληρός, δικανικός πόλεμος ξεκίνησε μεταξύ της Ρουμανίας και της Ουκρανίας, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οι δύο χώρες, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, διεκδικούν -η καθεμιά για λογαριασμό της- την περιοχή στην οποία, σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, είναι θαμμένος ο ήρωας ενός άλλου πολέμου, του τρωικού, ο Αχιλλέας.

    Συγκεκριμένα, οι δύο όμορες χώρες διεκδικούν μετ επιτάσεως το Φιδονήσι, όπως αυτό ονομάζεται από τους ντόπιους. Η συγκεκριμένη νησίδα, που έχει επιφάνεια μόλις 17 εκταρίων και αποτελείται από μερικά ασπριδερά, ασβεστολιθικά κατσάβραχα και βρίσκεται στο Δέλτα του Δούναβη, στον Εύξεινο Πόντο, διεκδικείται από τις δύο χώρες, καθώς υπήρχε και υπάρχει μεγάλη ασάφεια στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς, τόσο επί οθωμανικής αυτοκρατορίας όσο και πρόσφατα επί σοβιετικής επικυριαρχίας.

    Επί της ουσίας, πρόκειται για μικροσκοπική νησίδα, η οποία από τους μεν χαρακτηρίζεται ως ακατοίκητη βραχονησίδα και από τους δε ως κατοικημένη νήσος την οποία οι αρχαίοι ονόμαζαν Λευκή, ενώ ο ιστορικός Παυσανίας αποκάλεσε "Αχιλλέως νήσο". Αυτό διότι, εκεί, στην αποκαλούμενη και "νήσο των μακάρων", βρισκόταν κατά το μύθο ο τάφος του Αχιλλέα.

    Βέβαια, όταν άρχισε στη Χάγη η νομική διαδικασία, έγινε ξεκάθαρο ότι το μήλον της Έριδος δεν είναι ο μυθικός τάφος του φημισμένου ήρωα του τρωικού πολέμου. Η διαμάχη των δύο παραδουνάβιων χωρών περιστρέφεται γύρω από τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, που υποτίθεται ότι υπάρχουν στην περιοχή.

    Συγκεκριμένα, το διεθνές δικαστήριο καλείται να αποφασίσει για το ποιος θα αρχίσει και μέχρι ποίου σημείου θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις: η Ρουμανία ή η Ουκρανία; Πολλά εξαρτώνται από το αν το Φιδονήσι θα αναγνωριστεί στη Χάγη ως βραχονησίδα ή ως κατοικημένη νήσος, διότι το καθεστώς αυτό θα προσδιορίσει και το ως πού φθάνει η υφαλοκρηπίδα των ρουμανικών και ουκρανικών παραλίων.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ουκρανοί κάνουν τα πάντα, τα τελευταία χρόνια, ώστε να αποδείξουν πως η αρχαία Λευκή κατοικείται μέχρι σήμερα από ομοϊδεάτες τους, σε αντίθεση με τους Ρουμάνους, που υποστηρίζουν ότι οι μοναδικοί κάτοικοι της βραχονησίδας είναι τα φίδια (εξ ου και Φιδονήσι).

    Από την πλευρά τους, οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως η Λευκή έχει τουλάχιστον εκατό μόνιμους κατοίκους, ενώ διαθέτει κι ένα ταχυδρομείο, ένα ταμιευτήριο και δύο ξενοδοχεία. Επίσης, ισχυρίζονται ότι οι κάτοικοι της απέναντι κείμενης Οδησσού έχουν κάνει έρανο, ώστε να χτίσουν και μια εκκλησία στο συγκεκριμένο νησάκι του Δούναβη.

    Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα αποφανθεί κάποια χρονική στιγμή για το αν πρόκειται για την κατοικημένη νησίδα Λευκή ή για το Φιδονήσι. Όποια κι αν είναι η απόφαση, όμως, ο Αχιλλέας δεν πρόκειται να ξαναβρεί την ηρεμία του, έστω και στην τελευταία του κατοικία.

    [14] Υγεία

    Καλό βούρτσισμα για γερή καρδιά

    10/9/2008 17:31:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτων διεθνώς, σχετιζόμενη συνήθως με παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η υψηλή χοληστερίνη. Όμως μια νέα έρευνα, που παρουσιάσθηκε σήμερα στο συνέδριο της Εταιρίας Γενικής Μικροβιολογίας, στο Trinity College του Δουβλίνου, έρχεται να φέρει νέα στοιχεία για ένα λιγότερο γνωστό κίνδυνο για την καρδιά, τις ασθένειες των ούλων, και επισημαίνει ότι η τακτική καθαριότητα του στόματος μπορεί να σώσει ζωές.

    Τα τελευταία χρόνια οι χρόνιες μολύνσεις έχουν συσχετισθεί με την αρτηριοσκλήρυνση, την κύρια αιτία των καρδιακών προσβολών. Οι μολύνσεις των ούλων είναι από τις πιο συχνές στους ανθρώπους και πλέον υπάρχουν πάνω από 50 μελέτες που συσχετίζουν τα προβλήματα των δοντιών με τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

    Μια βασική θεωρία που συνδέει τα δόντια με την καρδιά, είναι ότι ορισμένες πρωτεΐνες από βακτήρια αποτελούν την αιτία για την εμφάνιση της αρτηριοσκλήρυνσης, χωρίς κατ ανάγκην να υπάρχει άλλος παράγων κινδύνου. Μια κατηγορία πρωτεϊνών -οι λεγόμενες "θερμικής προσβολής" (heat shock)- παράγονται τόσο από τα βακτήρια όσο και από τα ζώα και τον άνθρωπο, κάτω από ειδικές συνθήκες (φλεγμονή, τοξίνες, στέρηση τροφής ή οξυγόνου κ.α.), γι αυτό άλλωστε λέγονται και "πρωτεϊνες του στρες".

    Ορισμένες φορές το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου μπερδεύεται και δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν η παρουσία μιας τέτοιας πρωτεϊνης είναι προϊόν του ίδιου του σώματος ή κάποιου εξωγενούς παθογόνου παράγοντα (π.χ. βακτηρίων που μολύνουν τα ούλα), με συνέπεια να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον των ίδιων των πρωτεϊνών του. Όταν αυτό συμβαίνει, τότε τα λευκά αιμοκύτταρα αυξάνονται στους ιστούς των αρτηριών προκαλώντας αρτηριοσκλήρυνση. Έτσι, η ομοιότητα των πρωτεϊνών αποτελεί, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσίασε ο καθηγητής Γρεγκ Σέιμουρ από το πανεπιστήμιο Otago Dunedin της Νέας Ζηλανδίας, το σύνδεσμο ανάμεσα στην ασθένεια των ούλων και των αρτηριών.

    Αυτός ο "βιολογικός μιμητισμός" σημαίνει ότι όταν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι φυσιολογικό, αντιδρά στη μόλυνση του στόματος, μπορεί να παρασυρθεί και παράλληλα να επιτεθεί στις δικές του πρωτεϊνες, προκαλώντας αρτηριοσκλήρυνση. Η διαπίστωση αυτή, όπως τονίσθηκε, αναδεικνύει την καθοριστική σημασία της στοματικής υγιεινής για τους ενήλικες, όσον αφορά την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

    [15] Υγεία

    Ανησυχία για σούπερ-μικρόβιο

    10/9/2008 17:30:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε επιδημία φοβούνται οι επιστήμονες ότι θα εξελιχθεί η πνευμονία που προέρχεται από μορφή θανατηφόρου βακτηρίου του σταφυλόκοκκου. Το βακτήριο ονομάζεται "χρυσίζων σταφυλόκοκκος", είναι πολύ μεταδοτικό και προσβάλει κυρίως νέους ανθρώπους.

    Οι μικροβιολόγοι που συμμετέχουν σε συνέδριο που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Κερνς, εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την εξάπλωση του νέου σούπερ-μικροβίου που είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στα αντιβιοτικά και μέχρι τώρα ήταν περιορισμένο σε χώρους εντός των νοσοκομείων, αλλά πλέον είναι ιδιαίτερα συχνό σε χώρους όπου συγκεντρώνονται πολλά άτομα νεαρής ηλικίας, και μπορεί να αποβεί θανατηφόρο για τα 2/3 των ασθενών που θα προσβληθούν απ αυτό.

    [16] Οικονομία

    Έκθεση ΓΣΕΕ: Δυσοίωνες εκτιμήσεις εν μέσω αποχωρήσεων

    10/9/2008 17:08:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Με μελανά χρώματα σκιαγραφεί η ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την εικόνα της ελληνικής οικονομίας και απασχόλησης.

    Στην Ελλάδα, επισημαίνεται στην έκθεση, κάτω από δύο εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ ένας συνταξιούχος στους τέσσερις και ένας άνεργος στους τρεις έχει εισόδημα χαμηλότερο από το όριο της φτώχειας.

    Κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, είπε ότι τα νέα φορολογικά μέτρα προκαλούν ρήγμα στο φορολογικό ιστό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να θέσει τη μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, είπε ότι μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, πολλαπλασιάστηκαν οι ανησυχίες και οι αβεβαιότητες, επισημαίνοντας ότι το συνδικαλιστικό κίνημα θα κινηθεί με μια νέα γενιά αγώνων για μια νέα γενιά διεκδικήσεων.

    Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Αλέκος Καλύβης είπε ότι η έρευνα για μια ακόμη φορά αποδεικνύει τη δραματική επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων, κατάσταση η οποία συνεχίζεται εδώ και χρόνια. Είπε ακόμη, ότι το πρότυπο ανάπτυξης που βασίζεται σε μειωμένο κόστος εργασίας και την τεράστια κερδοφορία του κεφαλαίου είναι βαθιά ταξικό και χωρίς καμιά προοπτική και πρέπει να εγκαταλειφθεί.

    Τη μελέτη, πάντως αμφισβήτησε η συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ, η οποία αποχώρησε καταγγέλλοντας τη μέθοδο καταγραφής. Φεύγοντας από την αίθουσα ο γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Κώστας Πουπάκης, μίλησε για διαρροή προς τον Τύπο, μέρους της έκθεσης, ενώ απέρριψε και τα στοιχεία της έκθεσης, λέγοντας ότι αν τα πράγματα ήταν έτσι, τότε όλοι οι Έλληνες θα είχαν πεθάνει από την πείνα.

    Τα στοιχεία της έκθεσης

    Οι δυσμενείς διεθνείς οικονομικές εξελίξεις επηρέασαν αρνητικά το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας κατά το 2007-2008 και οδήγησαν σε έξαρση του πληθωρισμού", επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ετήσια έκθεση. Παράλληλα, εκτιμάται ότι στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2008, οι νέες προβλέψεις που θα πραγματοποιηθούν από τους διεθνείς φορείς άσκησης της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα, θα αναθεωρήσουν σημαντικά προς τα κάτω την αναμενόμενη εκατοστιαία αύξηση του ΑΕΠ για το 2008 και το 2009.

    Σε ό,τι αφορά το στόχο της πραγματικής σύγκλισης της Ελλάδας με τις χώρες-μέλη της ΕΕ, η έκθεση προβλέπει ότι θα μειωθεί σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αφού το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας προβλέπεται να υποχωρήσει στο 98% από 98,6% που ήταν το 2007.

    Σύμφωνα με την έκθεση και βάση την ανάλυση και επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων στην Ελλάδα την τριετία 2004-2006, προκύπτει ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι το 2004 κατέβαλαν το 44% των φόρων εισοδήματος και το 2006 κατέβαλαν το 50,1%. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις το 2004 είχαν καταβάλει το 43% των φόρων εισοδήματος, ενώ το 2006 κατέβαλαν το 36,3%.

    Αναφορικά με τις μέσες μηνιαίες αποδοχές για το 2007, επισημαίνεται ότι ανέρχονται στην Ελλάδα σε 1.668 ευρώ για τους απασχολούμενους με πλήρες ωράριο, έναντι 2.366 ευρώ κατά μέσο όρο που είναι στα κράτη-μέλη της ΕΕ των "15".

    Όσον αφορά στους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα επισημαίνεται στην έκθεση, ότι το 30% των εργαζομένων δήλωσαν ότι οι καθαρές τους αποδοχές ήταν μικρότερες των 1.000 ευρώ μηνιαίως, το 37% δήλωσαν ότι είχαν μηνιαίες αποδοχές μεταξύ 1.000 και 1.250 ευρώ.

    Ακόμη, στην έκθεση αναφέρεται ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα συνεχίζει να υστερεί σημαντικά έναντι των κατώτατων μισθών των πλουσιοτέρων χωρών-μελών της ΕΕ και ανέρχεται περίπου στο 60% του αντίστοιχου κατώτατου μισθού της πρώτης κατηγορίας χωρών, στην οποία ανήκουν η Γαλλία, η Αγγλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο.

    Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Ινστιτούτου, το 1/3 του παραγωγικού πληθυσμού της χώρας μας δεν είναι ενταγμένο στην αγορά εργασίας, ενώ δυο από τους τρεις άεργους είναι γυναίκες και τα υψηλότερα ποσοστά μη συμμετοχής στην αγορά εργασίας παρατηρούνται στις ηλικίες 15-19 χρόνων και 55-64 χρόνων.

    Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης στην Ελλάδα, λειτουργούν ως πολιτικές ενίσχυσης της προσφοράς εργασίας, καθώς εφτά στους δέκα απασχολούμενους με επιδοτούμενα προγράμματα τέθηκαν ως άνεργοι εκτός αγοράς εργασίας μετά τη λήξη των προγραμμάτων.

    [17] Κόσμος

    Κυπριακό: Απευθείας συνομιλίες την Πέμπτη

    10/9/2008 17:05:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    Αρχίζει τις επαφές στην Άγκυρα, ο ειδικός διαμεσολαβητής του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, με αντικείμενο τις συνομιλίες που άρχισαν στην Κύπρο στις 3 Σεπτεμβρίου για την εξεύρεση λύσης. Ο κ. Ντάουνερ, που συνοδεύεται από αντιπροσωπεία του ΟΗΕ, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ενώ θα έχει σε βάθος συνομιλίες με στελέχη του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Την ίδια ώρα, η Αθήνα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τη Λευκωσία ενόψει της συνάντησης μεταξύ του προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αύριο, 11 Σεπτεμβρίου. Για τις συζητήσεις με τον κ. Ντάουνερ για το θέμα ενημέρωσε το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

    Τη δέσμευση για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, επανέλαβε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώπιον του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής, και τάχθηκε υπέρ συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, εκφράζοντας την ελπίδα για λύση πριν τον Ιούνιο του 2009. Εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη θετική έκβαση των συνομιλιών, παρά την ύπαρξη διαφορετικών απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών οι οποίες, όπως υποστήριξε, "μπορούν να γεφυρωθούν εφόσον υπάρξει καλή θέληση και ευελιξία".

    Τάχθηκε υπέρ της αρχής της διζωνικότητας τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία της πολιτικής ισότητας μεταξύ των δύο αριθμητικά άνισων κοινοτήτων. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την τουρκική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο, ο Μ. Ταλάτ ανέφερε ότι βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με την τουρκική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει με κάθε τρόπο την εξεύρεση λύσης.

    Τέλος, χαρακτήρισε το ζήτημα των περιουσιών ως το πιο "ακανθώδες" που θα προκύψει κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον Κύπριο πρόεδρο

    Αισιόδοξος για την πορεία των συνομιλιών εμφανίστηκε και ο τούρκος ΥΠΕΞ κ. Μπαμπατζάν. Ερωτηθείς σχετικά με τις εγγυήσεις της Τουρκίας, ο κ. Μπαμπατζάν είπε ότι είναι αναγκαίες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. "Αυτό δεν το θέτουμε σε συζήτηση και πιστεύουμε ότι η διατήρηση των εγγυήσεων είναι άκρως σημαντική", ανέφερε.

    Ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, χαρακτήρισε το δρόμο προς την επίλυση του ζητήματος, δύσκολο και μερικές φορές επικίνδυνο, όχι όμως κλειστό.

    [18] Κόσμος

    Ρωσία - εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβδα

    Τελετές σατανισμού με ανθρωποφαγία

    10/9/2008 16:37:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Πέντε 19χρονοι σπουδαστές και άλλοι τρεις ύποπτοι σατανιστές κατηγορούνται πως σκότωσαν με μαχαίρι τρία κορίτσια και ένα αγόρι ηλικίας 16-17 ετών και στη συνέχεια, αφού τα τεμάχισαν, έφαγαν κομμάτια από τα πτώματά τους, γράφει σήμερα η ρωσική εφημερίδα Κομσομόλσκαγια Πράβδα.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ανατριχιαστικό περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Γιάροσλαβ, σε απόσταση 300 χιλιομέτρων βόρεια της Μόσχας, σε ένα εξοχικό σπίτι όπου οι δράστες, προερχόμενοι από "κύκλους γκόθικ" (παρακλάδι των πανκ) παρέσυραν τα θύματά τους και τα έσφαξαν σύμφωνα με το τελετουργικό των σατανιστών, αφού προηγουμένως τα ανάγκασαν να καταναλώσουν αλκοόλ μέχρι να μεθύσουν.

    Στη συνέχεια οι δράστες άναψαν φωτιά κάτω από ένα δέντρο όπου έφαγαν κομμάτια από τα νεκρά σώματα των θυμάτων τους, πάντα σύμφωνα με τη μακάβρια περιγραφή της εφημερίδας. Μέσα στα αποκαΐδια οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ίχνη από το τριχωτό της κεφαλής των άτυχων εφήβων.

    "Ο σατανάς θα με βοηθήσει να γλυτώσω από την ενοχή", δήλωσε στη διάρκεια των ανακρίσεων που ακολούθησαν, ένας από τους κατηγορούμενους, αναφέρει το δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι δράστες κατάφεραν στα θύματά τους "666 μαχαιριές", σύμφωνα με ένα σατανιστικό τελετουργικό.

    [19] Πολιτική

    Σε εξέλιξη η διακστική έρευνα

    Κόντρες για το Βατοπέδι

    10/9/2008 15:48:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. "Δεν υπέγραψα καμία πράξη ανταλλαγής δημοσίων κτημάτων με οποιοδήποτε κτήμα της μονής Βατοπεδίου" σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο πρώην υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, προσθέτοντας πως δεν είχε την αρμοδιότητα να αποφανθεί τόσο επί της κυριότητας όσο και επί της αποτίμησης της αξίας των προς ανταλλαγή ακινήτων. Τις επόμενες ημέρες θα κληθούν από τους εισαγγελείς οι πρώτοι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση των ακινήτων που απέκτησε η Μονή Βατοπεδίου από το Δημόσιο. Όπως προκύπτει και από τη δικαστική παραγγελία Σανιδά, πολλές απορίες δημιουργούν οι γνωμοδοτήσεις και οι εκτιμήσεις κρατικών λειτουργών για την έκταση και την αξία των ακινήτων που αντηλλάγησαν.

    Το ΠΑΣΟΚ με νέα ερώτησή του προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών ζητεί να απαντηθεί εάν έχει ολοκληρωθεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία παραχώρησης στρατοπέδου, μέσω ΟΤΑ, προς την Μονή Βατοπεδίου.

    Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά από το 1998 έως σήμερα ζήτησε ο Αλέκος Αλαβάνος, από το βήμα της Βουλής.

    Παρεμβαίνοντας ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαφώνησε με το αίτημα, λέγοντας ότι αυτό θα οδηγήσει το θέμα στις καλένδες και πρότεινε άμεση νομοθετική ρύθμιση για να ακυρωθούν οι συμφωνίες.

    Απαντώντας ο Γιώργος Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας προκειμένου να αποφασίσει πώς θα κινηθεί για την διασφαλιστεί της δημοσίας περιουσίας.

    "Οι εκκλησίες δεν μπορούν να εμπορεύονται ούτε υπουργοί και βουλευτές να κάνουν τους ενδιάμεσους προκειμένου να βγάλουν μίζες", τόνισε από τη Θεσσαλονίκη η Αλέκα Παπαρήγα.

    Εξηγήσεις Μπασιάκου

    Αναφορικά με την παραίτηση του τότε γγ του υπουργείου του , ο κ. Μπασιάκος αναφέρει στην ανακοίνωσή του: "Ο τότε Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, κ. Θ. Αληφακιώτης, ουδέποτε εξέφρασε, και μέχρι χθες, τις επιφυλάξεις του για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας, με βάση την ομόφωνη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, αφού μάλιστα με την από 18/8/2005 επιστολή παραίτησής του, η οποία δημοσιοποιήθηκε με δελτίο Τύπου, εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον Πρωθυπουργό, τους πρώην υπουργούς κ. Τσιτουρίδη και κ. Μπασιάκο και τον υφυπουργό κ. Κοντό για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν επί ενάμιση χρόνο, ως Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης".

    Ο τ. υπουργός επισημαίνει ότι ο κ. Αληφακιώτης "παραιτήθηκε οικειοθελώς 7 μήνες μετά την υπογραφή της απόφασης (για την ανταλλαγή των ακινήτων της Μονής), δηλαδή τον Αύγουστο του 2005 και όχι σ ένα μήνα, όπως δηλώνει σήμερα".

    Για του λόγου του το αληθές, ο κ. Μπασιάκος επισυνάπτει στη δήλωσή του τόσο το έγγραφο παραίτησης του τότε ΓΓ, που φέρει ημερομηνία 18.08.2005, όσο και την απόφασή του να ορίσει στη θέση του προέδρου του ΔΣ του ΕΘΙΑΓΕ, άλλον επιστήμονα κι όχι τον κ. Αληφακιώτη, καθώς όπως τονίζει, παρότι η θέση προτάθηκε στον τελευταίο και εκείνος την είχε αρχικά αποδεχθεί, εντέλει δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να μείνει στην Αθήνα και θα επιστρέψει στα καθηγητικά του καθήκοντα στη Θεσσαλονίκη.

    "Είναι σαφές ότι δεν υπήρξε οποιοσδήποτε διωγμός του, που μάλιστα να συνδέθηκε με την ανταλλαγή της λίμνης της Βιστωνίδας", καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Μπασιάκος.

    [20] Πολιτική

    "Ανάγκη ανασύνταξης του λαϊκού κινήματος"

    Κριτική Παπαρήγα από τη Θεσσαλονίκη

    10/9/2008 14:42:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Επίθεση στα δύο μεγάλα κόμματα εξαπέλυσε η γγ του Κομμουνιστικού κόμματος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ, στη Θεσσαλονίκη. "Ο πρωθυπουργός ήταν προβλέψιμος στην 73η ΔΕΘ", είπε η Αλέκα Παπαρήγα και σημείωσε πως ο Σεπτέμβριος δεν φέρνει τίποτε νέο, όπως δεν έφερνε και επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αφού -όπως είπε- 365 μέρες τον χρόνο εφαρμόζονται οι αντεργατικές πολιτικές τους. Υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη ανασύνταξης του λαϊκού κινήματος, τονίζοντας ότι προς όφελος των εργατοϋπαλληλικών στρωμάτων είναι να "ξεμπερδεύουμε με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο σαν κομματικούς σχηματισμούς, αλλά να φέρουμε σε θέση ήττας την αστική τάξη, τα μονοπώλια".

    Η γγ του ΚΚΕ τόνισε πως η ρήξη και η ανατροπή δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος προς τους εργαζόμενους και προσέδωσε στις επερχόμενες ευρωεκλογές βαρύνουσα πολιτική σημασία, αναφέροντας ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα θα τους δώσει γενικό πολιτικό χαρακτήρα.

    Αναφερόμενη στη δυνατότητα συνεργασιών τόνισε πως υπό τις παρούσες συνθήκες και με τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις, αυτές θεωρούνται αδύνατες, ενώ προέβλεψε πως είναι θέμα χρόνου η ανάδειξη νέων ριζοσπαστικών πολιτικών δυνάμεων.

    Κάλεσε τους πολίτες να αποβάλουν, όπως είπε τον φόβο ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει, ενώ επιτέθηκε εκ νέου εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ, κόμματα τα οποία, όπως είπε, αν και δεν ταυτίζονται ιδεολογικά, παρ όλα αυτά εξυπηρετούν το δικομματικό σύστημα.

    Με αφορμή τέλος το θέμα της Μονής Βατοπεδίου, επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός της ότι δεν αναγνωρίζει στην Εκκλησία το δικαίωμα ιδιοκτησίας δασών, βουνών ή ακτών, είτε υπάρχουν τίτλοι, είτε όχι.

    Σκάνδαλα, πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, υπάρχουν, επισήμανε ωστόσο ότι αποκαλύψεις τους γίνονται πια σε διατεταγμένη υπηρεσία, αναλόγως με το πότε συμφέρει τα δυο μεγάλα κόμματα.

    [21] Κοινωνία

    Με ελλείψεις ξεκινά η νέα σχολική χρονιά

    10/9/2008 15:12:00 (Τελευταία ενημέρωση: 10/9/2008 15:32:16)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Λίγες ώρες έχουν απομείνει για την έναρξη του σχολικού έτους, αλλά οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες κάνουν λόγο για χιλιάδες ελλείψεις σε δάσκαλους και καθηγητές. Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς τους τα κενά ξεπερνούν τις 9.900 θέσεις.

    Με χιλιάδες κενά σε δασκάλους και καθηγητές αναμένεται να ξεκινήσει η φετινή σχολική χρονιά με βάση τα στοιχεία εκπαιδευτικών ομοσπονδιών. Μάλιστα σύμφωνα με την ΟΛΜΕ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μόνο σε 21 από τους 58 νομούς υπάρχουν 910 κενές θέσεις.

    Η ΔΟΕ κάνει λόγο για 7000 κενές θέσεις τα ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία και επιπλέον 2000 κενές θέσεις στα κανονικά.

    Το υπουργείο Παιδείας από τη μεριά του διαβεβαιώνει πως όλες οι ελεγχόμενες κενές θέσεις έχουν καλυφθεί και με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιά όπου υπάρξουν κάποια κενά θα καλυφθούν αμέσως.

    Τα βιβλία πάντως βρίσκονται ήδη στα σχολεία όλης της χώρας ώστε να τα παραλάβουν άμεσα οι μαθητές.

    Για απόλυτη αδυναμία διαχείρισης των σημαντικών προβλημάτων σε υποδομές και για κακή κατανομή του εκπαιδευτικού δυναμικού έκανε λόγο η Άννα Διαμαντοπούλου που παρουσίασε τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για αλλαγές στην Παιδεία. "Εξαιρετικά ανησυχητικό το διαχειριστικό χάος. Υπάρχουν σχολικές μονάδες με τεράστιες ελλείψεις και άλλες πάλι με υπεράριθμο προσωπικό", σχολίασε η κ. Διαμαντοπούλου.

    "Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία. Τα σχολεία άνοιξαν και φέτος, με το υπουργείο και την κυβέρνηση να προσπαθούν να παρουσιάσουν μια μαγική εικόνα ότι όλα πηγαίνουν ρολόι. Μια εικόνα, που κάθε χρόνο τσαλακώνεται από την ίδια την πραγματικότητα των τεράστιων ελλείψεων που υπάρχουν στα σχολεία τόσο σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς, όσο και σε σχέση με τις απαραίτητες υλικές υποδομές" αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

    [22] Μ. Ανατολή

    Ισραήλ: Πυκνώνει το μυστήριο για τη μικρή Ρόουζ

    10/9/2008 11:47:00

    Ανασκεύασε την κατάθεσή του, ο παππούς της μικρής Ρόουζ, που εξαφανίστηκε στο Ισραήλ, στην οποία ομολογούσε πως σκότωσε το κοριτσάκι και πέταξε το πτώμα του σε ένα ποτάμι, γράφει σήμερα ο ισραηλινός Τύπος. "Οι αστυνομικοί με πίεσαν ασκώντας βία να ομολογήσω. Τελευταία φορά που είδα την Ρόουζ ήταν ζωντανή και δεν ξέρω τι απέγινε", τόνισε ο Ρόνι Ρον στους δημοσιογράφους. "Δέχτηκα τόσο μεγάλη πίεση που θα μπορούσα να ομολογήσω οτιδήποτε", τόνισε ο παππούς της μικρής από την πλευρά του πατέρα της. Ο 45χρονος παππούς ζει με την μητέρα της Ρόουζ στο Ισραήλ. Δικαστήριο του Ραμλέχ, κοντά στο Τελ Αβίβ, διέταξε την παράταση για ακόμα δέκα ημέρες της κράτησης του Ρον, αλλά και της 23χρονης μητέρας, της Μαρί-Σαρλότ Ρενό, η οποία θεωρείται επίσης ύποπτη για ανθρωποκτονία. Η αστυνομία παρουσίασε στο δικαστήριο ένα σημείωμα της νέας γυναίκας που έγραφε: "Έχω σοκαριστεί από αυτό που έπαθε η Ρόουζ. Είμαι κακή μητέρα".

    Ο παππούς, ο οποίος είναι οδηγός ταξί, ομολόγησε στη διάρκεια της ανάκρισης ότι ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου το κοριτσάκι, έβαλε το πτώμα του σε μια βαλίτσα και το πέταξε στον ποταμό Γιαρκόν, που διασχίζει το Τελ Αβίβ. Όμως παρά τις επισταμένες έρευνες της αστυνομίας, δεν βρέθηκε κανένα ίχνος της 4χρονης.

    Η Ρόουζ εξαφανίστηκε πριν από τρεις μήνες και από την πρώτη στιγμή οι αστυνομικές έρευνες στράφηκαν στο οικογενειακό της περιβάλλον, καθώς η δήλωση της εξαφάνισής της έγινε από τις δυο γιαγιάδες της μόλις πριν 15 ημέρες.

    Είναι χαρακτηριστικό πως ο παππούς αλλάζει συνεχώς την κατάθεσή του, άλλοτε ισχυριζόμενος ότι έχει πουλήσει την Ρόουζ σε εμπόρους παιδιών, άλλοτε ότι την έχει κλείσει σε μοναστήρι.

    Η 4χρονη Ρόουζ, που γεννήθηκε στη Γαλλία, μετακόμισε με τη μητέρα της στο σπίτι του παππού της στο Ισραήλ τον περασμένο χρόνο. Λίγο αργότερα η μικρή επέστρεψε με τον πατέρα της στη Γαλλία, ωστόσο εκείνος αδυνατούσε να την κρατήσει κι έτσι την έστειλε πίσω στη μητέρα της.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες των γιαγιάδων αλλά και του ίδιου του πατέρα της, η Ρόουζ δεν ζούσε μια φυσιολογική ζωή, γιατί την κακοποιούσαν τόσο ο παππούς, όσο και η μητέρα της. Επιπλέον, οι γείτονες αναφέρουν πως η μικρή ήταν ένα παραμελημένο και ήσυχο κοριτσάκι, που για να τραβήξει την προσοχή πολλές φορές χτυπούσε το κεφάλι του στον τοίχο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 10 September 2008 - 16:50:19 UTC