Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυξάνουν τα θύματα των τυφώνων Χάννα - Αϊκ
  • [02] Ελεύθεροι οι ...φυλακισμένοι τράγοι
  • [03] Ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου
  • [04] Δίαυλος νέων ενεργειακών πόρων
  • [05] Κινητικότητα στο θέμα της ονομασίας
  • [06] Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας - ΗΠΑ
  • [07] Πολυνομοσχέδιο για τις μεταφορές
  • [08] Κοινωνία που βράζει

    [01] Κόσμος

    Αϊτή

    Αυξάνουν τα θύματα των τυφώνων Χάννα - Αϊκ

    10/9/2008 22:13:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Εκατόν ένδεκα πτώματα βρέθηκαν μέχρι τη Δευτέρα στην πόλη Γκονέβ που καταστράφηκε από το φονικό πέρασμα των τυφώνων Χάννα και Αϊκ, σύμφωνα με νέο απολογισμό που ανακοινώθηκε σήμερα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αϊτής. Ο τελικός απολογισμός των θυμάτων είναι δύσκολο να ανακοινωθεί αφού ειδικά στην πόλη αυτή, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Αϊτής, ο ένας τυφώνας μετά τον άλλο έχουν δυσχεράνει πολύ το έργο των σωστικών συνεργείων με δεδομένο ότι η πόλη είχε σκεπαστεί με νερά ύψους τουλάχιστον δύο μέτρων.

    Σύμφωνα με τη Γιολέιν Σουρένα, αξιωματούχο των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, "τώρα που τα νερά υποχωρούν σιγά-σιγά οι αρμόδιοι της πολιτικής προστασίας ελέγχουν επισταμένα τετράγωνο-τετράγωνο για να εντοπίσουν τυχόν πτώματα και γενικώς τα προβλήματα. Θα είμαστε σε θέση να δώσουμε περισσότερα στοιχεία για τις ανθρώπινες απώλειες αύριο ή την Παρασκευή".

    Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ θα προσφέρουν βοήθεια δέκα εκατομμυρίων δολαρίων στην Αϊτή, ανακοινώθηκε από την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο. "Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προσφέρει δέκα εκατομμύρια δολάρια άμεση βοήθεια στην Αϊτή. Η προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε ώστε να προσφερθούν στα θύματα τα αγαθά πρώτης ανάγκης", δήλωσε η κ. Περίνο στον Τύπο.

    [02] Παράξενα

    Κινσάσα

    Ελεύθεροι οι ...φυλακισμένοι τράγοι

    10/9/2008 21:57:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Υπουργός της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό διέταξε την αποφυλάκιση δεκάδων τράγων από φυλακή της Κινσάσα, επειδή, όπως υποστηρίζει, κρατούνται παράνομα. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Κλοντ Νιαμουγκάμπο, εντόπισε τους τράγους στη φυλακή στη διάρκεια επίσκεψης ρουτίνας που πραγματοποίησε εκεί. Τα ζώα επρόκειτο να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου κατηγορούμενα για την παράνομη...πώλησή τους από πλανόδιους εμπόρους στο δρόμο. Ο υπουργός δήλωσε ότι πολλοί αστυνομικοί παρουσιάζουν "κενά γνώσεων" και κρίνεται απαραίτητη η επανεκπαίδευσή τους. Ο ίδιος απέδωσε τον εγκλεισμό των τράγων στη φυλακή στην άγνοια των αστυνομικών. Άγνωστο παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τους ιδιοκτήτες των ζώων, οι οποίοι βρίσκονται επίσης στην φυλακή, καθώς και ποια ποινή επρόκειτο να επιβληθεί στα ζώα σε περίπτωση που κρίνονταν...ένοχα.

    [03] Οικονομία

    Στα 103 $ το αργό, στα 100 $ το Μπρεντ

    Ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου

    10/9/2008 21:17:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters,

    Ανοδική τάση παρουσιάζει η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά την μη αναμενόμενη απόφαση του ΟΠΕΚ για περικοπή της παραγωγής του κατά περίπου 500.000 βαρέλια ημερησίως.

    Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών [ΟΠΕΚ] αναμενόταν να διατηρήσει αμετάβλητες τις ισχύουσες ποσότητες παραγωγής. Όμως, κάποια από τα κράτη μέλη του διατύπωσαν ανησυχίες σχετικά με το αυξανόμενο πλεόνασμα πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, καθώς οι υψηλές τιμές είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε το απόγευμα αύξηση 9 σεντς και βρισκόταν στα 103,35 δολάρια το βαρέλι. Χθες, η τιμή είχε υποχωρήσει στα 101,74 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ ήταν αυξημένη κατά 28 σεντς και είχε ανέλθει στα 100,62 δολάρια το βαρέλι, ενώ, χθες, είχε υποχωρήσει κάτω από τα 100 δολάρια, για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο.

    [04] Πολιτική

    Συμφωνία Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν -Τουρκία

    Δίαυλος νέων ενεργειακών πόρων

    10/9/2008 20:55:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε ενεργειακό κόμβο με σημαντικά οφέλη μετατρέπεται η Ελλάδα, με τη συμφωνία που εξασφάλισε η κυβέρνηση με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία. Ο αγωγός φυσικού αερίου απο την Κασπία θα περνά από το τουρκικό έδαφος και, μέσω της Ελλάδας, θα φτάνει στην Ιταλία, έχοντας εν τω μεταξύ τροφοδοτήσει την ελληνική αγορά με ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα αερίου, ετησίως. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, μετέβη στο Μπακού, την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008, όπου, μετά από πρόσκληση των χωρών του Αζερμπαϊτζάν και Τουρκμενιστάν, μίλησε σε Διεθνές Συνέδριο με θέμα: "Προοπτικές στους τομείς του πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενιστάν: Στρατηγική για την ενέργεια, την οικονομία, την οικολογία και τη συνεργασία". Ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η ενεργειακή ασφάλεια, η διαχείριση των πηγών προμήθειας και η προώθηση των καθαρών μορφών ενέργειας θα καθορίσουν, σε μεγάλο βαθμό, την ποιότητα και τους όρους διαβίωσης των μελλοντικών γενεών σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Μπακού ο κ. Φώλιας, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, τον Αζέρο Υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας Νατίκ Αλίεφ, καθώς και με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Χιλμί Γκιουλέρ.

    Δίαυλος νέων ενεργειακών πόρων

    Μετά το πέρας της συνάντήσης του με τον κ. Νατίκ Αλίεφ, ο κ. Φώλιας δήλωσε: "Είχα την τιμή να συναντηθώ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν κ. Ιλχάμ Αλίεφ. Συμφωνήσαμε στο ζήτημα προμήθειας φυσικού αερίου της Ελλάδας από το Αζερμπαϊτζάν, όπως επίσης στη διεύρυνση των δυνατοτήτων της οικονομικής συνεργασίας σε όλους τους τομείς των δυο χωρών. Η Ελλάδα προσφέρεται να αποτελέσει την πύλη εισόδου του Αζερμπαϊτζάν στην ΕΕ. Συναντήθηκα επίσης με τον φίλο μου Υπουργό Βιομηχανίας και Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν κ. Νατίκ Αλίεφ για να συζητήσουμε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Συζητήσαμε τις πιθανές ημερομηνίες για την υπογραφή της τετραμερούς συμφωνίας για την ανάπτυξη του διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία μέσω του ITGI, από τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Ενέργειας των παραπάνω χωρών. Συμφωνήσαμε επίσης στην άμεση συνεργασία για την υλοποίηση της αγοράς ποσοτήτων φυσικού αερίου, από το Αζερμπαϊτζάν. Θέλω να επισημάνω ότι είναι η πρώτη φορά που το Αζερμπαϊτζάν θα πουλήσει απευθείας φυσικό αέριο στην ΕΕ. Κι αυτή η απόφαση θα σηματοδοτήσει την απαρχή της στενότερης συνεργασίας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν με την Ευρώπη. Η Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν θέτουν επίσης τις βάσεις για τη μεταξύ τους συνεργασία γύρω από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Συγχρόνως, αυτό που μας απασχόλησε είναι η διασφάλιση και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Είναι σπουδαίο πράγμα να ξέρει η κάθε χώρα ότι οι ενεργειακές ανάγκες της θα καλύπτονται υπό συνθήκες ελεύθερης αγοράς, υγιούς ανταγωνισμού και ειρήνης".

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της συνάντησής του με τον Υπουργό Ανάπτυξης ο υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν κ. Νατίκ Αλίεφ τόνισε: "Ο κύριος στόχος μας είναι να παραδώσουμε ενεργειακούς πόρους με πολύ μεγάλη ασφάλεια και αποδοτικά στις ευρωπαϊκές αγορές. Σύντομα το Αζερμπαϊτζάν θα είναι έτοιμο να παραδώσει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά".

    Ο κ. Φώλιας σε ότι αφορά τη συνάντησή του με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Χιλμί Γκιουλέρ, δήλωσε: "Είχα τη χαρά να συναντηθώ με τον Τούρκο ομόλογο μου κ. Χιλμί Γκιουλέρ. Συζητήσαμε για τη συνεργασία μας στους τομείς της ενέργειας, συμφώνησε και ο ίδιος για την σκοπιμότητα υπογραφής της τετραμερούς συμφωνίας, όπως επίσης, συμφωνήθηκε καταρχήν να υπάρχει διαδικασία transit μεταφορά φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, για την ποσότητα φυσικού αερίου που θα πουλήσει απευθείας το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, κάτι που θα εξετάσουν οι εταιρείες ΔΕΠΑ και BOTAS άμεσα. Στην ίδια κατεύθυνση αποφασίσαμε να προσδιορίσουμε από κοινού την υλοποίηση προγραμμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και εξοικονόμησης ενέργειας. Θέλω να ξεκαθαρίσω για ακόμη μια φορά ότι όλοι οι αγωγοί είναι συμπληρωματικοί, δεν υπάρχει αγωγός που να αποκλείει κάποιον άλλο".

    [05] Πολιτική

    Χαμηλές οι προσδοκίες της Αθήνας

    Κινητικότητα στο θέμα της ονομασίας

    10/9/2008 20:41:00 (Τελευταία ενημέρωση: 10/9/2008 21:32:26)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Κινητικότητα στο θέμα της ονομασίας που σηματοδοτείται από την κοινή συνάντηση την Πέμπτη στη Νέα Υόρκη του μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων. Για επιβάρυνση του κλίματος των διαπραγματεύσεων έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης της ΦΥΡΟΜ. Η αναγνώριση του Κοσόβου από τη χώρα του, πρέπει να συνοδευτεί από την αναγνώριση της συνταγματικής ονομασίας της ΦΥΡΟΜ από την μεριά της Πρίστινας, ανέφερε σήμερα ο Σκοπιανός πρόεδρος από την Οχρίδα. Εν τω μεταξύ, την γειτονική χώρα κατήγγειλε το Συμβούλιο της Ευρώπης για συστηματικά βασανιστήρια στις φυλακές της. Η Αθήνα πάντως κρατά μικρό καλάθι γιατί όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος η αντιπαραγωγική στάση της Σκοπιανής πλευράς με τις δηλώσεις αδιαλλαξίας και τους απαράδεκτους ισχυρισμούς, δεν δικαιολογεί αισιοδοξία για την έκβαση των συνομιλιών. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και το Κυπριακό, εν όψει και των επαφών που θα έχει στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η κ. Μπακογιάννη το βράδυ της Τετάρτης παρέθεσε στο υπουργείο Εξωτερικών με την ευκαιρία του ραμαζανιού, δείπνο προς τιμήν των Πρέσβεων των μουσουλμανικών χωρών που είναι διαπιστευμένοι στην Ελλάδα, με τους οποίους συζήτησε και για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή καθώς και για άλλα περιφερειακά ζητήματα.

    Ερωτηθείς για το εάν οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν την ΠΓΔΜ με το νέο όνομα που ενδεχομένως να προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, δήλωσε "Αυτή τη στιγμή η Μακεδονία επιθυμεί να αποκαλείται Μακεδονία, και αποφασίσαμε ότι θα την αποκαλούμε Μακεδονία. Άλλοι έχουν πάρει άλλες αποφάσεις. θα δούμε, λοιπόν. Ας φθάσουμε πρώτα σε συμφωνία και μετά θα ασχοληθούμε με όλα αυτά τα ερωτήματα".

    Γ. Κουμουτσάκος για την ονομασία της ΠΓΔΜ

    Για βαρύ κλίμα, που επιβαρύνει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, μίλησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών. Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων και την πορεία των διαπραγματεύσεων προς την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, δήλωσε ότι "τον τελευταίο καιρό, η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας επιβαρύνει συστηματικά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης έτσι ώστε να μην δικαιολογείται κάποια αισιοδοξία". Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι "η διαδικασία είναι ζωντανή, δεν θα πρέπει κανείς να προκαταλάβει απολύτως τις εξελίξεις".

    Σε ερώτηση για την αυριανή συνάντηση Νίμιτς, με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών και εάν αναμένεται η υποβολή νέας πρότασης, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι "είναι αντικειμενική η διαπίστωση ότι αυτή τη στιγμή η ατμόσφαιρα παρουσιάζει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αντιπαραγωγικής στάσης" από την πλευρά της ΠΓΔΜ. "Δεν είναι ευθύνη δική μας. Η κυβέρνηση των Σκοπίων πολιτεύεται όλο αυτό το διάστημα όλο και πιο εθνικιστικά, όλο και πιο αντιπαραγωγικά. Η τακτική και η στρατηγική της έχει στραφεί επίμονα στο παρελθόν και ακόμη χειρότερα, σε μια απολύτως παραμορφωτική και στρεβλή ανάγνωση του παρελθόντος και κινδυνεύει έτσι σοβαρά να χάσει το μέλλον", ανέφερε.

    Αναφερόμενος στην πρόθεση με την οποία προσέρχεται η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Κουμουτσάκος επανέλαβε: "Πολιτική της Ελλάδας είναι να επιτευχθεί λύση και να μην διαιωνίζεται το πρόβλημα, γεγονός που είναι αρνητικό σε πολλά επίπεδα, για τις διμερείς σχέσεις, για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της γειτονικής χώρας και, βεβαίως, για την περιφερειακή συνεργασία. Δεν πάψαμε ποτέ να είμαστε στις διαπραγματεύσεις, να θέλουμε να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις και να θέλουμε την εξεύρεση λύσης, ταυτόχρονα όμως λέμε ότι η λύση είναι προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία. Το κλειδί που θα ξεκλειδώσει την ευρωατλαντική πορεία και πρόοδο της γειτονικής χώρας είναι η λύση στο όνομα. Είναι θέμα σχέσεων καλής γειτονίας, το έχουμε τονίσει με όλους τους τρόπους. Δεν υπάρχει καμμία μετακίνηση από την ελληνική θέση, όπως καμμία μετακίνηση δεν υπάρχει στην ειλικρινή και επίμονη διάθεσή μας να βρεθεί λύση στο ζήτημα αυτό".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αισιοδοξία που εκφράζεται από κυβερνητικούς παράγοντες των ΗΠΑ για την προοπτική επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, αλλά και με το ενδεχόμενο ανάληψης κάποιας πρωτοβουλίας από την αμερικανική αντιπροσωπεία στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι "οι προσπάθειες ή η συμβολή υποστήριξης της διαδικασίας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία παραμένει η μόνη και κύρια διαδικασία για την εξεύρεση λύσης, είναι καλοδεχούμενες. Αλλά ως τέτοιες. Όχι ως αυτόνομες πρωτοβουλίες πέραν και εκτός πλαισίου ΟΗΕ". Όσο για τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, ο εκπρόσωπος δήλωσε: "Μακάρι να είναι έτσι, αλλά οι δικές μας εκτιμήσεις, στο παρόν στάδιο, βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά, είναι αυτές που είπα ήδη".

    [06] Κόσμος

    Για άντιπυραλική ασπίδα σε Πολωνία - Τσεχία

    Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας - ΗΠΑ

    10/9/2008 20:05:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Διπλωματική αντιπαράθεση πυροδοτεί η αποστολή ευρωπαίων παρατηρητών στον Καύκασο. Ο Χαβιέρ Σολάνα τονίζει ότι η αποστολή της ΕΕ θα αναχωρήσει με σκοπό να αναπτυχθεί παντού, περιλαμβανομένης της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Ωστόσο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ευρωπαίοι παρατηρητές να αναπτυχθούν εντός των υπό απόσχιση δημοκρατιών. Αποχωρούν από τη Μαύρη Θάλασσα 4 πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε νωρίς την Τετάρτη η Συμμαχία. Εν τω μεταξύ, σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί μια ακόμη φορά η Μόσχα για την εγκατάσταση της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία. Ο υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι η ισορροπία ανάμεσα στα οπλοστάσια της Ουάσιγκτον και της Μόσχας διαταράχτηκε και τόνισε ότι η Πολωνία δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι έχει μετατραπεί σε τμήμα ενός πολύ επικίνδυνου παιχνιδιού. Δημοσκόπηση στην Πολωνία αποκαλύπτει ότι οι Πολωνοί πιστεύουν ότι η Ρωσία μπορεί να αποτελέσει στρατιωτική απειλή.

    Η Μόσχα παραβιάζει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός αφήνοντας στρατεύματά της στην περιοχή του Καυκάσου. Η παραμονή των ρωσικών στρατευμάτων στις αυτόνομες γεωργιανές περιοχές "αποτελεί μεγάλη παραβίαση" της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν Μακόρμακ. Όπως ανέφερε ο κ. Μακόρμακ: "Οι 3.800 στρατιώτες σε κάθε μια από αυτές τις ζώνες, είναι μια έντονη παραβίαση όχι μόνο των προηγούμενων συμφωνιών αλλά και της τωρινής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός". Σημειώνεται οτι η Ρωσία από την Τρίτη έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με τις δύο αυτόνομες περιοχές που αποσχίσθηκαν από τη Γεωργία, την Νότια Οσετία και την Αμπχαζία, και ανακοίνωσε ότι θα έχει εκεί μια σημαντική στρατιωτική παρουσία, επιβεβαιώνοντας έτσι την ηγεμονία της στις δύο αυτές δημοκρατίες. Η Μόσχα θα διατηρεί 3.800 στρατιώτες σε κάθε μια από τις δύο αυτές αυτόνομες δημοκρατίες, ανακοινώθηκε από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Ανατόλι Σερντιούκοφ, σε συνάντησή του με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Το Τμπιλίσι από την πλευρά του ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις αυτές τον Αύγουστο αυξήθηκαν στις 20 χιλιάδες.

    Αναχώρησαν από τη Μαύρη Θάλασσα τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ

    Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι τέσσερα συμμαχικά πολεμικά πλοία αναχώρησαν σήμερα Τετάρτη από την Μαύρη Θάλασσα, όπως ήταν σχεδιασμένο, αφού πραγματοποίησαν ασκήσεις που είχαν από μακρού προγραμματιστεί, όπως ανέφερε.Όπως αναφέρει η Συμμαχία σε ανακοίνωσή της σχετικά με την παρουσία των πολεμικών πλοίων, που προκάλεσε τις ρωσικές κατηγορίες για την ανάπτυξη ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ κοντά στην Γεωργία, "η Διαρκής Ναυτική Ομάδα Ένα του ΝΑΤΟ(SNMG 1) ολοκλήρωσε με επιτυχία την προγραμματισμένη επίσκεψή της και αποχωρεί σήμερα από την Μαύρη Θάλασσα".

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας Σότα Ουτιασβίλι, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο στο Τμπιλίσι ότι ένας γεωργιανός αστυνομικός σκοτώθηκε νωρίτερα από τα πυρά ρώσων στρατιωτών, σε γεωργιανό έδαφος, κοντά στην Νότια Οσετία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το περιστατικό σημειώθηκε στις 09:15,τοπική ώρα, σε ρωσικό φυλάκιο στο Καρατέλι. Η Ρωσία διέψευσε ότι στρατιώτες είχαν εμπλοκή στο επεισόδιο.

    Γ. Κουμουτσάκος: Συμμετοχή της Ελλάδας στην αποστολή παρατηρητών

    Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην αποστολή Ευρωπαίων παρατηρητών στον Καύκασο, γεγονός που έχει ήδη συμφωνηθεί και με τη Μόσχα και με την Τιφλίδα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Κουμουτσάκο, ο οποίος ρωτήθηκε σήμερα, σχετικώς. "Η προετοιμασία της αποστολής έχει ξεκινήσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένα τεχνοκρατικό θέμα και η βούληση είναι να υπάρχει ελληνική παρουσία. Το πότε, πώς και με ποια μορφή θα το δούμε στην πορεία", δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος. Για τις εξελίξεις στην περιοχή, τόνισε ότι το σημαντικό είναι να τηρηθούν τα όσα συμφωνήθηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Νικολά Σαρκοζί στη Μόσχα και την Τιφλίδα, σε ό,τι αφορά τους χρόνους απόσυρσης δυνάμεων, ενώ παρέπεμψε στη δήλωση του Γάλλου προέδρου περί πραγματοποίησης της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ρωσίας, σύμφωνα με το πρόγραμμα, εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την απόσυρση στρατευμάτων.

    [07] Κοινωνία

    Λύση σε σημαντικά προβλήματα

    Πολυνομοσχέδιο για τις μεταφορές

    10/9/2008 19:05:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών με τίτλο "Ρυθμίσεις για θέματα Μεταφορών", που κατατίθεται στη βουλή και το οποίο συντάχθηκε ύστερα από διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς, δίνει Λύση σε σημαντικά προβλήματα που αφορούν τον τομέα των μεταφορών, με αυτό, εναρμονίζεται η ελληνική με την κοινοτική νομοθεσία.

    Ειδικότερα: - Για πρώτη φορά καταρτίζεται ένα εύχρηστο εγχειρίδιο, έτσι ώστε ο πολίτης να έχει πρόσβαση στη σχετική νομοθεσία που ρυθμίζει ζητήματα της καθημερινότητάς του, όπως η διαδικασία απόκτησης διπλώματος οδήγησης, άδειας κυκλοφορίας, έλεγχος ΚΤΕΟ και Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων κ.λπ. - Θεσμοθετείται και νομοθετικά η μόνιμη Επιτροπή για τις "Πράσινες" Μεταφορές, έργο της οποίας είναι να προωθεί μέτρα για καθαρότερες και φιλικότερες προς το περιβάλλον μεταφορές. - Επεκτείνεται ο θεσμός της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων σε όλη την επικράτεια ακόμη και για τα δίκυκλα. - Προτείνονται ρυθμίσεις σχετικά με την εγκατάσταση συνεργείων αυτοκινήτων και βαρέων οχημάτων. - Θεσμοθετούνται μέτρα για την ίδρυση και λειτουργία πρατηρίων αέριων καυσίμων και επιτρέπεται πλέον η κυκλοφορία ταξί φυσικού αερίου και υγραερίου άνω των 1.200 κυβικών.

    Ακόμη με το Πολυνομοσχέδιο εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία για τα Εμπορευματικά Κέντρα με κοινοτικές διατάξεις, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της Οδικής Ασφάλειας.

    Στο πλαίσιο αυτό εντείνεται ο έλεγχος των οχημάτων που μεταφέρουν ραδιενεργά υλικά και προβλέπονται αυστηρότερες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες.

    Επίσης, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση ζώνης και το κράνους για τους επιβάτες των ΙΧ και των μοτοσικλετών αντίστοιχα.

    Για τις σιδηροδρομικές Μεταφορές δημιουργείται το Εθνικό Συμβούλιο Σιδηροδρόμων, ως ο ανώτατος ρυθμιστικός φορέας της σιδηροδρομικής αγοράς και η Επιτροπή Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, ως ο φορέας που θα διερευνά τα σοβαρά σιδηροδρομικά ατυχήματα.

    Για τις Οδικές Μεταφορές, εξορθολογίζονται οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και οδηγών ταξί, εισάγοντας ένα σύστημα διαβάθμισης των διοικητικών προστίμων που τους επιβάλλονται, όπως στο point system. Επίσης, αυξάνεται το όριο ηλικίας των επαγγελματιών οδηγών από τα 65 στα 67 χρόνια.

    Για τις Αεροπορικές Μεταφορές δημιουργείται νέα Επιτροπή Αεροπορικού Κώδικα με σκοπό να αναμορφώσει και να εκσυγχρονίσει τον υπάρχοντα Κώδικα Αεροπορικού Δικαίου, με βάση τις ταχείες εξελίξεις διεθνώς στον τομέα της Πολιτικής Αεροπορίας.

    [08] Πολιτική

    Ανάγκη για αλλαγή πολιτικής

    Κοινωνία που βράζει

    10/9/2008 19:04:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΕΤ-105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την 73η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε με τους προέδρους της Helexpo ΑΕ κ. Αριστοτέλη Θωμόπουλο, της ΔΕΘ ΑΕ κ. Δημήτρη Μπακατσέλο, καθώς και με αντιπροσωπείες των σωματείων των εργαζομένων.

    Ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε για τα στοιχεία που συνθέτουν τη φετινή διοργάνωση και τα προβλήματα των εργαζομένων και στη συνέχεια ξεναγήθηκε σε περίπτερα. Είπε ότι άκουσε με ικανοποίηση την εξαγγελία να γίνει μητροπολιτικό πάρκο ο σημερινός χώρος της ΔΕΘ, ύστερα από τη μετεγκατάστασή της, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, παρατήρησε ότι θα περιμένει να δει να υλοποιείται στην πράξη αυτή η δέσμευση και να μην ακολουθηθούν αρνητικά, όπως είπε, παραδείγματα της Αθήνας.

    Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι "Έχουμε μία κοινωνία η οποία βράζει, έχουμε μια κυβέρνηση η οποία οδηγεί το καράβι σε ξέρα κι έναν πρωθυπουργό κι ένα υπουργικό συμβούλιο που θεωρούν ότι το πρόβλημα είναι η επικοινωνιακή τους πολιτική και κάθε τρεις μέρες την αλλάζουν. Το πρόβλημα δεν είναι η επικοινωνιακή πολιτική. Το πρόβλημα είναι η πολιτική της κυβέρνησης. Η πολιτική της απέναντι στην οικονομία και την κοινωνία, κι αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει. Αν δεν αλλάξει, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή, κι αν ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να σύρει πρώτος τον χορό του Ζαλόγγου, για την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν είναι ανάγκη να τον ακολουθήσει η κοινωνία".

    Σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, απάντησε λόγοντας ότι "Είναι μια υπόθεση που χρονολογείται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Είναι μπλεγμένοι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης και της προηγούμενης και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο τα δύο κόμματα εξουσίας διαχειρίζονται τον δημόσιο πλούτο. Είναι μια υπόθεση που πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος και πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

    Επίσκεψη στο περίπτερο του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το περίπτερο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων [ΑΠΕ ΜΠΕ] στους χώρους της 73ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

    [ΔΕΘ] και ενημερώθηκε από τον γενικό διευθυντή του Μακεδονικού

    Πρακτορείου Ειδήσεων κ. Σπύρο Κουζινόπουλο για τη διαδικτυακή τηλεόραση του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων, την πρώτη στην Ελλάδα.

    Επίσης, ο κ. Τσίπρας έδειξε ενδιαφέρον για τις θεματικές ιστοσελίδες του ΑΠΕ-ΜΠΕ [υγεία, πολιτισμό, αυτοδιοίκηση, ΝΑ Ευρώπη, ομογένεια κ.λπ.], καθώς και για τις ιστοσελίδες που παρέχουν ενημέρωση για την τρέχουσα επικαιρότητα στην αγγλική, γαλλική και ρωσική γλώσσα, δηλώνοντας ότι το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων επιτελεί πολύ σημαντικό έργο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 10 September 2008 - 20:49:54 UTC