Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ένταση στη Βουλή
  • [02] Τσίπρας: Άμεση προσφυγή στις κάλπες
  • [03] Θρίλερ με 8χρονο κοριτσάκι
  • [04] Tax Bill Given Thumbs Up
  • [05] "Ζουμ" στα βάθη του Γαλαξία
  • [06] Θέματα διακυβέρνησης και καταμερισμού εξουσιών
  • [07] Άσχημα νέα από Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία
  • [08] Εξαρθρώθηκε κύκλωμα δουλεμπόρων
  • [09] Σύλληψη 27χρονου για απόπειρα εκβίασης
  • [10] Μεγάλο σκάνδαλο με κυβερνητικούς αξιωματούχους
  • [11] Ιταλία: Σκληρά μέτρα κατά της πορνείας
  • [12] Εκδηλώσεις μνήμης 7ης επετείου της 11/9/2001
  • [13] Μήνυση Καρατζαφέρη για την υπόθεση Παυλίδη
  • [14] Βλάβη σε αεροσκάφος της ΟΑ
  • [15] Ισραήλ: Βρέθηκε το πτώμα της μικρής Ρόουζ
  • [16] Εγγυήσεις ζητά ο Λαβρόφ
  • [17] Υποχώρηση του ευρώ
  • [18] "Κλειδί" τα συχνά γεύματα

    [01] Πολιτική

    Ψηφίστηκε το φορολογικό

    Ένταση στη Βουλή

    11/9/2008 12:21:00 (Τελευταία ενημέρωση: 11/9/2008 19:23:28)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Εν μέσω θυελλώδους συζήτησης υπερψηφίστηκε από το β θερινό τμήμα της Βουλης το φορολογικό νομοσχέδιο. Στο άρθρο 14, που αφoρά στους νέους που εργάζονται με δελτία παροχής υπηρεσιών, το ΠΑΣΟΚ είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία η οποία έδωσε αποτέλεσμα 51 υπέρ έναντι 49 κατά. Οι αντιπαραθέσεις δεν έλειψαν παρά τις βελτιωτικές αλλαγές που επέφερε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομίας με την απάλειψη, από την επίμαχη διάταξη για το αφορολόγητο των 10.500 ευρω των ελεύθερων επαγγελματιών μέχρι 30 ετών, της προϋπόθεσης το εισόδημα τους να προέρχεται από έναν ή δύο διαδοχικούς εργοδότες. Ο Γιάννης Μανώλης δήλωσε οτι θα ψηφίσει το νομοσχέδιο μετά τις βελτιώσεις του κ. Αλογοσκούφη, σημείωσε ότι στηρίζει τον Κώστα Καραμανλή, αλλά τόνισε με νόημα ότι οι βουλευτές της ΝΔ δεν είναι στρατιωτάκια, όπως εκείνοι του ΠΑΣΟΚ. Προανήγγειλε μάλιστα, εκφράζοντας την απογοήτευσή του από την πολιτική και κάνοντας πράξη την πρότασή του οι βουλευτές να μην ξεπερνούν τις δύο θητείες, ότι στις επόμενες εκλογές δεν θα συμμετάσχει. Παρεμβαίνοντας ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για οξεία πολιτική κρίση, διασυρμό της Κυβέρνησης και αιχμαλωσία του Κώστα Καραμανλή από οποίον βουλευτή προλάβει.

    Θυελλώδης συνεδρίαση

    Ο Βασίλης Μιχαλολιακος, που είχε ζητήσει να επανεξεταστεί ή και να αποσυρθεί η διάταξη που αφορά στους νέους με δελτίο παροχής υπηρεσιών, μίλησε για "σύγκρουση καθηκόντων", ως προς τη στάση του. Αναφερόμενος στο "νοσηρό κλίμα" των ημερών διευκρίνισε ότι οι βουλευτές που διαφοροποιούνται δεν επιδιώκουν να βλάψουν την παράταξη, αλλά να νικήσει η ΝΔ τη διαφθορά με πολιτικά μέσα.

    Ο κ. Μανώλης πρότεινε στην κυβέρνηση να διατηρήσει το αφορολόγητο και για όσους χρειάζονται τρία-τέσσερα χρόνια για να βγουν στη σύνταξη. "Προτιμώ να πάω σπίτι μου παρά να δεχθώ συνειδητά να συμφωνήσω με μια λογική που λέει ότι αυτούς τους ανθρώπους τους αφήνουμε στο δρόμο" είπε ο κ. Μανώλης.

    Απαντώντας, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε πως το θέμα θα εξεταστεί και θα ενσωματωθεί σε μελλοντικό νομοσχέδιο, όπως θα εξεταστεί ό,τι διαπιστωθεί κατά την εφαρμογή των νέων διατάξεων.

    Σε νέα παρέμβασή του, ο κ. Μιχαλολιάκος εξέφρασε την ελπίδα να γίνουν εγκαίρως οι διορθώσεις και δήλωσε ότι θα ψηφίσει και αυτό το άρθρο.

    Για καλοστημένη πολιτική σκηνοθεσία και για "τζάμπα μπάγκες της ΝΔ που αποκαλύφθηκαν", μίλησε στην ανταπάντησή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Το ΠΑΣΟΚ απογοητεύτηκε γιατί έχουν συνηθίσει να χαρακτηρίζουν αντάρτες τους βουλευτές που λένε τη γνώμη τους ενώ οι βουλευτές της ΝΔ δεν είναι ούτε αγέλη ούτε λόχος, σχολίασε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Απαντώντας στο χαρακτηρισμό "λοχαγός" που του απέδωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Ρέππας είπε αστειευόμενος ότι έχει αποστρατευτεί και τόνισε ότι την τεχνογνωσία διαχείρισης υποθέσεων στο πολιτικό παρασκήνιο την έχει η παράταξη της ΝΔ.

    Θα έπρεπε να είναι αφορολόγητο το εισόδημα της γενιάς των 700 ευρώ, όμως σε μια έκτακτη συγκυρία είναι απαραίτητη η συμβολή όλων, είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

    Σε παρέμβασή του, ο αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, είπε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα "θα αντισταθεί στη νεοταξική προσπάθεια να ξαναγραφεί η ιστορία, θα αντισταθεί στο χλευασμό του ρόλου, αλλά και θα προσπαθήσει να προστατέψει και να αναδείξει την ιστορική προσφορά των ανταρτών".

    Ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ι. Δραγασάκης, είπε ότι η Βουλή παρακολούθησε "ένα διαρκές παζάρι" του κ. Αλογοσκούφη με διάφορους βουλευτές για το αν θα ψηφίσουν ή όχι.

    Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Άδ. Γεωργιάδης, επικαλέστηκε τηλεοπτική δήλωση του κ. Μανώλη ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει εγκρίνει τα μέτρα Αλογοσκούφη και ρώτησε εάν οι ειδικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Οικονομικών θα ελέγξουν την πώληση της ΕΠΕ, που είχε ο κ. Βουλγαράκης με τη σύζυγό του για εικονική συναλλαγή.

    Την απόσυρση ή την αναστολή της εφαρμογής του νομοσχεδίου ζήτησε και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) καταγγέλλοντας αιφνιδιασμό σε βάρος του εμπορικού κόσμου και ζητώντας την άμεση σύγκληση της Εθνικής Επιτροπής Καταπολέμησης Φοροδιαφυγής για την υιοθέτηση φορολογικών μέτρων που θα είναι δίκαια και δεν θα πλήττουν τις 250.000 ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων.

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δημήτρης Αρμενάκης τόνισε ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν θα συμμετάσχουν στον εορτασμό της Ημέρας Εμπορίου, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγής Καρελάς δήλωσε ότι οι έμποροι θα προσφύγουν στο ΣτΕ κατά της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου το οποίο βάλει κατά της αξιοπρέπειας όλων των Ελλήνων.

    [02] Πολιτική

    Συνέντευξη Τύπου στη ΔΕθ

    Τσίπρας: Άμεση προσφυγή στις κάλπες

    11/9/2008 16:48:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Άμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την κυβέρνηση της Ν.Δ., στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ

    Για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είπε ότι «δεν μπορεί να πείσει ούτε τον εαυτό του» και τον κατηγόρησε πως από τη «μηδενική ανοχή» έχει περάσει στην «απεριόριστη ανοχή, τη συγκάλυψη και τη συνενοχή».

    Με αφορμή και την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε «γραφείο Real Estate» και οι υπουργοί έχουν γίνει «μεσίτες» και «ατζέντηδες», αναφερόμενος και στις υποθέσεις του ΟΤΕ, της Ολυμπιακής Αεροπορίας και του ΟΣΕ.

    Σε ότι αφορά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου τόνισε ότι το θέμα ξεκίνησε από το 1999 με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι "γι αυτό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να παίζει τον ρόλο του εισαγγελέα και του κατήγορου. Πρέπει να καθίσουν και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με τους υπουργούς της Ν.Δ».

    Είπε ότι ο ΣΥΝ από το 1999 είχε αναδείξει το θέμα και δεν έγινε τίποτε, κάνοντας λόγο για «ιερή σιωπή» και «ιερή διαπλοκή».

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι "βρισκόμαστε στο τέλος εποχής" και από τις εκλογές θα προκύψουν νέοι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων. Ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΝ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, διότι «αποτελεί μέρος του συστήματος, μέρος της κρίσης και όχι της λύσης».

    "Αυτό που ενδιαφέρει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι πότε θα ξαναγίνουν υπουργοί, αλλά αυτό δεν αφορά το ΣΥΝ", είπε και κάλεσε το Γιώργο Παπανδρέου να κάνει στοιχειώδη αυτοκριτική για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Άσκησε κριτική και στην αντιπολιτευτική στάση του ΠΑΣΟΚ και σχολίασε πως «εμείς κάνουμε αντιπολίτευση με το λαό και όχι με το ΛΑ.Ο.Σ».

    "Η λύση δεν είναι μια κυβέρνηση Κεντροαριστεράς, αλλά μια κυβέρνηση της Αριστεράς, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η ριζοσπαστική Αριστερά. Προς την κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΝ επιδιώκει τη συνεργασία με αριστερούς, οικολόγους, κομμουνιστές και σοσιαλιστές, που διαφωνούν με την κυρίαρχη αντίληψη της σοσιαλδημοκρατίας", απηύθυνε κάλεσμα ο Α. Τσίπρας.

    Για τις αυξομειώσεις των ποσοστών του ΣΥΝ στις δημοσκοπήσεις είπε ότι ο ίδιος δίνει σημασία σε δύο στοιχεία. Στο ότι το 35% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο ΣΥΝ κάνει την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση και στο ότι ο ΣΥΝ κερδίζει το 20% όσων βρίσκονται σε ηλικία μεταξύ 20-35 χρονών.

    Σε ερώτηση αν θα είναι ο ίδιος επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για τις ευρωεκλογές, απάντησε ότι αυτό το ζήτημα θα το συζητήσουν τα όργανα του κόμματος.

    Για τις επιθέσεις της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα εναντίον του ΣΥΝ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κ. Παπαρήγα «έχει σπάσει τα ρεκόρ εφευρετικότητας» σε αυτά που λέει για το ΣΥΝ. Πρόσθεσε πως αν συγκεντρώσει κανείς όσα έχει πει το τελευταίο εξάμηνο θα διασκεδάσει και παρατήρησε πως έτσι χάνει την εμπιστοσύνη των αριστερών και «πριονίζει το κλαδί της Αριστεράς, στο οποίο κάθεται και η ίδια».

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει ηθικό ζήτημα για τον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, από τις δραστηριότητες της συζύγου του, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Ηθικό ζήτημα υπάρχει με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και που καλύπτει διαρκώς ο υπουργός Επικρατείας».

    [03] Κοινωνία

    ΚΩΣ

    Θρίλερ με 8χρονο κοριτσάκι

    11/9/2008 17:40:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Θρίλερ θυμίζει η υπόθεση εξαφάνισης ενός μικρού κοριτσιού από την Ιταλία, το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, φαίνεται ότι έχει βρεθεί στην Κω.

    Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, το κοριτσάκι - η Ντενίς Πιπιτόνε-, το οποίο είναι σήμερα οχτώ ετών (γεννήθηκε το 2000 στην Ιταλία) είχε εξαφανιστεί την 1/9/2004 σε ηλικία 4 ετών στη Σικελία.

    Στις 24 του περασμένου Αυγούστου μια Ιταλίδα τουρίστρια που έκανε διακοπές στην Κω, όπως είπε αργότερα, συναντήθηκε με ένα κοριτσάκι 6-9 ετών το οποίο συνοδευόταν από μία γυναίκα πιθανόν Ρομ και ένα αγοράκι. Το κοριτσάκι την πλησίασε για να της πουλήσει ένα ψεύτικο βραχιόλι και μιλούσε ιταλικά. Όταν η τουρίστρια γύρισε στην Ιταλία, από φωτογραφίες και αφίσες, διαπίστωσε ότι εκείνο το κοριτσάκι έμοιαζε με τη μικρή Ντενίς που είχε εξαφανιστεί από τη Σικελία.

    Αμέσως η γυναίκα ειδοποίησε τις ιταλικές αρχές μέσω της οποίας ενημερώθηκαν η Ιντερπόλ και η Ελληνική Αστυνομία. Χθες στις 8 το πρωί, από αστυνομικούς στην Κω εντοπίστηκε στο κέντρο της πόλης μια 29χρονη Αλβανή, η οποία συνόδευε το συγκεκριμένο κοριτσάκι. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η μικρή μιλάει ιταλικά, ενώ η Αλβανή που τη συνόδευε και παρουσιαζόταν ως μητέρα της, δεν ξέρει ιταλικά.

    Επίσης, υπάρχουν πολλές ομοιότητες του κοριτσιού στην Κω με την εξαφανισθείσα, με πιο σημαντική ένα σημάδι κάτω από το μάτι. Μετά από αυτό ο εισαγγελέας Κω διέταξε να συλληφθεί η Αλβανή με την κατηγορία της αρπαγής, ενώ από το κοριτσάκι ελήφθη αίμα που εστάλη αεροπορικώς στην Αθήνα για να γίνει εξέταση DNA, η οποία και θα αποδείξει αν πράγματι πρόκειται για τη μικρή Ντενίς ή όχι.

    Η 29χρονη Αλβανή στις 28 Ιουλίου είχε συλληφθεί και είχε οδηγηθεί στο Αυτόφωρο γιατί επιδείκνυε ως γνήσιες τρεις βεβαιώσεις για έκδοση άδειας διαμονής στη χώρα μας γι΄ αυτήν, το κοριτσάκι και το αγοράκι τα οποία συνόδευε, οι οποίες όμως αντιστοιχούσαν σε κάποιες που είχαν κλαπεί από το δήμο της Θήβας.

    Για την υπόθεση αυτή εκδόθηκε από το δικαστήριο απόφαση απέλασης της 29χρονης εντός 30 ημερών, αλλά αυτή εξακολουθούσε να βρίσκεται στη χώρα μας.

    [04] Tax Bill Given Thumbs Up

    11 Σεπ 2008 12:21:00 (Last updated: 11 Σεπ 2008 19:24:31)

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    The 2nd Recess Section of the Greek House voted for the new tax draft-bill. PASOK (Panhellenic Socialist Movement) had requested article 14 pertaining to young freelancers by brought to a roll-call vote. Tensions, however, also ran high, although Finance Minister amended late on Wednesday the provision with regard to the 10,500 euro tax relief for freelancers up to 30 years old. Strongly opposing the initial provision, Conservative lawmaker Giannis Manolis said he would give a positive vote to the draft-bill following the amendments, offered his full backing to Prime Minister Kostas Karamanlis, yet he stressed that the Conservative cadres are not merely soldiers like those of PASOK. Expressing his frustration with politics and staying true to his proposal, whereby lawmakers should retire after two terms, he argued that he had no intention of seeking another term in the next elections.

    Conservative MP Mihalis Mihaloliakos, who had requested the controversial provision be either revised or repealed, made it plain that the lawmakers who distance themselves are not after harming the party. They want the ruling party to stamp out corruption through political means instead, he added.

    In the meantime, the National Confederation of Hellenic Commerce requested the implementation of the draft-bill be either repealed or suspended, dismissing it as a surprise move at the expense of the commerce world.

    Conservative MP Vassilis Mihaloliakos argued Thursday that the Finance Minister should revise the amendment in question and either improve it or withdraw it. Withdrawing, he added, a controversial article is not a political retreat but an act of political courage that leads to the partys redemption.

    Giorgos Alogoskoufis, on his part, stressed there would be no other changes because a study had to precede them. Any remarks and improvements would be submitted as provisions to other draft-bills as long as they were studies, concluded the Finance Minister.

    Speaking on NET radio station, Conservative deputy Simos Kedikoglou maintained that had the tax system been better, tax measures would have been much fairer.

    Giannis Manolis then took the stand to argue that he would vote for the draft-bill after the amendments promised by Alogoskoufis. He then went on to say that he fully backed Prime Minister Kostas Karamanlis, further adding that the Conservative MPs are not merely soldiers like those of PASOK.

    In the meantime, the National Confederation of Hellenic Commerce requested the implementation of the draft-bill be either repealed or suspended, dismissing it as a surprise move at the expense of traders.

    Related News:

    Tax Draft-Bill Sparks Wrangling

    [05] Τεχνολογία

    "Ζουμ" στα βάθη του Γαλαξία

    11/9/2008 19:07:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μια διεθνής επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής αστρονόμους από το αστεροσκοπείο Χέιστακ του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ, κατάφερε να αποτυπώσει τις καλύτερες μέχρι τώρα εικόνες αυτού που πιστεύεται ότι είναι η τεράστια "μαύρη τρύπα" στο κέντρο του Γαλαξία μας.

    Οι αστρονόμοι διασύνδεσαν από κοινού τρία απομακρυσμένα ραδιοτηλεσκόπια στη Χαβάη, την Αριζόνα και την Καλιφόρνια και έτσι δημιούργησαν ένα εικονικό τηλεσκόπιο που μπορεί να βλέπει λεπτομέρειες 1.000 φορές περισσότερες από το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ. Ο στόχος των παρατηρήσεων ήταν μια πηγή γνωστή ως "Τοξότης Α*" (Αστρο-Α), εδώ και καιρό θεωρούμενη ως η θέση μιας γιγάντιας μαύρης τρύπας, με μάζα 4 εκατ. φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο μας.

    Ο "Τοξότης Α*" ανακαλύφθηκε εδώ και τρεις δεκαετίες, αλλά για πρώτη φορά τώρα οι αστρονόμοι είναι σε θέση να παρατηρήσουν τόσες λεπτομέρειες. Οι μαύρες τρύπες, αντικείμενα τόσο πυκνά που η βαρυτική τους έλξη εμποδίζει ακόμα και το φως να δραπετεύσει από το λεγόμενο "ορίζοντα γεγονότων" στην περιφέρειά τους, έχουν κεντρίσει τη φαντασία των επιστημόνων και του κοινού, αλλά, πέρα από τις θεωρίες, η ύπαρξή τους δεν έχει αποδειχτεί τελεσίδικα. Οι επιστήμονες τις μελετούν όχι άμεσα, αλλά ανιχνεύοντας το φως που εκπέμπεται από την ύλη, η οποία θερμαίνεται, όσο περισσότερο πλησιάζει τον "ορίζοντα γεγονότων".

    Οι νέες παρατηρήσεις έγιναν χρησιμοποιώντας πολύ βραχέα ραδιοκύματα μήκους κύματος 1,3 χιλιοστών, τα οποία μπορούν να διαπεράσουν την "ομίχλη" των διαστρικών αερίων που θολώνουν τις παρατηρήσεις σε μεγαλύτερα μήκη κύματος. Μετρώντας το μέγεθος της φωτεινής περιοχής στο κέντρο του Γαλαξία μας, αποκαλύπτουν την υψηλότερη πυκνότητα συγκέντρωσης ύλης που έχει βρεθεί ποτέ, "γεγονός που αποτελεί νέα σημαντική ένδειξη για την ύπαρξη των μαύρων τρυπών", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Σέφερντ Ντόουλμαν του ΜΙΤ, στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση ScienceDaily.

    Το φως χρειάζεται πάνω από 25.000 χρόνια για να φθάσει στη Γη από το κέντρο του Γαλαξία μας. Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι η πηγή της ακτινοβολίας από το σημείο αυτό προέρχεται είτε από ένα δίσκο ύλης που στροβιλίζεται προς τη μαύρη τρύπα, είτε από ένα "πίδακα" ύλης που με τεράστια ταχύτητα εκτοξεύεται από τη μαύρη τρύπα.

    Οι μελλοντικές παρατηρήσεις από ακόμα μεγαλύτερα εικονικά τηλεσκόπια θα προσδιορίσουν ακριβέστερα τι ακριβώς συμβαίνει στο κέντρο του γαλαξία. Οι περισσότεροι γαλαξίες θεωρείται πλέον ότι έχουν μαύρες τρύπες στο κέντρο τους, όμως η καλύτερη ευκαιρία για επιστημονική παρατήρηση είναι το κέντρο του δικού μας γαλαξία.

    [06] Κόσμος

    Κύπρος

    Θέματα διακυβέρνησης και καταμερισμού εξουσιών

    11/9/2008 17:58:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Θέματα διακυβέρνησης και καταμερισμού των εξουσιών, απασχόλησαν τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο πλαίσιο των απ ευθείας διαπραγματεύσεων για συνολική επίλυση του κυπριακού στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημήτρης Χριστόφιας και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμετ Αλί Ταλάτ. Πρόκειται για την αρχή μιας μακράς διαδικασίας έως ότου οι δυο πλευρές καταλήξουν σε συνολική συμφωνία. Η επόμενη συνάντηση των δυο ανδρών ορίστηκε για τις 18 Σεπτεμβρίου.

    [07] Υγεία

    Άσχημα νέα από Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία

    11/9/2008 17:41:00

    Περισσότεροι από 43 εκατομμύρια άνδρες στην Ευρώπη και δεκάδες χιλιάδες στη χώρα μας αναμένεται να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία μέχρι το 2025. Αυτό τονίστηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, από τον πρόεδρο της κ. Δημήτρη Καντζαβελο και τον γ.γ. της κ. Άλκη Γρηγοράκη. Η αρνητική αυτή εξέλιξη, όπως εξήγησαν οι δυο επιστήμονες, οφείλεται στο γεγονός ότι ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει τα τελευταία χρόνια η αύξηση των κρουσμάτων από τις παθήσεις του ουροποιογεννητικού συστήματος με αιχμή του δόρατος τον καρκίνο του προστάτη, τη στυτική δυσλειτουργία και την ακράτεια ούρων. Ταυτόχρονα με το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας και σύμφωνα με τα στοιχεία περισσότεροι από 100.000 άνδρες, στο δυτικό κόσμο και άγνωστος αριθμός στον υπόλοιπο, πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του προστάτη.

    Επίσης με γεωμετρική πρόοδο αυξάνει και ο αριθμός των ανθρώπων -ανδρών και γυναικών- που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ακράτεια ούρων.

    "Δυστυχώς η δυσοίωνη αυτή εξέλιξη έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι άνθρωποι αυτοί αγνοούν τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας τους η διστάζουν και δεν απευθύνονται έγκαιρα στο γιατρό τους, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα από τις παθήσεις του ουροποιογεννητικού συστήματος", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας κ Καντζάβελος.

    Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τις Εθνικές Ουρολογικές Εταιρείες, τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει καμπάνια για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω στις παθήσεις του ουροποιογεννητικού συστήματος.

    Στο πλαίσιο αυτό φέτος η τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου (15 με 21) ορίστηκε ως Ουρολογική εβδομάδα, με βασικό σύνθημα "Υπάρχουν Λύσεις. Ρωτήστε τον Ουρολόγο σας".

    "Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, τη Δευτέρα 15, την Τετάρτη 17 και την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου γιατροί μέλη της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρεία σε ολόκληρη τη χώρα θα μοιράσουν ενημερωτικά φυλλάδια στους πολίτες", τόνισε ο γ.γ. κ. Άλκης Γρηγοράκης.

    Στην Αττική οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται φυλλάδια από τις ουρολογικές κλινικές των νοσοκομείων αλλά και από δυο περίπτερα της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας στην πλατεία Κοραή και στο σταθμό του ΗΣΑΠ στον Πειραιά.

    [08] Κοινωνία

    Στην Β.Α Αττική

    Εξαρθρώθηκε κύκλωμα δουλεμπόρων

    11/9/2008 17:13:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κύκλωμα δουλεμπόρων εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια ΒΑ Αττικής. Με συντονισμένη επιχείρηση, οι αστυνομικοί συνέλαβαν στο Χαλάνδρι έξι Ιρακινούς, μέλη του κυκλώματος, οι οποίοι κρατούσαν φυλακισμένους κάτω από άθλιες συνθήκες, μέσα σε σπίτι με καγκελόφραχτα παράθυρα, 15 λαθρομετανάστες από το Μπαγκλαντές και τη Σομαλία, οι οποίοι είχαν περάσει παράνομα στη χώρα μας την προηγούμενη μέρα.

    Οι δράστες είχαν συμφωνήσει να πάρουν 4.000 ευρώ από κάθε έναν από τους λαθρομετανάστες, χρήματα τα οποία θα κατέβαλαν οι συγγενείς τους στις χώρες καταγωγής των παράνομων μεταναστών.

    Ώσπου να εισπράξουν τα χρήματα, κρατούσαν όμηρους τους λαθρομετανάστες και ταυτόχρονα διέπρατταν κλοπές σε σπίτια. Τρεις τέτοιες κλοπές έχουν εξιχνιαστεί, ως στιγμής, στην περιοχή της Παιανίας.

    Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα.

    [09] Κοινωνία

    Σύλληψη 27χρονου για απόπειρα εκβίασης

    11/9/2008 17:11:00

    Ένας 27χρονος συνελήφθη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για απόπειρα εκβίασης σε βάρος 34χρονου αρχιτέκτονα επιχειρηματία, τον οποίο είχαν ληστέψει συνεργοί του ή και ο ίδιος πριν από περίπου ενάμιση μήνα. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία ο αρχιτέκτονας είχε καταγγείλει στην Αστυνομία ότι στις 28 Ιουλίου δύο άγνωστοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού τον ακινητοποίησαν με την απειλή πιστολιού στο Βύρωνα και του άρπαξαν μια τσάντα που περιείχε ένα φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένα τσαντάκι μέσα στο οποίο υπήρχε ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος, το κλειδί του αυτοκινήτου του και διάφορα άλλα προσωπικά αντικείμενα. Στη συνέχεια άγνωστος άρχισε να του στέλνει ηλεκτρονικά μηνύματα με τα οποία του ζητούσε 5.000 ευρώ προκειμένου να του επιστρέψει τα δεδομένα που υπήρχαν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και στο σκληρό δίσκο που του είχαν αρπάξει. Τον απειλούσε επίσης ότι αν δεν συμμορφωνόταν θα έκανε κακό στον ίδιο και την οικογένειά του. Μετά τις καταγγελίες άρχισε έρευνα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και εντοπίστηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του δράστη ο οποίος συνελήφθη χθες μετά από έφοδο που έγινε στο σπίτι του.

    Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 11 σκληροί δίσκοι, δύο αεροβόλα πιστόλια, διάφορα ηλεκτρονικά, καθώς και μία περούκα, ένα σακουλάκι με 2,2 γραμμάρια ηρωίνης, μια ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας και ένα κλειδί αυτοκινήτου.

    Ο αρχιτέκτονας ανάμεσα στα κατασχεθέντα αναγνώρισε το κλειδί που ανήκε στο δικό του αυτοκίνητο και ένας από τους σκληρούς δίσκους τα οποία του αποδόθηκαν από την Αστυνομία. Ο 27χρονος οδηγήθηκε σήμερα το πρωί στον Εσαγγελέα.

    [10] Κόσμος

    ΗΠΑ

    Μεγάλο σκάνδαλο με κυβερνητικούς αξιωματούχους

    11/9/2008 17:02:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νέο σκάνδαλο χτυπά την πόρτα του Λευκού Οίκου, έπειτα από την αποκάλυψη ότι αξιωματούχοι που ήταν υπεύθυνοι για τη συλλογή κερδών από τις εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου, για λογαριασμό της κυβέρνησης, δωροδοκούνταν, προέβησαν σε σεξουαλικές περιπτύξεις με υπαλλήλους πετρελαϊκών εταιρειών και είχαν ανάμιξη σε όργια με αλκοόλ και ναρκωτικά.

    Η εισαγγελική έρευνα που διήρκησε δυόμισι χρόνια αποκαλύπτει ότι συνολικά 19 άτομα που ήταν υπεύθυνα για τη συλλογή κερδών από εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου, έβγαζαν τα λεφτά τους και με το παραπάνω.

    Το ένα τρίτο των υπαλλήλων με έδρα το Ντένβερ και την Ουάσιγκτον, αποδείχτηκε ότι πραγματοποιούσαν ταξίδια αναψυχής, διοργάνωναν δείπνα, συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες και δέχονταν πανάκριβα δώρα από άτομα που θα έπρεπε ουσιαστικά να τελούν υπό την επιτήρηση τους. Και όλα αυτά, πολλές φορές υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών. Όχι μόνο δεν έκαναν τη δουλειά τους αλλά αντίθετα κατέληγαν στο κρεβάτι με υπαλλήλους της εταιρείας την οποία θα έπρεπε να επιβλέπουν".

    Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που συμμετείχε στο σκάνδαλο, το εισόδημα του από τις παράνομες αυτές δραστηριότητες ξεπερνούσε κατά πολύ εκείνο που εισέπραττε για τη νόμιμη εργασία του ως υπάλληλος του υπουργείου εσωτερικών. Οι εμπλεκόμενοι που στην πλειοψηφία τους έχουν συνταξιοδοτηθεί ή παραιτηθεί θα κληθούν να απολογηθούν επίσης, για τη σύναψη ψεύτικων συμβολαίων καθώς και για την κακοδιαχείριση χρημάτων που θα έπρεπε να συλλέγουν από τις εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου για λογαριασμό της Κυβέρνησης.

    [11] Κόσμος

    Ιταλία: Σκληρά μέτρα κατά της πορνείας

    11/9/2008 16:53:00

    Ένα νέο μέτωπο στον αγώνα κατά της εγκληματικότητας άνοιξε σήμερα η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με μια νέα σκληρή νομοθεσία που αποσκοπεί στην απομάκρυνση των εκδιδομένων ατόμων από τους δρόμους της Ιταλίας και στην τιμωρία των προαγωγών και των πελατών τους. Η λειτουργία των οίκων ανοχής και των περιοχών με "κόκκινα φανάρια" είναι νόμιμη στην Ιταλία από το 1958, όμως τα εκδιδόμενα άτομα ασκούν το επάγγελμά τους και στους δρόμους των ιταλικών πόλεων. Το ιταλικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σήμερα σχέδιο νόμου, το οποίο προτείνει την επιβολή φυλάκισης έως 15 ημερών και προστίμου έως 3.000 ευρώ σε οποιονδήποτε ασκεί πορνεία ή επωφελείται από αυτήν σε δημόσιους χώρους, πάρκα και δρόμους, συμπεριλαμβανομένων και των πελατών. Η σεξουαλική επαφή με ανήλικα εκδιδόμενα άτομα 16 ως 18 ετών θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και 4 ετών και πρόστιμα έως και 6.000 ευρώ, ενώ η σεξουαλική επαφή με παιδιά κάτω των 16 ετών θα τιμωρείται με πολύ βαρύτερες ποινές.

    Οι προαγωγοί που θα συλλαμβάνονται για την έκδοση ανηλίκων κάτω των 18 θα αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και 12 ετών και πρόστιμα έως και 150.000 ευρώ. Οι ανήλικες αλλοδαπές ιερόδουλες θα επαναπατρίζονται αν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους.

    Πολλές από τις περίπου 70.000-100.000 ιερόδουλες στην Ιταλία προέρχονται από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης και την Αφρική και είναι συχνά λαθρομετανάστριες και ως εκ τούτου περισσότερο ευάλωτες στην εκμετάλλευση.

    Η απομάκρυνση της πορνείας από τους δρόμους της Ιταλίας εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, η οποία αποσκοπεί στο να κατευνάσει τους φόβους του κόσμου για την εγκληματικότητα, για την οποία πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης κατηγορούν τους λαθρομετανάστες.

    Εκτός από τους νέους νόμους κατά της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας, η ιταλική κυβέρνηση έχει τοποθετήσει και στρατιώτες στους δρόμους της χώρας για να βοηθούν την αστυνομία.

    Τη σκλήρυνση της νομοθεσίας για την πορνεία επιθυμούσε πολύ η δεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

    Το νέο αυτό σχέδιο νόμου είναι η πρώτη ενέργεια που αναλαμβάνει η Ιταλία για την πορνεία εδώ και 50 χρόνια, δήλωσε σήμερα η υπουργός Ίσων Ευκαιριών Μάρα Καρφάγκνα, σημειώνοντας ότι αποσκοπεί στο να δώσει ένα πολύ ισχυρό πλήγμα στην αγορά της πορνείας, η οποία προσφέρει το έδαφος για φαινόμενα σκλαβιάς.

    Οι επικριτές του σχεδίου αυτού ποινικοποίησης της πορνείας στους δημόσιους χώρους δηλώνουν ότι θα αναγκάσει απλώς περισσότερα εκδιδόμενα άτομα να προσελκύουν πελατεία εν κρυπτώ, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν περισσότερο από τη βία και την εκμετάλλευση.

    Ωστόσο το σχέδιο αυτό νόμου προβλέπεται να εγκριθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο, στο οποίο ο Μπερλουσκόνι διαθέτει ισχυρή πλειοψηφία.

    [12] Κόσμος

    ΗΠΑ

    Εκδηλώσεις μνήμης 7ης επετείου της 11/9/2001

    11/9/2008 16:30:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Με ενός λεπτού σιγή στις 08.46 τοπική ώρα (15.46 ώρα Ελλάδος) άρχισαν σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες οι εκδηλώσεις μνήμης για την 7η επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

    Ήταν ακριβώς η στιγμή κατά την οποία το πρώτο επιβατηγό αεροπλάνο, που είχαν καταλάβει τρομοκράτες, συντριβόταν πέφτοντας με ορμή πάνω στον ένα από τους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου της Νέας Υόρκης, σύμβολα της οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Μέλη των οικογενειών των 3.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους την ημέρα εκείνη συγκεντρώθηκαν έξω από το Σημείο Μηδέν, εκεί που υψώνονταν κάποτε οι δίδυμοι πύργοι για μία σεμνή τελετή, κατά την οποία αναγνώστηκαν τα ονόματα των θυμάτων.

    Στην Ουάσινγκτον ο πρόεδρος Μπους και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι τήρησαν ενός λεπτού σιγή στο Λευκό Οίκο συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους. Στη συνέχεια ο Τζορτζ Μπους επρόκειτο να μεταβεί στο Πεντάγωνο για την επίσημη τελετή μνήμης.

    "Είναι η έβδομη επέτειος της ημέρας που θρυμματίστηκε ο κόσμος μας", είπε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους στο Σημείο Μηδέν. "Είναι μία τραγωδία που μας ενώνει σε κοινή μνήμη".

    Ο Μπλούμπεργκ υπενθύμισε στην ομιλία του ότι ανάμεσα στους 3.000 νεκρούς της ημέρας εκείνης που συγκλόνισε τον κόσμο, ήσαν άνθρωποι από 95 χώρες και εθνικότητες.

    [13] Πολιτική

    Μήνυση Καρατζαφέρη για την υπόθεση Παυλίδη

    11/9/2008 16:21:00

    Μήνυση κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, Σωτήρη Χατζηγάκη, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά, του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αθανάσιου Κονταξή και κατά παντός υπευθύνου, κατέθεσε το πρωί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ), Γιώργος Καρατζαφέρης. Η μήνυση αφορά τη διαδικασία αρχειοθέτησης της δικογραφίας που είχε σχηματιστεί σε βάρος του πρώην υπουργού Αιγαίου, Αριστείδη Παυλίδη, σχετικά με τον διαγωνισμό για τα πλοία της άγονης γραμμής στο νότιο Αιγαίο. Στο κείμενο της μήνυσης, ο κ. Καρατζαφέρης ισχυρίζεται ότι "οι μηνυόμενοι δημόσιοι λειτουργοί παρακωλύσαντες και ματαιώνοντας την απευθείας διαβίβαση της υπόθεσης του πρώην υπουργού Αρ. Παυλίδη στη Βουλή, σφετερίστηκαν την εξουσία της, αποφασίζοντας αυτοί -αντί της Βουλής- να μην ασκηθεί δίωξη". Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κάνει λόγο για βαρύτατη προσβολή και σημαντική αλλοίωση του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, που έγινε με την κατάχρηση της ιδιότητάς τους. Τέλος, ζητά να διαβιβαστεί η μήνυση απευθείας στη Βουλή, χωρίς να υποβληθεί για αξιολόγηση από οποιανδήποτε εισαγγελικό λειτουργό.

    [14] Κοινωνία

    Βλάβη σε αεροσκάφος της ΟΑ

    11/9/2008 13:29:00

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σε μισθωμένο αεροπλάνο των Ολυμπιακών αερογραμμών, το οποίο πρόσφατα εκτελούσε δρομολόγια στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή διαπιστώθηκαν βλάβες κατά τον τεχνικό έλεγχο. Το αεροσκάφος είχε περάσει πριν τη μίσθωση του, την ονομαζόμενη βαριά συντήρηση και προκαλούν ερωτήματα τα ευρήματα. Τη διεξαγωγή έρευνας, προκειμένου να αναζητηθούν ευθύνες για τη βλάβη που σημειώθηκε σε αεροσκάφος των Ολυμπιακών Αερογραμμών, διέταξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος των Ολυμπιακών Αερογραμμών Πύρρος Παπαδημητρίου. Σε ανακοίνωσή του ο κ. Παπαδημητρίου σημειώνει ότι "ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα της βλάβης, από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκα το συμβάν, έδωσα εντολή να αναζητηθούν οι ευθύνες σε όλα τα επίπεδα, τόσο σε σχέση με την προμηθεύτρια εταιρία, όσο και σε σχέση με τους τεχνικούς της Ολυμπιακής, που ήλεγξαν το συγκεκριμένο αεροσκάφος επί μακρό χρονικό διάστημα και έδωσαν το "πράσινο φως" για να παραληφθεί και να πετάξει. Στην ανακοίνωσή του ο κ. Παπαδημητρίου επαναλαμβάνει ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν πως για την εταιρία το θέμα της ασφάλειας των πτήσεων είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας και δεν θα χαριστούμε σε κανέναν, ο οποίος δεν εκπληρώνει, στο συγκεκριμένο θέμα, τις υποχρεώσεις του. Οι υπεύθυνοι, όποιοι και αν είναι, θα τιμωρηθούν.

    [15] Μ. Ανατολή

    Ισραήλ: Βρέθηκε το πτώμα της μικρής Ρόουζ

    11/9/2008 16:00:00

    Το πτώμα της μικρής Ρόουζ, της τετράχρονης Γαλλίδας, τη δολοφονία της οποίας ομολόγησε ο Ισραηλινός παππούς της, ανακάλυψε η ισραηλινή αστυνομία, έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές. Το πτώμα του κοριτσιού είχε τοποθετηθεί σε βαλίτσα που εντοπίσθηκε από δύτες στον πυθμένα του ποταμού Γιαρκόν. Η ισραηλινή αστυνομία αναζητούσε εδώ και εβδομάδες το πτώμα της Ρόουζ στον ποταμό Γιαρκόν, που διαρρέει τα βόρεια προάστια του Τελ Αβίβ έπειτα από τον ομολογία του παππού της από την πλευρά του πατέρα της, του Ρόνι Ρον, οδηγού ταξί 45 ετών. Ο Ρόνι Ρον συζούσε με τη μητέρα της Ρόουζ, τη Μαρί-Σαρλότ Ρενό, 23 ετών. Πριν από δύο ημέρες ανακάλεσε την ομολογία του. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ο Ρόνι Ρον είχε ομολογήσει ότι κτύπησε μέχρι θανάτου το παιδί, ότι τοποθέτησε το πτώμα του σε μια βαλίτσα και την πέταξε στον ποταμό Γιαρκόν.

    [16] Κόσμος

    Ότι δεν απειλεί τη Μόσχα η αντιπυραυλική ασπίδα

    Εγγυήσεις ζητά ο Λαβρόφ

    11/9/2008 13:06:00

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Η Ρωσία θέλει οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί της να προσφέρουν ικανοποιητικές εγγυήσεις ότι η αντιπυραυλική ασπίδα δεν στρέφεται κατά της Μόσχας, δήλωσε σήμερα ο ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, σύμφωνα με πολωνική εφημερίδα. Ο Λαβρόφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πολωνία, κάλεσε επίσης την Δύση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία μιας "νέας πραγματικότητας" στον Καύκασο και να ακολουθήσει το παράδειγμα της Μόσχας αναγνωρίζοντας την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

    "Είμαστε ανοιχτοί σε σοβαρές διαπραγματεύσεις (για την αντιπυραυλική ασπίδα). Αν οι ΗΠΑ και η Πολωνία προτίθενται να εγγυηθούν ότι η ευρωπαϊκή αντι-πυραυλική βάση δεν έχει στο στόχαστρό της την Ρωσία, τότε είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε συγκεκριμένες προτάσεις", είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Gazeta Wyborcza.

    "Πρέπει όμως να συζητήσουμε για εγγυήσεις, όχι για διακοσμητικές πολιτικές χειρονομίες", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Η Ρωσία έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στα αμερικανικά σχέδια εγκατάστασης αντιπυραυλικής ασπίδας στα μέλη του ΝΑΤΟ, Πολωνία και Δημοκρατία της Τσεχίας, δορυφόρους της Μόσχας επί Σοβιετικής Ενωσης, με το αιτιολογικό ότι διαταράσσει την ισορροπία των δυνάμεων υπονομεύοντας το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

    Εκτός από την αντιπυραυλική ασπίδα και την πρόσφατη σύρραξη στην Γεωργία, στις συνομιλίες που θα έχει ο Λαβρόφ σήμερα στη Βαρσοβία αναμένεται να κυριαρχήσει και το θέμα των ρωσικών εξαγωγών στην Ευρώπη στον τομέα της ενέργειας.

    [17] Οικονομία

    Υποχώρηση του ευρώ

    11/9/2008 13:13:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κάτω από τα 1,39 δολάρια υποχώρησε σήμερα το ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 18 Σεπτεμβρίου του 2007, εν μέσω φόβων για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης και λόγω ευνοϊκού κλίματος για τις προοπτικές ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας. Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα δέχεται πιέσεις για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στον απόηχο της χθεσινής αναθεώρησης προς τα κάτω της εκτίμησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης στο 1,3%, από 1,7% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε το μεσημέρι με 1,3902 δολάρια, έχοντας προηγουμένως εξασθενήσει έως και στα 1,3893 δολάρια, έναντι 1,3999 δολαρίων αργά χθες βράδυ. Η ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος με το κοινό νόμισμα πυροδότησε πιέσεις στις τιμές του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Οκτωβρίου του αργού τύπου μπρεντ υποχώρησε έως και στα 97,85 δολάρια το βαρέλι ενώ η τιμή του αντίστοιχου συμβολαίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έως και στα 101,53 δολάρια το βαρέλι.

    [18] Υγεία

    Επιστημονικές έρευνες

    "Κλειδί" τα συχνά γεύματα

    11/9/2008 12:02:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ότι η υγεία τους επηρεάζεται από το τι τρώνε. Τώρα όμως οι επιστήμονες έδειξαν ότι έχει σημασία και το πόσο συχνά τρώμε. Οι άνθρωποι που τρώνε αραιά και ακανόνιστα, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους, ειδικά από το λεγόμενο "μεταβολικό σύνδρομο", σύμφωνα με μελέτη που έκανε το σουηδικό ιατρικό πανεπιστημιακό ινστιτούτο Καρολίνσκα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Mai-Lis Hellenius.

    Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια κατάσταση όπου πολλαπλοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη συσσωρεύονται στο ίδιο άτομο. Το σύνδρομο εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως παχυσαρκία (κυρίως στην κοιλιά), υπέρταση, υπερλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερίνη) και αυξημένο ζάχαρο.

    Οι Σουηδοί επιστήμονες, μελετώντας 4.000 άτομα περίπου 60 ετών, έδειξαν, για πρώτη φορά, ότι η συχνότητα των γευμάτων, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό τους, επηρεάζει τις πιθανότητες εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου. Όσο πιο ακανόνιστα είναι τα γεύματα, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος για την υγεία. Όσοι δήλωσαν ότι σπάνια έτρωγαν κανονικό πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, είχαν κατά μέσο όρο παχύτερη μέση, περισσότερα λιπίδια στο αίμα και μεγαλύτερη τάση για ζάχαρο από όσους έτρωγαν κανονικά.

    Θέμα συμπεριφοράς η παχυσαρκία;

    Μια ακόμα έρευνα που πραγματοποίησαν οικονομολόγοι του βρετανικού πανεπιστημίου του Warwick (Dartmouth College) και του βελγικού πανεπιστημίου της Leuven, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι, υποσυνείδητα αλλά πολύ έντονα, επηρεάζονται από το βάρος των γύρω τους. Χωρίς να το συνειδητοποιούν, σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι τείνουν να εναρμονίζονται με το βάρος των γειτόνων τους! Αν αυτοί π.χ. είναι χοντροί, όλη η κοινωνία θα έχει τάση για παχυσαρκία.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, για μια πλειάδα λόγων (προαγωγή στη δουλειά, εύρεση ερωτικού συντρόφου κ.α.), αυτό που μετρά είναι όχι τόσο το απόλυτο αλλά το σχετικό βάρος κάποιου σε σχέση με τους άλλους. Οι υποκειμενικές αντιλήψεις για την παχυσαρκία και οι ατομικές επιλογές για τη δίαιτα επηρεάζονται καθοριστικά από τις συγκρίσεις που ενδόμυχα κάνουν οι άνθρωποι με άλλους του ίδιου φύλου και ανάλογης ηλικίας.

    Εξάλλου, όσο πιο μορφωμένος είναι κάποιος, τόσο πιο υπέρβαρος νοιώθει. Ανάμεσα σε δύο ανθρώπους με ίδιο βάρος, ο απόφοιτος πανεπιστημίου νοιώθει (υποκειμενικά) πολύ πιο παχύς από κάποιον που έχει βγάλει απλώς το δημοτικό. Οι ερευνητές, που ως οικονομολόγοι χρησιμοποιούν ανάλογη ορολογία, θεωρούν ότι η "χρησιμότητα" (ωφέλεια-ικανοποίηση) που νοιώθει κάποιος, εξαρτάται από το βάρος του σε σχέση με το βάρος των άλλων.

    Αυτό ισχύει ειδικά για τις γυναίκες. Χρησιμοποιώντας δεδομένα από 29.000 άτομα από 29 ευρωπαϊκές χώρες, διαπιστώθηκε ότι σχεδόν οι μισές Ευρωπαίες αισθάνονται υπέρβαρες, έναντι λιγότερου από το ένα τρίτο των ανδρών που αισθάνονται το ίδιο. Οι γυναίκες είναι δηλαδή σαφώς πιο επιρρεπείς στο να νοιώθουν υπέρβαρες, συγκρίνοντας το βάρος τους με αυτό των άλλων γυναικών της ηλικίας τους στη χώρα τους, γεγονός που εύκολα τις κάνει να νοιώθουν ανικανοποίητες. Αντίθετα, σπάνια οι άνδρες έχουν πρόβλημα με το πάχος τους, αν και οι διπλανοί τους είναι εξίσου υπέρβαροι.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κατανάλωση θερμίδων έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό δεν εξηγεί γιατί οι άνθρωποι τρώνε περισσότερο. Μερικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι η παχυσαρκία τελικά οφείλεται στο ότι οι τιμές των τροφίμων διαχρονικά έχουν πέσει, αν όμως η παχυσαρκία αποτελεί συνέπεια του φθηνότερου φαγητού, τότε γιατί συχνά οι πλούσιοι είναι λεπτότεροι από τους φτωχούς; Εν κατακλείδι, το συμπέρασμα είναι ότι η παχυσαρκία δεν είναι τελικά ζήτημα φυσιολογίας, αλλά κοινωνιολογίας, καθώς οι άνθρωποι επηρεάζονται συνεχώς από συγκρίσεις μεταξύ τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 11 September 2008 - 16:50:20 UTC