Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ορκίστηκε ο νέος ΥΕΝ
  • [02] Στο ΤΠΔ τα χρήματα από την πώληση ακινήτων
  • [03] Papaligouras Sworn In
  • [04] Γόνδολες στη Θεσσαλονίκη
  • [05] "Η μοναξιά μου"
  • [06] Διέξοδος με την Αριστερά
  • [07] 9η συνάντηση Κομμουνιστικών & Εργατικών κομμάτων
  • [08] Εν ψυχρό προμελετημένο έγκλημα
  • [09] Έρχεται το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων
  • [10] 432 βρέφη ασθενούν από μολυσμένο γάλα
  • [11] Κλιμακώνεται η ένταση στη Βολιβία
  • [12] Επίθεση με γκαζάκια και μολότοφ

    [01] Πολιτική

    Στον απόηχο της παραίτησης Βουλγαράκη

    Ορκίστηκε ο νέος ΥΕΝ

    13/9/2008 12:02:00 (Τελευταία ενημέρωση: 13/9/2008 14:06:39)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Ορκίστηκε σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο ο νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αναστάσης Παπαληγούρας, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού και χοροστατούντος του Μητροπολίτη Βελεστίνου. Η τλελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου θα γίνει τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι. "Η πρόταση του πρωθυπουργού με τιμά και ενισχύει την αποφασιστικότητά μου να συμβάλω ξανά ως μέλος της στην προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει εις πέρας το αναμφίβολα δύσκολο έργο της", ανέφερε χθες ο νέος υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Οκ. Παπαληγούρας απέφυγε μετά την ορκωμοσία να κάνει δηλώσεις, σημειώνοντας ότι αυτές θα γίνουν μετά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο, τη Δευτέρα. Αμέσως μετά αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση με τον Κ. Καραμανλή. Στον απόηχο της παραίτησης Βουλγαράκη, συνεχίζονται τα σχόλια στελεχών τόσο της Κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης. Ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε την Παρασκευή την παραίτηση του Γ. Βουλγαράκη και τον ευχαρίστησε για το σημαντικό πολιτικό έργο, που προσέφερε από το 2004 στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης, Πολιτισμού και Ναυτιλίας, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Επιστολή Βουλγαράκη

    Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ο κ. Βουλγαράκης τονίζει ότι αποχωρεί για να προστατεύσει την παράταξη, το κυβερνητικό έργο και τον ίδιο πρωθυπουργό, και κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι πρωτοστατεί στην επιχείρηση για την εν ψυχρώ δολοφονία της πολιτικής του οντότητας και τη σπίλωση της τιμής του, με καταιγισμό ψεμάτων και λάσπης που δημιουργούν εντυπώσεις. Ο κ. Βουλγαράκης μιλώντας στους δημοσιογράφους, άφησε αιχμές και εναντίον των λεγόμενων "βαρόνων" του κόμματος, λέγοντας ότι η κόντρα μαζί τους χρονολογείται από παλιά και τόνισε ότι φεύγει από το υπουργείο και όχι από την πολιτική.

    Σχόλια κομματικών στελεχών

    Ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της παραίτησης του κ. Βουλγαράκη απάντησε : "Φοβάμαι ότι ήταν νομοτελειακή αυτή η εξέλιξη. Από εδώ και μπρος πρέπει να επιταχύνουμε τους ρυθμούς μας, να ενισχύσουμε τις προσπάθειες μας για να αποδώσουν οι πολιτικές μας το γρηγορότερο δυνατόν. Διότι πράγματι ο κόσμος περνάει δύσκολα".

    Ο κ. Βουλγαράκης έκανε εκείνο που θεώρησε ο ίδιος ορθότερο και το οποίο ζητούσε η κοινή γνώμη, ανέφερε στη ΝΕΤ 105.8 ΝΔ ο Κωνσταντίνος Αγοραστός από τη ΝΔ, ενώ ο Αναστάσιος Λιάσκος χαρακτήρισε την αποχώρησή του αναμενόμενη και ενδεδειγμένη πολιτική πράξη.

    Πρόκειται για ακόμα μία δραματική εξέλιξη σε μία σειρά γεγονότων που δημιουργούν κρίση αξιοπιστίας στην κυβέρνηση, τόνισε, μιλώντας στην ίδια ραδιοφωνική συχνόττηα, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης από το ΠΑΣΟΚ.

    Με την παραίτηση δεν θα αλλάξει ο πυρήνας της πολιτικής της ΝΔ, σημείωσε ο Γιάννης Γκιόκας από το ΚΚΕ.

    Για μία αναγκαστική κίνηση υπό την κατακραυγή της κοινωνίας μίλησε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο Δημήτρης Παπαδημούλης από το ΣΥΝ, προσθέτοντας ότι ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον κ. Βουλγαράκη υπάρχει μία "ομερτά".

    Έφυγε ο Υπασπιστής, αλλά έμεινε ο Επιτελάρχης, σχολίασε σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

    [02] Πολιτική

    Σε εξέλιξη η εισαγγελική έρευνα

    Στο ΤΠΔ τα χρήματα από την πώληση ακινήτων

    13/9/2008 12:25:00 (Τελευταία ενημέρωση: 13/9/2008 16:46:52)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στην υπόθεση με τη μονή Βατοπεδίου, οι εισαγγελείς, ερευνούν όλα τα στοιχεία και τις γνωμοδοτήσεις, κρατικών συμβουλίων, από το 1999, που αφορούν, στις επίμαχες ανταλλαγές ακινήτων. Οι υπουργοί και υφυπουργοί, που ασχολήθηκαν με τις δοσοληψίες αυτές, όπως οι κύριοι, Δρύς, Φωτιάδης και Δούκας, επιμένουν ότι όταν η υπόθεση έφθασε στα χέρια τους, ήταν περατωμένη.

    Ωστόσο, ερωτήματα προκαλεί το γεγονός, ότι αγνοήθηκε, ομόφωνη απόφαση της Ολομελείας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία, η λίμνη Βιστωνίδα είναι κοινόχρηστη και δεν μπορεί να ανήκει στη Μονή.

    Εν τω μεταξύ, δήλωση για το θέμα έκανε ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, πατέρας Εφραίμ, σύμφωνα με την οποία η Ιερά Μονή προτίθεται να καταθέσει τα χρήματα από την πώληση των ακινήτων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ οι τίτλοι από τις ανταλλαγές των εκτάσεων θα φυλαχθούν σε συμβολαιογραφικό γραφείο έως την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας.

    Η ανακοίνωση της Μονής Βατοπεδίου

    "Με απόλυτη συναίσθηση της ιεράς αποστολής μας και αντιλαμβανόμενοι πλήρως την πραγματικότητα, η οποία διαστρεβλώνεται με υπερβολές και ψεύδη και αναδεικνύεται επίμονα στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, δηλώνουμε τα ακόλουθα:

    Η Ιερά Μονή μας από το 1998, ξεκίνησε την προσπάθεια αναγνώρισης της κυριότητάς της επί της Λίμνης Βιστωνίδος και ανταλλαγής της με κτήματα του ελληνικού δημοσίου. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε όλη αυτή την περίοδο ήταν απόλυτα νόμιμες και επικυρώθηκαν πολλές φορές από ομόφωνες αποφάσεις τόσο του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, όσο και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

    Ο στόχος των ενεργειών αυτών, ήταν, όχι οι προσπορισμός οιουδήποτε προσωπικού οφέλους, αφού ως μοναχοί είμεθα ακτήμονες, αλλά η συνέχιση και ενίσχυση του υπερχιλιετούς ιστορικού έργου της Ιεράς Μονής, η συντήρηση και αναστήλωση των μεγάλων μνημειακών χώρων της, η διαφύλαξη και ανάδειξη των ανεκτίμητης αξίας κειμηλιακών θησαυρών της και το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο της.

    Το πνευματικό έργο ήταν, είναι και θα παραμείνει ιερό μας καθήκον και από αυτό δεν θα μας αποσπάσουν οι πρόσκαιρες εντυπώσεις που δημιουργούνται.

    Γνωστοποιούμε ότι η υπόθεση αυτή έλαβε αρχή το 1922 όταν η Νομική Σχολή Αθηνών, με τους επιφανέστερους των καθηγητών της, γνωμοδότησε υπέρ των δικαίων της Ιεράς Μονής μας. Θεωρούμε ότι όλα τα θεσμοθετημένα όργανα της ελληνικής πολιτείας, που αρμοδίως επελήφθησαν των σχετικών διαδικασιών επί δεκαετία και πλέον, ενήργησαν έννομα, αντικειμενικά και άμεμπτα, κατ επίγνωσιν του καθήκοντός τους.

    Έχοντας πλήρη πεποίθηση ότι η δικαιοσύνη θα αποδώσει το δίκαιο, η Γεροντική Σύναξις της Ιεράς Μονής μας απεφάσισε ομοφώνως όπως προβεί στην εξής ενέργεια:

    Εντός της προσεχούς εβδομάδος, η Ιερά Μονή θα καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρήματα που αποκόμισε από την πώληση των ακινήτων που αντηλλάγησαν και τα οποία θα παραμείνουν ανέγγιχτα. Ταυτόχρονα, θα διατηρήσει αμετάβλητα και ανέγγιχτα όλα τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία της που προέκυψαν ή σχετίζονται με τις πραγματοποιηθείσες ανταλλαγές της Λίμνης Βιστωνίδας. Οι τίτλοι αυτών θα κατατεθούν σε συμβολαιογραφικό γραφείο της Θεσσαλονίκης και θα συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη.

    Με την πιο πάνω ενέργεια, παραδίνουμε στο ελληνικό δημόσιο προς φύλαξιν τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία της Ιεράς Μονής μας, αναμένοντας την ολοκλήρωση της εν εξελίξει εισαγγελικής έρευνας.

    Ως προς τις πρόσκαιρες ηχηρές κατηγορίες, όπως αρμόζει στο μοναχικό σχήμα, τις αντιμετωπίζουμε αδιαμαρτύρητα".

    [03] In the Aftermath of Voulgarakis' Resignation

    Papaligouras Sworn In

    13 Σεπ 2008 12:02:00 (Last updated: 13 Σεπ 2008 14:37:32)

    By Anthi Ntaousani

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ANA

    Anastasis Papaligouras was sworn in as new Merchant Marine Minister before the Prime Minister and the President of the Hellenic Republic. G. Voulgarakis quitted Friday his post amid the heavy criticism he came in for with regard to a property scandal. He will officially assume office on Monday noon. "The Prime Ministers proposal is an honour to me and boosts my determination to contribute anew to the governments drive to complete its undeniably harsh task," commented the new Merchant Marine Minister. The Prime Minister, said State Minister Theodoros Roussopoulos, accepted Voulgarakis resignation and thanked him for his important work.

    Voulgarakis' Letter of Resignation

    In the letter he sent to the Prime Minister, Voulgarakis stressed he stepped down to protect the Conservative party, the governments work and the Prime Minister himself. He then went on to blame PASOK for landing the leading role in a defamation campaign against him, spreading a torrent of lies. Addressing journalists, Voulgarakis dropped hints at the partys so-called "barons," arguing that his conflict with him is quite old. Finally, he underlined he quitted his ministry post and not politics.

    Comments by Party Officials

    Voulgarakis did what he thought was the best thing to do, Conservative MP Konstantinos Agorastos told NET 105.8, while Anastasios Liaskos described his resignation as expected and the proper thing to do. It is yet another dramatic development in the series of events creating an unreliability crisis within the government, Socialist lawmaker Mihalis Chrysohoides told NET radio station. A single resignation is not going to change the core of the ruling partys policy, commented Communist deputy Giannis Giokas.

    Translated by Areti Christou

    Related News:

    Voulgarakis Steps Down

    [04] Πολιτισμός

    Βενετία ο Θερμαϊκός

    Γόνδολες στη Θεσσαλονίκη

    13/9/2008 19:03:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη δυνατότητα να πλεύσουν στον Θερμαϊκό με... βενετσιάνικη γόνδολα(!), αλλά και να παρακολουθήσουν την παρέλαση των ξακουστών Μεσαιωνικών Σημαιοφόρων της Τοσκάνης ή να δουν από κοντά ένα αυθεντικό μονοθέσιο αυτοκίνητο Formula-1 της WILLIAMS, έχουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της συμπρωτεύουσας, κι όλα αυτά στο πλαίσιο της 73η Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Βόλτα με γόνδολα στον Θερμαϊκό μπόρεσαν να κάνουν από τις 12:30 το μεσημέρι ως τις 5:00 το απόγευμα του Σαββάτου, 50 τυχεροί επισκέπτες της 73ης ΔΕΘ, που είχαν ήδη δηλώσει τη συμμετοχή τους στην κλήρωση, μέσω Bluetooth.

    Αντιστοίχως, άλλοι 50 που θα δηλώσαν συμμετοχή κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και θα κληρωθούν, θα μπορέσουν να κάνουν τη βόλτα τους την Κυριακή, τις ίδιες ώρες. Οι νικητές των δύο κληρώσεων, που εντάσσονται στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ιταλίας ως τιμώμενης χώρας της φετινής ΔΕΘ, ενημερώνονται για την επιλογή τους μέσω SMS, στα κινητά τους τηλέφωνα.

    Εξάλλου, στις 12:.30 το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποίησαν την πρώτη τους επίδειξη στην αψίδα της ΧΑΝΘ, οι Μεσαιωνικοί Σημαιοφόροι. Εν συνεχεία, υπό τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης διέσχισαν τη λεωφόρο Τσιμισκή, με προορισμό την Πλατεία Αριστοτέλους, όπου στις 2 το μεσημέρι έδωσαν τη δεύτερη παράστασή τους. Αντίστοιχες παραστάσεις θα δώσουν το μεσημέρι της Κυριακής, από τις 12:30 έως τις 2:00 το μεσημέρι στους χώρους της ΔΕΘ και στην περιοχή του Λευκού Πύργου.

    Σε ό,τι αφορά το μονοθέσιο της "Φόρμουλα 1", που ήρθε στην 73η ΔΕΘ από το Βέλγιο, όπου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο συμμετείχε στους αγώνες Grand-Prix, ανήκει στην ομάδα της WILLIAMS, που από το 1975 μέχρι σήμερα, έχει κερδίσει εννέα παγκόσμια πρωταθλήματα, 125 pole positions και 129 γρηγορότερους γύρους.

    Επίσης, το πρωί της Κυριακής, η διοίκηση της HELEXPO θα απονείμει 11 βραβεία καλύτερης δημιουργίας [έξι σε εκθέτες στους στεγασμένους χώρους και πέντε σε εκθέτες στους υπαίθριους χώρους], οκτώ επαίνους και επτά ειδικά βραβεία διοργανωτή, σε ισάριθμες συμμετοχές που ξεχώρισαν για την παρουσία τους στην 73η ΔΕΘ.

    [05] Πολιτισμός

    Καινοτόμος μουσικοχορευτική παράστασή

    "Η μοναξιά μου"

    13/9/2008 18:48:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είναι εκρηκτικός και διαθέτει απαράμιλλο χορευτικό στυλ.«Το κορμί μου θα μπορούσε να πει μία ιστορία σκληρής δουλειάς, πόνου και επιμονής», έχει πει σε παλαιότερη επίσκεψή του στη χώρα μας. Δεν είναι άλλος από τον κορυφαίο χορευτή του φλαμένκο, Χοακίν Κορτές.

    Στους ρυθμούς της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ανδαλουσίας, ταξίδεψε ο διάσημος Ισπανός χορευτής και χορογράφος του φλαμένκο, Χοακίν Κορτές, τους θεατές του θεάτρου Γης της Θεσσαλονίκης,. Η νέα, καινοτόμος χορευτική και μουσική του πρόταση είχε τον τίτλο "MI ΣΟΛΕΔΑΔ", που σημαίνει:.

    Ο Κορτές περιοδεύει από το 2005 σε όλον τον κόσμο με την παράσταση "Η μοναξιά μου" [«Mi Soledad»].

    Έτσι, λοιπόν, έφερε και στη Θεσσαλονίκη τη «μοναξιά του» και συγκεκριμένα στο Θέατρο Γης, όπου οι θεατές ταξίδεψαν στα πιο προσωπικά συναισθήματα του περιπλανώμενου Ρομά καλλιτέχνη.

    το "μοναχικό του ταξίδι" συνεχίζεται για να διατηρεί ζωντανό το φλαμένκο της χώρας του, ιδιαίτερα της πατρίδας του, της Ανδαλουσίας.

    Την αυθεντική μουσική της παράστασης έχουν συνθέσει ο Χοακίν Κορτές με τους Χοσέ και Αντόνιο Καρμπονέλ και είναι μία μείξη φλαμένκο με τζαζ, κουβανέζικη και κλασική μουσική. Άλλωστε όπως έχει πει κι ο ίδιος Το κοινό δέχεται ευχάριστα τις καινοτόμες προτάσεις.

    [06] Πολιτική

    Ο Τσίπρας στο ΒΕΘ & στην 73η ΔΕΘ

    Διέξοδος με την Αριστερά

    13/9/2008 18:09:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η κυβέρνηση ότι αντί να ενισχύει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες κάνει επιδρομή εναντίον τους δήλωσε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση, ενώ αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή είπε ότι τσακίζει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τόνισε την ανάγκη να καταργηθεί στην πράξη.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Βουλγαράκη, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε πως "ο πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος στην πολιτική συνενοχής και συγκάλυψης. Τώρα πια η ευθύνη δεν βαραίνει τους υπουργούς, βαραίνει τον ίδιο".

    "Η off shore [υπεράκτια] διακυβέρνηση με τον αόρατο πρωθυπουργό και τους ατζέντηδες υπουργούς να σταματήσει να λεηλατεί το δημόσιο πλούτο. Χρειάζεται διέξοδος και αυτή είναι η λύση της αριστεράς πριν είναι αργά", τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    "Προσφυγή στις κάλπες"

    Άμεση προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ο οποίος χαρακτήρισε «επικίνδυνη» την κυβέρνηση της Ν.Δ., στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ.

    Για τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είπε ότι «δεν μπορεί να πείσει ούτε τον εαυτό του» και τον κατηγόρησε πως από τη «μηδενική ανοχή» έχει περάσει στην «απεριόριστη ανοχή, τη συγκάλυψη και τη συνενοχή».

    Με αφορμή και την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε «γραφείο Real Estate» και οι υπουργοί έχουν γίνει «μεσίτες» και «ατζέντηδες», αναφερόμενος και στις υποθέσεις του ΟΤΕ, της Ολυμπιακής Αεροπορίας και του ΟΣΕ.

    Σε ό,τι αφορά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου τόνισε ότι το θέμα άρχισε από το 1999 με κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι "γι αυτό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να παίζει τον ρόλο του εισαγγελέα και του κατήγορου. Πρέπει να καθίσουν και υπουργοί του ΠΑΣΟΚ στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με τους υπουργούς της Ν.Δ».

    Είπε ότι ο ΣΥΝ από το 1999 είχε αναδείξει το θέμα και δεν έγινε τίποτε, κάνοντας λόγο για «ιερή σιωπή» και «ιερή διαπλοκή».

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι "βρισκόμαστε στο τέλος εποχής" κι ότι από τις εκλογές θα προκύψουν νέοι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων. Ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΝ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, διότι «αποτελεί μέρος του συστήματος, μέρος της κρίσης και όχι της λύσης».

    "Αυτό που ενδιαφέρει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι πότε θα ξαναγίνουν υπουργοί, αλλά, αυτό δεν αφορά το ΣΥΝ", είπε και κάλεσε το Γιώργο Παπανδρέου να κάνει στοιχειώδη αυτοκριτική για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Άσκησε κριτική και στην αντιπολιτευτική στάση του ΠΑΣΟΚ και σχολίασε πως «εμείς κάνουμε αντιπολίτευση με το λαό, κι όχι με το ΛΑ.Ο.Σ.».

    "Η λύση δεν είναι μία κυβέρνηση Κεντροαριστεράς, αλλά, μία κυβέρνηση της Αριστεράς, στην οποία πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η ριζοσπαστική Αριστερά. Προς την κατεύθυνση αυτή ο ΣΥΝ επιδιώκει τη συνεργασία με αριστερούς, οικολόγους, κομμουνιστές και σοσιαλιστές, που διαφωνούν με την κυρίαρχη αντίληψη της σοσιαλδημοκρατίας", απηύθυνε κάλεσμα ο Α. Τσίπρας.

    Για τις αυξομειώσεις των ποσοστών του ΣΥΝ στις δημοσκοπήσεις είπε ότι ο ίδιος δίνει σημασία σε δύο στοιχεία. Στο ότι το 35% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι ο ΣΥΝ κάνει την πιο ουσιαστική αντιπολίτευση και στο ότι ο ΣΥΝ κερδίζει το 20% όσων βρίσκονται σε ηλικία μεταξύ 20-35 χρονών.

    Σε ερώτηση αν θα είναι ο ίδιος επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για τις ευρωεκλογές, απάντησε ότι αυτό το ζήτημα θα το συζητήσουν τα όργανα του κόμματος.

    Για τις επιθέσεις της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ κ. Αλέκας Παπαρήγα εναντίον του ΣΥΝ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κ. Παπαρήγα «έχει σπάσει τα ρεκόρ εφευρετικότητας» σε αυτά που λέει για το ΣΥΝ. Πρόσθεσε πως αν συγκεντρώσει κανείς όσα έχει πει το τελευταίο εξάμηνο θα διασκεδάσει και παρατήρησε πως έτσι χάνει την εμπιστοσύνη των αριστερών και «πριονίζει το κλαδί της Αριστεράς, στο οποίο κάθεται και η ίδια».

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπάρχει ηθικό ζήτημα για τον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, από τις δραστηριότητες της συζύγου του, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Ηθικό ζήτημα υπάρχει με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και που καλύπτει διαρκώς ο υπουργός Επικρατείας».

    [07] Πολιτική

    Συζητήθηκαν Βαλκανικά ζητήματα

    9η συνάντηση Κομμουνιστικών & Εργατικών κομμάτων

    13/9/2008 17:50:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η όξυνση του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων και οι επιπτώσεις του στα Βαλκάνια, τον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή, ο ρόλος του NATO των ΗΠΑ και της Ε.Ε., αλλά και οι αγώνες εργαζομένων και μεταναστών και οι πρωτοβουλίες των κομμουνιστών κι «άλλων αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων» συζητήθηκαν στην 9η Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, από χώρες της Βαλκανικής.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και συμμετείχαν αντιπροσωπείες Κομμουνιστικών Κομμάτων της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της ΠΔΓΜ, το νέο «Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας» και το «Εργατικό Κόμμα Τουρκίας».

    Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, στην ομιλία του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, επεσήμανε τις αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ρωσίας στον Καύκασο και στη λεγόμενη «Μεγάλη Μέση Ανατολή», για το «ξανα-μοίρασμα των αγορών» και της ενέργειας και κατήγγειλε την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» σε Τσεχία και Πολωνία.

    Υποστήριξε ότι η αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας από τη Ρωσία δεν επιλύει το πρόβλημα της ασφάλειας στον Καύκασο, ενώ χαρακτήρισε «υποκριτική» η στάση των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, που -όπως είπε- «διαμέλισαν την ενιαία Γιουγκοσλαβία και δημιούργησαν το προηγούμενο του προτεκτοράτου του Κοσόβου».

    Μιλώντας ειδικότερα για τα Βαλκάνια, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι με την ανάδειξη «υπαρκτών ή ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων», γίνεται προσπάθεια «μειονότητες, να μετατραπούν σε όργανα στα χέρια των ιμπεριαλιστών», για να «δικαιολογηθούν επεμβάσεις και αλλαγές συνόρων». Πρόσθεσε ότι «το ΚΚΕ έχει σταθερές θέσεις ενάντια στον εγχώριο εθνικισμό».

    Αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ είπε ότι στήνεται «επιχείρηση παραπλάνησης» με την «ονοματολογία» και πρόσθεσε, «Πολύ περισσότερο, που το κύριο δεν είναι το όνομα, αλλά, η αποφυγή των αλυτρωτισμών και η απόρριψη ανακίνησης μειονοτικών ζητημάτων».

    Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε το ότι οι ευρωεκλογές, τον Ιούνιο του 2009, είναι ευκαιρία των λαών των χωρών μελών της Ε.Ε. «να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στην αντιλαϊκή πολιτική και τον αντιδραστικό χαρακτήρα της Ε.Ε.».

    Τις θέσεις τους ανέπτυξαν και οι εκπρόσωποι των ξένων κομμουνιστικών κομμάτων, εστιάζοντας στο θέμα του Κοσόβου και τις εξελίξεις στον Καύκασο.

    Οι αντιπροσωπείες των βαλκανικών Εργατικών και Κομμουνιστικών Κομμάτων εξέδωσαν ένα κοινό ψήφισμα και ένα ψήφισμα συμπαράστασης στην Κούβα, ενώ θα συμμετάσχουν επίσης στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη.

    [08] Κοινωνία

    Δολοφονία με 20 σφαίρες

    Εν ψυχρό προμελετημένο έγκλημα

    13/9/2008 16:26:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στις έντεκα και πέντε άγνωστος πυροβόλησε και τραυμάτισε στο πόδι θαμώνα καταστήματος. Το επεισόδιο έγινε στην οδό Αγίας Σκέπης-3 στη Νέα Πεντέλη. Ο δράστης μετά την πράξη του εξαφανίσθηκε.

    Το θύμα μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ Κηφισιάς, όπου λίγες ώρες αργότερα εξέπνευσε.

    Πρόκειται για τον Δημήτρη Γούση του Γεωργίου, 56 χρόνων, ο οποίος στο παρελθόν είχε απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές με σωρεία αδικημάτων γύρω από το οικονομικό έγκλημα. Ο Γούσης πρόσφατα είχε αποφυλακιστεί.

    Στο ερώτημα που καλούνται να δώσουν απάντηση οι αρχές, είναι το "ποιός έβαλε τον άγνωστο δράστη να σκοτώσει στην Νέα Πεντέλη τον 56/χρονο σεσημασμένο για πλαστογραφίες και απάτες, Γιώργο Γούσιο;".

    Είναι το ερώτημα που κατά την αστυνομία αποτελεί "μίτο της Αριάδνης" για την εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας.

    Το έγκλημα, που έγινε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, έξω από καφετέρια, στην οδό Αγίας Σκέπης μπροστά σε δεκάδες ακούσιους αυτόπτες μάρτυρες στην πλατεία με τις καφετέριες της περιοχής, θα έχουν για καιρό εφιάλτες από την αγριότητα που ξετυλίχτηκε μπροστά τους.

    Αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτονιών συνέλλεξαν 17 κάλυκες πιστολιού γύρω από το σημείο που σωριάστηκε το κορμί του 56χρονου.

    Ο δράστης με ψυχραιμία επαγγελματία φονιά τον έκανε κυριολεκτικά "σουρωτήρι" από τις πολλές σφαίρες.

    Από την προανάκριση προκύπτει ότι το θύμα τον τελευταίο καιρό δεχόταν απειλές λόγω οικονομικών διαφορών με κάποιους.

    Νωρίτερα την προηγούμενη ημέρα, άγνωστος είχε τηλεφωνήσει στο θύμα και του έκλεισε ραντεβού στην καφετέρια για να εξυπηρετήσει ένα φίλο του.

    Η συνάντηση έγινε, αλλά ο άγνωστος ζήτησε από το θύμα να μιλήσουν έξω από το μαγαζί. Αμέσως μετά εμφανίστηκε μία μοτοσικλέτα, κι ο οδηγός που φορούσε κράνος άδειασε τις σφαίρες από το πιστόλι του επάνω στο θύμα.

    Η αστυνομία ερευνά αν ο άνθρωπος που εμφανίστηκε στο ραντεβού ήταν συνεργός του δολοφόνου και έκανε το δόλωμα. Από θραύσματα τραυματίστηκαν ελαφρά άλλοι δύο θαμώνες.

    [09] Οικονομία

    "Κλειδί" η σωστή συμπλήρωση του Ε-9

    Έρχεται το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων

    13/9/2008 16:25:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στην πόρτα αρκετών φορολογουμένων αναμένεται να φτάσουν μέχρι το τέλος του μήνα, εκκαθαριστικά για την καταβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, αφού μέχρι τότε αναμένεται να ταχυδρομηθούν τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ε.Τ.ΑΚ..

    Όσοι φορολογούμενοι λάβουν το εκκαθαριστικό μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι και οι τυχεροί, αφού θα έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν το φόρο σε δύο δόσεις, αφού κι εφ όσον αυτός υπερβαίνει τα 250 ευρώ.

    Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μόνο για εφέτος απαλλάσσεται το ακριβότερο από τα ακίνητα που κατέχει ο κάθε ιδιοκτήτης.

    Ο υπολογισμός του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων μοιάζει γρίφος για τους έχοντες ακίνητα, κι έτσι αβίστα προκύπτει το ερώτημα του "τί πρέπει να κάνουμε για να μην μπλέξουμε;".

    Κατ΄ αρχάς, αν δεν έχετε συμπληρώσει σωστά το Ε-9, δε θα αποφύγετε την επίσκεψη στην εφορία, για εξηγήσεις.

    Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το τέλος 0,1% δεν υπολογίζεται επί της καθαρής αντικειμενικής αξίας, αλλά, επί νέας αξίας που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής με συγκεκριμένους συντελεστές.

    Αν στην κατοικία δηλώνεται και οικόπεδο, τότε στην αξία του ακινήτου προσθέτουμε κι αυτή του υπόλοιπου οικοπέδου.

    Από το εν λόγω τέλος απαλλάσσονται τα ακίνητα: - εκτός σχεδίου, - τα αγροτεμάχια, καθώς και - η κύρια κατοικία έως 200 τ.μ. και αξίας έως 300.000 ΕΥΡΩ.

    Μόνο για εφέτος, απαλλάσσεται το ακριβότερο ακίνητο από αυτά που έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος.

    Αν το ποσό του οφειλόμενου φόρου υπερβαίνει τα 250 ευρώ, τότε μπορεί να καταβληθεί σε δύο δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έως το τέλος Οκτωβρίου.

    Αν το ποσό του οφειλόμενου φόρου είναι κάτω των 250 ευρώ, η πληρωμή γίνεται εφ άπαξ όπως άλλωστε, κι αν το εκκαθαριστικό φτάσει τον Οκτώβριο.

    Στο υπουργείο οικονομικών βασίζουν πολλά στο Ε.Τ.ΑΚ. για τον στόχο, που έχει τεθεί στο φετινό προϋπολογισμό, για τα έσοδα. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα όσα έχουν ή αναμένεται να εισπραχθούν από εταιρίες, ξεπερνούν τις αρχικές εκτιμήσεις.

    Από το Ε.Τ.ΑΚ. εφέτος το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προσδοκά την είσπραξη 890 εκατ. ευρώ.

    [10] Κόσμος

    Σοκ στη Κίνα

    432 βρέφη ασθενούν από μολυσμένο γάλα

    13/9/2008 14:54:00 (Τελευταία ενημέρωση: 13/9/2008 16:57:10)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εκτιμούν πως 432 βρέφη σε όλη τη χώρα έχουν ασθενήσει μετά από την κατανάλωση μολυσμένου γάλακτος σε σκόνη.

    Η κυβέρνηση έδωσε εντολή στην εταιρία Sanlu, στην εταιρία γαλακτοκομικών προϊόντων που ελέγχεται κατά ένα μέρος από την γιγαντιαία εταιρία της Νέας Ζηλανδίας Fonterra Co., να σταματήσει την παραγωγή, καθώς οι πρώτες έρευνες έδειξαν ότι για την ασθένεια των βρεφών ευθύνονται τα προϊόντα που παράγει η εν λόγω εταιρία.

    "Πρόκειται για το σοβαρότερο συμβάν στον τομέα των τροφίμων", ανακοίνωσε ο Γκάο Τσιανγκ, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Υγείας σε συνέντευξη Τύπου.

    Η εταιρία Sanlu, που εδρεύει στην πόλη Χεμπέι, παραδέχθηκε στις αρχές της εβδομάδας ότι η βρεφική σκόνη γάλακτος έχει επιμολυνθεί με μελαμίνη, μία τοξική ουσία που σχετίζεται με την ασθένεια ή και με τον θάνατο χιλιάδων κατοικίδιων πέρυσι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [11] Κόσμος

    Διπλωματική κρίση & ένταση

    Κλιμακώνεται η ένταση στη Βολιβία

    13/9/2008 12:48:00 (Τελευταία ενημέρωση: 13/9/2008 16:59:28)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις Βενεζουέλας και Βολιβίας, με τις ΗΠΑ, με απομακρύνσεις διπλωματών εκατέρωθεν.

    Στρατιωτικό νόμο στην επαρχία Πάντο της Αμαζονίας επέβαλε ο πρόεδρος Εβο Μοράλες.

    Εν τω μεταξύ αποκαταστάθηκε η παροχή φυσικού αερίου από τη Βολιβία προς την Αργεντινή και τη Βραζιλία.

    Στο πλευρό του Εβο Μοράλες τάσσονται οι πρόεδροι της Αργεντινής, της Ονδούρας, της Βραζιλίας, της Ουρουγουάης, του Ισημερινού, του Περού και της Χιλής.

    Στρατιωτικός νόμος στην πόλη Πάντο

    Το Στέητ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την απομάκρυνση όλου του "μη αναγκαίου" διπλωματικού προσωπικού των ΗΠΑ από την πρεσβεία της χώρας στη Βολιβία εξ αιτίας "απειλών" εναντίον των αμερικανών υπηκόων εν μέσω των ταραχών στη χώρα, δήλωσε αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον χθες Παρασκευή ζητώντας να μην κατονομαστεί.

    Η εξέλιξη ακολούθησε την απέλαση των πρεσβευτών των ΗΠΑ από τη Βολιβία και της Βολιβίας από τις ΗΠΑ, νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, μετά την δήλωση του αριστερού βολιβιανού προέδρου Έβο Μοράλες με την οποία κατηγόρησε τον πρεσβευτή Φίλιπ Γκόλντμπεργκ ότι υποκινούσε, και συντόνιζε, την δράση των δυνάμεων της συντηρητικής αντιπολίτευσης που προβαίνει σε δυναμικές κινητοποιήσεις σε αρκετές επαρχίες. Η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες, αλλά αποδέχθηκε την απόφαση της Λα Πας.

    Ο αξιωματούχος δεν έδωσε διευκρινίσεις για τη φύση των "απειλών" που αντιμετωπίζουν το αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό και τα μέλη των οικογενειών των Αμερικανών διπλωματών στη Βολιβία.

    Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ Σων ΜακΚόρμακ είχε δηλώσει ότι υπήρξαν "απειλές" για τους πράκτορες της DEA, της αμερικανικής υπηρεσίας καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, στην περιοχή Τσαπάρε, χωρίς επίσης να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

    Σημειώνεται ότι χθες Παρασκευή η κυβέρνηση της Βολιβίας κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την επαρχία Πάντο στην Αμαζονία, μετά από τα βίαια επεισόδια στην περιοχή, τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 14 ανθρώπους μέσα σε μία ημέρα. Ο υπουργός Αμύνης της Βολιβίας Ουώκερ Σαν Μιγκέλ είπε ότι το μέτρο -που απαγορεύει στους πολίτες να φέρουν όπλα, περιορίζει την ελευθερία συγκέντρωσης και αυξάνει τις εξουσίες της αστυνομίας και του στρατού- ελήφθη σε μια προσπάθεια περιορισμού του κύματος βίας που ξέσπασε την Πέμπτη.

    Ο Μάριο Κόσιο, κυβερνήτης της επαρχίας Ταρίχα κι εκ των ηγετών της συντηρητικής αντιπολίτευσης -που επιχειρεί να εμποδίσει τον Μοράλες να προωθήσει σοσιαλιστικού τύπου μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών- συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο Άλβαρο Γκαρσία Λίνερα, και όχι με τον πρόεδρο.

    Χθες Παρασκευή πέντε άνθρωποι, τρεις πολίτες, εκ των οποίων ο ένας δημοσιογράφος, και δυο μέλη του στρατού, τραυματίστηκαν καθώς οι ένοπλες δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο του αεροδρομίου στην Κομπίχα, πρωτεύουσα της επαρχίας Πάντο. Οι πληροφορίες περί ενός θανάτου στην επιχείρηση δεν επιβεβαιώθηκαν από την αστυνομία, το στρατό ή ιατρικές πηγές.

    Ο αριθμός των νεκρών της Πέμπτης στην Πάντο, μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Μοράλες και του κυβερνήτη Λεοπόλδο Φερνάντες, ήταν 14, εκ των οποίων οι 13 χωρικοί, υποστηρικτές του ιθαγενούς προέδρου. Όλα τα θύματα έφεραν τραύματα από σφαίρες. Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στην πόλη Πορβενίρ.

    Η αντιπολίτευση, που ελέγχει την πλούσια ζώνη των επαρχιών Σάντα Κρους, Μπένι, Πάντο και Ταρίχα, απαιτεί να της επιστραφεί η φορολογηθείσα ύλη από τα έσοδα του φυσικού αερίου που η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα χρησιμοποιήσει για τη χρηματοδότηση ενός σχεδίου συνταξιοδότησης όλων των πολιτών άνω των 60 ετών.

    Ακόμη, η συμμαχία των συντηρητικών κυβερνητών αξιώνει την εκχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας, που υποστηρίζει ότι εγκρίθηκε στα τοπικά δημοψηφίσματα που η κυβέρνηση θεωρεί άκυρα. Επίσης ζητούν να ακυρωθεί το εθνικό δημοψήφισμα για την κύρωση του νέου Συντάγματος, που περιλαμβάνει μέτρα για την αναδιανομή της γης -το μεγαλύτερο μέρος που ανήκει σε πλούσιους γαιοκτήμονες ευρωπαϊκής καταγωγής- και των εθνικών πόρων προς όφελος της φτωχής πλειοψηφίας (60% του πληθυσμού των 8 εκατομμυρίων, στην πλειοψηφία τους ιθαγενείς, ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας).

    Διεθνείς διαστάσεις προσλαμβάνει η κρίση

    Η κρίση έχει προσλάβει διεθνείς διαστάσεις, μετά την απέλαση του αμερικανού πρεσβευτή από τη Βενεζουέλα και την ανάκληση του πρεσβευτή της Βενεζουέλας από την Ουάσινγκτον με απόφαση του προέδρου Ούγο Τσάβες.

    Επιδεικνύοντας αλληλεγγύη προς τον Μοράλες και στέλνοντας σαφή μηνύματα στην Ουάσινγκτον, αριστεροί και κεντρώοι ηγέτες προέβησαν σε δηλώσεις και κινήσεις υποστήριξης της κυβέρνησης της Βολιβίας.

    Ο πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια ανέβαλε την παραλαβή των διαπιστευτηρίων του νέου αμερικανού πρεσβευτή η Αργεντινή έκανε σαφές ότι τάσσεται υπέρ του Μοράλες κάνοντας λόγο για "τρομοκρατικά σαμποτάζ" από την αντιπολίτευση η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ κάλεσε να υπάρξει "άμεση διακοπή της βίας" εκπρόσωπος του προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα έκανε σαφές ότι η Μπραζίλια "δε θα ανεχθεί διασάλευση της συνταγματικής τάξης" στη Βολιβία ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Ταμπαρέ Βάσκες εξέφρασε "πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τις αρχές της Βολιβίας" ενώ ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα είπε ότι η Βολιβία έχει "την ανεπιφύλακτη στήριξη" της χώρας του, μιλώντας από τη Λίμα του Περού, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Άλαν Γκαρσία, που με τη σειρά του εξέφρασε το "σεβασμό του" προς την κυβέρνηση Μοράλες και την "απόρριψη της βίας από μια αυτονομιστική δύναμη".

    Η κρίση σημειώθηκε, κατά μια σύμπτωση που αρκετοί αναλυτές σημείωσαν, στην 35η επέτειο από την ανατροπή του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε από τον Αουγκούστο Πινοτσέτ στη Χιλή, που πιστεύεται ευρύτατα ότι έγινε με την υποστήριξη της CIA.

    [12] Κοινωνία

    Επίθεση σε Α.Τ. της Θεσσαλονίκης

    Επίθεση με γκαζάκια και μολότοφ

    13/9/2008 11:36:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Επίθεση με γκαζάκια και μολότοφ πραγματοποίησαν τα ξημερώματα κουκουλοφόροι στο αστυνομικό τμήμα πλατείας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας υλικές ζημίες σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και αναστάτωση στην περιοχή.

    Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, περίπου 15 άτομα, που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, άρχισαν να εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ, πέτρες, κ.ά. αντικείμενα μπροστά από το κτίριο του αστυνομικού τμήματος, στην οδό Δωδεκανήσου, λίγο πριν τις 4 το πρωί.

    Από την αιφνιδιαστική αυτή επίθεση, εκτός από την μεγάλη αναστάτωση, προκλήθηκαν ζημιές στην είσοδο του κτιρίου, σε δύο περιπολικά, σε ένα ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο και σε 15 μοτοσικλέτες. Τις εστίες φωτιάς κλήθηκαν να σβήσουν κι έσβησαν οι πυροσβέστες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 13 September 2008 - 16:50:06 UTC