Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προεκλογικός ο Παπανδρέου
  • [02] Δεσμεύτηκαν λογαριασμοί της Μονής
  • [03] Υπερπολυτελής διασκέδαση & τουρισμός
  • [04] 26 καραμπόλες από "τρελό φορτηγό"
  • [05] "Πόλεμος πετρελαίου" στη Νιγηρία
  • [06] Δεύτερο στέλεχος απέπεμψε ο Γκ. Μπράουν
  • [07] Θαύματα θα δούμε από τα βλαστοκύτταρα
  • [08] Διατροφικό σκάνδαλο με μολυσμένο γάλα στην Κίνα
  • [09] Δύο νεκροί στο Σηκουάνα
  • [10] Από ανθρώπινο λάθος η σιδηροδρομική σύγκρουση στη Καλιφόρνια

    [01] Πολιτική

    "Διαχρονικό όραμα"

    Προεκλογικός ο Παπανδρέου

    14/9/2008 14:04:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/9/2008 18:17:38)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8

    Την υπόσχεση για μια ανθρώπινη κοινωνία, έδωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ . Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τη διενέργεια εκλογών και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδιαφάνεια και σωρεία σκανδάλων. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα επιδιώξει την αυτοδυναμία αφήνοντας ωστόσο ανοιχτή την πόρτα σε συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε για τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, λέγοντας ότι θα είναι άμεσος στόχος της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ καθώς και για φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης και εκκλησιαστικής περιουσίας, με την κατάργηση παράλληλα των τεκμηρίων που προωθεί η κυβέρνηση. Επίσης, επανέλαβε την εξαγγελία του για πάταξη της ακρίβειας, κατ αρχήν με μειώσεις των κρατικών τιμολογίων και για μέτρα προστασίας των πολιτών από την υπερχρέωση. Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε για άλλη μια φορά ότι θα χρηματοδοτήσει με 7% του ΑΕΠ την Παιδεία και την έρευνα, ενώ για το ασφαλιστικό είπε ότι θα καταργήσει το νόμο της ΝΔ, θα καθιερώσει τη βασική σύνταξη και θα αναλάβει την τμηματική κάλυψη των εισφορών για τους νέους εργαζόμενους τα 4 πρώτα χρόνια.

    Εφ' όλης της ύλης

    Εκλογές όχι παραγραφής και γρήγορα ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνέντευξή του, διάρκειας 2,5 ωρών, στη Θεσσαλονίκη, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στην Κυβέρνηση για την πολιτική της.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το κόμμα του επιδιώκει αυτοδυναμία στις εκλογές, πρόσθεσε όμως ότι θα κυβερνήσει με ευρύτατες συναινέσεις και ότι ισχύει η πρότασή του προς τον ΣΥΝ για ανοιχτό διάλογο με στόχο τις δυνατότητες συνεργασίας, ενώ απέκλεισε τα σενάρια συνεργασίας με τη ΝΔ.

    Το όραμά μας είναι διαχρονικό, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, ενώ δεσμεύθηκε όταν έρθει στην εξουσία να καταρτίσει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Επανέλαβε την εξαγγελία του για στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, μέσω ενιαίας κλίμακας φορολόγησης, την ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων με έκτακτα επιδόματα, την κατάργηση του ΕΤΑΚ (Ενιαίου Τέλους Ακίνητης Περιουσίας) και την επαναφορά της φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας , από την οποία δεν θα εξαιρείται η εκκλησιαστική περιουσία.

    Δεσμεύθηκε για την καταπολέμηση της διαφθοράς , απέκρουσε κάθε σκέψη για ρεβανσισμό και πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι διαφάνεια παντού και αξιοκρατία σε ένα κράτος δικαίου.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να προβεί σε χαρακτηρισμό του Πρωθυπουργού λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός έχει βγάλει τα συμπεράσματά του και ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει τελειώσει. Για τον Κ. Σημίτη είπε ότι είναι σίγουρος πως "παλεύει, ώστε να φύγει αυτή η κυβέρνηση", ενώ αναφερόμενος στα ΜΜΕ και στον επιχειρηματικό κόσμο μίλησε για καλές αλλά καθαρές σχέσεις.

    Τέλος, για την υπόθεση του Βατοπεδίου είπε ότι η ευθύνη είναι ολόκληρης της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού και πρόσθεσε ότι οι καθαρές σχέσεις με την εκκλησία είναι απαραίτητες.

    Αντιδράσεις

    "Ο Γ. Παπανδρέου είχε προαναγγείλει ότι στη ΔΕΘ θα παρουσιάσει πρόγραμμα και συγκροτημένες προτάσεις. Αντί γι αυτό περιορίστηκε σε νεφελώδεις εξαγγελίες και αλληλοσυγκρουόμενες υποσχέσεις κατορθώνοντας για ακόμα μια φορά να αναιρέσει τον εαυτό του", σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος.

    Σχολιάζοντας τη συνέντευξη, ο ΛΑΟΣ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι "ο Γιώργος Παπανδρέου προσέφερε στον τραυματισμένο Πρωθυπουργό, το καλύτερο δώρο για τα γενέθλιά του".

    "Δυστυχώς η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να αντιληφθεί ότι με την πολιτική της αποτελεί μέρος της κρίσης και όχι μέρος της λύσης. Εμείς διεκδικούμε, με το πρόγραμμά μας και την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, μια νέα προοδευτική πλειοψηφία με επίκεντρο την Αριστερά. Δεν θέλουμε να γίνουμε βοηθητική ρόδα στο ποδήλατο ενός άλλου κόμματος" σχολίασε ο Δ. Παπαδημούλης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

    [02] Πολιτική

    Συνεχίζεται η έρευνα για το Βατοπέδιο

    Δεσμεύτηκαν λογαριασμοί της Μονής

    14/9/2008 16:01:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/9/2008 17:00:17)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου σηματοδοτεί η εισαγγελική εντολή για δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του ηγούμενου Εφραίμ και της Μονής. Το Σάββατο η Γεροντική σύναξη των μοναχών, δια του πατέρα Εφραίμ γνωστοποίησε ότι καταθέτει στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρήματα από τις εκποιήσεις οικοπέδων, καθώς και τα συμβόλαια που έχουν συναφθεί. Παράλληλα, θέτει την περιουσία της, υπό τον έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου, έως ότου ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα. "Το Βατοπέδιο είναι μία ιερά Ζίμενς" αναφέρει στην Κυριακάτικη Αυγή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για "τυπικό, δικομματικό και διαχρονικό σκάνδαλο από το 1998 μέχρι το 2007".

    "Διαστρεβλώσεις και ψεύδη"

    Στην αντεπίθεση πέρασε το Σάββατο η Μονή που σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για ψευδείς κατηγορίες:

    "Με απόλυτη συναίσθηση της ιεράς αποστολής μας και αντιλαμβανόμενοι πλήρως την πραγματικότητα, η οποία διαστρεβλώνεται με υπερβολές και ψεύδη και αναδεικνύεται επίμονα στη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα, δηλώνουμε τα ακόλουθα:

    Η Ιερά Μονή μας από το 1998, ξεκίνησε την προσπάθεια αναγνώρισης της κυριότητάς της επί της Λίμνης Βιστωνίδος και ανταλλαγής της με κτήματα του ελληνικού δημοσίου. Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε όλη αυτή την περίοδο ήταν απόλυτα νόμιμες και επικυρώθηκαν πολλές φορές από ομόφωνες αποφάσεις τόσο του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, όσο και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

    Ο στόχος των ενεργειών αυτών, ήταν, όχι ο προσπορισμός οιουδήποτε προσωπικού οφέλους , αφού ως μοναχοί είμεθα ακτήμονες, αλλά η συνέχιση και ενίσχυση του υπερχιλιετούς ιστορικού έργου της Ιεράς Μονής, η συντήρηση και αναστήλωση των μεγάλων μνημειακών χώρων της, η διαφύλαξη και ανάδειξη των ανεκτίμητης αξίας κειμηλιακών θησαυρών της και το πλούσιο φιλανθρωπικό έργο της.

    Το πνευματικό έργο ήταν, είναι και θα παραμείνει ιερό μας καθήκον και από αυτό δεν θα μας αποσπάσουν οι πρόσκαιρες εντυπώσεις που δημιουργούνται.

    Γνωστοποιούμε ότι η υπόθεση αυτή έλαβε αρχή το 1922 όταν η Νομική Σχολή Αθηνών, με τους επιφανέστερους των καθηγητών της, γνωμοδότησε υπέρ των δικαίων της Ιεράς Μονής μας. Θεωρούμε ότι όλα τα θεσμοθετημένα όργανα της ελληνικής πολιτείας, που αρμοδίως επελήφθησαν των σχετικών διαδικασιών επί δεκαετία και πλέον, ενήργησαν έννομα, αντικειμενικά και άμεμπτα, κατ επίγνωσιν του καθήκοντός τους.

    Έχοντας πλήρη πεποίθηση ότι η δικαιοσύνη θα αποδώσει το δίκαιο, η Γεροντική Σύναξις της Ιεράς Μονής μας απεφάσισε ομοφώνως όπως προβεί στην εξής ενέργεια:

    Εντός της προσεχούς εβδομάδος, η Ιερά Μονή θα καταθέσει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τα χρήματα που αποκόμισε από την πώληση των ακινήτων που αντηλλάγησαν και τα οποία θα παραμείνουν ανέγγιχτα. Ταυτόχρονα, θα διατηρήσει αμετάβλητα και ανέγγιχτα όλα τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία της που προέκυψαν ή σχετίζονται με τις πραγματοποιηθείσες ανταλλαγές της Λίμνης Βιστωνίδας. Οι τίτλοι αυτών θα κατατεθούν σε συμβολαιογραφικό γραφείο της Θεσσαλονίκης και θα συνταχθεί συμβολαιογραφική πράξη.

    Με την πιο πάνω ενέργεια, παραδίνουμε στο ελληνικό δημόσιο προς φύλαξιν τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία της Ιεράς Μονής μας, αναμένοντας την ολοκλήρωση της εν εξελίξει εισαγγελικής έρευνας .

    Ως προς τις πρόσκαιρες ηχηρές κατηγορίες, όπως αρμόζει στο μοναχικό σχήμα, τις αντιμετωπίζουμε αδιαμαρτύρητα".

    [03] Κοινωνία

    "Πλωτή πολιτεία αναψυχής"

    Υπερπολυτελής διασκέδαση & τουρισμός

    14/9/2008 16:19:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/9/2008 18:10:57)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι Θεσσαλονικείς και τουρίστες από διάφορες χώρες των Βαλκανίων, που έκαναν την πρωινή τους βόλτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, έμειναν έκπληκτοι όταν αντίκρισαν στην προβλήτα, πίσω από το νεοκλασικό κτίριο του επιβατικού σταθμού, να προβάλει ένα θαύμα της ναυπηγικής τεχνολογίας, ένα μεγαλοπρεπές κρουαζιερόπλοιο 14 ορόφων!

    Μάλιστα, ορισμένοι έσπευσαν να φωτογραφήσουν, ακόμα και με τα κινητά τους, το Navigator of the Seas, όπως ονομάζεται το κρουαζιερόπλοιο στολίδι της εταιρίας Royal Caribbean, το οποίο φαντάζει ως μια πλωτή πολιτεία.

    Στο κατάστρωμα Royal Promenade, ο επιβάτης μπορεί να βρει μαγαζιά, εστιατόρια, καφέ και μπαρ, που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, ενώ κάθε βράδυ τα μεσάνυχτα λαμβάνει χώρα ένα πάρτυ για το κλείσιμο της ημέρας.

    Εξάλλου, η διασκέδαση έχει τον πρώτο λόγο στο υπερπολυτελές πλοίο. Οι πλέον εντυπωσιακές επιλογές είναι το τεράστιο θέατρο, στο οποίο ανεβαίνει διαφορετικό έργο κάθε βράδυ, το παγοδρόμιο με τις παραστάσεις του και ελεύθερο για την εξάσκηση των επιβατών τις υπόλοιπες ώρες, το σινεμά, το καζίνο με διακόσμηση εμπνευσμένη από τη Νέα Ορλεάνη, καθώς και η ντίσκο στο υψηλότερο σημείο του πλοίου, που διαθέτει ζωντανή μουσική.

    Όμως, παραπονεμένοι δε θα μείνουν ούτε οι πιστοί της γυμναστικής και της άσκησης, διότι και γι αυτούς οι επιλογές είναι πολλές. Εκτός από το κλασικό γυμναστήριο, στο πλοίο υπάρχουν γήπεδα μπάσκετ, γκολφ, σκέιτιγκ, πίστα αναρρίχησης, καθώς και σπα με εξειδικευμένες θεραπείες, αλλά και εσωτερικό και εξωτερικό τζακούζι.

    Το «Navigator of the Seas», που έχει εκτόπισμα 138.000 τόνους και μήκος 1.020 πόδια, είναι το τέταρτο κρουαζιερόπλοιο της σειράς Voyager Class. Στα 14 καταστρώματά του έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 3.114 επιβάτες, ενώ το πλήρωμά του απαρτίζεται από 1.185 άτομα. Επίσης, τα 1.557 δωμάτιά του είναι εξοπλισμένα με interactive τηλεόραση, με κλειστά και δορυφορικά προγράμματα, τηλέφωνο, ψυγείο, μίνι μπαρ και κλιματισμό.

    Αντιπρόσωπος του ομίλου της Royal Caribbean International στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι ο ταξιδιωτικός οργανισμός Navigator Travel & Tourist Services. Το Navigator of the Seas, που πραγματοποιεί κρουαζιέρες στη Μεσόγειο, αλλά και στα νησιά της δυτικής Καραϊβικής, κατέπλευσε αρχικά στο μεγάλο λιμάνι τον Πειραιά την Τετάρτη 3/9 και τώρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πριν αποπλεύσει, οι πολυάριθμοι επιβάτες του θα ξεναγηθούν στην πόλη και τα περίχωρά της.

    [04] Κοινωνία

    Τρακάρε σε 26 σταθμευμένα οχημάτα

    26 καραμπόλες από "τρελό φορτηγό"

    14/9/2008 14:46:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ανήσυχοι είναι οι ιδιοκτήτες των 26 σταθμευμένων οχημάτων που βρέθηκαν μπροστά στην ξέφρενη πορεία που ακολούθησε το κλεμμένο φορτηγό στην περιοχή του Ζωγράφου.

    Ο άγνωστος που κατάφερε και έκλεψε από την οδό Κρήτης στου Ζωγράφου το φορτηγό βρίσκονταν σε κατάσταση σοκ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

    Η τρελλή πορεία του κλεμμένου φορτηγού σταμάτησε όταν το μεγάλο όχημα ακινητοποιήθηκε στην οδό Ρόδου έχοντας παρασύρει ένα σταθμευμένο ΙΧ το οποίο σφηνώθηκε σε ένα δέντρο.

    Μετά την τρελή πορεία του, σημαντικές ζημιές σε 26 σταθμευμένα οχήματα προκάλεσε ο οδηγός του κλεμμένου φορτηγού στου Ζωγράφου, το οποίο μετά το εγκατέλειψε ο δράστης και σε κατάσταση σοκ εξαφανίστηκε στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου εκμεταλλευόμενος το πανεπιστημιακό άσυλο.

    Η Αστυνομία διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη ο οποίος εκμεταλλευόμενος το πανεπιστημιακό άσυλο εξαφανίστηκε, αλλά, οι αυτόπτες μάρτυρες έχουν δώσει τα πλήρη χαρακτηριστικά του.

    Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να αποζημιωθούν βάσει της νομοθεσίας περί υποχρεωτικής ασφάλισης αυτοκινήτων που ισχύει από την 1/1/1978 και αφορά σε όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

    [05] Οικονομία

    Σε κίνδυνο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις

    "Πόλεμος πετρελαίου" στη Νιγηρία

    14/9/2008 13:51:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο

    Η πιο γνωστή οργάνωση ενόπλων της Νιγηρίας κήρυξε σήμερα τον "πόλεμο του πετρελαίου" στην ταραγμένη περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα μετά από έντονη ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας.

    Το " Κίνημα για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα" [MEND] ανακοίνωσε ότι έχει ήδη καταστρέψει σταθμούς ροής και αγωγούς πετρελαίου, μεταξύ των οποίων και την πλατφόρμα άντλησης της εταιρίας Chevron.

    Ωστόσο, εκπρόσωπος του νιγηριανού στρατού ανακοίνωσε ότι καμιά πετρελαϊκή εγκατάσταση στο Δέλτα του Νίγηρα δεν έχει πληγεί τις δύο τελευταίες ημέρες από τις επιθέσεις των μελών του MEND.

    "Έχουν σημειωθεί πολλές απώλειες στις τάξεις του MEND. Ελπίζουμε ότι θα εγκαταλείψουν τη μάχη πολύ σύντομα", δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Σαγκίρ Μούσα.

    [06] Κόσμος

    Αναμέτρηση ηγεσίας απιστίας στους Εργατικούς

    Δεύτερο στέλεχος απέπεμψε ο Γκ. Μπράουν

    14/9/2008 13:37:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν θέλησε να σφραγίσει την εξουσία του σε ένα όλο και περισσότερο "δύστροπο" κυβερνών κόμμα, απολύοντας άλλο ένα ηγετικό στέλεχος του Εργατικού Κόμματος επειδή δήλωσε πως θα πρέπει να αντιμετωπίσει μία πρόκληση της ηγεσίας του.

    Είναι η δεύτερη αποπομπή για απιστία μέσα σε δύο ημέρες, καθώς οι διαφωνούντες στο κόμμα αυξάνουν την πίεση σε έναν πρωθυπουργό ο οποίος αγωνίζεται να αποσοβήσει την οικονομική ύφεση και να ανεβάσει τα αδύναμα ποσοστά του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις.

    Η κα Τζώαν Ράιαν, βουλευτής των Εργατικών και αντιπρόεδρος του κόμματος, δήλωσε ότι το μέλλον του Μπράουν ως ηγέτη συζητείται ιδιωτικά σε όλα τα επίπεδα του κόμματος και είναι καιρός για εκλογή ηγεσίας.

    Ο κ. Μπράουν αντέδρασε αμέσως αποπέμποντας τη κα Ράιαν από τα κομματικά αξιώματά της, καθώς επίσης, κι από τη θέση της ειδικής εκπροσώπου του για την Κύπρο.

    Εχθές, ο κ. Μπράουν απέλυσε την κα Σιόβεν Μακντόνα, χαμηλόβαθμο μέλος της κυβέρνησης, η οποία είχε επίσης απευθύνει έκκληση για τη διεξαγωγή μίας νέας αναμέτρησης για την ηγεσία.

    Είχε πει πως ένας "τεράστιος αριθμός" βουλευτών του Εργατικού Κόμματος επιθυμούν μία αναμέτρηση ηγεσίας, μία δήλωση που αμφισβητήθηκε σφόδρα από κομματικούς ηγέτες.

    [07] Υγεία

    Επανάσταση στην ιατρική

    Θαύματα θα δούμε από τα βλαστοκύτταρα

    14/9/2008 12:57:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η χρήση τους στην ιατρική ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια όταν οι επιστήμονες μεταμόσχευσαν βλαστοκύτταρα σε ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία. Σήμερα, τα βλαστοκύτταρα, μπορεί να δώσουν λύση ακόμη και στα πιο σύνθετα νοσήματα.

    "Στην επόμενη δεκαετία θα δούμε θαύματα, μια επανάσταση στην ιατρική που ίσως ξεπεράσει αυτή που έδωσαν τα αντιβιοτικά", επισήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής βιοχημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Γεώργιος Κολιάκος.

    "Ένα κύτταρο στο μέλλον θα έχει πολύ μεγάλη αξία", τόνισε η καθηγήτρια ιστολογίας εμβρυολογίας, κα. Κουζή και προσθέτει, "καρδιά, πνεύμονες, οστά, χόνδρος, εγκέφαλος νωτιαίος μυελός. Σε αυτά υπάρχουν κλινικές μελέτες ότι βοηθούν τα βλαστοκύτταρα και πειραματικές μελέτες οι οποίες αξιολογούνται".

    "Τα βλαστοκύτταρα ομφάλιου λώρου χρησιμοποιούνται πειραματικά σε δεκάδες νοσήματα, που μέχρι σήμερα θεωρούνται ανίατα. Ίσως μελλοντικά ασθενείς που έχουν μείνει παράλυτοι να μπορούν να ωφεληθούν από τη χρήση τους", συμπλήρωσε η καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

    Τα μη εμβρυικά βλαστοκύτταρα τα οποία οι επιστήμονες συλλέγουν από τον πλακούντα, μπορούν να μετατραπούν σε οποιοδήποτε άλλο κύτταρο του οργανισμού και να αναπλάσουν ιστούς, όπως είναι ο μυϊκός, ο καρδιακός ή ο νευρικός ιστός.

    Κατά την διάρκεια του συνεδρίου Πρόληψη- Υγεία 2008 κορυφαίοι επιστήμονες ενημερώνουν δωρεάν το κοινό για τα όλα τα σύγχρονα επιτεύγματα της ιατρικής.

    [08] Κόσμος

    Πέθανε ένα βρέφος και 432 ασθένησαν

    Διατροφικό σκάνδαλο με μολυσμένο γάλα στην Κίνα

    14/9/2008 11:47:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/9/2008 14:19:43)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Xinhua

    Στην Κίνα αναφέρονται στον πρώτο θάνατο από νεφρική ανεπάρκεια, σε ένα σκάνδαλο που αφορά επιμολυσμένο γάλα σε σκόνη, το οποίο ευθύνεται για την δημιουργία πέτρας στα νεφρά, με αποτέλεσμα 432 παιδιά να αρρωστήσουν.

    O γαλακτοκομικός όμιλος Sanlu Group, που ανήκει εν μέρει στον γαλακτοκομικό γίγαντα της Νέας Ζηλανδίας Fonterra Co-operative Group, διατάχθηκε να διακόψει την παραγωγή του, όταν από μία προκαταρκτική έρευνα αποδείχθηκε πως τα προϊόντα του ευθύνονταν για την αρρώστια των παιδιών, δήλωσαν αξιωματούχοι.

    Δέκα εννέα άνθρωποι έχουν συλληφθεί με την κατηγορία ότι παραβίασαν τους νόμους για τη διατροφική ασφάλεια και 78 έχουν ανακριθεί, δήλωσε ο κ. Γιανγκ Τσονγκγιόνγκ, αναπληρωτής κυβερνήτης της βόρειας επαρχίας Χέμπελ, όπου έχει την έδρα της η Sanlu.

    "Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό συμβάν διατροφικής ασφάλειας", δήλωσε ο κ. Γκάο Κιανγκ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου του γραφείου πληροφόρησης του υπουργικού συμβουλίου στο Πεκίνο.

    Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε πως ένα βρέφος πέθανε λόγω του επιμολυσμένου γάλακτος σε σκόνη.

    Περισσότεροι από 8.000 τόνοι βρεφικού γάλακτος σε σκόνη έχουν αποσυρθεί από τα ράφια των καταστημάτων και οι αρχές ελέγχουν τις προμήθειες και τις εταιρίες που παράγουν γάλα σε σκόνη σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

    Το υπουργικό συμβούλιο δεσμεύθηκε να παράσχει δωρεάν ιατρική θεραπεία σε άρρωστα βρέφη και ζήτησε από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να φθάσουν σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές προκειμένου να βρουν βρέφη που έχουν νοσήσει ώστε να τους παρασχεθεί εγκαίρως ιατρική βοήθεια, δήλωσε ο κ. Γκάο.

    Η Sanlu παραδέχθηκε αυτή την εβδομάδα ότι το γάλα σε σκόνη που παρήγαγε είχε επιμολυνθεί με μελαμίνη, μία τοξίνη η οποία συνδέθηκε με θανάτους και αρρώστιες χιλιάδων κατοικιδίων στις ΗΠΑ πέρυσι.

    Οι αρχές πιστεύουν πως οι προμηθευτές γάλακτος της Sanlu είναι πιθανόν να αραίωσαν το γάλα με νερό και εν συνεχεία να πρόσθεσαν μελαμίνη, μία ουσία που χρησιμοποιείται στα πλαστικά, στα λιπάσματα και στα προϊόντα καθαρισμού, ώστε να κάνουν τα επίπεδα πρωτεΐνης του γάλακτος να φαίνονται υψηλότερα από ό,τι πραγματικά ήταν.

    Η επιμολυσμένη σκόνη της Sanlu διατίθετο μόνο στην Κίνα, εκτός από ένα μικρό μέρος που εξαγόταν στην Ταϊβάν για την επεξεργασία τροφίμων, δήλωσε ο κ. Γκάο.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ότι η Sanlu είχε δεχθεί παράπονα για τη σκόνη το Μάρτιο και είχε επιβεβαιώσει το πρόβλημα, ανακαλώντας ένα τμήμα της παραγωγής της. Ωστόσο, δεν ανέφερε το πρόβλημα στην κυβέρνηση ή το κοινό, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

    "Ο Όμιλος Sanlu θα πρέπει να πάρει ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης σε αυτή την υπόθεση", δήλωσε ο κ. Γκάο.

    Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν ενημερώσει την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και τις αρχές στην Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο και τη Νέα Ζηλανδία, για τις εξελίξεις στην έρευνα, δήλωσε ο κ. Γκάο.

    [09] Κόσμος

    Βυθίστηκε τουριστικό πλοίο

    Δύο νεκροί στο Σηκουάνα

    14/9/2008 11:31:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/9/2008 16:49:31)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Δύτες ερευνούν σπιθαμή προς σπιθαμή το βυθισμένο πλοίο στον Σηκουάνα, στο κέντρο του Παρισιού.

    Λίγο νωρίτερα, ανέσυραν έναν 40/χρονο άνδρα και ένα εξάχρονο παιδί που είχαν παγιδευτεί στο εσωτερικό του για τουλάχιστον 20 λεπτά, ενώ μετέφεραν στην ακτή τους επιβάτες που πρόλαβαν να πέσουν στο νερό.

    Η αστυνομική διοίκηση του Παρισιού ανακοίνωσε ότι ο πατέρας και ο 6χρονος γιος του εξέπνευσαν τη νύχτα, λίγο μετά τις 22:00 τοπική ώρα [μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας].

    Άμεσα δέκα άνθρωποι πήδηξαν και διασώθηκαν αφού ανασύρθηκαν από το νερό από δύτες και τους προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες, όπως έγινε γνωστό από το δημαρχείο.

    Δυστυχώς για τον πατέρα και τον γιο, η εθνικότητα των οποίων δεν έγινε γνωστή, η κατάληξη ήταν τραγική, αφού και οι δύο άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νοσοκομείο.

    Άγνωστη παραμένει -μέχρι στιγμής- η ακριβής αιτία πρόκλησης του τραγικού αυτού συμβάντος. Αρχικά είχε αναφερθεί πως συγκρούστηκε στη γέφυρα της Αρχιεπισκοπής [Pont de l Archeveche] , η οποία συνδέει την άκρη του Ιλ ντε λα Σιτέ, όπου βρίσκεται ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, με την Αριστερή Όχθη του Σηκουάνα, ενώ αργότερα ότι συγκρούστηκε με άλλο τουριστικό πλοίο.

    Υπάρχουν αρκετές εκδοχές, σύγκρουση σε γέφυρα, σύγκρουση με άλλο τουριστικό σκάφος, ισχυρά ρεύματα, οι ερευνητές εξετάζουν τους αυτόπτες μάρτυρες αυτή τη στιγμή.

    Το πλοίο του οποίου το όνομα και η εταιρία στην οποία ανήκε δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, ανασύρθηκε και θα εξεταστεί ενδελεχώς από τους ερευνητές για να διαπιστωθούν τα αίτια του εν λόγω τραγικού συμβάντος.

    Από το δημαρχείο ανακοινώθηκε πως δεν είναι γνωστός ο ακριβής τύπος του πλοίου, αν και δεν πρόκειται για "μπατό μους", όπως ονομάζονται τα μεγάλα σκάφη που μεταφέρουν εκατοντάδες ανθρώπους στον ποταμό.

    Ποταμόπλοια γνωστά ως "Μπατό Μους" και τουριστικά πλοία μετακινούνται όλο το 24ωρο στον Σηκουάνα μεταφέροντας τουρίστες και αντίστοιχα συμβάντα είναι εξαιρετικά σπάνια.

    Σύμφωνα με την αστυνομία και τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών της πόλης, το πλοίο που μετέφερε τουρίστες, βυθίστηκε αφού προσέκρουσε σε κολώνα γέφυρας στο Σηκουάνα, στο κέντρο του Παρισιού.

    "Ο συναγερμός δόθηκε στις 21:52. Ένα ταχύπλοο που μετέφερε 12 ανθρώπους βυθίστηκε", δήλωσε ο Μπισρό προς τους δημοσιογράφους στο σημείο του συμβάντος.

    Η αστυνομία διευκρίνισε πως το ταχύπλοο βυθίστηκε αμέσως. Δεν είναι γνωστό το όνομά του ούτε σε ποια εταιρεία ανήκε.

    Ο υφυπουργός Μεταφορών διευκρίνισε πως τα ακριβή αίτια του ατυχήματος δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί και πως το ταχύπλοο μπορεί να προσέκρουσε σε μια κολώνα της γέφυρας ή να συγκρούσθηκε με ένα "Μπατό Μους" και πρόσθεσε: "Θα διαπιστωθεί από την έρευνα".

    Ουδεμία διευκρίνιση έχει δοθεί σχετικά με την ταυτότητα των θυμάτων ούτε έχει γίνει γνωστή η ονομασία του πλοίου που βυθίστηκε.

    Ο διοικητής των πυροσβεστών του Παρισιού Ζοέλ Πριέρ εξήγησε στους δημοσιογράφους πως το ισχυρό ρεύμα στο σημείο του ατυχήματος, κάτω από τη γέφυρα, "δυσχέρανε το έργο των δυτών".

    Οι αστυνομικοί που διερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος εξετάζουν το ενδεχόμενο το πλοιάριο να προσέκρουσε πρώτα σε μεγάλο τουριστικό πλοίο και μετά να έπεσε πάνω στην κολώνα της γέφυρας της Αρχιεπισκοπής.

    [10] Κόσμος

    25 οι νεκροί και 135 οι τραυματίες

    Από ανθρώπινο λάθος η σιδηροδρομική σύγκρουση στη Καλιφόρνια

    14/9/2008 11:01:00 (Τελευταία ενημέρωση: 14/9/2008 12:01:14)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

    Ο απολογισμός των νεκρών από το χειρότερο σιδηροδρομικό συμβάν στην ιστορία της νότιας Καλιφόρνιας αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, φθάνοντας τους τουλάχιστον 25 νεκρούς, ενώ 135 ακόμη άνθρωποι είναι τραυματίες.

    Αξιωματούχοι επέρριψαν την ευθύνη για τη σιδηροδρομική σύγκρουση στον μηχανοδηγό του επιβατικού τραίνου της Metrolink, ο οποίος αγνόησε έναν κόκκινο σηματοδότη και συγκρούστηκε μετωπικά με το επερχόμενο φορτηγό τραίνο της Union Pacific.

    "Χωρίς να έχουμε κάποια πληροφόρηση από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Συγκοινωνιών [NTSB] πιστεύουμε ότι ο μηχανοδηγός μας δεν σταμάτησε ως όφειλε, κι ότι αυτή ήταν η αιτία του τραγικού αυτού συμβάντος", δήλωσε η Ντενίζ Ταϊρέλ, εκπρόσωπος της τοπικής υπηρεσίας ελέγχου των συγκοινωνιών, στην εφημερίδα Los Angeles Times.

    Η κα Ταϊρέλ δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να εξηγήσει γιατί τα μέτρα ασφαλείας δεν απέτρεψαν το εν λόγω τραγικό σιδηροδρομικό συμβάν.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε στις 04:23 της Παρασκευής [02:23 του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας] κοντά στο Τσάτσγουορθ, στην Κοιλάδα Σαν Φερνάντο, βόρεια του Λος Άντζελες.

    Η εφημερίδα Los Angeles Times δημοσίευσε δηλώσεις ενός συνταξιούχου μηχανοδηγού που είχε εκτελέσει πολλές φορές το δρομολόγιο, ο οποίος επισήμανε ότι το επιβατηγό τραίνο, που μετέφερε περίπου 400 ανθρώπους, έπρεπε να περιμένει στο καθορισμένο σημείο προκειμένου να περάσει το φορτηγό. Τα τραίνα χρησιμοποιούσαν αμφότερα τις ίδιες σιδηροτροχιές, που περνούν από τα στενά τούνελ στα βουνά γύρω από το Λος Άντζελες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 14 September 2008 - 16:50:09 UTC