Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αυλαία για Γ. Σκουλαρίκη
  • [02] Επαφές Μπακογιάννη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών
  • [03] Κρίσιμες ώρες για την "Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία"
  • [04] Κατηγορεί τον Χόλμπρουκ ο Κάρατζιτς
  • [05] Πειθαρχική έρευνα σε δικαστή
  • [06] "Όχι στις ιερόδουλες στους δρόμους"

    [01] Πολιτική

    Πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ

    Αυλαία για Γ. Σκουλαρίκη

    17/9/2008 23:31:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Κηδεύτηκε το μεσημέρι της Τετάρτης δημοσία δαπάνη από το Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Πύργου, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σκουλαρίκης. Συγγενείς, ο Γιώργος Παπανδρέου, φίλοι και σύντροφοί του, τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, στο νεκροταφείο της γενέτειράς του, Σμίλα. Στεφάνια έστειλαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης.

    [02] Πολιτική

    Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

    Επαφές Μπακογιάννη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών

    17/9/2008 22:24:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σειρά συναντήσεων με πολλούς ομολόγους της θα έχει η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, στο περιθώριο της 63ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, οι εργασίες της οποίας αρχίζουν την Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου. Η κ. Μπακογιάννη αναμένεται στη Νέα Υόρκη το ερχόμενο Σάββατο, όπου μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν και θα παραβρεθεί στις καθιερωμένες δεξιώσεις που παραθέτουν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

    Η ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για την Ανάπτυξη στην Αφρική και στη Συνάντηση Κορυφής για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας, που θα πραγματοποιηθούν στα Ηνωμένα Έθνη στις 22 και 25 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Η κ. Μπακογιάννη θα προσφωνήσει την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου. Η Ελληνίδα ΥΠΕΞ με την ευκαιρία της παρουσίας της στη Νέα Υόρκη, θα συναντηθεί με στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, ενώ θα παραστεί σε δεξίωση που θα παραθέσει η γενική πρόξενος της Ελλάδας, Άγη Μπαλτά, στις 25 του μηνός. Για τις εργασίες της Γ.Σ. αναμένεται να αφιχθεί την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Βαληνάκης.

    [03] Οικονομία

    Σειρά συναντήσεων

    Κρίσιμες ώρες για την "Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία"

    17/9/2008 22:09:00 (Τελευταία ενημέρωση: 17/9/2008 23:19:31)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Mε εκπροσώπους των πιστωτριών τραπεζών της εταιρίας "Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία", εκπρόσωπο της εταιρίας και τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο θα συναντηθεί στις 11.30πμ την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Στη συνάντηση θα συζητηθεί το θέμα της χρηματοδότησης της εταιρίας.

    Την Τετάρτη συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων της εταιρίας "Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία", παρουσία του Προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου και εκπροσώπου της εταιρίας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Σιδηρόπουλος. Θέμα της συνάντησης ήταν το ζήτημα της δανειοδότησης της εταιρίας με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Ιδιαίτερα το θέμα που έχει προκύψει με την επιστολή της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θεωρεί ότι η σχεδιαζόμενη παροχή της εγγύησης αποτελεί κρατική ενίσχυση και αντιτίθεται στην κοινοτική πολιτική για τον ανταγωνισμό.

    Δήλωση για τις εξελίξεις στην "Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία", έκανε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας: "Ο υπουργός Οικονομίας παίζει με την αγωνία 1.200 εργαζομένων και των οικογενειών τους, που απασχολούνται στην εταιρεία «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία». Διακυβεύει τις αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου, αλλά και της Θράκης και ολόκληρης της Βορείου Ελλάδος. Έρχεται σήμερα και αναιρεί την υπόσχεση που είχε δώσει στις 24 Ιουλίου του 2008 ότι, το Ελληνικό Δημόσιο θα εγγυηθεί δάνεια ύψους 35 εκατ. ευρώ για την επιβίωση της εταιρείας, τη στιγμή μάλιστα που ο προηγούμενος ιδιοκτήτης της έχει πλέον αποχωρήσει. Οι ισχυρισμοί που προβάλλει σήμερα, με πρόσχημα την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν εμπαιγμό. Το πρόσχημα είναι σαθρό, εφόσον οι διαδικασίες που απαιτούνταν να τηρηθούν για να διασωθεί η μεγαλύτερη καθετοποιημένη επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν εκ των προτέρων γνωστές. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η προχειρότητα και η παντελής έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού και προγραμματισμού από την πλευρά της κυβέρνησης. Την καλούμε να δώσει αμέσως λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, προς όφελος της ανάπτυξης, της ευρύτερης περιοχής και των ίδιων των εργαζομένων και των οικογενειών τους".

    Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει ότι: "Οι τελευταίες εξελίξεις στις επιχειρήσεις Λαναρά αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έπαιξε και παίζει άσχημο παιχνίδι σε βάρος των εργαζομένων, με τη συνεργασία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, καθώς πήρε πίσω ακόμα και αυτές τις ρυθμίσεις που είχαν συναποφασίσει πριν λίγες μέρες. Από τη μια δικαιώνουν το ΚΚΕ που έμεινε ανυποχώρητο στο αίτημα της άμεσης εξόφλησης όλων των δεδουλευμένων και της άμεσης λειτουργίας όλων των εργοστασίων με ευθύνη της εργοδοσίας και από την άλλη αποκαλύπτουν την υποκρισία των ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που επέμειναν στην ενίσχυση του Λαναρά με 35 εκατ. ευρώ. Γίνεται τώρα φανερό ότι 1200 εργαζόμενοι στον όμιλο είναι ξεκρέμαστοι με δεδουλευμένα ανεξόφλητα, κινδυνεύοντας να χάσουν το δικαίωμα στη δουλειά. Το ΚΚΕ δηλώνει την υποστήριξή του στην πάλη των εργαζομένων για πλήρη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Τους καλεί να οξύνουν την πάλη τους και να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" και να συνεχίσουν τον αγώνα τους μαζί με τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος".

    [04] Κόσμος

    Χάγη, Ολλανδία

    Κατηγορεί τον Χόλμπρουκ ο Κάρατζιτς

    17/9/2008 21:43:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Τον Αμερικανό πρώην διαπραγματευτή Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ κατηγόρησε σήμερα ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας, Ράντοβαν Κάρατζιτς, ότι ενήργησε εξ ονόματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του υποσχέθηκε την προστασία του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΔΠΔ). "Το ζήτημα αυτό δεν μπορεί παρά να σημαίνει μια απλή συμφωνία μονομερή ή διμερή μεταξύ εμού και των ΗΠΑ: Ο Χόλμπρουκ ενεργούσε στο όνομα των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας" των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο κ. Κάρατζιτς στην ακροαματική διαδικασία. Κατά την προσαγωγή του στις 31 Ιουλίου ο κ. Κάρατζιτς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ του υποσχέθηκαν, τη στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας του Ντέιτον στα τέλη του 1995, ότι εάν αποσυρθεί (από το πολιτικό προσκήνιο) δεν θα οδηγηθεί ενώπιον του ΔΠΔ. Σύμφωνα με τον Χόλμπρουκ, είχε διαπραγματεύσεις με τον κ. Κάρατζιτς τη στιγμή της υπογραφής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον με την οποία τερματίστηκε ο πολύνεκρος πόλεμος (εκατό χιλιάδες νεκροί και πάνω από 2 εκατομμύρια τραυματίες).

    "Θα πρέπει να παραιτηθεί αμέσως και από τις δύο θέσεις που κατέχει του προέδρου του κόμματός του και του επικεφαλής των Σέρβων της Βοσνίας", είχε δηλώσει τον Αύγουστο ο κ. Χόλμπρουκ χαρακτηρίζοντας "απολύτως ψευδείς" και "παραπληροφόρηση" τα λεγόμενα του 63χρονου κ. Κάρατζιτς που δικάζεται στο ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και υπερασπίζεται μόνος τον εαυτό του.

    [05] Κοινωνία

    Πειθαρχική έρευνα σε δικαστή

    17/9/2008 21:38:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Εξηγήσεις στο πλαίσιο προκαταρκτικής πειθαρχικής έρευνας έδωσε στον αρμόδιο αρεοπαγίτη επιθεωρητή το μέλος της μειοψηφίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, πρόεδρος Πρωτοδικών Ν. Σαλάτας, για να διαπιστωθεί αν η μη συμμόρφωση δικαστή σε απόφαση της ολομέλειας του Αρείου Πάγου αποτελεί ή όχι πειθαρχικό παράπτωμα. Η έρευνα διεξάγεται επειδή ο Ν. Σαλάτας εξέδωσε την υπ αριθμ. 10043/2007 απόφαση (ασφαλιστικά μέτρα) με την οποία δικαίωσε 25 αρχαιολόγους, συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού, μη ακολουθώντας την υπ αριθμ. 19/2007 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που αποφάνθηκε για το ζήτημα των συμβασιούχων. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Νικόπουλος έδωσε παραγγελία να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Ν. Σαλάτα για το εν λόγω ζήτημα. Ο προϊστάμενος της Επιθεώρησης των δικαστηρίων και αντιπρόεδρος του Α.Π., Γ. Παπανικολάου, που έλαβε την παραγγελία του Νικόπουλου, ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής πειθαρχικής έρευνας για το αν η μη συμμόρφωση δικαστή προς τις αποφάσεις της Ολομέλειας Α.Π. αποτελεί ή όχι πειθαρχικό παράπτωμα.

    Η πειθαρχική έρευνα ανατέθηκε στον αρεοπαγίτη Π. Αναστασάκη, ο οποίος προ της πρόσφατης παραιτήσεώς του από το δικαστικό σώμα, κάλεσε τον Ν. Σαλάτα και έδωσε εξηγήσεις. Αναμένονται οι ενέργειες του Π. Αναστασάκη.

    [06] Κόσμος

    Ρώμη, Ιταλία

    "Όχι στις ιερόδουλες στους δρόμους"

    17/9/2008 20:51:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο δήμαρχος της Ρώμης, Τζάνι Αλεμάνο, μετά τη σχετική απόφαση της Ιταλίδας υπουργού Ισότητας, Μάρα Καρφάνια, αποφάσισε να πρωτοστατήσει στην εκστρατεία κατά της εκπόρνευσης στους δρόμους. Το κυβερνητικό διάταγμα, θα μπεί σε ισχύ τον ερχόμενο Ιανουάριο, ωστόσο ο δήμαρχος της Ρώμης αποφάσισε να εφαρμόσει νέο δημοτικό μέτρο που να απαγορεύει, από τώρα, στις ιερόδουλες να εκπορνεύονται στους δρόμους της Αιώνιας Πόλης, για την καταπολέμηση ενός φαινομένου, ιδιαίτερα διαδεδομένου στην Ιταλία, να ψάχνουν οι πελάτες τις λεγόμενες "πεταλούδες της νύχτας" σε κεντρικές λεωφόρους και προαστιακούς δρόμους και να προχωρούν σε σεξουαλικές περιπτύξεις στο αυτοκίνητο. Στο εξής, λοιπόν, θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο στους πελάτες αλλά και στις ίδιες τις ιερόδουλες, 200 ευρώ την πρώτη εβδομάδα, 500ευρώ από τη δεύτερη.

    "Δημαγωγικό" θεωρούν το μέτρο αυτό οι ενώσεις που μάχονται κατά της εκμετάλλευσης των γυναικών στους δρόμους και προσθέτουν ότι "δεν μπορεί κανείς να πλήττει μόνο τον τελευταίο και ασθενέστερο κρίκο του όλου μηχανισμού".

    "Με την εκπόρνευση στους δρόμους, παραβιάζεται ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας και προσβάλλεται το κοινό αίσθημα ηθικής των πολιτών", απαντά ο συντηρητικός δήμαρχος της Αιώνιας Πόλης.

    Το συνδικάτο των εργαζομένων στην Τροχαία Sulpm, ρίχνει, από την μεριά του, επιπλέον λάδι στη φωτιά και διερωτάται: "Ποιος θα καθορίζει πότε, πράγματι, μια κοπέλα βρίσκεται στο δρόμο για να συμφωνήσει με πελάτη σεξουαλική συνεύρεση; Ποιος θα μπορεί να ορίσει πόσο κοντή θα πρέπει να είναι η φούστα της, για να προκαλεί το αίσθημα ηθικής";" Προβλέπει, μάλιστα, ότι θα υπάρξει σειρά προσφυγών στη Δικαιοσύνη, με αίτημα να ακυρωθούν τα πρόστιμα. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της απόφασης του Αλεμάνο, ομάδα ιθυνόντων του ριζοσπαστικού κόμματος διαδήλωσε μπροστά στο δημαρχείο της Ρώμης, με ένδυση που θα μπορούσε να θυμίσει εκείνη των "επαγγελματιών της νύχτας". Σημειώνεται ότι οι περισσότερες ιερόδουλες που ασκούν το επάγγελμα στην ιταλική πρωτεύουσα προέρχονται από την Ανατολική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι ελπίζει, με την απαγόρευση της εκπόρνευσης σε δημόσιους χώρους, να αυξηθεί και ο αριθμός των λαθρομεταναστών που θα μπορούν να απελαθούν τους αμέσως ερχόμενους μήνες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 17 September 2008 - 20:49:53 UTC