Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση στη Βουλή
  • [02] Αισιοδοξία αλλά και επιφυλάξεις
  • [03] Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο
  • [04] Έρχονται βροχές και μποφόρ
  • [05] Συνάντηση Μπακογιάννη-Μιλόσοσκι
  • [06] Wrangling in Parliament
  • [07] Διαμάχη ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας
  • [08] Ρωσία: "Κατηγορώ" του Μεντβέντεφ
  • [09] Βιολογική η ...ψήφος
  • [10] Θύμα επίθεσης ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ
  • [11] Ίδρυση νέων εταιρειών φυσικού αερίου
  • [12] Απαγορευτικό το "σολάριουμ" για ανήλικους
  • [13] Όχι στα ηλεκτρονικά τσιγάρα λέει o Π.Ο.Υ.
  • [14] Από την ατμόσφαιρα στα έγκατα της Γης το CO2
  • [15] Βατοπέδιο: Σε εξέλιξη η διερεύνηση
  • [16] Το σελήνιο καταπολεμά τον θυρεοειδή
  • [17] Λύση της τελευταίας στιγμής για Αλιτάλια"
  • [18] Ληστές έβγαλαν χρυσά δόντια ηλικιωμένης
  • [19] Συνάντηση Καραμανλή-Ρασμούνσεν
  • [20] Δείπνο Παπανδρέου σε βουλευτές
  • [21] "Στήριξη στη Ναυτιλία"
  • [22] Προηγείται ξανά ο Ομπάμα
  • [23] Πάνω από τα 100 $ το αργό
  • [24] Αλλάζει το κλίμα χάρη στο αμερικανικό σχέδιο
  • [25] Αφαίρεσαν όγκους 29 κιλών!

    [01] Οικονομία

    Για την Ολυμπιακή

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    19/9/2008 14:20:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/9/2008 16:39:37)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Έντονη αντιπαράθεση προκάλεσε σήμερα στη Βουλή η συζήτηση επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της Ολυμπιακής. Ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι οι κύκλοι της Ολυμπιακής θα συνεχίσουν να πετούν στους αιθέρες, το όνομα θα διατηρηθεί, ενώ θα καλυφτούν απόλυτα οι εργαζόμενοι της εταιρίας και οι πτήσεις στα νησιά. Ο Απόστολος Κακλάμανης υποστήριξε οτι κ.Χατζηδάκης ως ευρωβουλευτης με τις καταγγελίες και ερωτήσεις του έβλαψε την Ολυμπιακή, ενώ ο Αλέκος Αλαβάνος είπε ότι λάθος κυβέρνηση σε λάθος χρόνο κάνει τη λάθος κίνηση. Με αποκλεισμό της Λεωφόρου Συγγρού στα γραφεία της Ολυμπιακής και πορεία διαμαρτυρίας που κατέληξε στη Βουλή συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην ολυμπιακή αντιδρώντας στη λύση που προωθεί η κυβέρνηση σε συμφωνία με την Κομισιόν. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του Υπουργού Μεταφορών σε ότι αφορά τον διάλογο με τους εργαζόμενους αλλά και προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

    Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

    Στη Βουλή το θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησης βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

    Ο υπουργός Μεταφορών επανέλαβε ότι οι κύκλοι της ΟΑ θα συνεχίσουν να πετούν στους αιθέρες, το όνομα θα διατηρηθεί, ενώ θα καλυφτούν απόλυτα οι εργαζόμενοι της εταιρίας και οι πτήσεις στα νησιά. Παράλληλα χαρακτήρισε θράσος να επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση στην άρρωστη και απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην Ολυμπιακή.

    Από το ΠΑΣΟΚ, ο Απόστολος Κακλαμάνης υποστήριξε ότι κ. Χατζηδάκης ως ευρωβουλευτής με τις καταγελάς και ερωτήσεις του έβλαψε την Ολυμπιακή και τόνισε ότι απαιτείται εθνικός αερομεταφορέας στη χωρά. Παράλληλα επιτέθηκε στον πρόεδρο του Συριζα, Αλέκο Αλαβάνο, λέγοντας ότι έχει κοινά στοιχεία με τον πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, αφού διαβάζει τις δημοσκοπήσεις και καθορίζει ανάλογα τη στάση του.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι λάθος κυβέρνηση σε λάθος χρόνο κάνει τη λάθος κίνηση, ενώ επέρριψε ευθύνες και στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι θα περίμενε αυτοκριτική και προβληματισμό, αφού υπάρχει πρόσωπο πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ που κατηγορείται στην υπόθεση Siemens, και ήταν υπεύθυνος για την τύχη της Ολυμπιακής.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τελική κατάληξη στο θέμα αυτό θα δικαιώσει την κυβέρνηση.

    Ένταση στην πορεία διαμαρτυρίας

    Την πρώτη από σειρά εκδηλώσεων που έχουν εξαγγείλει, πραγματοποίησαν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους - όχι απεργιακές-, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στις ρυθμίσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση για το θέμα της Ολυμπιακής.

    Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Ολυμπιακής στη λεωφόρο Συγγρού, αποκόπτοντας έτσι την κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα. Στη συνέχεια σχημάτισαν πορεία προς το κέντρο της Αθήνας, αλλά όταν θέλησαν να συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία της "Πάνθεον", η οποία είναι το διάδοχο σχήμα της Ολυμπιακής, εμποδίστηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικροεπεισόδια, τα οποία δεν πήραν έκταση.

    Τελικά μετά από παρέμβαση συνδικαλιστών οι εργαζόμενοι συνέχισαν την πορεία τους προς τη Βουλή όπου και παρέδωσαν ψήφισμα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στις αντιδράσεις των εργαζομένων, δήλωσε πως έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους και πρόσθεσε: "Το σεβόμαστε. Η αλήθεια είναι ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να πληρώνει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα για ζημίες και προβλήματα της Ολυμπιακής."

    Εν τω μεταξύ, επιστολές προς τους εργαζόμενους της ΟΑ άρχισε να στέλνει ταχυδρομικά ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης, με τις οποίες εξηγεί σε κάθε εργαζόμενο χωριστά ποιες είναι οι προοπτικές για το μέλλον του με βάση το σχέδιο αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής.

    Άλλο τύπο επιστολής έχει ήδη στείλει ο υπουργός Μεταφορών προς τους πρόεδρους των Σωματείων εργαζομένων της εταιρίας παράλληλα με το σχέδιο αποκρατικοποίησης.

    Ο Υπουργός ενημερώνει τα Σωματεία ότι εντός των επομένων 20 ημερών θα πρέπει να διαμορφωθούν και να κατατεθούν οι σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις και στο πλαίσιο αυτό τους καλεί σε διάλογο για την από κοινού αναζήτηση τρόπων για την αποτελεσματικότερη υλοποίηση του σχεδίου προς όφελος όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν αποδέχεται το πλαίσιο της κυβέρνησης για την Ολυμπιακή και με αφορμή τα επεισόδια στην πορεία των εργαζομένων προειδοποίησε την κυβέρνηση να μην τα χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να διαχωρίσει την κοινωνία.

    "Οι «αιθεροβάμονες» της Κυβέρνησης πρέπει να βλέπουν από εκεί ψηλά που ίπτανται, ότι τα φτερά της Ολυμπιακής είναι οι εργαζόμενοί της. Άνω αυτών οποιοδήποτε σχήμα ή εφεύρημα δεν μπορεί να υλοποιηθεί.", τονίζει επίσης ο ΛΑΟΣ.

    [02] Οικονομία

    Για τις εξελίξεις στην οικονομία

    Αισιοδοξία αλλά και επιφυλάξεις

    19/9/2008 18:04:00

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Θεραπεία-σοκ επιχειρούν οι κατατρομαγμένες αμερικανικές αρχές για να αντιμετωπίσουν ριζικά την ασθένεια που έχει προσβάλλει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών και άρχισε να μολύνει την παγκόσμια οικονομία. Το σχέδιο εξόδου από την κρίση προκάλεσε εκρηκτική άνοδο στα διεθνή χρηματιστήρια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα χειρότερα πέρασαν, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Την εκτίμηση ότι η Ευρώπη -παρά τις παρενέργειες που έχουν εμφανιστεί-θα αντέξει, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, ωστόσο, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και στις δηλώσεις που έκανε μετά, δεν έκρυψε την ανησυχία του από τις δυσμενείς εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

    "Αντέχει η Ευρώπη"

    Η διεθνή οικονομική κρίση ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν ο Πρωθυπουργός με τον Δανό ομόλογό του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

    Στην Ευρώπη δεν έχουμε έντονες επιπτώσεις από την οικονομική ύφεση που υπάρχει στην Αμερική, αλλά έχουμε τις παρενέργειές της, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του, επισημαίνοντας ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν κανόνες που μας δίνουν τις δυνατότητες να παίξουμε ρυθμιστικό ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Η πορεία της οικονομίας και οι επιπτώσεις από την διεθνή κρίση συζητήθηκαν και κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Οικονομίας.

    Κατά τον παραδοσιακό διάλογο των δύο ανδρών στο ξεκίνημα της συνάντησης ο κ. Παπούλιας ρώτησε τον κ. Αλογοσκούφη αν έχουμε ένα μίνι κραχ σαν το 1929. Ο υπουργός Οικονομίας απάντησε ότι η κατάσταση δεν είναι σαν το 1929 αλλά η κρίση είναι όντως μεγάλη και είναι στην καρδιά του καπιταλισμού. "Σε μια παγκοσμιοποπιημένη οικονομία όταν συμβαίνει κάτι στην Αμερική μας επηρεάζει όλους" κατάληξε.

    Αναφερόμενος στη διεθνή κρίση, αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι η κρίση που ξεκίνησε από την Αμερική, επηρεάζει όλο τον κόσμο, διότι έχει οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων αλλά και σε έλλειψη ρευστότητας κεφαλαίων στις αγορές.

    Σε ό,τι αφορά των αντίκτυπο των εξελίξεων στην Ευρώπη, ανέφερε ότι το πρώτο εξάμηνο υπήρξε στασιμότητα σε πολλές οικονομίες και αύξηση του πληθωρισμού, ενώ εστιάζοντας στην ελληνική οικονομία είπε ότι υφίστανται επιπτώσεις κυρίως λόγω των επιτοκίων και του πληθωρισμού, που επηρεάζουν τα νοικοκυριά, τα δημόσια οικονομικά, την οικονομία γενικότερα, αλλά και την ανάπτυξη.

    Ο κ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία είναι πολύ μικρότερες σε σχέση με άλλες οικονομίες και ότι "αυτό που έχει σημασία είναι να συνεχισθεί με συνέπεια και συνέχεια ο προσανατολισμός που έχει χαράξει το οικονομικό επιτελείο, ώστε και η ανάπτυξη να συνεχισθεί και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του πληθωρισμού και των επιτοκίων".

    Σχέδιο ανάκαμψης

    Την ίδια ώρα το δραστικό μέτρο της κρατικοποίησης των χρεών των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στο οποίο προχωρεί η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών οδήγησε σήμερα σε πρωτοφανή άνοδο όλες τις χρηματαγορές. Ο δείκτης των financial times κέρδιζε μέχρι και 9%., ενώ το χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε με κέρδος 8,68%.

    Μετά από ολονύχτιες διαβουλεύσεις και με τη δαμόκλειο σπαθί της οικονομίας να τους απειλεί ο υπουργός οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών και ο διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας προτείνουν ως καλύτερη λύση τη σύσταση ενός νέου οργανισμού που θα αναλαμβάνει όλα τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών και θα στηρίζει τη ρευστότητα των βραχυπρόθεσμων τίτλων υψηλής φερεγγυότητας.

    Οι προσδοκίες ότι οι κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης θα συμβάλουν στην ενίσχυση των αγορών είχε ως αποτέλεσμα και την άνοδο στην τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές που ξεπέρασαν εκ νέου τα 100 δολάρια το βαρέλι,

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε αύξηση κατά 4,91 δολάρια το βαρέλι και είχε ανέλθει στα 102,79 δολάρια το βαρέλι, ενώ νωρίτερα είχε "πιάσει" τα 103,64 δολάρια.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ -παράδοσης Οκτωβρίου- είχε αυξηθεί κατά 4,65 δολάρια και είχε ανέλθει στα 99,84 δολάρια το βαρέλι.

    [03] Πολιτική

    Μετά και τη νέα δημοσκόπηση

    Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο

    19/9/2008 15:41:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/9/2008 16:26:54)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Υψηλές οι θερμοκρασίες που καταγράφονται στο πολιτικό θερμόμετρο, μετά και τη δεύτερη ευνοϊκή για το ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου δημοσκόπηση, μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Ικανοποίηση και συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην αξιωματική αντιπολίτευση. Την ίδια ώρα, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ ζητούν από τον Πρωθυπουργό κινήσεις και πρωτοβουλίες για την αναστροφή της κατάστασης. Η κυβέρνηση, μέσω του Θόδωρου Ρουσόπουλου, διαμηνύει την αποφασιστικότητα της να προχωρήσει χωρίς παρεκκλίσεις στην υλοποίηση των αποφάσεων που έχει εξαγγείλει. "Ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα. Η κυβέρνηση την επεδίωξε και την υπηρετεί με κάθε τρόπο", τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Περί κυβερνητικής πολιτικής και ενδοκυβερνητικού κλίματος

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με το κλίμα που έχει διαμορφωθεί ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι η Κυβέρνηση κινείται στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής και υπογράμμισε ότι το τελευταίο εξάμηνο έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη Παιδεία, το Ασφαλιστικό, τα λιμάνια και την Ολυμπιακή.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διέψευσε εκ νέου τα σενάρια περί ανασχηματισμού, ενώ χαρακτήρισε φαντασιώσεις τις φήμες ότι ο κ. Καραμανλής θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

    Σε ερώτηση για τις προσωπικές επιθέσεις, που δέχεται, και αν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι ο "αρχιτέκτονας της επικοινωνιακής πολιτικής" της κυβέρνησης, δήλωσε πως δεν αποδέχεται το χαρακτηρισμό και ότι αναγνωρίζει πως έχει σημαντικό ρόλο στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης. "Και ο δικός μου στρατηγικός στόχος συμπίπτει με το στρατηγικό στόχο όλων μας, ως υπουργών. Να επιτελέσουμε όσο καλύτερα γίνεται το έργο μας", τόνισε.

    Και ο Υπουργός Οικονομίας, εξερχόμενος σήμερα από το Προεδρικό Μέγαρο, κλήθηκε να σχολιάσει τις επικρίσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα. "Συνεχίζω με συνέχεια και συνέπεια να κοιτάζω τα ουσιαστικά προβλήματα της οικονομίας και της χώρας, εκεί είναι σταθερά προσανατολισμένη η πολιτική της κυβέρνησης, στα ουσιαστικά προβλήματα, διότι εάν δε λύσουμε τα ουσιαστικά προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας, το κόστος θα το πληρώσουν οι πολίτες", είπε.

    Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκεται στο καλύτερο επίπεδο, αλλά αυτό συμβαίνει πάντα όταν διανύει το μέσο της θητείας της, είπε στη ΝΕΤ105.8, ο Μιλτιάδης Έβερτ.

    Η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή σημείωσε πως υπάρχουν συμπεριφορές στελεχών που προκάλεσαν το δημόσιο αίσθημα. "Ο καθένας χαρακτηρίζεται από τα λεγόμενά του και πρέπει να πάει και στον καθρέφτη να πει αυτό που σας είπα προηγουμένως, ρε "μπας και ευθύνομαι και εγώ που είμαι 30 χρόνια στην πολιτική που έχει δημιουργηθεί το σκηνικό;" Δηλαδή μονίμως φταίνε οι άλλοι υπουργοί, "εσύ όταν είσαι υπουργός ή είσαι αρχιστελεχάρα ποτέ δεν έχεις φταίξιμο για την δημιουργία μιας πελατειακής σχέσης, για παράδειγμα και του ρουσφετιού που ταλανίζει ακόμα την ελληνική κοινωνία;", είπε σε συνέντευξή της.

    Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά τις συνεχιζόμενες φωνές διαφοροποίησης, το σύνθημα που κυριαρχεί είναι στροφή στην δουλειά.

    Αισιοδοξία στο ΠΑΣΟΚ

    Την ίδια ώρα η ικανοποίηση για τα πρώτα θετικά δημοσκοπικά αποτελέσματα από το 2002, είναι έκδηλη, όμως οι τόνοι δια.

    "Η κρίση είναι κρίση διακυβέρνησης και επειδή ακούμε και διαβάζουμε διάφορα περί ανασχηματισμού, είναι σαφές ότι η κρίση δεν είναι ζήτημα προσώπων, αλλά ζήτημα πολιτικής. Oι πολίτες ζητούν αλλαγή πολιτικής", σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου.

    "Αποκαθηλώθηκε οριστικά το μοντέλο διακυβέρνησης της ΝΔ" δήλωσε στη ΝΕΤ ο Κώστας Σκανδαλίδης.

    "Η ΝΔ, ιδιαίτερα στην τελευταία φάση, έχει επιβεβαιώσει πλήρως την αναξιότητα της, ως κυβέρνηση της χώρας. Ο λαός το αντιλαμβάνεται αυτό. Πρόχειρα μέτρα έρχονται, απλώς με εισπρακτικά και μόνο κριτήρια, να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση της οικονομίας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Θα κοιτάζει τις πλάτες του ΠΑΣΟΚ, από δω και πέρα, η ΝΔ.", δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8 ο Απόστολος Κακλαμάνης.

    Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν πως βασική προτεραιότητα παραμένει η ανάδειξη των καθημερινών προβλημάτων του πολίτη. Παράλληλα φαίνεται πώς ανοίγει σιγά σιγά και η συζήτηση για την επιστροφή του Κώστα Σημίτη, με προσοχή όμως ώστε να μην δημιουργηθεί κλίμα εσωστρέφειας. Τα σενάρια επιστροφής του άρχισαν μετά τη δημόσια στήριξη που πρόσφερε ο πρώην πρωθυπουργός στα όσα είπε στη Θεσσαλονίκη ο Γιώργος Παπανδρέου.

    [04] Κοινωνία

    Έρχονται βροχές και μποφόρ

    19/9/2008 13:59:00

    Πηγή: ΝΕ-ΝΕτ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σημαντική μεταβολή του καιρού αναμένεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας από το πρωί του Σαββάτου, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 και πιθανόν 9 μποφόρ.

    Το Σάββατο, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται αρχικά στο Ιόνιο, τη Δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, οι οποίες βαθμιαία θα επεκταθούν στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής θα επηρεαστούν και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

    Ιδιαίτερα για την Αττική από το απόγευμα του Σαββάτου έως και τις πρωινές ώρες της Κυριακής τα φαινόμενα κατά διαστήματα θα είναι ισχυρά.

    Σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας αναμένεται από τη νύχτα του Σαββάτου στη δυτική Ελλάδα και μέχρι το βράδυ της Κυριακής και στην υπόλοιπη χώρα.

    [05] Πολιτική

    Συνάντηση Μπακογιάννη-Μιλόσοσκι

    19/9/2008 11:43:00

    Συνάντηση με τον Σκοπιανό ομόλογό της, Αντόνιο Μιλόσοσκι θα έχει το απόγευμα στο Παρίσι η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, που συμμετέχει στη διάσκεψη της ΕΕ με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί το ζήτημα της ονομασίας της γείτονας χώρας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Θοδωρή Ρουσόπουλο να κάνει σαφές, ερωτώμενος σχετικά, ότι για τη λύση ισχύουν αυτά που έχουν δηλώσει ο Πρωθυπουργός και η Υπουργός Εξωτερικών για μια ονομασία για όλες τις χρήσεις. Ερωτηθείς για το αν η συνάντηση Μπακογιάννη Μιλόσοσκι έγινε ύστερα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ, ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε καταρχήν ότι η Ελλάδα θεωρεί ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε πρωτοβουλία μπορεί να βοηθήσει στην κατεύθυνση της επίλυσης και σημείωσε ότι η χώρα μας επιδιώκει την καλύτερη δυνατή λύση και μια ξεκάθαρη απάντηση και στο πολιτικό αίτημα και στην Ιστορία.

    Υπέρ των ελληνικών θέσεων η Γαλλία

    Νωρίτερα σήμερα η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό της Μπερνάρ Κουσνέρ. Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας επανέλαβε ότι το Παρίσι στηρίζει τις ελληνικές θέσεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ ταύτιση απόψεων διαπιστώθηκε και στο θέμα του Καυκάσου.

    "Υποστηρίζουμε την Ελλάδα, γιατί το έχουμε πάντα κάνει. Επιθυμούμε, όμως, να διευθετηθεί το πρόβλημα όσο το δυνατό πιο γρήγορα, γιατί δεν θέλουμε να παραμείνουμε επ αυτού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ελπίζω ότι μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες θα επιτευχθεί πρόοδος", τόνισε ο κ. Κουσνέρ.

    Κατά τη συνάντησή τους οι δύο υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά τις κοινές τους θέσεις σε θέματα που αφορούν την Ευρώπη και σε άλλα που πρόκειται να τους απασχολήσουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Κουσνέρ χαρακτήρισε το ζήτημα της Γεωργίας ως "θέμα με δυσκολίες" και εξήγησε ότι συζήτησε αναλυτικά με την κα Μπακογιάννη τί πρέπει να κάνει η ΕΕ "ως τις 15 Οκτωβρίου, τουλάχιστον".

    Αναφερόμενος στη συνάντηση ΕΕ - Ρωσίας, που αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι συζήτησε διεξοδικά με την κα Μπακογιάννη "για ό,τι είναι δυνατό να γίνει αλλά και ό,τι διευκρινίζεται με τη συμφωνία των 6 σημείων", που συνυπέγραψαν οι πρόεδροι Μεντβέντεφ, Σαρκοζί και Σαακασβίλι.

    "Αυτό απαιτεί σημαντική δουλειά και είναι απαραίτητο να είμαστε μαζί, Γαλλία και Ελλάδα, διότι ανάμεσα στην Ελλάδα και σε μάς δεν υπάρχει, προφανώς, ούτε ένα σημείο διαφωνίας", είπε.

    Στις δηλώσεις της η Ελληνίδα υπουργός εξέφρασε και τη δική της χαρά για την εξαιρετική -όπως είπε- συνεργασία με τον Μπερνάρ Κουσνέρ, διευκρινίζοντας ότι συζήτησε με το Γάλλο ομόλογό της για το Κυπριακό, για τις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας, αλλά και για τις εξελίξεις στις συνομιλίες περί της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    "Ήταν μια πολύ χρήσιμη συζήτηση. Η Ελλάδα και η Γαλλία, όπως και ο ίδιος σας είπε, έχουν κοινές θέσεις και για μας, αυτή η συνεργασία είναι πολύ σημαντική", κατέληξε η κα Μπακογιάννη.

    Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών ανέφερε οτι θα προβεί σε δηλώσεις σε σχέση με την ΠΓΔΜ, μετά την συνάντησή της, το απόγευμα, 7 ώρα Ελλάδας, με τον ομόλογό της της Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    Σχετικά με τη συνάντηση, ο υπεύθυνος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος, επαναλαμβάνει τη θέση του κόμματος ότι η κυβέρνηση οφείλει να απορρίψει το κείμενο "νέων ιδεών" Νίμιτς.

    "Αν δεν είναι οι νέες ιδέες βάση της συζήτησης, τότε η συνάντηση τι θέμα έχει; Είναι απευθείας διαπραγμάτευση; Να σημειωθεί ότι η υπουργός Εξωτερικών δεν θεώρησε σκόπιμο να μας ενημερώσει για το περιεχόμενο των νέων ιδεών Νίμιτς και για τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης" επισημαίνει.

    "Είναι περίεργη η εμμονή της κα Μπακογιάννη να υπακούει κάθε τόσο στα κελεύσματα των Σκοπίων (συνάντηση στο Παρίσι) και να μεριμνά για την οικονομική τους βοήθεια, τη στιγμή που η ηγεσία τους γίνεται ολοένα και πιο αδιάλλακτη και πιο επιθετική ως προς τις διεκδικήσεις της από την Ελλάδα. Ο απλός Έλληνας αναρωτιέται ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί αυτή η ταπεινωτική στάση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και ποιος την υπαγορεύει;", αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΛΑΟΣ.

    Νέα διαμάχη στην ΠΓΔΜ

    Την ίδια ώρα, νέα διαμάχη ξέσπασε στην ΠΓΔΜ μεταξύ του προέδρου και του πρωθυπουργού της χώρας.

    Τη δυσφορία του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, προκάλεσε η άρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, να υπάρξει συνάντηση της ηγεσίας της χώρας, πριν την αναχώρηση της αντιπροσωπείας της ΠΓΔΜ για τη Νέα Υόρκη, όπου θα παραστεί στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Από το γραφείο του κ. Τσερβένκοφσκι υποστήριξαν ότι στον κ. Γκρούεφσκι προτάθηκε επανειλημμένως η πραγματοποίηση συνάντησης, αλλά δεν έλαβαν καμία απάντηση από το πρωθυπουργικό γραφείο.

    Σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Τσερβένκοφσκι, η συνάντηση ζητήθηκε για να εξεταστούν οι τελευταίες ιδέες του μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

    Όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, ο κ. Γκρουέφσκι δεν απάντησε καν στο αίτημα του κ. Τσερβένκοφσκι για συνάντηση της ηγεσίας της χώρας.

    Από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ανέφεραν ότι δεν υπήρχε λόγος για συνάντηση, διότι οι θέσεις της χώρας είναι ευρέως γνωστές. Υποστήριξαν επίσης ότι συντονιστική συνάντηση θα υπάρξει μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας από τη Νέα Υόρκη, όταν θα καταστούν γνωστά τα μηνύματα που θα φέρουν στα Σκόπια οι κ.κ. Τσερβένκοφσκι και Μιλόσοσκι.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ θα αναχωρήσει σήμερα για τη Νέα Υόρκη και όπως αναφέρουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, αναμένεται να συναντηθεί, τόσο με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, όσο και με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φριντ.

    Ο κ. Μιλόσοσκι θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, τη Δευτέρα.

    Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν έχει τοποθετηθεί επί των τελευταίων ιδεών του κ. Νίμιτς. Μόνον ο κ. Τσερβένκοφσκι ανέφερε πριν από τρεις ημέρες ότι στις τελευταίες ιδέες του μεσολαβητή του ΟΗΕ, επιδεικνύεται περισσότερη κατανόηση για ορισμένες από τις θέσεις της ΠΓΔΜ.

    [06] On Olympic Airways

    Wrangling in Parliament

    19 Σεπ 2008 14:20:00 (Last updated: 19 Σεπ 2008 18:41:11)

    Sources: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑNA/ΜNA

    Olympic Airways issue triggered debate today in Parliament. Minister of Transport Kostis Hatzidakis confirmed that the companys brand circles and name will be preserved, employees rights will not be affected and the flights to the Greek Islands will be conducted as normal. Apostolos Kaklamanis supported the view that Mr. Hatzidakis caused damages in Olympic Airways with his questions and accusations in Euro Parliament while Alekos Alavanos said that this is the wrong government that acts in the wrong time and makes the wrong move. Olympic Airway employees staged today a protestation and marched to Parliament, attempting to enter PANTHEON offices but were prevented by police forces.

    Translated by Sofia Gartziou

    [07] Κόσμος

    Για τα πυρηνικά

    Διαμάχη ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας

    19/9/2008 19:27:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Nέο επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στο σίριαλ των πυρηνικών της Βόρειας Κορέας, με τις ΗΠΑ να δηλώνουν, ότι αν και δεν είναι προς το παρόν εφικτή η επαναλειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα της Γιονμπιόν, πλησιάζει το χρονικό σημείο, όπου θα υπάρξει αυτή η δυνατότητα. Υπενθυμίζεται ότι είχε υπάρξει συμφωνία για διακοπή της λειτουργίας του αντιδραστήρα, με ανταλλάγματα στον επισιτιστικό και ενεργειακό τομέα, καθώς και στην αφαίρεση του ονόματος της Βόρειας Κορέας, από τη λίστα των χωρών που σύμφωνα με τις ΗΠΑ, υποστηρίζουν την τρομοκρατία. Η μέχρι στιγμής διατήρηση της Βόρειας Κορέας στη λίστα αυτή, οδήγησε και στην αναθεώρηση της αρχικής τους απόφασης για σταμάτημα του αντιδραστήρα της Γιονμπιόν. Η είδηση για τις προσπάθειες επαναλειτουργίας, μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων "Korean Central News Agency" (KCNA). Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σιν Μακόρμακ, τόνισε: "Πλησιάζει όλο και πιο πολύ στο στάδιο της επαναλειτουργίας του αντιδραστήρα της Γιονμπιόν. Δεν έχουν φθάσει ακόμη στο στάδιο αυτό και τους καλούμε να μην επιδιώξουν να το φθάσουν".

    [08] Κόσμος

    Μόσχα, Ρωσία

    Ρωσία: "Κατηγορώ" του Μεντβέντεφ

    19/9/2008 19:09:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατηγόρησε σήμερα το ΝΑΤΟ ότι "προκάλεσε" τη σύγκρουση με τη Γεωργία, στις αρχές Αυγούστου."Τι αποφάσισε το ΝΑΤΟ; Τι εγγυήθηκε; Απλώς προκάλεσε τη σύγκρουση, αυτό είναι όλο", δήλωσε ο Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στον πόλεμο των πέντε ημερών μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πώς ακριβώς προκάλεσε το ΝΑΤΟ τη σύγκρουση. Η Μόσχα επικρίνει έντονα την προσέγγιση της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ και την επιθυμία του Τμπιλίσι να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε για άλλη μια φορά ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να επιστρέψει στο σοβιετικό παρελθόν της. "Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι δεν είναι αυτός ο δρόμος μας. Δεν έχει κανένα νόημα για εμάς να επιστρέψουμε στο παρελθόν", τόνισε ο Μεντβέντεφ κατά τη συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο με στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε να υπάρξει μια νέα συνθήκη για την ασφάλεια στην Ευρώπη, που θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες δομές. Η ανάγκη για "σύναψη σημαντικών συμφωνιών με τους Ευρωπαίους καθίσταται επίκαιρη μετά τα γεγονότα του Καυκάσου", επισήμανε.

    Όσον αφορά τις δηλώσεις που έκανε την Πέμπτη η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, για τις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, ο Μεντβέντεφ τις αντιμετώπισε με ειρωνεία. Η Ράις δήλωσε ότι η Ρωσία απειλείται με απομόνωση λόγω της "αυταρχικής" και "επιθετικής" συμπεριφοράς της, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται "κατ ανάγκη" με τη Μόσχα αφού είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    "Οι Αμερικανοί εταίροι μας λένε ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν τη Ρωσία, τους εκπαιδευτικούς, τους δικαστές... Θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τι σημαίνει αυτό" είπε ο Μεντβέντεφ αναφερόμενος στο αμερικανικό πρόγραμμα προώθησης της ανάπτυξης της ρωσικής κοινωνίας. "Αν συνεχίσουν θα επιλέγουν και τους προέδρους μας", πρόσθεσε.

    [09] Υγεία

    Βιολογική η ...ψήφος

    19/9/2008 18:13:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό "Science", συσχετίζει τις διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων με τις διαφορές της φυσιολογίας τους, στον βιολογικό και ψυχολογικό τομέα, γεγονός που εν μέρει εξηγεί γιατί τα μυαλά των ψηφοφόρων δύσκολα αλλάζουν, σύμφωνα με τους ερευνητές, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του BBC, του Independent, των Times του Λονδίνου και της ηλεκτρονικής υπηρεσίας LiveScience.

    Μεταξύ άλλων, η έρευνα διαπιστώνει ότι τα άτομα που είναι πιο ευαίσθητα στο φόβο και στις απειλές, είναι πιθανότερο να ψηφίσουν συντηρητικά, ενώ σε πιο προοδευτικές πολιτικές τείνουν όσοι αισθάνονται λιγότερους κινδύνους γύρω τους. Το πείραμα διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν των ΗΠΑ, υπό τον Ντάγκλας Όξλεϋ και τον πολιτικό επιστήμονα Τζον Χίμπινγκ, σε δείγμα 46 εθελοντών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε σειρά εκφοβιστικών εικόνων και ήχων.

    Οι ερευνητές μέτρησαν την ηλεκτρική αγωγιμότητα από την παραγωγή ιδρώτα στο δέρμα, καθώς και τις αντανακλαστικές κινήσεις των ματιών (άνοιγμα-κλείσιμο) των εθελοντών, που είναι και οι δύο παράγοντες πέρα από τον συνειδητό έλεγχο του ανθρώπου και θεωρούνται καλοί δείκτες της γενικότερης νευρικής προδιάθεσης και του άγχους κάποιου. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο πιο επιρρεπείς στο φόβο ήσαν οι εθελοντές (π.χ. όταν τους έδειχναν την εικόνα ενός ανθρώπου με μια μεγάλη αράχνη στο πρόσωπό του ή άλλες τρομακτικές εικόνες), τόσο έτειναν να έχουν συντηρητικές απόψεις (υπέρ της θανατικής ποινής και των μεγαλύτερων αμυντικών δαπανών, κατά της έκτρωσης, της μετανάστευσης, του ελέγχου των όπλων, του προγαμιαίου σεξ και των γάμων των ομοφυλοφίλων κ.α.).

    Όσοι τρόμαζαν λιγότερο από τις απειλητικές εικόνες και τους ήχους, υποστήριζαν περισσότερο την ελεύθερη μετανάστευση, τον έλεγχο των όπλων, ήσαν κατά του πολέμου κλπ. Δεν υπήρχαν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στις αντιδράσεις τους.

    Η έρευνα πιθανολογεί ότι οι διαφορετικές αντιδράσεις επηρεάζονται από διαφορές στον εγκέφαλο, ειδικά στην περιοχή της αμυγδαλής, που επεξεργάζεται αισθήματα όπως ο φόβος και η απέχθεια.

    Σύμφωνα με τον Χίμπινγκ, οι άνθρωποι εκκινούν από διαφορετικές ψυχολογικές αφετηρίες (είτε για γενετικούς είτε για ψυχολογικούς ή άλλους λόγους) και έτσι βιώνουν τον κόσμο και ειδικότερα τις απειλές με διαφορετικό τρόπο. "Οι διαφορετικοί ψυχολογικοί προσανατολισμοί είναι βαθιά ριζωμένοι, είναι ένα αντανακλαστικό, δεν είναι κάτι που μπορείς να αλλάξεις αύριο και ίσως αυτό εξηγεί γιατί οι άνθρωποι είναι τόσο πεισματάρηδες στις πολιτικές τους αντιλήψεις", είπε. "Ίσως αυτό διευκολύνει λίγο την αμοιβαία κατανόηση και ανοχή", πρόσθεσε, αν οι πολιτικοί αντίπαλοι συνειδητοποιήσουν ότι το αντίθετο κόμμα απλώς βλέπει τον κόσμο διαφορετικά, με δεδομένο ότι "οι άνθρωποι δεν σκέφτονται απλώς διαφορετικά για τα πράγματα, νοιώθουν διαφορετικά γι αυτά".

    [10] Κοινωνία

    Θύμα επίθεσης ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ

    19/9/2008 18:10:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Θύμα ένοπλης επίθεσης από άγνωστους δράστες κατήγγειλε ότι έπεσε χθες βράδυ έξω από το σπίτι του στην περιοχή Τούμπα της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) Α.Ε. Γιώργος Σκόρδας.

    Σύμφωνα με την καταγγελία, η σε βάρος του επίθεση σημειώθηκε την ώρα που επέστρεφε με το Ι.Χ. αυτοκίνητο στο σπίτι του στην περιοχή Αγ. Μαρίνας της Τούμπας.

    Σε μήνυση που κατέθεσε αμέσως μετά το συμβάν στο Αστυνομικό Τμήμα της Τούμπας, κάνει λόγο για δύο άνδρες που άνοιξαν την πόρτα του αυτοκινήτου του και τον απείλησαν με πιστόλι. Όπως ανέφερε, οι άγνωστοι ήταν ηλικίας περίπου τριάντα ετών, είχαν ακάλυπτα τα πρόσωπα τους και επιχείρησαν να τον εκφοβίσουν, εκτοξεύοντας διάφορες απειλές σχετικά με την επαγγελματική του δραστηριότητα.

    Σύμφωνα πάντα με τον κ. Σκόρδα, οι δράστες αφαίρεσαν το κινητό του, τα κλειδιά του αυτοκινήτου και λίγα χρήματα που είχε πάνω του, και στη συνέχεια τον χτύπησαν στο σαγόνι με τη χειρολαβή του πιστολιού. Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

    Ήδη το αυτοκίνητο του κ. Σκόρδα οδηγήθηκε στη σήμανση, ενώ ο ίδιος επισκέφθηκε το πρωί τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και τον ενημέρωσε για το περιστατικό.

    [11] Οικονομία

    Ίδρυση νέων εταιρειών φυσικού αερίου

    19/9/2008 17:55:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Tο πράσινο φως για την προκήρυξη διαγωνισμών σύστασης τριών νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας (εκτός Θεσσαλονίκης, όπου ήδη υπάρχει ΕΠΑ) έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Μετά από μακρά περίοδο διαπραγμάτευσης με τις υπηρεσίες της Επιτροπής, το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ Α.Ε.) μπορεί να προχωρήσει τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν την ίδρυση των νέων εταιρειών και επομένως την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου μεσαίας και χαμηλής πίεσης, στις γεωγραφικές περιοχές που προαναφέρθηκαν.

    Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε στη χορήγηση παραχώρησης αποκλειστικού δικαιώματος για την ανάπτυξη και λειτουργία συστήματος διανομής φυσικού αερίου και σχετικές δραστηριότητες προμήθειας φυσικού αερίου, σε νέα ΕΠΑ που θα ιδρυθεί για το σκοπό αυτό σε κάθε μια από τις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας.

    Για τις ΕΠΑ των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, η αποκλειστικότητα του δικαιώματος χορηγείται για χρονικό διάστημα είκοσι ετών από την πρώτη τροφοδοσία αερίου μέσα από τα δίκτυα της εν λόγω περιοχής, ενώ για την ΕΠΑ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για χρονικό διάστημα δέκα ετών.

    Σημειώνεται ότι η ίδρυση των ΕΠΑ θα γίνει μετά από προκήρυξη Διεθνών Διαγωνισμών για την ανάδειξη επενδυτών που θα συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο των Εταιρειών και θα αναλάβουν τη διοίκησή τους, κατ αναλογία του προτύπου των υφιστάμενων ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης.

    Σε σχετική δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας ανέφερε ότι, «το φυσικό αέριο είναι φυσικός μας σύμμαχος στην προσπάθεια για ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον» τονίζει σε σχετική δήλωσή του ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας και προσθέτει: «Η σύσταση των τριών νέων εταιρειών παροχής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια είναι ένα μεγάλο θετικό βήμα για την επίτευξη των εθνικών και ευρύτερων ευρωπαϊκών στόχων της ενεργειακής πολιτικής και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η διείσδυση του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας σημαίνει μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο, καθώς και μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου»

    [12] Υγεία

    Απαγορευτικό το "σολάριουμ" για ανήλικους

    19/9/2008 17:44:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ομάδα ερευνητών ανακοίνωσε ότι βρήκε σαφείς ενδείξεις πως η χρήση "σολάριουμ" για τεχνητό μαύρισμα με υπεριώδη ακτινοβολία, καθώς και η παρατεταμένη έκθεση στη φυσική ηλιακή ακτινοβολία κατά την παιδική ηλικία, αυξάνει τα επόμενα χρόνια τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, κυρίως την πιο επικίνδυνη μορφή, του μελανώματος. Γι αυτό οι γιατροί συστήνουν να απαγορευθεί στους νέους και νέες κάτω των 18 ετών να κάνουν τεχνητό μαύρισμα και παράλληλα να απαγορευθούν οι σχετικές διαφημίσεις ότι αυτό είναι ασφαλές για τους νέους.

    Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό "Pigment Cell and Melanoma Research" και έγινε από βιολόγους, δερματολόγους και επιδημιολόγους του νοσοκομείου St Georges Hospital Medical School του πανεπιστημίου του Λονδίνου, του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη και του Κέντρου Καρκίνου στο πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του "Γκάρντιαν" και της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ScienceDaily.

    Οι ερευνητές τονίζουν ότι, σύμφωνα και με άλλες μελέτες, το δέρμα μαυρίζει λόγω βλάβης του DNA που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία, συνεπώς δεν υπάρχει ασφαλές μαύρισμα.

    Η Ντόροθι Μπένετ, καθηγήτρια κυτταρικής βιολογίας στη St Georges Hospital Medical School, δήλωσε πως "υπάρχουν πολύ σαφή στοιχεία ότι η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις και επίσης καρκίνο του δέρματος. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν τεχνητό μαύρισμα πριν την ηλικία των 35 ετών, έχουν κατά 75% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος".

    Μια ορισμένη έκθεση του σώματος στον ήλιο χρειάζεται προκειμένου το ανθρώπινο σώμα να συνθέσει υγιή επίπεδα της βιταμίνης D, όμως η δρ Μπένετ είπε ότι 15 λεπτά κάτω από τον ήλιο είναι αρκετά.

    [13] Υγεία

    Δεν υπάρχουν στοιχεία αν είναι ασφαλή ή όχι

    Όχι στα ηλεκτρονικά τσιγάρα λέει o Π.Ο.Υ.

    19/9/2008 17:30:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Να μην γίνεται χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας [Π.Ο.Υ.] , σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλή ή βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα.

    Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία πρωτοκατασκευάστηκαν στην Κίνα και πωλούνται κυρίως στο Ίντερνετ σε διάφορες χώρες -μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η Βρετανία, ο Καναδάς και το Ισραήλ- γνωρίζουν μία άνοδο της δημοτικότητάς τους, παρά το γεγονός του ότι δεν υπόκεινται σε ρυθμιστικές διατάξεις που θα απαιτούνταν για την έγκρισή τους.

    Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι φτιαγμένο από έναν μεταλλικό σωλήνα με έναν θάλαμο στον οποίο υπάρχει ένα φυσίγγιο με νικοτίνη σε υγρή μορφή, το οποίο αντικαθίσταται. Οι χρήστες το καπνίζουν χωρίς να το ανάβουν, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλούς στο να το χρησιμοποιούν για να αποφεύγουν την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ..

    Ωστόσο, οι χρήστες εισπνέουν νικοτίνη, "και πιθανώς πολλές άλλες τοξικές ουσίες, για τις οποίες δεν είμαστε σίγουροι", δήλωσε ο Ντάγκλας Μπέτσερ, ασκών χρέη διευθυντή της Πρωτοβουλίας Χωρίς Καπνό του παγκόσμιου Οργανισμού.

    "Ο Π.Ο.Υ. δεν γνωρίζει να υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική απόδειξη που να επιβεβαιώνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλή και συνιστούν μία αποτελεσματική συσκευή για το κόψιμο του καπνίσματος", σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου.

    "Δεν έχουν γίνει τοξικολογικές και κλινικές δοκιμές στο προϊόν αυτό", υπογράμμισε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποδειχθεί ότι συνιστά μια αναγνωρισμένη θεραπεία για το κόψιμο του καπνίσματος, όπως οι τσίχλες ή τα τσιρότα νικοτίνης κ.λπ..

    "Αν οι κατασκευαστές και αυτοί που εμπορεύονται το ηλεκτρονικό τσιγάρο θέλουν να βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα, θα πρέπει να λειτουργήσουν εντός των κατάλληλων ρυθμιστικών πλαισίων", σημείωσε ο Μπέτσερ, δηλαδή, να υποβληθεί το προϊόν τους σε αυστηρούς κλινικούς και τοξικολογικούς ελέγχους.

    Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε στον ΠΟΥ το γεγονός του ότι κάποιοι κατασκευαστές χρησιμοποίησαν το όνομά του ή το λογότυπό του στο πακέτο τους ή στην ιστοσελίδα τους, υπονοώντας ψευδώς την υιοθέτηση του προϊόντος τους από τον οργανισμό, πρόσθεσε ο Μπέτσερ, αρνούμενος να τους κατονομάσει.

    Ο Π.Ο.Υ. έρχεται σε επικοινωνία με τις υγειονομικές αρχές στις 193 χώρες μέλη του για να τις προειδοποιήσει για αυτούς τους ψευδείς, πλαστούς ισχυρισμούς, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει ήδη απαγορεύσει τις πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων.

    Ο Π.Ο.Υ. ενημερώθηκε μόλις εφέτος για την εξάπλωση της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων παγκοσμίως, κατέληξε ο ίδιος, σημειώνοντας: "Πραγματικά αιφνιδίασε τις χώρες και τον ΠΟΥ. Πρόκειται για ένα προϊόν που εμφανίστηκε πολύ ξαφνικά στην αγορά σε πολύ μικρή χρονική περίοδο".

    [14] Τεχνολογία

    Πρωτοποριακό πείραμα στη Γερμανία

    Από την ατμόσφαιρα στα έγκατα της Γης το CO2

    19/9/2008 16:51:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα -που τελεί υπό την αιγίδα της Ε.Ε.- προβλέπει οι επιστήμονες να αρχίσουν σιγά-σιγά να συγκεντρώνουν -σε ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους- στα έγκατα της Γης, διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο και θα αποτελέσει αντικείμενο ερευνών κατά τα επόμενα δυο χρόνια.

    Πάντως, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις από την πλευρά τους, θεωρούν ότι η μέθοδος επί της οποίας άρχισαν οι πειραματισμοί, είναι οικονομικά ασύμφορη.

    Όμως, όπως και να έχει, αδιαμφισβήτητο γεγονός παραμένει το ότι κάθε τόνος διοξειδίου του άνθρακα που διαφεύγει στην ατμόσφαιρα βλάπτει το κλίμα, κι ως προς αυτό συμφωνούν όλοι.

    Οι απόψεις επιστημόνων και οικολόγων διίστανται ως προς το τι είναι προτιμότερο: η μείωση των εκπομπών ή η αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα μέσα στη Γη, όπως προβλέπει η μέθοδος, πάνω στην οποία πειραματίζονται οι ειδικοί στο Κετσίν της Γερμανίας.

    Ο σταθμός αντλιών στο Κετσίν της Γερμανίας είναι και η καρδιά αυτού του πειράματος. Στην περιοχή αυτή κοντά στο Βερολίνο, επιστήμονες από ολόκληρη την Ευρώπη συμμετέχουν στο πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα παρατήρησης της συμπεριφοράς του διοξειδίου του άνθρακα μέσα στη Γη.

    Ο μηχανικός Φάμπιαν Μέλερ εξήγησε στη Ντόιτσε Βέλε πώς λειτουργεί η εγκατάσταση. «Το διοξείδιο του άνθρακα περνά με τη βοήθεια των αντλιών μέσα σε σωλήνες βαθιά στο έδαφος».

    Πρόσθεσε πως «οι αντλίες είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, διότι θα πρέπει να μεταφέρουμε το διοξείδιο του άνθρακα σε βάθος 630 μέτρων και να το αποθηκεύσουμε. Επίσης, πρέπει να ξεπεράσουμε την πίεση που ασκεί το νερό. Γι αυτό και οι αντλίες είναι τόσο σημαντικές. Το διοξείδιο του άνθρακα μας έρχεται κατεψυγμένο, δηλαδή, υγροποιημένο, γι αυτό και το θερμαίνουμε λίγο, ώστε να μπαίνει μέσα στους σωλήνες σε αέρια μορφή».

    [15] Πολιτική

    Με νέες καταθέσεις

    Βατοπέδιο: Σε εξέλιξη η διερεύνηση

    19/9/2008 16:30:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η ροή πληροφοριών και εξελίξεων στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, τόσο στο επίπεδο της δικαστικής διερεύνησης, όσο και στο πολιτικό. Ευθύνες στον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα επέρριψε εμμέσως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής κατά τη σημερινή του κατάθεση στην αρμόδια Εισαγγελέα, κάνοντας λόγο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαπλοκής των τελευταίων ετών, ανάμεσα στην εκτελεστική, εκκλησιαστική και δικαστική εξουσία. Στο μεταξύ με ενδιαφέρον αναμένεται το πόρισμα της Διπλής Ιεράς Σύναξης, που συνεκλήθη εκτάκτως σήμερα στο Άγιο Όρος, για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την υπόθεση. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση διατηρεί ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης.

    Συσκέψεις και βολές

    Σε αξιολόγηση των διαστάσεων της υπόθεσης προχωρά η αγιορείτικη κοινότητα θέτοντας επί τάπητος τις τελευταίες εξελίξεις. Ενδεικτική της βαρύνουσας σημασίας που δίνεται είναι σύγκληση για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, της Διπλής Ιεράς Σύναξης.

    Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας, ο κ. Πεταλωτής, ένας από τους πρώτους που προέβη κατά το παρελθόν σε σχετικές καταγγελίες, στην κατάθεση του καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι ο ίδιος είχε αποστείλει σχετική επιστολή το 2004 στον τότε υφυπουργό Πέτρο Δούκα.

    Το 2005 αλλά και μεταγενέστερα, η έρευνα που ξεκίνησε μετά από καταγγελίες του Μητροπολίτη Ξάνθης, τέθηκε στο αρχείο.

    Ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος διέψευσε ότι έχει κοινοποιηθεί επιστολή του Μητροπολίτη Ξάνθης στο γραφείο του Πρωθυπουργού σχετικά με το θέμα.

    Τις επόμενες ημέρες, οι εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση θα αρχίσουν να καλούν μέλη φορέων και ιδιώτες, που στο παρελθόν, προχώρησαν σε καταγγελίες για το θέμα.

    Στο μεταξύ, δημοσίευμα των "Νέων" αναφέρει ότι από τις εγγραφές στο υποθηκοφυλακείο Ξάνθης φαίνεται, πως το Δημόσιο πήρε από τη Μονή Βατοπεδίου ως αντάλλαγμα για τα δεκάδες ακίνητα που παραχώρησε, μόνο τη λίμνη Βιστωνίδα και όχι τις παραλίμνιες εκτάσεις, η οποία κοστολογήθηκε από τους ορκωτούς εκτιμητές στα 45 εκ. ευρώ.

    "Μαθαίνουμε ότι τελικά αυτό που έλαβε το ελληνικό δημόσιο σε αντάλλαγμα με τα φιλέτα, που έδωσε στη Μονή Βατοπαιδίου, ήταν νερό", σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. "Μπροστά στην αυταπόδεικτη ευθύνη υψηλών κυβερνητικών παραγόντων, ο υπουργός Δικαιοσύνης δηλώνει στην Βουλή το αμίμητο: Η όλη υπόθεση διεπράχθη, εξετελέσθη και τελείωσε επί ΠΑΣΟΚ", είπε και πρόσθεσε ότι "θα έλεγα στον υπουργό Δικαιοσύνης, αντί να βγάζει συμπεράσματα που προσκρούουν στην κοινή λογική, να αφήσει τη Δικαιοσύνη να κάνει την δουλειά της και να σταματήσει να υπαγορεύει στους δικαστικούς λειτουργούς πού πρέπει και πού δεν πρέπει να πάει η υπόθεση". Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάει ο φάκελος της υπόθεσης στη Βουλή, καθώς υπάρχουν πολιτικές ευθύνες.

    Εξάλλου, την απόδοση στο Δημόσιο της περιουσίας που σφετερίζονται και ιδιοποιούνται η Εκκλησία και οι Μονές του Αγίου Όρους ζήτησαν με επερώτηση στη βουλή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

    Αναφέροντας ότι το Άγιο Όρος έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε φορολογικό παράδεισο και όλα όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες μέρες για τις ανταλλαγές δημόσιας περιουσίας, δεν αποτελούν απλώς πρόκληση για τους πολίτες από τους οποίους ζητούνται επιπλέον θυσίες, αλλά καταδεικνύουν το ευρύτερο πρόβλημα που αφορά συνολικά στις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας.

    Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η Πολιτεία σήμερα αντί να διευκολύνει το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας και να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον έχει δημιουργήσει θύλακες παρανομίας και οικονομικά άβατα μέσα στο ίδιο το ελληνικό κράτος και στην Εκκλησία.

    [16] Υγεία

    Ημερίδα για τον θυρεοειδή στην Αθήνα

    Το σελήνιο καταπολεμά τον θυρεοειδή

    19/9/2008 16:26:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στην ευεργετική επίδραση που έχει το σελήνιο, ιχνοστοιχείο που περιέχεται σε τροφές όπως το κρέας και το ψάρι αναφέρθηκαν οι επιστήμονες που συμμετείχαν σε ημερίδα για τον θυρεοειδή στην Αθήνα. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ετησίου συνεδρίου της ευρωπαϊκής θυροειδικής εταιρείας που θα γίνει για πρώτη φόρα στην Ελλάδα στις 19 με 24 Σεπτεμβρίου.

    Στην ημερίδα μίλησαν για την ευεργετική επίδραση του σεληνίου στις θυρεοειδοπάθειες αλλά και σε άλλες ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο Καθηγητής Ενδοκρινολογίας Λεωνίδας Ντούντας και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Θυρεοειδικής Εταιρίας Γιόζεφ Κέρλι.

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σημασία της πρόσληψης σεληνίου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    Η ημερίδα διοργανώθηκε με την ευκαιρία του Ετήσιου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Θυρεοειδικής Εταιρίας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στη Χαλκιδική.

    [17] Οικονομία

    Ό,τι νεότερο, εντός του Σαββατοκύριακου

    Λύση της τελευταίας στιγμής για Αλιτάλια"

    19/9/2008 15:54:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μετά το χθεσινό ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την ιδιωτικοποίηση της "Αλιτάλια", σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα δελτία ειδήσεων των μεγαλύτερων ιταλικών καναλιών, όλες οι προσπάθειες για την εξεύρεση μίας "τελευταίας λύσης", θα εξαντληθούν εντός του Σαββατοκύριακου.

    Οι σχολιαστές αναφέρουν ότι "χωρίς δημοσιότητα, χωρίς ανακοινωθέντα και δηλώσεις, έχουν ήδη αρχίσει οι ανεπίσημες επαφές της κυβέρνησης με τον έκτακτο διαχειριστή της εταιρίας Φαντότσι και τα συνδικάτα, για να εξακριβωθεί αν υπάρχουν περιθώρια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Ο υπουργός εργασίας, Μαουρίτσιο Σακόνι, υπογραμμίζει ότι η κοινοπραξία Compagnia Aerea Italiana [Cai], που σημαίνει «Ιταλική Αεροπορική Εταιρία», ναι μεν απέσυρε την πρόταση αγοράς, αλλά, συνεχίζει να υφίσταται, δεν διαλύθηκε.

    Μέχρι την Δευτέρα, δεν αναμένεται καμία επίσημη τοποθέτηση, αν και οι "υπόγειες" επαφές και διαμεσολαβήσεις, θα συνεχισθούν ακατάπαυστα.

    Η οικονομική αυτονομία του ιταλικού εθνικού αερομεταφορέα, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, δεν ξεπερνά τις δέκα ημέρες. Μετά το τέλος του μηνός, ο Ιταλικός Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας, μπορεί να ζητήσει την οριστική ανάκληση των αδειών πτήσης της Αλιτάλια.

    Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η εξ αποστάσεως αντιπαράθεση του ιταλού πρωθυπουργού με τα συνδικάτα.

    Στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που είχε κατηγορήσει τα κεντροαριστερά συνδικάτα και τις οργανώσεις των πιλότων, για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης, ο Σέρτζιο Κοφφέρατι, γραμματέας της Cgil [του ισχυρότερου συνδικάτου της χώρας], απαντά λέγοντας ότι "ο πρωθυπουργός, σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να ξέρει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του".

    Πάντως, μεγάλο μέρος των εργαζομένων συνεχίζει να αντιτίθεται στους όρους που είχε προτείνει η κοινοπραξία Cai. Οι πιλότοι ζητούν να διατηρηθούν περισσότερες διεθνείς συνδέσεις, οι υπάλληλοι να γίνει αναφορά και στην τύχη των εποχικών, να αποσαφηνισθεί ποιο θα είναι τελικά το ποσοστό του μισθού που θα περικοπεί και να γίνει γνωστό το που θα απορροφηθούν οι υπεράριθμοι εργαζόμενοι.

    Ο δε γραμματέας του συνδικάτου Uil, Λουίτζι Αντζελέττι [ο οποίος είχε δεχθεί το σχέδιο Cai], ζητά τώρα να αποφασίσουν όλοι οι εργαζόμενοι της αεροπορικής εταιρίας, για το αν θα πρέπει να απορριφθεί οριστικά, ή όχι, η μέχρι τώρα διαπραγμάτευση. Στο μεταξύ, η γερμανική αεροπορική εταιρία, Λουφτχάνσα, διευκρίνισε και πάλι, ότι " με τις υφιστάμενες συνθήκες, δεν υπάρχει ενδιαφέρον, για την αγορά της Αλιτάλια".

    Ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπελρουσκόνι, ο οποίος χθες βράδυ είχε ανακοινώσει συνέντευξη Τύπου, "για να εξηγήσει στους ιταλούς την όλη κατάσταση", προς το παρόν, προτιμά να αναμένει τις επόμενες κινήσεις, και μελετά, για μια ακόμη φορά, σε βάθος, το τόσο περίπλοκο αυτό "ντοσιέ".

    [18] Κοινωνία

    Τα αφαίρεσαν γρονθοκοπώντας την στο κεφάλι

    Ληστές έβγαλαν χρυσά δόντια ηλικιωμένης

    19/9/2008 15:12:00

    Πηγή: ΝΕΤ

    Βασανιστήρια που παραπέμπουν στον μεσαίωνα έζησε η 73/χρονη Μαρία Καντζίκη από τους διαρρήκτες που μπήκαν στο σπίτι της το βράδυ της Πέμπτης.

    Οι δράστες μπήκαν στο διαμέρισμα 73/χρονης από τον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας που βρίσκεται στην οδό Λυκούργου 47 στην Καλλιθέα.

    Οι κακοποιοί έψαξαν όλο το σπίτι, άρπαξαν 150 ευρώ από την σύνταξη της γυναίκας και εν συνεχεία, αφού δεν έβρισκαν τίποτα άλλο, γρονθοκόπησαν την 73/χρονη στο κεφάλι, ώστε να ανοίξει το στόμα της και να της αφαιρέσουν τα χρυσά δόντια!

    Η κυρία Μαρία έδωσε κατάθεση στους αστυνομικούς οι οποίοι κάνουν έρευνες στην περιοχή για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών.

    Η άτυχη ηλικιωμένη δεν κατάλαβε τίποτα, κι έτσι δεν πρόλαβε να αντιδράσει, αφού.

    [19] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή-Ρασμούνσεν

    19/9/2008 14:47:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/9/2008 16:07:43)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,9-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού με το Δανό ομόλογό του Αντερς Φογκ Ράσμουσεν κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν η κατάσταση στον Καύκασο, οι εξελίξεις στα δυτικά βαλκάνια αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό και το Κυπριακό. Επίσης συζήτησαν τη διεύρυνση της ΕΕ και τη συνθήκη της Λισαβόνας.

    Στο επίκεντρο οι διεθνείς εξελίξεις

    Το επίπεδο των διμερών σχέσεων, το οποίο χαρακτήρισε άριστο εξήρε ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Δανό ομόλογό του, τονίζοντας ότι η επίσκεψη του κ. Ρασμούνσεν, υπογραμμίζει την κοινή πρόθεση των δύο για περαιτέρω προώθηση των σχέσεων αυτών.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάληψης κοινών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ιδιαίτερα στον τομέα της ναυτιλίας. Αλλά και οι διεθνείς πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Ράσμουσεν για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό , όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, δόθηκε έμφαση στο κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της ανάγκης αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως επίσης και της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου υπάρχουν οι δυνατότητες συνεργασίας Ελλάδας και Δανίας.

    Συζητήθηκε επίσης το πρόβλημα της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη και οι προτεραιότητες για τη διασφάλιση της δυναμικής των οικονομιών και για την ανακούφιση των πιο ευπαθών ομάδων.

    Ο κ. Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κρίση που μαστίζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και τις παρενέργειές του στις ευρωπαϊκές οικονομίες, είπε ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα παρά μόνο προβλήματα που προκύπτουν λόγω παρενεργειών της κρίσης στις ΗΠΑ.

    Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχουν κανόνες που μας δίνουν τις δυνατότητες να παίξουμε ρυθμιστικό ρόλο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, είπε ο κ. Καραμανλής.

    Τέλος, σε ερώτηση για μια πιθανή υποψηφιότητα του κ. Ράσμουσεν για τη θέση του γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί τέτοιο θέμα, εξήρε πάντως, τις δυνατότητες και τις ικανότητες του Δανού ομολόγου του.

    Από την πλευρά του ο Δανός πρωθυπουργός στις δηλώσεις του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα θέματα των κλιματικών αλλαγών, τόνισε την ανάγκη ενεργειακής απεξάρτησης της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα και έδωσε έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της λαθρομετανάστευσης και τάχθηκε υπέρ, όπως είπε, αποτελεσματικών πολιτικών επαναπατρισμού των παράνομων μεταναστών και, τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα της Γεωργίας και της Ρωσίας καταδικάζοντας με έμφαση, όπως είπε, την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Γεωργίας.

    Ο κ. Ράσμουσεν ανέφερε επίσης ότι δεν ενδιαφέρεται τώρα να γίνει γραμματέας του ΝΑΤΟ, αλλά να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού της Δανίας.

    Μετά τη συνάντηση ακολούθησε γεύμα εργασίας μεταξύ των δύο πρωθυπουργών και των αντιπροσωπειών τους.

    [20] Πολιτική

    Δείπνο Παπανδρέου σε βουλευτές

    19/9/2008 11:58:00

    Όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ και της Κυβέρνησης, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε φιλική συζήτηση που είχε αργά χθες το βράδυ με τους δημοσιογράφους, στο περιθώριο του δείπνου που παρέθεσε στους βουλευτές του Κινήματος που μετέχουν στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής. Αλλά, όπως διευκρίνισε στο ΠΑΣΟΚ δεν ανοίγουν, ακόμα, σαμπάνιες. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε πως στην αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου Κυβέρνησης και ΝΔ συνέβαλαν κυρίως δύο παράγοντες. Πρώτο, η συνειδητοποίηση από την πλευρά του κόσμου και δεύτερο, η συστηματική προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη των προβλημάτων, κάτι που, όπως είπε, θα συνεχίσει να κάνει το ΠΑΣΟΚ "κολλητά με τον κόσμο". Αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι καταγράφονται φυσιολογικές εξελίξεις, οι οποίες έχουν τις αιτίες τους στα προβλήματα του κόσμου και στην κυβερνητική πολιτική. Ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν έχει ωριμάσει η κατάσταση, απάντησε ότι "εμείς δεν μπαίνουμε στη λογική του ώριμου φρούτου", κάτι που όπως είπε "το έκανε ο Καραμανλής και είδατε τα αποτελέσματα".

    Σχετικά με την παρουσία των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι στη ΔΕΘ "έγινε αντιπαράθεση θέσεων" και πρόσθεσε "δεν είχαμε κατάρρευση του ενός ή του άλλου". Και θεώρησε πολύ σημαντικό το ότι "τώρα ο κόσμος ακούει".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι με τη χώρα, η οποία, όπως είπε, "δεν είναι σε καλή κατάσταση, δεν είναι η Ελλάδα του 2004". Και πρόσθεσε ότι "όταν έχεις προκαλέσει προβλήματα με τον βασικό μέτοχο, έχει χαμηλή απορροφητικότητα και κακοδιαχείριση, είναι δύσκολο να διαπραγματευτείς και να πετύχεις στόχους". Όλα αυτά, τόνισε, σημαίνουν μεγαλύτερες ευθύνες για το ΠΑΣΟΚ και γι αυτό απαιτείται, από όλους, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια.

    Ερωτηθείς που θα δώσει το βάρος το ΠΑΣΟΚ από δω και πέρα, ο κ. Παπανδρέου έθεσε ως πρώτο θέμα "τα οικονομικά του κόσμου" τα οποία συνδύασε με την "έλλειψη κοινωνικού κράτους". Και όπως εξήγησε, αν λειτουργούσε η υγεία και η παιδεία, οι πολίτες δεν θα αισθάνονταν τόσο πολύ το οικονομικό βάρος.

    Προτεραιότητες για το ΠΑΣΟΚ αποτελούν επίσης τα θέματα διαφάνειας και η ανεργία. Και ως προς τα θέματα διαφάνειας ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση του για ανάρτηση στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων των υπουργών, οι οποίοι, κάτω από τον διαρκή έλεγχο των πολιτών θα είναι δύσκολο να λειτουργούν ρουσφετολογικά και με αδιαφάνεια.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής "έχουν χάσει τη μπάλα" ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "έχουν χάσει και το γήπεδο". Ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο του ανασχηματισμού, τόνισε πως "αν δεν είναι ανασχηματισμός ουσίας και περιοριστεί μόνο σε αλλαγές προσώπων, θα είναι ένας ανασχηματισμός για να σωθούν".

    Ανέφερε επίσης ότι ο κ. Καραμανλής "δεν έχει πάγκο" και παρομοίασε τον Πρωθυπουργό με προπονητή ο οποίος "έχει μια βασική αντίληψη", την ίδια με τον βασικό κορμό της ομάδας και παίζει πάντα με τον ίδιο τρόπο.

    Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε επίσης αν περιμένει χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και απάντησε ότι "αυτή η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα πάντα", προσθέτοντας ότι "εμείς είμαστε ανοιχτοί και καθαροί".

    Σε ερώτηση με ποιους θα πάει (με ποια ομάδα) στις εκλογές και για την Κυβέρνηση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι "καθημερινά δείχνουμε με ποιους θα πάμε".

    Στη συζήτηση με τους βουλευτές κυριάρχησε το θέμα των δημοσκοπήσεων και της αντιστροφής του κλίματος, αλλά επισημάνθηκε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις συμπεριφορές. Η διαπίστωση ήταν ότι υπάρχει γενική κατάρρευση της εικόνας του κ. Καραμανλή και της Κυβέρνησης, η οποία, όπως εκτιμήθηκε, "δεν θα καθίσει με τα χέρια σταυρωμένα".

    Αναφέρθηκε επίσης ότι η τακτική ανάδειξης των προβλημάτων των πολιτών αποδίδει, ταυτόχρονα με την ανάδειξη και των προτεινόμενων πρακτικών λύσεων.

    Το μήνυμα της χθεσινής ημέρας, όπως αναφέρθηκε, ήταν η απλότητα των δηλώσεων του κ. Παπανδρέου, μετά τις επισκέψεις του σε τρία νοσοκομεία, ο οποίος δεν περιορίσθηκε να πει ότι γενικά η κατάσταση δεν είναι καλή, αλλά αναφέρθηκε σε πολύ συγκεκριμένα προβλήματα των νοσοκομείων.

    Συζητήθηκε και το θέμα της "Ολυμπιακής", για το οποίο το συμπέρασμα ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ "δεν εγκλωβίζεται σε σχήματα του παρελθόντος" και ότι προκρίνει μια λύση με τη συμμετοχή κρατικών και ιδιωτικών κεφαλαίων και στρατηγική συμμαχία με ξένη εταιρία. Η λύση που προτείνει ο Υπουργός Μεταφορών, θεωρήθηκε ότι περιλαμβάνει "πάρα πολύ κακούς όρους".

    [21] Πολιτική

    Παγκόσμια Ημέρα Ναυτιλίας

    "Στήριξη στη Ναυτιλία"

    19/9/2008 11:30:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/9/2008 15:38:49)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Ναυτιλίας, ο Πρωθυπουργός άνοιξε το πρωί στο Ευγενίδειο ίδρυμα την ημερίδα με θέμα "Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, 60 χρόνια στην υπηρεσία της Ναυτιλίας". Στη μακρά παράδοση της Ελλάδας στον κλάδο της Εμπορικής Ναυτιλίας αναφέρθηκε ο κ. Καραμανλής, κηρύσσοντας την έναρξη της ημερίδας, ενώ εξήρε το έργο του Οργανισμού για την μείωση των ναυτικών ατυχημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος και υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνδράμει τις προσπάθειες του οργανισμού για την υιοθέτηση νέων πρακτικών που θα οδηγήσουν σε ασφαλέστερη ναυτιλία. Τόνισε επίσης πως ο χώρος της ναυτιλίας είναι ένας βασικός μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αν και όπως είπε δεν έχει πάντα την αναγνώριση που του οφείλουμε.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αναστάσης Παπαληγούρας επεσήμανε ότι η Ελλάδα παραμένει η πρώτη δύναμη στον τομέα της ναυτιλίας παγκοσμίως και τόνισε ότι το υπουργείο αταλάντευτα θα υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες του οργανισμού, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα του κλάδου. Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός λειτουργεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Ιδρύθηκε το 1948 στην Γενεύη, αριθμεί 163 μέλη και η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που μπήκε στους κόλπους του το 1958.

    [22] Κόσμος

    Τον υποστηρίζουν Γ. Άλεν & Α. Μπαντέρας

    Προηγείται ξανά ο Ομπάμα

    19/9/2008 14:04:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γερμ.Πρακτ.

    Ο κ. Ομπάμα προηγείται του αντιπάλου του κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες [49% έναντι 45%] σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση του αμερικανικού Πανεπιστημίου Κουίνιπιακ.

    Πάντως, σημειώνεται ότι ο γερουσιαστής της Αριζόνας είχε ένα μικρό προβάδισμα από τον κ. Ομπάμα αφότου ολοκληρώθηκε το συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων που έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου στη Μινεσότα.

    Οι αμερικανοί εκλέκτορες φαίνεται ότι είναι πιο ευαίσθητοι και μάλλον υπέρ των δηλώσεων του κ. Ομπάμα για την οικονομία, τη στιγμή που οι ΗΠΑ κλυδωνίζονται από μία μεγάλη οικονομική κρίση.

    Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση του Κουίνιπιακ το 51% των ψηφοφόρων εκτιμά ότι οι προτάσεις του γερουσιαστή ΜακΚέιν δεν ευνοούν παρά μόνο τους πλούσιους και μόνον το 9% συμφωνεί ότι θα βοηθήσουν τη μεσαία τάξη και το 1% θεωρεί ότι θα βοηθήσουν τους φτωχούς.

    Από την άλλη, μόνο το 9% των Αμερικανών εκτιμά ότι το οικονομικό πρόγραμμα του κ. Ομπάμα βοηθά τους πλούσιους ενώ το 33% θεωρεί ότι είναι ευεργετικό για τη μεσαία τάξη και το 22% ότι σαφώς εξυπηρετεί τους φτωχούς.

    Ο κ. Ομπάμα υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των γυναικών [54% έναντι 40%], ενώ έχει και την μαζική υποστήριξη των μαύρων [93% έναντι 2%]. Επίσης, ο δημοκρατικός υποψήφιος έχει την πλειοψηφία [57% έναντι 37%] των νέων ηλικίας 18 έως 34 ετών, ενώ έχει και ένα μικρό προβάδισμα [47% έναντι 45%] των ατόμων άνω των 55 ετών.

    Ο κ. ΜακΚέιν από την πλευρά του, έχει την πλειοψηφία των λευκών ανδρών [50% έναντι 43%]. Επίσης, μαζικά ψηφίζουν τον κ. ΜακΚέιν οι χριστιανοί ευαγγελιστές [71% έναντι 21%], ενώ ο γερουσιαστής της Αριζόνας έχει ένα μικρό προβάδισμα [49% έναντι 47%] στους ψηφοφόρους ηλικίας 35-54 χρόνων.

    Η σφυγμομέτρηση διενεργήθηκε από τις 11 έως και τις 16 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 987 ενηλίκων και το ποσοστό λάθους της κυμαίνεται στο συν-πλην 3,1%.

    Θα είναι "ντροπή" να ηττηθεί ο Ομπάμα λέει ο Γούντι Άλεν. Ο αμερικανός σκηνοθέτης Γούντι Άλεν εξέφρασε έντονα την υποστήριξή του προς τον Δημοκρατικό προεδρικό υποψήφιο Μπάρακ Ομπάμα, λέγοντας ότι θα ήταν "ταπείνωση και ντροπή" αν δεν κερδίσει τον Τζων ΜακΚέιν στις προεδρικές εκλογές.

    Ο Ομπάμα είναι "πολύ καλύτερος από τον αντίπαλό του" και η εκλογή του στην προεδρία είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουν οι ΗΠΑ μπροστά έπειτα από "οκτώ καταστροφικά χρόνια ανικανότητας και ανεντιμότητας", δήλωσε ο Άλεν στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν στη βόρεια Ισπανία, στο οποίο θα παρουσιάσει την ταινία του "Vicky Cristina Barcelona".

    "Θα είναι τρομερό αν η κοινή γνώμη των ΗΠΑ δεν κινητοποιηθεί για να τον ψηφίσει", πρόσθεσε ο Άλεν. Την υποστήριξή του προς τον Ομπάμα εξέφρασε επίσης κι ο ισπανός ηθοποιός του Χόλυγουντ Αντώνιο Μπαντέρας κατά τη διάρκεια του ιδίου κινηματογραφικού φεστιβάλ.

    [23] Οικονομία

    Επηρεάζουν οι χρηματοοικονομικές αγορές

    Πάνω από τα 100 $ το αργό

    19/9/2008 14:04:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι ανέκαμψε εκ νέου η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, καθώς το σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης για την παρεμπόδιση της επέκτασης των αναταράξεων στην παγκόσμια χρηματοοικονομική αγορά μετρίασε τις ανησυχίες για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

    Το Σαββατοκύριακο, ο Χένρι Πόλσον, αμερικανός υπουργός Οικονομικών, κι ο Μπεν Μπερνάνκι, πρόεδρος της Fed θα εργαστούν σε σχέδιο για για τη μεταφορά των προβληματικών στοιχείων των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε νέο οργανισμό.

    Η είδηση για το σχέδιο ώθησε την τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Οκτωβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού στα 100,76 δολάρια, 2,88 δολάρια στο βαρέλι πάνω σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος".

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου του αργού τύπου Μπρεντ κέρδιζε 2,43 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο", με την τιμή του να ανέρχεται στα 97,62 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει τα 97,92 δολάρια.

    Στην ώθηση των τιμών συντελούν και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες για την προσφορά αργού από τις ΗΠΑ και τη Νιγηρία.

    Μέχρι κι εχθές, το 93% της παραγωγής αργού στον αμερικανικό τομέα του Κόλπου του Μεξικού, όπου αντλείται το ένα τέταρτο της συνολικής παραγωγής αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, αδρανούσε καθώς και το περίπου 14,5% της παραγωγικής δυναμικότητας στον τομέα της διύλισης, λόγω της πρόσφατης "επίσκεψης" του κυκλώνα Αϊκ στην περιοχή.

    Το Κίνημα για τη Χειραφέτηση του Δέλτα του Νίγηρα γνωστοποίησε ότι πραγματοποίησε επίθεση σε άλλον ένα αγωγό πετρελαίου στη Νιγηρία, τη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγό χώρα της Αφρικής.

    "Οι επενδυτές θα εξακολουθήσουν να εστιάζουν την προσοχή τους μία στις χρηματοοικονομικές αγορές -οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω καταστροφή της ζήτησης- και την άλλη στις κινήσεις του δολαρίου, καθώς και στην ποσότητα αργού που παράγεται στο αμερικανικό τμήμα του Κόλπου του Μεξικού", εκτιμά ο αναλυτής στη National Bank of Australia στη Μελβούρνη Τζέραρντ Μπεργκ.

    [24] Οικονομία

    Αλλάζει το κλίμα χάρη στο αμερικανικό σχέδιο

    19/9/2008 12:48:00

    Φτερά στους επενδυτές έδωσε το σχέδιο του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ για τη δημιουργία οργανισμού που θα αναλάβει τα επισφαλή δάνεια και άλλα χρεόγραφα των τραπεζών στο πλαίσιο της προσπάθειας αποτροπής του ενδεχόμενου επιδείνωσης της πιστωτικής κρίσης. Στη διαμόρφωση του κλίματος συνέβαλε και η απόφαση τόσο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) όσο και της βρετανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (FSA) να απαγορεύσουν το short selling σε μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου μέχρι τις 2 Οκτωβρίου 2008 και 16 Ιανουαρίου 2009, αντιστοίχως. Κέρδη 15% σημείωσε η τιμή της μετοχής τόσο της Deutsche Bank AG όσο και τoυ ομίλου Credit Suisse ενώ η τιμή της μετοχής της μεγαλύτερης επενδυτικής τράπεζας της Αυστραλίας Macquarie Group Ltd. εκτινάχθηκε σε ποσοστό 38%. Η τιμή της μετοχής της Barclays Plc κατέγραψε άνοδο 21% ενώ κέρδη 33% σημείωσε η μετοχή της HBOS Plc περιορίζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειές της στο 19%. Στη Σαγκάη, η τιμή της μετοχής της μεγαλύτερης ως προς τις πωλήσεις κινεζικής τράπεζας Industrial & Commercial Bank of China σημείωσε κέρδη 9,9% και η τιμή της δεύτερης ως προς τη χρηματιστηριακή αξία τράπεζας της χώρας Bank of China κέρδη 10%.

    Στην Ασία, ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο έκλεισε με άνοδο 3,76%, στο Χονγκ-Κονγκ ο δείκτης Hang-Sheng με άνοδο 9,61%, στη Σαγκάη ο δείκτης Shanghai Composite με άνοδο 9,46%, στη Σεούλ ο δείκτης Kospi με άνοδο 4,55% και στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times με άνοδο 5,98%.

    Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε το μεσημέρι κέρδη 7,32% και στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 κέρδη 5,75%. Στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI κατέγραφε άνοδο 5,68% και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax άνοδο 3,63%.

    Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον και ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι θα εργαστούν το Σαββατοκύριακο σχετικά με το σχέδιο το οποίο προορίζεται ως ασπίδα προστασίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σύμφωνα με αυτό, η υπό σύσταση νέα υπηρεσία όχι μόνον θα αναλαμβάνει επισφαλή δάνεια χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που έχουν καταρρεύσει αλλά θα έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί ενυπόθηκα δάνεια με στόχο την ανακούφιση των δανειοληπτών.

    "Προς το παρόν, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η εμπιστοσύνη και αυτή θα διατηρηθεί μόνον εάν υλοποιηθούν τα σχέδια διάσωσης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού", τόνισε ο Αντριου Τέρνμπελ της ODL Securities.

    [25] Υγεία

    Αφαίρεσαν όγκους 29 κιλών!

    19/9/2008 13:52:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δύο όγκοι συνολικού βάρους 29 κιλών που μεγάλωναν στις ωοθήκες 52χρονης από τις Σέρρες, αφαιρέθηκαν με επιτυχία τον περασμένο μήνα από τον Διευθυντή της Β΄ Μαιευτικής του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών Θεόδωρο Ταραβάνη. Οι όγκοι που ζύγιζαν 24,5 κιλά ο ένας και 4,5 κιλά ο άλλος διόγκωναν ανεξήγητα την κοιλιά της 52χρονης.

    Η γυναίκα αν και ταλαιπωρούνταν για 2,5 χρόνια με την απότομη αύξηση βάρους που παρουσίαζε, από φόβο δεν πήγαινε στο γιατρό.

    Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ο κ. Ταραβάνης το συγκεκριμένο περιστατικό θεωρείται σπάνιο λόγω του μεγάλου βάρους των όγκων, ενώ η ασθενής θεωρείται τυχερή καθώς οι όγκοι ήταν καλοήθεις.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 19 September 2008 - 16:50:33 UTC