Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην ΚΕ τα "ανοιχτά θέματα"
  • [02] Η οικονομία στο επίκεντρο
  • [03] Καταθέσεις βουλευτών για το Βατοπέδιο
  • [04] Μακελειό σε σχολείο στη Φινλανδία
  • [05] Καταδίκη με αναστολή για τον Γ. Κεφαλογιάννη
  • [06] Open Matters to ND's Central Committee
  • [07] Έλληνας υπάλληλος της Ε.Ε μιλά 32 γλώσσες
  • [08] Κύπρος: Ζημιές εκατομμυρίων ευρώ για τράπεζες
  • [09] Κριτική ΣΥΝ στην κυβέρνηση για την Τ.Α.
  • [10] Ξεκινά η δίκη για την εξαφάνιση του 11 χρονου Άλεξ
  • [11] Στις ΗΠΑ ο Γ. Παπανδρέου
  • [12] "Eπίθεση" Μπους σε Ιράν και Συρία
  • [13] Παραμένει σε αδιέξοδο η Alitalia
  • [14] Εντοπίστηκε κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών
  • [15] Χ.Α.Α: Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,55%
  • [16] Νευρικότητα στις διεθνείς αγορές
  • [17] Τεστ DNA στις ακαθαρσίες σκύλων
  • [18] Συμπληρωματική απολογία του Θ. Αναστασιάδη
  • [19] Κινητοποιήσεις και διαψεύσεις
  • [20] Παπούλιας - Ναπολιτάνο στο Προεδρικό
  • [21] Επίσκεψη Παπαληγούρα στη Μυτιλήνη
  • [22] Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ η οικονομία
  • [23] Προβλήματα από τις απεργίες των τελωνειακών
  • [24] Απελευθέρωση μεθανίου από τους πάγους της Αρκτικής
  • [25] Επίσκεψη Ούγκο Τσάβες στο Πεκίνο
  • [26] Μέτρα από το Χ.Α.Α.

    [01] Πολιτική

    Πολιτικός αναβρασμός

    Στην ΚΕ τα "ανοιχτά θέματα"

    23/9/2008 3:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/9/2008 7:19:28 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Παρασκευή αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς για την εσωκομματική συζήτηση στη ΝΔ, αλλά και την κριτική που διατυπώνεται το τελευταίο διάστημα από στελέχη και βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης. Το επιτελείο του Πρωθυπουργού, απορρίπτοντας τα σενάρια ανασχηματισμού ή εκλογών, επικεντρώνεται στην ανάδειξη θεμάτων πραγματικής πολιτικής, όπως λέει και διαμηνύει ότι έχει λάβει τα μηνύματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής της ΝΔ την Παρασκευή παραπέμπει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τη συζήτηση όλων των ανοιχτών θεμάτων στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών, που συγκεντρώνει πολλά εσωκομματικά βέλη, επανέλαβε ότι εργάζεται με ορίζοντα τετραετίας και δήλωσε ότι η "πολιτική μας θα δικαιωθεί από τις εξελίξεις". Στο ΠΑΣΟΚ χαράσσουν τη στρατηγική τους με σημεία αιχμής τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, ενώ στην επικαιρότητα βρίσκονται και πάλι τα σενάρια συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ.

    Μεϊμαράκης: Χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις

    Ο κ. Μεϊμαράκης σε δηλώσεις του μετά την Κυβερνητική Επιτροπή έκανε λόγο αρκετές φορές για διαδικαστικά ζητήματα για τα οποία εν τέλει θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός, ενώ έθεσε την Κεντρική Επιτροπή ως το καθ ύλην αρμόδιο όργανο, στο οποίο θα πρέπει τεθούν ανοιχτά ζητήματα, να σταματήσει η εσωκομματική γκρίνια, έτσι ώστε να γίνει ένα νέο ξεκίνημα και ακολούθως κυβέρνηση και κόμμα να προχωρήσουν στο νέο πρόγραμμα.

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, αναφερόμενος στις ερμηνείες που δόθηκαν σε τηλεοπτική συνέντευξή του την Δευτέρα στον ΑΝΤ1, υπογράμμισε ότι "δεν μπορεί η καλοπροαίρετη διάθεση αυτοκριτικής να παρερμηνεύεται ως βολές ή πυροβολισμοί ή ο,τιδήποτε". Ο Υπουργός είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, πως "εγώ δεν είμαι αναντικατάστατος και δεν θεωρώ ότι μπορεί ένας υπουργός να είναι αναντικατάστατος".

    Το να μπορείς, πρόσθεσε, να επισημάνεις τις όποιες παραλείψεις υπάρχουν και να διορθωθούν, είναι μέσα στις υποχρεώσεις σου, όπως και να καταθέτεις προτάσεις.

    Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού στην παρούσα φάση, διότι, όπως εξήγησε, πρόκειται για θεσμική παρέμβαση, που αφορά τη λειτουργία της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, λειτουργεί καλά.

    Κληθείς να σχολιάσει τα όσα είπε ο υπ. Εθνικής Άμυνας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο καθένας διατυπώνει τις προτάσεις του και πρόσθεσε ότι η επικοινωνιακή ομάδα συνεδριάζει κάθε πρωί στις 8.30 στο Ζάππειο με εκπροσώπους όλων των υπουργείων.

    Πρόσθεσε επίσης ότι νωρίτερα στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκε με τον κ. Μεϊμαράκη. "Γίνεται όπως πάντα καλή συζήτηση και προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ υπουργών της Κυβέρνησης".

    Την συνεδρίαση της ΚΕ θα ακολουθήσει και σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος εν όψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.

    ΠΑΣΟΚ: Κριτική για κοινωνία - οικονομία

    Με επαναφορά στην κοινωνική ατζέντα και πεδίο μάχης τον προϋπολογισμό κάνει τον πολιτικό σχεδιασμό του το ΠΑΣΟΚ. Όλες οι πολιτικές εξελίξεις εξετάστηκαν χθες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι στιγμή για πανηγυρισμούς, μετά τα θετικά μηνύματα των δημοσκοπήσεων, αλλά ώρα για πολλή δουλειά.

    Σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε τη θέση του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τονίζοντας όμως ότι πρώτα πρέπει να διαλευκανθούν όλα τα σκάνδαλα της κυβέρνησης. "Όπως φαίνεται, το σύστημα καταρρέει και καταρρέει με πάταγο. Ο κλοιός γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτικός για τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Ελληνικός λαός ξέρει πια ότι δεν μπορεί να περιμένει καμιά λύση για τα προβλήματά του από τον κ. Καραμανλή και την κυβέρνησή του", είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χ. Παπουτσής, ερωτηθείς σχετικά με το κλίμα στη ΝΔ.

    Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος δήλωσε: "Το ποιος εναγωνίως προσπαθεί να αντικαταστήσει την πραγματική πολιτική με την κενή υποσχεσιολογία, το λαϊκισμό και το μηδενισμό, το γνωρίζουν πολύ καλά οι πολίτες. Απέναντι στα γνώριμα κούφια λόγια του ΠΑΣΟΚ, η Κυβέρνηση συνεχίζει σταθερά στο δρόμο του έργου και του αποτελέσματος, στο δρόμο της πραγματικής πολιτικής που υπαγορεύουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες".

    Εν τω μεταξύ, στην επικαιρότητα βρίσκονται και πάλι τα σενάρια για συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

    Χθες από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο Αλέκος Αλαβάνος, επανέλαβε ότι τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης οφείλουν να προτάξουν σειρά κοινών ζητημάτων απέναντι στη Ν.Δ. και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι κλείνει την πόρτα της συνεργασίας.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 η Βάσω Παπανδρέου δήλωσε ότι η πρόταση Αλαβάνου αποτελεί κίνηση τακτικής μετά τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Επικοινωνιακή χαρακτήρισε την κίνηση Αλαβάνου και ο Τηλέμαχος Χυτήρης.

    Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ευρύτερη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε στη ΝΕΤ 105.8 ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    [02] Οικονομία

    Κυβερνητική Επιτροπή στο Μαξίμου

    Η οικονομία στο επίκεντρο

    23/9/2008 1:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/9/2008 6:14:25 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Την ανάλυση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης και στις εξελίξεις σχετικά με παρεμβάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης για τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης στο σύστημα, συζήτησε η Κυβερνητική Επιτροπή υπό τον Πρωθυπουργό. Όπως επανέλαβε ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης οι επιπτώσεις στην Ελλάδα είναι πολύ περιορισμένες και έχουμε ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Περιορισμένα τα προβλήματα στην Ελλάδα

    Ο κ Αλογοσκούφης που ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή τόνισε ότι υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις τις τελευταίες εβδομάδες στις ΗΠΑ, που έχουν οδηγήσει και σε παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης για να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Στην Ευρώπη, είπε, οι επιπτώσεις είναι πολύ μικρότερες. Αυτό όμως που έχει σημασία, πρόσθεσε, είναι να βοηθήσουμε να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και αυτό το κάνουν πολύ καλά οι αρμόδιες κεντρικές τράπεζες και οι αρμόδιες αρχές.

    Στην Ελλάδα τα προβλήματα είναι πολύ περιορισμένα πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σταθερό.

    Αυτό που απασχολεί την κυβέρνηση, σημείωσε, είναι πώς θα έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία, ώστε να συνεχίσουμε και την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης και την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων που υπάρχουν και χρειάζονται τη συνδρομή του κράτους.

    Και συμπλήρωσε λέγοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για να περιοριστούν οι επιπτώσεις από το διεθνή πληθωρισμό, διότι και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τα νοικοκυριά και τους πολίτες.

    Ο Υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος αναφερόμενος στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, τόνισε πως σταθερή επιδίωξη,όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός, είναι ο καλύτερος συντονισμός όλων των φορέων της οικονομικής πολιτικής, προκειμένου η ελληνική χρηματοπιστωτική αγορά να εξακολουθήσει να πορεύεται σε κλίμα ασφάλειας παρά τις διεθνείς αρνητικές συνθήκες.

    Για το θέμα το δανειοληπτών, ο Θ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι δεν έχει να πει κάτι περισσότερο και ανέφερε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι και θα είναι ασφαλές, ενώ παρακολουθούμε τις διεργασίες σε διεθνές επίπεδο γιατί αποτελούμε κομμάτι του πλανητικού χωριού.

    "Επιπτώσεις από τη μία χώρα στη άλλη πάντοτε υπάρχουν. Φροντίζουμε να μην είναι μεγάλες", συμπλήρωσε.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Σχολιάζοντας τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι για δεύτερη μέρα δεν υπάρχει είδηση, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προτάσσει την επικοινωνία αντί της πολίτικης.

    " Εγώ απλώς θα επισημάνω, ότι δεν υπάρχει ούτε ένας οικονομικός δείκτης, στην Ελλάδα το 2008, που να είναι καλύτερος απ ό,τι ήταν στην Ελλάδα του 2004. Και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θεωρεί, ότι η οικονομική τους κατάσταση και οι προοπτικές της χώρας έχουν πάρει μια βουτιά, έχουν πάρει τον κατήφορο. Ο μόνος ο οποίος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό είναι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του. ", επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    "Η μεγάλη αγωνία της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των υπολοίπων κυβερνήσεων της ΕΕ δεν είναι η προστασία των λαϊκών νοικοκυριών, αλλά η προστασία των υψηλότατων κερδών των τραπεζών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας. Τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να δείξουν καμία εμπιστοσύνη στα κόμματα του «ευρωμονόδρομου»."αναφέρει το ΚΚΕ.

    "Αν μπορεί κανείς να βγάλει ένα συμπέρασμα από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση είναι η κατάρρευση των νεοφιλελεύθερων προταγμάτων για την οικονομία. Η συνταγή που ακολουθείται από τις κυρίαρχες οικονομικές δυνάμεις είναι να κοινωνικοποιούν τις ζημιές και να ιδιωτικοποιούν τα κέρδη. Δέσμια αυτής της λογικής η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει το ρόλο του παθητικού θεατή των τελευταίων εξελίξεων." Σχολίασε ο Συνασπισμός.

    [03] Πολιτική

    Επίκαιρη ερώτηση από το ΠΑΣΟΚ

    Καταθέσεις βουλευτών για το Βατοπέδιο

    23/9/2008 1:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/9/2008 7:05:17 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Κατάθεση στην εισαγγελέα Εφετών, Ελένη Σωτηροπούλου, έδωσε για την υπό διερεύνηση υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αθηναίος Φλωρίνης. Ο βουλευτής κλήθηκε να εισφέρει στοιχεία στην εισαγγελική έρευνα, καθώς είχε ασχοληθεί με το θέμα της ανταλλαγής εκτάσεων του δημοσίου με την Ιερά Μονή Βατοπεδίου, μετά την επίμαχη αναγνώριση κυριότητας, στο μοναστήρι, παραλιμνίων εκτάσεων στην λίμνη Βιστωνίδα. Νωρίτερα κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευαγγελία Αμανατίδου - Πασχαλίδου. Η βουλευτής, που κλήθηκε καθώς είχε προβεί σε καταγγελίες για την υπόθεση, παρέμεινε στο εισαγγελικό γραφείο περίπου δυόμισι ώρες. Εξερχόμενη η κ. Αμανατίδου - Πασχαλίδου είπε σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους, ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό όπως "και πολιτική" χαρακτήρισε την απόφαση με την οποία πρέπει να σταματήσει το σκάνδαλο. Οπως είπε η βουλευτής, το κόμμα της έχει καταθέσει πρόταση νόμου και θα καταθέσει και δεύτερη, με τις οποίες ζητά να καταργηθούν οι νόμοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τη φοροαπαλλαγή της εκκλησίας αλλά και να καταργηθούν τα χρυσόβουλα. "Δεν είναι δυνατόν εδώ και χίλια χρόνια μοναστήρια να παίρνουν τον πλούτο στην Ελλάδα με χρυσόβουλα".

    Όπως είπε η κ. Αμανατίδου - Πασχαλίδου, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει για την υπόθεση της σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και τόνισε, "θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να καταλάβει ότι το θέμα ξεκινά από το 1998 οπότε και άρχισε η δυναμική διεκδίκηση της Μονής".

    Η βουλευτής χαρακτήρισε ύποπτους τους τρόπους κτήσης των 25.000 στρεμμάτων γύρω από τη Βιστωνίδα και ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες και να παραδοθεί ο πλούτος εκεί που ανήκει.

    Τέλος, αναφερόμενη σε κάποια συγκεκριμένα οικόπεδα από τις επίμαχες ανταλλαγές στα οποία όπως είπε συνεχίζονται οι οικοδομικές εργασίες, τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι υπάρχει νομικός τρόπος.

    "Πιστεύω ότι ο Ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια (για την υπόθση του Βατοπεδίου)", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γ. Ζορμπάς, τονίζοντας ότι "αν δεν την μάθει, θα είναι πολύ βαρύ για την πολιτική ιστορία του τόπου".

    Καταγγελία ΠΑΣΟΚ για εκχώρηση βυζαντινών οικισμών

    Την κατάθεση στη Βουλή από την κυβέρνηση και τη δικαιοσύνη του φακέλου Σανιδά για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ζήτησε το ΠΑΣΟΚ μέσω του εκπροσώπου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προκειμένου, όπως δηλώθηκε, να διερευνηθούν οι πολιτικές ευθύνες. Όπως δήλωσε εξ άλλου ο κ. Παπακωνσταντίνου, το ΠΑΣΟΚ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρωτοβουλιών του στη Βουλή, να ζητήσει είτε εξεταστική είτε προανακριτική επιτροπή. Επίσης ζήτησε από την κυβέρνηση να διασφαλίσει τα δικαιώματα του δημοσίου με νομοθετική πράξη, αλλιώς, όπως είπε, αν δεν το κάνει η κυβέρνηση θα το κάνουμε εμείς. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο θέμα με τη χωροθέτηση και την αγορά οικοπέδων στο Βόλο για τους Μεσογειακούς Αγώνες. Ούτε εκεί, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, έχουμε πειστικές απαντήσεις και πρόσθεσε ότι και η κοινωνία του Βόλου αναρωτιέται για το τί ακριβώς κάνουν τα μέλη αυτής της κυβέρνησης πέρα από τη δουλειά με την οποία τους έχει επιφορτίσει ο ελληνικός λαός.

    Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει, με επίκαιρη ερώτηση που καταθέτει, ότι το ελληνικό δημόσιο εκχώρησε στη Μονή Βατοπεδίου έκταση οκτώμισι χιλιάδων στρεμμάτων στη Χαλκιδική και στη Λίμνη Βιστωνίδα, όπου υπάρχουν βυζαντινοί οικισμοί, την περίοδο κατά την οποία υπουργός Πολιτισμού ήταν ο Γιώργος Βουλγαράκης. Όπως είπε η πολιτική εκπρόσωπος του κινήματος για θέματα πολιτισμού, Μ. Δαμανάκη το ΠΑΣΟΚ ζητά να ακυρωθούν οι πράξεις αυτές.

    "Μετά τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, είναι προφανές, ότι το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου αποκτά και μία ακόμη διάσταση. Αποδεικνύεται ότι το Δημόσιο παραχώρησε στη Μονή Βατοπεδίου και κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους, καταστρατηγώντας φανερά τον αρχαιολογικό νόμο" δήλωσε η κ. Δαμανάκη, η οποία, ερωτηθείσα σχετικά, διευκρίνισε ότι αυτά έγιναν επί υπουργίας Γ. Βουλγαράκη.

    Εν τω μεταξύ, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου για την περιοχή της Ουρανούπολης, από το γραφείο τύπου του ΥΠΠΟ ανακοινώθηκε ότι: "Οι υπηρεσίες του Υπουργείου, αμέσως μόλις έγινε γνωστή η αναφορά της εφορείας για την μεταβίβαση του ακινήτου τον Μάιο του 2007, ερεύνησαν την υπόθεση και την παρέπεμψαν στο αρμόδιο νομικό γραφείο. Σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο του 2002 δεν προβλέπεται η δυνατότητα στο Υπουργείο Πολιτισμού ακύρωσης δικαιοπραξίας που αφορά ιδιοκτησιακό καθεστώς χώρου που είναι αρχαιολογικός ή ιστορικός. Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο νόμο (3028/2002): δεν προβλέπεται διαδικασία γνωμάτευσης συλλογικού οργάνου του ΥΠΠΟ προ της μεταβίβασης ακινήτων εντός αρχαιολογικού χώρου. Σε κάθε περίπτωση η προστασία που απολαμβάνει ο αρχαιολογικός χώρος ή ιστορικός τόπος είναι ανεξάρτητη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και οι περιορισμοί που τίθενται μετά τον χαρακτηρισμό του ακολουθούν το ακίνητο και μετά την μεταβίβασή του".

    Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού για αρχαιολογικούς χώρους που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, παρέπεμψε ο υπουργός Επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος, προσθέτοντας ότι για όλα τα υπόλοιπα έχουν δοθεί αναλυτικές απαντήσεις.

    [04] Κόσμος

    Νεαρός ο δράστης

    Μακελειό σε σχολείο στη Φινλανδία

    23/9/2008 11:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/9/2008 6:51:06 μμ)

    Επίθεση με πυροβόλο όπλο έγινε σε επαγγελματικό λύκειο της μικρής πόλης Καουαγιόκι στη Φινλανδία, που αριθμεί 14.000 κατοίκους. Aπό τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται την τοπική αστυνομία του δήμου του Καουαγιόκι, έγινε γνωστό ότι οι νεκροί από την επίθεση ανέρχονται στους 9, αριθμό που επιβεβαίωσε αργά το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της χώρας, Μάτι Βανχάνεν. Το φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο Yle κάνει λόγο και για τουλάχιστον 2 τραυματίες, ενώ όλα τα θύματα φέρονται να είναι μαθητές του σχολείου.

    Σύγχυση επικρατεί σχετικά με την τύχη του δράστη. "Πρόκειται για έναν νεαρό 20 ετών, ο οποίος αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, αλλά είναι ακόμη ζωντανός", δήλωσε υπεύθυνος του δήμου του Καουαγιόκι. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης συνελήφθη και το λύκειο, στο οποίο φοιτούν περίπου 200 μαθητές, έχει εκκενωθεί, ενώ νωρίτερα ο δήμαρχος του Καουαγιόκι Άντι Ραντακόκο είχε δηλώσει πως ο δράστης αυτοκτόνησε.

    Το Νοέμβριο του 2007, ένας μαθητής γυμνασίου σε σχολείο της Φινλανδίας, κοντά στο Ελσίνκι, σκότωσε οκτώ ανθρώπους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

    Είχε ανακριθεί ο δράστης μία ημέρα πριν την επίθεση

    Η φινλανδική αστυνομία είχε ανακρίνει χθες, Δευτέρα, τον δράστη της επίθεσης σε επαγγελματικό λύκειο στη δυτική Φινλανδία, λόγω ενός βίντεο που είχε φορτώσει αυτός στην ιστοσελίδα YouTube, δήλωσε σήμερα η Φινλανδή υπουργός Εσωτερικών Άνε Χόλμλουντ.

    Η αστυνομία είχε κινητοποιηθεί από το βίντεο στο Ίντερνετ, στο οποίο ο δράστης παρουσιαζόταν να πυροβολεί με πιστόλι σε στόχο, αλλά δεν είχε μπορέσει να έρθει σε επαφή μαζί του άμεσα, σημείωσε η υπουργός.

    "Η αστυνομία τον βρήκε τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου και του ζήτησε να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το βίντεο με τη σκοποβολή", πρόσθεσε.

    Η υπουργός διευκρίνισε ότι ο δράστης, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ακόμη δοθεί στη δημοσιότητα, είχε προσωρινή άδεια οπλοφορίας για πιστόλι 22 χιλιοστών, όμως η άδεια δεν του αφαιρέθηκε.

    "Οι ενέργειες της αστυνομίας θα εξεταστούν διεξοδικά αργότερα. Ο ένοπλος είχε μια προσωρινή άδεια για ένα πιστόλι 22 χιλιοστών και την είχε πάρει τον Αύγουστο του 2008. Ήταν το πρώτο του όπλο", σημείωσε η Χόλμλουντ.

    Εννέα άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους στο μακελειό που σημειώθηκε στο επαγγελματικό λύκειο, δήλωσε παράλληλα στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της χώρας Μάτι Βανχάνεν.

    "Υπάρχουν επιβεβαιωμένα εννέα νεκροί και δεν έχουμε πολύ πρόσφατες πληροφορίες για τον αριθμό των τραυματιών", πρόσθεσε.

    [05] Πολιτική

    Καταδίκη με αναστολή για τον Γ. Κεφαλογιάννη

    23/9/2008 2:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/9/2008 4:36:07 μμ)

    Πηγή: ΝΕτ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σε 12 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου ο πρώην υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης, που κρίθηκε ένοχος για απόπειρα υπόθαλψης εγκληματία και προτροπή σε ψευδορκία αστυνομικών υπαλλήλων. Τον πρώην υπουργό είχαν καταγγείλει Αστυνομικοί της Ειδικής Υπηρεσίας Δίωξης Εγκλήματος, λέγοντας ότι τους ζήτησε να αλλάξουν την κατάθεσή τους εναντίον χασισοκαλλιεργητή 1500 δενδρυλλίων, προκειμένου να αθωωθεί. Ο κ. Κεφαλογιάννης αρνήθηκε την κατηγορία και απέδωσε τις καταγγελίες σε σκευωρία. Από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ανακοινώθηκε ότι ο κ. Κεφαλογιάννης δεν ασκεί πλέον καθήκοντα άτυπου συμβούλου μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης της Δικαιοσύνης και έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία στο Εφετείο.

    "Κανένα σχόλιο", ήταν η απάντηση του Υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσόπουλου σε ό,τι αφορά δικαστική απόφαση για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη που παράλληλα παρέπεμψε σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

    Με αφορμή άλλη ερώτηση για το λόγο που γίνεται αναφορά στο "εφετείο" στην συγκεκριμένη ανακοίνωση,είπε πως είναι αυτονόητο δικαίωμα κάθε πολίτη να προσφύγει στο δεύτερο βαθμό δικαστικής κρίσης.

    Η καταδίκη από τη δικαιοσύνη του πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ καθώς και συμβούλου του πρωθυπουργού Γ.Κεφαλογιάννη αφήνει έκθετο τον πρωθυπουργό τονίζει με γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου επισημαίνοντας ότι η σημερινή εκ των υστέρων παύση του κ. Κεφαλογιάννη από τα καθήκοντά του αποτελεί την επιβεβαίωση του ψεύδους και της υποκρισίας με τα οποία ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του αντιμετωπίζουν τους πολίτες.

    Κληθείς να σχολιάσει την καταδίκη του Γιάννη Κεφαλογιάννη ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος. Αλαβάνος είπε πως όλοι πρέπει να προβληματιστούμε, καθώς είναι σαφές ότι αν αρθεί στην Κρήτη η υψηλή προστασία όλα θα πάνε καλύτερα και η καταπολέμηση της εγκληματικότητας θα είναι πολύ εύκολη.

    "Η αποπομπή του κ. Μ. Κεφαλογιάννη από τη θέση του άτυπου πρωθυπουργικού συμβούλου θα έπρεπε να είχε συμβεί με την έναρξη της δικαστικής υπόθεσης και όχι μετά την καταδίκη του. Το βασικό συμπέρασμα από την υπόθεση Κεφαλογιάννη είναι η αντίληψη των κυβερνητικών συνεργατών και αξιωματούχων ότι δικαιούνται να καταπατούν κάθε έννοια νομιμότητας, ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και να θεωρούν το κράτος μαγαζί τους.", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός.

    [06] Open Matters to ND's Central Committee

    23 Σεπ 2008 15:37:00 (Last updated: 23 Σεπ 2008 17:55:38)

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ANA

    The sitting of the ruling partys Central Committee on Fridays has become the reference for intra-party talks in the Conservative party, as well as for domestic criticism. Dismissing scenarios calling for a cabinet reshuffle or snap elections, the Prime Ministers associates have shifted their attention to highlighting real political issues and have got the messages emerged from the recent polls. National Defence Minister Vangelis Meimarakis said that all open matters the government faces should be discussed at the session of the partys Central Committee. The Finance Minister, who has come in for heavy domestic criticism, reiterated that his work is based on the four-year vision, further arguing that the governments policy will be vindicated by the developments.

    Meimarakis: Correction Moves Required

    In his statements after the Inner cabinet meeting, Meimarakis spoke of procedural affairs that are up to the Prime Minister to decide, while he said that all open matters should be discussed at the partys Central Committee, so that intra-party rivalry can come to an end and the government along with the party can move on with a new programme.

    Commenting on the way his interview with ANT1 private television was interpreted, the National Defence Minister stressed that a well-meaning self-criticism cannot be mistaken for fires or anything else. The Minister had said, inter allia, "I am not indispensable, and I believe that no minister is."

    "Being able to highlight any omissions is among ones obligations, as well as submitting proposals," he added.

    Meimarakis then went on to underline that any cabinet reshuffle is out of the question for the time being, because, as he explained, it would mean an institutional intervention that relates to the governments operation, which, as he said, is well-operated.

    Asked to comment on the National Defence Ministers statements, Government spokesman Theodoros Roussopoulos argued that everyone is free to express themselves. He also added that he had earlier met with Meimarakis at Maximos Mansion, the Prime Ministers official residence.

    PASOK: Criticism on Society-Economy

    In his interview with Reuters, Socialist leader George Papandreou called anew for snap elections, stressing, however, that the ruling conservatives should first sort out a series of scandals.

    "It appears that the system is about to collapse. In any case, the people of Greece are aware that they cannot wait for a solution to their problems by Mr Karamanlis and his government," argued Socialist spokesman Christos Papoutsis, when asked to comment on the climate within the ruling party.

    In the meantime, scenarios speaking of a coalition between the Socialists and SYRIZA (Coalition of the Radical Left) have once again come at the forefront.

    SYRIZA top-ranking official Alekos Alavanos reiterated that the democratic opposition parties ought to raise a series of joint matters and blasted the Socialists for closing the door to a coalition.

    [07] Κοινωνία

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Έλληνας υπάλληλος της Ε.Ε μιλά 32 γλώσσες

    23/9/2008 7:20:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠE

    Τους πολυγλωσσότερους μεταφραστές της παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με θέμα την ανάγκη εκμάθησης και εξάσκησης ξένων γλωσσών στην ΕΕ και με αφορμή την 26η Σεπτεμβρίου, ημέρα αφιερωμένη στην πολυγλωσσία. Ο Έλληνας Ιωάννης Οικονόμου, ο οποίος μιλά 32 γλώσσες είναι ο πιο πολύγλωσσος μεταφραστής στην υπηρεσία της Επιτροπής. Μαζί του, η Σουηδέζα Μαργκαρέτα Φάουστ, ο Ιρλανδός Σαν Ο Ράιαν και ο Πορτογάλος Ζοάο Πέντρου Γκόμες, δήλωσαν ότι γι΄ αυτούς η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι ευχαρίστηση.

    «Η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι για μένα μια γέφυρα ανάμεσα σε διαφορετικούς πολιτισμούς», δήλωσε ο Ι. Οικονόμου, ο οποίος από το 1996 εργάστηκε ως διερμηνέας (σε επτά γλώσσες) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το 2002 εργάζεται στη μεταφραστική υπηρεσία της Επιτροπής. Μεγαλωμένος σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας, στα Χανιά της Κρήτης, ο Γ. Οικονόμου λέει ότι από πολύ μικρός γοητευόταν από τους «διαφορετικούς ήχους» των τουριστών. Σε ηλικία 5 ετών, ο Ι. Οικονόμου ζήτησε από τους γονείς του να μάθει Αγγλικά. Μετά από δύο χρόνια θέλησε να μάθει Γερμανικά, συνέχισε με τα Ιταλικά και τα Γαλλικά και όταν αποφοίτησε από το Λύκειο μιλούσε ήδη οχτώ γλώσσες, μεταξύ των οποίων, Ρωσικά, Τουρκικά και Αραβικά. Σήμερα μιλάει πολύ καλά 16 γλώσσες και μπορεί να διαβάσει και να εκφραστεί σε άλλες 16.

    Όσον αφορά τον καλύτερο τρόπο εκμάθησης, είναι η «εξάσκηση» δήλωσε ο Ιρλανδός Σαν Ο Ράιαν και συμπλήρωσε: «δεν αρκεί να διαβάζεις μια γλώσσα, πρέπει να την εξασκείς». Ωστόσο, και οι τέσσερις μεταφραστές συμφώνησαν ότι για να γίνει η εκμάθηση μιας γλώσσας ευχαρίστηση και διασκέδαση θα πρέπει να αναζητήσεις την ιστορία και τον πολιτισμό που κρύβεται πίσω από την κάθε γλώσσα. Αυτός, είπαν, είναι και ο καλύτερος τρόπος διδασκαλίας προς τους νέους, οι οποίοι αναζητούν ένα πραγματικό κίνητρο για να μάθουν μια γλώσσα.

    Τα πολωνικά, τα ολλανδικά και τα φινλανδικά είναι μερικές από τις πιο δύσκολες ευρωπαϊκές γλώσσες, κατά την άποψη των μεταφραστών της Επιτροπής, αν και σημειώνουν, ότι ο βαθμός δυσκολίας εξαρτάται και από τη μητρική γλώσσα του καθενός. Όπως δήλωσε η Μαργκαρέτα Φάουστ, «όσο περισσότερες γλώσσες γνωρίζει κανείς τόσο πιο εύκολα μαθαίνει νέες γλώσσες».

    [08] Οικονομία

    Λόγω της κατάρρευσης της Lehman Brothers

    Κύπρος: Ζημιές εκατομμυρίων ευρώ για τράπεζες

    23/9/2008 7:17:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η κατάρρευση του τραπεζικού ιδρύματος Lehman Brothers στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει ζημιές εκατομμυρίων Ευρώ σε κυπριακές τράπεζες και άλλα οικονομικά ιδρύματα, ωστόσο οι αρχές δεν τις θεωρούν επικίνδυνες για την κυπριακή οικονομία. Περίπου 17 εκ. ευρώ εκτιμάτι ότι έχουν επενδύσει στη Lehman Brothers, κυπριακές τράπεζες και ιδρύματα, αλλά για τα ακριβή ποσά που επενδύθηκαν διεξάγεται έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές. Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται για ενδεχόμενες επενδύσεις από Ταμεία Συντάξεων σε επενδυτικά προϊόντα ιδρυμάτων υψηλού κινδύνου στο εξωτερικό όπως η Lehman Brothers. Όπως έγινε γνωστό σήμερα Τρίτη, το ταμείο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου υπέστη ζημιές ύψους 700 χιλιάδων ευρώ από καταθέσεις στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, το Ταμείο διεκδικεί ποσό ύψους 1.7 εκατομμυρίου ευρώ, από επένδυση σε προϊόν στο εξωτερικό, με εγγύηση της Lehman Brothers.

    Ο πρόεδρος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Σταύρος Κρεμμός δήλωσε ότι όταν ξέσπασε η διεθνής οικονομική κρίση δόθηκε εντολή στους διαχειριστές των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα σε τράπεζα που κινδύνευε με χρεοκοπία, να ρευστοποιήσουν εννέα εκατομμύρια ευρώ. Από την ενέργεια αυτή, πρόσθεσε, χάθηκαν επτακόσιες χιλιάδες ευρώ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΤΗΚ, το καθαρό ενεργητικό του Σχεδίου Συντάξεων ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 400 εκ. είναι τοποθετημένα σε κυβερνητικά χρεόγραφα, τράπεζες, στα Χρηματιστήρια Κύπρου και Αθηνών καθώς και σε ακίνητα στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Η ανακοίνωση εξηγεί ότι οι επενδύσεις στο εξωτερικό, έγιναν για λόγους διασποράς των κινδύνων και τοποθετήθηκαν σε τρία προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου, από οργανισμούς με ψηλούς δείκτες φερεγγυότητας. Ένα από τα προϊόντα αυτά, ύψους 1.7 εκ. ευρώ, αναφέρεται, επενδύθηκε το Δεκέμβριο του 2006 σε προϊόν με εγγύηση της Lehman Brothers και οι διαχειριστές, σε συνεργασία με τους Θεματοφύλακες παρακολουθούν τις εξελίξεις για διεκδίκηση του ποσού της επένδυσης.

    Εν τω μεταξύ, έρευνα για το όλο θέμα διεξάγει και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Χαραλάμπους, ερευνάται πιθανή εμπλοκή χρηματιστηριακών γραφείων σε επενδύσεις στο εξωτερικό και τυχόν επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στην οικονομική ευρωστία τους. Επίσης διερευνάται είναι κατά πόσο χρησιμοποιήθηκαν σύμβουλοι και ποιοι από τους επενδυτές για τοποθετήσεις στο εξωτερικό, ώστε να διαπιστωθεί αν εμπίπτουν στον έλεγχο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και αν εφαρμόστηκαν νόμιμες και σωστές διαδικασίες.

    [09] Πολιτική

    Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ

    Κριτική ΣΥΝ στην κυβέρνηση για την Τ.Α.

    23/9/2008 7:02:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Οι σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, απασχόλησαν τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού. Στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι: "η χώρα χρειάζεται μια δημοκρατική διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους και της αυτοδιοίκησης, η οποία θα ανακατανέμει ρόλους πόρους και αρμοδιότητες προς την αυτοδιοίκηση, με σκοπό τη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων". Παράλληλα ο Συνασπισμός κατηγορεί την κυβέρνηση ότι "αντί να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο άνοιξε τη συζήτηση χρησιμοποιώντας τις ηγεσίες της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ με στόχο τον αποπροσανατολισμό και με σκοπό να συντηρήσει μια ψευδεπίγραφη εικόνα μεταρρυθμιστικής δύναμης, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει τη συζήτηση στην ενοποίηση των Δήμων και των Νομαρχιών". Χαρακτηρίζοντας "ψευδο-μεταρρύθμιση", τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο τη μείωση των κονδυλίων, τον κομματικό της έλεγχο και τον αποπροσανατολισμό της αυτοδιοίκησης και των πολιτών από τα μεγάλα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα, ο ΣΥΝ, τονίζει ότι, δεν πρόκειται να μπει σε καμία συζήτηση για μια μεταρρύθμιση-απάτη, η οποία αρχίζει και τελειώνει στην ενοποίηση-συγκόλληση των Δήμων και των Νομαρχιών.

    [10] Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη

    Ξεκινά η δίκη για την εξαφάνιση του 11 χρονου Άλεξ

    23/9/2008 6:53:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μνήμες από την υπόθεση εξαφάνισης του Άλεξ Μεσχισβίλι, που είχε συγκλονίσει πριν από δυόμισι χρόνια το πανελλήνιο, θα αναβιώσουν από μεθαύριο, Πέμπτη, στην αίθουσα του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, όπου ξεκινάει η δίκη των πέντε ανηλίκων, που κατηγορούνται για την εξαφάνιση του 11χρονου αγοριού από τη Βέροια. Η δίκη θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και αναμένεται να κρατήσει βδομάδες. Έχουν δε κληθεί να καταθέσουν περί τους εκατό μάρτυρες.

    Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, που εκδόθηκε ύστερα από πολύμηνη δικαστική διερεύνηση, οι πέντε ανήλικοι -ηλικίας σήμερα 14 και 15 ετών- αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο, από κοινού, και της περιύβρισης νεκρού από κοινού. Τα παιδιά είναι, ένα αλβανικής και ένα ρουμανικής καταγωγής, ένα προέρχεται από τη Βόρειο Ήπειρο και τα άλλα δύο ελληνόπουλα αδέρφια.

    Μαζί τους θα καθίσει στο εδώλιο ο μεγαλύτερος αδελφός των δύο ανηλίκων από την Ελλάδα, ηλικίας σήμερα 17 ετών, που κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή και ψευδή ανωμοτί κατάθεση κατ εξακολούθηση.

    Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης του 11χρονου Άλεξ, η τύχη του οποίου αγνοείται από τις 3 Φεβρουαρίου του 2006, ανατέθηκε το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, με απόφαση της Ολομέλειας των Εφετών Θεσσαλονίκης, στον ειδικό εφέτη ανακριτή Μ. Γεωργίου, λόγω της μεγάλης σπουδαιότητάς της και του αντίκτυπού της στην κοινή γνώμη. Προηγήθηκε σχετική εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά.

    Όπως αναφέρει το πολυσέλιδο βούλευμα, οι πέντε ανήλικοι φέρονται να είχαν φραστικό επεισόδιο με τον Άλεξ, το απόγευμα της 3ης Φεβρουαρίου του 2006, στην πλατεία «Ελιάς» της Βέροιας. Τότε του επιτέθηκαν, χτυπώντας τον σε διάφορα μέρη του σώματός του. Ο άτυχος μαθητής προσπάθησε να διαφύγει και καταδιώχτηκε από την παρέα των πέντε αγοριών μέχρι την πλατεία Δημαρχείου της πόλης, όπου του επιτέθηκαν εκ νέου. Το θύμα δέχθηκε αλλεπάλληλα χτυπήματα στο κεφάλι, στο πρόσωπο και σ άλλα μέρη του σώματος, με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του, να πέσει στα μαρμάρινα σκαλοπάτια, που οδηγούν στην οδό Έλλης, με τελικό αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι.

    Το βούλευμα υιοθετεί στο σκεπτικό της παραπομπής του το «σενάριο της Μπαρμπούτας», σύμφωνα με το οποίο οι πέντε ανήλικοι φέρονται να μετέφεραν, με καρότσι οικοδομικών έργων, το άψυχο σώμα του Άλεξ στην περιοχή, όπου διέρχεται το ποτάμι της πόλης. Στη συνέχεια φέρονται να το πέταξαν μέσα στο νερό, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί μέχρι τις εκβολές του ποταμού Αλιάκμονα, καταλήγοντας στον Θερμαϊκό κόλπο, όπου και εξαφανίστηκε.

    Για την υπόθεση διώκονται επίσης οι γονείς των παιδιών -επτά άτομα- που παραπέμπονται σε δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. Εξάλλου, ο παππούς των ανηλίκων κατηγορουμένων από την Ελλάδα θα δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με τις κατηγορίες της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή και της ψευδορκίας μάρτυρα κατ εξακολούθηση.

    Η διεξαγωγή των παραπάνω δικών έχει προσδιοριστεί σε άλλες ημερομηνίες.

    [11] Πολιτική

    Για σειρά συναντήσεων

    Στις ΗΠΑ ο Γ. Παπανδρέου

    23/9/2008 6:42:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Αναχώρησε από την Ελλάδα το απόγευμα της Τρίτης, με προορισμό τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου θα έχει και ξεχωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες που θα πάρουν μέρος στη συνεδρίαση της Διεθνούς. Στην ατζέντα των δραστηριοτήτων του κ. Παπανδρέου, περιλαμβάνεται συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ομιλία στην ελληνική ομογένειας στην Αστόρια και παρουσίες στις εργασίες της τέταρτης ετήσιας συνάντησης του "Ιδρύματος Κλίντον". Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε λόγο για ελλιπή κάλυψη από την ΕΡΤ στις δραστηριότητες του κ. Παπανδρέου. Για την κάλυψη των δραστηριοτήτων του ΠΑΣΟΚ από την ΕΡΤ, χρησιμοποιώντας σαν συγκριτικό παράδειγμα τον χρόνο κάλυψης που διατέθηκε στην επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στη Ν. Υόρκη και στις αντίστοιχες αναφορές στην επίσκεψη του κ. Παπανδρέου.

    Πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο κ. Παπανδρέου, προχώρησε στη σύσταση επιτροπής για διάλογο και κοινή δράση με τον ΣΥΝ και τις προοδευτικές δυνάμεις. Στην Επιτροπή μετέχουν οι Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Σταύρος Λαμπρινίδης.

    [12] Κόσμος

    Για υπόθαλψη της τρομοκρατίας

    "Eπίθεση" Μπους σε Ιράν και Συρία

    23/9/2008 6:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/9/2008 7:15:29 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Βολές εναντίον του Ιράν και της Συρίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Γι άλλη μια φορά ο αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τις συγκεκριμένες χώρες για υποστήριξη της τρομοκρατίας. Στην τελευταία ομιλία του στον ΟΗΕ, με την προεδρική ιδιότητα, ο κ. Μπους τόνισε: "Μερικές χώρες όπως η Συρία και το Ιράν συνεχίζουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία, όμως είναι όλο και λιγότερες και όλο και πιο πολύ απομονωμένες στον κόσμο. Όπως η σκλαβιά και η πειρατεία, η τρομοκρατία δεν έχει καμία θέση στον σύγχρονο κόσμο".

    Συνέντευξη Αχμαντινετζάντ

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αμερικανική εφημερίδα Λος Άντζελες Τάιμς, ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τονίζει μεταξύ άλλων ότι: "Τα προβλήματα δεν εμφανίζονται μόνα τους. Η αμερικανική κυβέρνηση διέπραξε μία σειρά από λάθη κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών. Κατ αρχάς με το να επιβάλλουν στην αμερικανική οικονομία τις σοβαρές στρατιωτικές επεμβάσεις κι εμπλοκές ανά την υφήλιο τον πόλεμο του Ιράκ φερ ειπείν. Τα κόστη είναι επαχθή. Η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί πλέον ν ανεχθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού και τις οικονομικές πιέσεις που γεννούν οι αγορές κι η αμερικανική κυβέρνηση. Όποια κυβέρνηση κι εάν έλθει στην εξουσία στις ΗΠΑ, θα πρέπει να μεταβάλλει τις προσεγγίσεις της στην εξωτερική πολιτική. Ενδιαφερόμαστε για φιλικές σχέσεις".

    [13] Κόσμος

    Δυσοίωνο το τοπίο, χωρίς νέα πρόταση αγοράς

    Παραμένει σε αδιέξοδο η Alitalia

    23/9/2008 5:40:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μετά την δήλωση του Βίτο Ρίτζιο, υπευθύνου του Ιταλικού Εθνικού Οργανισμού για την Πολιτική Αεροπορία, ότι "αν δεν υπάρξει κάποια νέα συγκεκριμένη πρόταση αγοράς της εταιρίας, από την ερχόμενη Πέμπτη ενδέχεται να ανασταλούν οι άδειες πτήσεως της Alitalia", ο Πάολο Μποναγιούτι, εκπρόσωπος του Ιταλού πρωθυπουργού, έκανε σαφές ότι "Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει ήδη παίξει τον διαμεσολαβητικό του ρόλο".

    Παράλληλα, ο υπουργός Μεταφορών, Αλτέρο Ματτεόλι, κοινοποίησε ότι "προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία καινούρια πρόταση, και, δυστυχώς, δεν υπάρχει πια, ούτε η πρόταση της ιταλικής κοινοπραξίας Cai".

    Οι πιλότοι, από την πλευρά τους, έκαναν γνωστό ότι είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν το εφάπαξ τους και μέρος των μηνιαίων απολαβών τους, προκειμένου να πάρουν μέρος, μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό, σε ενδεχόμενη νέα πρόταση αγοράς. Η δήλωση, ωστόσο, του Φάμπιο Μπέρτι, επικεφαλής του μεγαλύτερου αυτόνομου συνδικάτου των πιλότων Αlitalia, ότι "μοιάζει να υπάρχει η βούληση για τη δημιουργία εταιρίας, η οποία θα ασκεί βαρύτατη ψυχολογική πίεση στους πιλότους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει και σε αεροπορικά δυστυχήματα", προκάλεσε σφοδρές πολεμικές.

    Ο ιταλικός τύπος, διερωτάται, σήμερα, τι ακριβώς εννοούσε ο Μπέρτι με τη συγκεκριμένη δήλωση, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες τον κατηγόρησαν ανοιχτά για "ψυχολογική τρομοκρατία". Ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος των πιλότων, όμως, διευκρίνισε σήμερα ότι ο συνάδερφός του αναφέρθηκε μόνο στα εξαντλητικά ωράρια, που πρότεινε η σύμβαση εργασίας της ιταλικής κοινοπραξίας.

    Στο μεταξύ, ο έκτακτος διαχειριστής της Αlitalia, Φαντότσι, διατυπώνει την ελπίδα, εν αναμονή μιας ενδιαφέρουσας νέας πρότασης για αγορά, να δοθεί στην εταιρία χρονικό περιθώριο και να εξακολουθήσουν τα αεροσκάφη της να πετούν τουλάχιστον ως τις 30 Σεπτεμβρίου.

    Ένα από τα σενάρια - εκτός από το οριστικό κλείσιμο και το ταμείο ανεργίας για είκοσι χιλιάδες υπαλλήλους - είναι η τμηματική της πώληση (υπηρεσίες εδάφους, τεχνικός εξοπλισμός κ.λπ.). Η αντίστροφή μέτρηση, ωστόσο, έχει ήδη "πυροδοτηθεί" και η μόνη εταιρία, που σύμφωνα με τους Ιταλούς σχολιαστές, μπορεί, όντως, να παρέμβει καθοριστικά, είναι η Λουφτχάνσα, η οποία όμως δεν έχει χτυπήσει ακόμη το κουδούνι της έδρας του μεγάρου της Αlitalia, στην Αιώνια Πόλη.

    [14] Κοινωνία

    Στα διόδια της Ελευσίνας

    Εντοπίστηκε κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών

    23/9/2008 5:30:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών αποκαλύφθηκε μετά τον εντοπισμό χθες στα διόδια της Ελευσίνας μιας νταλίκας με κάρβουνο, μέσα στην οποία κρύβονταν 29 λαθρομετανάστες κουρδικής καταγωγής.

    Από την έρευνα που ακολούθησε από την Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, προέκυψε ότι η ομάδα των διακινητών έφερνε παράνομα λαθρομετανάστες από την Τουρκία και στη συνέχεια τους προωθούσε στην Ιταλία, μέσω του λιμένα των Πατρών και από εκεί σε διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης.

    Για τη μεταφορά τα μέλη του κυκλώματος έπαιρναν από 5.500 ευρώ έως 6.000 ευρώ από κάθε λαθρομετανάστη. Η νταλίκα εντοπίστηκε χθες το απόγευμα στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Ανατολικής Αττικής, οι οποίοι σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Δυτικής Αττικής τη σταμάτησαν στα διόδια και συνέλαβαν τον Έλληνα οδηγό και δύο Ιρακινούς, οι οποίοι επέβαιναν σε ΙΧ αυτοκίνητο, που προπορευόταν για να ενημερώνει σχετικά με τους αστυνομικούς ελέγχους.

    Όπως διαπιστώθηκε υπήρχε και ένα δεύτερο ΙΧ φορτηγό, τύπου ΒΑΝ, που ανήκε στο κύκλωμα και το οποίο εντοπίστηκε στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, το οποίο μετέφερε άλλους 24 λαθρομετανάστες. Στο αυτοκίνητο αυτό συνελήφθησαν τρεις ακόμα διακινητές. Συνολικά έχουν συλληφθεί 5 αλλοδαποί και ένας Έλληνας, ενώ αναζητούνται άλλοι δύο Έλληνες και ένας αλλοδαπός, η συμμετοχή των οποίων στην υπόθεση προέκυψε από την αστυνομική έρευνα.

    Οι 29 λαθρομετανάστες που ήταν κρυμμένοι στη νταλίκα φορούσαν μάσκες στο πρόσωπό τους, καθώς λόγω του κάρβουνου η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική, ενώ οι αυτοσχέδιοι αεραγωγοί που υπήρχαν στην κρύπτη δεν παρείχαν αρκετό οξυγόνο.

    Η νταλίκα, δύο ΙΧ φορτηγά τύπου ΒΑΝ και ένα ΙΧ επιβατικό κατασχέθηκαν, ενώ οι έξι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στον Εισαγγελέα, μαζί με τους συνολικά 53 λαθρομετανάστες, οι οποίοι πιθανότατα θα απελαθούν.

    [15] Οικονομία

    Χρηματιστήριο - 3.062,72 μονάδες

    Χ.Α.Α: Ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,55%

    23/9/2008 5:19:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 3.062,72 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 3,55%.

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 273,2 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 16,5 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στο σύνολό τους σε αρνητική τροχιά.

    Τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι εξής: των Πρώτων υλών κατά 5,40%, των Τραπεζών σε ποσοστό 5,21%, της Κοινής Ωφέλειας κατά 4,33%, των Προσωπικών-οικιακών προϊόντων κατά 4,02%, του Πετρελαίου-Αερίου κατά 3,15% και των Τροφίμων-ποτών κατά 3,07%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20, υποχώρησε σε ποσοστό 4,06%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 2,67% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 1,99%.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 35 ενισχύθηκαν, 204 υποχώρησαν και 35 παρέμειναν αμετάβλητες.

    [16] Οικονομία

    Νευρικότητα στις διεθνείς αγορές

    23/9/2008 4:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/9/2008 6:35:04 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Το σχέδιο διάσωσης, ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, που εκπόνησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μπούς, δεν έπεισε τις αγορές. Τα χρηματιστήρια κατέγραψαν σήμερα μεγάλες απώλειες, το πετρέλαιο σημείωσε κατακόρυφη άνοδο και το αμερικανικό νόμισμα έκανε βουτιά, εξελίξεις που δείχνουν το βάθος της κρίσης. Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χένρι Πόλσον και ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Μπέν Μπερνάνκι απεύθυναν δραματική έκκληση στο Κογκρέσο να εγκρίνει το σχέδιο, διαφορετικά -όπως είπαν- η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει να βρεθεί στη άβυσσο. Πολλοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές καταγγέλλουν ότι το σχέδιο προστατεύει τους υπαίτιους της κρίσης και ζητούν μέτρα υπέρ των πολιτών που έχασαν τα σπίτια τους από τη φούσκα των δανείων.

    Άλμα ρεκόρ στην τιμή του πετρελαίου

    Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται οι χρηματιστές της παγκόσμιας αγοράς, εν αναμονή των διευκρινίσεων του σχεδίου Πόλσον από τον Αμερικανο Υπουργό Οικονομίας στο Κογκρέσο. Την αρχική ευφορία που επικράτησε μετά την ανακοίνωση του σχεδίου διάσωσης, διαδέχθηκε η έντονη νευρικότητα για το μέλλον της οικονομίας.

    Η μεγάλη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι καταγράφεται όμως στα διεθνή χρηματιστήρια που και σήμερα είχαν μεγάλες απώλειες. Το Λονδίνο κατέγραψε πτώση 2,16%, το Παρίσι 1,66%, η Φρανκφούρτη 0,40% ενώ η Νέα Υόρκη άνοιξε με μικρή άνοδο 0,33%. Η ανασφάλεια αποτυπώνεται και στην διολίσθηση του δολαρίου αλλά και στα παιχνίδια με την τιμή του πετρελαίου.

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη σημερινή συνεδρίαση και του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 3.062,72 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 3,55%.

    Σοκ προκάλεσε στην αγορά η χθεσινή ξέφρενη κούρσα της τιμής του μαύρου χρυσού που μέσα σε δύο ώρες έφτασε τα 130 δολλάρια κερδίζοντας 25,55 δολλάρια σε κλάσματα δευτερολέπτου. Ήταν η μεγαλύτερη αύξηση που έχει γίνει ποτέ μέσα σε μία μέρα.

    Στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα υποχώρησε σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ. Το απόγευμα το ευρωπαικό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,4732 δολάρια έναντι 1,4774 δολάρια

    Η Ουάσιγκτον αναμένεται να δώσει 700 δισ. δολάρια για την εξυγίανση και σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αγοράζοντας τα τοξικά -όπως ονομάζονται πλέον- χρέη της στεγαστικής αγοράς για τα επόμενα δύο χρόνια. Ωστόσο το πλάνο για να ξεπεραστεί η χειρότερη κρίση που βιώνει η Wall Street από την Μεγάλη Ύφεση του 1929 δημιουργεί σύγχυση, που ξεπερνάει τα αμερικανικά σύνορα.

    Στην αγορά επικρατεί έντονος προβληματισμός για το "ποιος τελικά θα πληρώσει τον λογαριασμό", και το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο δημόσιο χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για κίνδυνο εκτόξευσης του δημοσιονομικού ελλείμματος της αμερικανικής κυβέρνησης πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία.

    [17] Κόσμος

    Ιταλία - "Λα Στάμπα"

    Τεστ DNA στις ακαθαρσίες σκύλων

    23/9/2008 4:41:00 μμ

    Πηγή: AΠΕ

    Οι ακαθαρσίες των σκύλων στους δρόμους μπορεί να είναι ενοχλητικές, ενίοτε και ολισθηρές για τους απρόσεκτους πεζούς, τώρα όμως πρόκειται να αποδειχθούν ακριβές για τους ιδιοκτήτες των συμπαθών τετραπόδων που δεν μπαίνουν στον κόπο να τις απομακρύνουν και τις αφήνουν εκτεθειμένες σε κοινή θέα.

    Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα "Λα Στάμπα", το δημοτικό συμβούλιο του Βερτσέλι, μιας πόλης της βόρειας Ιταλίας με πληθυσμό 45.000 κατοίκων κοντά στο Τορίνο, αποφάσισε να πρωτοτυπήσει στον τομέα αυτό με τη βοήθεια της επιστήμης.

    Αφού δημιουργήσει μία τράπεζα γενετικών δεδομένων όλων των καταγεγραμμένων σκύλων, θα υποβάλει σε εξετάσεις DNA τις ακαθαρσίες που παραμένουν στο δρόμο και στα δημόσια πάρκα, προκειμένου να εντοπίσει την "πηγή" του προβλήματος και θα επιβάλει πρόστιμα στους αδιάφορους ιδιοκτήτες.

    Οι εξετάσεις DNA θα κοστίζουν γύρω στα 13 ευρώ, ποσό που θα υπερκαλύπτεται από τα πρόστιμα, διευκρινίζει η εφημερίδα.

    Στην πόλη Πέταχ Τίκβα του Ισραήλ, ο δήμος εφάρμοσε στις αρχές του μήνα ένα παρόμοιο πιλοτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου οι ιδιοκτήτες σκύλων υποχρεώνονται να οδηγήσουν τα ζωάκια τους σε ένα κτηνίατρο συμβεβλημένο με το δήμο, προκειμένου να ληφθεί δείγμα σιέλου από το στόμα τους και να περιληφθεί σε μία τράπεζα των γενετικών δεδομένων δια παν ενδεχόμενον.

    [18] Κοινωνία

    Στον β΄ ειδικό ανακριτή

    Συμπληρωματική απολογία του Θ. Αναστασιάδη

    23/9/2008 4:26:00 μμ

    Πηγή: NET 105,8

    Συμπληρωματική απολογία έδωσε το μεσημέρι, στον β΄ ειδικό ανακριτή ο Θέμος Αναστασιάδης ο οποίος κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων στην υπόθεση του Χρήστου Ζαχόπουλου. Ο κ.Αναστασιάδης, που έχει αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την πρώτη του απολογία, κλήθηκε να απαντήσει σε διευκρινιστικές ερωτήσεις του ανακριτή για το ρόλο του στην υπόθεση.

    [19] Οικονομία

    Κινητοποιήσεις και διαψεύσεις

    23/9/2008 3:52:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Τον διάδρομο προσγείωσης απογείωσης και τα γραφεία των Ολυμπιακών αερογραμμών στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, κατέλαβαν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία, αντιδρώντας στο σχέδιο για την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής. Την ίδια ώρα ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης χαρακτηρίζει συνωμοσιολογίες τα όσα καταγγέλλουν με επερώτηση τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για μυστική συνάντηση στο γραφείο της υπουργού Εξωτερικών, με θέμα την εξαγορά της Ολυμπιακής από την αεροπορική εταιρεία QATAR. Σχετική διάψευση εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών.

    Καμία επαφή με Άραβες

    Εν αναμονή της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων που αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την προκήρυξη τριών διεθνών διαγωνισμών για την Ολυμπιακή, έρχονται και πάλι στο προσκήνιο οι πληροφορίες για έντονο ενδιαφέρον Αράβων επενδυτών μάτσο της Κατάρ Αιργουεις .

    Επί του παρόντος ο υπουργός Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης δεν αποκαλυπτει λεπτομέρειες για τους υποψηφίους επενδυτές. Ωστόσο χαρακτηρίζει συνωμοσιολογίες και τερατολογίες τα όσα αναφέρονται σε επερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για μυστική συνάντηση, τέλη Ιουλίου, στο γραφείο της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη παρουσία του πρέσβη του Κατάρ και Έλληνα εφοπλιστή με θέμα την εξαγορά της ολυμπιακής από την Κατάρ Αιργουεις.

    Τη συνάντηση διέψευσε με ανακοίνωσή της και η Υπουργός Εξωτερικών.

    "Η Υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη δεν έχει συναντήσει ποτέ τον Πρέσβη του Κατάρ, ούτε κατ ιδίαν ούτε παρουσία οποιουδήποτε εφοπλιστή. Και καμία μυστική ή φανερή συνεννόηση δεν έγινε στο Υπουργείο Εξωτερικών για την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Τα γεγονότα είναι σαφή και αδιαμφισβήτητα.", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να μην αποσαφηνίζουν τη θέση τους σχετικά με το αν θα προσέλθουν στο διάλογο που τους κάλεσε με προσωπικές επιστολές ο Υπουργός Μεταφορών.

    Το πρωί παρουσία εκπρόσωπων κόμματων πραγματοποίησαν κατάληψη στο κτίριο 97 στα Σπάτα, όπου στεγάζονται τα γραφεία της διοίκησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών και ολιγόλεπτη πορεία στα διάδρομο τροχοδρόμησης του αεροδρόμιου

    Στην συγκέντρωση ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε την κ. Μπακογιάννη ότι είναι στις ΗΠΑ και "ως προξενήτρα" για την Ολυμπιακή, ενώ όπως τόνισε η Ολυμπιακή θα γίνει το Βατερλό της κυβέρνησης.

    "Κινούμαστε στο πραγματικό πεδίο της πολιτικής και όχι σε ένα star system το οποίο μπορεί να δημιουργεί εντυπώσεις με αναφορές όπως αυτές σε κινηματογραφικές ταινίες που είπατε, είτε από τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο, είτε από το Χόλυγουντ", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος αναφερόμενος σε δήλωση του Προέδρου του ΣΥΝ, ενώ διέψευσε ότι η υπουργός Εξωτερικών θα έχει στη Ν. Υόρκη συνάντηση με εκπροσώπους του ΚΑΤΑΡ ή με άλλο Έλληνα επιχειρηματία.

    Την ερχόμενη Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ολυμπιακή θα αποφασίσει εάν θα προσέλθει στο διάλογο με τον Υπουργό . Σύμφωνα με πληροφορίες ακόμη και αν το δευτεροβάθμιο όργανο που είναι η ΟΣΠΑ αρνηθεί να προσέλθει στο τραπέζι του διάλογου, δεν αποκλείεται τα δευτεροβάθμια σωματεία να μπουν στη διαδικασία του διάλογου προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν επισήμως την έστω και αντίθετη άποψή τους.

    [20] Πολιτική

    Συναντήσεις Ναπολιτάνο με Σιούφα & Παπανδρέου

    Παπούλιας - Ναπολιτάνο στο Προεδρικό

    23/9/2008 12:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/9/2008 5:05:35 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την ιδιαίτερη χαρά του εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας υποδεχόμενος τον Ιταλό ομόλογό του Τζώρτζιο Ναπολιτάνο, σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Παπούλιας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Ιταλό πρόεδρο για τη χειρονομία επιστροφής του θραύσματος του Παλέρμο, η οποία την περίοδο διεκδίκησης της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αποκτά ιδιαίτερο βάρος.

    Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε ακόμη στην προσδοκία λειτουργίας της Ελληνικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Ρώμη, σημείωσε ότι στη συνομιλία που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του εξέτασαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό, στα Βαλκάνια και υπογράμμισαν την ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας πριν από τις ευρωεκλογές του 2009.

    Από πλευράς του ο Τζώρτζιο Ναπολιτάνο, θύμισε ότι είχε βρεθεί με τον κ. Παπούλια πριν από ένα χρόνο στην Κεφαλονιά, όπου οι δυο Πρόεδροι είχαν τιμήσει τη μνήμη των αγωνιστών εναντίον του Ναζισμού και υπογράμμισε τις εξαιρετικές σχέσεις που έχουν οι δυο χώρες από το πολύ μακρινό παρελθόν.

    Ο κ. Ναπολιτάνο εξέφρασε τη βεβαιότητα για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων "στο όνομα όλων όσων μας συνδέουν από παλιά" και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις κοινές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο πεδίο της ενέργειας, υπογραμμίζοντας επίσης την ανάγκη άμεσης επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας.

    Ο Πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας και βετεράνος ηγέτης της ιταλικής αριστεράς, τόνισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει κοινή φωνή, επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωση της Λισσαβώνας είναι απαραίτητη πριν προχωρήσει η διεύρυνση.

    [21] Πολιτική

    Επίσκεψη Παπαληγούρα στη Μυτιλήνη

    23/9/2008 11:51:00 πμ

    Την πρώτη του επίσκεψη στη Μυτιλήνη και έδρα της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποιεί σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Αναστάσιος Παπαληγούρας, ο οποίος όπως τόνισε προτεραιότητα της κυβέρνησης αλλά και του ιδίου θα είναι η αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου που αναφέρονται στη νησιωτική πολιτική.

    Το πρωί επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε διαδοχικά με τους βουλευτές τον περιφερειάρχη τον Νομάρχη, τον Δήμαρχο Μυτιλήνης και τους εκπροσώπους φορέων της Λέσβου.

    [22] Πολιτική

    Πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου

    Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ η οικονομία

    23/9/2008 11:36:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/9/2008 3:50:19 μμ)

    Με επαναφορά στην κοινωνική ατζέντα και πεδίο μάχης τον προϋπολογισμό κάνει τον πολιτικό σχεδιασμό του το ΠΑΣΟΚ. Όλες οι πολιτικές εξελίξεις εξετάστηκαν χθες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι στιγμή για πανηγυρισμούς, μετά τα θετικά μηνύματα των δημοσκοπήσεων, αλλά ώρα για πολλή δουλειά. Σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε τη θέση του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, τονίζοντας όμως ότι πρώτα πρέπει να διαλευκανθούν όλα τα σκάνδαλα της κυβέρνησης.

    Σήμερα ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για τη σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Νωρίτερα συναντάται με τον πρόεδρο της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

    [23] Κοινωνία

    Ουρές στα τελωνεία & ελλείψεις στην αγορά

    Προβλήματα από τις απεργίες των τελωνειακών

    23/9/2008 10:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/9/2008 2:26:21 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ουρές χιλιομέτρων έχουν δημιουργηθεί στους τελωνειακούς σταθμούς της χώρας, ενώ σοβαρά προβλήματα στην αγορά αναμένεται να δημιουργήσουν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των τελωνειακών υπαλλήλων που αντιδρούν στην ένταξη του επιδόματός τους, των Δικαιωμάτων Εκτελέσεων Τελωνειακών Εργασιών στον προϋπολογισμό.

    Στον εμπορευματικό σταθμό του Ικονίου, δεν έχουν φανεί ακόμη οι επιπτώσεις από την απεργία των τελωνειακών και η διακίνηση των προϊόντων γίνεται χωρίς προβλήματα.

    οι πρώτες ελλείψεις αναμένεται να εμφανιστούν στην αγορά καυσίμων και τροφίμων.

    Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση και η απεργία εξελιχθεί σε πολυήμερη, αναμένεται να δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στην αγορά, καθώς οι πρώτες ελλείψεις θα σημειωθούν σε καύσιμα, τρόφιμα, αλλά, κι άλλα εμπορεύματα.

    Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των τελωνείων κατά τις ημέρες της απεργίας, η Ομοσπονδία των Τελωνειακών αναφέρει ότι: * Δεν θα τελωνίζονται φρέσκα ή κατεψυγμένα ψάρια και κρέατα, νωπά φρούτα, γάλατα, παγωτά, γιαούρτια, λουλούδια κ.λπ., ούτε θα πραγματοποιούνται εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών κ.ο.κ., * Δεν θα διεξάγονται φορτώσεις εκφορτώσεις εμπορευμάτων. * Δεν θα πραγματοποιούνται εφοδιασμοί πλοίων και αεροσκαφών με τροφοεφόδια. * Δεν θα διενεργείται κανένας έλεγχος στις αποσκευές των επιβατών.

    Τα τελωνεία της χώρας θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, το οποίο κατά τη διάρκεια της απεργίας θα προβαίνει μόνο σε τελωνειακές εργασίες που έχουν σχέση με την εισαγωγή και εξαγωγή ευπαθών προϊόντων ζωτικής και εθνικής σημασίας. Επίσης, το προσωπικό ασφαλείας θα επιλαμβάνεται όλων των περιπτώσεων λαθρεμπορίας.

    Ουρές φορτηγών αυτοκινήτων άρχισαν να σχηματίζονται στους μεθοριακούς σταθμούς Ευζώνων Κιλκίς και Προμαχώνα Σερρών, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και στα υπόλοιπα τελωνεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Το προσωπικό ασφαλείας προσπαθεί να εξυπηρετήσει κυρίως τους οδηγούς και τους επιβάτες των ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων.

    Στους συνοριακούς σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας «πάγωσαν» οι εξαγωγές και οι εισαγωγές προϊόντων. Λόγω της διακοπής των εκτελωνισμών κινδυνεύουν να καταστραφούν φορτία με ευπαθή εμπορεύματα [φρούτα, λαχανικά, ψάρια, κρέατα, κ.ά. νωπά προϊόντα].

    Αυξημένη είναι ήδη η κίνηση και στα πρατήρια υγρών καυσίμων της Θεσσαλονίκης, αφού οι οδηγοί φοβούνται ότι θα εξαντληθούν τα αποθέματα σε περίπτωση που συνεχιστούν οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των τελωνειακών.

    Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας της πανελλήνιας ομοσπονδίας τελωνειακών υπαλλήλων Πέτρος Καρδάκος οι πρώτες ελλείψεις σε καύσιμα και τρόφιμα θα αρχίσουν να παρατηρούνται από την Τετάρτη, ενώ έκανε γνωστό ότι η συμμετοχή των τελωνειακών υπαλλήλων Βόρειας Ελλάδας στην απεργία είναι σχεδόν καθολική.

    [24] Κόσμος

    Ανησυχητικό γεγονός για την κλιματική αλλαγή

    Απελευθέρωση μεθανίου από τους πάγους της Αρκτικής

    23/9/2008 11:57:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ένα ανησυχητικό γεγονός για την κλιματική αλλαγή, είναι η απελευθέρωση εκατομμυρίων τόνων μεθανίου στην ατμόσφαιρα από τους πάγους της Αρκτικής, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς το μεθάνιο είναι πολύ πιο ισχυρό αέριο, ακόμη και από το διοξείδιο του άνθρακα.

    Εκατομμύρια τόνοι μεθανίου απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από την Αρκτική, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

    Πρόκειται για ιδιαίτερα ανησυχητικό γεγονός για την κλιματική αλλαγή, καθώς το μεθάνιο είναι πολύ πιο ισχυρό αέριο ακόμη και από το διοξείδιο του άνθρακα.

    Η ποσότητα του μεθανίου που βρίσκεται στην Αρκτική πιστεύεται πως ξεπερνά ακόμη και τα αποθέματα άνθρακα σε όλο τον κόσμο, γι αυτό και το ενδιαφέρον των επιστημόνων για τη σταθερότητά του είναι έντονο, καθώς η περιοχή θερμαίνεται όλο και περισσότερο.

    Για την βρετανική εφημερίδα Independent, η απελευθέρωση μεθανίου στην ατμόσφαιρα ισοδυναμεί με ωρολογιακή βόμβα.

    Οι επιστήμονες που πραγματοποιούν έρευνες στην περιοχή επισημαίνουν ότι η ποσότητα που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα κατά το παρελθόν ευθύνεται για την αύξηση των θερμοκρασιών, τις δραματικές αλλαγές στο κλίμα, αλλά και για την εξαφάνιση σπάνιων ειδών.

    Τώρα, πιστεύουν ότι ο πάγος, που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας κι ο οποίος συγκρατούσε το ισχυρό αέριο, έχει λιώσει λόγω των θερμών ρευμάτων, επιτρέποντας στις τεράστιες ποσότητες μεθανίου να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα. Μάλιστα, κάνουν λόγο για "καμινάδες μεθανίου" μέσα στη θάλασσα.

    [25] Κόσμος

    Περιοδεία σε Κούβα, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία & Πορτ

    Επίσκεψη Ούγκο Τσάβες στο Πεκίνο

    23/9/2008 11:08:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Νέα Κίνα

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες άρχισε την επίσκεψή του στην Κίνα, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να υπογράψει συμφωνία για την αγορά μαχητικών και εκπαιδευτικών αεροσκαφών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

    Ο Ούγκο Τσάβες, οποίος έφθασε στο Πεκίνο προερχόμενος από την Κούβα, θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα, πριν αναχωρήσει για τη Ρωσία, τρίτο σταθμό της διεθνούς περιοδείας του.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Πεκίνο θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Χου Τζιντάο, πριν από την τελετή υπογραφής σειράς συμφωνιών.

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, που βρίσκεται σε ρήξη με την Ουάσινγκτον επί σειρά ετών, ανακοίνωσε πριν από την έναρξη της περιοδείας του ότι θα υπογράψει στην Κίνα συμφωνία αγοράς 24 εκπαιδευτικών αεροσκαφών K-8 τα οποία θα ενταχθούν στην αεροπορία της Βενεζουέλας στις αρχές του 2009.

    Επίσης, θα ανακοινώσει τη διοχέτευση 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κοινό επενδυτικό ταμείο των δύο χωρών που δημιουργήθηκε εδώ και δύο χρόνια.

    Το πρακτορείο Νέα Κίνα δεν έκανε λόγο παρά μόνον για την υπογραφή διμερών συμφωνιών δικαστικής συνδρομής, αθλητικής συνεργασίας και ελέγχου της ποιότητας των προϊόντων.

    Αύριο ο Ούγκο Τσάβες θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνηση Λι Κετσιάνγκ και τον πρόεδρο της κινεζικής εθνοσυνέλευσης Βου Μπανγκουό.

    Μετά το 2001, οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Βενεζουέλας έχουν ενισχυθεί κατόπιν πρωτοβουλίας του Τσάβες.

    Η Βενεζουέλα έχει ανάγκη από κεφάλαια και τεχνογνωσία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

    Την 1η Νοεμβρίου θα εκτοξευθεί από την Κίνα ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος της Βενεζουέλας, που φέρει το όνομα του Σιμόν Μπολίβαρ, ήρωα της ανεξαρτησίας της Λατινικής Αμερικής των αρχών του 19ου αιώνα.

    Η Κίνα από την πλευρά της ενδιαφέρεται για τους φυσικούς πόρους της Βενεζουέλας και ειδικότερα για το πετρέλαιο, το οποίο σήμερα αντιστοιχεί μόλις στο 4% των εισαγωγών της Κίνας.

    Την Κυριακή, ο Ούγκο Τσάβες δήλωσε ότι θα αρχίσει η κατασκευή ενός διυλιστηρίου στην Κίνα το οποίο θα υποδέχεται το πετρέλαιο που θα εξάγεται από τη Βενεζουέλα, ενώ ανακοίνωσε τη σύσταση κοινοπραξίας για την εγκατάσταση και δεύτερου διυλιστηρίου στην πλούσια πετρελαϊκή περιοχή του Ορενόκο.

    Από το Πεκίνο, ο Ούγκο Τσάβες θα κατευθυνθεί προς τη Ρωσία, κύριο τροφοδότη της Βενεζουέλας σε όπλα και στρατιωτικό εταίρο του Καράκας.

    Την περασμένη εβδομάδα, ρωσικά υπερηχητικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tu-160 αναπτύχθηκαν σε αεροπορική βάση στη Βενεζουέλα για "εκπαιδευτικές πτήσεις" επάνω από την Καραϊβική και τον Ατλαντικό. Κοινές ναυτικές ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβριο.

    Μετά τη Ρωσία, ο Ούγκο Τσάβες θα επισκεφθεί τη Γαλλία και την Πορτογαλία.

    [26] Οικονομία

    Μέτρα από το Χ.Α.Α.

    23/9/2008 12:01:00 μμ

    Στη λήψη προσωρινών μέτρων με στόχο τον "έλεγχο" των ανοικτών πωλήσεων (short selling) στο Χρηματιστήριο Αθηνών προχώρησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφού έλαβε υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές και συνεκτίμησε τις ειδικότερες συνθήκες της ελληνικής αγοράς. Ειδικότερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ότι τα μέλη του Χρηματιστηρίου Αθηνών που διενεργούν ανοικτές πωλήσεις μετοχών οφείλουν να το δηλώνουν κατά την καταχώρηση της σχετικής εντολής πώλησης στο σύστημα συναλλαγών (flagging). Επίσης το Ημερήσιο Δελτίο Τιμών θα δημοσιεύεται καθημερινά (α) το ύψος των ανοικτών πωλήσεων που πραγματοποιήθηκαν συγκεντρωτικά ανά μετοχή και (β) ο συνολικός αριθμός των μετοχών ανά εταιρία που έχουν αποτελέσει αντικείμενο δανεισμού. Και τέλος τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα τα οποία αποκτούν αρνητική θέση (short position) επί συγκεκριμένης μετοχής, η οποία υπερβαίνει το 0,10% του αριθμού των μετοχών της εκδότριας εταιρίας, οφείλουν να γνωστοποιούν τη θέση αυτή άμεσα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και να την δημοσιοποιούν στο επενδυτικό κοινό, μέσω του Ημερήσιου Δελτίου Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το αργότερο την επόμενη ημέρα από την υπέρβαση του εν λόγω ορίου. Η ίδια υποχρέωση ισχύει και για κάθε μεταβολή του ποσοστού αυτού.

    Τα μέτρα αυτά τίθενται σε ισχύ από αύριο Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου, και ισχύουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2008. Οι ΕΠΕΥ και τα πιστωτικά ιδρύματα που εκτελούν εντολές για λογαριασμό πελατών οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι πελάτες τους που προβαίνουν σε πωλήσεις μετοχών είναι σε θέση να παραδώσουν εγκαίρως στην εκκαθάριση τις πωληθείσες μετοχές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 September 2008 - 16:50:43 UTC