Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Μπακογιάννη –Ράις
  • [02] ΗΠΑ: τονωτική ένεση στην οικονομία
  • [03] Σχέδιο δράσης κατά της ελονοσίας
  • [04] Κατάθεση τροπολογίας για τον ΟΣΕ
  • [05] Ο Ενιο Μορικόνε στο Ηρώδειο
  • [06] Στο ρυθμό της Μαντόνα
  • [07] Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης
  • [08] Πρόγραμμα εκδηλώσεων "Τεχνόπολις"
  • [09] Νέο εγχείρημα του "μάγου" Ντέιβιντ Μπλέιν
  • [10] Απεργία για το ασφαλιστικό
  • [11] Σειρά περιοδειών από την Α. Παπαρήγα

    [01] Πολιτική

    Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

    Συνάντηση Μπακογιάννη Ράις

    25/9/2008 8:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2008 10:55:12 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Φιλική και ουσιαστική χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη με την Κοντολίζα Ράις, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στο περιθώριο της 63ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. "Είχα μία φιλική και ουσιαστική συζήτηση με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Ράις. Μία συζήτηση η οποία κάλυψε όλα τα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά και ευρύτερα", δήλωσε η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών, μετά τη συνάντησή της με την κ. Ράις, η οποία διήρκησε 40 λεπτά. Τα θέματα που έθεσε η ελληνική πλευρά ήταν: το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και περιφερειακά ζητήματα, όπως το πρόβλημα στη Γεωργία και γενικότερα η κατάσταση στον Καύκασο, ενώ συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας και το Μεσανατολικό. Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι συζήτησαν "την πορεία των διαπραγματεύσεων για το σκοπιανό, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επίσης θέματα τα οποία αφορούν τη Μέση Ανατολή και την κρίση της Γεωργίας", προσθέτοντας: "Είχα την ευκαιρία να εκθέσω αναλυτικά στην Αμερικανίδα υπουργό το θέμα του Κυπριακού, για το οποίο ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις -όπως ξέρετε, ο Πρόεδρος Χριστόφιας πήρε συγκεκριμένη πρωτοβουλία-, και τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων και στη στήριξη του Ελληνοκύπριου ηγέτη".

    Σε ερώτηση, πώς βλέπουν οι Αμερικανοί και συγκεκριμένα η κ. Ράις τις συνομιλίες του Κυπριακού και την προτροπή του προέδρου Χριστόφια να ασκηθεί επιρροή προς την Άγκυρα για να υπάρξει νέο κλίμα στις συνομιλίες, η κ. Μπακογιάννη τόνισε: "Η αίσθησή μου είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται πολύ ώστε να υπάρξει επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων αυτών και πιστεύω ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούν. Αλλά, δεν είναι δικό μου θέμα να μιλάω για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμένα η δουλειά μου είναι να εκθέσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ελληνικές θέσεις και αυτό έγινε με κάθε λεπτομέρεια".

    Σε ερώτηση αν υπάρχει κάτι καινούριο από πλευράς Αμερικανών για το ζήτημα με την ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι "υπάρχει ενθάρρυνση, η γνωστή ενθάρρυνση προς όλες τις μεριές να προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς, την οποία δήλωσε (η κ. Ράις) καθαρά ότι την υποστηρίζε".

    Ο Σκοπιανός πρόεδρος εν τω μεταξύ, προσφωνώντας τη γενική συνέλευση κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παρέβη στην ενδιάμεση συμφωνία μπλοκάροντας την είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ, αναφορά που προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας. Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών επισήμαναν την πάγια ελληνική θέση ότι δεν μπορεί να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ αν δεν λυθεί το ζήτημα του ονόματος κατά τρόπο ικανοποιητικό.

    Νέος πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια

    Έφθασε την Πέμπτη στα Σκόπια και ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Φίλιπ Ρίκερ Ο κ. Ρίκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρίσκεται στα Σκόπια καθώς και για την μελλοντική συνεργασία που θα έχει ως πρέσβης των ΗΠΑ με τους αρμόδιους πολιτικούς παράγοντες της ΠΓΔΜ. Η τοποθέτηση Ρίκερ ως πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια, είχε "παγώσει" για ένα διάστημα, καθώς ορισμένοι γερουσιαστές που υποστηρίζουν τις θέσεις της Ελλάδας στη διαφορά με την ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, όπως ο Ρόμπερτ Μενέντεζ και η Ολύμπια Σνόου, είχαν αντιταχθεί στον διορισμό του, κρίνοντας αρχικά ως "μη ικανοποιητικές" τις τοποθετήσεις του για το θέμα της ονομασίας, κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Ωστόσο ζήτησαν και τελικά έλαβαν πρόσθετες διαβεβαιώσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι ο συγκεκριμένος διπλωμάτης θα ακολουθήσει την πολιτική των ΗΠΑ στο ζήτημα της ονομασίας. Ο κ. Ρίκερ διαδέχεται την Τζίλιαν Μιλοβάνοβιτς στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ.

    Εν τω μεταξύ, νέα πρόταση για την επίλυση του Σκοπιανού φέρεται να ετοιμάζει ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά την σαφή θέση της Ελλάδας ότι η μόνη εκκρεμότητα που υφίσταται είναι το ζήτημα της ονομασίας.

    [02] Οικονομία

    Από Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς

    ΗΠΑ: τονωτική ένεση στην οικονομία

    25/9/2008 10:59:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ, Γερμανικό

    Με τη συνεργασία Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, καθώς και με τροποποιήσεις και αλλαγές, στις οποίες συναίνεσε και ο Τζορτζ Μπους, εγκρίθηκε επί της αρχής στο Κογκρέσο, το σχέδιο για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πρόκειται για εγχείρημα που προβλέπει προϋπολογισμό 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η διαδικασία απαιτεί έγκριση του νομοσχεδίου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στο επόμενο στάδιο από τους γερουσιαστές και τέλος την κύρωσή του από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Σε ανοδική τάση οι χρηματαγορές, ενώ έχει συγκληθεί από τον Τ. Μπους σύσκεψη, με τους διεκδικητές της προεδρίας, Τζον Μακέιν και Μπάρακ Ομπάμα.

    [03] Υγεία

    Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

    Σχέδιο δράσης κατά της ελονοσίας

    25/9/2008 10:41:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Οι ηγέτες του κόσμου ενέκριναν την Πέμπτη ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης κατά της ελονοσίας, που περιλαμβάνει την αποδέσμευση περίπου τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να προσπαθήσουν να σώσουν περισσότερες από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές έως το 2015. Στο πλαίσιο συνόδου κορυφής για τους "Στόχους της χιλιετίας για την ανάπτυξη (OMD)", στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, οι ηγέτες υιοθέτησαν αυτό το παγκόσμιο σχέδιο δράσης κατά της ελονοσίας (GMAP), για να προκαλέσουν την υποχώρηση της ασθένειας.

    Σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν, οι νέες οικονομικές δεσμεύσεις ανέρχονται σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνουν:

    -1,62 δισεκατομμύρια δολάρια δε δυο χρόνια από το παγκόσμιο Ταμείο του αγώνα κατά του Aids, της φυματίωσης και της ελονοσίας. -1,1 δισεκατομμύριο από την παγκόσμια τράπεζα. -168,7 εκατομμύρια δολάρια από το Ίδρυμα Μπίλ και Μελίντα Γκέιτς. -40 εκατομμύρια δολάρια από την βρετανική Υπηρεσία διεθνούς ανάπτυξης. -28 εκατομμύρια που δόθηκαν από κοινού από την Marathon Oil, και τον Παγκόσμιο Συνασπισμό Εργασίας για το Aids, την φυματίωση και την ελονοσία, και την Ισημερινή Γουινέα.

    Τα υπόλοιπα δόθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, και το Ίδρυμα των Ηνωμένων Εθνών (2 εκατομμύρια) και από την ένωση "Sesame Workshop/Mattel/Malaria No More (2 εκατομμύρια).

    [04] Οικονομία

    Στη Βουλή

    Κατάθεση τροπολογίας για τον ΟΣΕ

    25/9/2008 10:35:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Tροπολογία για τον ΟΣΕ κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης, από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη βδομάδα στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του Νομοσχεδίου για τη "ρύθμιση θεμάτων μεταφορών". Στη σχετική τροπολογία προβλέπεται η διευκόλυνση μετατάξεων ή αποσπάσεων εξειδικευμένου προσωπικού από άλλους οργανισμούς ή επιχειρήσεις του δημοσίου προς τον ΟΣΕ, για τη βελτίωση της αποδοτικότητας του. Στον επιτελικό του ρόλο θα επικεντρωθεί ο ΟΣΕ, καθώς και στις ευθύνες που απορρέουν από τις αρμοδιότητες για τον στρατηγικό σχεδιασμό, την παρακολούθηση της οικονομικής διαχείρισης, τη ρύθμιση του κανονιστικού πλαισίου, την άσκηση των διεθνών σχέσεων, τον προγραμματισμό των επενδύσεων, την ασφάλεια των σιδηροδρομικών μεταφορών κ.ά. Επίσης στις αρμοδιότητές του θα είναι και η λειτουργία εκτός ΠΑΘΕΠ και Προαστιακού.

    ΕΡΓΟΣΕ

    Προβλέπεται επίσης η ενίσχυση του ρόλου της ΕΡΓΟΣΕ, με τομείς ευθύνης, τη διαχείριση του επενδυτικού προγράμματος του ΟΣΕ, την εκτέλεση σιδηροδρομικών έργων όχι μόνο συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τα έργα που χρηματοδοτούνται αμιγώς από εθνικούς πόρους. Επίσης θα μπορεί να παρέχει προς τον Οργανισμό πάσης φύσεως υπηρεσίες που σχετίζονται με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την υποστήριξη, την λειτουργία ή την συντήρηση των δραστηριοτήτων του.

    [05] Πολιτισμός

    Κυριακή και Δευτέρα, 28 και 29 /9

    Ο Ενιο Μορικόνε στο Ηρώδειο

    25/9/2008 10:26:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Είναι ίσως ο διασημότερος κινηματογραφικός συνθέτης όλων των εποχών. Ο Ένιο Μορικόνε ήλθε στην Ελλάδα, δηλώνοντας πανευτυχής που βρίσκεται μετά από τρία χρόνια και πάλι εδώ. Ο Μορικόνε θα παρουσιάσει στο Ηρώδειο, Κυριακή και Δευτέρα, 28 και 2/9 του μηνός, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση, το συμφωνικό έργο του, που ο ίδιος αποκαλεί ελληνικό, μιας και είναι εμπνευσμένο από το Επιτύμβιο του Σεικίλου, που βρέθηκε στις Τραλλείς (Αδανα) της Μικράς Ασίας και αποτελεί, μια από τις ελάχιστες καταγραφές αρχαιοελληνικής μουσικής. "Έρχομαι να αποτίσω φόρο τιμής στην πόλη σας, μ ένα έργο που γεννήθηκε εδώ, πριν χιλιάδες χρόνια, με επιρροές από τη Μέση Ανατολή και που στην εξέλιξή του επηρέασε τη μουσική της Ρώμης, της Ιρλανδίας, των ΗΠΑ, τα γκόσπελ", είπε την Πέμπτη, συγκινημένος, ο 80χρονος Ένιο Μορικόνε. Στην τελευταία του συναυλία στην Ελλάδα πριν τρία χρόνια, Έλληνας δημοσιογράφος τον ρώτησε τι γνωρίζει από ελληνική μουσική και ο Μορικόνε απάντησε "τη μουσική του Θεοδωράκη για τον κινηματογράφο". Ήταν, όπως ομολόγησε σήμερα, το έναυσμα για να συνθέσει το ελληνικό του έργο, το "Sicilo e altri frammenti", όπως το τιτλοφορεί, καταθέτοντας την αισθητική και φιλοσοφική του θέση. Στη συναυλία, διάρκειας δύο ωρών, θα ερμηνευτούν και γνωστά κομμάτια του από τον κινηματογράφο: "Για μια χούφτα δολάρια", "Κάποτε στην Αμερική", "Μαλένα", "Η εργατική τάξη πάει στον Παράδεισο" κ.ά. Ο ίδιος, θα διευθύνει την ορχήστρα "Ρόμα Σιμφονιέτα", με περισσότερους από 100 μουσικούς.

    Συμμετέχουν οι χορωδίες της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μπουζάνη.

    [06] Ζωής ...σΤάσεις

    Μαυροβούνιο

    Στο ρυθμό της Μαντόνα

    25/9/2008 9:25:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στο ρυθμό της Μαντόνα ζει απόψε Πέμπτη 25/9, το Μαυροβούνιο, αφού η ντίβα της pop μουσικής σκηνής θα δώσει μια και μοναδική συναυλία, στο θέρετρο της Μπούντβα. Οι διοργανωτές αναμένουν πως δεν θα μείνει ούτε ένα εισιτήριο απούλητο για τη συναυλία, αφού το ενδιαφέρον είναι μεγάλο όχι μόνο από τους Μαυροβούνιους, αλλά και από πολίτες γειτονικών χωρών της Βαλκανικής. Μάλιστα, παρά την "τσουχτερή" τους τιμή (200 ευρώ), τα εισιτήρια για τις θέσεις VIP έχουν γίνει ανάρπαστα. Η συναυλία θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες και τις τελευταίες ημέρες περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν επιδοθεί σε πυρετώδεις προετοιμασίες της σκηνής και των παρασκηνίων, προκειμένου να είναι όλα στην εντέλεια απόψε. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Τουρισμού του Μαυροβουνίου, στα παρασκήνια, εκτός των βεστιαρίων, έχει στηθεί μια μικρή πολιτεία, κατά τις απαιτήσεις της Μαντόνα. Η σταρ της ποπ θα φτάσει στο χώρο της συναυλίας με ελικόπτερο, το οποίο θα απογειωθεί από τη στέγη του πολυτελούς ξενοδοχείου, όπου έχει καταλύσει από χθες Τετάρτη, ενώ τελευταίος ευρωπαϊκός σταθμός της παγκόσμιας περιοδείας της "Sticky and Sweet" θα είναι η Αθήνα.

    [07] Υγεία

    Συνέντευξη Τύπου

    Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης

    25/9/2008 9:17:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις στη συχνότητα αμβλώσεων, καθώς το ταμπού της αντισύλληψης, παρά την επαρκή πληροφόρηση που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία (διαδίκτυο), παραμένει. Μειώνεται, με τα χρόνια, η αναπαραγωγική ικανότητα των νεαρών ζευγαριών, εξαιτίας της επιπόλαιας σεξουαλικής συμπεριφοράς των σύγχρονων Ελλήνων. Ποσοστό 85% των σεξουαλικώς ενεργών γυναικών, που δεν λαμβάνουν μέτρα αντισύλληψη, μένουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο. Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι δύο στις δέκα γυναίκες καταφεύγουν σε άμβλωση, επέμβαση η οποία βάζει σε κίνδυνο όχι μόνο την αναπαραγωγική ικανότητα και την ψυχική τους υγεία, αλλά και την ίδια τους τη ζωή. Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το "χάπι" στη Δυτική Ευρώπη φθάνουν σε ποσοστό 22 με 23%, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 3%. Αυτά τόνισαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Γ. Κρεατσάς, ο καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας, Α. Αντσακλής, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικογενειακού Προγαμματισμού, Ν. Σαλάκος, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη για τις επιπτώσεις της επικίνδυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς στην υγεία της αναπαραγωγής, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης.

    Ο κ. Κρεατσάς τόνισε ότι "η σπουδαιότερη μέθοδος εξακολουθεί να είναι το αντισυλληπτικό χάπι" και υπογράμμισε ότι "υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το χάπι, αξίζει, ωστόσο, να γνωρίζουν οι γυναίκες ότι από το 1961, που πρωτοκυκλοφόρησε στην αγορά, έως σήμερα, τα χάπια έχουν βελτιωθεί και περιέχουν πέντε φορές μικρότερη ποσότητα οιστρογόνων".

    Οι νεαρές Ελληνίδες, σε ποσοστό 9% λαμβάνουν αντισυλληπτικό χάπι και μόνον εφόσον έχουν ενημερωθεί πλήρως γι΄αυτό", είπε ο κ. Αντσακλής αναφερόμενος σε εργασία που διεξήχθη στο νοσοκομείο "Αλεξάνδρα", στο οποίο έγιναν, το 2006, 481 αμβλώσεις. Για δε το 2005 εκτιμάται οτι ο συνολικος αριθμος αμβλώσεων σε ιδιωτικά μαιευτήρια, έφτασε τις 66.000.

    Για το ρόλο του οικογενειακού προγραμματισμού μίλησε ο κ. Σαλάκος, τονίζοντας ότι όλα ξεκινούν από την εκπαίδευση, γεγονός που καθιστά απαραίτητες τις μεγάλες καμπάνιες ενημέρωσης, από νωρίς στα σχολεία, ώστε οι μαθητές να εξοικειώνονται με τα θέματα αυτά και να αποκτούν βαθειά γνώση, την οποία θα κληθούν να κάνουν πράξη στην εφηβεία ή αργότερα.

    [08] Πολιτισμός

    Δήμου Αθηναίων

    Πρόγραμμα εκδηλώσεων "Τεχνόπολις"

    25/9/2008 8:56:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην αναβάθμιση του πολιτιστικού "γίγνεσθαι" της πρωτεύουσας προσανατολίζεται το φετινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων του "Τεχνόπολις" του δήμου Αθηναίων, που ανακοινώθηκε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΣ του "Τεχνόπολις", Φώτη Ιγνατίου, "το πρόγραμμα είναι πλούσιο και ενδιαφέρον, με εκδηλώσεις πρωτοποριακές στο είδος τους", ενώ το Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς ΒΑΒΕΛ, που προσελκύει πάντα μεγάλο αριθμό επισκεπτών, θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2009. Ο κ. Ιγνατίου έκανε, παράλληλα, γνωστό ότι αναβαθμισμένο μουσείο "Μαρία Κάλλας" θα επαναλειτουργήσει στις 24 Νοεμβρίου, στο κτήριο "Άγγελος Σικελιανός", ενώ στις χωροταξικές τροποποιήσεις περιλαμβάνεται και η μεταφορά των διοικητικών υπηρεσιών σε καταλληλότερους χώρους. Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του "Τεχνόπολις" περιλαμβάνει μουσικά και εικαστικά δρώμενα, παραστάσεις χορού, καμπάνιες κοινωνικού ενδιαφέροντος, ακόμα και εκδηλώσεις μόδας.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

    Για το μήνα Σεπτέμβριο: * Καλλιτέχνες από την γερμανική κυρίως σκηνή, θα παρουσιάσουν στο "Sunshine reggae festival", την μουσική που αναπτύχθηκε με επίκεντρο την Τζαμάικα στα τέλη της δεκαετίας του 1960 (25). * Το 8ο Διεθνές Αντικαπνιστικό Φεστιβάλ Νέων από την Ελληνική Αντικαρκινική Δράση (Ε.Α.Δ.), με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, με έμφαση στον αγώνα κατά του καπνίσματος, που θεωρείται ο βασικότερος καρκινογόνος παράγοντας (26-28). * Συναυλία-αφιέρωμα στην αξέχαστη Βίκυ Μοσχολιού από τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής με την τραγουδίστρια Λένα Αλκαίου (28).

    Για τον Οκτώβριο: * Εμφάνιση των σημαντικότερων δυνάμεων της μουσικής σκηνής στο 1st Athens Hip Hop Festival. Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίδειξη γκράφιτι και χορό με την συμμετοχή της 12μελούς ομάδας Magma (4). * Εικαστικός φόρος τιμής στη μεγαλύτερη πρωταγωνίστρια του λυρικού θεάτρου με την έκθεση της ζωγράφου Julia Guerrero και τίτλο "Αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας, Χρώμα και Μυστήριο", που διοργανώνει το Επίτιμο Προξενείο της Κολομβίας (6-12). * Η 8η Ελληνική Εβδομάδα Μόδας Vodafone Athens Collections για το Καλοκαίρι 09, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Σχεδιαστών Μόδας, με στόχο την προβολή των δημιουργιών των Ελλήνων σχεδιαστών (7-12). * Το 1ο Athens Digital Week, το μεγαλύτερο multi event τεχνολογιών στην Ελλάδα, με τον πυρήνα των εκδηλώσεων του να φιλοξενούνται στην "Τεχνόπολις" και μια σειρά ενεργειών στην Πλατεία Συντάγματος (16-19). * Πάρτι της ATHENS VOICE για τα 5 χρόνια από την έκδοση του πρώτου της φύλλου (23) * VISUAL ART PERFORMANCE "INHALE" από την ομάδα χορού Landscape της χορογράφου Ιωάννας Πάραλη και της εικαστικού Δανάης Στράτου, με θέματα, που έχουν ως κεντρικό άξονα τον Άνθρωπο (29-31 και 1-2 Νοεμβρίου) * Το διήμερο Φεστιβάλ για το περιβάλλον και τη ζωή με θέμα "Πόλη και Ναρκωτικά", που διοργανώνεται από το πρόγραμμα απεξάρτησης ΔΙΑΒΑΣΗ (30-31).

    Για το Νοέμβριο: * Γιορτή για τη στήριξη κοινωφελών ιδρυμάτων, που στέκονται δίπλα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες -φέτος, έχει επιλεγεί το Ίδρυμα "Αμυμώνη" για παιδιά με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες (1-2). * Εκδήλωση για τα 25 χρόνια λειτουργίας του συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ (3) * Έκθεση με θέμα "Το Αέριο Χθες, Το Αέριο Σήμερα", για πρώτη φορά από το "Αθηναϊκό Αέριο Α.Ε.", υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, την υποστήριξη του "Τεχνόπολις" και με κύριο χορηγό την "Ε.Π.Α. Αττικής" (4-6). * Το ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας "ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΒΙΝΤΕΟ" με προβολές, παρουσιάσεις και αφιερώματα σε σημαντικά κινηματογραφικά φεστιβάλ από όλο τον κόσμο, σε ομάδες νέων Ευρωπαίων κινηματογραφιστών, καθώς και στο σύγχρονο Ισραηλινό σινεμά (7-10) * Έκθεση για τα βιολογικά προϊόντα, την διατροφική τους αξία και τους εγκεκριμένους φορείς διάθεσής τους, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων - Διατροφολόγων, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Διατροφής 2008. Η έκθεση περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις διαδραστικού χαρακτήρα με τη συμμετοχή εταιρειών τροφίμων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών και άλλων φορέων (8-9). * Εκδήλωση "WIND Telecoms Career Day", με τη συμμετοχή φοιτητών, αποφοίτων, και νέων που αναζητούν εργασία (11). * Έκθεση εικαστικών τεχνών με την συμμετοχή 300 σύγχρονων καλλιτεχνών για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (13-17). * Η Παγκόσμια Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας με στόχους την έμπνευση, την ενημέρωση και την αναζήτηση της επόμενης γενιάς επιχειρηματιών (19-26). * Έκθεση με τίτλο "Πανόραμα Ελληνικής Χαρακτικής" από το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και την Εφορία Χαρακτικής (19 Νοεμβρίου - 14 Δεκεμβρίου). Για το Δεκέμβριο: * Έκθεση έργων διακεκριμένων Ελλήνων και Κινέζων καλλιτεχνών με τίτλο "Δεσμοί Ύλης" (20-22). * H 27η ατομική έκθεση του ζωγράφου Στέφανου Κωνσταντινίδη με τίτλο "Ό,τι δεν μπορώ να αλλάξω, το ζωγραφίζω!" (17-24) * Το ετήσιο Χριστουγεννιάτικο παζάρι με χειροποίητα δώρα, φτιαγμένα από τα μέλη του Συλλόγου Οικογένειας του Θεραπευτικού Προγράμματος "Παρέμβαση" (18-21).

    [09] Παράξενα

    Νέα Υόρκη

    Νέο εγχείρημα του "μάγου" Ντέιβιντ Μπλέιν

    25/9/2008 8:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2008 11:09:50 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ολοκλήρωσε με επιτυχία το τελευταίο του εγχείρημα ο Αμερικανός μάγος Ντέιβιντ Μπλέιν, να κρεμαστεί ανάποδα επί 60 ώρες πάνω από το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Ο Μπλέιν κρεμόταν από ένα σχοινί, 14 μέτρα πάνω από το έδαφος από την Δευτέρα, κάνοντας βέβαια αρκετά διαλείμματα, κυρίως για να πιει κάτι και να εξεταστεί από τους γιατρούς. Όπως δήλωσε μάλιστα ένας από τους γιατρούς που τον εξέτασαν σε τηλεοπτικό σταθμό της Νέας Υόρκης, η αρτηριακή πίεσή του ήταν φυσιολογική και παρά τη στάση του όλα τα όργανά του λειτουργούσαν φυσιολογικά. Ο Μπλέιν έγινε γνωστός κυρίως μετά από ένα νούμερο που πραγματοποίησε το 2003, κατά το οποίο αιωρείτο μέσα σε έναν γυάλινο κλουβί πάνω από το Λονδίνο επί 44 ημέρες. Στη διάρκεια του ...πειράματος αυτού έχασε 30 κιλά και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κλινική του Λονδίνου.

    [10] Οικονομία

    Από κλαδικά σωματεία στα ΜΜΕ

    Απεργία για το ασφαλιστικό

    25/9/2008 8:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/9/2008 8:36:00 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Απεργιακή κινητοποίηση 24ωρης διάρκειας από τις 5πμ το πρωί της Τετάρτης 1 Οκτώβρη, έως τις 5πμ της Πέμπτης 2 Οκτώβρη αποφάσισαν σειρά κλαδικών σωματείων, εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων στα ΜΜΕ. Την Πέμπτη σε συνάντησή τους με τη συμμετοχή της ΠΟΕΣΥ, επαναβεβαιώθηκε ο στόχος της κινητοποίησης, που είναι, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, "η απόσυρση του αντιασφαλιστικού νόμου Πετραλιά". Αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει τα δημοσιογραφικά σωματεία ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΕ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΠΗΤ, τα τεχνικά σωματεία Ε.Τ.Η.Π.Τ.Α., Ε.Τ.Ε.Ρ., Ε.Τ.Ι.Τ.Α., Ε.Τ.Ι.Τ.Β.Ε., τα διοικητικά Ε.Π.Η.Ε.Α., Ε.Π.Η.Ε.Θ., τα τεχνικά σωματεία Ε.Τ.Ε.Ρ., Ε.Τ.Ι.Τ.Α., Ε.Τ.Ι.Τ.Β.Ε., καθώς και τα σωματεία Ε.Φ.Ε., Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, Ένωση Εφημεριδοπωλών Πειραιά, η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων) και οι ομοσπονδίες ΠΟΕΣΥ, ΠΟΕΠΤΥΜ, ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ. Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στον πεζόδρομο Βουκουρεστίου και Ακαδημίας στην Αθήνα. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι αποφασίστηκε: "Να μην αποδεχτούν ορισμό εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. του δήθεν ενιαίου ταμείου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και να προσβληθούν δικαστικά όλες οι διοικητικές πράξεις του αντιασφαλιστικού νόμου σχετικά με την εφαρμογή του. Να διεκδικήσουν από κοινού κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους και μετά της 1ης Οκτωβρίου 2008 με στόχο τη δημιουργία ενός νέου πραγματικά ενιαίου Ταμείου όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, με διασφάλιση των κεκτημένων, αναβάθμιση όλων των παροχών και ένταξη όλων των εργαζομένων στον Τύπο και στα ΜΜΕ". Μέχρι στιγμής δεν έχει συνεδριάσει για να καθορίσει τη στάση της η ΕΣΗΕΑ.

    [11] Πολιτική

    Σε Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Πέραμα

    Σειρά περιοδειών από την Α. Παπαρήγα

    25/9/2008 8:00:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί περιοδεία την Παρασκευή η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Συγκεκριμένα στις 10 το πρωί θα επισκεφθεί την "Ολυμπιακή", στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", στις 12:00 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ, ενώ στις 13:30 θα επισκεφθεί την Siemens. Το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ θα πάρει μέρος στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλία, με αφορμή τα 90χρόνια του ΚΚΕ. Η κ. Παπαρήγα θα συναντηθεί τη Δευτέρα 29 Σεπτέμβρη στις 10πμ με τον Δήμαρχο Περάματος στο Δημαρχιακό Μέγαρο και ακολούθως με τους εργαζόμενους του Δήμου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Αμέσως μετά θα πάρει μέρος σε ευρεία σύσκεψη με τις παρατάξεις και φορείς της πόλης, στο Γραφείο Συσκέψεων και στις 12 το μεσημέρι θα παρευρεθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 25 September 2008 - 20:50:22 UTC