Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 31χρονος διακινούσε υλικό παιδικής πορνογραφίας
  • [02] Ομιλία της Ν. Μπακογιάννη στην Ομογένεια
  • [03] Το αρχαιότερο πέτρωμα ηλικίας 4,28 δισ. ετών
  • [04] Λιτότητα για το '09 από το Θαπατέρο
  • [05] Νέα Υόρκη: Συνεδρίαση Σοσιαλιστικής Διεθνούς
  • [06] Α. Τσίπρας: "Πρόβλημα του πρωθυπουργού η ανταρσία της κοινωνίας"
  • [07] Επιφυλαχθηκε το ΣΤΕ να εκδώσει αποφάσεις
  • [08] Συνάντηση Παπανδρέου - Χριστόφια
  • [09] Το ΣτΕ είπε "ναι" στην αποτέφρωση νεκρών

    [01] Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη

    31χρονος διακινούσε υλικό παιδικής πορνογραφίας

    26/9/2008 11:07:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο εδώλιο Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου παραπέμπεται να καθίσει 31χρονος που συνελήφθη τον περασμένο Μάιο, στη Θεσσαλονίκη, έχοντας στην κατοχή του υλικό παιδικής πορνογραφίας, το οποίο διακινούσε μέσω του Διαδικτύου.

    Σύμφωνα με παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, οι αρχές εντόπισαν στο σπίτι του κατηγορούμενου αρχεία ηλεκτρονικών υπολογιστών που περιείχαν βίντεο και φωτογραφίες με ιδιαίτερα σκληρό πορνογραφικό υλικό, στο οποίο "πρωταγωνιστούσαν" μικρά παιδιά, ηλικίας ακόμη και 5 ετών. Ο 31χρονος προμηθεύονταν το υλικό διαδικτυακά και μέσω συγκεκριμένου λογισμικού προγράμματος, θέτοντάς το στη συνέχεια σε κυκλοφορία.

    Όπως αναφέρεται στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, ο κατηγορούμενος-ιδιωτικός υπάλληλος- συνελήφθη έπειτα από επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι έρευνες ξεκίνησαν έξι μήνες πριν, από τη Βραζιλία, όταν εντοπίστηκαν από ψηφιακή έρευνα στον παγκόσμιο ιστό τα ηλεκτρονικά ίχνη 69 Ελλήνων χρηστών του Διαδικτύου.

    [02] Πολιτική

    ΗΠΑ- Μανχάταν

    Ομιλία της Ν. Μπακογιάννη στην Ομογένεια

    26/9/2008 10:47:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να προχωρήσουμε μπροστά, όλοι μαζί. Σ αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η Ελλάδα διανύει μια περίοδο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων", τόνισε η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η κα Μπακογιάννη μίλησε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) σε συγκέντρωση-δεξίωση ομογενών, σε ξενοδοχείο στο Μανχάταν και τόνισε πως "κάθε φορά που βρίσκομαι ανάμεσα σε απόδημους Έλληνες δεν μπορώ να μην επαναλάβω την αγάπη και την περηφάνια που νιώθουμε για εσάς".

    Η Υπουργός ανέφερε ότι η εξωτερική μας πολιτική ασκείται με εξωστρέφεια και με εθνική αυτοπεποίθηση, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνδέονται με στενούς, μακροχρόνιους και στρατηγικούς δεσμούς, η δε γενέτειρα αποτελεί διαχρονικά σύμμαχο των ΗΠΑ.

    "Τόσο διμερώς, όσο και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται στενά για την αντιμετώπιση όλων των μεγάλων διεθνών προκλήσεων. Δίνουμε από κοινού και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας σε όλες της τις μορφές. Δεν είμαστε απλώς άλλος ένας σύμμαχος. Πιστεύουμε ότι είμαστε ένας πολύτιμος σύμμαχος και εταίρος", πρόσθεσε.

    Αναφερόμενη στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, είπε:

    "Η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας πρέπει να δείξει επιτέλους έμπρακτα, με ρεαλιστικές προτάσεις, την πρόθεσή της να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση, στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, που θα ισχύει έναντι όλων. Πιστεύω ότι σύντομα θα αντιληφθούν ότι η λύση στο ζήτημα του ονόματος είναι και προς δικό τους όφελος, καθώς χρειάζονται την στήριξη της Ελλάδας στην πορεία τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ".

    Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σημείωσε ότι "τμήμα της στρατηγικής επιλογής για την ενίσχυση της προσέγγισης όλων των χωρών της περιοχής, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, είναι και η υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Μια Τουρκία, που σταδιακά μετατρέπεται σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, που υιοθετεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες συμπεριφοράς, είναι προς όφελος όλων: της Ευρώπης, της ίδιας της Τουρκίας και των γειτόνων της".

    "Αλλά το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας είναι στα δικά της χέρια. Αυτή πρέπει να δείξει ότι έχει τις ικανότητες και την πολιτική βούληση να ανταποκριθεί στα κριτήρια που της έχουν θέσει όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης", πρόσθεσε.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η Υπουργός τόνισε ότι "η επίλυσή του παραμένει κύριος στόχος της ελληνικής πολιτικής. Επιδιώκουμε την επανένωση της Κύπρου, με τρόπο δίκαιο, βιώσιμο και λειτουργικό, στη βάση μιας δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας. Επιζητούμε μια λύση που θα λειτουργεί προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού και θα εξασφαλίζει την ευημερία τους. Μια λύση που θα δικαιώσει τις προσδοκίες του Ελληνισμού απανταχού της γης και θα συμβάλλει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας. Στηρίζουμε όλοι τον πρόεδρο Χριστόφια και την κυπριακή πολιτική ηγεσία στην προσπάθεια που έχουν αναλάβει για τον τερματισμό της αδικίας, μιας απαράδεκτης κατάστασης που συνεχίζεται επί 34 ολόκληρα χρόνια. Θέλω να ελπίζω ότι και η ίδια η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι η λύση του Κυπριακού είναι και προς το συμφέρον του τουρκικού λαού".

    Αναφορά έκανε και στην ψήφο των ομογενών, υπογραμμίζοντας τη ρητή δέσμευση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει για τους Έλληνες της διασποράς τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές από τους τόπους διαμονής τους.

    "Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό εκπληρώνουμε ένα σημαντικό χρέος της ελληνικής πολιτείας απέναντί τους, καθώς η δυνατότητα αυτή αποτελεί επιθυμία και αίτημα όλων των αποδήμων, σε όποια γωνιά της γης και αν ζουν", ανέφερε και πρόσθεσε:

    "Δυστυχώς, η αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, εδώ και αρκετό καιρό, προσχηματικά υπεκφεύγουν την ανάληψη δράσης στο συγκεκριμένο τομέα. Για την ελληνική κυβέρνηση, η ψήφος των αποδήμων παραμένει μια σημαντική δέσμευση, για την εκπλήρωση της οποίας θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά και με χρονικό ορίζοντα το τέλος αυτής της χρονιάς, σύμφωνα και με τη δήλωση του Πρωθυπουργού. Έχουμε καταθέσει δύο νομοθετικές προτάσεις και θα καταθέσουμε και τρίτη. Επιμένουμε, διότι θεωρούμε ότι μια θεσμική πρωτοβουλία τέτοιας σημασίας, πρέπει να έχει τη μέγιστη δυνατή εθνική συναίνεση. Ένα πράγμα είναι αδιαπραγμάτευτο. Ότι η ψήφος των ομογενών θα μετράει. Θα προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα".

    Η κα Μπακογιάννη σημείωσε επίσης ότι η παρουσία του απόδημου Ελληνισμού στις χώρες του εξωτερικού, αποτελεί πολύ ισχυρό πλεονέκτημα, έκανε δε αναφορά στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, τονίζοντας ότι "το ΣΑΕ αναδιοργανώθηκε, διασφαλίστηκε ο θεσμικός του ρόλος, διευρύνθηκαν τα πεδία δράσης του και ενισχύθηκε η αντιπροσωπευτικότητά του".

    [03] Τεχνολογία

    Το αρχαιότερο πέτρωμα ηλικίας 4,28 δισ. ετών

    26/9/2008 10:38:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι γεωλόγοι ανακάλυψαν, στην ανατολική ακτή του Χάντσον Μπέι του Καναδά, τα αρχαιότερα πετρώματα που έχουν βρεθεί ποτέ στον πλανήτη μας και είναι ηλικίας 4,28 δισ. ετών, δηλαδή μόλις 290 εκατ. χρόνια μετά τη δημιουργία της Γης, πριν 4,57 δισ. χρόνια, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ. Η ανακάλυψη περιγράφεται στο περιοδικό «Science».

    Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχαν πετρώματα, επίσης στον Καναδά, στις Βορειοδυτικές Περιοχές, τα οποία έχουν σχηματιστεί πριν από 4,03 δισ. χρόνια. Αν και μικροσκοπικές πέτρες ζιρκονίου στη Δυτική Αυστραλία χρονολογούνται πριν 4,36 δισ. χρόνια, δεν έχουν βρεθεί παλαιότερα πλήρη πετρώματα από αυτά που μόλις ανακαλύφθηκαν στον Καναδά.

    Τα βράχια είναι πιθανότατα τμήματα του πρωταρχικού φλοιού της Γης, που διαμορφώθηκαν καθώς η επιφάνεια του πλανήτη κρύωσε και στερεοποιήθηκε σταδιακά μετά τη γέννηση του ηλιακού συστήματος. «Ίσως, ήταν ο αρχικός φλοιός και πριν από αυτόν δεν υπήρχε στερεή επιφάνεια στη Γη», δήλωσε ο Τζόναθαν Ο Νιλ, του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.

    Η περιοχή, στο βόρειο Κεμπέκ, έχει έκταση περίπου 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελείται από ηφαιστειακό βασάλτη, με ροζ-καφέ απόχρωση. Για τον ακριβή καθορισμό της ηλικίας οι γεωχημικοί του Ινστιτούτου Κάρνεγκι ανέλυσαν τις μικρές μεταβολές στη σύνθεση ισοτόπων των σπάνιων στοιχείων σαμάριου και νεοδύμιου.

    Βράχια τόσο παλαιά είναι πολύ σπάνια στη Γη γιατί τα απομεινάρια του αρχέγονου φλοιού έχουν πολτοποιηθεί και ανακυκλωθεί στο εσωτερικό του πλανήτη αρκετές φορές λόγω της κίνησης των τεκτονικών πλακών.

    Ο Ρίτσαρντ Κάρλσον, του Ινστιτούτου Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι ορισμένα χαρακτηριστικά των βράχων υποδηλώνουν πως το νερό ήταν ήδη παρόν στην επιφάνεια της Γης την εποχή του σχηματισμού των νεοανακαλυφθέντων βράχων, πριν 4,28 δισ. χρόνια. Οι επιστήμονες δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα αν οι ωκεανοί εμφανίσθηκαν πρώτα και αν το νερό δημιουργήθηκε στον πλανήτη μας ή μεταφέρθηκε από το διάστημα, όταν παγωμένοι κομήτες προσέκρουσαν σε αυτόν. Οι επιστήμονες δεν βρήκαν άμεσες ενδείξεις αρχέγονης ζωής στα βράχια (βακτήρια).

    [04] Κόσμος

    Μαδρίτη, Ισπανία

    Λιτότητα για το '09 από το Θαπατέρο

    26/9/2008 10:20:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Η ισπανική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με την σοβαρή επιβράδυνση στον ρυθμό ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, κατήρτισε για το έτος 2009 έναν κρατικό προϋπολογισμό ελλειμματικό (ενώ προβλεπόταν αρχικά πλεόνασμα +0,3%), πλην "ανελαστικό" ως προς τις δημόσιες δαπάνες. "Εδώ και πολλά χρόνια, πράγματι, η Ισπανία δεν γνώρισε έναν τόσο λιτό προϋπολογισμό", σχολίασε ο υπουργός Πέδρο Σόλμπες στην τακτική επικοινωνία με τους εκπροσώπους του Τύπου. "Επιδιώξαμε (να καταρτίσουμε) έναν πραγματιστικό και προσανατολισμένο στη δημοσιονομική πειθαρχία προϋπολογισμό", πρόσθεσε ο αξιωματούχος. Μετά από μιαν ολόκληρη δεκαετία έντονης οικονομικής ανάπτυξης, η ισπανική οικονομία διανύει πλέον έναν υφεσιακό "κύκλο".

    Τα έσοδα των ισπανικών επιχειρήσεων, μέσα σ αυτήν τη συγκυρία, παρουσιάζουν μεγάλη πτώση. Κυβερνητικός αξιωματούχος επισήμανε ότι έστω και κατ αυτήν την "δύσκολη" χρονική περίοδο για τα οικονομικά των Ισπανών, θα καταβληθεί από την κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Θαπατέρο η προσπάθεια, "ούτε επ ελάχιστο να μην θιγούν οι κοινωνικές κατακτήσεις" των Ισπανών.-Πάντως, ο ρυθμός ανάπτυξης που προβλέπεται για την εθνική οικονομία από τον καταρτισθέντα προϋπολογισμό είναι +1%

    [05] Πολιτική

    Ομιλία Παπανδρέου

    Νέα Υόρκη: Συνεδρίαση Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    26/9/2008 9:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/9/2008 9:54:50 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Η κρίση στην αμερικανική οικονομία, αλλά και οι εξελίξεις σε περιοχές έντασης, όπως ο Καύκασος και η Μέση Ανατολή, κυριάρχησαν στις συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου, στα Ηνωμένα Έθνη. Ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη και με τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια και προήδρευσε της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που συνεδρίασε την Παρασκευή στο περιθώριο της 63ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Για χρεοκοπία του καπιταλισμού της Wall Street και τρισεκατομμύρια που χάνονται επηρεάζοντας τις συντάξεις, την παιδεία, το κοινωνικό κράτος και το μέλλον των παιδιών έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ανοίγοντας τις εργασίες του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Στην συνεδρίαση του Προεδρείου συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Πρόεδροι του Ιράκ, του Πακιστάν, της Χιλής, της Φινλανδίας και του Παναμά, ο Καγκελάριος της Αυστρίας, ο πρωθυπουργός της Μογγολίας, ο επικεφαλής του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη (UNDP) Κεμάλ Ντερβίς, ο επικεφαλής του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) Χουάν Σομάβια, πρόεδροι σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών κομμάτων από όλον τον κόσμο.

    Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για σύστημα που επιτρέπει στους λίγους να συγκεντρώνουν υπερβολική εξουσία και να αποφασίζουν με την μικρότερη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση, ενώ σημείωσε ότι οι συντηρητικές δυνάμεις κατάφεραν να ιδιωτικοποιούν τα κέρδη και να κοινωνικοποιούν τις ζημίες. "Ζούμε το τέλος της πεποίθησης ότι οι αγορές μπορούν να αυτορυθμισθούν. Είναι ξεκάθαρο ότι το κόστος της μη παρέμβασης, της ανεπαρκούς ρύθμισης, είναι τεράστιο και επηρεάζει τους πιο ευάλωτους της κοινωνίας" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προειδοποίησε για την προσπάθεια των συντηρητικών δυνάμεων να επενδύσουν στον φόβο και την ανασφάλεια των πολιτών. "Οι φοβισμένοι πολίτες αναζητούν σωτήρες με απόλυτες εξουσίες που προτιμούν να βρίσκουν αποδιοπομπαίους τράγους παρά αληθινές λύσεις", ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τόνισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν σήμερα ιστορική ευθύνη να εξασφαλίσουν την ευημερία των πολιτών τους, να φροντίσουν για την ασφάλεια, την δημοκρατία, την καλή διακυβέρνηση, την ορθή κατανομή του πλούτου, την κοινωνική πολιτική και την παιδεία και κάλεσε τους ηγέτες της Οργάνωσης να αναλάβουν εθνικές αλλά και διεθνείς πρωτοβουλίες για την επανόρθωση της ζημιάς που διαπιστώνεται.

    "Η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή, οι επιδημίες, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οικονομική κρίση, τα παγκόσμια προβλήματα είναι σήμερα τα δικά μας, τοπικά προβλήματα. Και τα τοπικά προβλήματα εξελίσσονται σε παγκόσμια", τόνισε και πρόσθεσε: "Όλοι έχουμε τις προτεραιότητές μας. Και δική μου προτεραιότητα είναι η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός".

    [06] Πολιτική

    Από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής

    Α. Τσίπρας: "Πρόβλημα του πρωθυπουργού η ανταρσία της κοινωνίας"

    26/9/2008 9:38:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Το πραγματικό πρόβλημα του πρωθυπουργού δεν είναι η πιθανή ανταρσία των βουλευτών της ΝΔ, αλλά η ανταρσία της κοινωνίας απέναντι στην πολιτική του, ήταν το σχόλιο του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του, σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην ΚΕ της ΝΔ.

    Ο κ. Α. Τσίπρας άσκησε κριτική και στα δύο μεγάλα κόμματα και ταυτόχρονα περιέγραψε σε γενικές γραμμές το σχέδιο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που μπορεί να υλοποιηθεί αν η Αριστερά στραφεί ολοκληρωτικά στους κοινωνικούς αγώνες, φέρει τις κοινωνικές δυνάμεις στο προσκήνιο και οδηγήσει σε μια νέα προοπτική με επίκεντρο την Αριστερά.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις με επίκεντρο τις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι "ο νεοφιλελευθερισμός χάνει την ηγεμονία".

    Εξ ίσου σημαντικές είναι οι εξελίξεις και η κινητικότητα στην εσωτερική πολιτική σκηνή, υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ της ΝΔ τόνισε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής "προσπάθησε έστω και καθυστερημένα να αλλάξει επικοινωνιακή τακτική και να έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια να παριστάνει τον αποφασισμένο ηγέτη που τα παίρνει όλα πάνω του και απειλεί τους αντάρτες να τον απαλλάξουν από την ευθύνη να κυβερνά αυτό το ναυάγιο που λέγεται κυβέρνηση της χώρας".

    Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι "αν ο πρωθυπουργός θέλει να απαλλαγεί από την ευθύνη να κυβερνά το ναυάγιο της κυβέρνησής του δεν χρειάζεται να προκαλεί τον κ. Τατούλη να του δώσει λύση διαφυγής, μπορεί να το κάνει και μόνος του καλώντας το λαό να αποφασίσει, προκηρύσσοντας εκλογές για να καταγραφούν οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί, για να αλλάξει το τοπίο και να δοθεί ελπίδα στο τόπο, από μια νέα πλειοψηφία με επίκεντρο τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς".

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ακόμη ότι "οι συνεχείς αποκαλύψεις σκανδάλων που, είτε αφορούν τη μεταβίβαση δημόσιου πλούτου σε ιδιωτικά συμφέροντα, είτε αφορούν τη παροχή πολιτικής προστασίας στη λειτουργία του παρακράτους και στη λειτουργία της παραοικονομίας του παρακράτους, που θυμίζει φαινόμενα Σικελίας, όπως για παράδειγμα όσα αποκαλύφθηκαν από τη καταδίκη του κου Κεφαλογιάννη, δεν μπορεί να θεωρηθούν ως απλά και μεμονωμένα περιστατικά. Εδώ βρισκόμαστε - και βρισκόμαστε εδώ και πολλά χρόνια - απέναντι σε μια δομική σήψη. Βρισκόμαστε απέναντι σε φαινόμενα κρίσης ενός συστήματος, που τρέφεται και αναπαράγεται από τις σχέσεις διαπλοκής της οικονομικής και της πολιτικής εξουσίας. Και οι συνεχείς αποκαλύψεις, πολλές εκ των οποίων πηγάζουν από τα αντικρουόμενα συμφέροντα εντός τους συστήματος και από τις εγγενείς αντιθέσεις συμφερόντων εντός του πλέγματος της διαπλοκής, φανερώνουν ότι το σύστημα βρίσκεται σε δομική κρίση".

    Ασκώντας, στη συνέχεια, κριτική και στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κοινωνική στροφή του ΠΑΣΟΚ "τρέχει πίσω από τις δημοσκοπήσεις".

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, για την κοινωνική τους πολιτική, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΝ δεν μπορεί να λέει την μισή αλήθεια και ότι "δεν μπορούμε παρά να λέμε όλη την αλήθεια, γιατί αυτό ζητάει ο κόσμος από μας και κυρίως γιατί αυτό ζητά από κι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ που μας παρακολουθεί και μας συναντά στους κοινωνικούς αγώνες και που ανεξάρτητα από το αν θα μας συναντήσει και στην κάλπη ή όχι, ζητά από μας να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να μετατοπίζουμε διαρκώς προς τα αριστερά τη πολιτική ζωή του τόπου".

    Και εκτίμησε ότι το καράβι του δικομματισμού έχει υποστεί ρήγματα και μπάζει από παντού νερά κι ότι οι προσπάθειες αναστήλωσης του δεν πρόκειται να καρποφορήσουν.

    Για την πορεία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ,ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρέπει να στραφούν ολοκληρωτικά στους κοινωνικούς αγώνες, στα κοινωνικά μέτωπα και σε κάθε πεδίο στο οποίο γίνεται σύγκρουση με τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, γιατί, όπως είπε, μόνο έτσι θα αλλάξουν οι σημερινοί συσχετισμοί. Μόνο έτσι θα μπει η κοινωνία στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι. Μόνο έτσι θα προκύψουν εναλλακτικές λύσεις στο επίπεδο της προγραμματικής διακυβέρνησης. Με την κοινωνία, τους εργαζόμενους, την γενιά των 700 ευρώ στη γωνία, κάθε προσπάθεια για εναλλακτικές λύσεις θα μείνει γράμμα κενό. Αυτό είναι το σχέδιο, είπε ο κ. Τσίπρας, ένα σχέδιο που χτίζεται καθημερινά, με την ενότητα, την κοινή δράση, την αναμέτρηση με τα κοινωνικά προβλήματα. Ένα σχέδιο που θα φέρει τις κοινωνικές δυνάμεις στο προσκήνιο και θα οδηγήσει σε μια νέα προοπτική, με επίκεντρο τις δυνάμεις της Αριστεράς, για μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

    [07] Οικονομία

    Επιφυλαχθηκε το ΣΤΕ να εκδώσει αποφάσεις

    26/9/2008 8:24:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Να κριθεί συνταγματική η σύσταση και λειτουργία του Ενιαίου Ταμείου Ασφαλίσεως Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), πρότεινε σήμερα ο σύμβουλος Επικρατείας Σπ. Μαρκάτης στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρότεινε δε να κριθεί αντισυνταγματική η διάταξη του Ν. 3554/2007, που προβλέπει την προσωρινή "αναγκαστική αφαίρεση από τον Λογαριασμό Διοικήσεως και Διαχειρίσεως Κεφαλαίων" (ΛΑΚ) της εξουσίας διαχείρισης και διοίκησης στις ασφαλιστικές υποθέσεις, καθώς η αφαίρεση αυτή "συνιστά περιορισμό του προστατευομένου από το άρθρο 12 του Συντάγματος δικαιώματος" των πολιτών να συνιστούν ελεύθερα και να συμμετέχουν σε Ενώσεις και Σωματεία, αλλά είναι αντίθετη και στην συνταγματική κατοχυρωμένη αρχή της αναλογικότητας.

    Ο σύμβουλος Επικρατείας Διον . Μαρινάκης πρότεινε να απορριφθούν οι αιτήσεις των Συλλόγων Προσωπικού της Άλφα και της Εμπορικής Τράπεζας, καθώς και του ΤΑΠΛΙΤΑΤ να ακυρωθεί το Π.Δ. 209/2006 που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις διαχείρισης και διεκπεραίωσης θεμάτων των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Πιστωτικών Ιδρυμάτων από το ΕΤΑΤ.

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει προσφύγει ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Τράπεζας Αττικής, μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, όπως και τραπεζοϋπάλληλοι ζητώντας να μην υπαχθεί στο ΕΤΑΤ ο "Λογαριασμός Διαχείρισης Πρόσθετων Παροχών" που έχει δημιουργηθεί με την εισφορά της Τράπεζας και των τραπεζοϋπαλλήλων και προβλέπει πρόσθετες συνταξιοδοτικές παροχές στους υπαλλήλους της Τράπεζας Αττικής. Η συμφωνία ίδρυσης του λογαριασμού έχει κατοχυρωθεί και σε συλλογική σύμβαση εργασίας, που έχει υπογραφεί μεταξύ της Τράπεζας και των εργαζομένων σε αυτήν.

    ΠΟΕΣΥ - Κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για την Τετάρτη, 1η Οκτωβρίου, κήρυξαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου των ΜΜΕ, με αίτημα την απόσυρση του νέου ασφαλιστικού νόμου, Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ αναφέρονται τα ακόλουθα: "Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και τα Διοικητικά Συμβούλια πρωτοβάθμιων Ενώσεων, κηρύσσουν 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2008, μέρα έναρξης των διαδικασιών υλοποίησης των διατάξεων του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, εγκαινιάζοντας μαζί με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου των ΜΜΕ (ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΤΕΡ, ΕΤΙΤΑ, ΕΤΙΤΒΕ, ΕΦΕ, Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, Ένωση Εφημεριδοπωλών Πειραιά και η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων, ΕΤΗΠΤΘ, ΕΤΕΡΜ-Θ, ΕΤΙΤΒΕ) νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων με αιτήματα: - Την απόσυρση του νέου ασφαλιστικού νόμου που εκτός των άλλων στρεβλώσεων, οδηγεί στην υπεξαίρεση του 10% των πόρων των Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ. - Να μην αποδεχτούν ορισμό εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του δήθεν ενιαίου ταμείου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και να προσβληθούν δικαστικά όλες οι διοικητικές πράξεις του αντιασφαλιστικού νόμου σχετικά στην εφαρμογή του. - Να διεκδικήσουν από κοινού κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους και μετά της 1ης Οκτωβρίου 2008 τη δημιουργία ενιαίου Ταμείου όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, με διασφάλιση των κεκτημένων και ταυτόχρονη ένταξη και αναβάθμιση όλων των παροχών για όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων στα ΜΜΕ. - Την απόσυρση κάθε διάταξης που αφορά τους νεόπτωχους συναδέλφους, οι οποίοι απασχολούνται με ΔΠΥ με ψευδεπίγραφες συμβάσεις. "Είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση της υπαγωγής στα "βαρέα και ανθυγιεινά" των τεχνικών συναδέλφων μας όπως ίσχυε ως τώρα και υπέρ της διεύρυνσης της υπαγωγής στα "βαρέα και ανθυγιεινά" νέων ειδικοτήτων συναδέλφων μας που το δικαιούνται.

    Η 24ωρη Πανελλαδική απεργία στον Τύπο και τα ΜΜΕ θα ισχύσει από τις 05:00 π.μ. την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου 2008 έως 05:00 π.μ. την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008.

    Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τους άλλους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους για μισθούς αξιοπρεπείς και όχι ανεργία και μερική απασχόληση για κοινωνικό-ασφαλιστικά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, ενάντια στις απολύσεις (Siemens, κλωστοϋφαντουργία) και τα ξεπουλήματα της δημόσιας περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως στην Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, κ.λπ. Δηλώνουμε την απόφασή μας να διεκδικήσουμε -μαζί με την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων- και όλα τα εργασιακά κοινωνικά δικαιώματα, τη δημοκρατική, αντικειμενική πληροφόρηση από τα ΜΜΕ.

    Την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου 2008, η ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις του Διασωματειακού καλούν όλες και όλους τους συναδέλφους όλων των κλάδων των εργαζομένων στην ενημέρωση της Αθήνας, σε συγκέντρωση στον πεζόδρομο Βουκουρεστίου και Ακαδημίας στις 12:00".

    [08] Πολιτική

    Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

    Συνάντηση Παπανδρέου - Χριστόφια

    26/9/2008 7:47:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, όπου θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Με τις αρχές και τα κεκτημένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος και όχι μόνο με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, πρέπει να συνάδει η λύση που θα δοθεί στο Κυπριακό, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά την συνάντηση που είχε την νωρίς την Παρασκευή, στην Νέα Υόρκη, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε την έναρξη των συνομιλιών των δύο πλευρών στην Κύπρο και ανέδειξε ως καθοριστικό το θέμα της ασφάλειας. Υπογράμμισε ότι "εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν χρειάζονται άλλοι εγγυητές" και πρόσθεσε ότι "η λύση θα πρέπει να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και προς το συμφέρον των Κυπρίων μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύθηκε να πραγματοποιήσει κάθε δυνατή επαφή και στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προς αυτήν την κατεύθυνση και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει το ίδιο.

    Από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος χαιρέτισε την έναρξη των συνομιλιών, τονίζοντας ότι θέλει να πιστεύει πως "και η τουρκοκυπριακή πλευρά θα δείξει την ίδια καλή θέληση, ώστε να προχωρήσουμε, εφόσον βιάζεται κιόλας να λυθεί το Κυπριακό όσο γίνεται πιο σύντομα". Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει καμία αντίρρηση προς αυτή την κατεύθυνση υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας, επισήμανε ωστόσι ότι υπάρχουν παράμετροι του προβλήματος "σε ό,τι αφορά την διακυβέρνηση και τις άλλες πτυχές που είναι σημαντικότατες και κρίσιμης σημασίας, τις οποίες δεν έχουμε αγγίξει ακόμη".

    Με τον κ. Παπανδρέου επαναβεβαίωσε κοινές θέσεις όπως δήλωσε και τον ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη του ΠΑΣΟΚ και για τις θέσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τις οποίες χαρακτήρισε "θέσεις στήριξης και των συνομιλιών αλλά και αρχών για την λύση στο Κυπριακό".

    [09] Κοινωνία

    Το ΣτΕ είπε "ναι" στην αποτέφρωση νεκρών

    26/9/2008 7:46:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το Ε Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ αριθμ. 241/2008 γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίζονται οι χώροι δημιουργίας κέντρων αποτέφρωσης, καθώς και οι όροι και προϋποθέσεις αποτέφρωσης, αλλά έκανε ορισμένες παρατηρήσεις επί του περιεχομένου του. Σύμφωνα με το σχέδιο ΠΔ, "Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών ιδρύονται μόνο από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού εντός της διοικητικής τους περιφέρειας. Επιτρέπεται η αποτέφρωση νεκρού μετά την πάροδο εξήντα ωρών από τον θάνατο. Η άδεια αποτέφρωσης εκδίδεται από τον δήμαρχο ή τον πρόεδρο της Κοινότητας του τόπου όπου λειτουργεί το Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών.

    Για την έκδοση της άδειας αποτέφρωσης απαιτούνται:

    α) Ληξιαρχική πράξη θανάτου.

    β) Έγγραφη βεβαίωση ιατροδικαστή ότι η αιτία θανάτου δεν χρήζει περαιτέρω ιατροδικαστικής διερεύνησης και ότι αφαιρέθηκαν από το σώμα του νεκρού τα ακατάλληλα για αποτέφρωση ιατροτεχνικά μέρη.

    γ) Ρητή, χωρίς όρο ή αίρεση, δήλωση του ίδιου του προσώπου, όσο ζούσε, ότι επιθυμούσε να αποτεφρωθεί μετά θάνατον. Αν τέτοια δήλωση δεν υπάρχει, αρκεί δήλωση, των πλησιέστερων συγγενών του έως τετάρτου βαθμού, ότι ο νεκρός επιθυμούσε να αποτεφρωθεί. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ συγγενών του ίδιου βαθμού, αποφαίνεται ο εισαγγελέας στην περιφέρεια του οποίου φυλάσσεται ο νεκρός. Αν ο νεκρός είναι ανήλικος, τότε απαιτείται δήλωση και των δύο γονέων του ή αντίστοιχη δήλωση από εκείνον που ασκούσε τη γονική μέριμνα του ανήλικου τέκνου. Η τέφρα τοποθετείται υποχρεωτικά από τα Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών εντός ειδικού σκεύους (τεφροδόχος).

    Η τεφροδόχος υποχρεωτικά: α) τοποθετείται σε ειδικό χώρο φύλαξης των τεφροδόχων (τεφροφυλάκιο) εντός του Κέντρου Αποτέφρωσης ή εντός του Κοιμητηρίου ή β) ενταφιάζεται σε υφιστάμενο Κοιμητήριο ή γ) εγκαταλείπεται ελευθέρως στη θάλασσα και σε απόσταση τουλάχιστον 1,5 ναυτικού μιλίου από την ακτή, υπό την προϋπόθεση ότι το σκεύος είναι διαλυτό στο νερό και δεν περιέχει ρυπογόνα στοιχεία. Είναι δυνατή η διασπορά της τέφρας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ενθύμησης (σιντριβάνι ή ανθόκηπο) εντός του Κέντρου ή σε υπαίθριο χώρο εκτός κατοικημένης περιοχής ή στη θάλασσα. Εφόσον δεν υφίσταται ρητή δήλωση του αποθανόντος για τη διαχείριση της τέφρας, αυτή αποφασίζεται από τους πλησιέστερους συγγενείς του έως τετάρτου βαθμού. Σε κάθε περίπτωση αδυναμίας πραγματοποίησης της βούλησης του θανόντος, καθώς και σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ συγγενών του ίδιου βαθμού, αποφαίνεται ο εισαγγελέας στην περιφέρεια του οποίου φυλάσσεται η τεφροδόχος".

    Το Ε Τμήμα του ΣτΕ στη γνωμοδότησή του αναφέρει, μεταξύ των άλλων, ότι στο σχέδιο ΠΔ πρέπει να προστεθεί διάταξη που να προβλέπει παρέμβαση του εισαγγελέα, όταν τρίτα πρόσωπα που δεν είναι συγγενείς, προσκομίσουν αποδείξεις για τη βούληση του θανόντος, η οποία είναι αντίθετη με αυτή που υποστηρίζουν οι συγγενείς του ότι έχει εκφράσει. Επίσης, αναφέρουν, ότι όταν ο αποβιώσας είναι ανήλικος, πρέπει να ρυθμιστεί ο τρόπος επίλυσης της ενδεχόμενης διαφωνίας των γονέων του για την τύχη της σορού. Η γνωμοδότηση αναφέρει ακόμη ότι πρέπει να προστεθεί παράγραφος, η οποία να αναφέρει ότι η τεφροδόχος δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 26 September 2008 - 20:50:06 UTC