Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δυο νέες δημοσκοπήσεις
  • [02] "Να γυρίσει σελίδα η Ελλάδα"
  • [03] Two New Polls Released
  • [04] Οι προτάσεις για τα τεκμήρια διαβίωσης
  • [05] Άνοδος της Ακροδεξιάς στην Αυστρία
  • [06] Ποινές για παράνομη χορήγηση διπλωμάτων
  • [07] Συμπλοκή στον Κορυδαλλό
  • [08] "Πρόληψη": ο καλύτερος φίλος της καρδιάς
  • [09] Θα γίνουμε κάποτε αόρατοι;
  • [10] "Τυφλή" κάθε τρεις μέρες
  • [11] Το "απόλυτο" μπαλόνι
  • [12] Η "Μποέμ" του Γκράχαμ Βικ ξανά στη Λυρική
  • [13] Η επίδραση του Ίντερνετ στον εγκέφαλο
  • [14] Αντιπυραυλικό ραντάρ των ΗΠΑ στο Ισραήλ
  • [15] Κάλπες στη Λευκορωσία
  • [16] Ιαπωνία: Υπουργική γκάφα
  • [17] Στάση εργασίας στο Τραμ
  • [18] Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία

    [01] Πολιτική

    Στον Κυριακάτικο Τύπο

    Δυο νέες δημοσκοπήσεις

    28/9/2008 12:10:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δυο νέες δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο Τύπο, οι οποίες διενεργήθηκαν πριν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Στην πρώτη μέτρηση της VPRC για λογαριασμό της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας, η Βουλή αναδεικνύεται εξακομματική, ενώ δίνεται προβάδισμα δύο μονάδων στο ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, σε ποσοστό 34,5%. Στη δεύτερη σφυγμομέτρηση της Public Issue, για λογαριασμό της Καθημερινής της Κυριακής, ο Κώστας Καραμανλής εμφανίζεται να κερδίζει τις προτιμήσεις των ερωτηθέντων όσον αφορά στο "ηγετικό προφίλ", έναντι του Γιώργου Παπανδρέου.

    Ρευστό το πολιτικό σκηνικό.

    Δυο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο Τύπο, εξακολουθούν να δείχνουν ρευστό το πολιτικό σκηνικό.

    Στη μέτρηση της VPRC για την Ελευθεροτυπία, που ολοκληρώθηκε πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και την παρέμβαση του πρωθυπουργού το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ με δυο ποσοστιαίες μονάδες στην πρόθεση ψήφου. Τη ΝΔ επιλέγει το 32,5%, το ΠΑΣΟΚ από το 34,5%, το ΚΚΕ το 8%, τον ΣΥΡΙΖΑ το 14% , τον ΛΑΟ το 4,5%, και το 4,5% επιλέγουν Οικολόγους.

    Στη σφυγμομέτρηση προηγείται επίσης ο Γιώργος Παπανδρέου ως επιλογή ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, και επιλέγεται από το 41% των ερωτηθέντων, έναντι του 36% που επιλεγεί τον Κώστα Καραμανλή, ενώ 20% απαντά κανέναν από τους δυο. Στο ερώτημα ποια κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, λέει το 27%,της ΝΔ το 21%, ενω καμία από τις δύο, απαντά το 46% των ερωτηθέντων.

    Στην Καθημερινή της Κυριακής δημοσιεύεται πανελλαδική έρευνα της Public Issue που αποτυπώνει το ηγετικό προφίλ των πολιτικών αρχηγών. Σε σειρά ποιοτικών δεδομένων ο Πρωθυπουργός προηγείται του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Στο ερώτημα ποιος πείθει περισσότερο το 40% απαντά Κ. Καραμανλής, 16% Γ. Παπανδρέου, ενώ 24% κανείς. Το 30% θεωρεί σταθερό στις απόψεις του τον Πρωθυπουργό, έναντι 17% τον κ. Παπανδρέου 19% την κ. Παπαρήγα, ενώ ηγέτη θεώρει το 45% τον Κ. Καραμανλή, έναντι 18% τον κ. Παπανδρέου. Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της διαφθοράς το 34% θεωρεί ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να το αντιμετωπίσει καλύτερα, ενώ το 21% θεώρει το ίδιο για τον Πρωθυπουργό. Τέλος στην ερώτηση ποιος σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε την λέξη ειλικρινής το 31% απαντά κανένας, 30% απαντά Κώστας Καραμανλής και 21% Γιώργος Παπανδρέου.

    [02] Πολιτική

    Όμιλία Παπανδρέου σε ομογενείς στην Αστόρια

    "Να γυρίσει σελίδα η Ελλάδα"

    28/9/2008 11:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/9/2008 12:02:27 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105.8

    "Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί και να γυρίσει σελίδα η Ελλάδα", τόνισε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας σε εκδήλωση ομογενών στην Αστόρια της Νέας Υόρκης. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση της ΝΔ, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για μια μονολιθική κυβέρνηση που θέλει να ελέγχει τα πάντα. Απέδωσε την παγκόσμια οικονομική αναταραχή σε "κρίση αξιών και θεσμών του νέο-συντηρητισμού, που έκανε τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους". Ακόμα, εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες Χριστόφια για επίλυση του Κυπριακού, ενώ για το Σκοπιανό επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος ψήφου στους ομογένειας, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να μεταφερθούν στα μεγάλα κέντρα του αποδήμου ελληνισμού οι μικροκομματικές αντιπαραθέσεις που διχάζουν.

    Κριτική στην κυβέρνηση

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, που επισκέφθηκε τη Νεα Υόρκη με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, απευθυνόμενος στους ομογενείς επεσήμανε τους δεσμούς του ιδίου και της οικογένειας του με τον ελληνισμό της διασποράς λέγοντας "Αισθάνομαι σαν εσάς". Είπε πως γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να βρίσκεται κανείς μακριά από την πατρίδα του και αναφέρθηκε στον αγώνα που έδωσε στην Αμερική μαζί με τον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου και την Μελίνα Μερκούρη για να πέσει η Χούντα.

    Έκανε λόγο για την ανάγκη των ομογενών να αισθάνονται υπερήφανοι για την πατρίδα τους και τόνισε ότι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση "έχει κάνει τα πάντα για να χάσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να αισθανόμαστε απαισιοδοξία και μιζέρια". Επιπλέον, "δεν υπάρχει σχέδιο, όραμα, οδικός χάρτης για την πορεία μας, αλλά μόνο επικοινωνιακές κινήσεις εντυπωσιασμού". "Για αυτό και πρέπει -έχω κάνει επανειλημμένα προτάσεις στον πρωθυπουργό- να εργαστούμε από κοινού για να χτυπήσουμε την διαφθορά, βάζοντας κανόνες για την λειτουργία του κράτους. Αντιθέτως βλέπουμε σήμερα ένα κράτος που δεν προστατεύει τον αδύνατο, την δημόσια περιουσία, τους θεσμούς, τα δάση και τις παραλίες του ελληνικού λαού", δήλωσε και συμπλήρωσε: δεν χρειαζόμαστε πελατειακές σχέσεις ούτε κουμπάρους ή φίλους, είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Σε ό,τι αφορά την κατάρρευση των οικονομικών κολοσσών, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για μια "κρίση που δεν είναι των αριθμών ή των στατιστικών, αλλά κρίση αξιών, δημοκρατίας", και επισήμανε ότι κάτι ανάλογο ζούμε και στην Ελλάδα, με την νεοσυντηρητική αντίληψη της κυβέρνησης. Και αυτό γίνεται όταν μια παράταξη είναι δέσμια των μεγάλων συμφερόντων, που δεν ενδιαφέρονται για το καλό του λαού, δεν απηχούν τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ελπίζουμε σε μια δημοκρατική ανατροπή στην Ελλάδα αλλά και στην Αμερική".

    Αναφορικά με τα εθνικά θέματα χαρακτήρισε απαράδεκτη την τουρκική κατοχή μεγάλου μέρους της Κύπρου τονίζοντας ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του Κύπριου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια χαρακτηρίζοντας τον πολιτικό με μεγάλα οράματα και ορίζοντες. Προς την Τουρκία λέμε "επιτρέψτε επιτέλους οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, από μόνοι τους, χωρίς παρεμβάσεις, να λύσουν τα προβλήματά τους για να υπάρξει η επανένωση του νησιού. Να υπάρξει σεβασμός των αποφάσεων ΟΗΕ και των κανόνων της ΕΕ. Η Τουρκία οφείλει να αποσύρει τα στρατεύματά της", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου.

    Για το Σκοπιανό, υποστήριξε ότι το πακέτο προτάσεων του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς φαίνεται να συνδυάζει και άλλα ζητήματα, ενώ τόνισε ότι όλοι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι απέναντι στις προκλήσεις Γκρούεφσκι και συμφωνούμε σε μια λύση που είναι αμοιβαία αποδεκτή και διεθνώς κατοχυρωμένη.

    [03] In Sunday Papers

    Two New Polls Released

    28 Σεπ 2008 12:10:00

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Two new polls that appear in Sunday papers are quite interesting. The first poll conducted by VPRC on behalf of Kyriakatiki Eleftherotypia gives a two-point lead to the Socialists, who garner 34.5% of the vote. The second one, which was carried out by Public Issue for Kathimerini tis Kyriakis, suggests that Kostas Karamanlis has better leading skills than Socialist leader George Papandreou. Both polls were carried out before the session of the ruling partys Central Committee.

    Hazy Political Scenery

    Two new surveys that are to appear in Sunday papers keep proving how hazy things are in Greeces political life.

    The VPRC poll conducted for Eleftherotypia suggests that the Socialist party (PASOK) enjoys a two-point lead. ND (New Democracy) garners 32.5percent, PASOK (Panhellenic Socialist Movement) receives 34.5percent, KKE (Greek Communist Party) gets 8percent, SYRIZA (Coalition of the Radical Left) earns 14percent, while LAOS (Popular Orthodox Rally) 4.5percent. Questioned which government is capable of solving the countrys problems, 27 percent of the despondents give a positive rating to Socialist leader George Papandreou and 21percent to Prime Minister Kostas Karamanlis. However, nearly half of those surveyed (47 percent) says none of the two.

    The survey conducted by Public Issued for Kathimerini tis Kyriakis paper manifests the profile of the two political leaders. The Prime Minister has the lead over the Socialist President, as 40 percent of the voters believe in him, compared to 16 percent who opt for George Papandreou. With regard to corruption, 34 percent believe that the Socialist leader can do better, while 12 percent give a positive rating to the Prime Minister. Finally, on the question "who comes to mind upon hearing the word honest?" 31 percent of the respondents say no one, 30 percent answer Kostas Karamanlis and 21 percent George Papandreou.

    Translated by Areti Christou

    [04] Οικονομία

    Οι προτάσεις για τα τεκμήρια διαβίωσης

    28/9/2008 7:08:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομίας, σχετικά με την επιβολή των τεκμηρίων διαβίωσης. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα για το θέμα ότι "τα τεκμήρια θα είναι απλά και δίκαια και θα αφορούν κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής".

    Ήπιες εισηγήσεις

    Ευνοϊκότερα για την τσέπη των φορολογουμένων θα είναι τα τεκμήρια διαβίωσης που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη στα χεριά του τις ήπιες εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής.

    Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες το πρώτο αυτοκίνητο της οικογενείας απαλλάσσεται τεκμηρίων αρκεί να είναι έως 2000 κυβικά.

    Για το 2ο και για το 3ο οικογενειακό αυτοκίνητο μέχρι 3000 κυβικά καθιερώνεται κλίμακα συντήρησης έως 6.000 ευρώ ετησίως.

    Χαμηλότερα θα είναι τα τεκμήρια και για τα ακίνητα.

    Σχετικά με την πρώτη κατοικία, θα υπολογίζεται ελάχιστο κόστος συντήρησης ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας, 2 με 3 ευρώ το μήνα, ενώ

    Για το εξοχικό το ελάχιστο κόστος συντήρησης θα υπολογίζεται μόνο για τρεις μήνες τον χρόνο.

    Αν και σήμερα απαλλάσσεται η πρώτη κατοικία μέχρι 200 τετραγωνικά και η δεύτερη μέχρι 150 τετραγωνικά, τα όρια αυτά μπορεί να αλλάξουν σε 150 και 120 αντίστοιχα.

    Όσον αφορά στα σκάφη, η επιτροπή προτείνει μείωση του ορίου απαλλαγής από τα 10 μέτρα καθώς και μείωση του ύψους του τεκμηρίου.

    Όποιες και να είναι οι τελικές αποφάσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομίας σχετικά με τα τεκμήρια, αυτές θα ισχύσουν για τα φετινά εισοδήματα.

    [05] Κόσμος

    Άνοδος της Ακροδεξιάς στην Αυστρία

    28/9/2008 6:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/9/2008 6:40:02 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα παραμένει η πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία μετά τις σημερινές πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Μεγάλος νικητής ωστόσο αναδεικνύεται η Ακροδεξιά αφού τα δύο κόμματα που πήραν μέρος στην εκλογική διαδικασία- "Ελεύθεροι" και "Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας" - φέρονται να συγκεντρώνουν αθροιστικά ποσοστό ίσο με αυτό των Σοσιαλδημοκρατών. Με καταμετρημένο το 40% των ψηφοδελτίων, οι Σοσιαλδημοκράτες του μέχρι τώρα υπουργού Υποδομών Βέρνερ Φάιμαν προηγούνται με ποσοστό 28,6% έναντι 25,1% του συγκυβερνώντος μαζί τους στο "Μεγάλο συνασπισμό" συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, του μέχρι τώρα αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας Βίλχελμ Μόλτερερ.Καινοτομία των εκλογών αποτελεί για πρώτη φορά σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ψήφος των νέων ηλικίας 16 και 17 χρόνων.

    Σημαντικές απώλειες

    Τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού σημειώνουν σημαντικές απώλειες σε σχέση με τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών της 1 ης Οκτωβρίου του 2006, όταν οι μεν Σοσιαλδημοκράτες είχαν συγκεντρώσει ποσοστό 35,3% το δε Λαϊκό Κόμμα 34,3%. Αθροιστικά τα δύο μεγαλύτερα κόμματα βρέθηκαν σήμερα, για πρώτη φορά μεταπολεμικά στην Αυστρία, κάτω του 60%.

    Τρίτο σε δύναμη κόμμα, που σύμφωνα με τις προβλέψεις συγκεντρώνει 17,9% (το 2006 είχε πάρει 11%) αναδεικνύεται το Κόμμα των Ελευθέρων του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, το οποίο είχε προκύψει τον Απρίλιο του 2005 από τη διάσπαση του αρχικού Κόμματος των Ελευθέρων του γνωστού λαϊκιστή τοπικού κυβερνήτη στο ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας, Γιεργκ Χάιντερ. Ο Χάιντερ ηγήθηκε στις τωρινές εκλογές ως αρχηγός και κεντρικός υποψήφιος των υπόλοιπων της διάσπασης, του νέου κόμματος Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας "σώζοντάς" το στην ουσία από έναν καταποντισμό και αποσπώντας ένα εντυπωσιακό 11,9%, αντί του 4,1% στις προηγούμενες εκλογές.

    Μερικώς ηττημένοι των σημερινών εκλογών εμφανίζονται οι Πράσινοι των οποίων η δύναμη πρέπει να περιορίζεται τώρα στο 10,5% αντί του 11,05% το 2006.

    Καινοτομία των σημερινών εκλογών ήταν η για πρώτη φορά συμμετοχή δεκαεξάχρονων ψηφοφόρων, η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου - γι αυτό και το τελικό τους επίσημο αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί στις 6 Οκτωβρίου - καθώς και η για πρώτη φορά επέκταση της κοινοβουλευτικής θητείας από τα τέσσερα στα πέντε χρόνια.

    Αιτία της πρόωρης διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών υπήρξε η αδυναμία Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος να συνεργασθούν στην κυβέρνηση συνασπισμού που είχαν σχηματίσει πέρσι τον Ιανουάριο και η οποία διαλύθηκε αρχές του περασμένου Ιουλίου μετά την καταγγελία της συνεργασίας από την πλευρά του Λαϊκού Κόμματος με πρόφαση την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών.

    Τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών αφήνουν αναπάντητο το ερώτημα ως προς τη μορφή της μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού, με μόνο σίγουρο το ό, τι ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Βέρνερ Φάιμαν έχει αποκλείσει κατηγορηματικά έναν συνασπισμό τόσο με τους Ελευθέρους του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε όσο και με το Συνασπισμό Μέλλον της Αυστρίας του Γιεργκ Χάιντερ.

    Πολιτικοί παρατηρητές θεωρούν ως πιθανότερη μια εκ νέου κυβερνητική συνεργασία Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος έπειτα από μια ενδεχόμενη απομάκρυνση του κ. Μόλτερερ μετά τη σημερινή ήττα του Λαϊκού Κόμματος και πιθανολογούμενη ανάληψη της ηγεσίας του από το μέχρι τώρα υπουργό Περιβάλλοντος, Γιόζεφ Πρελ.

    Οι ίδιοι δεν αποκλείουν και το σχηματισμό ενός κεντροδεξιού τριμερούς κυβερνητικού συνασπισμού ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και στα δύο ακροδεξιάς απόκλισης κόμματα, Ελευθέρων και Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας, κατά το πρότυπο του συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και του αρχικού Κόμματος των Ελευθέρων το 2000.

    Ο συνασπισμός αυτός, που μετά το σχηματισμό του το Φεβρουάριο του 2000 είχε προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή και την απομόνωσή του επί πολλούς μήνες από τις κυβερνήσεις των τότε άλλων "14" της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εξαιτίας συμμετοχής ακροδεξιού κόμματος για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή κυβέρνηση) κυβέρνησε στην Αυστρία από το Φεβρουάριο του 2000 μέχρι και τις εκλογές του Οκτωβρίου 2006 υπό τον καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

    [06] Κοινωνία

    Ποινές για παράνομη χορήγηση διπλωμάτων

    28/9/2008 5:17:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ποινές φυλάκισης από 24 έως 48 μήνες επιβλήθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων σε τέσσερις υπαλλήλους του Τμήματος Συγκοινωνιών Τρικάλων για παραβάσεις που σχετίζονταν με την χορήγηση αδειών οδήγησης. Ειδικότερα ένας πρώην Διευθυντής και τρεις ακόμη υπάλληλοι του Τμήματος Συγκοινωνιών Τρικάλων τον Ιανουάριο του 2003 ενεπλάκησαν σε υπόθεση παράνομης χορήγησης διπλωμάτων σε τρεις υποψήφιους οδηγούς. Όλοι τους άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι και η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στο εφετείο σε ημερομηνία που θα προσδιοριστεί προσεχώς.

    [07] Κοινωνία

    Συμπλοκή στον Κορυδαλλό

    28/9/2008 5:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/9/2008 5:23:17 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Συμπλοκή μικρής έκτασης μεταξύ κρατούμενων και σωφρονιστικών υπάλληλων στις φυλακές Κορυδαλλού όταν άγνωστος με σφεντόνα πέταξε 45 γραμμάρια ηρωίνης τυλιγμένο σε δέμα μαζί με μπαταρίες για να βαραίνει. Οι κρατούμενοι έτρεξαν να το αρπάξουν αλλά τελικά το απέσπασαν οι αστυνομικοί.

    [08] Υγεία

    "Πρόληψη": ο καλύτερος φίλος της καρδιάς

    28/9/2008 3:32:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στη λέξη "πρόληψη" επικεντρώνεται η καμπάνια για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Καρδιάς, που εορτάζεται σήμερα 28 Σεπτεμβρίου, καθώς η γνώση που μπορεί να θωρακίσει την καρδιά του ανθρώπου, από τη στιγμή τη γέννησής του, είναι η μεγαλύτερη δύναμη για πρόληψη καρδιολογικών νοσημάτων στο μέλλον.

    Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι απογοητευτικά, καθώς οι καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια ευθύνονται για περισσότερους από έναν θανάτους κάθε δύο δευτερόλεπτα, παγκοσμίως, αλλά οι επιστήμονες επιμένουν ότι μπορούν να γίνουν πολλά, ώστε να κερδηθεί η μάχη με τα νοσήματα των αγγείων.

    Όπως τόνισε, ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδολογικής Εταιρείας, Δ. Κρεμαστινός, "η υψηλή πίεση είναι ο μεγαλύτερος αυτόνομος παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθειες, σύμφωνα με τις νεότερες μελέτες. Εκτιμάται ότι επηρεάζει περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, παγκοσμίως, ενώ έως το 2025 το ένα τρίτο των ενηλίκων άνω των 25 ετών θα έχει υπέρταση".

    Τα όρια της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 120 mm υδραργύρου (HG) η συστολική, δηλαδή, η μεγάλη, και 80 mm (HG)υδραργύρου η διαστολική, δηλαδή η μικρή.

    "Νεότερες μελέτες αναφέρουν ότι αν περιορίσουμε ακόμα και κατά τρία γραμμάρια την καθημερινή πρόσληψη αλατιού, μπορούμε να περιορίσουμε κατά 20% τους θανάτους από εγκαφαλικό και κατά περισσότερο από 15% τους θανάτους από καρδιοπάθειες", τόνισε ο καθηγητής και υπογράμμισε ότι "πρέπει να γίνει τρόπος ζωής μας, πλέον, η άσκηση και η σωστή διατροφή και ουσιαστικά να συντελέσει ο καθένας μια μικρή επανάσταση σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο ώστε να προλάβουμε τις καρδιοπάθειες".

    Ο καθηγητής Καρδιολογίας και τ. πρόεδρος της Καρδιολογικής Εταιρείας, Χ. Μπουντούλας, αναφέρθηκε σε μελέτη που αφορά το παθητικό κάπνισμα, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, προκαλεί αύξηση -μέσα σε 30 λεπτά- της συγκολλητικότητας των αιμοπεταλίων, γεγονός που συμβάλει στη σκλήρυνση των αγγείων και αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της αρτηριακής πίεσης.

    "Κατά συνέπεια, είπε, αν κάποιος πάει για φαγητό σε εστιατόριο, όπου καπνίζουν, αυξάνει δυνητικά τις πιθανότητες να πάθει έμφραγμα του μυοκαρδίου ακόμη και αν δεν καπνίζει ο ίδιος".

    Ο κ. Μπουντούλας, ωστόσο, παρουσίασε και τη θετική όψη του ζητήματος, κάνοντας αναφορά σε άλλη μελέτη, σύμφωνα με την οποία στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα χρόνο μετά την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους και κλειστούς χώρους, μειώθηκε ο αριθμός των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου στα 187 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους, σε σχέση με τα 257 περιστατικά ανά 100.000 κατοίκους, που ήταν η συχνότητα πριν την απαγόρευση.

    [09] Τεχνολογία

    Θα γίνουμε κάποτε αόρατοι;

    28/9/2008 1:34:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μια νέα θεωρία δύο Βρετανών επιστημόνων υποστηρίζει ότι μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα νέο υλικό, που θα μας επιτρέψει να περνάμε απαρατήρητοι, σαν αόρατοι, από τους άλλους. Το μυστικό της "αορατότητας" είναι να κάνουμε το φως να αντανακλάται πίσω στο θεατή, χωρίς να του μεταφέρει πληροφορίες γι αυτό που είδε.

    Οι καθηγητές Τζον Πέντρι και Γιένσεν Λι από το Imperial College του Λονδίνου, δημοσίευσαν την μελέτη τους "Κρυμμένοι κάτω από το χαλί: Μια νέα στρατηγική καμουφλαρίσματος", όπου περιγράφουν τις ιδιότητες ενός νέου υλικού, το οποίο θα κρύβει τα αντικείμενα από το ορατό φως.

    Το νέο υλικό προϋποθέτει τη χρήση δομών, που συνήθως αποκαλούνται "μετα-υλικά", μικρότερων από το μήκος κύματος του φωτός. Το 2006 ερευνητές από το πανεπιστήμιο Duke "εξαφάνισαν" ένα αντικείμενο από φως με μήκος κύματος μερικών εκατοστών, χρησιμοποιώντας τέτοια μετα-υλικά με δομές μήκους χιλιοστών.

    Φυσικά είναι πολύ δυσκολότερο να "εξαφανισθεί" ένα αντικείμενο από το φυσικό ορατό φως, το οποίο έχει πολύ μικρότερο μήκος κύματος, περίπου μισό μικρόμετρο (mμ), που είναι το ένα εκατομμυριοστό του μέτρου. Στην περίπτωση αυτή οι επιστήμονες πρέπει να δημιουργήσουν δομές μετα-υλικών με μήκος νανόμετρου (νm), που ισοδυναμεί με ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου, πράγμα που απαιτεί εφαρμογή μεθόδων της νανοτεχνολογίας, μέσω συνδυασμού στρωμάτων πυριτίας και πυριτίου, το καθένα από τα οποία αντανακλά διαφορετικά το προσπίπτον φως.

    Το παραπάνω μίγμα υλικών, σύμφωνα με τους καθηγητές του Imperial College London, αναγκάζει το φως να κάνει στροφή 180 μοιρών, γυρνώντας πίσω από την κατεύθυνση ακριβώς που ήρθε! Το αποτέλεσμα λειτουργεί ως καθρέφτης. Όχι απλώς ο θεατής δεν βλέπει το αντικείμενο που κοιτάζει, αλλά στη θέση του βλέπει τον εαυτό του και μάλιστα από οποιαδήποτε γωνία. Ο παρατηρητής αποκομίζει έτσι μια αυταπάτη.

    Αν και η τεχνολογία δεν έχει τελειοποιηθεί ακόμα, αποτελεί ένα βασικό βήμα προς το παλαιό όνειρο του ανθρώπου να γίνεται αόρατος μερικές φορές. Εκτιμάται ότι το κατάλληλο μετα-υλικό μπορεί να παραχθεί σε περίπου δύο χρόνια. Είναι προφανές ότι, μεταξύ άλλων, ο στρατός έχει δείξει τεράστιο ενδιαφέρον...

    Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά χρησιμοποιώντας άλλη τεχνολογία, μια ερευνητική ομάδα των Τμημάτων Εφαρμοσμένης Φυσικής και Ηλεκτρομαγνητισμού από το ισπανικό πανεπιστήμιο της Γρανάδα, σε συνεργασία με ερευνητές των ΜΙΤ των ΗΠΑ, κατόρθωσαν να κρύψουν ένα αντικείμενο ή να το κάνουν αόρατο σε μια ορισμένη συχνότητα, μέσα σε ένα ηλεκτρομαγνητικό προσομοιωτή. Η εργασία τους δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό "Optics Express".

    [10] Παράξενα

    "Τυφλή" κάθε τρεις μέρες

    28/9/2008 1:29:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μυστήριο παραμένει για τους οφθαλμίατρους η πάθηση της 21 ετών Νάταλι Άντλερ, από τη Μελβούρνη, τα μάτια της οποίας κλείνουν τρεις μέρες την εβδομάδα, ενώ τις επόμενες τρεις μέρες ανοίγουν και επανέρχεται η όρασή της.

    Η ανεξήγητη αυτή πάθηση εμφανίστηκε στη νεαρή κοπέλα πριν τέσσερα χρόνια, μετά από μόλυνση της ρινικής χώρας. Ένα πρωί ξύπνησε με τα μάτια της ερεθισμένα και ανίκανη να τα ανοίξει. Από τότε τα μάτια της ακολουθούν τη δική τους ρουτίνα, τρεις μέρες ανοιχτά, τρεις μέρες κλειστά.

    Μέχρι τώρα, η Νάταλι είχε τα μάτια της ανοιχτά στα 21α της γενέθλια, την ημέρα που νυμφεύθηκε ο αδερφός της, ωστόσο γιόρτασε με κλειστά τα μάτια τα 18α γενέθλιά της ενώ δεν μπορούσε να απολαύσει την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Όπως λέει η ίδια, τα μάτια της κλείνουν το βράδυ όταν πάει για ύπνο και το πρωί, κατά τις μέρες που δεν μπορεί να δει, απλά δεν μπορεί να τα ανοίξει.

    Η Νάταλι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την όρασή της και ίσως το μόνο άτομο στον κόσμο στο οποίο συμβαίνει αυτό το φαινόμενο. Μάλιστα σύμφωνα με τους επιστήμονες του νοσοκομείου Eye & Ear της Μελβούρνης, η κατάστασή της παραμένει μέχρι στιγμής ανεξήγητη. Ο καθηγητής Οφθαλμολογίας Τζάστιν Ο Ντέι αναφέρει ότι κάτι παρόμοιο συμβαίνει σε άτομα που πάσχουν από βλεφαροσπασμούς, αλλά είναι πρωτάκουστο για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα τα μάτια του ασθενούς να ανοίγουν και να κλείνουν "με πρόγραμμα".

    Αρχικά, η μόνη πρόσκαιρη λύση για να παραμένουν τα μάτια της Νάταλι ανοιχτά τουλάχιστον πέντε μέρες την εβδομάδα ήταν ενέσεις Μπότοξ που αδρανοποιούσαν τους μύες γύρω από αυτά αλλά τώρα πια και αυτή η μέθοδος έπαψε να δουλεύει για την 21χρονη κοπέλα.

    Πάντως, η Νάταλι έχει βρει τον δικό της τρόπο να απολαμβάνει την ζωή ακόμα και με την παράξενη αυτή πάθηση. Οργανώνει την εβδομάδα της έτσι που να μπορεί να κάνει όσα την ενδιαφέρουν τις μέρες που τα μάτια της είναι ανοιχτά και όπως λέει και η ίδια: "υπάρχουν και χειρότερα".

    [11] Τεχνολογία

    Το "απόλυτο" μπαλόνι

    28/9/2008 1:25:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επιστήμονες του πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ δημιούργησαν μια μεμβράνη μπαλονιού με πάχος μόλις ενός ατόμου, που είναι αρκετά δυνατή για να συγκρατεί στο εσωτερικό της αέρια με πίεση αρκετών ατμοσφαιρών, χωρίς να σπάει.

    Αντίθετα με το γνωστό μπαλόνι των πάρτι, το μπαλόνι-μεμβράνη δεν έχει διαρροές, ούτε είναι διαπερατό (ούτε καν από άτομα ηλίου). Πρόκειται για ένα ελαστικό τέλειο "τείχος" που συγκρατεί τα πάντα, καθώς δεν έχει καμία τρύπα, ούτε καν μεγέθους ενός ατόμου.

    Η έρευνα, που έγινε στο Κέντρο Έρευνας Υλικών του Κορνέλ, υπό τον καθηγητή φυσικής Paul McEuen και τον βοηθό καθηγητή του πανεπιστημίου του Κολοράντο Scott Bunch, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nano Letters" και μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία νέων τεχνολογιών.

    Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε είναι γραφένιο, το ισχυρότερο υλικό στον κόσμο, μια μορφή ατόμων άνθρακα, που σχηματίζουν πολύ στενούς δεσμούς μεταξύ τους σε επίπεδο πάχους μόλις ενός ατόμου.

    [12] Πολιτισμός

    Η "Μποέμ" του Γκράχαμ Βικ ξανά στη Λυρική

    28/9/2008 1:21:00 μμ

    Με την όπερα "Μποέμ" του Τζιάκομο Πουτσίνι, παραγωγή του Γκράχαμ Βικ, που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή το Δεκέμβριο του 2007, ανοίγει στις 10 Οκτωβρίου η επόμενη καλλιτεχνική περίοδος της Λυρικής Σκηνής, στο θέατρο "Ολύμπια".

    Ο Βρετανός σκηνοθέτης μεταφέρει το θέμα του έργου, τα νιάτα με τις χαρές και τις αγωνίες τους, στο Παρίσι του σήμερα.

    Το έργο βασίζεται στις Σκηνές από την Mποέμικη Zωή του Ανρί Μιρζέρ (1845-1848) και στο θεατρικό Μποέμικη Zωή που εμπνεύστηκε από αυτές ο Τεοντόρ Μπαριέρ (1849). Το ποιητικό κείμενο είναι των Τζουζέπε Τζακόζα και Λουίτζι Ίλικα. Η υπόθεση αφορά τον έρωτα ανάμεσα στο ποιητή Ροντόλφο και στη ράφτρα Μιμή από τη στιγμή που συναντώνται για πρώτη φορά ως το θάνατο της νέας από φυματίωση.

    Η Μποέμ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ιταλικό κοινό την 1η Φεβρουαρίου 1896 στο Βασιλικό Θέατρο του Τορίνο (Teatro Regio) υπό τη διεύθυνση του Αρτούρο Τοσκανίνι. Ο Διονύσιος Λαυράγκας επέλεξε αυτή την όπερα ως εναρκτήριο έργο της τρίτης καλλιτεχνικής περιόδου του Ελληνικού Μελοδράματος. Η παράσταση δόθηκε στις 26 Απριλίου 1900 στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών. Από την Εθνική Λυρική Σκηνή η όπερα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 14 Απριλίου 1948 σε μουσική διεύθυνση Αντίοχου Ευαγγελάτου.

    O Γκράχαμ Βικ είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους σκηνοθέτες όπερας παγκοσμίως, και χαρακτηρίζεται για την ανατρεπτική του σκηνοθετική ματιά. Σήμερα, είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Όπερας του Μπέρμιγχαμ. Έχει συνεργαστεί με τους πιο σημαντικούς μουσικούς διευθυντές και μαέστρους, όπως οι Ρικάρντο Μούτι, Τζέιμς Λιβάιν, Μπέρναρντ Χάιτινκ, Ζούμπιν Μέτα, Βαλέρι Γκέργκιεφ και Σεΐτζι Οζάουα. Διετέλεσε διευθυντής παραγωγών του Φεστιβάλ του Glyndebourne (1994-2000) και της Όπερας της Σκοτίας (1984-1987). Έχει διακριθεί με τα βραβεία Premi Abbiati (τρεις φορές) και το South Bank Show Award for Opera. Έχει λάβει επίσης τον τίτλο του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών στη Γαλλία και είναι επίτιμος καθηγητής στα πανεπιστήμια του Μπέρμιγχαμ και της Οξφόρδης.

    Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν καταξιωμένοι σολίστ όπως οι: Έλενα Κελεσίδη, Σεμπαστιάν Γκιέζ, Λουκία Σπανάκη, Τάσος Αποστόλου, Ατάλα Αϊάν, Κύρος Πατσαλίδης, Άκης Λαλούσης κ.α. Τα σκηνικά υπογράφει ο Ρίτσαρντ Χάντσον.

    Εκτός από τις 10 Οκτωβρίου, η όπερα "Μποέμ" θα παρουσιαστεί επίσης στις 12, 14, 16, 18 και 21 Οκτωβρίου 2008.

    [13] Τεχνολογία

    Η επίδραση του Ίντερνετ στον εγκέφαλο

    28/9/2008 1:00:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Atlantic Monthly

    Το Διαδίκτυο έχει πλέον γίνει το καθολικό μέσο επικοινωνίας, ο παγκόσμιος δίαυλος αδιανόητων μέχρι πρόσφατα πληροφοριών, που με λίγα «κλικ» φτάνουν στα μάτια μας και στα αυτιά μας και από εκεί στον εγκέφαλό μας. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει τα πλεονεκτήματα της άμεσης πρόσβασης σε έναν τέτοιο πλούτο γνώσεων - και ποιος αμφιβάλλει ότι κορωνίδα αυτής της διαδικασίας είναι η διάσημη πια μηχανή αναζήτησης Google;

    Όμως αρχίζει να γίνεται συνείδηση σταδιακά ότι όλο αυτό το «δώρο» έρχεται με ένα τίμημα. Όπως είχε παρατηρήσει ο κορυφαίος θεωρητικός των media Marshall McLuhan, ήδη από τη δεκαετία του ΄60, όταν δεν υπήρχε το Δίκτυο, τα μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης δεν είναι απλώς παθητικά κανάλια πληροφόρησης, που προσφέρουν υλικό για τη σκέψη με την μορφή των πληροφοριών, αλλά διαμορφώνουν την ίδια τη διαδικασία της σκέψης. Και αυτό ακριβώς φαίνεται να κάνει ήδη το Ίντερνετ: υποσκάπτει την ικανότητά μας για συγκέντρωση, βαθιά σκέψη και διαλογισμό. Το μυαλό εθίζεται στην ευκολία: ξέρει ότι θα βρει στο διαδίκτυο ό,τι θέλει. Κάποτε το μυαλό μας βυθιζόταν σε έναν ωκεανό λέξεων, τώρα «κάνει τζετ σκι» στην επιφάνεια του νερού!

    Πολλοί άνθρωποι έχουν την ίδια εμπειρία: όσο περισσότερο χρησιμοποιούν το Ίντερνετ, τόσο περισσότερο πρέπει να δώσουν μάχη για να μείνουν συγκεντρωμένοι στις σκέψεις τους ή σε μεγάλα γραπτά κείμενα. Όσο περισσότερο ασχολείται κανείς με ιστολόγια (blogs), είτε γράφοντας είτε απλώς διαβάζοντάς τα, τόσο συχνότερα δυσκολεύεται να διαβάσει βιβλία. Η ικανότητα να διαβάζει κανείς και καταλαβαίνει βιβλία ή μεγάλα άρθρα σε περιοδικά υποσκάπτεται από το Ίντερνετ αδιόρατα. Το μυαλό εθίζεται να αλιεύει και να διαβάζει μικρά κομμάτια της επιλογής του από το Ίντερνετ και σιγά-σιγά χάνει την υπομονή και τη συγκέντρωση να διαβάσει κάτι μεγαλύτερο και να συγκεντρωθεί σε αυτό.

    Αν και αναμένονται τα πορίσματα μακρόχρονων νευρολογικών και ψυχολογικών πειραμάτων, που θα μας δώσουν μια σίγουρη εικόνα για την επίπτωση του Ίντερνετ πάνω στη γνωσιακή ικανότητα του μυαλού, μια πρόσφατη μελέτη του University College London (UCL) διαπιστώνει ήδη ότι βρισκόμαστε πιθανότατα στο μέσον μιας ευρείας αλλαγής στον τρόπο που διαβάζουμε και σκεφτόμαστε. Η πενταετής έρευνα διαπίστωσε ότι οι χρήστες του Ίντερνετ τείνουν να πηδάνε από site σε site (δικτυακό τόπο) κυνηγώντας πηγές πληροφόρησης και σπάνια επιστρέφουν σε μια πηγή που ήδη επισκέφθηκαν. Συνήθως διαβάζουν το πολύ μια-δύο σελίδες ενός άρθρου και σαν πεταλούδες μετακινούνται σε άλλη ιστοσελίδα. Μερικές φορές «σώζουν» ένα μεγαλύτερο άρθρο ή βιβλίο στον υπολογιστή τους, αλλά είναι αμφίβολο αν τελικά το διαβάζουν ποτέ.

    Σύμφωνα με τη μελέτη του UCL οι άνθρωποι δείχνουν σαν να θέλουν να αποφύγουν πια το διάβασμα, γι΄ αυτό επιλέγουν, αντ αυτού, να «ψαχουλεύουν» στο Ίντερνετ τίτλους, περιεχόμενα, περιλήψεις κλπ. Το παράδοξο είναι ότι αν προσθέσει κανείς και τα γραπτά μηνύματα της κινητής τηλεφωνίας, οι άνθρωποι φαίνεται στην εποχή μας να διαβάζουν τελικά περισσότερο από ό,τι στις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80, αλλά είναι ένα άλλο είδος διαβάσματος - πιο επιφανειακό, πιο επιλεκτικό, πιο τμηματικό. Πίσω από αυτή την εξέλιξη κρύβεται ένας διαφορετικός πλέον τρόπος σκέψης - ίσως και αίσθησης του εαυτού.

    Άλλες συνδέσεις των νευρώνων, άλλη αίσθηση του εαυτού μας

    Σύμφωνα με την ψυχολόγο Μάριαν Γουλφ, του πανεπιστημίου Tufts των ΗΠΑ, το νέο στιλ ανάγνωσης αλά-Google, που πάνω από όλα βάζει την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα, εξασθενεί την ανθρώπινη ικανότητα για το «βαθύ» διάβασμα, που ταίριαζε καλύτερα στην προηγούμενη προ-ηλεκτρονική τεχνολογία της εκτυπωτικής μηχανής. Όταν διαβάζουμε on-line, υποστηρίζει, γινόμαστε απλώς «αποκωδικοποιητές πληροφοριών», χωρίς να έχουμε την ίδια διανοητική ικανότητα για ερμηνείες του κειμένου σε βάθος, νοητικές αφαιρέσεις, συσχετίσεις κλπ.

    Σύμφωνα με την Γουλφ, η ανάγνωση δεν συνιστά μια ενστικτώδη ικανότητα των ανθρώπων και δεν είναι ενσωματωμένη στα γονίδιά μας, όπως συμβαίνει με την ομιλία. Οι νέες τεχνολογίες και τα νέα μέσα ανάγνωσης και μάθησης (π.χ. Google) παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των κυκλωμάτων των νευρώνων στον εγκέφαλό μας. Πειράματα έχουν δείξει ότι η ανάγνωση ιδεογραμμάτων από τους Κινέζους ενεργοποιεί άλλα εγκεφαλικά κυκλώματα σε σχέση με την ανάγνωση γλωσσών που χρησιμοποιούν αλφάβητο.

    Η διαφοροποίηση αυτή αφορά κυκλώματα σε πολύ διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με κρίσιμες λειτουργίες, όπως η μνήμη ή η ερμηνεία των οπτικοακουστικών ερεθισμάτων. Άρα μπορούμε να περιμένουμε ότι τα εγκεφαλικά κυκλώματα που ενεργοποιεί η ολοένα αυξανόμενη χρήση του Ίντερνετ, θα είναι διαφορετικά από αυτά που ενεργοποιούσε επί εκατονταετίες η ανάγνωση βιβλίων και άλλων εντύπων.

    Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι απεριόριστα «σφυρηλατήσιμος». Οι άνθρωποι μέχρι πρόσφατα πίστευαν ότι μέχρι την ενηλικίωση το πυκνό δίκτυο των περίπου 100 δισ. νευρώνων του εγκεφάλου μας ήταν πλέον οριστικά «τακτοποιημένο». Νεότερες εγκεφαλικές έρευνες όμως έχουν δείξει άλλα πράγματα. Σύμφωνα με τον Τζέημς Ολντς, καθηγητή της νευροεπιστήμης στο πανεπιστήμιο George Mason των ΗΠΑ, το ενήλικο μυαλό συνεχίζει να είναι «πολύ εύπλαστο». Τα νευρικά κύτταρα συνεχώς σπάνε τις παλαιές διασυνδέσεις τους, σχηματίζοντας καινούριες. «Έτσι», τονίζει, «ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα να αναπρογραμματίζει τον εαυτό του στη στιγμή, αλλάζοντας τον τρόπο που λειτουργεί».

    Καθόλου, λοιπόν, παράξενο που καθώς χρησιμοποιούμε τις νέες «διανοητικές τεχνολογίες» (π.χ. Ίντερνετ), όπως τις αποκαλεί ο κοινωνιολόγος Ντάνιελ Μπελ, τα εργαλεία δηλαδή εκείνα που επεκτείνουν τις διανοητικές παρά τις φυσικές μας ικανότητες, αναπόφευκτα αρχίζουμε να αφομοιώνουμε στο μυαλό μας ιδιότητες και ποιότητες αυτών των νέων τεχνολογιών. Ο τρόπος που «βλέπουμε» το μυαλό μας αλλάζει διαχρονικά με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Παλαιότερα, την εποχή του μηχανικού ρολογιού, λέγαμε ότι το μυαλό μας «δουλεύει ρολόι», τώρα λέμε ότι «δουλεύει σαν κομπιούτερ».

    Χάρη στην πλαστικότητα των νευρώνων του εγκεφάλου μας, η προσαρμογή δεν είναι μόνο λεκτική ή ψυχολογική, αλλά πηγαίνει βαθύτερα σε ένα βιολογικό επίπεδο. Σήμερα το Ίντερνετ σιγά-σιγά απορροφά τα άλλα μέσα: γίνεται ο χάρτης, το ρολόι μας, η εκτυπωτική μηχανή μας, η γραφομηχανή, το κομπιουτεράκι για τις αριθμητικές πράξεις μας, το τηλέφωνο, η τηλεόραση και το ραδιόφωνό μας. Αυτή όμως η ενοποίηση τόσων διαφορετικών μέσων και των μηνυμάτων τους φέρνει, μεταξύ άλλων (καλών και κακών), διάσπαση της προσοχής και διάχυση της συγκέντρωσής μας. Τα παραδοσιακά μέσα προσαρμόζονται κι αυτά στην ίδια λογική: έτσι οι εφημερίδες και τα περιοδικά έχουν μικρότερα πια άρθρα, ενώ βάζουν ένθετα «κουτιά» με περιλήψεις των άρθρων για να τα καθιστούν πιο εύκολα και γρήγορα στην ανάγνωση.

    Η τέλεια μηχανή και η πρόκληση της τεχνητής νοημοσύνης

    Ποτέ στην ιστορία ένα επικοινωνιακό μέσο δεν έχει παίξει τόσους πολλούς ρόλους ταυτόχρονα στη ζωή μας και δεν έχει ασκήσει τόσο πλατειά επίδραση στις σκέψεις μας, όσο το Ίντερνετ σήμερα. Στην ουσία μας αναπρογραμματίζει. H «καρδιά» του Ίντερνετ, το Google, αναζητά όλο και τελειότερους αλγόριθμους για την αποδοτική αναζήτηση και διανομή των πληρφοφοριών στον καθένα μας, κάνοντας τη δουλειά του μυαλού μας - και ακόμα καλύτερα μερικές φορές. Αποστολή της εταιρίας είναι «να οργανώσει την παγκόσμια πληροφορία και να την καταστήσει καθολικά προσβάσιμη και χρήσιμη», αναπτύσσοντας την «τέλεια μηχανή αναζήτησης, που θα καταλαβαίνει ακριβώς που εννοείς και θα σου δίνει ακριβώς αυτό που ζητάς».

    Σύμφωνα με τη λογική της Google, η πληροφορία είναι ένα είδος εμπορεύματος, χρήσιμης πρώτης ύλης, που μπορεί να «εξορυχτεί» και να κατεργασθεί με βιομηχανική αποτελεσματικότητα. Με βάση αυτό το σκεπτικό, σε όσο περισσότερη πληροφορία έχουμε πρόσβαση και όσο ταχύτερα την επεξεργαζόμαστε, τόσο πιο παραγωγικά σκεφτόμαστε.

    Ποιο είναι τελικά το όριο αυτής της λογικής; Ο Σεργκέι Μπριν και ο Λάρι Πέητζ, που ίδρυσαν την εταιρία, όντας ακόμα μεταπτυχιακοί φοιτητές στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, έχουν τονίσει ότι ονειρεύονται να μετατρέψουν τη Google σε μια παντοδύναμη μηχανή τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορεί να συνδέεται άμεσα στον εγκέφαλό μας! «Η υπέρτατη μηχανή αναζήτησης είναι έξυπνη σαν τους ανθρώπους - ή κι εξυπνότερη», λένε, προσθέτοντας ότι «αν ο εγκέφαλός σας ήταν συνδεδεμένος με όλες τις πληροφορίες του κόσμου ή με ένα τεχνητό εγκέφαλο εξυπνότερο από το δικό σας, θα ήσασταν σε καλύτερη θέση...».

    Όμως η άποψη πως «θα ήμασταν καλύτερα» αν ο εγκέφαλός μας συμπληρωνόταν ή και αντικαθίστατο από την τεχνητή νοημοσύνη, είναι ανησυχητική. Προϋποθέτει την παραδοχή ότι η νοημοσύνη είναι μια μηχανική διαδικασία, μια σειρά από διακριτά βήματα που μπορούν να απομονωθούν, να μετρηθούν και να βελτιστοποιηθούν. Έτσι, στον on-line κόσμο της Google απομένει λίγος χώρος για συλλογισμό και διαλογισμό. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος καταντά να αντιμετωπίζεται σαν ένας ξεπερασμένος κομπιούτερ που χρειάζεται ένα ταχύτερο επεξεργαστή κι έναν μεγαλύτερο σκληρό δίσκο.

    Υπάρχει και μια σοβαρή οικονομική διάσταση σε αυτό. Όλο το εμπορικό διαδίκτυο έχει «κτισθεί» γύρω το ίδιο ουσιαστικά επιχειρηματικό μοντέλο: όσο πιο γρήγορα «σερφάρουμε» στο Ίντερνετ, όσα πιο πολλά κλικ κάνουμε σε ιστοσελίδες, τόσες περισσότερες ευκαιρίες έχουν οι εταιρίες να μαζεύουν στοιχεία για μας και να μάς προσφέρουν οn-line διαφημίσεις. Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι εταιρίες, είναι να ενθαρρύνουν το αργό διάβασμα και την συγκεντρωμένη σκέψη. Η πολυδιάσπαση είναι προ το συμφέρον τους. Η βαθιά ανάγνωση, σύμφωνα με την ψυχολόγο Μάριαν Γουλφ, είναι ισοδύναμη με τη βαθιά σκέψη - και μάλλον αντικαταναλωτική...

    Από την άλλη βέβαια, δεν είναι άτοπη η κριτική κατά των επικριτών του Ίντερνετ ως νέων Λουδιτών (που έσπαγαν τις μηχανές στις αρχές της Βιομηχανικής Επανάστασης) και ως νοσταλγών του παρελθόντος. Δεν αποκλείεται τελικά από τα υπερδραστήρια, φουσκωμένα με πληροφορίες, μυαλά μας να ξεπηδήσει μια χρυσή εποχή διανοητικών ανακαλύψεων και οικουμενικής σοφίας.

    [14] Μ. Ανατολή

    Αντιπυραυλικό ραντάρ των ΗΠΑ στο Ισραήλ

    28/9/2008 12:55:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέστησαν πρόσφατα στο Ισραήλ αντιπυραυλικό ραντάρ, με στόχο την άμυνα εναντίον πιθανών επιθέσεων από ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, μετέδωσε σήμερα το ισραηλινό ραδιόφωνο.

    Τα ραντάρ έχει βεληνεκές μεγαλύτερο των 2.000 χιλιομέτρων και εγκαταστάθηκε στην έρημο Νεγκέβ, στο νότιο Ισραήλ. Ο χειρισμός του έχει ανατεθεί σε ομάδα 120 μελών του αμερικανικού στρατού που σταθμεύουν μόνιμα στην περιοχή.

    Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας που ερωτήθηκε σχετικά δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τίποτε για εγκατάσταση τέτοιου ραντάρ.

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς είχε δεχθεί να εξετάσει τον ενδεχόμενο εγκατάστασης τέτοιου συστήματος ραντάρ στο Ισραήλ, όπως είχε δηλώσει στα τέλη Ιουλίου ανώτατος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

    "Η ιδέα συνίσταται στην παροχή βοήθειας προς το Ισραήλ για τη δημιουργία αντιπυραυλικής αμυντικής ικανότητας σε πολλά επίπεδα ώστε να προστατευθεί από κάθε είδους απειλή , κοντινή ή μακρινή, στην περιοχή", είχε δηλώσει τότε ο αξιωματούχος του Πενταγώνου.

    Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ εξασφάλισε τη συμφωνία του Πενταγώνου για την ανάπτυξη του αμερικανικού συστήματος ραντάρ κατά την επίσκεψή του τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει τέτοιου είδους συστήματα ραντάρ στην Ιαπωνία και ετοιμάζονται για την ανάπτυξη ενός ισχυρού συστήματος ανίχνευσης στο έδαφος της Τσεχίας.

    [15] Κόσμος

    Κάλπες στη Λευκορωσία

    28/9/2008 12:51:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Άνοιξαν πριν λίγο, στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και για 12 ώρες, οι κάλπες στη Λευκορωσία για τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες θεωρούνται από αναλυτές ως δοκιμασία της πολιτικής βούλησης του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο να επιχειρήσει επαναπροσέγγιση με τις χώρες της Δύσης. 263 υποψήφιοι, περιλαμβανομένων 70 του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, διεκδικούν τις 110 έδρες της κάτω βουλής. Το 2004, οι αριθμοί ήταν 690 και 250 αντίστοιχα.

    Ο Λουκασένκο, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις στην Δύση για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην διάρκεια της 14ετούς προεδρίας του, εμφανίστηκε βέβαιος ότι οι Ευρωπαίοι παρατηρητές θα χαρακτηρίσουν την διαδικασία ελεύθερη και δίκαιη--κάτι που έχει να συμβεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

    Αν και πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συντηρητική και η εθνικιστική αντιπολίτευση ενδέχεται να καταλάβει αρκετές έδρες στο κοινοβούλιο, με τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο έως για 30, ηγετικά στελέχη της ήδη έκαναν λόγο περί νοθείας. Το πόρισμα των ευρωπαίων παρατηρητών ενδέχεται να αποκτήσει σημασία βαρύτερη ακόμα και από το ίδιο το αποτέλεσμα των εκλογών.

    "Οι παρατηρητές αντιμετωπίζουν ένα πολιτικό και ηθικό δίλημμα", είπε ο Βίντσουκ Βέτσορκο, δεύτερος τη τάξει στο Εθνικό Μέτωπο της Λευκορωσίας. "Να παρουσιάσουν ξανά το Λουκασένκο ως έναν Ευρωπαίο, έναν πολιτικό που νοιάζεται για το έθνος. . . ή να μείνουν προσηλωμένοι στις αρχές τους και να χαρακτηρίσουν τη νοθευμένη διαδικασία νοθευμένη διαδικασία", είπε.

    Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη εκτίμηση την περασμένη εβδομάδα ότι η προεκλογική εκστρατεία υπήρξε πιο ελεύθερη από παρελθούσες, αλλά διαμαρτυρήθηκε για το ότι δεν έλαβε διαβεβαιώσεις ότι οι παρατηρητές του θα παρακολουθήσουν την καταμέτρηση. Ο ΟΑΣΕ έχει αποστείλει 477 παρατηρητές στην ψηφοφορία, περισσότερους από ό,τι σε οποιαδήποτε προηγούμενη διαδικασία.

    Η κρατική των επιχορηγήσεων και της διατήρησης προνομίων που ο πληθυσμός απολάμβανε επί των ημερών της Σοβιετικής Ένωσης διατηρούν την δημοτικότητα του Λουκασένκο υψηλή στη χώρα των 10 εκατομμυρίων. Ο πρόεδρος πάντως επιδιώκει βελτίωση των σχέσεων του Μινσκ με την Δύση, ειδικά την ΕΕ, μετά την πρόσφατη διένεξή του με την Μόσχα εξ αιτίας των τιμών του αερίου και του πετρελαίου.

    Στο Λουκασένκο και 40 ακόμη Λευκορώσους αξιωματούχους έχει απαγορευθεί να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και την ΕΕ, που τους έχουν κατηγορήσει για νοθεία στις εκλογές του 2006.

    Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής του, ο Λουκασένκο ενέκρινε την απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων πριν τις εκλογές. Κόμματα της αντιπολίτευσης που έμειναν εκτός βουλής το 2004 απέρριψαν τις εκκλήσεις ορισμένων στελεχών τους να απόσχουν από την διαδικασία. Η ΕΕ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει ή να άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στην περίπτωση που η διαδικασία εξελιχθεί με ικανοποιητικό τρόπο. Η Δύση δείχνει ανανεωμένο ενδιαφέρον για το Μινσκ εξ αιτίας της κρίσης στις σχέσεις Λευκορωσίας-Ρωσίας.

    Ωστόσο πολλά στελέχη της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι οι χειρονομίες του Λουκασένκο δεν αλλάζουν τη φύση της εξουσίας του.

    Ο ηγέτης του Κόμματος των Κομμουνιστών της Λευκορωσίας Σεργκέι Καλιάκιν --τον οποίο το ΚΚ Λευκορωσίας έχει επικρίνει στο παρελθόν για "συνεργασία με δεξιές δυνάμεις"-- δήλωσε ότι "δεν έχει αμφιβολίες ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα αλλοιωθεί".

    [16] Κόσμος

    Ιαπωνία: Υπουργική γκάφα

    28/9/2008 12:40:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο Υπουργός Μεταφορών της Ιαπωνίας Ναριάκι Νακαγιάμα υπέβαλε την παραίτησή του σήμερα Κυριακή μετά από μόλις τέσσερις ημέρες στο θώκο, μετέδωσαν εγχώρια ΜΜΕ, που σημείωσαν ότι η εξέλιξη αποτελεί πλήγμα για το νέο πρωθυπουργό Τάρο Άσο, ο οποίος φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

    Ο 65χρονος Νακαγιάμα βρέθηκε σε δεινή θέση μετά από μια σειρά αμφιλεγόμενων δηλώσεών του που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Αποκάλεσε το μεγαλύτερο συνδικάτο δασκάλων στη χώρα, Νικιόσο, "καρκίνωμα" για το ιαπωνικό σύστημα παιδείας, που πρέπει να "αφαιρεθεί", ενώ περιέγραψε την Ιαπωνία ως μια χώρα "εθνοτικά ομογενοποιημένη", σχόλιο που εξόργισε την φυλή Άινου, η οποία υφίσταται συστηματικά διακρίσεις.

    Ο Νακαγιάμα ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για τις ατυχείς αυτές τοποθετήσεις με την επιστολή της παραίτησής του.

    Ο Άσο αναδείχθηκε πρωθυπουργός την Τετάρτη, μετά την εκλογή του στην θέση του προέδρου του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. Διαδέχθηκε τον Γιασούο Φουκούντα εν μέσω της καταγραφής της μειούμενης δημοτικότητας της συμπολίτευσης από δημοσκοπήσεις, της διεθνούς οικονομικής κρίσης και ενδείξεων επαπειλούμενης ύφεσης της Ιαπωνικής οικονομίας.

    [17] Κοινωνία

    Τη Δευτέρα

    Στάση εργασίας στο Τραμ

    28/9/2008 12:20:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Θα υπολειτουργήσει και τη Δευτέρα το Τραμ, καθώς οι μηχανοδηγοί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με τη μορφή στάσεων εργασίας, διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων τους. Συγκεκριμένα, για αύριο έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας μεταξύ 13:00 και 17:00, αλλά τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 11:30, ενώ η πλήρης εξομάλυνση των δρομολογίων θα γίνει μετά τις 6 το απόγευμα.

    [18] Κόσμος

    Πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία

    28/9/2008 12:25:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Άρχισε η ψηφοφορία για τις πρόωρες εκλογές στην Αυστρία έπειτα από τη διάλυση του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού δεξιάς- αριστεράς που βρισκόταν στην εξουσία εδώ και 20 μήνες, εξαιτίας της διαμάχης για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος και την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους ζωής.

    Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα δύο μεγάλα κόμματα, το χριστιανοδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (OVP) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPO), αναμένεται να αναδειχθούν στις δύο πρώτες θέσεις με ποσοστά που θα είναι τα χαμηλότερα των μεταπολεμικών ετών, κάτω από το όριο του 30% (26%-29% για το SPO και 25%-27% για το OVP).

    Η άκρα δεξιά (Κόμμα της Ελευθερίας και η Συμμαχία για το Μέλλον της Αυστρίας) αναμένεται να είναι ο μεγάλος κερδισμένος των πρόωρων εκλογών και να ανακτήσει της θέση της τρίτης σε μέγεθος πολιτικής δύναμης της χώρας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι θα εξασφαλίσει το 17%-19% των ψήφων, πραγματοποιώντας ένα άλμα 10 ποσοστιαίων μονάδων.

    Οι πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στις 18.00 ώρα Ελλάδος.

    Όλα τα σενάρια ως προς την ετυμηγορία της κάλπης και τις συνεργασίες της επόμενης ημέρας παραμένουν ανοικτά, καθώς οι 6,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν από τους υποψήφιους 10 κομμάτων, τα 183 μέλη της νέας Βουλής.

    Καινοτομία των εκλογών αποτελούν η για πρώτη φορά συμμετοχή 16χρονων ψηφοφόρων - η Αυστρία είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που από φέτος καθιερώνει την ψήφο στα 16 - η εφαρμογή της επιστολικής ψήφου, και η επέκταση της κοινοβουλευτικής θητείας από τα τέσσερα στα πέντε χρόνια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 28 September 2008 - 16:50:43 UTC