Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-09-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μονή Βατοπεδίου: Δέσμευση λογαριασμών
  • [02] Ινδία: Τραγωδία σε θρησκευτική εορτή
  • [03] Ισπανία: Στο έλεος των πλημμυρών
  • [04] Συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ στην ΚΣΣΕ
  • [05] Διεθνές συνέδριο για την πορνογραφία
  • [06] Πρόληψη για τις πλημμύρες
  • [07] Επίτιμος Διδάκτορας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [08] Κατάσχεση 24 τόνων κατεψυγμένων ψαριών
  • [09] Νέο κόμμα για τον Γκορμπατσόφ

    [01] Πολιτική

    Μονή Βατοπεδίου: Δέσμευση λογαριασμών

    30/9/2008 7:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/9/2008 11:15:47 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Μετά τα 41 εκ ευρώ, η Επιτροπή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος προχωρά σε νέα δέσμευση λογαριασμών της Μονής Βατοπεδίου. Με εντολή του εισαγγελέα Ηλία Κολιούση η δέσμευση φτάνει τώρα τα 18 εκατ. ευρώ, και αφορά οικόπεδα στη Μίκρα Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα, με ανακοίνωση των πληρεξούσιων δικηγόρων της, η Μονή Βατοπεδίου εκφράζει την πρόθεσή της να επιστρέψει όσα ακίνητα περιήλθαν σε αυτή από ανταλλαγές με το ελληνικό δημόσιο υποστηρίζοντας ότι τις ανταλλαγές επεδίωξε το δημόσιο.

    Τέλος πρόταση νόμου για την κυριότητα της Βιστωνίδας και την ανταλλαγή ακινήτων μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου παρουσίασαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας, Ευάγγελος Βενιζέλος και Ντίνος Ρόβλιας.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, μετά την κατάθεσή του στην εισαγγελέα Ελένη Σωτηροπούλου, έκανε λόγο για σύνθετο σκάνδαλο και πολιτικές ευθύνες. Ο κ. Δραγασάκης παρουσίασε επίσης και 3 εντάλματα του υπουργείου οικονομίας βάσει των οποίων μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2008 εγκρίνονταν ποσά στη Μονή Βατοπεδίου για το δικαίωμα των ψαράδων να ψαρεύουν στην Βιστωνίδα, παρόλο που είχε γίνει η ανταλλαγή.

    Εν τω μεταξύ, στον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ανδρέα Ζύγουρα, ανατέθηκε να γνωμοδοτήσει στο ερώτημα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών γα το αν είναι νόμιμη ή όχι η συμμετοχή της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη- Βουλγαράκη σε εταιρείες διαχείρισης ακινήτων. Ωστόσο δικαστικές πηγές ανέφεραν ότι απαγορεύεται εκ του νόμου η έκδοση γνωμοδότησης τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της δικαιοσύνης με το ίδιο αντικείμενο.

    Ο Αρχιεπίσκοπος για το Βατοπέδιο

    Ευρεία σύσκεψη στο Διορθόδοξο Κέντρο της Μονής Πεντέλης είχαν την Τρίτη ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μέλη της Ιεράς Συνόδου και επικεφαλής οργανισμών της Εκκλησίας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με στόχο την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για την Εκκλησία. Στο τέλος της σύσκεψης, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στο αντικείμενό της, που ήταν, όπως είπε, πώς θα προετοιμαστεί καλύτερα η Εκκλησία για να διεκδικήσει τα κονδύλια. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε πως η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων θα γίνει όπως ορίζει ο νόμος, ενώ χαρακτήρισε διακριτούς του ρόλους Εκκλησίας Πολιτείας.

    Μετά τη σύσκεψη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος πήρε για πρώτη φορά θέση για το θέμα του Βατοπεδίου και απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τις δοσοληψίες της Μονής.

    Ολα αυτά τα χρήματα -είπε ο αρχιεπίσκοπος- παίρνουν νόημα είτε είναι στη Μονή Βατοπεδίου είτε σε άλλα μοναστήρια ή σε άλλους εκκλησιαστικούς χώρους, όταν μεταλλάσσονται, μεταστρέφονται, μετατρέπονται σε διακονία και εξυπηρέτηση των ανθρώπων. Ο αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε λεπτομερώς στα περιουσιακά στοιχεία της Εκκλησίας που δόθηκαν στο κράτος και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και η συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας να μην είναι μονοβαρής, να μην επιδιώκει δηλαδή η Εκκλησία σε αυτή τη συνεργασία να κερδίσει και η Πολιτεία να εκμεταλλευθεί αυτό το θέμα. Ο αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι στο παρελθόν συνέβη η περιουσία που πήρε η Πολιτεία να μην πάει στο λαό. Εμείς θέλουμε - είπε - η περιουσία μας και η διαχείρισή της να είναι διαφανής και τα έσοδα δεν θα είναι της Εκκλησίας, αλλά για την ανακούφιση των ανθρώπων.

    Ο μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, αναφερόμενος στο θέμα του Βατοπεδίου, χαρακτήρισε το μοναστήρι "ναρκοπέδιο". Προέτρεψε να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι σ΄αυτούς που, όπως είπε, έκαναν ψεύτικες εκτιμήσεις, έβγαλαν αποφάσεις, έκαναν παραχωρήσεις, χαριστικές πράξεις, οι οποίες, ποτέ στην ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν έγιναν. Αν έγιναν πράξεις παράνομες, κομπίνες, οτιδήποτε, ο εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να επεκτείνει μέχρι του τελευταίου υπευθύνου τα πράγματα ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν "υπόγειες διαβάσεις", πρόσθεσε.

    Πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για Βιστωνίδα και Βατοπέδιο

    Πρόταση νόμου για τη ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν την κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων και την ανταλλαγή των ακινήτων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.

    Στη πρόταση νόμου, που παρουσίασαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και οι Δημήτρης Ρέππας και Ντίνος Ρόβλιας προβλέπονται μεταξύ άλλων: - Η ανάκληση όλων των διοικητικών πράξεων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την διοικητική αναγνώριση της κυριότητας της Μονής Βατοπεδίου επί της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων.

    - Η απευθείας εκ του νόμου ανάκληση των διοικητικών πράξεων που αφορούν άμεσα ή έμμεσα την ανταλλαγή ποσοστών κυριότητας της λίμνης με ακίνητα του δημοσίου, μέσω της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου. - Ακυρώνονται όλες οι δικαιοπραξίες και οι συμβολαιογραφικές πράξεις με τις οποίες συντελέστηκε η ανταλλαγή ακινήτων μεταξύ του Δημοσίου, μέσω της ΚΕΔ και της Μονής Βατοπεδίου.

    - Επανέρχεται στο σημείο που βρισκόταν πριν την έκδοση των σχετικών διοικητικών πράξεων και τη σύναψη των συνακόλουθων δικαιοπραξιών ως προς όλα τα ακίνητα (λίμνη Βιστωνίδα και ανταλλαγέντα).

    Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και οι Δημήτρης Ρέππας και Ντίνος Ρόβλιας κάλεσαν τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν την πρόταση τους, όσο και την κυβέρνηση να την κάνει αποδεκτή. "Καλούμε όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να ψηφίσουν την πρόταση μας, καθώς και την κυβέρνηση να την αποδεχθεί, ως πρώτη έμπρακτη μετάνοια για τις ευθύνες που έχει για το θέμα αυτό", τόνισε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: "Το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία αυτή, τη μέρα που η κυβέρνηση υφίσταται μια πολιτική και κοινοβουλευτική δοκιμασία, φτάνοντας στα όρια αντοχής της".

    Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για απαράδεκτη αδράνεια της κυβέρνησης και υποστήριξαν ότι «ο πρωθυπουργός αρέσκεται στους ισχυρισμούς του ότι η Δικαιοσύνη εξετάζει την υπόθεση χωρίς να διαβιβάζει το φάκελο στη Βουλή για να αποκαλυφθούν οι ένοχοι του τεράστιου αυτού σκανδάλου", για το οποίο, όπως είπαν, υπάρχουν τεράστιες πολιτικές και ποινικές ευθύνες.

    Αντεπίθεση της Μονής Βατοπεδίου

    Το μοναστήρι με νέα ανακοίνωση εμμένει ότι δεν αμφισβητείται η κυριότητα του στη λίμνη Βιστωνίδα και επιρρίπτει τις ευθύνες στην πολιτεία, για την επιλογή των ανταλλάξιμων ακινήτων

    Η Μονή επανέρχεται με 7σέλιδη ανακοίνωσή της, μέσω της οποίας δίνει απαντήσεις στην άδικη όπως τη χαρακτηρίζει επίθεση που δέχεται από διάφορους παράγοντες. Εμμένοντας στη θέση πως δεν συμμετέχει σε καμία παράνομη συναλλαγή ή πράξη, επισημαίνει μεταξύ άλλων πως:

    Επιλογή του ελληνικού δημοσίου η ανταλλαγή της λίμνης και οι προς ανταλλαγή εκτάσεις.

    Η εκτίμηση έγινε από ανεξάρτητο όργανο.

    Έτοιμη για ανάκληση των ανταλλαγών εφόσον πάρει άλλα ισάξια ακίνητα ή την λίμνη.

    Ασκούν δε κριτική και στην παραγγελία Σανιδά αφού όπως σημειώνουν όσα έχουν παραγγελθεί, αντιμετωπίστηκαν από γνωμοδοτικά συμβούλια και αποτέλεσαν αντικείμενο εισαγγελικών ερευνών. Και καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους πως: "Οι μοναχοί δεν διαθέτουν καμιά ιδιωτική περιουσία ενώ η προσπάθεια στέρησης της περιουσίας της Μονής αποβαίνει αποκλειστικά σε βάρος του κοινωφελούς, ιεραποστολικού και φιλανθρωπικού της έργου. Κατέχει αδιαμφισβήτητους τίτλους κυριότητας επί της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων αυτής".

    [02] Κόσμος

    Τζοντπούρ, India

    Ινδία: Τραγωδία σε θρησκευτική εορτή

    30/9/2008 9:37:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Στο κρατίδιο Ρατζαστάν, στη δυτική Ινδία, πάνω από 147 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν και πέθαναν από ασφυξία, ενώ 150 τραυματίστηκαν. Ο χείμαρρος των προσκυνητών είχε κατακλύσει τον μικρό λόφο της ιστορικής Τζοντπουρ του Ρατζαστάν. Το δυστύχημα συνέβη στον Ινδουιστικό Ναό του 15ου αιώνα, Τσαμούντα στο φρούριο Μεχρανγκάρ, όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 25.000 προσκυνητές. Όταν κατέρρευσε ο τοίχος του ναού πολλοί πιστοί καταπλακώθηκαν και άλλοι πανικόβλητοι στην προσπάθειά τους να βγουν από το κτίριο ποδοπατήθηκαν ή πέθαναν από ασφυξία, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Σ.Ν. Τάνβι.

    Περίπου 25.000 πιστοί προσπαθούσαν να ανέβουν στην κορυφή, για να προσκυνήσουν. Το κακό δεν άργησε να γίνει. Ένα στραβοπάτημα ήταν αρκετό για αλυσιδωτές αντιδράσεις. Η πρώτη εκτίμηση της αστυνομίας είναι ότι κατέρρευσε ένας τοίχος, καταπλακώνοντας δεκάδες ανθρώπους στο στενό δρομάκι που οδηγούσε στο ναό. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι ο πανικός προκλήθηκε από τη φήμη ότι είχε τοποθετηθεί βόμβα. Είναι η τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο που ινδουιστική γιορτή θα σημαδεύονταν από τέτοιες τραγικές εικόνες. Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε μόλις τον περασμένο μήνα, όταν σε ναό της πόλης Ναϊναντέβι, στη βόρεια Ινδία, σκοτώθηκαν 145 προσκυνητές και περισσότεροι από 300 τραυματίστηκαν.

    [03] Κόσμος

    Ισπανία: Στο έλεος των πλημμυρών

    30/9/2008 9:24:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σφοδρές καταιγίδες έπληξαν δύο πόλεις της Ισπανίας στα βόρεια παράλια της Αφρικής, τη Θέουτα και τη Μελίγια, που συνορεύουν με το Μαρόκο. Κτήρια και δρόμοι πλημμύρισαν, σχολεία έκλεισαν, τα δρομολόγια των πλοίων ακυρώθηκαν και κάποιοι από τους κατοίκους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και ο οκτώ χιλιομέτρων φράχτης που χωρίζει την αυτόνομη πόλη της Ισπανίας από το γειτονικό Μαρόκο, καταστράφηκε. Τρείς οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όταν αυτά πλημμύρισαν και στην πόλη Μελίγια, η υπερχείλιση ποταμού είχε ως συνέπεια να ξεβραστούν στην παραλία τόνοι σκουπιδιών. Συναγερμός σήμανε και στις αστυνομικές αρχές, οι οποίες με συνεχείς περιπολίες προσπάθησαν να αποκλείσουν την πρόσβαση σε λαθρομετανάστες, καθώς η Θέουτα αποτελεί γι αυτούς δίοδο προς την Ευρώπη.

    [04] Κόσμος

    Στρασβούργο

    Συνάντηση Χριστόφια-Ταλάτ στην ΚΣΣΕ

    30/9/2008 8:58:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας είχε το απόγευμα της Τρίτης δεκάλεπτη εγκάρδια συνάντηση στο Στρασβούργο σε αίθουσα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Ο πρόεδρος Χριστόφιας, χαρακτήρισε τη συνάντηση φιλική και πρόσθεσε πως αντάλλαξαν ορισμένες απόψεις με τον κ. Ταλάτ και τον ενημέρωσε για την ομιλία που είχε κάνει νωρίτερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ). "Άκουσα ότι ο κ. Ταλάτ έφθασε κοντά στο γραφείο μας. Έτσι κτύπησα την πόρτα, μπήκα και ρώτησα εάν είναι δυνατόν για εμένα να κάνω μια ειρηνική εισβολή. Και έτσι και έκανα. Καθίσαμε μαζί. Ανταλλάξαμε ορισμένες απόψεις. Τον ενημέρωσα για την ομιλία μου, ότι εφάρμοσα ότι του είπα κατά τη συνάντησή μας στη Λευκωσία. Με είχε ρωτήσει τι θα πεις στο Στρασβούργο και είπα ότι επρόκειτο να πω ότι σε αγαπώ. Έτσι και έκανα σήμερα, νομίζω, κατά μια πολιτική έννοια ασφαλώς και αναμένω την απάντηση του κ. Ταλάτ αύριο", ανέφερε ο κ. Χριστόφιας. Ο κ. Ταλάτ, ο οποίος βρίσκεται στο Στρασβούργο για να προβεί αύριο σε δήλωση ενώπιον της ΚΣΣΕ για το Κυπριακό, πραγματοποίησε σήμερα σειρά επαφών με αξιωματούχους του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    [05] Κοινωνία

    Στην Αθήνα

    Διεθνές συνέδριο για την πορνογραφία

    30/9/2008 8:32:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με τίτλο "Globalisation Media and Adult/Sexual Content: Challenges to Regulation and Research "Athens 2008", διεξάγεται από την Τρίτη στην Αθήνα διεθνές συνέδριο, για την πορνογραφία. Τριάντα ειδικοί των κοινωνικών επιστημών από όλο τον κόσμο καταθέτουν τις απόψεις τους για το θέμα της πορνογραφίας και τη σχέση της με τα σύγχρονα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Το συνέδριο, οργανώνεται από το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Leeds και το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και αποτελείται από τέσσερεις ενότητες: Πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις της πορνείας, πολιτική οικονομία της πορνογραφίας, η πορνογραφία στο Διαδίκτυο, πολιτισμική κουλτούρα της πορνογραφίας, πολιτικές και ακτιβισμός για την πορνογραφία. Η παγκοσμιοποιημένη οικονομία και το Διαδίκτυο, διαπιστώνεται, έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στην κυριαρχία της πορνογραφίας στη δυτική λαϊκή κουλτούρα. Πριν από 20 χρόνια, όπως τονίσθηκε, ήταν αδιανόητη η παραγωγή βιντεο-κλιπ, ηλεκτρονικών παιχνιδιών και έργων με ημίγυμνες -κυρίως γυναικείες -παρουσίες που ανταγωνίζονται η μία την άλλη σε ερωτικούς στροβιλισμούς και επίδειξη της σεξουαλικότητάς τους. Η πορνογραφία και η τεχνολογία είναι στενά συνδεδεμένες. Η ευκολία πρόσβασης, το σχετικά χαμηλό κόστος, η υψηλή τεχνική ποιότητα του Διαδικτύου και η "ιδιωτικότητα" που προσφέρει, το καθιστούν ιδανικό μέσο για την ευρεία διάδοση της πορνογραφίας. Το αποτέλεσμα είναι να έχει αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια η λαϊκή αντίληψη για την πορνογραφία. Άμεση συνέπεια η ολοκληρωτική κατάληψη των ΜΜΕ από απροκάλυπτη σεξουαλικότητα. Η πορνογραφία μπορεί να προκαλέσει, πλέον, πολύ σοβαρή βλάβη σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού -όπως τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι. Στο πρόσωπό τους η σύγχρονη "υπερ-σεξουαλική" κοινωνία μας έχει βρει νέες δυνατότητες πλουτισμού.

    Την πορνογραφία διαχειρίζονται επιχειρηματικά δίκτυα που έχουν στενές σχέσεις με μεγάλους χρηματο-οικονομικούς οργανισμούς. Η πορνογραφική βιομηχανία είναι παρακλάδι "κανονικών" επιχειρήσεων της αγοράς, οι οποίες και διανέμουν τα προϊόντα της. Χαρακτηριστική περίπτωση, το πορνογραφικό υλικό που διακινείται μέσω κινητών τηλεφώνων. Πού ξεκινά και πού τελειώνει η εμπλοκή των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας; Όλο και αυξάνονται τα μπαρ και τα καμπαρέ με στριπτίζ και άλλα "νούμερα", των οποίων οι παροχές έχουν βαφτισθεί "διασκέδαση για ενηλίκους". Όλο και περισσότερο αυτά τα μέρη θεωρούνται τόποι λαϊκής διασκέδασης. Όμως, θα πρέπει να εξετασθούν οι ευρύτερες κοινωνικές, πολιτισμικές και οικονομικές επιπτώσεις αυτής της νοοτροπίας, και οι επιπτώσεις της στις σχέσεις των δυο φύλων.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις των ανεπτυγμένων κρατών συνεργάζονται για τον εντοπισμό και την τιμωρία των παραγωγών και καταναλωτών παιδικής πορνογραφίας. Όμως, όλο και θεριεύει το "τέρας" της πορνογραφίας που αλληλεξαρτάται με τη μετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα, την πορνεία, τη θηλυκοποίηση της φτώχειας, τη βία κατά των γυναικών, την οικονομική ανισότητα μεταξύ κρατών και στο εσωτερικό τους. Μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να διατυπώνονται ανησυχίες για την πρόωρη εκδήλωση σεξουαλικότητας σε εφηβική ή προεφηβική ηλικία. Ο αντίκτυπος της νέας λαϊκής κουλτούρας "μεταφράζεται" σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, διαταραχές διατροφής, κατάθλιψη, τάσεις αυτοκτονίας, αυξημένη τρωτότητα σε βίαιη συμπεριφορά κ.α.

    Έντονη κριτική στη "χιπ-χοπ" κουλτούρα, όπου προβάλλεται το μοντέλο του άνδρα "προαγωγού", άσκησε ερευνήτρια από τις ΗΠΑ. Αυτός ο άνδρας δοξάζεται στη μουσική, τα τηλεοπτικά σόου, τα αμερικανικά περιοδικά του συρμού. Ακόμη και σχετικός ετήσιος διαγωνισμός έχει δημιουργηθεί (Player s Balls). Έτσι, δημιουργείται η ψευδής εικόνα ενός ανθρώπου ακίνδυνου, θαυμάσιου, με χιούμορ.

    Πρωτοπόρες στην πορνογραφία Σουηδία -Δανία

    Σουηδή ερευνήτρια παρουσίασε την ταχύτατη ανάπτυξη της πορνογραφικής βιομηχανίας στη Σουηδία τη δεκαετία του 1960 και τη νομική της κατοχύρωση το 1971.

    Σουηδία και Δανία θεωρούνται πρωτοπόρες χώρες στον πορνογραφικό Τύπο και την απορρύθμιση των ΜΜΕ, οι οποίες ωστόσο δεν μπόρεσαν ποτέ να απαντήσουν επαρκώς στο ερώτημα πού σταματά η ελευθερία της έκφρασης σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Τέλος, όλο και περισσότερες γυναίκες εμπλέκονται πλέον επιχειρηματικά στην πορνογραφία, επιβεβαιώνοντας ότι η επί δεκαετίες απουσία τους από την πλευρά του/της επιχειρηματία συνιστούσε πρόβλημα προσβασιμότητας και όχι θέμα διαφοράς μεταξύ γυναικείας και ανδρικής φύσης. Σύμφωνα με νέες έρευνες, οι γυναίκες είναι εξίσου παραγωγοί και καταναλώτριες πορνογραφικών προϊόντων.

    [06] Κοινωνία

    Ζήτησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

    Πρόληψη για τις πλημμύρες

    30/9/2008 8:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων ζητεί από την κεντρική διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, εν όψει του επερχόμενου χειμώνα. Με σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε μετά από εντολή του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, οι αρμόδιοι φορείς καλούνται να ελέγξουν σχολαστικά όλα τα αντιπλημμυρικά έργα και τη συντήρησή τους, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν πληγεί από δασικές πυρκαγιές. Ζητείται ακόμη μεταξύ άλλων να γίνει έλεγχος και καθαρισμός των κοιτών των ρεμάτων και η επιτάχυνση των εργασιών για την ολοκλήρωση αντιπλημμυρικών έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

    [07] Πολιτική

    Την Τετάρτη, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

    Επίτιμος Διδάκτορας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

    30/9/2008 8:17:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κάρολος Παπούλιας θα αναγορευτεί το απόγευμα της Τετάρτης επίτιμος Διδάκτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Κεντρικό Αμφιθέατρο στην Πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής. Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει με προσφωνήσεις του Πρύτανη, Κωνσταντίνου Σιμόπουλου, του υπουργού Παιδείας, Ευριπίδη Στυλιανίδη, του Προέδρου του Τμήματος Νομικής, Κωνσταντίνου Ρέμελη και θα ακολουθήσουν η παρουσίαση του έργου του κ. Παπούλια και η περιένδυσή του με την τήβεννο της σχολής. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τις "Βασικές αρχές της διεθνούς συνεργασίας".

    Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Παπούλιας, θα πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη στην Παναγία Κοσμοσώτειρα στις Φέρες και στη συνέχεια θα περιηγηθεί στο Δέλτα του Έβρου. Το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τον Ορφέα και τον Ορφισμό, που θα διεξαχθεί έως και τις 4 Οκτωβρίου στην Αλεξανδρούπολη. Την ευθύνη διοργάνωσής του συνεδρίου έχουν η διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης-Έβρου, οι νομαρχίες Έβρου και Ροδόπης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Στο συνέδριο θα μιλήσουν διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο της Επιστήμης, της Μουσικής και της Θρησκείας, ενώ τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Μαργαρίτης Τζίμας.

    [08] Κοινωνία

    Νομαρχία Ηρακλείου

    Κατάσχεση 24 τόνων κατεψυγμένων ψαριών

    30/9/2008 8:03:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην κατάσχεση περίπου 24 τόνων κατεψυγμένων αλιευμάτων, που περιέχουν αυξημένα ποσοστά υδραργύρου, προχώρησαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου. Πρόκειται για καρχαριοειδή αλιεύματα, τύπου blue shark, που κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου με προέλευση τη Ναμίμπια της Αφρικής. Οι έλεγχοι έδειξαν την ύπαρξη επιπέδων υδραργύρου ανώτερων από τα επιτρεπόμενα, καθιστώντας το προϊόν ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Οι ποσότητες δεσμεύτηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου κατά την εισαγωγή τους από τη Ναμίμπια της Αφρικής.

    Η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη - Ηλιάκη, σε δηλώσεις της επεσήμανε: "Κατασχέθηκαν περίπου 24 τόνοι κατεψυγμένων ψαριών, αφού, έπειτα από τον έλεγχο που διενήργησε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας, βρέθηκε ότι περιέχουν αυξημένα ποσοστά υδραργύρου. Γνωρίζουμε ότι τα ποσοστά υδραργύρου είναι επικίνδυνα, όταν βρίσκονται πάνω από τα φυσιολογικά όρια, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά και τις γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, καθώς ευθύνονται για την πρόκληση εγκεφαλικών προβλημάτων".

    Η κ. Σχοιναράκη ανέφερε επίσης: "προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και η προστασία των καταναλωτών. Παρά το γεγονός ότι οι ελεγκτικές μας υπηρεσίες είναι αποδεκατισμένες, προσπαθούμε πάντα να περιφρουρούμε το νομό με τον καλύτερο τρόπο. Με αυτήν την έννοια δεν εισάγεται τίποτα, αν δεν ελεγχθεί. Για το λόγο αυτό πολλές φορές κατηγορούμαστε ως υπερβολικοί, σε ό,τι αφορά τα πολλά δείγματα που λαμβάνουμε και στέλνουμε στο χημείο. Όμως, θέλουμε να είμαστε συνεπείς σε όσα λέμε και συνεπείς σε όσα πρέπει και έχουμε υποχρέωση να κάνουμε απέναντι στους πολίτες".

    [09] Κόσμος

    "Ανεξάρτητο Δημοκρατικό Κόμμα"

    Νέο κόμμα για τον Γκορμπατσόφ

    30/9/2008 7:49:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ, Γερμανικό

    Από πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, αρχηγός πολιτικού κόμματος, με ενδιάμεσους σταθμούς ομιλίες επ΄ αμοιβή σε διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και διαφήμιση πίτσας. Ο λόγος για τον 77χρονο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, που συνεργαζόμενος με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Αλεξάντερ Λεμπέντεφ, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να ιδρύσουν πολιτικό κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία φορά που ο κ. Γκορμπατσόφ που διεκδίκησε την προεδρία συγκέντρωσε μόλις το 0,5% των ψήφων. Ο οικονομικός αιμοδότης του νέου φορέα (αν και το διαψεύδει, λέγοντας ότι θα στηρίζεται οικονομικά μόνον από μη κρατικές πηγές) κ. Λεμπέντεφ, παρουσιάζοντας τους βασικούς πολιτικούς άξονες του κόμματος, που θα έχει τον τίτλο "Ανεξάρτητο Δημοκρατικό Κόμμα", τόνισε ότι: "Δώσαμε στον λαό μας ελευθερία, αλλά δεν μπορούμε να μάθουμε πώς να τη χρησιμοποιούμε. Το κόμμα υποστηρίζει λιγότερο κρατικό καπιταλισμό, την ανάπτυξη των ανεξαρτήτων μέσων ενημέρωσης, τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και ενισχυμένο ρόλο για το Κοινοβούλιο και θα λάβει μέρος στις εκλογές".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 30 September 2008 - 20:50:06 UTC