Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οικονομία: το ενδιαφέρον στις ΗΠΑ
  • [02] ΗΠΑ: αναμέτρηση αντιπροέδρων
  • [03] Αγνοείται ζευγάρι που παρασύρθηκε από χείμαρρο
  • [04] Συλλήψεις για παράνομη είσοδο και έξοδο
  • [05] Γκρούεφσκι: "Δύο ονόματα με διαφορετικές χρήσεις"
  • [06] Σε αναμονή της εκτέλεσης
  • [07] Κάηκαν αυτοκίνητα στη Συγγρού
  • [08] Αλλαγές στις συγκοινωνίες
  • [09] Είχαν ετοιμάσει μήνυμα σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης
  • [10] Αποχώρηση Καναδών από το Αφγανιστάν
  • [11] Πνιγμός 28 προσφύγων στην Υεμένη

    [01] Οικονομία

    Κρίσιμη ψηφοφορία

    Οικονομία: το ενδιαφέρον στις ΗΠΑ

    3/10/2008 9:45:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, Γαλλικό

    Σήμερα Παρασκευή θα διεξαχθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ η κρίσιμη ψηφοφορία επί του αναθεωρημένου σχεδίου για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εν αναμονή της απόφασης, απώλειες καταγράφουν σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια ( ο δείκτης Nikkei υποχώρησε στο Τόκιο κατά 216,62 μονάδες (-1,94%) φτάνοντας τις 10.938,14, το χαμηλότερο επίπεδό του από τις 18 Μαΐου 2005.), λίγο μετά τη σημαντική πτώση στη Γουόλ Στριτ, όπου ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με -3,22% και ο Nasdaq (των τεχνολογιών) με -4,48%. Απώλειες έως 2,5% σημείωσαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια χθες. Η οικονομική κρίση θα είναι το αντικείμενο της αυριανής συνόδου των τεσσάρων πλέον εύρωστων οικονομικά χωρών της ΕΕ και των προέδρων της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο Παρίσι. Πτωτικά κινούνται εντωμεταξύ οι τιμές του πετρελαίου: 93.45 δολάρια το βαρέλι, η διαπραγμάτευση του ελαφρού αργού πετρελαίου αυτή την ώρα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Ασίας.

    Τονωτική ένεση στην Αυστραλία θα αποτελέσει η επένδυση 20 δις δολαρίων σε έργα υποδομής λόγω της κρίσης. Ο πρωθυπουργός της χώρας Κέβιν Ραντ, σε συνέντευξή του, ανέφερε ότι το μέτρο αυτό θεωρήθηκε απαραίτητο προκειμένου να τονωθεί η οικονομία και να αντιμετωπισθεί το παγκόσμιο πρόβλημα ρευστότητας. Στον Καναδά, ο πρωθυπουργός της χώρας Στίβεν Χάρπερ, δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης ότι: "Εμείς δεν έχουμε ακολουθήσει τις ίδιες πολιτικές με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η οικονομική και νομισματική κατάσταση στις ΗΠΑ είναι καταστροφική. Και οι πολιτικές ανεύθυνες. Εμείς έχουμε κάνει διαφορετικές επιλογές στον Καναδά". Στις 14 Οκτωβρίου θα γίνουν κοινοβουλευτικές εκλογές στον Καναδά, με το θέμα της οικονομίας να κυριαρχεί στην προεκλογική εκστρατεία.

    [02] Κόσμος

    Σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ

    ΗΠΑ: αναμέτρηση αντιπροέδρων

    3/10/2008 9:15:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, Γερμανικό, Ρόιτερ, Γαλλικό

    Η οικονομία και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ήταν στην πρώτη γραμμή των αντιπαραθέσεων στο ντιμπέιτ των υποψηφίων αντιπροέδρων, των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν και των Ρεπουμπλικάνων Σάρα Πέιλιν. Δεν έλειψαν και οι βολές προς τους επικεφαλείς των δύο στρατοπέδων, με τον κ. Μπάιντεν να κατηγορεί τον ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία, Τζον Μακέιν ότι δεν έχει καμία επαφή με το τι συμβαίνει στην αμερικανική οικονομία και την κ. Πέιλιν να ανταποδίδει, κατηγορώντας τον Μπαράκ Ομπάμα ότι "είναι πολύ ακραίος και δεν θα καταφέρει να ξεπεράσει τις κομματικές γραμμές για να προωθήσει μεταρρυθμίσεις". Υπέρ της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Ιράκ, τάχθηκε ο κ. Μπάιντεν, ενώ η απάντηση της κ. Πέιλιν στον Δημοκρατικό αντίπαλό της ήταν ότι "το σχέδιο των Δημοκρατικών είναι μια λευκή σημαία παράδοσης". Εκτιμώντας το επικοινωνιακό αποτέλεσμα του ντιμπέιτ, τα επιτελεία των κομμάτων συμπέραναν το καθένα για τον εαυτό του, ότι κέρδισε τις εντυπώσεις σε βάρος του άλλου. Την ίδια ώρα στο σταμάτημα της προεκλογικής του εκστρατείας στο Μίσιγκαν, προχώρησε ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το Λευκό Οίκο, Τζον Μακέιν, εκτιμώντας ότι έχει ελάχιστες πιθανότητες να νικήσει τον Μπαράκ Ομπάμα στην πολιτεία αυτή.

    [03] Κοινωνία

    Προβλήματα από τη συνεχιζόμενη κακοκαιρία

    Αγνοείται ζευγάρι που παρασύρθηκε από χείμαρρο

    3/10/2008 8:57:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/10/2008 11:31:27 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Συνεχίζονται από τις ομάδες διάσωσης της πυροσβεστικής οι έρευνες για τον εντοπισμό ζευγαριού που αγνοείται από χθες αργά το βράδυ στο χωριό Ποταμού, του δήμου Παρακαμπυλίων Αιτωλοακαρνανίας, όταν παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά ποταμού που πλημμύρισε λόγω της ισχυρής καταιγίδας που έπληξε την περιοχή. Το ζευγάρι επέβαινε σε ΙΧ αυτοκίνητο, με το οποίο επιχείρησαν να περάσουν τη γέφυρα του ποταμού, αλλά τα ορμητικά νερά που την είχαν καλύψει, παρέσυραν το όχημα.

    Επί τόπου από το βράδυ βρίσκεται ομάδα της 6ης ΕΜΑΚ από την Πάτρα, ενώ σήμερα το πρωί πήγαν ενισχύσεις και από την 1η ΕΜΑΚ στην Αθήνα, με δύτες κι άλλο εκπαιδευμένο προσωπικό για το εντοπισμό του ζευγαριού, το οποίο σημειώνεται ότι έμενε πολύ κοντά στο σημείο που συνέβη το ατύχημα, και την ώρα εκείνη επέστρεφαν στο σπίτι τους.

    Μέχρι στιγμής έχει βρεθεί το αυτοκίνητο, αλλά μέσα δεν υπήρχαν οι επιβάτες του. Η περιοχή είναι ακόμη καλυμμένη με λάσπη, νερά και αντικείμενα που έχει κατεβάσει το ποτάμι, γι αυτό και ο εντοπισμός του ζευγαριού είναι δύσκολος.

    Προβλήματα στα οδικά δίκτυα

    Η συνεχιζόμενη κακοκαιρία και οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας.

    Στην Ευρυτανία, κατολισθήσεις σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε τη νύχτα, με αποτέλεσμα να διακοπεί για πολλές ώρες η κυκλοφορία των οχημάτων.

    Σημαντικά προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο νομό Τρικάλων από τις ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών: Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, κ. Ευ. Μάμαλη, "είχαμε πτώση μεγάλου βράχου στο οδόστρωμα, στη γέφυρα της Πύλης, ευτυχώς χωρίς δυσάρεστες συνέπειες. Στο δρόμο Πύλης - Στουρναρέικα, στη θέση "Πηγή των Θεών" είχαμε κατάπτωση λόγω των πλημμυρών, όπως και στην περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Βαθυρέμματος στην ορεινή περιοχή του νομού Τρικάλων. Όλες οι παραπάνω ζημιές έχουν αποκατασταθεί από μηχανήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, ενώ αυτή τη στιγμή τρία μηχανήματα προσπαθούν να αποκαταστήσουν το δίκτυο στην περιοχή της Μεσοχώρας, ένα μηχάνημα στο δίκτυο Χρυσομηλιάς - Νεραϊδοχωρίου και επίσης ένα μηχάνημα στο δίκτυο της Καστανιάς".

    Άστατος και σήμερα ο καιρός

    Οι πρόσκαιρες τοπικές βροχές και οι καταιγίδες στη Δυτική Ελλάδα, τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι το κύριο χαρακτηριστικό και του σημερινού καιρού. Στην Αττική έχουμε παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής. Οι άνεμοι πνέουν νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία στους 28 βαθμούς. Και στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις με πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 3 μποφόρ και η θερμοκρασία στην πόλη στους 24 βαθμούς Κελσίου.

    [04] Κοινωνία

    Σε Κέρκυρα και Φαρμακονήσι

    Συλλήψεις για παράνομη είσοδο και έξοδο

    3/10/2008 11:30:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ, ΥΕΝ

    Στη μαρίνα Γουβιών της Κέρκυρας, συνελήφθησαν γιατί επιχείρησαν να φύγουν από την Ελλάδα, έχοντας πλαστά χαρτιά, 14 αλλοδαποί, οι οποίοι επιχειρούσαν να επιβιβαστούν σε υδροπλάνο. Δύο περιστατικά σημειώθηκαν στο Φαρμακονήσι. Στο πρώτο, το απόγευμα της Πέμπτης, εντοπίστηκαν από πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος, δεκαέξι αλλοδαποί (13 άνδρες, μια γυναίκα και δύο παιδιά) καθώς και ο αλλοδαπός διακινητής τους, ο οποίος συνελήφθη. Στο δεύτερο περιστατικό, που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος, συνέλαβε, τριάντα πέντε αλλοδαπούς (20 άνδρες, εννέα γυναίκες και έξι παιδιά), που δεν είχαν στην κατοχή τους τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγγραφα, όπως άλλωστε και οι συλληφθέντες το απόγευμα της ίδιας μέρας. Σύμφωνα με τις καταθέσεις όλων των συλληφθέντων, είχαν ξεκινήσει από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

    [05] Πολιτική

    Σκοπιανό

    Γκρούεφσκι: "Δύο ονόματα με διαφορετικές χρήσεις"

    3/10/2008 9:57:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, επανέλαβε τη θέση του για εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα του ονόματος στη βάση της "διπλής ονομασίας", την οποία χαρακτήρισε ως την "καλύτερη λύση ". Ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι η θέση αυτή παρουσιάστηκε πολλές φορές στην κοινή γνώμη.

    "Διπλή ονομασία σημαίνει να χρησιμοποιείται το όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας διεθνώς και με την Ελλάδα να συζητήσουμε για ένα όνομα που θα αφορά τις μεταξύ μας σχέσεις", πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε, επίσης, ότι η τελευταία ενημέρωση που έχει από τον εκπρόσωπο της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, Νίκολα Ντιμιτρόφ, είναι η αναγγελία ότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, την ερχόμενη Τετάρτη θα υποβάλλει τη νέα του πρόταση για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση", (SDSM) ζήτησε την Πέμπτη από τον κ. Γκρούεφσκι, ενόψει του νέου γύρου διαβουλεύσεων που θα έχει ο κ. Νίμιτς στη Ν.Υόρκη, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, να συγκαλέσει συνάντηση με τους αρχηγούς των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, παρουσία και του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, με σκοπό, να διαμορφώσει η χώρα ενιαία θέση στο ζήτημα της ονομασίας. Σε περίπτωση που ο κ. Γκρούεφσκι αρνηθεί κάτι τέτοιο, τότε το SDSM θα ζητήσει από τον κ. Τσερβένκοφσκι να συγκαλέσει συνάντηση των αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων.

    Από το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι, το VMRO-DPMNE, αναφέρθηκε ότι μία τέτοια συνάντηση έχει νόημα να πραγματοποιηθεί μετά την ερχόμενη Τετάρτη, όταν ο κ. Νίμιτς θα υποβάλλει τη νέα του πρόταση.

    [06] Κόσμος

    Των υπευθύνων για την τραγωδία το 2002 στο Μπαλί

    Σε αναμονή της εκτέλεσης

    3/10/2008 9:48:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα εκτελεστούν οι τρεις Ινδονήσιοι ισλαμιστές που καταδικάστηκαν σε θάνατο για τις επιθέσεις στο Μπαλί το 2002, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 202 ανθρώπους, έγινε γνωστό από αξιωματούχο της εισαγγελίας.

    Μέχρι τώρα δεν έχει οριστεί η ημερομηνία της εκτέλεσης, που θα γίνει με τουφεκισμό, αλλά η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, διευκρίνισε ο Τζασμάν Μπαντζαϊτάν εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα της Ινδονησίας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Detikcom. "Η ημερομηνία δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, αλλά η εκτέλεση θα γίνει μέσα στο 2008", τόνισε.

    Οι τρεις θανατοποινίτες -Αλί Γκουφρόν, Αμρόζι και Ιμάν Σαμούντρα- βρίσκονται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο νησί Νουσακαμπαγκάν, νότια της Ιάβας.

    Πρόσφατα προσέφυγαν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρα ζητώντας να αλλάξει ο τρόπος εκτέλεσης τους, θεωρώντας ότι ο τουφεκισμός είναι "ένα μαρτύριο", αφού δεν διασφαλίζει ακαριαίο θάνατο. Οι ίδιοι ζητούν να εκτελεστούν με αποκεφαλισμό.

    Οι τρεις ισλαμιστές επανέλαβαν αυτήν την εβδομάδα, με την ευκαιρία της γιορτής του τέλους του Ραμαζανιού, πως δεν μετανιώνουν για τις επιθέσεις των οποίων τα περισσότερα θύματα ήταν ξένοι τουρίστες.

    "Αυτοί που εκτελέστηκαν ήταν καταραμένοι από τον Θεό. Η δική μας εκτέλεση θα είναι η πιο σοβαρή εγκληματική πράξη γιατί θα είναι η εκτέλεση ιερών πολεμιστών", είπε ο 47χρονος Σαμούντρα.

    [07] Κοινωνία

    Από διαρροή βενζίνης σε φορτηγό

    Κάηκαν αυτοκίνητα στη Συγγρού

    3/10/2008 9:32:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/10/2008 10:42:31 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Έξι αυτοκίνητα καταστράφηκαν και πέντε ακόμα υπέστησαν σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε το πρωί στη συνδρομή των οδών Δημητρακοπούλου και Συγγρού, στην περιοχή της Καλλιθέας και τελικά τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 9.30 πμ. Επί τόπου έχουν σπεύσει πυροσβεστικά οχήματα, ενώ στο σημείο έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, η φωτιά προκλήθηκε από τη διαρροή βενζίνης σε φορτηγό.

    [08] Κοινωνία

    Στάσεις εργασίας

    Αλλαγές στις συγκοινωνίες

    3/10/2008 9:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/10/2008 10:39:19 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τροποποιήσεις και αλλαγές στις συγκοινωνιακές γραμμές από και προς το Περιστέρι θα ισχύσουν από αύριο Σάββατο, στο πλαίσιο του ανασχεδιασμού του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών. Οι επιβάτες για περισσότερες λεπτομέρειες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλεφωνικό κέντρο 185 του ΟΑΣΑ. Στάση εργασίας έχουν προγραμματίσει για την ερχόμενη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ (11 το πρωί με 3 το μεσημέρι), λόγω γενικής συνέλευσης. Την ερχόμενη Τετάρτη, 8 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι στο μετρό κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία, διεκδικώντας την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

    Τροποποιήσεις γραμμών

    Η λεωφορειακή γραμμή 821 "Αγ. Αναστασία - Στ. Αγ. Αντώνιος" θα λειτουργεί ως τοπική γραμμή μόνο μέχρι τον Σταθμό του Μετρό "Αγ. Αντώνιος".

    -Η γραμμή Α14 μετονομάζεται σε 822 "Νέα Ζωή - Στ. Αγ. Αντώνιος" και θα λειτουργεί ως τοπική γραμμή μέχρι τον Σταθμό του Μετρό "Αγ. Αντώνιος".

    -Οι γραμμές 730 και 840 συνενώνονται και δημιουργείται η νέα γραμμή 730 "Λόφος Αξιωματικών - Στ. Αγ. Αντώνιος - Ζωοδόχος Πηγή" η οποία θα διέρχεται ως τοπική γραμμή από τον Σταθμό του Μετρό Αγ. Αντώνιος".

    -Στο Αττικό Νοσοκομείο μεταφέρεται η αφετηρία της λεωφορειακής γραμμής 750 η οποία μετονομάζεται πλέον σε: 750 Αττικό Νοσοκομείο - Στ. Μετρό Αιγάλεω - Νίκαια». Πρόκειται για την γραμμή που είχε αφετηρία τον Αγ. Αντώνιο.

    -Η αφετηρία της λεωφορειακής γραμμής 171 "Στ. Δάφνης Βάρκιζα" μεταφέρεται από τον Σταθμό του Μετρό "Δάφνη" στο Σταθμό του Μετρό "Αγ. Δημήτριος" με νέα ονομασία: 171 "Στ. Αγ. Δημήτριος - Βάρκιζα μέσω Λ. Βουλιαγμένης".

    [09] Κόσμος

    Είχαν ετοιμάσει μήνυμα σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης

    3/10/2008 9:10:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC είχε ετοιμάσει, τη δεκαετία του 1970, ένα μήνυμα με το οποίο θα καθησύχαζε τον κόσμο στην περίπτωση που η Βρετανία δεχόταν επίθεση με πυρηνικά, όπως αναφέρεται σε έγγραφα των Εθνικών Αρχείων που αποχαρακτηρίστηκαν σήμερα, Παρασκευή.

    Με τη συνεργασία διαφόρων υπουργείων το BBC είχε φτιάξει ένα μήνυμα που θα μεταδιδόταν κάθε δύο ώρες και με το οποίο θα καλούσε τους πολίτες "να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να παραμείνουν στα σπίτια τους" μετά την πυρηνική επίθεση.

    Το μήνυμα ξεκινούσε με τη φράση: "Η χώρα δέχτηκε επίθεση με πυρηνικά όπλα. Οι επικοινωνίες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ο αριθμός των θυμάτων και η έκταση των ζημιών δεν είναι ακόμη γνωστοί". Οι Βρετανοί καλούνταν στη συνέχεια να μη φύγουν από τα σπίτια τους. "Να θυμάστε ότι δεν θα κερδίσετε τίποτα προσπαθώντας να φύγετε. Φεύγοντας από το σπίτι σας μπορεί να εκτεθείτε σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Αν φύγετε μπορεί να βρεθείτε χωρίς τροφή, χωρίς νερό, χωρίς στέγη και χωρίς προστασία".

    Κατόπιν οι πολίτες ενημερώνονταν για τον κίνδυνο των ραδιενεργών καταλοίπων και καλούνταν να σβήσουν τυχόν φωτιές, να διακόψουν την παροχή φυσικού αερίου, να μοιράσουν σε μερίδες τα τρόφιμα και να περιορίσουν την κατανάλωση νερού.

    Σε επιστολή του τον Ιούνιο του 1974 ο τότε υπουργός Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών, Χάρολντ Γκρίνγουντ, ζητούσε το μήνυμα να διαβαζόταν στο κοινό από μια "οικεία" φωνή ώστε οι πολίτες να καθησυχάζονται, όπως έγινε και στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. "Εάν μια άγνωστη φωνή επαναλαμβάνει την ίδια ανακοίνωση επί 12 ώρες οι ακροατές μπορεί να υποψιαστούν ότι ακούν ένα μηχάνημα και ότι ίσως το BBC έχει καταστραφεί", υποστήριζε.

    [10] Κόσμος

    Μέχρι το 2011

    Αποχώρηση Καναδών από το Αφγανιστάν

    3/10/2008 8:39:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ

    Στην επιβεβαίωση του αρχικού στόχου του Καναδά, για αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεών του από το Αφγανιστάν το 2011, προχώρησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Στίβεν Χάρπερ, σε τηλεοπτική συνέντευξη. Μάλιστα η απόφαση αυτή έχει κοινοποιηθεί, τόσο στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, όσο και στους υποψηφίους διαδόχους του Τζον Μακέιν και Μπαράκ Ομπάμα. Το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης τροποποιήθηκε κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης, αφού ο αρχικός στόχος ήταν η αποχώρηση να προκύψει σαν συνέπεια της δυνατότητας του Αφγανιστάν να αναλάβει μόνο του τις ευθύνες του, όποτε αυτό καταστεί εφικτό. Με συνολική δύναμη 2.500 ανδρών και 97 να έχουν χάσει τη ζωή τους, οι καναδικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή της Κανταχάρ, όπου οι Ταλιμπάν, έχουν σημαντική παρουσία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χάρπερ: "Νομίζω ότι αυτό είναι σοφό. Ένα από τα πράγματα όπου διαφωνώ με ορισμένους άλλους δυτικούς ηγέτες είναι ότι το πλάνο μας θα μπορούσε να είναι τέτοιο που να παραταθεί επ΄ άπειρον η στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν. Εάν η δύση ενδιαφέρεται να επικρατήσει ειρήνη και σταθερότητα στο Αφγανιστάν, θα πρέπει να εκπαιδεύσει τον αφγανικό στρατό και την αστυνομία, ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ασφάλεια της χώρας. Ορισμένοι δυτικοί ηγέτες πιστεύουν εσφαλμένα ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να παραμείνουν στο Αφγανιστάν για πάντα".

    [11] Κόσμος

    Από ανατροπή πλοιαρίου

    Πνιγμός 28 προσφύγων στην Υεμένη

    3/10/2008 8:23:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Τραγωδία με 28 πρόσφυγες να χάνουν τη ζωή τους, σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Υεμένης, όταν το πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε. Άλλοι 23 πρόσφυγες, που επίσης βρίσκονταν στο πλοιάριο, κατάφεραν να σωθούν. Αιτία του ναυαγίου ήταν οι σφοδροί άνεμοι που οδήγησαν στην ανατροπή του πλοιαρίου στον Κόλπο του Άντεν. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, άλλοι 187 Σομαλοί πρόσφυγες, έφτασαν την Τρίτη στην Υεμένη,, ενώ την Κυριακή 52 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους, όταν για 18 ημέρες το πλοιάριο που τους μετέφερε, ήταν ακυβέρνητο λόγω βλάβης. Αιτία της μαζικής φυγής, είναι ο εμφύλιος πόλεμος στη Σομαλία και το κόστος του ταξιδιού ανέχεται σε 70 έως 200 δολάρια. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, υπολογίζει σε 21.000 τους Σομαλούς και σε 9.800 τους Αιθίοπες έχουν διασχίσει τον Κόλπο του Άντεν, από την αρχή του 2008, ενώ τουλάχιστον. 250 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 250 αγνοούνται.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 3 October 2008 - 8:50:39 UTC