Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προϋπολογισμός ευθύνης και προοπτικής
  • [02] ΠΑΣΟΚ: Πρόταση νόμου για την οικονομία
  • [03] Στο κόκκινο τα χρηματιστήρια
  • [04] Βουλή: Αγιασμός με απουσίες
  • [05] Economy and Reforms
  • [06] Συνάντηση και με τους φροντιστές
  • [07] Εξαρθρώθηκε τρομοκρατικό δίκτυο στην Υεμένη
  • [08] Συνέχεια της δίκης για την εξαφάνιση του Άλεξ
  • [09] Η επίσημη κηδεία μετά από 64 χρόνια
  • [10] Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη Φιλόπουλου
  • [11] Ουγγαρία: Νεκροί και τραυματίες από σύγκρουση τρένων
  • [12] 30 νεκροί από σεισμό στο Θιβέτ
  • [13] Σε Γερμανό και δυο Γάλλους το Νομπελ Ιατρικής
  • [14] Ενδιαφέρον γυναικολόγων για την Ενδοσκοπική Χειρουργική
  • [15] Παπαρήγα: Ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την Ολυμπιακή

    [01] Οικονομία

    Κατατέθηκε στη Βουλή

    Προϋπολογισμός ευθύνης και προοπτικής

    6/10/2008 1:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/10/2008 5:39:04 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2009 το οποίο νωρίτερα παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα ,παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Σύμφωνα με αυτό εκτιμάται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ και ο ρυθμός ανάπτυξης στο 3,3 με 3,4%. Στον προϋπολογισμό ενσωματώνονται και τα νέα φορολογικά μέτρα, κόστους τουλάχιστον 7,4 δισεκατομμυρίων Ευρώ, τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί και αφορούν την περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, την αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 20% και την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. Ο Υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε το 2009 δύσκολη χρονιά υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι προϋπολογισμός ευθύνης και προοπτικής.

    Πρόσθετοι φόροι 7,4 δισ. ευρώ

    Επιπλέον φόρους 7,4 δισ. ευρώ προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός το προσχέδιο του οποίου παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Τα πρόσθετα έσοδα θα προκύψουν κυρίως από τα φορολογικά μέτρα που έλαβε πρόσφατα η κυβέρνηση, τα ακίνητα, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και την ενίσχυση και εντατικοποίηση των φορολογιών ελέγχων.

    Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο προβλέπονται η αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 20%, η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις, η φορολόγηση των μερισμάτων, η ρύθμιση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της περιόδου 2000- 2006, η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο κλπ.

    Το σύνολο των φορολογικών εσόδων θα ανέλθει σε 61,5 δισ. ευρώ από 54,1 που είναι η αναθεωρημένη πρόβλεψη για το 2008 (αύξηση 13,6%). Από τους άμεσους φόρους οι προβλεπόμενες εισπράξεις ανέρχονται σε 26,9 δισ. ευρώ και από τους έμμεσους 34,6 δισ. ευρώ.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι βασικές επιδιώξεις της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης αποτελούν τόσο η διεύρυνση της φορολογικής βάσης που προωθείται με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, καθώς και η φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων με την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών.

    Σημειώνεται ότι για τα φετινά εισοδήματα οι συντελεστές 29% και 39% που προβλέπονται στη φορολογική κλίμακα μειώνονται σε 27% και 37% αντίστοιχα, ενώ για το 2009 οι συντελεστές αυτοί θα περιοριστούν περαιτέρω στο 25% και στο 35%.

    Ο συντελεστής 40% που ισχύει για τα εισοδήματα άνω των 75 χιλιάδων ευρώ διατηρείται σταθερός. Παράλληλα, όπως επανέλαβε ο κ. Αλογοσκούφης, έχει θεσπιστεί η περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή 25% της κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα απο το 2010 έως και το 2014, όπου θα μειώνεται σταδιακά κατά 1 μονάδα, με στόχο τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το έτος 2014 να φορολογηθούν με συντελεστή 20%.

    Στο μέτωπο των δαπανών προβλέπεται αύξηση 8,6%. Θα διαμορφωθούν σε 65,5 δισ. ευρώ από 60,3 δισ. ευρώ που είναι οι προβλεπόμενες για φέτος.

    Όσον αφορά στα βασικά μεγέθη του νέου προϋπολογισμού, ο πήχης της ανάπτυξης χαμηλώνει σημαντικά στο 3%, το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος στο 88,4% του ΑΕΠ, ο πληθωρισμός στο 3,2%, ο πραγματικός μέσος μισθός θα αυξηθεί κατά 3,4%, η απασχόληση θα αυξηθεί κατά 0,9% ενώ το ποσοστό ανεργίας τοποθετείται στο 7,3% του εργατικού δυναμικού.

    Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2009 προβλέπει αυξημένες πιστώσεις για το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κατά 13%, για το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατά 8,3%, για το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά 6,1% και για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά 7,7%.

    Εξάλλου, οι πιστώσεις του προϋπολογισμού του υπουργείου Δικαιοσύνης για το έτος 2009 είναι αυξημένες κατά 13,7% σε σχέση με τις αντίστοιχες του τρέχοντος έτους.

    Αυξημένες κατα 36% οι κοινωνικές δαπάνες

    Σε ότι αφορά τις δαπάνες για αποδοχές και συντάξεις, που αποτελούν το 45,7% των πρωτογενών δαπανών του προϋπολογισμού, η αύξησή τους, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό, οφείλεται στις νέες αυξήσεις για μισθούς και συντάξεις, που θα προβλέπει η εισοδηματική πολιτική του 2009, στην εφαρμογή του νέου μισθολογίου για τους δικαστικούς, στη μισθολογική εξέλιξη του προσωπικού (ωριμάνσεις), στην αύξηση των αποδοχών των συμβασιούχων καθαριστών των σχολικών μονάδων, στις δαπάνες νέων προσλήψεων κυρίως ιατρικού, νοσηλευτικού, εκπαιδευτικού προσωπικού και επαγγελματιών οπλιτών.

    Οι δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 11%.

    Μεγάλο μέρος από τις δαπάνες αυτές προορίζονται για την κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και για την κάλυψη του κόστους από τις αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ, που προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Αυξημένες κατά 36% θα είναι και οι δαπάνες Κοινωνικής Προστασίας. Πρόκειται για δαπάνες που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα επιδόματα πολυτέκνων, τα επιδόματα πρόνοιας, το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής (ταμείο για τη φτώχεια).

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό πιστώσεις για το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ, αλλά όπως διευκρίνισε ο κ. Αλογοσκούφης σε αυτά θα προστεθούν έσοδα από τους ειδικούς λογαριασμούς, που ενσωματώνονται στον προϋπολογισμό.

    Ο κ. Αλογοσκούφης εξήγησε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις για το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και για τις ενισχύσεις που θα προβλέπει σε χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους, όπως και για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

    Ανάπτυξη-Απασχόληση-Κοινωνική συνοχή

    Παρουσιάζοντας το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού ο Υπουργός Οικονομίας, είπε ότι κινείται στο πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής και στοχεύει στην ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης και την κοινωνική συνοχή. Το προσχέδιο, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, λαμβάνει υπόψιν τις επιβαρύνσεις που θα έχει στην ελληνική οικονομία η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η αύξηση προ των υλών τροφίμων, κλπ και η έξαρση του πληθωρισμού.

    Βασική κυβερνητική επιδίωξη είναι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής, η στήριξη της αναπτυξιακής προοπτικής και η ενίσχυση των εισοδημάτων των ασθενέστερων τάξεων.

    Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στο δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον, στα νέα επεισόδια όπως είπε, που παρουσιάζονται σε καθημερινή βάση και προέβλεψε ότι το τέλος της αναταραχής δεν είναι ορατό.

    Παρόλα αυτά, τόνισε οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία είναι πιο περιορισμένες δεδομένου ότι εφαρμόζεται ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι το 2009 στο πλαίσιο της πολιτικής της δημοσιονομικής προσαρμογής θα εφαρμοστεί η ελάχιστη προσαρμογή που επιτρέπει η ΕΕ (δηλαδή μείωση του ελλείμματος κατά 0,5%), ενώ ανακοίνωσε την ενεργοποίηση μέσα στο 2009 του Ταμείου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας.

    Τέλος ο Υπουργός Οικονομίας, επανέλαβε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και φερέγγυο.

    Νωρίτερα ο κ Αλογοσκούφης, επιδίδοντας στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Σιούφα το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2009, δήλωσε:

    "Είναι ένας Προϋπολογισμός ευθύνης και προοπτικής, διότι ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, που βιώνουμε σήμερα διεθνώς, έχει σημασία η χώρα μας να συνεχίσει την προσπάθεια για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. Και προσβλέπω σε μια εποικοδομητική συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή προκειμένου να διαμορφωθεί το οριστικό σχέδιο. Θα ήθελα ειδικά, κ. Πρόεδρε, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να διαβιβάσω και μέσω υμών προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής την ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη να επιδείξουμε όλοι υπευθυνότητα για το καλό της οικονομίας και της κοινωνίας".

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Για θέατρο παραλόγου το οποίο συνεχίζεται με κακοδιαχείριση των δημοσίων οικονομικών και φορεπιδρομή στα μεσαία και κατώτερα στρώματα έκανε λόγο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.

    "Για άλλη μία χρονιά, θα υποστούμε την ίδια αδιέξοδη οικονομική πολιτική. Τα νούμερα που παρουσιάζει η κυβέρνηση είναι ξανά στον αέρα", ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε "Το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2007 ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή του 3% του εθνικού εισοδήματος, όπως ακριβώς το είχαμε προβλέψει. Το ίδιο θα γίνει και για το 2008, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο".

    'Το προσχέδιο προϋπολογισμού αποσαφηνίζει ότι αυτό που πραγματικά εγγυάται η κυβέρνηση είναι η προστασία των κερδών της πλουτοκρατίας. Σηματοδοτεί νέα σφοδρή επίθεση στο εισόδημα της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων, κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας. Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης, που είναι πολιτική και της ΕΕ και ανταποκρίνεται στα στρατηγικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας, δεν αντιμετωπίζεται με τους κούφιους πυροβολισμούς του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ", τονίζει το ΚΚΕ.

    "Η κυβέρνηση κατέθεσε προσχέδιο για ένα προϋπολογισμό άγριας φοροεπιδρομής σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, σκληρής λιτότητας για μισθούς και συντάξεις, καθήλωσης και μείωσης των κοινωνικών δαπανών, ο οποίος βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα" σχολίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ.

    "Ο Προϋπολογισμός του κ. Αλογοσκούφη είναι ο Προϋπολογισμός του κ. Σημίτη το 1985-86, του κ. Μάνου το 1992-93, του κ. Παπαντωνίου το 1995-96, ο Προϋπολογισμός του κ. Χριστοδουλάκη το 2002. Ίδια κατάσταση, οι φόροι στο «limit up» και οι παροχές στο «limit down». Δυστυχώς το 2009 θα είναι χειρότερο από το 2008", τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος καρατζαφέρης.

    [02] Οικονομία

    ΠΑΣΟΚ: Πρόταση νόμου για την οικονομία

    6/10/2008 2:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/10/2008 3:51:02 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Πρόταση νόμου για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του Έλληνα πολίτη, καταθέτει σήμερα το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Σε αυτή θα περιλαμβάνεται πρόταση για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης και επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ σε αντίθεση με άλλους, κάνει πράξη αυτά που λέει. Σήμερα, τόνισε, είμαστε εδώ για να αποδείξουμε για μία ακόμη φορά τη συνέπειά μας στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό για τη στήριξη του οικογενειακού εισοδήματος, ιδιαίτερα των χαμηλών και μεσαίων τάξεων.

    Ευρεία σύσκεψη

    Νωρίτερα και αμέσως μετά τον αγιασμό που έγινε για την έναρξη της νέας Κοινοβουλευτικής περιόδου ο Γιώργος Παπανδρέου προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη κοινοβουλευτικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, στην οποία εξετάστηκε ο κοινοβουλευτικός σχεδιασμός του Κινήματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεχάρη τα κοινοβουλευτικά στελέχη που εργάστηκαν για την κατάρτιση της πρότασης νόμου και ανήγγειλε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, τις οποίες θα αναλάβει το ΠΑΣΟΚ στο εξής.

    Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Γιάννης Ραγκούσης, οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Κινήματος Θεόδωρος Πάγκαλος, Ευάγγελος Βενιζέλος και Χρήστος Παπουτσής και οι Απόστολος Κακλαμάνης, Φίλιππος Πετσάλνικος, Δημήτρης Ρέππας, Λούκα Κατσέλη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Βασίλης Έξαρχος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Νίκος Αθανασάκης.

    Ο Ε.Βενιζέλος για οικονομικά μέτρα και συνεργασίες

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα « ΤΑ ΝΕΑ» προτείνει να ληφθούν μέτρα που θα διευκολύνουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και συγχρόνως τις επιχειρήσεις προκειμένου να επικρατήσει ένα αίσθημα ασφάλειας στην αγορά και την οικονομία.

    Μια από τις προτάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ είναι να διευκολυνθεί η λήψη και εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με εμβαδόν ανάλογο με τον αριθμό των παιδιών στα νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Στη συνέντευξή του τονίζει ακόμη οτι παρά την περίοδο αδυναμίας που διανύει ο πρωθυπουργός «δεν πρέπει ούτε να τον αγνοούμε ούτε να τον υποτιμούμε».

    Σε σχέση με τις συνεργασίες ο κ. Βενιζέλος επαναλαμβάνει οτι το ΠΑΣΟΚ πρέπι να έχει ώς στόχο την αυτοδυναμία και την κατάκτηση της πρώτης θέσης προκειμένου κοινοβουλευτικά αυτοδύναμο να διασφαλίσει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις και συνεργασίες με πρώτο αποδεκτη τον Συνασπισμό, χωρίς όμως «παρακλήσεις ή πιέσεις».

    [03] Οικονομία

    Στο κόκκινο τα χρηματιστήρια

    6/10/2008 6:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/10/2008 7:33:28 μμ)

    Άλλη μία μαύρη Δευτέρα, έζησαν τα χρηματιστήρια, καθώς από την Ασία μέχρι την Ευρώπη και την Αμερική σημειώθηκαν ισχυρές πτωτικές τάσεις. Η οικονομική αναταραχή διευρύνεται και μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι χρειάστηκαν κρατικές ενέσεις ρευστότητας ενώ ανακοινώθηκαν και -αδιανόητες μέχρι πριν από λίγο καιρό- εξαγορές κολοσσών. Θεωρείται βέβαιο ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα δοκιμαστούν από ύφεση, άγνωστης προς το παρόν διάρκειας. Το βράδυ συνεδριάζει το ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ και το ΕΚΟΦΙΝ για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην ΕΕ.

    Ελεύθερη πτώση

    Πτώση σχεδόν κατά 7% σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υποχωρώντας στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων τεσσάρων ετών, με αιχμή της πτώσης τις μετοχές των τραπεζών και του τομέα της ενέργειας, αλλά και επηρεασμένα από τη σημαντική πτώση που παρουσιάζει η Wall Street.

    Στη Ρωσία , ο δείκτης RTS του Χρηματιστηρίου της Μόσχας έκλεισε στις 866,39 μονάδες σημειώνοντας πτώση ρεκόρ της τάξης του -19,1%. "Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση σε μία και μόνη συνεδρίαση", δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εκπρόσωπος του Χρηματιστηρίου.

    Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχωρεί κατά 8,44% καθώς η αγορά εκφράζει σημαντικούς φόβους για την επέκταση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Στο Λονδίνο ο δείκτης Footsie-100 σημείωνε γύρω στις 17:45 πτώση μεγαλύτερη του 8,5%. Ελαφρώς μεγαλύτερη είναι η πτώση στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης που βρίσκεται στις 5.297,62 μονάδες, χάνοντας 8,62%.

    Ο ATX, ο κυριότερος δείκτης του Χρηματιστηρίου της Βιένης, υποχωρεί στις 2.529,79 μονάδες, μειωμένος κατά 10,18% σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης SP/Mib γύρω στις 17:25 βρισκόταν στις 23,718 μονάδες, υποχωρώντας κατά 8,46%.

    Ο δείκτης PSI-20 του Χρηματιστηρίου της Λισαβόνας υποχωρεί κατά 8,12% στις 7.089,35 μονάδες ενώ ο δείκτης ΙΜΚΒ του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης έκλεισε στις 31.574,74 μονάδες, μειωμένος κατά 8,62% ή 2.978,26 μονάδες σε σχέση με την Παρασκευή. Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.640,78 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 5,85%.

    Μαύρη Δευτέρα ήταν για το χρηματιστήριο του Τορόντο στο οποίο σημείωσε το πρωί πτώση μεγαλύτερη του 10% ο βασικός του δείκτης, SP/TSX, ο οποίος επηρεάστηκε σοβαρά από την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, τη μείωση της τιμής του πετρελαίου, και την έκθεση μεγάλης καναδικής τράπεζας που προέβλεψε οικονομική ύφεση στη χώρα. O SP/TSX απώλεσε αρχικά περισσότερες από 1100 μονάδες, και έπεσε στις 9654,61--τη μεγαλύτερη πτώση του από τον Οκτώβριο του 1987, αργά το μεσημέρι ανέβηκε κάπως εξακολουθούσε όμως να χάνει 5,8%. Είναι η πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2005 που ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Τορόντο έπεφτε κάτω από το όριο των 10.000 μονάδων.

    Την ίδια ώρα το ευρώ σημείωνε την μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρηση στην ιστορία του (από το 1999). Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3634 δολάρια.

    Το ευρωπαϊκό νόμισμα διολίσθησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών έναντι του δολαρίου και των τελευταίων δύομιση ετών έναντι του γιέν.

    Την ίδια ώρα πιέσεις δέχονται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού έχανε, το μεσημέρι 3,84 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το "κλείσιμο" της περασμένης Παρασκευής, με την τιμή του να υποχωρεί στα 90,04 δολάρια ενώ, νωρίτερα, είχε αγγίξει τα 89,07 δολάρια, τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών.

    Στα 86,88 δολάρια το βαρέλι υποχωρούσε, το μεσημέρι, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Νοεμβρίου του αργού τύπου μπρεντ, χάνοντας 3,37 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με την τιμή "κλεισίματος" της περασμένης Παρασκευής. Νωρίτερα, είχε υποχωρήσει έως και στα 85,43 δολάρια.

    Κρατικές παρεμβάσεις

    ΣΟΣ εκπέμπει η ευρωπαϊκή οικονομία που ζει τη χειρότερη κρίση των τελευταίων 80 χρόνων. Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης παίρνουν μονομερώς δραστικά μέτρα για να σώσουν το τραπεζικό τους σύστημα μια που η μίνι σύνοδος του Σαββάτου δεν οδήγησε στη χάραξη κοινής ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.

    Ο φόβος και η ανασφάλεια κυριαρχούν σε επενδυτές και καταθέτες και οι επιπτώσεις είναι δραματικές στις αγορές.

    Σε μια προσπάθεια να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες όλο και περισσότερες χώρες εγγυώνται το 100 τοις εκατό των καταθέσεων. Μετά την Ιρλανδία και την Ελλάδα , και η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης η Γερμάνια διασφαλίζει το 100 τοις εκατό ενώ την ακολουθούν η Δανία και όπως όλα δείχνουν και η Αυστρία.

    Ενώ οι βρετανοί εγγυώνται μέχρι το ποσό των 50.000 στερλινών , οι Γάλλοι 70.000 ευρώ , οι Σουηδοί 63.000 , οι Ολλανδοί 40.000 ευρώ και ακολουθούν οι ισπανοί και οι ιταλοί που εγγυώνται μέχρι 20.000 ευρώ.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, που το παρόν εξάμηνο ασκεί και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ότι "οι κυβερνήσεις των 27 χωρών-μελών της ΕΕ είναι ενωμένες, αλληλέγγυες και αποφασισμένες" έναντι της οικονομικής κρίσης και η κάθε μια εξ αυτών "λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος".

    Από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης θα κάνουν παν το δυνατόν για να εγγυηθούν την οικονομική σταθερότητα και για να αποφευχθεί να χάσουν οι πολίτες τα χρήματά τους.

    Οι πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία της Ευρωζώνης και στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα δεσπόσουν των συζητήσεων των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωζώνης και του Εκοφίν που θα πραγματοποιηθούν το βράδι και αύριο αντιστοίχως, στο Λουξεμβούργο.

    [04] Πολιτική

    Βουλή: Αγιασμός με απουσίες

    6/10/2008 11:49:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/10/2008 1:47:20 μμ)

    Αγιασμό για την έναρξη των εργασιών της B Συνόδου της ΙΒ περιόδου της ολομέλειας της Βουλής, τέλεσε στο κοινοβούλιο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Τον Αρχιεπίσκοπο προϋπάντησε στη Βουλή ο α αντιπρόεδρός Γιώργος Σούρλας, για να ακολουθήσει ο καθιερωμένος αγιασμός και η ευχή του κ. Ιερωνύμου για καλή χρονιά με "πλούσιο και δημιουργικό έργο προς ωφέλεια όλων, του λαού και της πατρίδας μας". Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέστησαν στην τελετή του αγιασμού ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπόθεση Βατοπεδίου. Από τον αγιασμό έλειπε και η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που εκείνη την ώρα μιλούσε στους εργαζόμενους της τεχνικής βάσης της Ο.Α. στο Ελληνικό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος για πρώτη φορά δεν έσπευσε στα έδρανα προκειμένου να ασπαστούν τον σταυρό οι πολιτικοί αρχηγοί με αποτέλεσμα να προσκυνήσουν μόνο ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Αύριο θα πραγματοποιηθεί η εκλογή δύο επιπλέον αντιπροέδρων -κατ επιταγήν του νέου κανονισμού της Βουλής- δηλαδή, του στ αντιπροέδρου από το τέταρτο κόμμα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) και του ζ αντιπροέδρου από το πέμπτο κόμμα της αντιπολίτευσης (ΛΑΟΣ). Επίσης θα πραγματοποιηθεί η εκλογή δύο κοσμητόρων και τεσσάρων γραμματέων από τη συμπολίτευση (ΝΔ), η εκλογή ενός κοσμήτορα και ενός γραμματέα από την αξιωματική αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) καθώς και η εκλογή ενός γραμματέα από το δεύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ).

    Η πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας της πραγματοποιηθεί την Τετάρτη με τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο "Ίδρυση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με την επωνυμία ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ".

    [05] The Governments' Key Goals

    Economy and Reforms

    06 Οκτ 2008 11:26:00 (Last updated: 06 Οκτ 2008 13:47:52)

    Boosting the low-income earners, assessing everyday problems and advancing reforms are the Governments keynote priorities, stressed Greek Prime Minister Kostas Karamanlis while addressing the ruling partys parliamentary group. Karamanlis asked for team spirit, intensification of work and completion of the governments reforms. "This policy will earn us a third election win," argued the Prime Minister. He also reassured that the Greek citizens bank accounts are absolutely guaranteed and that the Greek banking system is safe. He then blasted the main opposition party for irresponsibility and nihilism.

    Karamanlis named economy and reforms his main goals. He dismissed the global financial environment as shaky, further reassuring that the Greek banking system is absolutely safe and reliable. "We have to push for the reforms, since they are they way for a solid social state, despite the populists and the groups that react to them," said he. Admitting that team spirit and cooperation between the Government and the parliament had dwindled, Karamanlis heralded regular sittings and called on his lawmakers to record the citizens problems and suggest solutions.

    Karamanlis attacked the opposition parties of irresponsibility and unreliability. While touching on the financial crisis, he blasted them for failing to see the main problems. "There is only one path, one goal for us: the public interest," concluded Karamanlis, assuring there would be zero tolerance to any interests that undermine the nations future.

    Reactions by Opposition

    "The Prime Minister reminds me of Abbot Efraim and every Efraim that loot the Greek property, giving a small part to the poor," commented Aleka Papariga, secretary general of the Greek Communist Party.

    "We witnessed this morning a press-like record of reality by the Prime Minister. What was confirmed once again is the absence of a political answer to the crisis. Mr Karamanlis, unable to break loose from his neo-liberal obsession, is falling apart along with his policy," read an announcement issued by SYRIZA (Coalition of the Radical Left).

    Translated by Areti Christou

    Related News:

    Flurry of Political Activity

    [06] Οικονομία

    Με προβλήματα οι πτήσεις της ΟΑ την Τετάρτη

    Συνάντηση και με τους φροντιστές

    6/10/2008 7:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/10/2008 7:16:57 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ, Reuters

    Ξεκίνησε αργά το απόγευμα η συνάντηση του Κωστή Χατζηδάκη με τους ιπτάμενους συνοδούς-φροντιστές της Ολυμπιακής για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Θετικά στην πρόσκληση διαλόγου του Κωστή Χατζηδάκη μετά τους πιλότους και τους ιπτάμενους απάντησαν και οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή Αεροπλοΐα. Εν τω μεταξύ, εκατό δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού των ΟΑ ακυρώνονται την Τετάρτη, καθώς οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για τις ΔΕΚΟ. Επίσης προβλήματα θα υπάρξουν και στις πτήσεις και όλων των άλλων αεροπορικών εταιρειών λόγω συμμετοχής στην απεργία και των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Για το λόγο αυτό οι επιβάτες που έχουν κλείσει εισιτήριο για την Τετάρτη, καλό θα είναι να επικοινωνήσουν με τα κατά τόπους γραφεία της εταιρίας, η να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210 9666666 και 801 11 44444. Για προγραμματισμένη φθορά της Ολυμπιακής εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ μίλησε η γ.γ. του ΚΚΕ, κατά την επίσκεψή της στην τεχνική βάση των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Η κ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών των εργαζομένων και ζήτησε να ενταθούν οι αγώνες ώστε η εταιρεία να μην πουληθεί.

    Κριτική Παπαρήγα

    "Ο συνδικαλιστικός αγώνας μόνο όταν μετατραπεί σε μαζικό πολιτικό αγώνα και σε αγώνα εναντίων των πολιτικών φορέων και των συμφερόντων, που έχουν αυτή την πολιτική, μπορεί να αντιστρέψει την πορεία", τόνισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από την Τεχνική Βάση της Ολυμπιακής, όπου αφού συναντήθηκε με τα ΔΣ της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) και των σωματείων της Ολυμπιακής, απηύθυνε ομιλία στους εργαζόμενους της Βάσης.

    "Πρέπει να είναι καθαρό γιατί ιδιωτικοποιείται η Ολυμπιακή", τόνισε η κ. Παπαρήγα και ανέφερε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα κόμματα "μπερδεύουν" τους εργαζόμενους και δε συμβάλουν στην ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, όπως είπε, "τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιρρίπτουν τις ευθύνες το ένα στο άλλο".

    Αφού έβαλε κατά της "πολιτικής των μονοπωλίων" η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για έναν ενιαίο και δημόσιο, λαϊκό φορέα μεταφορών, όπου οι αεροπορικές γραμμές, ο δημόσιος αερομεταφορέας, θα εντάσσονται ως ξεχωριστός κλάδος.

    Επιπλέον, η γ.γ. του ΚΚΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη με την ελπίδα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πετύχουν αλλά και "να είναι έτοιμοι να πληρώσουν εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν, αν οι εξελίξεις δεν είναι ευνοϊκές".

    [07] Κόσμος

    Επίσημο πρακτορείο της Υεμένης "Saba"

    Εξαρθρώθηκε τρομοκρατικό δίκτυο στην Υεμένη

    6/10/2008 6:56:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο πρόεδρος της Υεμένης, Αλί Αμπντάλα Σάλεχ ανακοίνωσε σήμερα την εξάρθρωση στη χώρα του "ενός τρομοκρατικού δικτύου" τονίζοντας ότι το δίκτυο αυτό σχετίζονταν με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες και ότι τα μέλη του πρόκειται προσεχώς να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

    "Μέλη ενός τρομοκρατικού δικτύου συνελήφθησαν εδώ και πέντε ημέρες. Πρόκειται να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για τις σχέσεις τους με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών παρόλο που έχουν ασπαστεί το Ισλάμ", δήλωσε όπως μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο της Υεμένης, "Saba".

    Ο πρόεδρος της χώρας, που έκανε την ανακοίνωση αυτή σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο της Μουκάλα, στην περιοχή Χαντραμάουτ στο νοτιοανατολικό τμήμα της Υεμένης, δεν έδωσε καμία παραπάνω πληροφορία για τον αριθμό των συλληφθέντων, για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν ή τις ακριβείς σχέσεις του δικτύου με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών.

    "Οι λεπτομέρειες τις δίκης τους θα ανακοινωθούν προσεχώς" αρκέστηκε να δηλώσει.

    [08] Κοινωνία

    Θεσσαλονίκη - Κατέθεσε ο πατριός του 11χρονου

    Συνέχεια της δίκης για την εξαφάνιση του Άλεξ

    6/10/2008 6:42:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με την κατάθεση του Δημήτρη Σιαΐνη -πατριού του 11χρονου Άλεξ- ολοκληρώθηκε σήμερα, η ακροαματική διαδικασία στη δίκη των πέντε ανήλικων αγοριών, που κατηγορούνται για την εξαφάνιση του μικρού μαθητή στη Βέροια, το Φεβρουάριο του 2006.

    Κατά τη διάρκεια της πολύωρης κατάθεσής του, στην κεκλεισμένων των θυρών αίθουσα του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, ο Δ. Σιαΐνης φέρεται να εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι πέντε ανήλικοι κατηγορούμενοι διέπραξαν το έγκλημα για το οποίο κατηγορούνται, υιοθετώντας το σενάριο της «Μπαρμπούτας» και της μεταφοράς του άψυχου σώματος του 11χρονου αγοριού στο γνωστό ρέμα, που βρίσκεται στην πόλη της Βέροιας. Φέρεται μάλιστα, να κατέθεσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν την μεταφορά αυτή.

    Πάντως, όπως ανέφεραν συνήγοροι υπεράσπισης των ανήλικων κατηγορουμένων, ο συγκεκριμένος μάρτυρας υπέπεσε σε σειρά αντιφάσεων σε σχέση με την προανακριτική του κατάθεση, αλλά και με την προ ημερών κατάθεση της συντρόφου του Νατέλας. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, υπάρχουν ανακολουθίες στα όσα κατέθεσε αναφορικά με τις τηλεφωνικές κλήσεις που είχε με τη Νατέλα κατά το επίμαχο διάστημα της εξαφάνισης του μικρού Άλεξ.

    Την ίδια ώρα, ο συνήγορος του ανήλικου Ρουμάνου επανέφερε στο δικαστήριο το αίτημά του περί κλήτευσης ειδικού πραγματογνώμονα για το θέμα της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της Νατέλας, που όπως είπε γινόταν για διάστημα δύο μηνών, μετά την εξαφάνιση του παιδιού της.

    Στο μεταξύ, αίτημα να εξαιρεθούν από τη διαδικασία δύο αστυνομικοί που έχουν κληθεί να καταθέσουν αύριο ως μάρτυρες, υπέβαλλε προς το δικαστήριο ο συνήγορος των δύο Ελλήνων κατηγορούμενων. Επικαλούμενος άρθρο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ισχυρίστηκε ότι οι δύο συγκεκριμένοι αστυνομικοί της Βέροιας απαγορεύεται να εξεταστούν ως μάρτυρες, επειδή συμμετείχαν σε προανακριτικό στάδιο στις έρευνες για την υπόθεση. Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο το πρωί, οπότε το δικαστήριο θα εξετάσει το παραπάνω αίτημα. Επιπλέον, εκλήθη για κατάθεση η αδελφή του ανήλικου Αλβανού.

    [09] Κόσμος

    Γερμανία

    Η επίσημη κηδεία μετά από 64 χρόνια

    6/10/2008 5:44:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την επόμενη Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου, θα γίνει στο Βερολίνο η επίσημη κηδεία του σμηνία της Βασιλικής Αεροπορίας της Βρετανίας, Τζον Μπρέμνερ, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του σε έναν βομβαρδισμό της γερμανικής πρωτεύουσας κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά τα λείψανα του βρέθηκαν μόλις πρόσφατα από μία ομάδα ειδικών που ερεύνησε για αυτό το σκοπό ένα δάσος στα νοτιοανατολικά της πόλης, όπου είχε συντριβεί το αεροπλάνο του.

    Τη νύχτα της 20ης Ιανουαρίου 1944, το βομβαρδιστικό μαζί με άλλα 14 αεροπλάνα του 102ου Σμήνους Χάλιφαξ της RAF, (γνωστό με το υποκοριστικό «Olf Flo»), είχε απογειωθεί από τη βάση Πόκινγκτον του Γιορκσάιρ στη Βρετανία για να συμμετάσχει σε μία επιδρομή στη γερμανική πρωτεύουσα, όπου όμως περίμεναν τα μαχητικά της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας, ανάμεσα στα οποία ήταν και ένα αεροπλάνο τύπου "μέσερσμιντ" που πλοηγούσε ο σμηναγός Λ.Φέλερερ.

    Ο Φέλερερ εκείνο το βράδυ κατέρριψε πέντε από τα επτά αεροπλάνα που έχασε το 102ο σμήνος, που εκείνη τη νύχτα υπέστη τη μεγαλύτερη απώλεια του σε μία και μόνη επιχείρηση σε όλη τη διάρκεια του πολέμου.

    Το βομβαρδιστικό που κατερρίφθη είχε πλήρωμα οκτώ ανδρών από τους οποίους οι τέσσερις διασώθηκαν και πέρασαν μέχρι το τέλος του πολέμου σε στρατόπεδα αιχμαλώτων πολέμου ενώ τέσσερις σκοτώθηκαν εκείνο το βράδυ. Όπως θυμάται ο ένας από τους επιζήσαντες, ο γεννημένος στο Λονδίνο, πλοηγός Ρεγκ Γουίλσον, που τώρα αγγίζει τα 90 του, εκείνο το βράδυ το αεροπλάνο είχε ρίξει τις βόμβες του από ύψος περίπου 18.000 ποδιών (5.485 μέτρα) πάνω από το κέντρο του Βερολίνου.

    «Ο Φέλερερ ήταν από κάτω μας και στόχευσε το ρεζερβουάρ των καυσίμων με αποτέλεσμα το αεροπλάνο μας να πάρει φωτιά περίπου στα 17.000 πόδια (5.180 μέτρα). Ακολούθησε μία ελικοειδής καθοδική πορεία ενώ ένα λεπτό αργότερα έγινε η έκρηξη και ο πιλότος Τζόρτζ Γκριφιθς και ο πίσω πυροβολητής Τζον Μπάσελ πετάχτηκαν έξω αναίσθητοι, σε ελεύθερη πτώση. Κατάφεραν να ανακτήσουν τις αισθήσεις τους και να ανοίξουν τα αλεξίπτωτα τους μόλις λίγες εκατοντάδες μέτρα πριν πέσουν στο έδαφος», θυμάται ο Γουίλσον. Ο ίδιος ο Γουίλσον και ο σκοπευτής Λόρι Αντεργουντ, κατέφεραν να απεγκλωβιστούν από το αεροπλάνο λίγη ώρα πριν την συντριβή, κάτι που δεν κατάφεραν ο δεύτερος πιλότος Κένεθ Στάνμπριτζ και ο χειριστής ασυρμάτου, Έρικ Τσερτς, που έχουν ταφεί στο Βερολίνο και ο αρχισμηνίας Τσαρλς Ντιπιουίζ, που αναπαύεται στο πολεμικό μνημείο της RAF στο Ρούνεϊμεντ του Κέντ στην Αγγλία.

    Στο σημείο αυτό είχε σταματήσει η υπόθεση μέχρι το 2005 που ο Γουίλσον ρωτήθηκε από ένα μουσείο στο Νοτιοανατολικό Βερολίνο για πληροφορίες για το σημείο της συντριβής. Στη συνέχεια την ανέλαβε ένας γερμανός δημοσιογράφος, ο οποίος απηύθυνε έκκληση μέσω των μέσων ενημέρωσης για πληροφορίες. Μετά από πολλές επαφές ο Γουίλσον επισκέφθηκε δύο φορές το Βερολίνο και ήλθε σε επαφή με γερμανούς αυτόπτες μάρτυρες και ερευνητές με αποτέλεσμα να γίνει εφικτό να εντοπισθεί το ακριβές σημείο και το Νοέμβριο του 2006 να βρεθούν τα ανθρώπινα λείψανα που στη συνέχεια ταυτοποιήθηκε ότι ανήκαν στο Μπρεμνερ. Ο βρετανός σμηνίας θα ταφεί με πλήρεις πολεμικές τιμές από τη RAF δίπλα στον Στάνμπριτζ. Νωρίτερα σε εκκλησία της γερμανικής πρωτεύουσας θα έχει γίνει και η κηδεία του παρουσία συγγενών του, του Γουίλσον και του Μπάσελ, που είναι ακόμη εν ζωή αλλά και άλλων πολεμιστών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Φέλερερ συνολικά σε όλη τη διάρκεια του πολέμου κατέρριψε 44 εχθρικά αεροπλάνα, επίδοση για την οποία τιμήθηκε με το γερμανικό σταυρό του ιππότη.

    [10] Κοινωνία

    Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων

    Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη Φιλόπουλου

    6/10/2008 5:24:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Άλλοθι για δύο εκ των βασικών κατηγορουμένων στην υπόθεση δολοφονίας του 25χρονου Μιχάλη Φιλόπουλου στα επεισόδια μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Λαυρίου, τον Μάρτιο του 2007, προέβαλαν σήμερα στις καταθέσεις τους ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η μητέρα του ενός και η αρραβωνιαστικιά του άλλου.

    Οι δύο γυναίκες κατέθεσαν στο δικαστήριο πως οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι -προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση- δεν ήταν στα επεισόδια.

    Η μητέρα του ενός από τους κατηγορουμένους κατέθεσε πως ο γιος της, που είναι τοξικομανής, το επίμαχο πρωινό είχε πάει για πρόγραμμα μεθαδόνης στο οποίο έχει ενταχθεί και μετά, όπως είπε, γύρισε στο σπίτι. Η μάρτυρας υποστήριξε ότι ο γιος της δεν θα μπορούσε να πάει στα επεισόδια γιατί είχε σοβαρό πρόβλημα με το πόδι του, λόγω των ενέσεων. Όπως κατέθεσε, η αστυνομία συνέλαβε το γιο της στο σπίτι, από το κρεβάτι όπου βρισκόταν.

    Όπως δήλωσε η μάρτυρας, τρεις ή τέσσερις ημέρες μετά τα επεισόδια ο γιος της είχε ζητήσει 100 ευρώ τα οποία της είπε ότι προορίζονταν για να πληρώσει δικηγόρο καθώς, όπως της εξήγησε, ήταν στα επεισόδια. "Εγώ δεν τον πίστεψα γιατί ήξερα πολύ καλά ότι ήταν στο σπίτι εκείνη την ημέρα. Το παιδί μου είναι αθώο".

    Σε επισήμανση του προέδρου ότι η μάρτυρας ενώπιον της ανακρίτριας είχε πει πως ο γιος της το επίμαχο απόγευμα είχε ξυπνήσει και πήγε στα επεισόδια, η ίδια υποστήριξε ότι θα "μπερδεύτηκε" από τη γενικότερη συζήτηση, ενώ για αντίστοιχη κατάθεσή της στην αστυνομία η γυναίκα υποστήριξε επίσης ότι μπερδεύτηκε η συζήτηση και ότι ήταν σφάλμα της που υπέγραψε την κατάθεση χωρίς να της την αναγνώσουν και χωρίς η ίδια να μπορεί να τη διαβάσει γιατί δεν είχε τα γυαλιά της.

    Η αρραβωνιαστικιά του δεύτερου κατηγορούμενου υποστήριξε ότι ο αρραβωνιαστικός της δεν συμμετείχε στα επεισόδια διότι το επίμαχο μεσημέρι δούλευε. Όπως είπε η μάρτυρας, ο κατηγορούμενος της είπε από τη φυλακή, όπου τον είχε επισκεφθεί, ότι τον έχουν κλείσει άδικα μέσα και ότι τον πίεσαν στην Ασφάλεια να καταθέσει διάφορα πράγματα.

    Η μάρτυρας ρωτήθηκε από τον πρόεδρο γιατί μετά τη σύλληψη του αρραβωνιαστικού της κατέστρεψε το κινητό του, γιατί όπως της είπε ο πρόεδρος, θα μπορούσαν από το κινητό να βρουν πού βρισκόταν την επίμαχη ώρα ο κατηγορούμενος και αναρωτήθηκε γιατί δεν το παρέδωσε στην αστυνομία αλλά επέλεξε να το καταστρέψει. Η γυναίκα απάντησε ότι εκείνες τις ημέρες "κυκλοφορούσαν πολλά πράγματα, πολλές φήμες και δεν ήθελα να ξέρω τίποτα".

    Στο δικαστήριο κατέθεσε επίσης ένας αστυνομικός που, όπως είπε, είχε δεχθεί τηλεφώνημα στη Γενική Ασφάλεια όπου εργαζόταν στο οποίο άγνωστος του είπε ότι μια φωνή που ακούγεται σε βίντεο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων είναι συγκεκριμένου κατηγορουμένου.

    Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη.

    [11] Κόσμος

    Ουγγαρία: Νεκροί και τραυματίες από σύγκρουση τρένων

    6/10/2008 5:06:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση δύο τρένων ανατολικά της Βουδαπέστης, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο εκπρόσωπος των Εθνικών Υπηρεσιών Διάσωσης Παλ Γκιόρφι από την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας.

    "Ένας άνδρας και δύο γυναίκες σκοτώθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στο Πίλις-Μονορίερντο (50 χλμ νοτιοανατολικά της Βουδαπέστης) και μπορεί να υπάρχουν κι άλλα πτώματα στα συντρίμμια των βαγονιών", διευκρίνισε ο Γκιόρφι. Τα δύο τρένα που συγκρούστηκαν εκτελούσαν το δρομολόγιο Ντέμπρετσεν (ανατολικά)-Βουδαπέστη.

    Το πρώτο, το οποίο είχε πολύ χαμηλή ταχύτητα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες των σωστικών συνεργείων, χτυπήθηκε στο πίσω μέρος από το δεύτερο, το οποίο είχε υψηλότερη ταχύτητα. Τρία ελικόπτερα και περίπου δώδεκα οχήματα των σωστικών συνεργείων έχουν σπεύσει στην περιοχή. Επίσης η αστυνομία έχει αποκλείσει τους γύρω δρόμους και ξεκίνησε έρευνα για να διευκρινίσει τα αίτια του δυστυχήματος.

    [12] Κόσμος

    6,6 Ρίχτερ

    30 νεκροί από σεισμό στο Θιβέτ

    6/10/2008 5:02:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στο Θιβέτ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα επικαλούμενο πηγές των τοπικών αρχών.

    Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 16.30 (τοπική ώρα) σε μια περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση 84 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας Λάσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής (USGS).

    [13] Υγεία

    Σε Γερμανό και δυο Γάλλους το Νομπελ Ιατρικής

    6/10/2008 1:35:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σε δύο Γάλλους και έναν Γερμανό απονέμεται το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2008 για την ανακάλυψη δύο ιών που προκαλούν σοβαρές ασθένειες στον άνθρωπο. Ο Γερμανός Χάραλντ τσουρ Χάουζεν βραβεύεται για τις εργασίες του σχετικά με τα αίτια που προκαλούν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και οι Γάλλοι Φρανσουάζ Μπαρέ-Σινουσί και Λικ Μοντανιέ για την ανακάλυψη του ιού που προκαλεί το AIDS.

    [14] Υγεία

    Ενδιαφέρον γυναικολόγων για την Ενδοσκοπική Χειρουργική

    6/10/2008 12:03:00 μμ

    Ενδιαφέρον για τη "μετεκπαίδευση τους" στην Ενδοσκοπική Χειρουργική, η οποία προσφέρει, σχεδόν ανώδυνα, χωρίς αιμορραγία, το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα για τις γυναίκες, εκδηλώνουν τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες γυναικολόγοι. Αυτό αποδεικνύει το γεγονός ότι περισσότεροι από 100 Έλληνες γυναικολόγοι τα τελευταία δυο χρόνια έχουν "μετεκπαιδευτεί" στην Ενδοσκοπική Χειρουργική , παρακολουθώντας τα Εκπαιδευτικά Λαπαροσκοπικά Σεμινάρια τα οποία διοργανώνουν στην Αθήνα τα Συνδυασμένα Κέντρα Ενδοσκοπικής Εκπαίδευσης. Τα σεμινάρια διοργανώνονται , με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης για την Ενδοσκοπική Χειρουργική της Ουαλίας Wimat. Τα Εκπαιδευτικά Λαπαροσκοπικά Σεμινάρια έχουν πλέον γίνει θεσμός καθώς ολοένα και περισσότεροι γυναικολόγοι δηλώνουν συμμετοχή για να τα παρακολουθήσουν. Παράλληλα έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη συμμετοχή γυναικολόγων κι από βαλκανικές χώρες.

    "Σε αντίθετη με τις επεμβάσεις ανοιχτής κοιλιάς η Ενδοσκοπική Χειρουργική προσφέρει καλύτερο αποτέλεσμα με ελάχιστες επιπλοκές, αρκεί η επέμβαση να γίνεται σε οργανωμένο κέντρο με εξειδικευμένη ιατρική ομάδα, η οποία θα πρέπει να κάνει συνεχή εκπαίδευση στα σύγχρονα ενδοσκοπικά ιατρικά όργανα".

    Αυτό τόνισε ο κ. Γιώργος Πιστοφίδης MB.BS.FRCOG, Δ/ντης Γυναικολογικής Κλινικής Γεν. Κλινικής Λευκού Σταυρού στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Εκπαιδευτικού Λαπαροσκοπικού Σεμιναρίου με θέμα "Ινομυωματεκτομή- Τεχνικές Συρραφής", το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 4 και 5 Οκτωβρίου από τα Συνδυασμένα Κέντρα Ενδοσκοπικής Εκπαίδευσης, στα γραφεία της Ενδοσκοπικής Α.Ε ( Ζαγοράς 12).

    Σύμφωνα με τον κ. Πιστοφίδη κάθε χρόνο στη χώρα μας χιλιάδες γυναίκες μπαίνουν στο χειρουργείο προκειμένου να αντιμετωπίσουν διάφορα γυναικολογικά προβλήματα.

    Το κυριότερο είναι η αφαίρεση ινομυωμάτων τα οποία εμφανίζονται σε ποσοστό 30% σε γυναίκες άνω των 40 χρόνων, από τις οποίες το 30 με 40% αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας. Μάλιστα όπως τόνισε ο γιατρός ο πιο συχνός λόγος για την αφαίρεση της μήτρας είναι τα ινομυώματα

    Ενδοσκοπική Χειρουργική- Οφέλη για τις γυναίκες

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο ο κ. Πιστοφίδης η ομάδα του οποίου από το 1992 μέχρι σήμερα έχει κάνει περισσότερες από δυο χιλιάδες ενδοσκοπικές επεμβάσεις-.με την κλασική χειρουργική μέθοδο της ανοιχτής κοιλιάς οι γυναίκες σε ποσοστό 95% μετά την επέμβαση αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα, όπως: Αιμορραγίες ,πόνο, δημιουργία συμφύσεων, λοιμώξεις ενώ έφεραν στην υπόλοιπη ζωή τους μεγάλες τομές.

    Με την Ενδοσκοπική Χειρουργική τα οφέλη για τις γυναίκες είναι πολλά καθώς έχουμε: Ελάχιστη απώλεια αίματος, σχεδόν καθόλου πόνος, πολύ μικρή πιθανότητα δημιουργίας συμφύσεων και πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς ουλές και σημάδια.

    Για το λόγο αυτό η Ενδοσκοπική Χειρουργική τα τελευταία χρόνια έχει πλέον αντικαταστήσει τις κλασικές επεμβάσεις σε πολλούς τομείς, όπως και σ αυτόν της γυναικολογίας. Μάλιστα με την εξέλιξη της τεχνολογίας τείνει να καθιερωθεί στη χώρα μας και στον χώρο των πλέον προηγμένων γυναικολογικών επεμβάσεων.

    Με την ενδοσκοπική χειρουργική σήμερα στη χώρα μας γίνεται αφαίρεση συμφύσεων, κύστεων ωοθηκών, εξωμητρίων, ινομυωμάτων, υστερεκτομή, ενδομητρίωσης κ.α. Η πραγματοποίηση των δύσκολων γυναικολογικών αυτών επεμβάσεων με ενδοσκοπική χειρουργική απαιτεί εξειδίκευση των Ελλήνων γιατρών, οι οποίοι κατέφευγαν στο εξωτερικό για να την αποκτήσουν. Κι αυτό γιατί μέχρι σήμερα στη χώρα μας δεν υπάρχει επίσημη σχολή εκπαίδευσης ούτε σε νοσοκομειακό ούτε σε πανεπιστημιακό επίπεδο για αυτές τις τεχνικές.

    Τα εκπαιδευτικά λαπαροσκοπικά σεμινάρια που διοργανώνουν τα Συνδυασμένα Κέντρα Ενδοσκοπικής Εκπαίδευσης, έχουν ως σκοπό να καλύψουν αυτό το κενό και στόχο την εκμάθηση ορθών χειρουργικών τεχνικών για σωστή και ασφαλή εφαρμογή της Ενδοσκοπικής Χειρουργικής στον τομέα των προηγμένων γυναικολογικών επεμβάσεων.

    Στο σεμινάριο εκτός από τον κ Πιστοφίδη δίδαξε επίσης και o κ. Neil Warren διευθυντής του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης για την Ενδοσκοπική Χειρουργική Wimat της Ουαλίας.

    [15] Πολιτική

    Παπαρήγα: Ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την Ολυμπιακή

    6/10/2008 4:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/10/2008 5:45:19 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Για προγραμματισμένη φθορά της Ολυμπιακής εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ μίλησε η γ.γ. του ΚΚΕ, κατά την επίσκεψή της στην τεχνική βάση των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Η κ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τα διοικητικά συμβούλια των ομοσπονδιών των εργαζομένων και ζήτησε να ενταθούν οι αγώνες ώστε η εταιρεία να μην πουληθεί.

    Περί συνεργασιών...

    "Ο συνδικαλιστικός αγώνας μόνο όταν μετατραπεί σε μαζικό πολιτικό αγώνα και σε αγώνα εναντίων των πολιτικών φορέων και των συμφερόντων, που έχουν αυτή την πολιτική, μπορεί να αντιστρέψει την πορεία", τόνισε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα από την Τεχνική Βάση της Ολυμπιακής, όπου αφού συναντήθηκε με τα ΔΣ της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) και των σωματείων της Ολυμπιακής, απηύθυνε ομιλία στους εργαζόμενους της Βάσης.

    "Πρέπει να είναι καθαρό γιατί ιδιωτικοποιείται η Ολυμπιακή", τόνισε η κ. Παπαρήγα και ανέφερε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα κόμματα "μπερδεύουν" τους εργαζόμενους και δε συμβάλουν στην ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, όπως είπε, "τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιρρίπτουν τις ευθύνες το ένα στο άλλο".

    Αφού έβαλε κατά της "πολιτικής των μονοπωλίων" η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για έναν ενιαίο και δημόσιο, λαϊκό φορέα μεταφορών, όπου οι αεροπορικές γραμμές, ο δημόσιος αερομεταφορέας, θα εντάσσονται ως ξεχωριστός κλάδος.

    Επιπλέον, η γ.γ. του ΚΚΕ, κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη με την ελπίδα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα πετύχουν αλλά και "να είναι έτοιμοι να πληρώσουν εκείνοι που πρέπει να πληρώσουν, αν οι εξελίξεις δεν είναι ευνοϊκές".

    Σχολιάζοντας το ζήτημα των συνεργασιών ανάμεσα στα κόμματα, λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας της, η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι "οι συζητήσεις που γίνονται για συνεργασία ανάμεσα σε άλλα κόμματα αποβλέπουν στην παγίδευση ψήφων των ανθρώπων, που επιδιώκουν μια συνεργασία. Το ΚΚΕ είναι από χτες έτοιμο να κάνει συνεργασία που κατευθύνεται όμως σε ρήξη με τα μονοπώλια, τη στρατηγική του ιμπεριαλισμού, για μια εξουσία λαϊκή".

    "Επομένως", συνέχισε η κ. Παπαρήγα, "οι άλλοι μπορούν να συζητήσουν στο δικό τους τραπέζι. Εμείς συζητάμε με το λαό και με αλλαγές και ανακατατάξεις στη συνείδηση του λαού θα δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις πολιτικής συνεργασίας".

    Η απεργία ακυρώνει πτήσεις

    Εν τω μεταξύ, πενήντα πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από Αθήνα μετ΄ επιστροφής των Ολυμπιακών Αερογραμμών, θα ακυρωθούν την Τετάρτη, εξαιτίας της 24ωρης απεργίας, στις ΔΕΚΟ, που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ και στην οποία μετέχει η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας, ΟΣΠΑ.

    Για το λόγο αυτό οι επιβάτες που έχουν κλείσει εισιτήριο για την Τετάρτη, καλό θα είναι να επικοινωνήσουν με τα κατά τόπους γραφεία της εταιρίας, η να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210 9666666 και 801 11 44444.

    Η Διοίκηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών εκφράζει τη λύπη της για την ταλαιπωρία του επιβατικού της κοινού για την οποία όμως δεν ευθύνεται η Εταιρεία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 6 October 2008 - 16:50:24 UTC