Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φουλάρει η Εθνική για το Μουντιάλ
  • [02] Ιστορική σύναξη στο Φανάρι
  • [03] Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ με 1,5%
  • [04] Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Γκέργκ Χαϊντερ

    [01] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Φουλάρει η Εθνική για το Μουντιάλ

    11/10/2008 11:29:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ακόμα ένα βήμα για την πρόκριση στους τελικούς τού παγκοσμίου κυπέλλου της Νότιας Αφρικής, έκανε η εθνική μας ομάδα. Το συγκρότημα του Οτο Ρεχάγκελ επικράτησε άνετα με 3-0 της Μολδαβίας στο "Γ.Καραϊσκάκη" και παραμένει στην πρώτη θέση του 2ου προκριματικού ομίλου, με το απόλυτο των εννέα βαθμών σε τρεις αγώνες και χωρίς να έχει δεχθεί γκολ. Τα τέρματα σημείωσαν οι Χαριστέας (32',51'), Κατσουράνης (40') Χωρίς καν να χρειαστεί να... ιδρώσει, η εθνική "καθάρισε" το ματς από το πρώτο ημίχρονο. Στο 32' κέρδισε ένα φάουλ σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση κι ενώ όλοι περίμεναν απευθείας εκτέλεση, ο Κατσουράνης πέρασε τη μπάλα στον Χαριστέα, τον οποίον είχαν... ξεχάσει εντελώς οι Μολδαβοί στο ύψος της μικρής τους περιοχής! Ο πρώτος εν ενεργεία σκόρερ της Ελλάδας δεν δυσκολεύθηκε από κοντά να ανοίξει το σκορ 1-0. Οκτώ λεπτά αργότερα (40'), ο Κατσουράνης με εκπληκτικό σουτ από απόσταση 20-25 μέτρων, έστειλε τη μπάλα στο "παραθυράκι" του Καλάντσα, διπλασιάζοντας τα τέρματα της "γαλανόλευκης" (2-0) και ενθουσιάζοντας τους περίπου 15.000 φιλάθλους που βρέθηκαν στο γήπεδο. Στο 51' η κεφαλιά του Τοροσίδη αποκρούστηκε από το οριζόντιο δοκάρι του Καλάντσα και στο 52' ο Ρέπεζα γλύστρισε, η μπάλα έφτασε "δώρο" στον Χαριστέα, ο οποίος μπήκε στην περιοχή και με εξαιρετικό πλασέ διαμόρφωσε το τελικό 3-0. Ήταν πάρα πολύ απλά τα πράγματα για την εθνική, που εκμεταλλευόμενη τα ερασιτεχνικά λάθη των Μολδαβών, έφτασε στο "3Χ3" σ΄αυτόν τον 2ο προκριματικό όμιλο. Κι αν καταφέρει να νικήσει την Ελβετία, στο ίδιο γήπεδο την προσεχή Τετάρτη, ο Οτο Ρεχάγκελ και οι παίκτες του ίσως θα πρέπει από τώρα να κλείσουν... θέσεις για Νότια Αφρική. Κίτρινες: Σαμαράς, Σεϊταρίδης Διαιτητής: Έσπεν Μπέρντσεν (Νορβηγία) ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ): Χαλκιάς, Σεϊταρίδης, Τοροσίδης, Παπαδόπουλος, Δέλλας, Κυργιάκος, Μπασινάς, Κατσουράνης (72΄ Πατσατζόγλου), Σαμαράς (70΄ Αμανατίδης), Χαριστέας, Γκέκας (46΄ Σαλπιγγίδης) Μολδαβία (Ιγκόρ Ντομπροβόλσκι): Καλάντσα, Σαβίνοφ, Επουρεάνου, Άρμας, Ρεμπέζα, Μπόρντιαν, Κορνέενκοφ (81΄ Άντρονιτς), Τσεμποτάρου, Τιγκίρλας, Αλεξέεφ (46΄ Πίκουσακ), Μπουγκάιοφ (68΄ Σουβόροφ)

    [02] Κόσμος

    Τουρκία - Οικουμενικό Πατριαρχείο

    Ιστορική σύναξη στο Φανάρι

    11/10/2008 9:29:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Ιστορική" χαρακτήρισαν στην Κωνσταντινούπολη τη Σύναξη των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών που συνεκλήθη στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Οι εργασίες της Συνάξεως ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, με τη συμμετοχή και του πατριάρχη Μόσχας Αλεξίου. Ο πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος έφθασε νωρίτερα στο Φανάρι για να συμμετάσχει στη Σύναξη. Αμέσως μετά την άφιξή του επισκέφθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον οποίο είχε εγκάρδια συνομιλία στο γραφείο του. Στη συνέχεια οι δύο προκαθήμενοι κατευθύνθηκαν μαζί στον Πατριαρχικό ναό του αγίου Γεωργίου όπου επανελήφθησαν οι εργασίες της Σύναξης.

    Ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος και ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης ενσωμάτωσαν σε κείμενο τα συμπεράσματα των συζητήσεων που προηγήθηκαν. Ο μητροπολίτης Σμολένσκ Κύριλλος μίλησε για τη σημασία του Μηνύματος των προκαθημένων, το οποίο θα αναγνωσθεί την Κυριακή, κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας που θα τελέσουν από κοινού.

    "Νομίζω ότι ήταν ιστορική συνάντηση", είπε ο επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας. "Είχαμε τη δυνατότητα να εκφράσουμε την κοινή αντίληψη για πολλά από τα θέματα που απασχολούν την παγκόσμια εκκλησία", είπε και πρόσθεσε: "Οι αποφάσεις της συνάντησης θα έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις για τις τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες, αλλά και γενικότερα, τον κόσμο. Είμαι πραγματικά ευτυχής γιατί με την ανακοίνωση που συντάξαμε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουμε ένα θετικό στοιχείο για το μέλλον της Ορθοδοξίας και του κόσμου".

    Για "ιστορική συνάντηση" μίλησε και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. "Ήταν μία συγκινητική και ουσιαστική συνάντηση των προκαθημένων όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών με τις αντιπροσωπείες τους", είπε ο κ. Ιερώνυμος και ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο "για την πρωτοβουλία αυτή, σε μία εποχή δύσκολη από πολλές πλευρές". "Ασχοληθήκαμε με θέματα ενδιαφέροντα όχι μόνο για τους ορθοδόξους αλλά για όλον τον κόσμο", πρόσθεσε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

    Την ίδια εκτίμηση φαίνεται πως συμμερίζεται και ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο οποίος τόνισε ότι το Μήνυμα της Σύναξης "ανοίγει δρόμους ελπίδας για την πορεία των Ορθοδόξων". Ο πατριάρχης Αλέξιος θέλησε να συλλειτουργήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους άλλους προκαθήμενους της ορθοδοξίας στην θεία λειτουργία της Κυριακής, για να σφραγίσει, έτσι, προσωπικά την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αγνόησε, έτσι, τις αδυναμίες της υγείας του και τις συμβουλές των γιατρών του και ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπως είχε προσωπικά υποσχεθεί στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη συνάντησή τους στο Κίεβο.

    Μετά τη λήξη των εργασιών της Συνάξεως, αρχίζει το συμπόσιο για τον Απόστολο Παύλο, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι προκαθήμενοι, αλλά και θεολόγοι από πολλές Εκκλησίες, πριν αρχίσουν την προσκυνηματική επίσκεψή τους στα μέρη όπου είχε ταξιδέψει ο Απόστολος Παύλος. Η Έφεσος, ή Πέργη, η Αττάλεια, η Λίνδος της Ρόδου και η Κρήτη, θα είναι σταθμοί θα του προσκυνήματος, το οποίο θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη 16 Οκτωβρίου.

    [03] Πολιτική

    Νέα δημοσκόπηση στη σκιά της οικονομικής κρίσης

    Προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ με 1,5%

    11/10/2008 8:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/10/2008 11:28:46 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η παγκόσμια οικονομική κρίση καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα καθώς ολοένα και περισσότεροι πολίτες ανησυχούν για το μέλλον της οικονομίας. Οι νέες δημοσκοπήσεις που έρχονται στη δημοσιότητα καταγράφουν ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό. Το Εθνος της Κυριακής παρουσιάζει μέτρηση της εταιρίας MARC, σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ προηγείται 1,5 ποσοστιαία μονάδα. Σύμφωνα με τη μέτρηση τη Νέα Δημοκρατία προτιμά το 29,8% των ερωτηθέντων, το ΠΑΣΟΚ το 31,3, το 7% θα ψήφιζαν το ΚΚΕ, 10,4 ΣΥΡΙΖΑ, 4% Λαϊκό ορθόδοξο συναγερμό, 2,3 οικολόγους, ενώ το 10,4% δηλώνει αναποφάσιστοτο.

    Η Νέα Δημοκρατία προηγείται στο ερώτημα, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα έρθει πρώτο στις εκλογές, με ποσοστό 43,5% έναντι του ΠΑΣΟΚ με 41,9. Το 67,9% θεωρούν πως ο πρωθυπουργός δεν ασκεί την πολιτική που επέλεξαν οι πολίτες, ενώ το 52,4 προτιμά στις επόμενες εκλογές αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το 44,9% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας.

    Στην κυβέρνηση λαμβάνουν υπόψη τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων και εστιάζουν την προσοχή τους στην αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης. Ήδη έχει ολοκληρωθεί το πρώτο πακέτο μέτρων για τους δανειολήπτες ενώ υπάρχει και η εγγύηση των καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πάντως, σχεδιάζεται και νέα δέσμη μέτρων η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα.

    Την ίδια ώρα στη Χαριλάου Τρικούπη μιλάνε για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, μη αναστρέψιμη. Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας το 51,7% βλέπει κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 33,9% Νέας Δημοκρατίας-Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.

    Σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε ότι είναι προφανές ότι ο κ. Ρουσόπουλος έχασε ένα ακόμη πολύτιμο επικοινωνιακό εργαλείο. Έχασε τις δημοσκοπήσεις, έχασε την έξωθεν καλή μαρτυρία, έχασε την Κοινοβουλευτική στήριξη των συναδέλφων του, έχασε τον τύπο, ενώ ο Καραμανλής έχασε τον ύπνο του.

    Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες θέλουν βουλευτικές εκλογές με τη λήξη της τετραετίας το 2011, ενώ 2 στους 10 το 2009 με τις ευρωεκλογές. Άλλο ένα 20% επιθυμεί εκλογές άμεσα, εντός του 2008.

    [04] Κόσμος

    Βιέννη, Αυστρία

    Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Γκέργκ Χαϊντερ

    11/10/2008 7:36:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Ο 58χρονος Γκέργκ Χάιντερ, αρχηγός της ακροδεξιάς Συμμαχίας για το Μέλλον της Αυστρίας (ΒΖΟ) και κυβερνήτης της Καρινθίας, σκοτώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου σε αυτοκινητικό δυστύχημα, σύμφωνα με την αυστριακή αστυνομία. Το δυστύχημα συνέβη κοντά στο Κλάγκενφουρτ, την πρωτεύουσα της επαρχίας της Καρινθίας, γύρω στις 2 π.μ., δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Ο Χάιντερ οδηγούσε μόνος του το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο σε μια εθνική οδό νότια του Κλάγκενφουρτ όταν το όχημα βγήκε από το δρόμο για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία και ανατράπηκε. Λίγο πριν από το δυστύχημα είχε προσπεράσει ένα άλλο όχημα, η οδηγός του οποίου ειδοποίησε την αστυνομία. Ο Χάιντερ τραυματίσθηκε σοβαρά στο κεφάλι και το θώρακα και υπέκυψε λίγο αργότερα. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Χάιντερ πήγαινε σε μια οικογενειακή γιορτή για τα 90α γενέθλια της μητέρας του στη γενέτειρά του, το Φάιστριτς, περίπου 30 χλμ. από το Κλάγκενφουρτ. "Για μας, είναι σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου", δήλωσε ο εκπρόσωπος και υπαρχηγός της BZO Στέφαν Πέτσνερ στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

    Τα δύο ακροδεξιά κόμματα της Αυστρίας συγκέντρωσαν μαζί 30% των ψήφων στις εθνικές εκλογές της 28ης Σεπτεμβρίου, όπου η BZO του Χάιντερ, που είναι το μικρότερο από τα δύο κόμματα, τριπλασίασε την επίδοσή της φτάνοντας γύρω στο 12%.

    Ο Γεργκ Χάιντερ γεννήθηκε το 1950 και δραστηριοποιήθηκε από την εφηβεία του στην πολιτική, η οποία έγινε η αποκλειστική απασχόλησή του από το 1977. Ήταν τότε ενταγμένος στο ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO). Προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις όταν το FPO σχημάτισε το 2000 μια κυβέρνηση συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, με αποτέλεσμα να επιβάλει η ΕΕ κυρώσεις στην Αυστρία. Η συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό κατέρρευσε με αποτέλεσμα να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές το 2002, στις οποίες το FPO έχασε σημαντική δύναμη. Έπειτα από ενδοκομματικές συγκρούσεις στο FPO, ο Χάιντερ σχημάτισε το 2005 τη Συμμαχία για το Μέλλον της Αυστρίας (BZO). Στις εκλογές του 2006, το νέο κόμμα του μόλις που πέρασε το όριο του 4% που ήταν απαραίτητο για να εκλέξει βουλευτές. Ο Χάιντερ διεξήγε εκστρατεία κατά της μετανάστευσης και ήταν περιβόητος για τις προκλητικές δηλώσεις του. Το 1991 είχε δηλώσει πως το Τρίτο Ράιχ επί Χίτλερ είχε "σωστή πολιτική στην απασχόληση". Σε μια άλλη ευκαιρία, στη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης, είχε αναφερθεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αποκαλώντας τα "ποινικά στρατόπεδα". Ο Χάιντερ είχε επίσης επικριθεί ευρέως όταν είχε συναντηθεί το 2002 με τον πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν. Είχε χαρακτηρίσει τη συνάντησή του αυτή "καθαρά ανθρωπιστική" υπόθεση. Ο πατέρας του Χάιντερ ανήκε στους φαιοχίτωνες, τα τάγματα εφόδου του Χίτλερ. Η μητέρα του ήταν δασκάλα και είχε διατελέσει αρχηγός της Χιτλερικής Νεολαίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 11 October 2008 - 20:50:00 UTC