Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλογοσκούφης: "Απάντηση ευρωπαϊκή και συντονισμένη"
  • [02] Βουλευτικές εκλογές στη Λιθουανία
  • [03] Επίσημη επίσκεψη Κ. Παπούλια στο Ανόι
  • [04] Στην τελική ευθεία
  • [05] Ποδηλατικός γύρος Αθήνας

    [01] Οικονομία

    Δηλώσεις Αλογοσκούφη για οικονομική κρίση

    Αλογοσκούφης: "Απάντηση ευρωπαϊκή και συντονισμένη"

    12/10/2008 11:09:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2008 11:26:14 πμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Oι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής αναταραχής είναι πολύ μικρότερες σε έκταση στην ελληνική οικονομία από ότι σε άλλες χώρες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται, με την ευκαιρία των εργασιών της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της παγκόσμιας τράπεζας. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε οτι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει ισχυρές βάσεις και είναι υγιές. Επανέλαβε τη σημασία της άμεσης και ταχείας αντίδρασης σε διεθνές επίπεδο με πρωτοβουλίες και δράσεις, ώστε να αντιμετωπισθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στις πραγματικές οικονομίες και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, κάτι που ο κ. Αλογοσκούφης θεώρησε πρωταρχικό ζήτημα.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε οτι είναι αναγκαίες δράσεις σε εθνικό επίπεδο, μετά όμως από συντονισμό σε διεθνές επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα μεταξύ των κρατών. Σχετικά με την αναγκαιότητα λήψης νέων μέτρων στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης και την τόνωση της ψυχολογίας των αγορών, ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι παρά το γεγονός ότι δεν συντρέχει λόγος λήψης επιπλέον μέτρων, πέραν της νομοθετικής ρύθμισης για την εγγύηση των καταθέσεων που προωθείται προς ψήφιση, αν παραστεί ανάγκη μπορεί να χρησιμοποιηθούν δράσεις από το ευρωπαϊκό "οπλοστάσιο" άμεσης αντίδρασης που έχει αποφασιστεί σε επίπεδο χωρών ΕΕ (ενίσχυση ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας τραπεζών κλπ). Ο υπουργός τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα νέων εκτιμήσεων για τα βασικά μεγέθη του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2009, καθώς έχουν συνυπολογισθεί οι εκτιμήσεις από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης. Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορούν εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια ευελιξίας που προβλέπονται από τους κανονισμούς, όσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, χωρίς να σημαίνει αυτό την κατάργηση των όσων προβλέπει. Ταυτόχρονα οι πρωτοβουλίες θα πρέπει να εστιασθούν στην ενίσχυση των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις προοπτικές συναίνεσης, σε θέματα οικονομικής πολιτικής με της Αξιωματική Αντιπολίτευση εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συναίνεση στο ζήτημα της εγγύησης των καταθέσεων και εξέφρασε την ελπίδα να συμβεί και σε άλλες επιλογές προκειμένου να αντιμετωπισθεί με μεγαλύτερη ομοψυχία αυτή η κρίση.

    Αυστηρό μήνυμα σε όσους τραπεζίτες "προσελκύουν" καταθέτες διασπείροντας αρνητικές φήμες για άλλες τράπεζες, έστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας στη συνέντευξη. Ο κ. Προβόπουλος επισήμανε, επίσης, ότι οι τράπεζες θα πρέπει πλέον να χορηγούν δάνεια με πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή στη ΝΑ Ευρώπης που δραστηριοποιούνται. Για το νέο περιβάλλον των μειωμένων επιτοκίων, ο κ. Προβόπουλος θεωρεί πως η τρέχουσα νομισματική πολιτική συμβάλλει μεσοπρόθεσμα στη σταθερότητα των τιμών. Ωστόσο θεωρεί ότι η αύξηση του κόστους χρήματος θα δημιουργήσει αναπόφευκτα πιέσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις όπως διεθνώς.

    [02] Κόσμος

    Βίλνιους, Λιθουανία

    Βουλευτικές εκλογές στη Λιθουανία

    12/10/2008 10:45:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Από το πρωί της Κυριακής άρχισαν να προσέρχονται στις κάλπες οι Λιθουανοί για να επιλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο κοινοβούλιο. Οι βουλευτικές εκλογές χαρακτηρίζονται πολύ ανοικτές από τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων. Συνολικά 2.690.000 ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να επιλέξουν μεταξύ 16 κομμάτων τους 141 αντιπροσώπους τους στο κοινοβούλιο, το οποίο έχει μόνον ένα σώμα. Τα εκλογικά τμήματα θα παραμείνουν ανοικτά από τις 07.00 ως τις 20.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων (έξιτ-πολ) θα ανακοινωθούν μόλις τερματιστεί η ψηφοφορία. Σύμφωνα με τους αναλυτές, κανένα κόμμα δεν θα κερδίσει την πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν μετεκλογικά δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

    Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (LSDP) και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης Ένωση της Πατρίδας - Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα επιδιώκουν αμφότερα να ηγηθούν των συνομιλιών για τη δημιουργία του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι Λιθουανοί καλούνται επίσης να ψηφίσουν σ ένα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της παράτασης της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού της Ιγκανλίνα, που κατασκευάστηκε τον καιρό που η Λιθουανία ήταν τμήμα της ΕΣΣΔ. Ο πυρηνικός σταθμός είναι του ίδιου τύπου (RBMK) με αυτόν του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, όπου το 1986 σημειώθηκε μείζον πυρηνικό δυστύχημα. Με το δημοψήφισμα επιδιώκεται να ασκηθεί πίεση στην ΕΕ, η οποία περιέλαβε μια πρόβλεψη για το οριστικό κλείσιμο του σταθμού στο τέλος του 2009 στη συνθήκη ένταξης της Λιθουανίας στην Ένωση. Όμως, σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να κάνει την ΕΕ να αλλάξει γνώμη.

    [03] Πολιτική

    Ανόι, Βιετνάμ

    Επίσημη επίσκεψη Κ. Παπούλια στο Ανόι

    12/10/2008 10:34:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πενθήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ανόι πραγματοποιεί από το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, συνοδευόμενος από τους υφυπουργούς Εξωτερικών Πέτρος Δούκας Εμπορικής Ναυτιλίας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Πάνο Καμένο, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κωνσταντόπουλος και ομάδα επιχειρηματιών. Ο κ. Παπούλιας ανταποδίδει την επίσκεψη του προέδρου του Βιετνάμ κ. Νγκουέμ Μινχ Τριέτ τον περασμένο Ιούνιο στην Αθήνα. Κατά την επίσκεψή του στο Ανόι ο κ. Παπούλιας θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό της χώρας, τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, τον γγ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ, αλλά και το στρατηγό - θρύλο του πολέμου του Βιετνάμ Νγκουέμ Γκιάπ. Οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας με την επίσημη ηγεσία της χώρας θα αρχίσουν το πρωί της Δευτέρας.

    Οι δύο πλευρές προσδοκούν στην περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων που ουσιαστικά εγκαινιάστηκαν με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή τον Μάιο του 1997 και την λειτουργία εκείνη την εποχή ελληνικής πρεσβείας στο Ανόι. Αξιολογούν μάλιστα ως ιδιαίτερα επωφελής τομείς συνεργασίας τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την υγεία, το περιβάλλον και τη διαχείριση των υδάτων, ενώ στο πλαίσιο του ταξιδιού του κ. Παπούλια αναμένεται να υπογραφούν και τέσσερις συμφωνίες. Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις της Ελλάδας με το Βιετνάμ, ωστόσο, δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες γεγονός που αποδίδεται στην ιδιομορφία του πολιτικού και οικονομικού συστήματος της χώρας αυτής στις χαμηλής ποιότητας υποδομές της, καθώς επίσης και στη μεγάλη γεωγραφική απόσταση που τη χωρίζει με την Ελλάδα. Μολονότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών εμφανίζει συνεχή αύξηση, γεγονός που οφείλεται στη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών της Ελλάδας από το Βιετνάμ, το εμπορικό ισοζύγιο καταγράφεται έντονα αρνητικό για την ελληνική πλευρά. Η Ελλάδα εισάγει από το Βιετνάμ ξύλινα έπιπλα, παπούτσια, κατεψυγμένα φιλέτα ψαριών, καθίσματα κλπ και εξάγει μοτοποδήλατα, δέρματα, νήματα από βαμβάκι, τσιγάρα κ.ά.

    [04] Πολιτική

    Συνάντηση Χατζηδάκη - προεδρείου ΟΣΠΑ

    Στην τελική ευθεία

    12/10/2008 10:22:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη Δευτέρα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης, ολοκληρώνει το διάλογο με τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στην Ολυμπιακή σε μία τελευταία συνάντηση με εκπροσώπους τους και την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει το τελικό σχέδιο αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής, το οποίο στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα ο κ. Χατζηδάκης θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ), προκειμένου να τους παραδώσει ολοκληρωμένο το σχέδιο που αφορά την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, όπως ζήτησε με εξώδικο η Ομοσπονδία, η οποία στη συνέχεια θα αποφασίσει αν θα ξεκινήσει διάλογος επί της ουσίας για το εργασιακό και ασφαλιστικό. Τις τελευταίες μέρες εκδηλώθηκαν διαφωνίες μεταξύ των Σωματείων, σχετικά με το αν θα προσέλθουν σε διάλογο με τον υπουργό. Η ΟΣΠΑ τηρούσε σκληρή στάση, απορρίπτοντας το διάλογο, αλλά οι Ενώσεις των Ιπτάμενων Συνοδών-Φροντιστών, οι πιλότοι και οι συμβασιούχοι, προσήλθαν στο διάλογο και συμφώνησαν σε πάρα πολλά σημεία με τα όσα προβλέπει για το εργασιακό τους μέλλον, το σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών. Συγκεκριμένα, για τους ιπτάμενους συνοδούς-φροντιστές, ο υπουργός Μεταφορών ικανοποίησε το αίτημά τους για επιπλέον προσαύξηση 50% των ενσήμων τους, σε όσους έχουν προσληφθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου του 1993. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι αεροσυνοδοί θα προσληφθούν στην ΥΠΑ. Για τους συμβασιούχους ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε αύξηση του επιδόματος του ΟΑΕΔ κατά 50%, αύξηση του χρόνου καταβολής του επιδόματος από 6 μήνες σε 1 χρόνο και επιδότηση με 30.000 ευρώ για κάθε συμβασιούχο της Ολυμπιακής που θέλει να ανοίξει ατομική επιχείρηση. Τέλος, για τους πιλότους συμφωνήθηκε η ενίσχυση της σύνταξής τους και η καταβολή επιδόματος μετάβασης, σε άλλη ή στη νέα εταιρεία.

    [05] Κοινωνία

    Ποδηλατικός γύρος Αθήνας

    12/10/2008 10:19:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τροποποιήσεις στα δρομολόγια των λεωφορείων, τρόλεϊ και τραμ θα γίνουν σήμερα, στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας έως τις 11 το πρωί, λόγω του ποδηλατικού γύρου της Αθήνας. Ο ποδηλατικός γύρος θα ακολουθήσει τη διαδρομή: Καλλιμάρμαρο, Βασ. Κωνσταντίνου, Βασ. Σοφίας, Λ. Αλεξάνδρας, Πατησίων, Αιόλου, Σταδίου, Πλ. Συντάγματος, Φιλελλήνων, Ζάππειο. Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ, η αστική συγκοινωνία θα διεξάγεται ως τα όρια του ποδηλατικού γύρου. Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό μπορεί να απευθύνεται και να ενημερώνεται για τις τροποποιήσεις, στο τηλ. 185.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 12 October 2008 - 8:49:57 UTC