Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ευρώπη σε κοινή δράση
  • [02] Μπακογιάννη για ΠΓΔΜ - πολιτικές εξελίξεις
  • [03] Europe Working in Unison
  • [04] Η 64η επέτειος απελευθέρωσης της Αθήνας
  • [05] Αλ. Τσίπρας: "Συνυπεύθυνοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την κρίση"
  • [06] "Δεμένα" τα πλοία
  • [07] Αιματηρή ληστεία στον Νέο Κόσμο
  • [08] Οι έφηβοι στη Βουλή
  • [09] Φανάρι: "Ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας"
  • [10] Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες
  • [11] Σομαλία: Ανταλλαγή πυρών με πειρατές
  • [12] Εκτοξεύτηκε ο πύραυλος Σογιούζ
  • [13] Αιματηρή επίθεση
  • [14] Προηγείται σταθερά ο Ομπάμα
  • [15] Δεν θα εκδοθεί στην Ιταλία η Πετρέλα
  • [16] Επίθεση αυτοκτονίας με εξήντα νεκρούς
  • [17] Το "Φανταστικό τανγκό" 1ο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού

    [01] Οικονομία

    Οι "16" στο τραπέζι για κρίσιμες αποφάσεις

    Η Ευρώπη σε κοινή δράση

    12/10/2008 11:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2008 6:52:18 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνεχείς είναι οι διεθνείς συσκέψεις για την εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των χωρών της Ευρωζώνης που πραγματοιοιείται αυτή την ώρα στο Παρίσι , για να "καθοριστεί το κοινό σχέδιο δράσης της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης", όπως ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία, χωρίς ωστόσο να προωθείται η ιδέα της δημιουργίας Κοινού Ταμείου. Εκτός από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης (μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής), στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (EKT) Ζαν Κλοντ Τρισέ . Οι ηγέτες της ζώνης του ευρώ θα επιχειρήσουν να προσφέρουν συγκεκριμένα μέτρα, στη διάρκεια της έκτακτης συνόδου τους στο Παρίσι, για να ηρεμήσουν τις αγορές και να αναχαιτίσουν μια ιστορικών διαστάσεων χρηματοπιστωτική κρίση, μετά τις δεσμεύσεις της G7, της G20 και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Συντονισμένες κινήσεις

    Οι χώρες της ζώνης του ευρώ πρέπει οπωσδήποτε να καταλήξουν "σε ένα επίπεδο συντονισμένης συνεργασίας χωρίς προηγούμενο" εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο λίγο πριν από την έναρξη της έκτακτης Συνόδου. "Έχω μια μεγάλη ελπίδα ότι σήμερα θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά και θα δώσουμε μια σαφή απάντηση στην παρούσα κρίση για τη ζώνη του ευρώ" αναφέρει σε δήλωση του.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε στους ευρωπαίους πολίτες και στις αγορές τη δεινότητα και την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να ενεργήσει σ αυτή την κρίση" τονίζει ο Μπαρόζο και προσθέτει ότι η Επιτροπή ζητά μια μακροπρόθεσμή συνεργασία ευρύτερης οικονομικής πολιτικής στους κόλπους της ζώνης του ευρώ: "Πρέπει τώρα να καταλήξουμε σε μια συντονισμένη συνεργασίας χωρίς προηγούμενο για να αντιμετωπίσουμε μια κρίση χωρίς προηγούμενο".

    Σύμφωνα με τον Μανουέλ Μπαρόζο, το σύνολο των χωρών της ευρωζώνης , με βάση τις αποφάσεις των υπουργών οικονομικών της G7, πρέπει να επεξεργαστούν "λεπτομερώς ένα πρόγραμμα αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

    Η σύνοδος αυτή θα δώσει "ένα σημαντικό μήνυμα για τις αγορές και την ισχύ της ευρωζώνης" δήλωσε, προσερχόμενη στο Προεδρικό Μέγαρο, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. "Σκοπός της είναι να αποφασιστεί μια κοινή, συντονισμένη δράση για την ευρωζώνη ώστε τις επόμενες ημέρες κάθε χώρα να μπορέσει να θέσει σε ισχύ μέτρα που θα σταθεροποιήσουν τις αγορές και δεν θα διαφέρουν (μεταξύ των χωρών)", πρόσθεσε, έχοντας στο πλευρό της τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ευχήθηκε να υιοθετηθεί "ένα σχέδιο φιλόδοξο, συντονισμένο που θα προσφέρει λύσεις".

    Μπροστά στην κατάρρευση μεγάλων παγκόσμιων χρηματιστηρίων και τις πρώτες ενδείξεις ότι η κρίση εξαπλώνεται στην πραγματική οικονομία, η διεθνής κοινότητα επιχείρησε να επιδείξει την αλληλεγγύη της. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο συμμετέχουν 185 χώρες, υποστήριξε το σχέδιο δράσης πέντε σημείων που επεξεργάστηκε η G7. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, οι ηγέτες της Ευρωζώνης είναι πιθανό να συμφωνήσουν σε μια σημαντικότερη είσοδο των κρατών στο κεφάλαιο των τραπεζών, καθώς και να εγγυηθούν τον διατραπεζικό δανεισμό, εμπνεόμενοι από το βρετανικό σχέδιο διάσωσης.

    "Για την Ευρώπη, τα διακυβεύματα δεν θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερα και πρόκειται για μια στιγμή της αλήθειας", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος συναντήθηκε στο Παρίσι με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί πριν από τη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης, στην οποία δεν ανήκει η Βρετανία. Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η έκτακτη σύνοδος κορυφής, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ζήτησε την υιοθέτηση ενός σχεδίου σωτηρίας των τραπεζών για όλη της Ευρώπη παρόμοιο με αυτό των 500 δισεκατομμυρίων λιρών που αποκάλυψε το Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα. Σε άρθρο του στην εφημερίδα "Μίρορ της Κυριακής" ο Μπράουν γράφει "σήμερα πηγαίνω στο Παρίσι για να πείσω τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετήσουν μια συνολική προσέγγιση όπως αυτή που εφαρμόσαμε στη Βρετανία. Για την Ευρώπη, οι επενδύσεις δεν μπορούν να είναι υψηλότερες και αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας". Ο Μπράουν επίσης απηύθυνε έκκληση για διεθνή συνεργασία για την επίλυση της κρίσης. "Καμιά χώρα- ακόμα και η μεγαλύτερη- δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της σε μια στιγμή σαν κι αυτή", τονίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός. "Είμαστε όλοι μαζί μπλεγμένοι και πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να την επιλύσουμε" συνέχισε. Το σχέδιο σωτηρίας των τραπεζών του Μπράουν περιλαμβάνει μια κυβερνητική εγγύηση για συναλλαγές δανείων μεταξύ των τραπεζών και εξαγορά τραπεζικών μετοχών από την κυβέρνηση.

    Η Γερμανία, η οποία στην αρχή της κρίσης απέρριπτε κάθε σχέδιο για τη συνολική διάσωση των τραπεζών, φαίνεται πως έχει κάνει στροφή 180 μοιρών. Το Βερολίνο ανακοίνωσε ήδη την Παρασκευή ένα εθνικό σχέδιο υποστήριξης του τραπεζικού τομέα, κοντά σ εκείνο που προτείνεται από το Λονδίνο. Το Σάββατο, το γαλλο-γερμανικό ζεύγος επέδειξε την ενότητά του. "Τις αναλύσεις της κρίσης, τις κάνουμε μαζί. Τα συμπεράσματα που αντλούμε φανερώνουν μια τέλεια ταύτιση απόψεων ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία", δήλωσε ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποδεχόμενος την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

    Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε αν χρειαστεί, έχουμε αποθέματα, τόνισε ο Κώστας Καραμανλής λίγες ώρες πριν τη συμμετοχή του στη σύνοδο, αφήνοντας ανοικτό το θέμα γύρω από την ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε με τις μικρές τράπεζες και εκτίμησε ότι δεν θεωρεί σημαντικό πρόβλημα μία πιθανή αναπροσαρμογή στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

    Έτοιμο να υποστηρίξει τις χώρες που έχουν πληγεί από τη διεθνή κρίση εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με το διευθυντή του Ντομινίκ Στρος Καν να σημειώνει ότι και τα 185 μέλη του Οργανισμού έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο σχέδιο δράσης που εγκρίθηκε από τη G7.

    ΗΠΑ - G7 αναζητούν διέξοδο στο παρά 5

    Στην Ουάσιγκτον παρουσία του αμερικανού προέδρου Τζόρτζ Μπους, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του G20, όπου συμμετέχουν οι χώρες της Ομάδας των 7 πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών και οι σημαντικότερες αναδυόμενες χώρες, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην Ουάσινγκτον.

    Στόχος της συνάντησης ήταν ο συντονισμός των πρωτοβουλιών των μελών του G7, με τις χώρες που οι οικονομίες τους θεωρούνται αναδυόμενες. Το G7 στη συνάντησή του την Παρασκευή, κατέληξε σε ένα σχέδιο δράσης με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Στο πλαίσιο του G20 συναντήθηκαν οι υπουργοί οικονομίας και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των μελών του G7 (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιταλία και Ιαπωνία) και της Νότιας Αφρικής, της Σαουδικής Αραβίας, της Αργεντινής, της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, της Κίνας, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας, της Ινδονησίας, του Μεξικού, της Ρωσίας και της Τουρκίας. Το 20ο μέλος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, που εκπροσωπείται από τη χώρα που ασκεί την προεδρία, στην προκειμένη περίοδο από τη Γαλλία.

    Την ίδια ώρα, και η Αυστραλία προχώρησε στην παροχή εγγυήσεων για όλες τις καταθέσεις στις τράπεζες της χώρας για μία τριετία.

    [02] Πολιτική

    Συνέντευξη στο Βήμα της Κυριακή

    Μπακογιάννη για ΠΓΔΜ - πολιτικές εξελίξεις

    12/10/2008 12:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2008 6:39:18 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    "Διαπραγματευόμαστε με σοβαρότητα, καλή θέληση και εποικοδομητική διάθεση. Από εκεί και πέρα βεβαίως το τανγκό θέλει δύο", σημειώνει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα το Βήμα της Κυριακής η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή την τελευταία πρόταση Νίμιτς. "Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ώσπου να καταλήξουμε σε μια έντιμη και αξιοπρεπή συμφωνία" υπογραμμίζει η κ. Μπακογιάννη. Όσο για τη μη ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα θεωρήσεων των ΗΠΑ, η υπουργός Εξωτερικών αναφέρει χαρακτηριστικά: "Η απόφαση αυτή της αμερικανικής διοίκησης είναι εσφαλμένη. Η Ελλάδα ακολουθεί εξωτερική πολιτική υπερασπιζόμενη τα εθνικά της συμφέροντα, στο πλαίσιο πάντα των διεθνών υποχρεώσεών της, όπως καθορίζονται από τους εταιρικούς δεσμούς της, τις συμμαχίες της και το διεθνές δίκαιο. Αν ένας λαός τιμάει τις παραδοσιακές του φιλίες, αυτοί είμαστε εμείς". Σημειώνεται ότι επί της πρότασης Νίμιτς, μετά τον Σκοπιανό πρόεδρο, τοποθετήθηκε αρνητικά και ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

    Για το πολιτικό κλίμα της εποχής, η κ. Μπακογιάννη αναφέρει ότι η ΝΔ ξεπέρασε την κρίση που πέρασε, και τονίζει ότι, αυτή την ώρα, προέχει να θωρακίσουμε τη χώρα και την κοινωνία μας από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Η υπουργός Εξωτερικών σημειώνει επίσης ότι "η αλαζονεία στην πολιτική πάντα τιμωρείται" και ότι "η λογική της ανθρωποφαγίας δεν είναι πολιτική αυτοκριτική".

    Για τους ανασχηματισμούς εκτιμά ότι πάντοτε "λειτουργούν με τη λογική της ανανέωσης" και επαναλαμβάνει ότι "δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης οι πρόωρες εκλογές". Σχολιάζοντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ζητά να «μη σπεύσει κανείς να μιλήσει ακόμη για ανατροπή. Υπήρξε ένα καμπανάκι, αλλά το ακούσαμε και έχουμε ήδη αντιδράσει".

    Δημοσκόπηση Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής

    Στο μεταξύ, αρνητική, σε ποσοστό 53%, απέναντι στη νέα ονομασία που προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς για την ΠΓΔΜ εμφανίζεται η κοινή γνώμη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους (77%), οι ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ μιας ονομασίας για κάθε χρήση.

    Σε συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φρίντ, καλεί τα δύο μέρη να αποδεχθούν τη δέσμη ιδεών Νίμιτς, τονίζοντας ότι η ΦΥΡΟΜ δεν πρέπει να νομίζει πως μπορεί να ζήσει απομονωμένη από τη γείτονά της Ελλάδα, η οποία είναι η πιο πλούσια και ισχυρή χώρα στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, μετά τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι τοποθετήθηκε αρνητικά στην τελευταία πρόταση Νίμιτς.

    [03] The "16" Discuss Crucial Decisions

    Europe Working in Unison

    12 Οκτ 2008 11:28:00 (Last updated: 12 Οκτ 2008 19:03:53)

    By Katerina Ioannidou

    Sources: ΝΕΤ-ANA-MPA

    Meetings aiming to figure out a way out of the global financial impasse are taking place one after the other, however, eyes have been fixed on Sundays emergency Eurozone summit in Paris. The member states are to work on a shared action plan to address the financial crisis, announced the French Presidency. Apart from the heads of state and governments of the Eurozone nations, including Greek Prime Minister Kostas Karamanlis, President of the European Commission Jose Manuel Barroso and head of the European Central Bank Jean-Claude Trichet will also attend the meeting. The 16 leaders will try to offer specific measures to ease tension in markets and reverse the financial crisis that tends to assume mammoth dimension. French Finance Minister Christine Lagarde assured Saturday bankers in Washington that they would not be disappointed.

    Coordinated Moves

    Prompted by the collapse of worlds major lenders and the first indications that the crisis has started affecting real economy, the international community vied to prove its solidarity. The International Monetary Fund offered its backing to a G7-brokered five-point action plan. According to sources, the 16 Eurozone member states are likely to guarantee inter-bank lending, inspired by the UK rescue plan.

    "We are ready to intervene if needed. We have reserves," stressed Kostas Karamanlis prior to the meeting. The Greek PM further added that there were no problems with small banks in Greece, also arguing that a possible readjustment to the state budget would not be a problem.

    The EU leaders are in favour of a coordinated course of action, without, however, championing the idea calling for the creation of a single fund. In the meantime, the International Monetary Fund is willing to back the nations that have been hit by the crisis, with its head Dominique Strauss-Kahn noting that the 185 IFM members have offered their support to the action plan approved by the G7 nations. French President Nicolas Sarkozy and German Chancellor Angela Merkel underlined the need for a coordinated European response to the financial crisis. In a joint press conference in Colombey-les-Deux-Eglises, he argued that France and Germany were on the same page.

    USA-G7 In Search of a Last Minute Outlet

    Before US President George W. Bush, the G20 group of leading economies is meeting in Washington at the headquarters of the International Monetary Fund. The G20 meeting, which came upon a US request, kicked off after 02.00 (Greek local time). The meeting means to coordinate the initiatives taken by the G7 members, which agreed Friday on an action plan with a view to restoring faith in the banking system. The G20 meeting has brought around the same table the Financial Ministers and governors of central banks of the G7 member states (Germany, Canada, the USA, France, Britain, Italy and Japan), South Africa, Saudi Arabia, Argentina, Australia, Brazil, China, South Korea, India, Indonesia, Mexico, Russia and Turkey. The 20th member is the EU, which is represented by the nations being at the helm of the European Presidency, France in this case.

    Translated by Areti Christou

    Related News:

    Eurogroup Meeting

    [04] Κοινωνία

    Η 64η επέτειος απελευθέρωσης της Αθήνας

    12/10/2008 7:08:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με λαμπρότητα γιορτάσθηκε και φέτος η 64η επέτειος της απελευθέρωσης της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα με την έπαρση της ελληνικής σημαίας στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Η ιστορική σημαία, που είχε κεντηθεί από Ελληνίδες κατά τη διάρκεια της κατοχής, παραδόθηκε και πάλι από κοπέλες του Λυκείου Ελληνίδων στην Προεδρική Φρουρά. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, αναφέρθηκε στον ηρωισμό εκείνων που αγωνίσθηκαν με όραμα την ελπίδα, ενώ η κατάθεση των στεφάνων έγινε στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

    [05] Πολιτική

    Αλ. Τσίπρας: "Συνυπεύθυνοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την κρίση"

    12/10/2008 6:29:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με την κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Λόταρ Μπίσκι και του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, έκλεισαν την Κυριακή οι εργασίες της τακτικής συνόδου της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος. Το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τόνισε ο κ. Μπίσκι, διοργανώνει μια μεγάλη διαδήλωση στις 25 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες για την παγκόσμια οικονομική κρίση. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την προσπάθεια να παρέμβει το κράτος υπέρ των πλουσίων και των ισχυρών και τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι συνυπεύθυνοι για την κρίση γιατί τις αποφάσεις τις παίρνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και όχι οι ίδιοι.

    "Παρεμβάσεις υπέρ των πλουσίων"

    Επίθεση κατά του τραπεζικού συστήματος, αλλά και κατά των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ως υπευθύνων για τη σημερινή κρίση στη γηραιά ήπειρο εξαπέλυσαν στη συνέντευξη Τύπου οι κ.κ. Μπίσκι και Τσίπρας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αισιοδοξία τους ότι σύντομα η Αριστερά θα μπορέσει να παρουσιάσει το δικό της εναλλακτικό σχέδιο.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπίσκι η Αριστερά δικαιώθηκε από τις εξελίξεις καθώς τα τελευταία χρόνια επισήμανε ότι ήταν θέμα χρόνου να ξεσπάσει η κρίση, ενώ εξέφρασε και σοβαρές αμφιβολίες για το μέγεθος της, γιατί όπως είπε οι τράπεζες δεν παρέχουν ακριβείς πληροφορίες.

    Εν μέσω της κρίσης, η Αριστερά, σύμφωνα με τον κ. Μπίσκι, εντατικοποιεί τις προσπάθειές της και όπως ανακοίνωσε είναι ήδη έτοιμο ένα προσχέδιο πλατφόρμας, που θα καταλήξει σύντομα σε ενιαίο κείμενο και το οποίο θα είναι κοινό για όλα τα μέλη του ΚΕΑ (29 κόμματα συνολικά) για τις ευρωεκλογές. Όπως διευκρίνισε, τα κόμματα, είναι ευνόητο ότι στις θέσεις τους θα εντάξουν ζητήματα που απασχολούν τις χώρες τους, ωστόσο θα υπάρχουν στοιχεία και δράσεις, που θα είναι κοινά για όλα τα αριστερά κόμματα που συμμετέχουν στο ΚΕΑ.

    Η τελική διατύπωση της κοινής πλατφόρμας θα οριστικοποιηθεί στο συνέδριο του ΚΕΑ που θα πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Νοεμβρίου στο Βερολίνο.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, εκτίμησε ότι επιστρέφει η πολιτική στις συζητήσεις και μάλιστα με ιδεολογικούς όρους. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ θεωρεί ότι μπορεί να χρεοκοπεί ο νεοφιλελευθερισμός, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα πέσει ως ώριμο φρούτο. Απαιτείται, πρόσθεσε, αλλαγή συσχετισμών γιατί δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι από την κρίση θα ακολουθήσει κάτι καλύτερο ή χειρότερο.

    Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε με τη σειρά του αμφιβολίες για την αποδοτικότητα των μέτρων που λαμβάνονται διεθνώς εκτιμώντας ότι κυρίως οι παρεμβάσεις γίνονται υπέρ των πλουσίων και πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι ανήμπορη να αντιδράσει αποτελεσματικά στην κρίση.

    [06] Κοινωνία

    "Δεμένα" τα πλοία

    12/10/2008 5:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2008 7:02:38 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Γενικό απαγορευτικό απόπλου για όλα τα πλοία ισχύει από το βράδυ του Σαββάτου, καθώς στα πελάγη πνέουν άνεμοι εντάσεως 8 έως 9 μποφόρ.

    Λόγω των ισχυρών ανέμων στο λιμάνι του Ηρακλείου, το κρουαζιερόπλοιο "Aegean Pearl", προερχόμενο από την Πάτμο, προσέκρουσε σήμερα το πρωί στην προβλήτα 2 του λιμανιού του Ηρακλείου, κατά την διάρκεια χειρισμών πρόσθεσης.

    Κανείς από τους επιβαίνοντες δεν έπαθε το παραμικρό.

    Από την πρόσκρουση δημιουργήθηκε μικρό ρήγμα στο μέσο του, ένα περίπου μέτρο από την επιφάνεια της θάλασσας.

    Έχει απαγορευθεί ο απόπλους του και παραμένει στο λιμάνι του Ηρακλείου προκειμένου να αποκατασταθεί η βλάβη και να πάρει πιστοποιητικό αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα που αναμένεται από την Αθήνα.

    Προανάκριση ενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου.

    [07] Κοινωνία

    Αιματηρή ληστεία στον Νέο Κόσμο

    12/10/2008 5:46:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με διαμπερές τραύμα στο στήθος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου ο 50χρονος ιδιοκτήτης πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ στη Ν. Σμύρνη, που έπεσε θύμα ληστείας το βράδυ του Σαββάτου έξω από το σπίτι του στο Νέο Κόσμο. Οι δράστες του αφαίρεσαν τσάντα με 10.000 ευρώ και αναζητούνται από την αστυνομία. Ένοπλη ληστεία έγινε και λίγο μετά τις 9 το βράδυ σε πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στον Κολωνό. Άγνωστοι ακινητοποίησαν τον ιδιοκτήτη και του απέσπασαν 3.000 ευρώ.

    [08] Κοινωνία

    Οι έφηβοι στη Βουλή

    12/10/2008 5:35:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με τους 350 έφηβους βουλευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό να καταθέτουν στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής τις σκέψεις, τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 13ης συνόδου. Με τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής των Εφήβων αύριο στις 10 το πρωί ολοκληρώνονται οι εργασίες του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο οποίο συμμετέχουν 300 έφηβοι βουλευτές από την Ελλάδα, την Κύπρο και τον απανταχού ελληνισμό. Οι νεαροί βουλευτές θα μιλήσουν ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, παρουσία των αρχηγών των κομμάτων και μελών της κυβέρνησης.

    Προτάσεις για το εκπαιδευτικό σύστημα

    Κατά τις τοποθετήσεις τους στις Επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι έφηβοι βουλευτές παρουσίασαν προτάσεις για ανανέωση του εκπαιδευτικού συστήματος, έκαναν λόγο για την ενίσχυση και προβολή του πλούτου της ελληνικής γλώσσας, ζήτησαν την αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών των σχολείων τους και τη διαμόρφωση χώρων για άτομα με ειδικές ανάγκες. Υπογράμμισαν ακόμη την ανάγκη αναμόρφωσης του αθλητισμού στο επίπεδο που, όπως είπαν, του αρμόζει, έκαναν εκτενείς αναφορές σε θέματα που πλήττουν τους νέους και την κοινωνία δίνοντας έμφαση στην προβολή από τα ΜΜΕ προτύπων δυσπρόσιτων για το κοινό, κάτι που οδηγεί σε αύξηση φαινομένων κοινωνικής παθογένειας.

    Οι μαθητές μίλησαν ακόμη για τις ευκαιρίες που αξίζει να δοθούν στους νέους, ζήτησαν διαρκή αξιολόγηση των καθηγητών τους και "απαίτησαν" τη δέσμευση των βουλευτών ώστε να υλοποιηθούν όσες από τις προτάσεις τους αξιολογηθούν ως εφαρμόσιμες.

    Στις συνεδριάσεις των Επιτροπών συμμετείχε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος συνεχάρη τους νέους για τους προβληματισμούς τους, τις φρέσκες ιδέες τους, τον κριτικό και ανατρεπτικό τους λόγο, την πληρότητα ανάπτυξης των σκέψεών τους και την καλή χρήση της γλώσσας.

    Καινοτομία του φετινού προγράμματος της Βουλής των Εφήβων υπήρξε η συμμετοχή μελών της κυβέρνησης στις Επιτροπές προκειμένου να διαμορφώσουν οι έφηβοι βουλευτές μια πληρέστερη εικόνα για το πώς λειτουργεί η Βουλή, αλλά και να τους δοθούν απαντήσεις από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης στα ερωτήματά τους.

    Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας υποδέχθηκε τους έφηβους βουλευτές στην εκδήλωση του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, όπου και τους απηύθυνε παραινέσεις:

    Να μιλάτε ασυμβίβαστα, ελεύθερα όπως νιώθετε, χωρίς αναστολές, εκφράζοντας τις φρέσκες ιδέες σας, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις αγωνίες σας και να έχετε πάντοτε υπόψιν σας τρία πράγματα από τη σοφία αυτού του λαού: το "γνώθι σ αυτόν", το "παν μέτρον άριστον" και το "μηδέν άγαν".

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία παρέστησαν βουλευτές, μέλη της Επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος και παράγοντες της Βουλής, τα παιδιά παρακολούθησαν παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και άκουσαν δημοτική μουσική και τραγούδια.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος οι έφηβοι βουλευτές επισκέφθηκαν το Πλανητάριο και παρακολούθησαν την ψηφιακή παράσταση "Από τη Γη στη Σελήνη".

    [09] Κοινωνία

    Φανάρι: "Ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας"

    12/10/2008 5:24:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ιστορική χαρακτηρίζουν στην Κωνσταντινούπολη τη σύναξη των προκαθημένων των Ορθοδόξων εκκλησιών που συνεκλήθη στο Φανάρι από τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο. Οι Προκαθήμενοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας εξέφρασαν την ανησυχία τους για την οικονομική κρίση και τη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Στο μήνυμα της συνάξεως αναφέρεται ότι η οικονομική δραστηριότητα, έτσι όπως εκδηλώνεται, στερείται ευαισθησίας και δεν εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες της ανθρωπότητας. Οι εργασίες της συνάξεως ολοκληρώθηκαν και με την συμμετοχή του πατριάρχου Μόσχας κ. Αλεξίου.

    "Υπέρβαση των αντιπαραθέσεων"

    Η προβολή του αποστολικού μηνύματος του Παύλου "προϋποθέτει την υπέρβαση των εσωτερικών αντιπαραθέσεων της Ορθοδόξου Εκκλησίας" λένε στο "Μήνυμά" τους οι προκαθήμενοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας μετά από μία σπάνια συνάντηση κορυφής που συγκάλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο "Πρώτος" μεταξύ των Ορθοδόξων Πατριαρχών, στην Κωνσταντινούπολη.

    "Η υπέρβαση των αντιπαραθέσεων απαιτεί την εκτόνωση των εθνικιστικών, εθνοφυλετικών ή ιδεολογικών παροξυσμών" λέει το μήνυμα των προκαθημένων που αναγνώσθηκε την Κυριακή στο Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, όπου όλοι οι προκαθήμενοι -σε μια ακόμα και σπάνια στιγμή της εκκλησιαστικής ιστορίας- ετέλεσαν από κοινού τη θεία λειτουργία. "Μόνο έτσι ο λόγος της Ορθοδοξίας θα ευρεί τη δέουσα αφήγηση απήχηση στο σύγχρονο κόσμο", τονίζει στο μήνυμά του προκαθήμενου της.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που είχε και την πρωτοβουλία τη σύγκλισης της "συνάντησης κορυφής", έθεσε το θέμα της ενότητα των Ορθοδόξων στο κέντρο της συνάντησης, συνδέοντας την ενότητα και με τη διδασκαλία του Αποστόλου Παύλου , το έτος του οποίου εορτάζουν οι περισσότερες χριστιανικές Εκκλησίες.

    Η Σύναξη των προκαθημένων, ένας ιδιότυπος θεσμός που εγκαινιάστηκε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την καλύτερη διαχείριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις προώθησης της ενότητας και υπέρβασης των προβλημάτων που εντόπισε.

    Η Σύναξη επανάλαβε την υποστήριξιν όλων των Πατριαρχείων, "προς τας πρωτοβουλίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, διά την προστασίαν του φυσικού περιβάλλοντος".

    Τέλος η Σύναξη ασχολήθηκε με τον προβληματισμό γύρω από τη θέση της θρησκείας στη δημόσια ζωή της.

    Το Μήνυμα που επεξεργάσθηκαν χθες στη Σύναξη τους υπογράφουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που συνεκάλεσε και την Σύναξη, ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Αλέξιος, οι Πατριάρχες των πρεσβυγενών Πατριαρχείων Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, Αντιοχείας κ. Ιγνάτιος, και Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, και οι αρχιεπίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, Αλβανίας κ. Αναστάσιος, της Κύπρου, κ. Χρυσόστομος, της Πολωνίας κ. Βρότσλαβ Ιερεμίας, της Τσεχίας και Σλοβακίας κ. Χριστοφόρος κοκ

    [10] Κόσμος

    Καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες

    12/10/2008 4:04:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δύο αγνοούνται από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που πλήττουν από την Παρασκευή τις περισσότερες περιοχές του Μαρόκου, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Ραμπάτ. Ένα άτομο σκοτώθηκε την Κυριακή μετά την κατάρρευση ενός τοίχου στη Φες και οι άλλοι παρασύρθηκαν από τα νερά εξ αιτίας των πολύ κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στις περιοχές Μπουλεμάν, Μίντελντ και Ερασίντια. Μια γυναικά και ένας 14χρονος αγνοούνται από τις πλημμύρες στην περιοχή της Μπουλεμάν. Από τις πλημμύρες που έχουν προκληθεί από τις συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν καταστραφεί δρόμοι και παρά πολλά σπίτια, ανακοίνωσαν οι ίδιοι κυβερνητικοί κύκλοι. Η τροπική καταιγίδα Οντίλ έπηξε το νοτιοδυτικό τμήμα της ακτής του Μεξικού προκαλώντας πλημμύρες και κατολισθήσεις. Νωρίτερα, σάρωσε τη χερσόνησο της Καλιφόρνιας, δυτικά του Μεξικού αναγκάζοντας τουλάχιστον 3000 πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Στην Ισπανία, μία μητέρα και η 14χρονη κόρη της έχασαν τη ζωή τους όταν παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χείμαρρους. Την ίδια στιγμή, σπίτια πλημμύρισαν και δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια.

    [11] Κόσμος

    Μογκαντίσου, Σομαλία

    Σομαλία: Ανταλλαγή πυρών με πειρατές

    12/10/2008 3:40:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι δυνάμεις ασφαλείας από τη βόρεια Σομαλία σκότωσαν έναν πειρατή και τραυμάτισαν δύο άλλους κατά τη διάρκεια συμπλοκής επί ενός πλοίου υπό παναμαϊκή σημαία, ανακοίνωσε αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης. Κατά τη συμπλοκή σκοτώθηκε και ένας στρατιώτης. Ο Αλι Αμπντι Αουάρ, μέλος της τοπικής κυβέρνησης της ημι-αυτόνομης περιοχής Πούντλαντ, δήλωσε ότι μέλη της ακτοφυλακής της Πούντλαντ αντάλλαξαν πυρά με πειρατές στο Ουάιλ, το οποίο είχαν καταλάβει ένοπλοι την Πέμπτη και μετέφερε τσιμέντο στο Μποσάζο από το Ομάν. "Σκοτώσαμε έναν πειρατή και τραυματίσαμε άλλους δύο. Κατασχέσαμε επίσης τα δύο ταχύπλοα σκάφη τους. Οι πειρατές συνεχίζουν να είναι πάνω στο πλοίο, το οποίο όμως έχουν περικυκλώσει οι δυνάμεις μας. Ένας από τους στρατιώτες μας σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε", δήλωσε ο Αουάρ. Ο κυβερνητικός αξιωματούχος δεν αναφέρθηκε σε άλλες λεπτομέρειες. Στο πλοίο εκτιμάται ότι βρίσκονται εννέα Σύροι και δύο Σομαλοί μέλη του πληρώματος. Σομαλοί πειρατές έχουν καταλάβει μέσα στο χρόνο περισσότερο από 30 πλοία και έχουν λάβει περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια ως λύτρα.

    [12] Τεχνολογία

    Μπαϊκονούρ, Ρωσία

    Εκτοξεύτηκε ο πύραυλος Σογιούζ

    12/10/2008 3:31:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Ο ρωσικός πύραυλος που μεταφέρει τον αμερικανό τουρίστα του διαστήματος Ρίτσαρντ Γκάριοτ, έναν κοσμοναύτη κι έναν αστροναύτη, εκτοξεύθηκε την Κυριακή από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν με προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Ο πύραυλος Σογιούζ, που μεταφέρει τον τεξανό πολυεκατομμυριούχο, γιο του συνταξιούχου αστροναύτη της NASA Όουεν Γκάριοτ, τον ρώσο κοσμοναύτη Γιούρι Λοντσάκοφ και τον αμερικανό αστροναύτη Μάικλ Φινκ, εκτοξεύθηκε στις 13.01 (τοπική ώρα, 10.01 ώρα Ελλάδας). Ο Γκάριοτ πλήρωσε 35 εκατομμύρια δολάρια για να πετάξει στο διάστημα, όπου θα παραμείνει 10 ημέρες και θα επιστρέψει στη Γη με το παλιό πλήρωμα του ISS.

    [13] Κόσμος

    Μανίλα, Φιλιππίνες

    Αιματηρή επίθεση

    12/10/2008 2:52:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν το Σάββατο σε μάχες ανάμεσα σε κυβερνητικά στρατεύματα και μαοϊκούς κομμουνιστές αλλά και ισλαμιστές αντάρτες στο νότιο τμήμα των Φιλιππίνων, δήλωσαν αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της νησιωτικής αυτής ασιατικής χώρας. Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν οι αντάρτες επιτέθηκαν σε στρατιώτες που επέβαιναν σε φορτηγό στην πόλη Ταλαϊνγκόντ, στην επαρχία Δαβάο δελ Νόρτε, 990 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, ανέφερε ο ταγματάρχης Αρμάντ Ρίκο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι στρατιώτες απώθησαν τους αντάρτες και προκάλεσαν απώλειες -τον αριθμό των οποίων δεν διευκρίνισε - στις τάξεις τους. Ο Ρίκο είπε ότι ένας αστυνομικός κι ένα μέλος της αυτονομιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Απελευθερωτικό Μέτωπο Μόρο (MILF) σκοτώθηκαν σε άλλο επεισόδιο στην πόλη Καλαμανσίγκ στην επαρχία Σουλτάν Κουντάρατ. Ακόμη, ένα μέλος της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Άμπου Σαγιάφ σκοτώθηκε και τρία συνελήφθησαν σε ανταλλαγή πυρών με αστυνομικών στη νήσο Χόλο, περίπου 1.000 χλμ. νότια της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον Ταξίαρχο των Πεζοναυτών Χουάντσο Σαμπάν.

    [14] Κόσμος

    ΗΠΑ

    Προηγείται σταθερά ο Ομπάμα

    12/10/2008 2:40:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Προβάδισμα 6 ποσοστιαίων μονάδων επί του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Τζον Μακέιν στην κούρσα για το Λευκό Οίκο, έχει ο Δημοκρατικός Μπαράκ Ομπάμα σύμφωνα με δημοσκόπηση των οργανισμών Reuters/C-SPAN/Zogby που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ο Ομπάμπα προηγείται του Μακέιν με 49% έναντι 43% μεταξύ των αμερικανών πολιτών που είναι πιθανό να ψηφίσουν, σύμφωνα με την τελευταία τετραήμερη εξελισσόμενη δημοσκόπηση. Σημείωσε άνοδο σε σχέση με το προβάδισμα των 4 μονάδων που είχε χθες Σάββατο. Η δημοσκόπηση έχει περιθώριο σφάλματος 2,9 ποσοστιαίων μονάδων.

    Ο ειδικός στις δημοσκοπήσεις Τζον Ζόγκμπι δήλωσε πως το προβάδισμα του Ομάμα είναι πλέον στατιστικά σημαντικό. "Από την καθημερινή παρακολούθηση προκύπτει ότι προχώρησε από ένα προβάδισμα 2 μονάδων, σ ένα προβάδισμα 3 μονάδων και μετά ανέβηκε στις 6 μονάδες. Είναι σίγουρα μια τάση", δήλωσε ο Ζόγκμπι. Στο πλαίσιο μιας εξελισσόμενης δημοσκόπησης, τα αποτελέσματα των πιο πρόσφατων ημερών προστίθενται ενώ αυτά των παλαιοτέρων ημερών παραλείπονται, σε μια προσπάθεια παρακολούθησης των διακυμάνσεων της κοινής γνώμης.

    Μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, η δημοσκόπηση έδειξε πως ο Ομπάμα ανεβαίνει μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, οι οποίοι τον υποστηρίζουν τώρα με διαφορά 21 μονάδων. Μεταξύ των γυναικών, ο γερουσιαστής του Ιλινόι έχει ένα σημαντικό προβάδισμα 12 μονάδων, ενώ οι δύο υποψήφιοι είναι ισόπαλοι μεταξύ των ανδρών ψηφοφόρων, με 45% έκαστος. Οι νεαροί ψηφοφόροι ηλικίας 18 ως 29 ετών υποστηρίζουν τον Ομπάμα με διαφορά 20 μονάδων και ο υποψήφιος έχει επίσης διψήφιο προβάδισμα μεταξύ αυτών που δήλωσαν ότι εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους μέσα στους προηγούμενους έξι μήνες. Ο Μακέιν έχει προβάδισμα 10 μονάδων μεταξύ των λευκών ψηφοφόρων, ενώ ο Ομπάμα κερδίζει την υποστήριξη του 92% των μαύρων ψηφοφόρων.

    [15] Κόσμος

    Παρίσι, Γαλλία

    Δεν θα εκδοθεί στην Ιταλία η Πετρέλα

    12/10/2008 1:51:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Δεν θα εκδοθεί στην Ιταλία το πρώην μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών Μαρίνα Πετρέλα, καθώς ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αποφάσισε να μην εφαρμόσει "για ανθρωπιστικούς λόγους" το διάταγμα που επιτρέπει την έκδοσή της, δήλωσε σήμερα η δικηγόρος της Πετρέλα, η Ιρέν Τερέλ. Το γαλλικό κράτος "κατάλαβε ότι δεν μπορεί να προβεί στην έκδοση αυτή", δήλωσε η Τερέλ, η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της γι αυτή την "ανθρώπινη, απαραίτητη και νόμιμη απόφαση". Η απόφαση "γνωστοποιήθηκε το Σάββατο στην Μαρίνα Πετρέλα στο νοσοκομείο", πρόσθεσε η δικηγόρος. Ένα κυβερνητικό διάταγμα με ημερομηνία 3 Ιουνίου επέτρεπε την έκδοση της Πετρέλα στην Ιταλία, όπου καταδικάστηκε το 1992 σε ισόβια για συνεργία στο φόνο ενός αστυνομικού στη Ρώμη το 1981. Πρώην επικεφαλής της οργάνωσης των Ερυθρών Ταξιαρχιών στη Ρώμη, η Πετρέλα έχει καταφύγει από το 1993 στη Γαλλία, όπου εργαζόταν ως κοινωνική λειτουργός ως τη σύλληψή της, τον Αύγουστο 2007. Η φυσική και η ψυχική κατάστασή της δεν έπαψαν να επιδεινώνονται εδώ και ένα χρόνο και η Πετρέλα παράμεινε φυλακισμένη μέχρι που το εφετείο των Βερσαλλιών ενέκρινε, στις αρχές Αυγούστου, την αποφυλάκισή της υπό δικαστικό έλεγχο ώστε να καταστεί δυνατή η θεραπεία της χωρίς να κρατείται.

    [16] Κόσμος

    Ισλαμαμπάντ, Πακιστάν

    Επίθεση αυτοκτονίας με εξήντα νεκρούς

    12/10/2008 1:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2008 4:14:54 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ο απολογισμός των νεκρών από την επίθεση στην περιοχή Ορακζάι του Πακιστάν στην διάρκεια συγκέντρωσης προεστών της φυλής Αλιζάι και της φυλής Αλιχέλ με στόχο την "εκδίωξη των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα" από την περιοχή τους έφθασε τους 60 νεκρούς. Η επίθεση αυτοκτονίας στην διάρκεια της τζίργκα, ή συγκέντρωσης των ηγετών των φυλών, στο χωριό Χαντεζάι, φαίνεται ότι είχε στόχο την ακύρωση της πρωτοβουλίας για τη σύσταση μιας λασκάρ, όπως ονομάζονται οι ένοπλες ομάδες των φυλών, για την εκδίωξη των Ταλιμπάν.

    Η επίθεση αυτοκτονίας στην διάρκεια της τζίργκα, ή συγκέντρωσης των ηγετών των φυλών, στο χωριό Χαντεζάι, φαίνεται ότι είχε στόχο την ακύρωση της πρωτοβουλίας για τη σύσταση μιας λασκάρ, όπως ονομάζονται οι ένοπλες ομάδες των φυλών, για την εκδίωξη των Ταλιμπάν. Τοπικός αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας ο οποίος συνέλεξε και συνέθεσε πληροφορίες "από διάφορα νοσοκομεία" δήλωσε ότι "μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ότι 60 άνθρωποι είναι νεκροί", 40 εξ αυτών σκοτώθηκαν επί τόπου και 20 ή περισσότεροι υπέκυψαν στα νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν, πρόσθεσε.

    Ο δημοσιογράφος Μοχάμαντ Φαρούκ είπε ότι ο τελικός απολογισμός των θυμάτων ίσως ξεπεράσει τους 100 νεκρούς. "Μιλώντας με γιατρούς και αξιωματούχους στο τηλέφωνο και διά ζώσης επιβεβαίωσα μέχρι τώρα 92 θανάτους", είπε. Το Ορακζάι θεωρείται ως πιο "σταθερή" από τις επτά ημιαυτόνομες περιοχές του Πακιστάν και, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες, δεν συνορεύει με το Αφγανιστάν. Ωστόσο τους τελευταίους έξι μήνες η επιρροή των Ταλιμπάν αυξάνεται στην περιοχή, όπου οι ισλαμιστές μαχητές εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας. Υπό την πίεση της Ουάσινγκτον, το Ισλαμαμπάντ έχει εξαπολύσει στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περιοχές των ημιαυτόνομων εδαφών των φυλών όπου βρίσκουν καταφύγιο ισλαμιστές αντάρτες. Η εξέλιξη αυτή τροφοδότησε ένα κύμα επιθέσεων αυτοκτονίας σε ολόκληρο το Πακιστάν.

    [17] Πολιτισμός

    θεσσαλονίκη

    Το "Φανταστικό τανγκό" 1ο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού

    12/10/2008 12:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2008 2:30:27 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ολοκληρώθηκε και το 4ο Φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης με τους διοργανωτές και τους συντελεστές να το χαρακτηρίζουν ως το καλύτερο από τα προηγούμενα. Όχι μόνο λόγω της ανταπόκρισης του κόσμου, αλλά κυρίως λόγω της τεχνικής αρτιότητας του σόου και της υψηλής αισθητικής του.

    Το "Φανταστικό Τανγκό" με τον Αλέξη Γούδα ήταν το τραγούδι που πήρε το πρώτο βραβείο του 4ου Φεστιβάλ τραγουδιού στη Θεσσαλονίκη. Το 2ο βραβείο πήρε το "Αν χρειαστεί" του Αντώνη Κεμανατζή και ερμηνευτές το συγκρότημα "18 παρά τέταρτο" και το 3ο βραβείο απέσπασε το τραγούδι "Χίλια χρόνια" του Κωνσταντίνου Καλλία με τον Βαγγέλη Καψάλη. Η συμμετοχή πολλών αξιόλογων δημιουργών έδωσε μια ξεχωριστή νότα στη λαμπερή βραδιά που παρακολούθησε πολύς κόσμος όχι μόνο στην αίθουσα του φεστιβάλ αλλά και από την τηλεόραση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 12 October 2008 - 16:50:31 UTC