Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ασπίδα οι μεταρρυθμίσεις
  • [02] Βήμα διαλόγου για την Ολυμπιακή
  • [03] "Η Γελοιογραφία στην Ευρώπη των 27"
  • [04] Υπόθεση Siemens
  • [05] Λος Άντζελες: Μεγάλη πυρκαγιά σε δάσος
  • [06] Διαμαρτυρία στην Καλαμαριά
  • [07] Πέθανε ο γιος του Ζεράρ Ντεπαρντιέ
  • [08] Εθνικό Πάρκο -λιμνοθάλασσας Κοτυχίου
  • [09] Ευρωπαϊκή ημέρας οδικής ασφάλειας

    [01] Οικονομία

    Για την ελληνική οικονομία

    Ασπίδα οι μεταρρυθμίσεις

    13/10/2008 21:40:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Ελλάδος) στην ετήσια Σύνοδο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, δήλωσε ότι: "Το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που απαιτούν άμεση και ιδιαίτερη ανταπόκριση σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε προκειμένου να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, να διευκολύνουμε τη ροή των πιστώσεων, να ενισχύσουμε την κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και να υποστηρίξουμε την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη. Η χρηματοπιστωτική κρίση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη. Όλες οι περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας της Ευρωζώνης, έχουν επηρεαστεί".

    Αναφερόμενος στις κινήσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι: "Η πρόσφατη ανακοίνωση από τους Υπουργούς Οικονομίας και τους Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της Ομάδας των "7" προτείνει ένα σχέδιο δράσης που, αν εφαρμοστεί πλήρως, θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Ένα παρεμφερές σχέδιο αποφασίστηκε για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο τελευταίο Συμβούλιο Ecofin και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Οι Κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες στην Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει να συντονίσουν στενά την εφαρμογή των αποφάσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής αναταραχής καθώς και την ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης".

    Για την Ελλάδα και το ΔΝΤ

    Eιδικά για την Ελλάδα, η αναφορά του ήταν ότι: "Η Ελλάδα σταδιακά αισθάνεται τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αν και οι έως τώρα εξελίξεις δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει μεγαλύτερη αντοχή από πολλές άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Αυτό φαίνεται και από τους συγκριτικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008, η Ελλάδα αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,5% σε σχέση με 1,8% στην Ευρωζώνη. Επίσης, το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα εμφανίζει μεγαλύτερη αντοχή. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Συνεχίζουμε τη δημοσιονομική εξυγίανση και το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζεται από το 2004. Αυτή είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας, στο πλαίσιο της επιδείνωσης του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος. Παράλληλα, η Ελλάδα παίρνει μέτρα για να διατηρήσει την ασφάλεια και την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού της συστήματος".

    Αναφερόμενος στο ΔΝΤ ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε: "Έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει την εσωτερική του αναδιοργάνωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δίνει την απαραίτητη έμφαση στο να βοηθήσει τα μέλη του να ανταποκριθούν στις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις. Η πρωτοφανής παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει δημιουργήσει νέες προκλήσεις για το Ταμείο υπογραμμίζοντας την ανάγκη για βαθύτερη ανάλυση των μακροοικονομικών και χρηματοπιστωτικών σχέσεων. Καλωσορίζουμε τις νέες πρωτοβουλίες του Ταμείου. Οι αναπτυσσόμενες χώρες και οι χώρες σε μετάβαση συνεισφέρουν θετικά στο τρέχον διεθνές περιβάλλον. Σύμφωνα με το Ταμείο, η αναμενόμενη ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να προέλθει σχεδόν αποκλειστικά από τον αναπτυσσόμενο κόσμο καθώς οι ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να παραμείνουν ουσιαστικά στάσιμες. Παρόλα αυτά, η χρηματοπιστωτική κρίση και οι υψηλές τιμές των τροφίμων και του πετρελαίου δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες".

    Η Παγκόσμια Τράπεζα

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Έλληνας υπουργός είπε: "Ο ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας γίνεται ακόμα πιο σημαντικός σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Αναγνωρίζοντας το γεγονός αυτό η Ελλάδα διπλασίασε το ποσοστό της συνεισφοράς της στην IDA-15 (International Development Association). Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, όλοι οφείλουμε να συνεργαστούμε για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και τις οικονομίες σε μετάβαση και να ακολουθούμε συντονισμένες πολιτικές για να διευκολύνουμε την παγκόσμια ανάκαμψη. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων".

    Στη δημιουργία Ταμείου Εγγύησης των διατραπεζικών δανείων αναμένεται να προχωρήσει και η Ελληνική κυβέρνηση στα πρότυπα των αποφάσεων που έλαβαν ήδη οι μεγάλες χώρες της ΕΕ. Αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόβλημα στο τραπεζικό σύστημα λόγω της κρίσης θα δημιουργηθεί ένας κουμπαράς προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα.

    Υπενθυμίζεται ότι μετά το τέλος της συνόδου, των ηγετών της ευρωζώνης ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι η Ελλάδα, επέδειξε πολύ καλύτερα ανακλαστικά στην κρίση, από πολλές άλλες χώρες και διαβεβαίωσε, πως η ελληνική οικονομία, αντέχει. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι, η αποκατάσταση της λειτουργίας των αγορών, είναι επίπονη υπόθεση, που χρειάζεται προσήλωση, στον τελικό στόχο.

    [02] Οικονομία

    Συνάντηση Χατζηδάκη -ΟΣΠΑ

    Βήμα διαλόγου για την Ολυμπιακή

    13/10/2008 20:51:00 (Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2008 23:36:59)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Μια τελευταία συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων στην Ολυμπιακή, είχε τη Δευτέρα το βράδυ ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος ουσιαστικά ολοκλήρωσε το διάλογο με τις Ομοσπονδίες των εργαζομένων και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσει το τελικό σχέδιο αποκρατικοποίησης της Ολυμπιακής, το οποίο στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή.

    Την Τρίτη το Υπουργείο Μεταφορών θα παραδώσει στην ΟΣΠΑ τα έγγραφα που ζήτησε προκειμένου να ενημερωθεί για το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής. Η ΟΣΠΑ όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου και νομικός της Σύμβουλος Άρης Καζάκος μετά τη τρίωρη συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη, θα αποφασίσουν εάν θα προσέλθουν σε ουσιαστικό διάλογο μετά την παραλαβή των εγγράφων και θα υποβάλλουν τις δικές τους προτάσεις το αργότερο έως την Παρασκευή.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει τις πρόσθετες ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους εντός της εβδομάδας και οι όποιες προτάσεις της ΟΣΠΑ που θα κατατεθούν μεταγενέστερα θα υποβληθούν απ ευθείας στη Βουλή καθώς όπως είπε τα περιθώρια διαλόγου έχουν εξαντληθεί.

    Τις τελευταίες μέρες εκδηλώθηκαν διαφωνίες μεταξύ των Σωματείων, σχετικά με το αν θα προσέλθουν σε διάλογο με τον υπουργό. Η ΟΣΠΑ τηρούσε σκληρή στάση, απορρίπτοντας το διάλογο, αλλά οι Ενώσεις των Ιπτάμενων Συνοδών-Φροντιστών, οι πιλότοι και οι συμβασιούχοι, προσήλθαν στο διάλογο και συμφώνησαν σε πάρα πολλά σημεία με τα όσα προβλέπει για το εργασιακό τους μέλλον, το σχέδιο του υπουργείου Μεταφορών. Συγκεκριμένα, για τους ιπτάμενους συνοδούς-φροντιστές, ο υπουργός Μεταφορών ικανοποίησε το αίτημά τους για επιπλέον προσαύξηση 50% των ενσήμων τους, σε όσους έχουν προσληφθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου του 1993. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι αεροσυνοδοί θα προσληφθούν στην ΥΠΑ. Για τους συμβασιούχους ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε αύξηση του επιδόματος του ΟΑΕΔ κατά 50%, αύξηση του χρόνου καταβολής του επιδόματος από 6 μήνες σε 1 χρόνο και επιδότηση με 30.000 ευρώ για κάθε συμβασιούχο της Ολυμπιακής που θέλει να ανοίξει ατομική επιχείρηση. Τέλος, για τους πιλότους συμφωνήθηκε η ενίσχυση της σύνταξής τους και η καταβολή επιδόματος μετάβασης, σε άλλη ή στη νέα εταιρεία.

    [03] Πολιτισμός

    Έκθεση Ευρωπαίων σκιτσογράφων στο Ζάππειο

    "Η Γελοιογραφία στην Ευρώπη των 27"

    13/10/2008 22:14:00 (Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2008 23:17:00)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τριάντα τέσσερεις Έλληνες γνωστοί σκιτσογράφοι και 57 συνάδελφοί τους από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ εκθέτουν από ένα έως τρία έργα τους στο Ζάππειο Μέγαρο έως τις 26 Οκτωβρίου. Η έκθεση με τίτλο "Η Γελοιογραφία στην Ευρώπη των 27", εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρη Σιούφα. "Ακόμα και στις πιο δύσκολες ώρες μιας κοινωνίας υπάρχει η λυτρωτική και θεραπευτική δύναμη του γέλιου" τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας εγκαινιάζοντας στο Ζάππειο Μέγαρο την έκθεση που διοργανώνει η Βουλή των Ελλήνων σε συνεργασία με τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων. Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, ο κ. Σιούφας τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή, για τη συμβολή τους στην πολιτική συζήτηση, για τις συμβουλές με τον τρόπο και το μέτρο που αυτοί ξέρουν στους πολιτικούς. Η σχέση ανάμεσα στην πολιτική και τη μοναδική ιδιότητα του γέλιου είναι παλαιά και στενή, είπε ο κ. Σιούφας, συμπλήρωσε δε, ότι η αντοχή των πολιτικών δοκιμάζεται και στην εύθυμη κριτική. "Είναι κοινά παραδεκτό ότι με το χιούμορ, με την άδολη σάτιρα, με το ανέκδοτο, με το χαριτολόγημα αντιμετωπίζονται πολλές φορές δύσκολα προβλήματα στο χώρο της πολιτικής" τόνισε ο κ. Σιούφας. "Η έκθεση αυτή δεν ήρθε για να μείνει πολύ καιρό. Οργανώθηκε για τη δουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Ευρωπαίοι" είπε ο πρόεδρος της Βουλής και εξήγησε ότι μετά την Αθήνα η έκθεση θα ταξιδέψει σε άλλες πόλεις, σε άλλα κοινοβούλια και "θα διανύσει αποστάσεις για να συντομεύσει την απόσταση ανάμεσα στους ανθρώπους". Τέλος, αναφερόμενος στους γελοιογράφους, τους χαρακτήρισε ως τους μόνους ανθρώπους που ασχολούνται με την πολιτική και δεν επιδιώκουν το χειροκρότημα, αλλά το γέλιο όλων εκείνων που αντιλαμβάνονται τις σκέψεις και τις θέσεις τους. Αμέσως μετά τα εγκαίνια, ο κ. Σιούφας αφού ξεναγήθηκε στους χώρους της έκθεσης είπε με δηλώσεις του ότι η δύναμη του πολιτικού είναι να αντέχει και την κριτική, αλλά κυρίως να αντέχει αυτό που οι γελοιογράφοι θέλουν να δώσουν και θέλουν να μείνει. Επιπλέον, ο κ. Σιούφας χαρακτήρισε την έκθεση ως ένα μεγάλο πολιτικό και πολιτιστικό πανευρωπαϊκό γεγονός, που εγγυάται και τη μεγάλη του επιτυχία. Με δηλώσεις του ο Γιάννης Τραγάκης, γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ είπε ότι η γελοιογραφία είναι το αλατοπίπερο της πολιτικής και πως μια γελοιογραφία για τον εμπνευστή της είναι χίλιες λέξεις και χίλιες σκέψεις. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης τόνισε σε δηλώσεις του ότι οι Έλληνες πολιτικοί αντέχουν όχι μόνο τη γελοιογραφία, αλλά θέλουν να βλέπουν το όνομά τους και αυτό τους ικανοποιεί. Τέλος, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Βαΐτσης Αποστολάτος είπε πως οι Έλληνες πολιτικοί έχουν αποδείξει ότι από χιούμορ τουλάχιστον πάνε πάρα πολύ καλά.

    Στα εγκαίνια έδωσαν το παρών μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων Κώστας Βλάχος, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Νεράντζης, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Νίκος Στεφάνου, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Απόστολος Σταύρου και Νίκος Καντερές καθώς και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη εκπροσωπώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνα Ράπτη και Κώστας Γείτονας. Στην έκθεση, συμμετέχουν 91 γελοιογράφοι, 34 από την Ελλάδα και 57 από τις άλλες 26 ευρωπαϊκές χώρες, από τους οποίους ο καθένας έχει συνεισφέρει έως και τρεις πρόσφατες γελοιογραφίες του.

    Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 26 Οκτωβρίου.

    Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

    [04] Πολιτική

    Υπόθεση Siemens

    13/10/2008 22:01:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Στις 3 Δεκεμβρίου ορίστηκε η συνάντηση στη Χάγη μεταξύ του 4ου ειδικού ανακριτή κ. Νίκου Ζαγοριανού και του εισαγγελέα εφετών κ. Παναγιώτη Αθανασίου με εισαγγελείς από τη Γερμανία και την Ελβετία για την υπόθεση της Siemens. Ανακριτής και εισαγγελέας επέστρεψαν από το Μόναχο, όπου την Τετάρτη έλαβαν ένορκη κατάθεση από το πρώην στέλεχος της μητρικής Siemens κ. Ράιχαρτ Σίκατσεκ. Η πολύωρη κατάθεση του μάρτυρα φέρεται να συνεισέφερε στην ελληνική δικογραφία στοιχεία για ένα νέο πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση, αλλά και για πτυχές της υπόθεση της Siemens που βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης από εισαγγελέα πρωτοδικών.

    Μέσα στο Δεκέμβριο αναμένεται να παραδοθούν στον κ. Ζαγοριανό από Ιταλούς εισαγγελείς που θα έρθουν στη χώρα μας στοιχεία από έρευνα της ιταλικής δικαιοσύνης για την εμπλοκή Ελλήνων σε εμβάσματα από τα μαύρα ταμεία της μητρικής Siemens.

    [05] Κόσμος

    ΗΠΑ

    Λος Άντζελες: Μεγάλη πυρκαγιά σε δάσος

    13/10/2008 21:33:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Πάνω από χίλιοι πυροσβέστες μάχονται για να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε δάσος στο βόρειο τμήμα του Λος Άντζελες, εξαναγκάζοντας τουλάχιστον 1.200 πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους που κινδυνεύουν, ενώ λόγω της φωτιάς έχουν κλείσει οι δρόμοι και τα σχολεία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Η φωτιά έκαψε μόνο την Κυριακή 1.295 εκτάρια από το πανέμορφο εθνικό δάσος του Λος Άντζελες. Οι τεράστιες φλόγες προκλήθηκαν από ένα θερμικό φαινόμενο που ονομάζεται "άνεμοι της Σάντα Ανα" και το οποίο δημιουργεί -ειδικά αυτή την εποχή -επικίνδυνες συνθήκες στην περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένα θύμα από τη μεγάλη πυρκαγιά, παρά το γεγονός ότι κάποια σπίτια και μερικά τροχόσπιτα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Δυστυχώς οι αμερικανικές υπηρεσίες Μετεωρολογίας ανακοίνωσαν ότι τις δύο επόμενες ημέρες αναμένονται πολύ ισχυροί άνεμοι ταχύτητας 120 χιλιομέτρων την ώρα, στις ορεινές περιοχές γύρω από το Λος Άντζελες, γεγονός που δεν ευνοεί το έργο των πυροσβεστών.

    [06] Κοινωνία

    Για έκταση της Μονής Βατοπαιδίου

    Διαμαρτυρία στην Καλαμαριά

    13/10/2008 21:20:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κινητοποίηση στην Καλαμαριά, πραγματοποίησαν κάτοικοι της περιοχής, με αίτημα την ακύρωση της παραχώρησης του οικοπέδου των πρώην καπναποθηκών του Δήμου στη Μονή Βατοπαιδίου. Πρόκειται για έκταση 10,5 στρεμμάτων και ένα από τα οικόπεδα που παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπαιδίου σε αντάλλαγμα για τη λίμνη Βιστωνίδα. Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Καλαμαριάς Χριστόδουλου Οικονομίδη, το οικόπεδο των 10,5 στρεμμάτων, παραχωρήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη έναντι τριών εκατομμυρίων ευρώ όταν η σημερινή του αξία υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Παρόντες στην κινητοποίηση ήταν βουλευτές της Θεσσαλονίκης, ενώ οι επόμενες κινήσεις του Δήμου Καλαμαριάς, θα καθοριστούν μετά από έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με στόχο του Δήμου την αξιοποίηση του χώρου για να καλύψει τις ανάγκες του.

    [07] Κόσμος

    Παρίσι, Γαλλία

    Πέθανε ο γιος του Ζεράρ Ντεπαρντιέ

    13/10/2008 21:01:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ο Γάλλος ηθοποιός Γκιγιόμ Ντεπαρντιέ, γιος του Ζεράρ Ντεπαρντιέ, πέθανε το απόγευμα της Δευτέρας σε νοσοκομείο του Παρισιού σε ηλικία 37 ετών "αφότου προσεβλήθη από ένα ιό που του προκάλεσε οξεία πνευμονία", έγινε γνωστό από το πρακτορείο του Artmedia. "Πέθανε σήμερα νωρίς το απόγευμα, αφότου προσεβλήθη από ιό που του προκάλεσε οξεία πνευμονία", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το Artmedia. Ο Γκιγιόμ, γιος του Ζεράρ και της Ελιζαμπέτ Νταπερντιέ, η οποία είναι επίσης ηθοποιός, γεννήθηκε στις 7 Απριλίου του 1971 και ήταν ένας πολύ ευαίσθητος ηθοποιός που έπαιξε σε περίπου είκοσι ταινίες. Ο νεαρός ηθοποιός που επί πολλά χρόνια είχε καταπιεστεί από την προσωπικότητα του πατέρα του, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, είχε μια επαναστατημένη νεότητα, που σημαδεύτηκε από την ταχύτητα, τη βία, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ, που τον οδήγησαν στην φυλακή. Το 2003, του ακρωτηρίασαν το ένα πόδι για να τεθεί τέλος στα δεινά που υπέφερε από μια μόλυνση η οποία προκλήθηκε μετά τις 17 εγχειρήσεις στις οποίες υποβλήθηκε ύστερα από ατύχημα που είχε με την μοτοσικλέτα του τον Οκτώβριο του 1995.

    [08] Κοινωνία

    ΥΠΕΧΩΔΕ

    Εθνικό Πάρκο -λιμνοθάλασσας Κοτυχίου

    13/10/2008 20:06:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία οι χερσαίες, οι υδάτινες και οι θαλάσσιες περιοχές της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου, του δάσους Στροφυλιάς και της ευρύτερης περιοχής τους χαρακτηρίζονται ως εθνικό πάρκο, που θα φέρει την ονομασία "Εθνικό Πάρκο υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς". Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικότατο Εθνικό Πάρκο που θεσμοθετείται, το οποίο καλύπτει έκταση 48 χιλιάδων στρεμμάτων και, επίσης, ορίζεται μια περιφερειακή ζώνη προστασίας του Πάρκου, έκτασης 88 χιλιάδων στρεμμάτων στην οποία προβλέπονται περιορισμοί σε ορισμένες δραστηριότητες και χρήσεις, τονίζει ο κ. Σουφλιάς. Η περιοχή του Πάρκου αποτελεί ένα συνολικό βιότοπο διεθνούς σημασίας και ενδιαφέροντος, στον οποίο ενδημούν και αναπαράγονται πολλά και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Ιδιαίτερης σημασίας δασικό οικοσύστημα είναι το δάσος της Στροφυλιάς που είναι ένα από τα πιο εκτεταμένα δάση πεδινής ζώνης της Μεσογείου με κυρίαρχο είδος την κουκουναριά. Επίσης, ξεχωρίζουν οι λιμνοθάλασσες Κοτυχίου, Προκόπου και Καλογριάς, που αποτελούν υγρότοπους υψίστης σημασίας με οικολογική συνέχεια μεταξύ τους. Ιδιαίτερα η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, αποτελεί σημαντικό υγρότοπο ο οποίος λειτουργεί ως φυσικό ιχθυοτροφείο ενώ τα παράλια Κοτυχίου αποτελούν σημαντικό τόπο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta. Στην περιοχή απαντώνται περίπου 60 είδη πτηνών, 5 είδη θηλαστικών και 7 είδη αμφίβιων ερπετών.

    "Με τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου επιδιώκουμε την αποτελεσματικότερη προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου", προσθέτει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και διευκρινίζει ότι με την απόφαση χωρίζεται η ευρύτερη περιοχή σε τρεις κύριες ζώνες προστασίας και επιμέρους ζώνες στις οποίες ορίζονται ρητά και περιοριστικά οι επιτρεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες. Σημειώνει, επίσης ο κ Σουφλιάς, ότι για τη σύσταση του Εθνικού Πάρκου έχει προηγηθεί ευρεία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και η σημερινή Απόφαση έχει στηριχθεί στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΜΠ) που εκπόνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    [09] Κοινωνία

    Στόχος η μείωση των ατυχημάτων

    Ευρωπαϊκή ημέρας οδικής ασφάλειας

    13/10/2008 19:49:00 (Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2008 20:26:21)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Ασφάλεια των μετακινήσεων στην πόλη, είναι το σύνθημα της δεύτερης ευρωπαϊκής ημέρας οδικής ασφάλειας που γιορτάστηκε τη Δευτέρα, καθώς τα 2/3 των ατυχημάτων και το 30% των θυμάτων καταγράφονται στα αστικά κέντρα. Θετικό στοιχείο η μείωση των τροχαίων από το 2000 έως το 2007 κατά 30%. Ωστόσο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η μείωση να φτάσει το 50% μέχρι το 2010. "Για να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα δεν αρκούν τα μέτρα της Πολιτείας, πρέπει να αλλάξουμε και νοοτροπία", τόνισε ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης εγκαινιάζοντας το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στον Ταύρο. Το υπουργείο μεταφορών έχει χρηματοδοτήσει τα τελευταία εφτά χρόνια, 100 πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής Από αυτά όμως δε λειτουργούν ούτε τα μισά, καθώς οι Δήμαρχοι αποφάσισαν να αξιοποιήσουν διαφορετικά τα συγκεκριμένα κονδύλια. Μέσα στο 2009 το υπουργείο Μεταφορών θα χρηματοδοτήσει άλλα 30 πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής. Απρόσεκτοι και αφηρημένοι, τρέχουν υπερβολικά, προσπερνούν αντικανονικά, κινούνται ακόμα και στο αντίθετο ρεύμα και όλα αυτά μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Είναι το προφίλ των Ελλήνων οδηγών όπως προκύπτει από τα στοιχεία της τροχαίας. Ένα προφίλ που μπορεί να αλλάξει μόνο με την οδική αγωγή από μικρή ηλικία. Σύμφωνα με την ανάλυση των θανατηφόρων τροχαίων για το πρώτο εξάμηνο του 2008 η Απόσπαση της προσοχής του οδηγού ευθυνόταν σε 104 περιπτώσεις, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα σε 101, σε 73 περιπτώσεις αίτιο ήταν η υπερβολική ταχύτητα και σε 10 το αντικανονικό προσπέρασμα. Στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ημέρας οδικής ασφάλειας μαθητές και εθελοντές στον Δήμο Βύρωνα, προσέφεραν σε δικυκλιστές κράνη και σε οδηγούς ΙΧ έντυπο ενημερωτικό υλικό και μπλούζες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 13 October 2008 - 20:50:15 UTC