Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής
  • [02] Μέτρα στήριξης του τραπεζικού συστήματος
  • [03] Νευρικότητα στην αγορά
  • [04] "Το αβγό του φιδιού" εκτρέφει o Γκρούεφσκι
  • [05] Set Up of Enquiry Committee
  • [06] Κινητοποιήσεις στο Λιμάνι Πειραιά
  • [07] Γενεύη: Συνομιλίες για τη διένεξη στη Γεωργία
  • [08] Διχασμένοι για το σεξ οι νεαροί Κινέζοι
  • [09] Σε συναυλία με συγκροτήματα χιπ χοπ και ο ...Κόλιν Πάουελ
  • [10] Συλλήψεις γυναικών και κύκλωμα πορνείας
  • [11] Διακοπές δρομολογίων σε Τραμ & Μετρό
  • [12] Διαζύγιο για την Μαντόνα;
  • [13] Κατασκευή και αποκατάσταση σχολικών κτιρίων
  • [14] Προσγειώθηκε το αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών
  • [15] Βιετναμ:Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του κ.Παπούλια
  • [16] Υπό την επήρεια αλκοόλ οδηγούσε ο Γ. Χάιντερ
  • [17] Eurostat: Οριακή μείωση πληθωρισμού σε Ελλάδα και ΕΕ
  • [18] Η αστυνομία επιτηρεί τα ATM στην Ιαπωνία
  • [19] Συνάντηση Τσίπρα με Αυστραλό Πρεσβευτή
  • [20] Μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας στη Ν.Υ.
  • [21] Ηλεκτρονική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας
  • [22] Ανθυγιεινά τρέφονται οι Έλληνες

    [01] Πολιτική

    Για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου

    Σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής

    15/10/2008 14:14:00 (Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2008 19:09:00)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου κατέθεσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και 80 βουλευτές της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής η σχετική συζήτηση να διεξαχθεί την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου , το απόγευμα. Όπως σημειώνεται στην πρόταση της ΝΔ, "λόγοι διαφάνειας και πλήρους εφαρμογής της αρχής της νομιμότητας επιβάλλουν την εκ μέρους της Βουλής έρευνα της όλης υπόθεσης από τότε που δημιουργήθηκε το ζήτημα, δηλαδή από τότε που εκδόθηκαν οι πρώτες διοικητικές πράξεις, πάνω στις οποίες βασίσθηκε η παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων στη Μονή". Προτείνεται, δε, η σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου "χωρίς να παρακωλύεται, καθ οιονδήποτε τρόπο, η έρευνα που διεξάγεται από τη Δικαιοσύνη και η περαιτέρω εξέλιξη της". Σύμφωνα με το άρθρο 144 του κανονισμού της Βουλής, η Ολομέλεια του Σώματος μπορεί να συνιστά εξεταστικές επιτροπές από μέλη της για την εξέταση ειδικών ζητημάτων δημόσιου ενδιαφέροντος, και ότι η σχετική πρόταση πρέπει να υπογράφεται από το ένα πέμπτο (60) του όλου αριθμού των βουλευτών. Η πρόταση εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη, διεξάγεται κατά τις διατάξεις για γενικευμένη επερώτηση και τερματίζεται υποχρεωτικά μέσα σε μία συνεδρίαση. H απόφαση της Ολομέλειας της Boυλής για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.

    Κατετέθη από το ΠΑΣΟΚ η πρόταση για προανακριτική επιτροπή. Ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ ζητεί τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενη ευθύνη του υπουργού Επικράτειας Θ. Ρουσόπουλου ως ηθικού αυτουργού του εγκλήματος της απιστίας σε βάρος του δημοσίου, σε βαθμό κακουργήματος που τέλεσαν οι υφυπουργοί και υπουργοί οι οποίοι εξέδωσαν τις υπουργικές ή κοινές υπουργικές αποφάσεις. Επίσης για τον τότε υφυπουργό Οικονομίας Πέτρο Δούκα για το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, που εξέδωσε την απόφαση με την οποία έγινε αποδεκτή η γνωμοδότηση του συμβουλίου δημοσίων κτημάτων και για την υπογραφή του στο αίτημα της Μονής Βατοπαιδίου για τη μη έκδοση απόφασης από το πρωτοδικείο Ροδόπης. Κατά του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελου Μπασιάκου.

    Η επιστολή 81 βουλευτών της ΝΔ

    Η σχετική επιστολή των 81 βουλευτών της ΝΔ προς τον πρόεδρο της Βουλής έχει ως εξής:

    "Κύριε Πρόεδρε, Η έρευνα που διεξάγεται, τόσο σε δικαστικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο, αποκαλύπτει ότι η υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου έχει σημαντικές πτυχές, οι οποίες άπτονται ευθέως του δημοσίου συμφέροντος. Η Κυβέρνηση, με τις αποφάσεις της σχετικά τόσο με την ανάκληση επίμαχων διοικητικών πράξεων όσο και με την αναστολή εκτέλεσης οιωνδήποτε συναφών διοικητικών πράξεων, έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να προστατευθούν τα συμφέροντα του Δημοσίου. Θεωρούμε όμως ότι λόγοι διαφάνειας και πλήρους εφαρμογής της αρχής της νομιμότητας επιβάλλουν την εκ μέρους της Βουλής έρευνα της όλης υπόθεσης από τότε που δημιουργήθηκε το ζήτημα, δηλαδή από τότε που εκδόθηκαν οι πρώτες διοικητικές πράξεις, πάνω στις οποίες βασίσθηκε η παραχώρηση περιουσιακών στοιχείων στη Μονή. Για τον λόγο αυτόν, και χωρίς να παρακωλύεται, καθ οιονδήποτε τρόπο, η έρευνα που διεξάγεται από τη Δικαιοσύνη και η περαιτέρω εξέλιξη της, προτείνουμε, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 144 επ. του Κανονισμού της Βουλής, τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο την κατά τ ανωτέρω διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου. Η παρούσα πρόταση υπογράφεται από τον προβλεπόμενο, κατά τις διατάξεις του άρθρου 144 παρ. 2 του Κανονισμού της Βουλής, αριθμό Βουλευτών και παρακαλούμε να προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες για τη συζήτηση της στην Ολομέλεια του Σώματος."

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Επικρατείας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ανακοίνωσε την απόφαση της Κυβέρνησης να καταθέσει στη Βουλή πρόταση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ενώ άφησε ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο για προανακριτική επιτροπή, εφ όσον, όπως είπε, υπάρξουν στοιχεία από την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Ο Ευάγγελος Αντώναρος τόνισε ότι η εξεταστική επιτροπή αποτελεί το πρώτο βήμα που θα εξαντλήσει την έρευνα. Μας ενδιαφέρει η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού τα λέει όλα είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Αντώναρος εξαπέλυσε δριμύτατη κριτική στον κ. Παπανδρέου λέγοντας ότι δεν μπορεί να ξεκολλήσει από αυτό που ξέρει να κάνει καλά, δηλαδή τη δημιουργία εντυπώσεων. Τρέχει πίσω από τις σημαντικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και δεν ενδιαφέρεται για την πραγματική έρευνα είπε ο κ. Αντώναρος ενώ για το ενδεχόμενο παραίτησης του υπουργού Δικαιοσύνης είπε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, για την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: Για μια ακόμη φορά, ο κ. Καραμανλής βρίσκεται πίσω από τα γεγονότα. Την ανάγκη φιλοτιμίαν ποιούμενος, αποδέχεται τώρα τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Όμως, τώρα πια, έχει προκύψει η επιτακτική ανάγκη για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, γιατί η ίδια η Δικαιοσύνη, όπως φαίνεται από την επιστολή παραίτησης των δύο αντιεισαγγελέων Εφετών, αλλά και από την ίδια την παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έχει αναδείξει το ζήτημα της ποινικής ευθύνης εν ενεργεία υπουργών και υφυπουργών. Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, καταθέτει την πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, σύμφωνα με το Σύνταγμα και, καλεί τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, να διαμορφώσουν μαζί του την αναγκαία πλειοψηφία. Αυτή η πλειοψηφία, αριθμητικά και πολιτικά, μπορεί να διαμορφωθεί μέσα στη Βουλή, γιατί οι κατηγορούμενοι υπουργοί δεν μετέχουν στην ψηφοφορία, η οποία είναι, ούτως ή άλλως, μυστική και ο κάθε βουλευτής της ΝΔ βρίσκεται αντιμέτωπος με το πολιτικό και ηθικό δίλημμα, εάν θα μετάσχει στη συγκάλυψη ή αν θα βοηθήσει στην αποκάλυψη. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το "πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ήδη δύο κόμματα της Αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ταχθεί κατά της προανακριτικής και ο κ. Αλαβάνος μιλά μάλιστα για κίνησης συγκάλυψης από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, που ζητεί προανακριτική", ο κ. Βενιζέλος, απάντησε: Η σύσταση και η λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής, παρότι είναι το μείζον, δεν παρεμποδίζει και την παράλληλη λειτουργία Εξεταστικής Επιτροπής, εάν υπάρχουν άλλου είδους θέματα, θεσμικά ή πολιτικά, τα οποία πρέπει να εξεταστούν. Προέχει όμως να μην παραγραφούν τα αδικήματα. Η Βουλή αυτή, βρίσκεται ήδη στην Β΄ Τακτική της Σύνοδο. Είναι πολύ πιθανόν, η Βουλή αυτή να διαλυθεί, λόγω της οριακής και ασταθούς πλειοψηφίας που διαθέτει η κυβέρνηση. Εάν διαλυθεί, θα έχουν παραγραφεί όλα τα αδικήματα που τελέστηκαν στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, δηλαδή από το 2004 έως το 2007.

    Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκαν χθες υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής.

    Σχολιάζοντας τη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης για την κατάθεση πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου , έκανε λόγο για άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης και δείγμα πανικού μπροστά στην αποκάλυψη στοιχείων, από τα οποία προκύπτουν ξεκάθαρες ευθύνες για κυβερνητικά στελέχη. Πρόκειται, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, για έναν ελιγμό της κυβέρνησης προκειμένου να προστατευθούν οι υπεύθυνοι και να κερδίσει η ίδια χρόνο.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται δικαιωμένος με την πρόταση που κατατέθηκε για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής διότι αυτή ζητούσε δημόσια, επίμονα επί μήνες δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος. Όπως ανέφερε, η εξεταστική επιτροπή θα διερευνήσει την υπόθεση του Βατοπαιδίου σε βάθος χρόνου τουλάχιστον δεκαετίας που συμπεριλαμβάνει την τελευταία κυβέρνηση Σημίτη και τις δύο κυβερνήσεις Καραμανλή και σε εκτεταμένο πεδίο και όχι μόνο όσον αφορά τα οικονομικά. Ο κ. Αλαβάνος επισήμανε ότι θα διερευνηθούν και σχέσεις της μονής με παρακρατικές δυνάμεις και ξένες μυστικές υπηρεσίες. Υποστήριξε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής αποτελεί παγίδα σε όφελος της ΝΔ διότι σε αυτή θα διερευνηθούν μόνο ποινικές και όχι πολιτικές ευθύνες ενώ σε περίπτωση απόρριψης των στοιχείων δεν μπορεί να ζητηθεί η σύστασή της εκ νέου. Τέλος, κάλεσε τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της βουλής και τον υπουργό Δικαιοσύνης να απαιτήσουν το φάκελο της υπόθεσης από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο οποίος είναι -όπως είπε-ήδη εκτεθειμένος ,να αξιολογηθούν τα στοιχεία από τη βουλή και εφόσον υπάρξουν ενδείξεις ποινικών ευθυνών να συσταθεί προανακριτική.

    Υπέρ της σύστασης προανακριτικής και όχι εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη σύσταση Μεταφραστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. "Δεν συμβιβαζόμαστε, ούτε δεχόμαστε" την πρόταση Καραμανλή για σύσταση εξεταστικής επιτροπής δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης. Και πρόσθεσε: "Θέλουμε προανακριτική επιτροπή, γιατί εξεταστική σημαίνει πολλή κουβέντα, αλλά όχι ουσία", υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Συνάντηση Κ. Γκλέτσου Εισαγγελέων

    Συνεχίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης την προσπάθεια να μεταπειστούν οι δύο εισαγγελείς Εφετών Ηλίας Κολιούσης και Ελένη Σωτηροπούλου να επιστρέψουν στα καθήκοντα τους, μετά τη χθεσινή παραίτησή τους. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστή η στάση που θα τηρήσουν ο κ. Κολιούσης και η κ. Σωτηροπούλου, μετά τη χθεσινή απόφαση του υπουργείου να μην κάνει αποδεκτές τις παραιτήσεις που υπέβαλαν. Σήμερα η κ.Σωτηροπούλου εκτελούσε χρέη εισαγγελέως έδρας σε δικαστήριο που έχει ξεκινήσει απο τις 6 Οκτωβρίου, ενώ ο κ. Κολιούσης δήλωσε ασθενής. Σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να παρέλθει διάστημα 30 ημερών, προκειμένου η παραίτηση των δύο εισαγγελικών λειτουργών να γίνει αυτοδικαίως αποδεκτή, εφόσον δεν έχουν προβεί σε ανάκλησή της.

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Γκλέτσος κάλεσε τους δύο εισαγγελείς σε συνάντηση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη είχε, το πρωί της Τετάρτης, τηλεφωνική επικοινωνία με την Ελένη Σωτηροπούλου.

    Σε περίπου ένα μήνα στοχεύει η Εισαγγελία Εφετών να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκο Καρούτσο, η έρευνα θα συνεχιστεί απο την Εισαγγελέα Εφετών Ευσταθία Σπυροπούλου,η οποία μελετά, ήδη, την δικογραφία και αναμένεται απο τη Δευτέρα να προβεί στις πρώτες ενέργειές της, βάση της παραγγελίας που έχει λάβει.

    Στο πλαίσιο της έρευνας θα καλέσει σε εξέταση, με την ιδιότητα των υπόπτων, μέλη της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και άλλα πρόσωπα.

    Αντιπαράθεση στη Βουλή για την υπόθεση Βατοπαιδίου

    "Θέμα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας είναι το τι θα γίνει με το φάκελο της υπόθεσης Μονής Βατοπαιδίου και τη διαδικασία", τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Θ. Κασσίμης, στη Βουλή, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας συζήτησης του νομοσχεδίου για τη σύσταση Μεταφραστικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

    Απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδο, που είχε υποστηρίξει ότι "αν είχε έρθει ο φάκελος στη Βουλή, το θέμα αυτό θα είχε πάρει το δρόμο του", ο κ. Κασσίμης είπε ότι δεν μπορεί ο κ. Λοβέρδος να ζητάει να παρέμβει η κυβέρνηση στη διαδικασία της Δικαιοσύνης.

    "Το τι θα γίνει με την πορεία της ανάκρισης και με το φάκελο, θα το αποφασίσει αποκλειστικά και μόνο η Δικαιοσύνη χωρίς καμία κυβερνητική παρέμβαση", τόνισε ο υφυπουργός.

    Για "χειρισμούς της κυβέρνησης που δημιουργούν εμπλοκές" και για "ευθεία απόπειρα συγκάλυψης της προσπάθειας της Δικαιοσύνης να σταλεί ο φάκελος της υπόθεσης της μονής Βατοπαιδίου" μίλησε ο κ. Λοβέρδος, ενώ η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γ. Κανέλλη, αναρωτήθηκε αν υπάρχει, ή όχι, πολιτικός προϊστάμενος στο Άγιο Όρος, διορισμένος από το υπουργείο Εξωτερικών.

    Απαντώντας ο κ. Κασσίμης, υπογράμμισε ότι ο διοικητής του Αγίου Όρους "ασκεί περιοριστικά τις ανήκουσες στο κράτος εξουσίες, πρώτον της εποπτείας, ως προς την ακριβή τήρηση των Αγιορειτικών καθεστώτων κατά το διοικητικό μέρος, και δεύτερον της διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και ασφάλειας στην περιοχή του Αγίου Όρους", καθώς και ότι "οποιαδήποτε πράξη γίνεται εκτός του Αγίου Όρους, αφορά την έννομο τάξη της ελληνικής πολιτείας".

    Πρόταση ΠΑΣΟΚ για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης

    Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την Τετάρτη στη Βουλή, πρόταση σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής (Προανακριτική Επιτροπή) για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, το άρθρο 153 του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του Νόμου 3126/2003 περί ποινικής ευθύνης των υπουργών, για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Το πλήρες κείμενο της πρότασης: Πρόταση σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής και το άρθρο 5 του ν. 3126/2003 "Ποινική ευθύνη των Υπουργών". Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με την 3511/4.9.2008 παραγγελία προς τον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών παρήγγειλε την ενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα θέματα που σχετίζονται με την αναγνώριση εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου της κυριότητας της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους στη Λίμνη Βιστωνίδα και τις παραλίμνιες εκτάσεις, την εκτίμηση της αγοραίας αξίας της Λίμνης και των παραλίμνιων εκτάσεων και την ανταλλαγή ποσοστών κυριότητας της Μονής Βατοπαιδίου επί της Λίμνης με σειρά αγροτικών και αστικών ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου (η αξία των οποίων υποεκτιμήθηκε) μέσω της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Με το έγγραφο αυτό του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που επισυνάπτεται και ενσωματώνεται στην παρούσα πρότασή μας, περιγράφονται τα στοιχεία σειράς αξιοποίνων πράξεων που προσέλαβαν τη μορφή υπουργικών αποφάσεων ή κοινών υπουργικών αποφάσεων, με την έκδοση των οποίων τελέστηκε - σύμφωνα με τον ορθό νομικό χαρακτηρισμό- το έγκλημα της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος καθώς η ζημία υπερβαίνει καταφανώς το ποσό των 15.000 Ευρώ(άρθρο 390 Π.Κ. με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του εδαφίου β΄).

    Στην επισυναπτόμενη και ενσωματούμενη στην παρούσα πρόταση μας παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου γίνεται η κατά το άρθρο 5 παρ. 1 του ν. 3126/2003 συγκεκριμένη αναφορά σε στοιχεία αξιόποινων πράξεων, ενώ μόλις παραπάνω έγινε η ορθή μνεία των διατάξεων που παραβιάστηκαν. Προσδιορίζονται συνεπώς στην παρούσα πρόταση μας με σαφήνεια οι πράξεις ή παραλείψεις που σύμφωνα με το νόμο για την ευθύνη των Υπουργών είναι αξιόποινες και μνημονεύονται οι διατάξεις που παραβιάστηκαν, όπως προβλέπει η παρ. 3 του άρθρου 154 του Κανονισμού της Βουλής.

    Επιπλέον από την από 14.10.2008 αίτηση παραίτησης των Αντιεισαγγελέων Εφετών Αθηνών Ηλία Κολιούση και Ελένης Σωτηροπούλου - Στεργιούλη προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης δια του Διευθύνοντος την Εισαγγελεία Εφετών Αθηνών - έγγραφο που επίσης επισυνάπτεται και ενσωματώνεται στην παρούσα πρόταση - προκύπτει ότι από την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησαν οι παραπάνω Αντεισαγγελείς Εφετών, σε εκτέλεση της 3511/4.9.2008 παραγγελίας του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προέκυψαν στοιχεία για την ποινική ευθύνη Υπουργών και η ανάγκη διαβίβασης του σχετικού φακέλου στη Βουλή των Ελλήνων, μόνο αρμόδιο όργανο κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος.

    Εκτός όμως των όσων προκύπτουν από τα παραπάνω έγγραφα και από το ίδιο το σώμα των κρίσιμων υπουργικών αποφάσεων η υπογραφή και έκδοση των οποίων συνιστά αδικήματα που εμπίπτουν στο πεδίο της ποινικής ευθύνης Υπουργών, από σωρεία σχετικών στοιχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας για τις στενές σχέσεις του με τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και για τη συντονισμένη και καθ΄ υπέρβαση κάθε συνήθους διοικητικής διαδικασίας και πρακτικής ταχύτατη κίνηση των σχετικών διαδικασιών στα εμπλεκόμενα υπουργεία και στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, προκύπτει η ανάγκη να διερευνηθεί από την κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή η ενδεχόμενη ευθύνη του Υπουργού Επικρατείας Θόδωρου Ρουσσόπουλου ως ηθικού αυτουργού (άρθρο 46 παρ. 1 εδ. α΄ Π.Κ.) του εγκλήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος (άρθρο 390 Π.Κ.) που τέλεσαν οι Υφυπουργοί και Υπουργοί οι οποίοι εξέδωσαν τις περιγραφόμενες στην επισυναπτόμενη και ενσωματούμενη στην παρούσα πρόταση μας παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπουργικές ή κοινές υπουργικές αποφάσεις.

    Για τους λόγους αυτούς προτείνουμε: Να συσταθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση κατά το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος και τα άρθρα 153 επ. του Κανονισμού της Βουλής: Α. Για την τέλεση του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος κατά παράβαση του άρθρου 390 Π.Κ. από τους : 1. Τότε Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρο Δούκα που εξέδωσε την υπ.΄ αριθμ πρωτ. 1046300/3944/Α0010/10.6.2004 απόφαση με την οποία έγινε αποδεκτή η υπ΄ αριθμ. 26/2004 γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και Ανταλλάξιμης Περιουσίας. Ο ίδιος έκανε αποδεκτό και το υπ αριθμ. 3058/17-6-2004 πρακτικό του ΝΣΚ σχετικά με το αίτημα της Μονής Βατοπαιδίου για συναίνεση και σύμπραξη του Δημοσίου προκειμένου να κατατεθεί από κοινού δήλωση για τη μη έκδοση απόφασης από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης στο οποίο εκκρεμούσε αγωγή της Μονής κατά του Ελληνικού Δημοσίου με αποτέλεσμα να μείνουν δικαστικώς απροστάτευτα και να βλαβούν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου. 2. Τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Μπασιάκο που εξέδωσε την υπ΄ αριθμ πρωτ. 3822/25.1.2005 απόφαση με την οποία ανατέθηκε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου η ανταλλαγή ακινήτων του Δημοσίου με ποσοστά κυριότητας της Μονής Βατοπαιδίου στη Λίμνη Βιστωνίδα και τις παραλίμνιες εκτάσεις. 3. Τους υπό 1 και 2 αναφερόμενους τότε Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και τότε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που εξέδωσαν την υπ΄αριθμ. 16651/26.7.2006 κοινή απόφαση τους για την ανάθεση στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου της διαδικασίας ανταλλαγής της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων αυτής με διαθέσιμα ακίνητα του Δημοσίου αφού η αξία των ανταλλασσόμενων ακινήτων καθορισθεί από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών καθόσον η έκδοση και η εκτέλεση των παραπάνω αποφάσεων προκάλεσε μείωση της περιουσίας του Δημοσίου που υπερβαίνει καταφανώς το προσδιοριζόμενο από το εδάφιο β΄ του άρθρου 390 Π.Κ. ποσό. Β. Για την ηθική αυτουργία στην τέλεση των υπό στοιχείων Α αδικημάτων από τον Υπουργό Επικρατείας Θεόδωρο Ρουσσόπουλο. Γ. Για την τυχόν συμμετοχή άλλων προσώπων ως συναυτουργών και συμμετόχων στις υπό στοιχεία Α και Β πράξεις. Είναι προφανές ότι από το πόρισμα της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που προτείνουμε να συγκροτηθεί θα προκύψει κατά το άρθρο 86 παρ. 3 εδ. γ΄ του Συντάγματος και κατά τις σχετικές διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής (άρθρα 153 επ.) και του ν. 3126/2003 περί ποινικής ευθύνης Υπουργών η περαιτέρω εξειδίκευση και εξατομίκευση των πράξεων ώστε να αποφασίσει η Ολομέλεια της Βουλής για την άσκηση ή μη δίωξης. Επειδή άλλωστε η παρούσα Βουλή βρίσκεται ήδη στη δεύτερη τακτική σύνοδο της και είναι σφόδρα πιθανή η διάλυση της, επείγει η κίνηση της κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος διαδικασίας, ώστε να μη λήξει η κατά χρόνο αρμοδιότητα της Βουλής και να μη διαφύγουν του δικαστικού ελέγχου πράξεις που τελέστηκαν κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο.

    Επισυνάπτονται και ενσωματώνονται στην παρούσα πρόταση η 3511/4.9.2008 παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς τον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και η από 14.10.2008 αίτηση των Αντεισαγγελέων Εφετών Αθηνών Ηλία Κολιούση και Ελένη Σωτηροπούλου - Στεργιούλη προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

    [02] Οικονομία

    Μέτρα στήριξης του τραπεζικού συστήματος

    15/10/2008 13:56:00 (Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2008 16:40:56)

    Το ποσό των 28 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας και του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Το συνολικό πακέτο στήριξης των ελληνικών τραπεζών, που περιλαμβάνει τρία μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης δεν πρόκειται να επιβαρύνει τους φορολογουμένους.

    "Δεν θα υπάρξει καμία δημοσιονομική επιβάρυνση "

    Τα μέτρα προβλέπουν την παροχή με την εγγύηση του δημοσίου για το δανεισμό των τραπεζών ποσά μέχρι και 15 δισ. ευρώ, την έκδοση ειδικών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ύψους έως 8 δις ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας, ενώ για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών θα διατεθεί ποσό έως 5 δισ. ευρώ για τις τράπεζες που χρειάζονται εποπτικά κεφάλαια και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

    Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η αγορά προνομιούχων μετοχών από το δημόσιο.

    Η διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί έχει ως εξής. Όποια τράπεζα ενδιαφέρεται να ενταχθεί στα μέτρα θα υποβάλει αίτηση, η αίτηση αυτή θα εξετάζεται από την Τράπεζα Ελλάδος και στη συνέχεια εάν δίνεται έγκριση από την Κεντρική Τράπεζα θα γίνεται η ένταξη.

    Ο υπουργός Οικονομίας, δήλωσε ότι η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση έχει προσλάβει πρωτοφανείς διαστάσεις και επανέλαβε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ελλάδα, έχει υγιείς βάσεις, αλλά λόγω της κρίσης υπάρχει πάντοτε το πρόβλημα αύξησης των επιτοκίων και έλλειψης ρευστότητας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι τα μέτρα λαμβάνονται για να εξασφαλιστούν ίσοι όροι ανταγωνισμού, και είναι συμβατά με τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ και στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών μελών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

    Πάντως, διευκρίνισε ότι τα μέτρα θα υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να είναι η ελληνική κυβέρνηση απόλυτα σίγουρη ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και κατέληξε ότι οι κατευθύνσεις που αποφασίστηκαν είναι σαφώς συμβατές με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε επίσης ότι υπάρχει πολιτική δέσμευση ότι καμιά κατάθεση στις τράπεζες στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει και ότι δεν θα υπάρξει καμία δημοσιονομική επιβάρυνση από τα μέτρα αυτά.

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος, τόνισε από την πλευρά του ότι αν οι ελληνικές τράπεζες δεν έκαναν χρήση των μέτρων, θα αντιμετώπιζαν "μία παγωμένη αγορά". Οι τράπεζες, πρόβλεψε, θα κάνουν χρήση των μέτρων, διότι διαφορετικά θα έχουν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.

    Το σχέδιο νόμου με το οποίο προβλέπεται η εφαρμογή των μέτρων θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο σε δέκα ημέρες.

    Στις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, τμήμα των οποίων ανέγνωσε, παρέπεμψε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος ερωτηθείς για τους λόγους που η κυβέρνηση προχωρά σε στήριξη των πιστωτικών ιδρυμάτων.

    "Αυτά όλα τα μέτρα στηρίζουν συνολικά τον Έλληνα πολίτη σε όλες τις οικονομικές του δραστηριότητες σε μια εποχή που είναι δύσκολη", τόνισε.

    Εν τω μεταξύ, τη διαβεβαίωση ότι δεν θα μεταβληθούν τα επιτόκια των δανείων, που χορηγούνται ή χορηγήθηκαν μέσω του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), διατύπωσε η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, σε σημερινή της επίσκεψη στα γραφεία του Οργανισμού.

    Η κα Πετραλιά τόνισε ότι για τα νέα δάνεια, που χορηγεί, ο ΟΕΚ υπέγραψε συμβάσεις με 15 τράπεζες. "Πέντε από αυτές, ζητούν από τον Οργανισμό επαναπροσδιορισμό των όρων και των επιτοκίων", είπε και επισήμανε ότι "θέση μας είναι πως ισχύει ό,τι υπογράψαμε". Διευκρίνισε δε, ότι και οι παλιοί δικαιούχοι, που έχουν πάρει δάνειο με βάση το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.

    Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος του ΟΕΚ, Θωμάς Στάμος, υπογράμμισε ότι οι συμβάσεις του Οργανισμού με τις 15 τράπεζες ορίζουν ακριβώς τον τρόπο της δανειοδότησης. "Αν κάποιες από τις τράπεζες δεν μπορούν να τις εκπληρώσουν, τότε οι δικαιούχοι ας πάνε στις υπόλοιπες τράπεζες του πίνακα», είπε και πρόσθεσε: «Κρατάμε στάση σταθερή, τηρούμε τους όρους των συμβάσεων απαρέγκλιτα".

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Για λευκή επιταγή της κυβέρνησης προς τους τράπεζες έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ.

    "Τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας παρέχουν «λευκή επιταγή» προς τις τράπεζες με τη φτηνή ρευστότητα που τους προσφέρουν, ενώ δεν παρέχουν κανένα εχέγγυο ότι η αυξημένη ρευστότητα θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία, προς όφελος του Έλληνα φορολογούμενου. Για άλλη μια φορά, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα που είναι ουσιαστικά «παροχές» προς τις τράπεζες, προσκολλημένη στο ιδεολόγημα, ότι αυτές θα μειώσουν αυτόματα το κόστος δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η πολιτική αυτή είναι χαριστική προς τις τράπεζες και επιζήμια για την οικονομία", τόνισε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη.

    Αντίθετοι με το σχέδιο διάσωσης δηλώνουν ΚΚΕ και ΣΥΝ.

    "Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να δεχτούν να πληρώσουν την κρατική χρηματοδότηση και στήριξη του τραπεζιτικού κεφαλαίου που αποφάσισε η κυβέρνηση και προτείνουν με άλλες μορφές τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Το ταμείο εγγυήσεων των καταθέσεων να βρει πόρους από τα αμύθητα κέρδη που αποκόμισε τα προηγούμενα χρόνια το χρηματιστικό κεφάλαιο και τα άλλα τμήματα της πλουτοκρατίας.", τονίζεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Συνασπισμός τονίζει: "Το πακέτο μέτρων μυθικού ύψους 28 δισ. προς τις Τράπεζες, που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, αντιπροσωπεύει ένα μέγα οικονομικό σκάνδαλο και μια άνευ προηγουμένου καταλήστευση και λεηλασία του ελληνικού λαού, προκειμένου να ενισχυθεί το τραπεζικό κεφάλαιο και τα πανύψηλα κέρδη του μέσα στην κρίση".

    [03] Οικονομία

    Σε πτώση τα χρηματιστήρια

    Νευρικότητα στην αγορά

    15/10/2008 15:25:00 (Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2008 19:14:37)

    Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Νευρικότητα επικρατεί σήμερα στα χρηματιστήρια καθώς ο αρχικός ενθουσιασμός υποχωρεί και επιστρέφουν οι φόβοι για οικονομική ύφεση στους επενδυτές. Πτώση παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ειδικότερα, ο δείκτης FTSEurofirst 300 των κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών παρουσιάζει πτώση 2,7%, και ενώ τη Δευτέρα παρουσίασε άνοδο 10%, και χθες, ενισχύθηκε επιπλέον 3%. Ο δείκτης σημείωσε πτώση 22% την προηγούμενη εβδομάδα καθώς η χρηματοπιστωτική κρίση είχε παγώσει τον διατραπεζικό δανεισμό, είχε πλήξει τις τράπεζες και έχει επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία. Ο δείκτης FTSE 100 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου παρουσίαζε πτώση 5,25%, ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρούσε 4,72% και ο CAC 40 στο Παρίσι έχανε 4,77%. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.381,57 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 180,23 μονάδων, σε ποσοστό -7,04 %. Με πτώση άνοιξε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 1,5% ενώ και ο δείκτης Nasdaq του κλάδου υψηλής τεχνολογίας έχανε 34,55 μονάδες υποχωρώντας στις 1.744,46 μονάδες. "Βουτιά" σημείωσαν οι βασικοί δείκτες των δυο χρηματιστηρίων της Μόσχας. O RTS υποχώρησε κατά 9,26% και ο Micex κατά 8,67% στις 689,71 μονάδες. Και στα δυο χρηματιστήρια έγινε διακοπή της συνεδρίασης για μια ώρα το μεσημέρι επειδή σημειωνόταν ανεξέλεγκτη πτώση.

    Σε πτώση τράπεζες και εταιρίες πετρελαίου

    Στην αιχμή της πτωτικής τάσης έχουν τεθεί σήμερα οι τράπεζες, με τη Standard Chartered να σημειώνει απώλειες 6,6%, τη Societe Generale απώλειες 3%, την HBSC απώλειες 3,2% και τη UBS απώλειες 4%.

    Η υποχώρηση της τιμής του αμερικανικού ελαφρού αργού κάτω από τα 78 δολάρια το βαρέλι οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές των μετοχών των εταιριών πετρελαίου και φυσικού αερίου, με τις BP, Shell, BG Group και Tullow Oil να καταγράφουν πτώση μεταξύ 0,1% και 5,9%.

    Σε χαμηλότερα επίπεδα παρέσυρε τέλος τις μετοχές των εταιριών εκμετάλλευσης ορυχείων η υποχώρηση των τιμών των μετάλλων (απώλειες μεταξύ 2,6% και 13% σημείωσαν οι μετοχές των BHP Billiton, Anglo American, Rio Tinto, Xstrata και Antofagasta).

    Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 13 μηνών υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με το αργό να βρίσκεται κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού παρουσίαζε αργά το απόγευμα πτώση 3,76 δολαρίων και εμπορευόταν στα 74,87 δολάρια το βαρέλι, ενώ λίγο νωρίτερα είχε υποχωρήσει ακόμα και στα 74,62 δολάρια το βαρέλι, το χαμηλότερο σημείο από το Σεπτέμβριο του 2007.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ υποχωρούσε κατά 4,03 δολάρια και είχε διαμορφωθεί στα 70,50 δολάρια το βαρέλι.

    Πτωτικές τάσεις παρουσιάζει και το ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου, στη διεθνή αγορά συναλλάγματος. Το ευρώ υποχωρεί σε ποσοστό 0,57% και η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου είναι στα 1,3671 δολάρια.

    Ασιόδοξος ο Μπους

    Αισιόδοξος για την μελλοντική πορεία της αμερικανικής οικονομίας εμφανίστηκε ο πρόεδρος, Τζρτζ Μπους.

    "Μακροπρόθεσμα η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει", προέβλεψε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έπειτα από συνάντηση που είχε με τους κύριους συμβούλους του για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

    "Πήραμε έκτακτα μέτρα, επειδή οι περιστάσεις είναι έκτακτες", δήλωσε ο Μπους, προσθέτοντας ότι το σχέδιο για την ενίσχυση με δισεκατομμύρια δολάρια των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολία δεν θα αυξήσει υπέρμετρα το ρόλο της κυβέρνησης στην οικονομία.

    Λίγο νωρίτερα ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον είχε προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν οικονομικές δυσκολίες για μήνες, αλλά είχε σημειώσει επίσης ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί μετά το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών.

    "Θα αντιμετωπίσουμε έναν αριθμό προκλήσεων για έναν αριθμό μηνών. Θα πάρει καιρό να ξεπεραστεί αυτή η φάση", δήλωσε διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι "Οι άνθρωποι μπορούν να περιμένουν μία επάνοδο της εμπιστοσύνης στο σύστημα, ότι οι τράπεζες θα ξαναρχίσουν να δίδουν δάνεια και ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει στους φυσιολογικούς της ρυθμούς", διαβεβαίωσε.

    "Η Αμερική είναι ένα ισχυρό έθνος, είμαστε αισιόδοξοι άνθρωποι και έχουμε τα απαραίτητα εργαλεία και τις πηγές. Θα βγούμε νικητές από αυτήν την πρόκληση", σημείωσε επίσης.

    [04] Πολιτική

    Κλίμα εθνικιστικής υστερίας στην ΠΓΔΜ

    "Το αβγό του φιδιού" εκτρέφει o Γκρούεφσκι

    15/10/2008 17:56:00 (Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2008 19:15:59)

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ-105,8 ΑΠΕ-ΑΠΕ

    Η αποτυχία ή επιτυχία μιας διαπραγμάτευσης κρίνεται από το τελικό αποτέλεσμα, κι όχι από τα στάδιά της, δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος αναφερόμενος στο Σκοπιανό.

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της FYROM κ Γκρούεφσκι ότι συνειδητά καλλιεργεί εθνικιστική υστερία και το αυγό του φιδιού στην καρδία των Βαλκανίων, [με την αναφορά περί Μακεδονικού πληθυσμού].

    Ως προς το θέμα της αμερικανικής βίζας εξέφρασε την ελπίδα να μην συμπεριληφθεί η Ελλάδα στις χώρες εκείνες που θα απαιτείται βίζα.

    Ο ''Μακεδονικό πληθυσμό'' βλέπει ο Γκρούεφσκι

    Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι, είπε ότι "ο κ. Γκρούεφσκι καλλιεργεί κλίμα εθνικιστικής υστερίας στη χώρα του. Εκτρέφει έτσι το αβγό του φιδιού στην καρδιά των Βαλκανίων και κατά συνέπεια ακολουθεί την ασφαλέστερη οδό προς την απομόνωση της χώρας του από τους ευρωπαϊκούς και ευρω-ατλαντικούς θεσμούς".

    Επίσης, ο εκπρόσωπος, παρέπεμψε στη χτεσινή τοποθέτησή του, στην οποία αναφέρει ότι η ανακοίνωση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι [και η αναφορά περί Μακεδονικού πληθυσμού], "συνιστά απαράδεκτη απόπειρα παρέμβασης στα εσωτερικά της Ελλάδας" και τόνισε ότι "οι Έλληνες πολίτες δεν χρειαζόμαστε αυτόκλητους συνηγόρους με προφανή -μάλιστα- κίνητρα" και καλεί τον κ. Γκρούεφσκι "να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στη βελτίωση της, κατά γενική ομολογία των διεθνών οργανισμών, επιδεινούμενης κατάστασης της δημοκρατίας στη χώρα του".

    Ερωτηθείς ακόμη, αν η Αθήνα έχει αποτύχει να πείσει τον κ Νίμιτς και τον κ. Γκρούεφσκι για την υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε ότι "η επιτυχία ή αποτυχία μιας προσπάθειας κρίνεται από το τελικό της αποτέλεσμα, κι όχι από τα στάδια μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας".

    Δηλώσεις Μιλόσοσκι για την ονομασία της χώρας του

    «Η αρχή της εθνικής αυτοδιάθεσης και η επιλογή του δικού μας ονόματος αποτελεί μια ευρωπαϊκή αρχή και η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Μακεδονίας [όπως αποκαλεί την ΠΓΔΜ] θα την προστατεύσει. Η Μακεδονία δεν τόλμησε ποτέ να επιβάλει ένα όνομα στην Ελλάδα, έτσι ούτε η Ελλάδα έχει δικαίωμα να μας υπαγορεύσει την επιλογή του εθνικού μας ονόματος. Είμαστε έτοιμοι για συμβιβασμό, αλλά, δεν θα υποστούμε προσταγές και ταπείνωση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντώνιο Μιλόσοσκι, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες αναμένεται να είναι οι ενέργειες της ΠΓΔΜ σχετικά με τις συνομιλίες για το όνομα.

    Οι δηλώσεις του Αντ. Μιλόσοσκι, έγιναν στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αλφρέντο Μαντίκα, μετά τη συνάντηση που είχαν στα Σκόπια.

    [05] On Vatopedi Property Scandal

    Set Up of Enquiry Committee

    15 Οκτ 2008 14:14:00 (Last updated: 15 Οκτ 2008 19:01:29)

    Sources: ANA-MNA

    Prime Minister Kostas Karamanlis and ND deputies have called for the setting up of an enquiry committee on the Vatopedi monastery case. The Prime Minister called the Speaker of the House to call the relevant debate on Wednesday 22 October. According to the New Democracy proposal, transparency reasons and the full implementation of the principle of legality mandate an investigation by the Parliament on the case since the issue of the initial administrative statements on which the property titles were branded to the monastery". The Parliament inquiry committee will carry out the investigation of the Vatopedi case without interfering in the investigation conducted by justice. Under Parliament regulation article 144, the bodys Plenum sets up inquiry committees comprised of its members for the examination of special cases of state interest. The relevant proposal must be signed by 1/5 (60 deputies) of the total number of deputies. The proposal is recorded on the daily agenda and the debate must end within one single session. The decision of the Parliament Plenum for the setting up of an inquiry committee must be taken by an absolute majority of present deputies which can not be less than 2/5 (210 deputies) of the total number of deputies.

    In the meantime, the Socialist Party (PASOK) filed a motion for a probe to investigate the involvement of State Minister Theodoros Roussopoulos, then Deputy Finance Minister Petros Doukas and then Rural Development Minister Evangelos Bassiakos in the ministerial decisions signed.

    [06] Κοινωνία

    Κινητοποιήσεις στο Λιμάνι Πειραιά

    15/10/2008 19:15:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις αστυνομικών και λιμενικών βρέθηκαν στις 17.30 σήμερα 50 περίπου λιμενεργάτες που προσπάθησαν να εισέλθουν εντός του κτιρίου του ΟΛΠ στον Πειραιά. Παράλληλα άλλοι συνάδελφοι τους από το πρωΐ πραγματοποιούν καταλήψεις των γραφείων του Οργανισμού προκειμένου να ματαιώσουν τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΟΛΠ, στη διάρκεια της οποίας θα κατακυρωθεί η συμφωνία παραχώρησης του εμπορικού λιμανιού -του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ)- στην Cosco.

    Οι εργαζόμενοι στο Λιμάνι έχουν εξαγγείλει για σήμερα το βράδυ τετράωρη στάση εργασίας, από τις 20:00 έως τις 24:00 και συγκέντρωση στις 20:30 έξω από το κτίριο του ΟΛΠ.

    Ήδη στην Ακτή Ξαβερίου συγκεντρώνονται εργαζόμενοι του Οργανισμού, ενώ βρίσκεται ήδη εκεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης καθώς και ο νομάρχης Γιάννης Μίχας. Κατά τη διάρκεια της απώθησης των λιμενεργατών οι έκαναν χρήση δακρυγόνων.

    [07] Κόσμος

    Χωρίς την συνάντηση Ρώσων και Γεωργιανών

    Γενεύη: Συνομιλίες για τη διένεξη στη Γεωργία

    15/10/2008 18:00:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Οι συνομιλίες στη Γενεύη σχετικά με την διένεξη στη Γεωργία τερματίστηκαν την Τετάρτη χωρίς να πραγματοποιηθεί μία κατ ιδίαν συνάντηση μεταξύ Ρώσων και Γεωργιανών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ. Η ρωσική αντιπροσωπεία δεν εμφανίστηκε στη σύνοδο με την οποία άρχισαν οι διαβουλεύσεις για τη Γεωργία υπό την αιγίδα της ΕΕ, του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ, ανέφερε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ένα μέλος της αντιπροσωπείας της Γεωργίας.

    "Οι Ρώσοι δεν προσήλθαν στην πλήρη σύνοδο όπως προβλεπόταν το πρωί στις 11:00,ώρα Ελλάδας", εξήγησε ο Σεργκέι Καπανάτζε μετά το τέλος των συνομιλιών.

    "Είχε προβλεφθεί ότι οι έξι εκπρόσωποι των πλευρών θα συναντώνταν, αλλά η σύνοδος διήρκεσε μία ώρα χωρίς τους Ρώσους", είπε. Ήλθαν αργότερα και συμμετείχαν σε μία άτυπη σύνοδο κατά την οποία δεν παρευρέθηκαν οι Γεωργιανοί.

    "Έγιναν δύο ξεχωριστές συναντήσεις. Ρώσοι και Αμπχάζιοι από την μία πλευρά και Γεωργιανοί από την άλλη", ανέφερε από την πλευρά του προς τους δημοσιογράφους ο Σεργκέι Σάμπα, υπουργός Εξωτερικών της αποσχισθείσας δημοκρατίας.

    "Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία στην συνάντηση αυτή", είπε ένα άλλο μέλος της αντιπροσωπείας της Αμπχαζίας, ο Βιατσετσλάβ Σίγκρα.

    Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας,υφυπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καρασιν αρνήθηκε κάθε σχόλιο αναχωρώντας από το Μέγαρο των Εθνών το μεσημέρι.

    [08] Ζωής ...σΤάσεις

    Πεκίνο

    Διχασμένοι για το σεξ οι νεαροί Κινέζοι

    15/10/2008 17:24:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: REUTERS

    Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε ανάμεσα σε νέους, εκπροσώπους της πρώτης γενιάς που γεννήθηκε υπό την πολιτική του ενός παιδιού, διαπιστώθηκε ότι οι ερωτηθέντες είναι πιο φιλελεύθεροι σε σχέση με το σεξ και ότι δεν εγκρίνουν τις σχέσεις της μιας νύχτας, αναφέρει κυβερνητική εφημερίδα. Η Κίνα έχει επιβάλει κανόνες, που περιορίζουν το μέγεθος της οικογένειας από τη δεκαετία του ΄70 υποχρεώνοντας τα ζευγάρια να αποκτούν ένα μόνο παιδί, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών σε δείγμα νέων που έχουν γεννηθεί μεταξύ του 1976 και του 1986, διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο έχουν την πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία στα 22.8 έτη, έγραψε η China Youth Daily. Ωστόσο, το 20% των ερωτηθέντων έκαναν για πρώτη φορά σεξ προτού κλείσουν τα 20. Η ίδια έρευνα αποφάνθηκε ότι για την πλειοψηφία των ερωτηθέντων το προγαμιαίο σεξ και η συμβίωση δεν αποτελούν προβλήματα. Περίπου τα τρια τέταρτα των ερωτηθέντων δεν θα συνήπταν ομοφυλοφυλική σχέση και σχεδόν όλοι αποδοκιμάζουν τις σχέσεις της μιας βραδιάς.

    [09] Ζωής ...σΤάσεις

    Λονδίνο

    Σε συναυλία με συγκροτήματα χιπ χοπ και ο ...Κόλιν Πάουελ

    15/10/2008 17:18:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, σε μια εκδήλωση για τον εορτασμό του αφρικανικού πολιτισμού, ανέβηκε στη σκηνή συναυλιακού χώρου στο Λονδίνο και χόρεψε και τραγούδησε μαζί με ένα συγκρότημα χιπ χοπ. Ο Πάουελ τραγούδησε μαζί με το συγκρότημα Olu Maintain από τη Νιγηρία στο "Φεστιβάλ της Ανερχόμενης Αφρικής", το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Royal Albert Hall. Απευθυνόμενος προς το κοινό, ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι η Αφρική, με σκληρή δουλειά και ξένες επενδύσεις, θα μπορούσε να ευημερήσει όπως η Ασία και η Ανατολική Ευρώπη.

    Στην ίδια συναυλία συμμετείχαν η τραγουδίστρια της ποπ Κριστίνα Αγκιλέρα και ο τραγουδιστής της σόουλ Seal. "Βρίσκομαι σήμερα ενώπιόν σας ως αφροαμερικανός", είπε ο Πάουελ χαιρετώντας το κοινό και πρόσθεσε: "η Ασία επεκτείνεται...δημιούργησε θέσεις εργασίας και οι ανατολικοευρωπαίοι κάνουν το ίδιο...είναι η σειρά της Αφρικής τώρα". Ο Κόλιν Πάουελ υπήρξε ΥΠΕΞ στην πρώτη θητεία της κυβέρνησης Μπους, από το 2001 ως το 2005.

    [10] Κοινωνία

    Τμήμα Ηθών της Ασφάλειας Αττικής

    Συλλήψεις γυναικών και κύκλωμα πορνείας

    15/10/2008 16:53:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δύο μοντέλα από την Τσεχία, 27 και 30 ετών, που σύμφωνα με την Αστυνομία εργάζονται σε διεθνές κύκλωμα πορνείας με έδρα την Πράγα και την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ηθών της Ασφάλειας Αττικής.

    Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, η δράση του κυκλώματος εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς ύστερα από περιήγηση στο διαδίκτυο, όπου υπήρχε σελίδα μέσω της οποίας προσφέρονταν σε όλο τον κόσμο γνωστά μοντέλα για ερωτικές συνευρέσεις έναντι χρηματικής αμοιβής από 260 ευρώ έως 1600 ευρώ.

    Οι αστυνομικοί ήρθαν σε επαφή με άγνωστα άτομα, που φέρονται ως εγκέφαλοι του κυκλώματος, και έκλεισαν ραντεβού με τα δύο μοντέλα σε ξενοδοχείο της Αθήνας για ερωτική επαφή, αντί 500 και 600 ευρώ.

    Όταν οι γυναίκες παρέλαβαν τα χρήματα και συνελήφθησαν, στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3.600 ευρώ, πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων με ηλεκτρονικές διευθύνσεις και τηλέφωνα πελατών, καθώς και διευθύνσεις και τηλέφωνα από διάφορα ξενοδοχεία της Ευρώπης.

    Οι συλληφθείσες ισχυρίσθηκαν ότι ουδέποτε συνάντησαν τους εγκέφαλους του κυκλώματος και έπαιρναν τις παραγγελίες τηλεφωνικώς. Μετά τα ερωτικά ραντεβού κατέθεταν στους "εργοδότες τους" τις εισπράξεις από τις "περιοδείες" τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

    [11] Κοινωνία

    Ταλαιπωρία λόγω στάσεων εργασίας

    Διακοπές δρομολογίων σε Τραμ & Μετρό

    15/10/2008 16:52:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8 ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μεγάλη θα είναι η ταλαιπωρία που θα υποστούν από αύριο κι έως το τέλος του μήνα οι Αθηναίοι από το μπαράζ των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει υπό την μορφή των επαναλαμβανομένων κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι σε Τραμ και Μετρό.

    Όπως ανακοίνωσε η ΤΡΑΜ Α.Ε., την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου από 08:00 έως 10:00 το πρωί και από 20:00 έως 22:00 το βράδυ, δεν θα εκτελούνται δρομολόγια, λόγω των δίωρων στάσεων εργασίας που έχει εξαγγείλει το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής [Σ.Η.Τ.Α.], διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων.

    Για την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτησή του το επιβατικό κοινό, επισημαίνεται ότι κατά τις πρωινές ώρες η απόσυρση των συρμών του Τραμ στο Αμαξοστάσιο θα αρχίσει σταδιακά από τις 06:30 το πρωί, ενώ στις 11:15 τα δρομολόγια θα εκτελούνται κανονικά.

    Αντιστοίχως, κατά τις βραδινές ώρες, η απόσυρση των οχημάτων τραμ θα αρχίσει από τις 18:30 και η πλήρης αποκατάστασή τους θα πραγματοποιηθεί στις 23:15.

    Στο Μετρό, οι εργαζόμενοι που διαμαρτύρονται για την «παρελκυστική τακτική» της διοίκησης της ΑΜΕΛ [εταιρείας λειτουργίας του Μετρό], ως προς την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2008, κατέρχονται σε επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας έως το τέλος του μήνα.

    Οι στάσεις εργασίας στο Μετρό, εκτός του ότι ακυρώνουν στην πράξη τη μετα-μεσονύκτια λειτουργία του μετρό τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου.

    Συγκεκριμένα, οι συρμοί θα είναι ακινητοποιημένοι από τις εν λόγω στάσεις εργασίας των ηλεκτροδηγών και των σωματείων των υπόλοιπων εργαζομένων στο μετρό την: &#61607; Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, από: τις 12:00 έως τις 16:00. &#61607; Σαββάτο 18 Οκτωβρίου, από: 00:15 έως 02:15. &#61607; Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, από: τις 05:00 έως τις 09:00. &#61607; Τρίτη 21 Οκτωβρίου, από: τις 05:00 έως τις 09:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. &#61607; Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, από: τις 12:00 έως τις 16:00. &#61607; Πέμπτη 23 Οκτωβρίου, από: τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας. &#61607; Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, από: 00:15 έως 02:15. &#61607; Σαββάτο 25 Οκτωβρίου, από: 00:15 έως 02:15. &#61607; Δευτέρα 27 Οκτωβρίου, από: τις 05:00 έως τις 09:.00. &#61607; Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, από: τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας. Εν τω μεταξύ, πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 21 Οκτωβρίου διοργανώνει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο περιεχόμενο του προϋπολογισμού και ζητώντας μέτρα ενίσχυσης των χαμηλομίσθων και των συνταξιούχων.

    [12] Ζωής ...σΤάσεις

    Λονδίνο

    Διαζύγιο για την Μαντόνα;

    15/10/2008 16:35:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Μαντόνα και ο Γκάι Ρίτσι φέρεται ότι χωρίζουν και μάλιστα πολύ σύντομα, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας "Sun". Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Μαντόνα, η οποία θα κλείσει τα 50 τον Αύγουστο και ο 40χρονος Ρίτσι, θα χωρίσουν και μάλιστα θα το ανακοινώσουν πριν από το τέλος του έτους. Το ζευγάρι παντρεύτηκε πριν από επτά χρόνια σε μια εντυπωσιακή τελετή στη Σκοτία. Οι φήμες που θέλουν τη σχέση τους να αντιμετωπίζει προβλήματα κυκλοφορούν εδώ και καιρό στο σκανδαλοθηρικό Τύπο. Τις φήμες πυροδότησαν και δημοσιεύματα το καλοκαίρι, σύμφωνα με τα οποία η τραγουδίστρια είχε προσλάβει την Φιόνα Σάκλτον, μια δικηγόρο η οποία είχε αναλάβει το διαζύγιο του Πολ Μακάρτνει. Ωστόσο, ερωτηθείσα για το δημοσίευμα, η εκδότρια στο Λονδίνο της Μαντόνα, Μπάρμπαρα Καρόν, απάντησε: "Κανένα σχόλιο". Η εφημερίδα επικαλείται "υψηλά ιστάμενη πηγή" που δηλώνει ότι το ζευγάρι "απλά δεν μπορούσε πλέον να ζει μαζί" και "δεν άντεχε να υποκρίνεται ότι έχει έναν ευτυχισμένο γάμο". Η Μαντόνα και ο Ρίτσι έχουν έναν γιό, τον Ρόκο, ο οποίος ήταν ήδη αρκετών μηνών όταν παντρεύτηκαν.

    [13] Κοινωνία

    Σε διάφορες περιοχές της χώρας

    Κατασκευή και αποκατάσταση σχολικών κτιρίων

    15/10/2008 16:34:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνολικό ποσό 2.855.900 ευρώ, διατίθεται, με αποφάσεις του υπουργού Παιδείας, για κτιριολογικά προγράμματα καθώς και την κατασκευή και αποκατάσταση σχολικών κτιρίων σε διάφορες Περιφέρειες της χώρας. Οι περιοχές είναι στην Πάτρα, στην Αμοργή, στην Ανδραβίδα, την Ιεράπετρα και στο Τζερμιάδο Λασιθίου.

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας εγκρίθηκαν και τα κτιριολογικά προγράμματα για σχολεία στην περιοχή Κερατσινίου και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ με άλλη απόφαση του υπουργού Παιδείας, δόθηκε η έγκριση για την ίδρυση και λειτουργία Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στους Δήμους: Γουβών Ηρακλείου, Ρούβα Ηρακλείου, Λευκιμμαίων Κερκύρας, Τρικκαίων Τρικάλων και Φουρνά Ευρυτανίας.

    [14] Κόσμος

    Ρωσία

    Προσγειώθηκε το αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών

    15/10/2008 16:21:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών στο οποίο είχε νωρίτερα εκδηλωθεί αεροπειρατεία μεταξύ της Αττάλειας (Τουρκία)και της Αγίας Πετρούπολης(Ρωσία)προσγειώθηκε με ασφάλεια στις 14:20,ώρα Ελλάδας, στον προορισμό του, ανακοινώθηκε από το αεροδρόμιο της Αγίας Πετρούπολης. "Το αεροπλάνο προσγειώθηκε όπως αναμενόταν", έγινε γνωστό από την υπηρεσία πληροφοριών του αεροδρομίου. Ο δράστης της απόπειρας αεροπειρατείας ήταν ένας επιβάτης που βρισκόταν σε κατάσταση νηφαλιότητας, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο πηγή της τουρκικής πρεσβείας στην Μόσχα την οποία όμως δεν κατονόμασε. Η πρεσβεία αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο προς το Γαλλικό Πρακτορείο που επικοινώνησε μαζί της.

    Στην Κωνσταντινούπολη, ο Τεμέλ Κοτίλ, ανώτερο διευθυντικό στέλεχος των Τουρκικών Αερογραμμών δήλωσε προς το δίκτυο NTV:"Μάθαμε ότι ο επιβάτης ήταν μεθυσμένος". Δεν βρέθηκε βόμβα η όπλο επάνω του.

    Το αεροπλάνο μετέφερε 164 επιβάτες κυρίως ρώσους τουρίστες και είχε επταμελές πλήρωμα.

    [15] Πολιτική

    Βιετναμ:Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του κ.Παπούλια

    15/10/2008 16:11:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σχολικό κτίριο που χρηματοδοτήθηκε από την Ελλάδα εγκαινίασε σήμερα στην πόλη Χουέ,ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ολοκληρώνοντας την τετραήμερη επίσκεψη του στο Βιετνάμ.

    Πρόκειται για σχολείο δυναμικότητας 500 παιδιών, το οποίο κόστισε 200.000 ευρώ - τα χρήματα διατέθηκαν εξ ολοκλήρου από την Ελλάδα - και κατασκευάστηκε εντός τριών μηνών από τη θεμελίωσή του.

    Ο κ. Παπούλιας και η ελληνική αντιπροσωπεία έτυχαν θερμής υποδοχής από μαθητές, που κρατούσαν βιετναμέζικες και ελληνικές σημαίες, καθηγητές και γονείς, πολλά δε παιδάκια έσπευσαν να τον χαιρετήσουν και να φωτογραφηθούν μαζί του.

    Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του ταξιδιού του κ. Παπούλια διατέθηκαν από την ελληνική πλευρά 100 αμαξίδια και 40.000 ευρώ για τα παιδιά θύματα της διοξίνης που χρησιμοποίησε ο αμερικανικός στρατός στον πόλεμο, αλλά και 30.000 ευρώ για την κατασκευή μιας γέφυρας έξω από το Ανόι, ώστε να τη χρησιμοποιούν παιδάκια για να πηγαίνουν στο σχολείο τους.

    Κατά την παρουσία στο Ανόι, ο κ. Παπούλιας είχε επαφές με το σύνολο της ηγεσίας του Βιετνάμ, ενώ στο περιθώριο της επίσκεψης υπεγράφησαν και τρεις διμερείς συμφωνίες, που αφορούν στις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στη συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.

    Σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην Απαγορευμένη Πόλη της αυτοκρατορικής πρωτεύουσας του Βιετνάμ, Χουέ και αύριο το πρωί επιστρέφει στην Αθήνα.

    [16] Κόσμος

    Υπερτριπλάσιο το ποσοστό οινοπνεύματος στο αίμα το

    Υπό την επήρεια αλκοόλ οδηγούσε ο Γ. Χάιντερ

    15/10/2008 16:09:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

    Υπό την επήρεια αλκοόλ οδηγούσε ο ηγέτης της ακροδεξιάς στην Αυστρία Γεργκ Χάιντερ, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, όταν το υπηρεσιακό αυτοκίνητο που οδηγούσε, βγήκε από το δρόμο, λόγω υπερβολικής ταχύτητας, προσέκρουσε σε στηθαίο και ανατράπηκε, όπως δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του κόμματός του.

    "Είναι ακριβές το ότι τα επίπεδα οινοπνεύματος στο αίμα του Γεργκ Χάιντερ έφταναν το 1,8 γραμμάριο την ώρα του τροχαίου", δήλωσε ο Στέφαν Πέτσνερ, ο νέος αρχηγός της ακροδεξιάς Συμμαχίας για το Μέλλον της Αυστρίας [ΒΖΟ] του Χάιντερ.

    Ως γνωστό, το όριο στην Αυστρία είναι 0,5 γραμμάριο ανά λίτρο αίματος.

    "Είναι ορθό το ότι ο Γεργκ Χάιντερ ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ όταν σημειώθηκε το τροχαίο. Μπορώ και πρέπει να το επιβεβαιώσω", πρόσθεσε ο Πέτσνερ, ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του εκλιπόντα.

    Ο νέος ηγέτης της αυστριακής ακροδεξιάς επιβεβαίωσε πληροφορία του εντύπου News, το οποίο θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη 16 του μηνός και το οποίο επικαλείται το αποτέλεσμα της νεκροψίας που έγινε στη σορό του Χάιντερ.

    [17] Οικονομία

    Eurostat: Οριακή μείωση πληθωρισμού σε Ελλάδα και ΕΕ

    15/10/2008 16:06:00

    Μείωση από 4,8% σε 4,7% σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που ανακοινώθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες. Στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός μειώθηκε από 3,8% τον Αύγουστο σε 3,6% το Σεπτέμβριο, ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,1%. Στην ΕΕ ο πληθωρισμός μειώθηκε από 4,3% σε 4,2% ενώ πριν από ένα χρόνο ήταν 2,2%. Το Σεπτέμβριο τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν στην Ολλανδία (2,8%), τη Γερμανία (3%), την Πορτογαλία και την Ιρλανδία ( από 3,2%) και τα υψηλότερα στη Λετονία (14,7%), τη Βουλγαρία (11,4%) και τη Λιθουανία (11,3%). Σε σχέση με τον Αύγουστο ο πληθωρισμός μειώθηκε το Σεπτέμβριο σε δεκαεπτά κράτη μέλη, παρέμεινε αμετάβλητος σε δύο και αυξήθηκε σε οκτώ κράτη μέλη.

    [18] Κόσμος

    Εκστρατεία κατά της απάτης

    Η αστυνομία επιτηρεί τα ATM στην Ιαπωνία

    15/10/2008 16:04:00

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Δεκάδες χιλιάδες ιάπωνες αστυνομικοί επιτηρούσαν σήμερα τα αυτόματα μηχανήματα ταμειακών συναλλαγών (ATM) σε τράπεζες σε μία προσπάθεια προστασίας των συνταξιούχων από απάτες.

    Απατεώνες, που παρουσιάζονταν ως μέλη οικογενειών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ακόμη και ως εφοριακοί αξιωματούχοι που υπόσχονταν επιστροφές χρημάτων, είχαν εξαπατήσει κυρίως ηλικιωμένα άτομα και τα είχαν πείσει να μεταφέρουν στους λογαριασμούς τους ποσό αντίστοιχο με περίπου 247 εκατομμύρια δολάρια μέσω των ΑTM το 2007.Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας τα πράγματα εφέτος φαίνεται ότι είναι ακόμη χειρότερα.

    Περίπου 56.000 αστυνομικοί σε όλη την χώρα λαμβάνουν μέρος σήμερα σε μία εκστρατεία φύλαξης των αυτομάτων μηχανημάτων ταμειακών συναλλαγών, επειδή οι περισσότερες συντάξεις καταβάλλονται στους λογαριασμούς την 15-η εκάστου μηνός.

    Η εκστρατεία καλύπτει περίπου το 80% των περίπου 98.000 αυτόματων μηχανημάτων ταμειακών συναλλαγών στην Ιαπωνία.

    Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι περισσότεροι Ιάπωνες συχνά πληρώνουν τους λογαριασμούς τους και κάνουν μεταφορά χρημάτων χρησιμοποιώντας τα ΑΤΜ των τραπεζών.

    [19] Πολιτική

    Συνάντηση Τσίπρα με Αυστραλό Πρεσβευτή

    15/10/2008 15:58:00

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Πρεσβευτή της Αυστραλίας κ. Τζέρεμι Νιούμαν. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπεύθυνοι των Τμημάτων διεθνών σχέσεων, εξωτερικής πολιτικής και Ελληνισμού της Διασποράς Ρ. Δούρου, Π.Τριγάζης, και Β. Πριμικήρης. Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τις Ελληνο-Αυστραλιανές σχέσεις, όπως η εφαρμογή της συμφωνίας για τις συντάξεις των Ελλήνων που επαναπατρίζονται καθώς και διεθνή προβλήματα, ανάμεσα τους η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, η κατάσταση στη Μ. Ανατολή, ο πυρηνικός αφοπλισμός και η πορεία προς ένα "νέο Κιότο". Ενημερώνοντας για τις θέσεις του ΣΥΝ και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στα θέματα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στη χρεοκοπία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και στην ανάγκη αναζήτησης λύσεων προς όφελος της ειρήνης, της κοινωνικής προστασίας και της οικολογικής προστασίας του πλανήτη. Μιλώντας ειδικότερα για τα προβλήματα της περιοχής μας τόνισε ότι η σταθερή θέση του ΣΥΝ είναι υπέρ της ειρηνικής τους επίλυσης με βάση το διεθνές δίκαιο προς όφελος των λαών και της κοινής τους ανάπτυξης.

    [20] Οικονομία

    Η χρηματοπιστωτική κρίση κτυπά τη Νέα Υόρκη

    Μεγάλες απώλειες θέσεων εργασίας στη Ν.Υ.

    15/10/2008 15:13:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Περισσότερες από 160.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν στην Νέα Υόρκη στα επόμενα δύο χρόνια λόγω των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύονται στον τοπικό τύπο και το Bloomberg.

    Από αυτές 35.000 περίπου θα προέρχονται από τον χρηματοοικονομικό τομέα που δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις από την χρηματοπιστωτική κρίση. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι κατά πολύ υψηλότερες από αντίστοιχες πριν 3 μόλις μήνες που έκαναν λόγο για απώλειες 80.000 θέσεων εργασίας.

    Ο χρηματοοικονομικός τομέας συμμετέχει στην συνολική οικονομία της Νέας Υόρκης, που ξεπερνά σε αξία το 1,25 τρισ. δολάρια, με ποσοστό που προσεγγίζει το 15%.

    Εξάλλου, έντονη ανησυχία δημιουργεί στα στελέχη της Wall Street και το γεγονός του ότι τα μπόνους που αποτελούσαν σε ετήσια βάση μέχρι σήμερα την βασική πηγή εισοδημάτων τους, καθώς ήταν πολλαπλάσια των μισθών τους, είτε περιορίζονται στο ελάχιστο είτε, στις περισσότερες των περιπτώσεων καταργούνται.

    Την ίδια στιγμή, έντονη ανησυχία επικρατεί και για τα στελέχη εκτός χρηματοοικονομικού τομέα, καθώς μεγάλος είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων της Νέας Υόρκης ανακοινώνει αρνητικά αποτελέσματα, αδυνατεί ακόμα και να πληρώσεις τους τοπικούς φόρους, με συνέπεια και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

    Αισιοδοξία δημιούργησε πάντως, προς το παρόν, η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών ότι οι εννέα μεγάλες τράπεζες που δέχτηκαν τελικά την είσοδο του ομοσπονδιακού κράτους στο κεφάλαιό τους θα απορροφήσουν 125 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου το μισό του ποσού που οι αρχές θα επενδύσουν στο σύνολο του αμερικανικού τραπεζικού συστήματος.

    Οι τράπεζες αυτές, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είναι οι Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan Chase, Cirigroup, Wells Fargo, Bank of New York Mellon, State Street and Meryll Lynch, η οποία θα πρέπει συντόμως να απορροφηθεί από την Bank of America.

    [21] Οικονομία

    Τέθηκε σε λειτουργία

    Ηλεκτρονική υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας

    15/10/2008 11:41:00 (Τελευταία ενημέρωση: 15/10/2008 15:58:49)

    Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ανακοινώνει ότι ήδη από τη Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2008 και ώρα 14:00, τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία η υπηρεσία Ηλεκτρονικής Συμπλήρωσης και Εκτύπωσης του Απογραφικού Δελτίου - Εκκαθαριστικού σημειώματος περαίωσης βάσει του ν. 3697/2008. Η πρόσβαση στην υπηρεσία είναι εφικτή από τους δικτυακούς τόπους www.gsis.gr και www.taxisnet.gr με την επιλογή "Περαίωση Ανέλεγκτων Φορολογικών Υποθέσεων". Η υπηρεσία απευθύνεται σε όσα φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες και νομικά πρόσωπα κάνουν χρήση της δυνατότητας περαίωσης ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων για τα οικονομικά έτη 2001 έως και 2007 (έτη χρήσης 2000 έως 2006) του ν. 3697/2008 και επιθυμούν:

    Αυτόματο Υπολογισμό του Φόρου Περαίωσης και εκτύπωση του σχετικού Απογραφικού Δελτίου - Εκκαθαριστικού, το οποίο θα προσκομίσουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την υπογραφή της σχετικής πράξης Αποδοχής, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 9 της ΠΟΛ 1130/2008.

    Για τη χρήση της υπηρεσίας υποβολής, είναι απαραίτητη η απόκτηση κωδικών πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet (αν κάποιος είναι ήδη πιστοποιημένος χρήστης δεν χρειάζεται νέους κωδικούς). Στο σύστημα TAXISnet μπορεί να πιστοποιηθεί κάθε φορολογούμενος, συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής που θα βρει ακολουθώντας τη διαδρομή: www.taxisnet.gr "Εγγραφή νέου Χρήστη".

    Οι ενδιαφερόμενοι που δεν διαθέτουν κωδικούς ή τους έχουν χάσει, πρέπει να έχουν υπόψη ότι απαιτείται χρονικό διάστημα 3-5 εργασίμων ημερών από την υποβολή της φόρμας εγγραφής ή την αίτηση επαναχορήγησης κωδικών μέχρι την παραλαβή των κωδικών τους.

    Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο γραφείο υποστήριξης της υπηρεσίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση taxisnet@taxisnet.gr ή στο τηλεφωνικό κέντρο 210-48.02.552 κάθε εργάσιμη ημέρα από 8:00 έως 18:00.

    [22] Υγεία

    Γυρίζουν την πλάτη στη μεσογειακή διατροφή

    Ανθυγιεινά τρέφονται οι Έλληνες

    15/10/2008 14:31:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι Έλληνες γνωρίζουν τη μεσογειακή διατροφή μόνο στη θεωρία. Στην πράξη ουδείς την εφαρμόζει. Είναι δε, χαρακτηριστικό ότι ένας στους δύο Έλληνες και μία στις τρεις Ελληνίδες είναι υπέρβαροι.

    Αυτό προκύπτει από έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το Ηράκλειο, τα Γιάννενα, την Πτολεμαΐδα και τη Νεμέα Κορινθίας, από τον Απρίλιο έως και το Σεπτέμβριο του 2008, σε δείγμα 869 ανδρών και γυναικών, ηλικιών από 18 έως 55 χρόνων.

    Παρ ότι η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συστήνει δύο με τρεις μερίδες φρούτων καθημερινά, οι ερωτηθέντες, σε ποσοστό 38,5 %, δήλωσαν ότι καταναλώνουν λιγότερες από τέσσερις μερίδες την εβδομάδα.

    Σε ό,τι αφορά τα λαχανικά, 17,9% δηλώνουν ότι προσπαθούν να καταναλώσουν τέσσερις έως πέντε μερίδες ημερησίως. Επιπλέον, οι κάτοικοι κυρίως των μεγάλων αστικών κέντρων, δηλώνουν σε ποσοστό 24,6 % ότι δεν καταναλώνουν σχεδόν ποτέ το αναγκαίο, για τη διατροφική υγεία του οργανισμού, ψάρι.

    Εξ ίσου ανησυχητικό είναι και το ίδιο, αυτό καθ εαυτό το θέμα των "ανθυγιεινών" τροφών. Σε ποσοστό 49,6% οι Έλληνες δηλώνουν πως καταναλώνουν κόκκινο κρέας περισσότερες από μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

    Ακόμα χειρότερα είναι τα δεδομένα περί την εκγύμναση των Ελλήνων, οι οποίοι όταν κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερώτηση για το αν γυμνάζονται, σε ποσοστό 30% δηλώνουν ότι ασχολούνται ημερησίως ελάχιστα έως καθόλου με τη γυμναστική.

    Εξάλλου, παρότι 7 στους 10 γνωρίζουν για τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, σε ποσοστό 61,7 % δηλώνουν ότι καταφεύγουν σε πρόχειρο φαγητό, δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα. Περίπου 6 στους 10 δηλώνουν ότι μέσα στην εβδομάδα ενδέχεται να καταναλώσουν πρόχειρο φαγητό, ακόμη και εφτά φορές.

    Όλα τα διεθνή διατροφικά κέντρα υπογραμμίζουν ότι η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού δεν πρέπει να ξεπερνά τη μία φορά εβδομαδιαίως.

    Όπως εξήγησε, παρουσιάζοντας την έρευνα, ο καθηγητής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Ν. Ανδρικόπουλος, «θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη βάση στη διατροφή, που περιέχει φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο».

    Η κλινική διαιτολόγος στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", Ζ. Μπουλούμπαση, υπογράμμισε ότι «οι απαντήσεις στην έρευνα αποτυπώνονται στην ανησυχητική αύξηση των νοσημάτων που σχετίζονται με τη διατροφή στη χώρα μας, όπως είναι τα καρδιαγγειακά επεισόδια, ο διαβήτης και η υπέρταση».


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 15 October 2008 - 16:50:51 UTC