Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπροστά ο Ομπάμα, παραμένει στην κούρσα ο Μακέιν
  • [02] Φονικές πλημμύρες στην Κεντρική Αμερική
  • [03] Ουγκάντα: 20 νεκροί από καραμπόλα οχημάτων

    [01] Κόσμος

    Νέα δημοσκόπηση

    Μπροστά ο Ομπάμα, παραμένει στην κούρσα ο Μακέιν

    18/10/2008 11:29:00 (Τελευταία ενημέρωση: 18/10/2008 11:39:12)

    Συντάκτης: Ανθή Νταουσάνη

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Ο Μπάρακ Ομπάμα προηγείται κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του Τζον Μακέιν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης Reuters/C-SPAN/Zogby που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών εξασφαλίζει το 48% των ψήφων, έναντι 44% για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων στη δημοσκόπηση μεταξύ πιθανών Αμερικανών ψηφοφόρων, που έχει περιθώριο σφάλματος 2.9 μονάδων.

    Συσπείρωση των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων

    Σύμφωνα με τον δημοσκόπο Τζον Ζόγκμπι, αν και το προβάδισμα του Μπάρακ Ομπάμα παραμένει σχετικά σταθερό, από 2 έως 6 μονάδες, κατά τη διάρκεια των 12 ημερών που πραγματοποιείται η δημοσκόπηση, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν κάποια άνοδο του Τζον Μακέιν, μετά την τρίτη τηλεοπτική αναμέτρηση.

    Σήμερα έχουμε το πρώτο ολοκληρωμένο δείγμα μετά το Debate και υπάρχει μια σαφής ένδειξη ανόδου του Μακέιν, λέει ο Ζόγκμπι, προσθέτοντας ότι εδραιώνεται η συσπείρωση των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων.

    Ο Τζον Μακέιν υποστηρίζεται από το 91% των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, ενώ ο Μπάρακ Ομπάμα από μόνο το 88% των δημοκρατικών ψηφοφόρων.

    Ωστόσο ο Ομπάμα προηγείται κατά 16% μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, γεγονός που για πολλούς αναλυτές αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος στις 4 Νοεμβρίου.

    "Εάν ο Μακέιν διατηρήσει τις επιδόσεις του μεταξύ των ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων, παραμένει στην κούρσα, αλλά θα πρέπει να αυξήσει την επιρροή του μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων", λέει ο Ζόγκμπι.

    Οι επιδόσεις του Μπάρακ Ομπάμα έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αφού οι ψηφοφόροι του δίνουν υψηλότερους βαθμούς στη διαχείριση της οικονομικής πολιτικής.

    Ο Τζον Μακέιν διατηρεί προβάδισμα σε μια ηλικιακή κατηγορία, στους 35-49 ετών- ενώ ο Ομπάμα επικρατεί σε όλες τις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες.

    Ωστόσο , αν και ο Ομπάμα διατηρεί προβάδισμα 7 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων, που είναι πιθανόν να είναι σημαντικός παράγοντας στις εκλογές, αυτό το προβάδισμα έχει περιορισθεί στις 4 μονάδες κατά τις τελευταίες δύο δημοσκοπήσεις Reuters/C-SPAN/Zogby. "Και μπορώ να σας πω τι σημαίνει αυτό: οι ρεμπουμπλικάνες επιστρέφουν στον Μακέιν", εξηγεί ο Ζόγκμπι.

    Οι Κουβανοί πιο κοντά στον Ομπάμα

    Εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί πολίτες, κουβανικής καταγωγής, που από δεκαετίες ζουν στη "μικρή Αβάνα" του Μαϊάμι φέρονται να προτιμούν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Δημοκρατικό Μπαράκ Ομπάμα, μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες στήριξαν τους Ρεπουμπλικάνους, "μήπως η νέα αμερικανική κυβέρνηση αλλάξει κάτι στις σχέσεις της με την Αβάνα".

    Η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Κουβάνικων Σπουδών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα συμφωνεί ότι "σε μεγαλύτερο ποσοστό ,παρά ποτέ, οι Κουβάνοι στο έδαφος των ΗΠΑ θα ψηφίσουν τον Δημοκρατικό υποψήφιο πρόεδρο", ενώ από δημοσκόπηση της εταιρείας Zogby προέκυψε ότι 60% των ερωτηθέντων Αμερικανών φρονούν ότι, "πρέπει να αλλάξει, πια, η πολιτική του Λευκού Οίκου, απέναντι στην κυβέρνηση της Κούβας".

    [02] Κόσμος

    Νεκροί σε Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα

    Φονικές πλημμύρες στην Κεντρική Αμερική

    18/10/2008 11:00:00

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κόστα Ρίκα κι άλλος ένας στη Νικαράγουα εξ αιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων και των πλημμυρών που προκάλεσαν τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις αρχές στις δύο χώρες.

    Οι αντίστοιχες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

    Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν επίσης την Ονδούρα, ενώ προκάλεσαν σοβαρές υλικές ζημιές σε μεγάλα τμήματα της Κεντρικής Αμερικής.

    Επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση στην Κόστα Ρίκα ανέφερε ότι 274 δήμοι υπέστησαν ζημιές εξ αιτίας των πλημμυρών και 2.100 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Παρίτα και η Κέπος στο κεντρικό τμήμα των ακτών της χώρας στο Ειρηνικό και αρκετοί δήμοι στη βόρεια επαρχία Γκουανακάστε. Τουλάχιστον 287 σπίτια και 20 γέφυρες υπέστησαν ζημιές.

    Σύμφωνα με το Εθνικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο, την τελευταία εβδομάδα στην πρωτεύουσα Σαν Χοσέ σημειώθηκε η υψηλότερη βροχόπτωση από το 1944.

    Διασώστες ψάχνουν τις λάσπες που κάλυψαν εντελώς έναν δρόμο στην μεθόριο με τη Νικαράγουα, φοβούμενοι ότι μπορεί να έχουν θαφτεί οχήματα.

    Στη Νικαράγουα, η 54χρονη Άνα Νατιβιδάδ Τσαβαρία πνίγηκε όταν παρασύρθηκε από χείμαρρο στην περιοχή Ελ Κακάο, στην επαρχία Λεόν. Αγνοείτο από την Τετάρτη. Η σορός της ανασύρθηκε χθες, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας, Μάριο Πέρες-Κάσαρ.

    Ακόμη, 2.000 άνθρωποι χρειάστηκε να εκκενώσουν τις περιοχές όπου κατοικούν, ενώ τα σχολεία παρέμειναν κλειστά στις επαρχίες Λεόν και Τσιναντέγκα.

    Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων 10 ημερών προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και ζημιές στο οδικό δίκτυο.

    [03] Κόσμος

    Συγκρούστηκαν σχολικό λεωφορείο και φορτηγό

    Ουγκάντα: 20 νεκροί από καραμπόλα οχημάτων

    18/10/2008 10:12:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τρία οχήματα συγκρούστηκαν κοντά στην Καμπάλα αργά χθες, Παρασκευή, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, να βρουν το θάνατο, σύμφωνα με τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς κι αυτόπτες μάρτυρες.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε κοντά στο χωριό Μπουργιαντέντε, 45 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας της Ουγκάντας, και σε αυτό ενεπλάκησαν ένα σχολικό λεωφορείο, ένα φορτηγό που μετέφερε τσιμέντο κι ένα ακόμη όχημα, σύμφωνα με το ραδιοφωνικό σταθμό Central Broadcasting Service.

    Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Γερμανικό Πρακτορείο ότι αρχικά συγκρούστηκαν το σχολικό με ένα ημιφορτηγό, και λίγο αργότερα το φορτηγό έπεσε πάνω τους.

    Εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία στην Ουγκάντα κάθε χρόνο, με βασικές αιτίες την ανάπτυξη υπερβολικής ταχύτητας, την κακή συντήρηση των οχημάτων, την υπερφόρτωσή τους κ.ά. αιτίες, σύμφωνα με τις εγχώριες αρχές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 18 October 2008 - 8:50:05 UTC