Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μυστική συνεργασία ΗΠΑ-ΠΓΔΜ
  • [02] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [03] Φυτικά κύτταρα σε ρόλο φαρμακοβιομηχανίας
  • [04] Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις
  • [05] Ιστορική ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη

    [01] Πολιτική

    Μυστική συνεργασία ΗΠΑ-ΠΓΔΜ

    18/10/2008 21:23:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Απόρρητο τηλεγράφημα του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών το οποίο αποδεικνύει μυστική συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών με τα Σκόπια φέρνει στο φως της δημοσιότητας η εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής".

    Στο ρεπορτάζ αποκαλύπτεται ότι η πρόταση που κατέθεσε ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς είχε προταθεί από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και καταγραφόταν σε τηλεγράφημα που έστειλε η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στα Σκόπια τον περασμένο Ιούλιο.

    Με αποδέκτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Γενικό επιτελείο των Ηνωμένων Πολιτειών η Αμερικανίδα διπλωμάτις σημειώνει προκλητικά ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί με την παράκαμψη της Ελλάδας στο θέμα της γλώσσας και της εθνικότητας με εσωτερικά έγγραφα του ΟΗΕ.

    Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος σε δήλωσή του σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει ξεκάθαρη θέση την οποία έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση. Πρώτον, διαπραγμάτευση νοείται αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ και δεύτερον, η θέση μας είναι σύνθετη ονομασία με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων.

    [02] Πολιτική

    Νέες δημοσκοπήσεις

    18/10/2008 21:40:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Δύο νέες δημοσκοπήσεις δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο Τύπο.

    Σε έρευνα της Alco για την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", στην πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ προηγείται του Κυβερνώντος κόμματος με 1,9%.

    Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. συγκεντρώνει το 27,2% της προτίμησης των ερωτηθέντων, το ΠΑΣΟΚ 29,1%, το ΚΚΕ 7,8%, ΣΥΝ 8,7%, ΛΑΟΣ 4,1%, ενώ το 15,2% δηλώνει, Δεν Ξέρω-Δεν Απαντώ.

    Όσον αφορά στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, το 61,4% θεωρεί ότι δεν θα αποκαλυφθεί η αλήθεια, ενώ αντίθετη γνώμη εκφράζει το 32,1% των ερωτηθέντων.

    Η δεύτερη δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τη Rass για την εφημερίδα "Το Παρόν" και αφορά στις Ευρωεκλογές.

    Το 50,8% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψηφίσει κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα, το 31,7% ένα από τα μικρότερα κόμματα, το 6,9% δηλώνει ότι θα ψηφίσει κάποιο κόμμα που δεν υπάρχει σήμερα στη Βουλή και το 10,6% απαντά, Δεν Ξέρω-Δεν Απαντώ.

    [03] Υγεία

    Φυτικά κύτταρα σε ρόλο φαρμακοβιομηχανίας

    18/10/2008 20:29:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το SmartCell είναι ένα νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται με 6 εκατ. ευρώ από την ΕΕ για να αναπτύξει τη σύνθεση πολύτιμων φαρμακευτικών προϊόντων μέσω της χρήσης των κυττάρων των φυτών. Το έργο είναι κοινοπραξία 14 κορυφαίων ευρωπαϊκών ινστιτούτων και πέντε επιχειρήσεων και έχει συνολικό προϋπολογισμό 8,5 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

    Περίπου το ένα τέταρτο όλων φαρμάκων στις ανεπτυγμένες χώρες περιέχουν συστατικά κάποιου φυτού. Μερικά γνωστά φάρμακα που βασίζονται κυρίως στα φυτά, είναι η μορφίνη, η κωδεϊνη, το κινίνο κ.α. Έχει μέχρι τώρα αποδειχτεί αδύνατο να παραχθούν συνθετικά υποκατάστατα που να είναι εξίσου αποτελεσματικά.

    Τα ζωντανά φυτά παράγουν μια μεγάλη ποικιλία από "δευτερογενείς μεταβολίτες", ουσίες που βοηθούν το φυτό να προσαρμοστεί στο περιβάλλον (π.χ. η ρητίνη). Αυτές οι ουσίες παράγονται σε μικρές ποσότητες και σε μεγάλο χρονικό διάστημα. Στην περίπτωση των δέντρων, μπορεί να χρειαστούν αρκετά χρόνια. Μπορεί ορισμένες φορές να θεωρούνται παραπροϊόντα του μεταβολισμού των φυτών, όμως έχουν τρομερή σημασία και χρησιμότητα για την παραγωγή φαρμάκων.

    Οι περισσότεροι δευτερογενείς μεταβολίτες προς το παρόν απομονώνονται από ολόκληρα ζωντανά φυτά, ακριβώς επειδή η χημική τους σύνθεση είναι υπερβολικά δύσκολη και ακριβή υπόθεση. Όμως η βιοσύνθεση είναι μια πολύπλοκη και όχι καλά κατανοητή διαδικασία και οι αποδόσεις της σε πρώτη ύλη για τα φάρμακα θεωρούνται χαμηλές. Επιπλέον πολλά από τα χρήσιμα φυτά για τη φαρμακολογία είναι δύσκολο να καλλιεργηθούν και η διαθέσιμη ποσότητά τους είναι μικρή.

    Για όλους αυτούς τους λόγους, ως εναλλακτική λύση προβάλλει η χρησιμοποίηση φυτικών κυττάρων ως "εργοστασίων" παραγωγής φαρμακευτικών ουσιών σε μεγάλη κλίμακα, με τον ίδιο περίπου τρόπο που τα μικρόβια χρησιμοποιούνται για να παράγουν αντιβιοτικά. Η διαφορά είναι ότι στα μικρόβια η διαδικασία παραγωγής αντιβιοτικών είναι απλή και σύντομη, ενώ αντίθετα οι ακριβείς μηχανισμοί που τα φυτά παράγουν αυτές τις πολύτιμες ουσίες, δεν έχουν ακόμα κατανοηθεί καλά.

    Η κοινοπραξία SmartCell θα συνδυάσει τις προσπάθειες επιστημόνων από αρκετά διαφορετικά ερευνητικά πεδία (φυτολογία, φαρμακογνωσία, μικροβιολογία, φυτοχημεία, βιοχημεία, μοριακή βιολογία κ.α.), προκειμένου να μελετήσει με ακρίβεια πλέον τις μεταβολικές διαδικασίες σε απομονωμένα κλωνοποιημένα φυτικά κύτταρα, ώστε στη συνέχεια να καταστεί εφικτή η μαζική παραγωγή φαρμακευτικών ουσιών. Στην ουσία οι επιστήμονες θα "χειραγωγήσουν" τα φυτικά κύτταρα να λειτουργήσουν ως "πράσινα εργοστάσια".

    Οι αρχικές προσπάθειες θα εστιαστούν στη σύνθεση τερπένης, που παράγεται από πολλά φυτά, κυρίως κωνοφόρα. Παράγωγα της τερπένης είναι τα στεροειδή, η μινθόλη, η καμφορά, τα κανναβινοειδή κ.α. Μετά την τερπένη η έρευνα θα ασχοληθεί με άλλες ουσίες.

    [04] Κοινωνία

    Εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις

    18/10/2008 19:58:00

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν οι καταλήψεις σχολείων στη Θεσσαλονίκη και την Καρδίτσα. Με έγγραφο του ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ενημερώνει τους καταληψίες μαθητές και τους γονείς τους πως η συμπεριφορά τους συνιστά ποινικό αδίκημα.

    Προς τους καταληψίες μαθητές, αναφέρει πως οι πράξεις τους στοιχειοθετούν ποινικό αδίκημα για διακοπή και διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής δημόσιας υπηρεσίας, ενώ παράλληλα προειδοποιεί τους γονείς πως η στάση τους να μην αποτρέπουν τους μαθητές από τις καταλήψεις αποτελεί ποινικό αδίκημα παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων.

    Επίσης με το ίδιο έγγραφο καλεί τους διευθυντές και τους καθηγητές των σχολείων, καθώς και τους προέδρους των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, να καταστήσουν σαφές το παιδαγωγικό τους έργο και ρόλο, "ώστε να μην απαιτηθεί η δρομολόγηση ποινικών διαδικασιών για την επίλυση του προβλήματος, που συνεπάγεται την επιβολή κυρώσεων, όπως προβλέπει ο νόμος".

    "Η κατάληψη είναι παράνομη πράξη. Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε κατάληψη, καθότι θα δικαιολογούσαμε παράνομη πράξη", δήλωσε σήμερα σε ρητό τόνο από τη Ρόδο, όπου βρέθηκε για να παραστεί σε ημερίδα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Πλατής.

    Χθες βράδυ επεισόδιο σημειώθηκε έξω από το Βενετόκλειο Λύκειο της Ρόδου, όταν ομάδα περίπου 50 ατόμων επιχείρησε να καταλάβει το σχολείο με αποτέλεσμα να συλληφθούν τρεις νεαροί, δύο εκ των οποίων μαθητές, ηλικίας 16,17 και 18 ετών, σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος. Ο ένας εκ των συλληφθέντων φέρεται να εκσφενδόνισε στο προαύλιο χώρο του σχολικού συγκροτήματος μια μολότοφ ενώ οι άλλοι δύο φέρονται να παρείχαν άμεση συνδρομή στην πράξη του. Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τρεις αρνούνται πως έχουν οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση.

    Το Βενετόκλειο είναι το μόνο Λύκειο που δεν έχει καταληφθεί στην πόλη της Ρόδου. Όπως λέει το Υπουργείο, τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη είναι 180 σε όλη την Ελλάδα, όμως η ΟΛΜΕ κάνει λόγο για 300.

    Τα αιτήματα ποικίλουν από σχολείο σε σχολείο με κοινό τόπο τη συντήρηση των κτιρίων τις ελλείψεις σε καθηγητές και τις συμπτύξεις τμημάτων.

    Λύση μέσα από τα Σχολικά Συμβούλια

    Πάντως, το Υπουργείο Παιδείας καλεί τους διευθυντές των σχολείων να επιλύουν τα θέματα με διάλογο, κρίνοντας πως διέξοδος μπορεί να δοθεί με την ενεργοποίηση του Σχολικού Συμβουλίου, ζητεί όμως να αποδίδονται ευθύνες σε περιπτώσεις καταστροφών.

    Το Σχολικό Συμβούλιο είναι θεσμοθετημένο με νόμο του Κράτους και σε αυτό λαμβάνουν μέρος, ο Σύλλογος των καθηγητών, ο Σύλλογος των γονέων και εκπρόσωπος του Δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου με επικεφαλής τον Διευθυντή της σχολικής μονάδας.

    "Θεωρούμε ότι η συζήτηση μέσα σε ένα τέτοιο, θεσμικά οργανωμένο, πλαίσιο διυλίζει τις αποφάσεις τις ακραίες και οπωσδήποτε λύνει προβλήματα. Γιατί, εφόσον είναι εκπρόσωπος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσα σ αυτό το Σχολικό Συμβούλιο, πολλά θέματα τα οποία έχουν σχέση με την κτηριολογική κατάσταση ή συντήρηση των σχολείων και αποτελούν αιτήματα των παιδιών, λύνονται επιτόπου", είπε.

    Υπογράμμισε ότι οι καταλήψεις, από πλευράς των στελεχών της εκπαίδευσης, αντιμετωπίζονται στη βάση τους, με την έννοια "αίτημα προς αίτημα".

    Τέλος έστειλε μήνυμα προς τους καταληψίες μαθητές ότι κάθε ημέρα που χάνεται θα αναπληρωθεί, ακόμη κι αν χρειαστεί να κάνουν μαθήματα το Σάββατο.

    [05] Κοινωνία

    Ιστορική ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη

    18/10/2008 19:49:00

    Πηγή: Φωτο αρχείου

    Ιστορική ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη σύνοδο των καθολικών επισκόπων στη Καπέλα Σιστίνα στο Βατικανό.

    "Είναι η πρώτη φορά που δίδεται η ευκαιρία σε έναν Οικουμενικό Πατριάρχη να απευθυνθεί στην Σύνοδο των Επισκόπων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σε ένα γεγονός τόσο υψηλού επιπέδου, της αδελφής Εκκλησίας. Πιστεύουμε πως πρόκειται για αποτέλεσμα του έργου του Αγίου Πνεύματος, το οποίο οδηγεί τις εκκλησίες μας σε πιο στενές και βαθιές σχέσεις. Ένα σημαντικό βήμα προς την επανεγκαθίδρυση της πλήρους κοινωνίας". Με τα λόγια αυτά, θέλησε να παρέμβει στην Διεθνή Σύνοδο των Καθολικών Επισκόπων, στο Βατικανό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Όλα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, εδώ και πολλές ημέρες, αναφέρονται με έμφαση στην συμμετοχή του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας, στην Γενική Συνέλευση της Ρωμαιοκαθολικής Συνόδου. Θέμα της ομιλίας του Κυρίου Βαρθολομαίου, "Ο Λόγος του Θεού, στην ζωή και την αποστολή της Εκκλησίας".

    Χθες το απόγευμα, για να τιμηθεί ο εξαιρετικά σημαντικός φιλοξενούμενος, ο Πάπας Βενέδικτος, αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί η σημερινή συνεδρίαση στην αίθουσα Νέρβι, όπως είχε προβλεφθεί, αλλά στην "Καπέλα Σιστίνα", στο παρεκκλήσι με τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου, όπου συνεδριάζουν, πάντα, οι καρδινάλιοι, για την εκλογή του ποντίφικα.

    "Διαμέσου της Ζωής της Εκκλησίας, η κένωσις της ψυχής και η κοινωνία του λόγου του Θεού, αντικατοπτρίζονται στις ζωές των αγίων, ως απτή εμπειρία της ανθρώπινης έκφρασης του λόγου του Θεού στην κοινωνία μας. Με τον τρόπο αυτό, ο λόγος του Θεού, μετατρέπεται σε σώμα του Ιησού, συγχρόνως εσταυρωμένο και δοξασμένο", πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Ο πνευματικός ηγέτης της Ορθοδοξίας, συνέφαγε το μεσημέρι, με τον Πάπα Γιόσεφ Ράτσιγκερ, με τον οποίο είχε την ευκαιρία και να συζητήσει την πορεία του διαλόγου ανάμεσα στην δυτική και ανατολική Χριστιανοσύνη.

    Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Άνσα, σε τηλεγράφημά του, τονίζει την εξαιρετική σημασία της παρουσίας του κ. Βαρθολομαίου, ενώ προσθέτει ότι οι δύο πνευματικοί ηγέτες, πρόκειται και να χοροστατήσουν στον Εσπερινό, στο εσωτερικό πάντα, της Cappella Sistina.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 18 October 2008 - 20:49:23 UTC