Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-10-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύνοδοι για την οικονομική κρίση
  • [02] Κλείνει η ψαλίδα Ομπάμα-Μακέιν
  • [03] Αιματηρές επιθέσεις
  • [04] Δεν έπεισε ο Γκόρντον Μπράουν

    [01] Οικονομία

    Σύνοδοι για την οικονομική κρίση

    19/10/2008 10:16:00 (Τελευταία ενημέρωση: 19/10/2008 11:02:31)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότειναν μια σειρά διεθνών συνόδων με αντικείμενο την οικονομική κρίση, αμέσως μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 4ης Σεπτεμβρίου.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο Γάλλος ομόλογός του Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανακοίνωσαν, μετά τη συνάντησή τους στο Καμπ Ντέιβιντ, πως συμφώνησαν να έρθουν σε επικοινωνία την επόμενη εβδομάδα με άλλους ηγέτες για να τους ενημερώσουν σχετικά με την πρόταση διεξαγωγής σειράς διεθνών συνόδων.

    "Οι ηγέτες θα ενημερωθούν για την ιδέα αυτή και για την πρώτη σύνοδο των αρχηγών κυβερνήσεων που θα διεξαχθεί στις ΗΠΑ αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές", επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση.

    Στην πρώτη αυτή σύνοδο "θα εκτιμηθεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση της κρίσης και θα συμφωνηθούν οι βασικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την αποφυγή μιας παρόμοιας κρίσης και για την διασφάλιση της παγκόσμιας ευημερίας στο μέλλον", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    "Στις επόμενες συνόδους θα οριστούν τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να γίνουν για την εφαρμογή των αρχών αυτών", καταλήγει η κοινή ανακοίνωση.

    Ζητούμενο η συνεργασία

    Προσερχόμενος στο Κάμπ Ντέηβιντ ο Προεδρεύων της ΕΕ Ν.Σαρκοζι, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μπαρόζο, σημείωσε ότι χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από τις κυβερνήσεις για την οικονομία και θέσπιση νέων ρυθμιστικών κανόνων. "Δεν γίνεται να λειτουργούμε την οικονομία του 21ου αι. με εργαλεία της οικονομίας του 20ου αι.", είπε χαρακτηριστικά.

    Έπειτα από τρίωρες συνομιλίες στην εξοχική κατοικία του αμερικανού Προέδρου Μπούς, όπου οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έθεσαν το μήνυμα της συνόδου Κορυφής της ΕΕ - πως απαιτείται μια συνάντηση του G-8 διευρυμένου με τις αναδυόμενες οικονομίες με στόχο την αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε διεθνή κλίμακα οι δύο πλευρές κατέληξαν στη διεξαγωγή σειράς διεθνών Συνόδων για το θέμα.

    Η Ιαπωνία ήδη δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί στη διοργάνωση μιας διεθνούς συνόδου με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει ένα αποτελεσματικό σχέδιο δράσης με στόχο την επίλυση του προβλήματος, και ζήτησε τη συμμετοχή κι άλλων χωρών πέραν αυτών της G8, όπως η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

    Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε εξάλλου και σε δήλωσή του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης, ο οποίος ιδιαιτέρως υπογράμμισε τη σημασία της "συνέργειας και της συνεργασίας στη διεθνή οικονομική κρίση", καθώς "δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο σε αυτές τις συνθήκες από το να τραβά ο καθένας τον δικό του δρόμο".

    [02] Κόσμος

    Κλείνει η ψαλίδα Ομπάμα-Μακέιν

    19/10/2008 11:34:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το προβάδισμα του Μπάρακ Ομπάμα έναντι του Τζον Μακέιν περιορίσθηκε στο 3%, σύμφωνα με δημοσκόπηση Reuters/C-SPAN/Zogby που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών προηγείται με 48% έναντι 45% για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης Reuters/C-SPAN/Zogby που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο Ομπάμα συγκέντρωνε το 48% έναντι 44% για τον Μακέιν.

    Σύμφωνα με τον δημοσκόπο Τζον Ζόγκμπι, οι αριθμοί ευνοούν τον Μακέιν και πιθανόν να αντανακλούν την άνοδό του μετά την εμφάνισή του στην τελευταία τηλεοπτική αναμέτρηση της προεκλογικής εκστρατείας. "Για πρώτη φορά στις δημοσκοπήσεις ο Μακέιν βρίσκεται στο 45%. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάτι συνέβη", λέει ο Ζόγκμπι.

    Σύμφωνα με τον δημοσκόπο, ο γερουσιαστής της Αριζόνα έχει εδραιώσει τη θέση του ανάμεσα στους ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους -9 στους 10 ψηφοφόρους τον υποστηρίζουν- και πλέον κερδίζει έδαφος ανάμεσα στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους που είναι πιθανόν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις εκλογές της 4ης Νοεμβρίου.

    Το προβάδισμα του Ομπάμα μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων περιορίζεται στις 8 ποσοστιαίες μονάδες σήμερα, έναντι 16 μονάδων στη δημοσκόπηση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

    Ομιλία Ομπάμα ενώπιον 100.000 ανθρώπων

    Περίπου 100.000 άνθρωποι παρακολούθησαν χθες Σάββατο ομιλία του υποψηφίου των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο Μπαράκ Ομπάμα στο Μισούρι, 17 ημέρες πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

    "Τι καταπληκτικό θέαμα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ουάου...", ήταν η αντίδραση του Ομπάμα βλέποντας το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί κάτω από την Αψίδα Γκέιτγουέι του Σεντ Λούις, μια αψίδα ύψους 192 μέτρων, μνημείο για τους πρώτους αμερικανούς αποίκους.

    Στα τέλη Αυγούστου ο Ομπάμα δέχτηκε το χρίσμα του κόμματός του στο στάδιο του Ντένβερ ενώπιον 84.000 ανθρώπων, τον Μάιο 75.000 άνθρωποι παρακολούθησαν ομιλία του στο Πόρτλαντ του Ορεγκον, όμως το ρεκόρ προσέλευσης δεν σημειώθηκε στις ΗΠΑ αλλά στο Βερολίνο, όπου περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι βρέθηκαν σε συγκέντρωσή του.

    Η εκλογική αναμέτρηση στο Μισούρι αναμένεται δύσκολη.

    Ο Ομπάμα κατήγγειλε για μια ακόμα φορά τις επιθέσεις του αντιπάλου του για τις σχέσεις του με τον Μπιλ Αγιερς πρώην μέλος αριστερής οργάνωσης κατά του πολέμου στο Βιετνάμ και σήμερα καθηγητή πανεπιστημίου, τον οποίον οι Ρεπουμπλικάνοι χαρακτηρίζουν τρομοκράτη.

    Ο γερουσιαστής του Ιλινόις κατηγόρησε επίσης τον Μακέιν ότι μάχεται για τους "πλουσιότερους" και επισήμανε πως "πνέει ο άνεμος της αλλαγής".

    "Με την οικονομία σε δύσκολη θέση και το αμερικανικό όνειρο σε κίνδυνο, ο αμερικανικός λαός δεν θέλει να ακούει τους πολιτικούς να επιτίθεται ο ένας στον άλλο", είπε ο Ομπάμα.

    [03] Κοινωνία

    Αιματηρές επιθέσεις

    19/10/2008 11:14:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δολοφονία ενός άνδρα αλβανικής υπηκοότητας και μια αιματηρή απόπειρα ληστείας σε βάρος Αιγύπτιου σημειώθηκαν χθες το βράδυ στην Αθήνα.

    Γύρω στις 8 βρέθηκε τραυματισμένος από πυροβόλο όπλο 32χρονος Αλβανός στη διασταύρωση των οδών Πίνδου και Ιππολύτου στα Πατήσια. Διακομίστηκε στο νοσοκομείο , όπου λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή. Η δολοφονία αποδίδεται από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

    Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα στην οδό Θράκης 5 στην Ομόνοια δύο κουκουλοφόροι απείλησαν με πιστόλι Αιγύπτιο ιδιοκτήτη καταστήματος και του ζήτησαν χρήματα αλλά αυτός αρνήθηκε. Τότε τον πυροβόλησαν με αποτέλεσμα να τον τραυματίσουν και τράπηκαν σε φυγή. Ο τραυματίας διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Αθηνών , όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

    Εξάλλου, επίθεση από αγνώστους δέχθηκαν χθες το βράδυ έξι πούλμαν με οπαδούς του Αρη, που έφευγαν μετά τον αγώνα της ομάδας τους με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Οι δράστες πέταξαν πέτρες στα πούλμαν καθώς έφευγαν προς Θεσσαλονίκη μέσω της διαδρομής από λεωφόρο Συγγρού προς Κηφισού και Νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας με αποτέλεσμα να προξενήσουν φθορές σε δύο από αυτά, χωρίς όμως να τραυματιστεί κανείς.

    [04] Κόσμος

    Δεν έπεισε ο Γκόρντον Μπράουν

    19/10/2008 11:03:00

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κανένα εκλογικό όφελος δεν είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν από τον τρόπο που χειρίστηκε την οικονομική κρίση, προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα.

    Μόνο το 13% των ερωτηθέντων απάντησαν πως είναι περισσότερο διατεθημένοι να ψηφίσουν υπέρ του Εργατικού Κόμματος λόγω των καλών χειρισμών της οικονομικής κρίσης από τον Γκόρντον Μπράουν, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του ICM για την εφημερίδα News of the World.

    Αντίθετα το 59% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ο τρόπος που αντιμετώπισε ο Μπράουν το χάος στο τραπεζικό σύστημα δεν άλλαξε την πρόθεση ψήφου τους.

    Η δημοσκόπηση διεξήχθη τηλεφωνικά σε δείγμα 1.041 ενηλίκων από την Τετάρτη ως την Παρασκευή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 19 October 2008 - 8:50:03 UTC